Hart van Almelo - Wierden

19 april 2019

Hart van Almelo - Wierden 19 april 2019


Het Oranjefeest wordt gevierd met een Oranjemarkt

ALMELO - Zaterdag 27 april is koning Willem-Alexander jarig. Hij mag 52 kaarsjes uitblazen. Reden om er ook in Almelo weer een mooi feest van te maken met onder andere de traditionele Oranjemarkt.

Aangezien Koningsdag dit keer op zaterdag is, is er heel veel te doen voor de bezoekers van de binnenstad. De winkels zijn deze dag geopend en de zaterdagse weekmarkt vindt ook doorgang. Daarnaast zullen de deelnemers van de Oranjemarkt door de gehele binnenstad hun waren aanprijzen.

Duurzame Oranjemarkt
Gemeente Almelo en Stichting Almelo Events hebben de handen ineen geslagen om het afval van de Oranjemarkt op een duurzamere wijze af te voeren dan voorheen. Er zijn dit jaar verzamelplekken om spullen die niet verkocht zijn in te leveren. Hiervoor zijn zes locaties aangewezen waar tussen 16.00 uur en 18.00 uur Stichting Matamba en de Speelgoedbank Almelo graag de bruikbare spullen in ontvangst nemen. Verder wordt geprobeerd de afvalstromen te scheiden in papier, textiel, kringloop en restafval door het plaatsen van aparte containers.

Kinderplein
Op de Koornmarkt wordt er weer een kinderplein ingericht. Er staat een draaimolen op het plein en zijn er lekkere versnaperingen verkrijgbaar. Natuurlijk kan er naar hartelust worden geknutseld en kunnen kinderen zich laten schminken. Tussen 12.00 uur en 16.00 uur zal Figurentheater Ennadien drie maal een voorstelling van een half uur met magische mini tafereeltjes geven.

Entertainment
Het muziekpodium is dit jaar te vinden op het Waagplein. Hier kan genoten worden van de band After Hourz uit Almelo, het koor Homecoming Nederland, de band Waggon en de Almelose Bleach Band. Ook de scouting is aanwezig op het Waagplein. Het dansplein is ter hoogte van de fontein in de Grotestraat te vinden. Hier zullen Odin, InnerAll en Moves elkaar afwisselen en verschillende dansstijlen van ballroom tot hiphop laten zien. Jongeren kunnen verder deelnemen aan graffiti-activiteiten langs het water aan het Schokland. Er kan door jongeren gewerkt worden aan een eigen kunstwerk.

Workshop 'Timemanagement voor werkzoekenden'

HENGELO - op dinsdag 23 april reikt Fanny Molenwijk, trainer in persoonlijke effectiviteit, tijdens de workshop 'Timemanagement voor werkzoekenden' methodes aan om effectief met tijd om te gaan. De workshop wordt georganiseerd door Renate Mensink, eventmanager bij DeBroekriem.

Fanny leert de deelnemers het verschil te zien tussen urgente en belangrijke taken. Deelnemers leren de juiste prioriteiten te geven aan datgene wat ze willen (en soms moeten) doen en wat het betekent om écht pro-actief te zijn. Ook zullen de deelnemers ontdekken hoeveel hernieuwde energie en enthousiasme dit oplevert, juist tijdens de zoektocht naar een nieuwe baan. Door de snelgroeienede economie, is er steeds meer vraag naar nieuwe werknemers. Helaas vallen toch bepaalde doelgroepen buiten de boot. Voor deze werkzoekenden kan deze workshop een aangename toevoeging bieden.

Locatie en aanmelden
De workshop 'Timemanagement voor werkzoekenden' vindt plaats op dinsdag 23 april 2019 van 10.00 tot 12.30 uur in de Bibliotheek aan de Beursstraat 34 te Hengelo. U bent vanaf 09.30 uur van harte welkom om te starten met een kop koffie of thee. Deelname is gratis, maar aanmelden is een vereiste en kan via https://www.debroekriem.nl/event/timemanagement-voor-werkzoekenden-4/.

Over DeBroekriem
DeBroekriem is een landelijk activiteitenplatform voor en door werkzoekenden. In-between-jobbers organiseren inspirerende meet-ups en workshops voor werkzoekenden. Deelnemers werken actief aan het onderhouden en uitbreiden van hun netwerk en ontmoeten collega-baanzoekers.

Het gaat de laatste tijd steeds beter met de economie, waardoor er ook steeds meer vraag is naar nieuwe werknemers. Helaas vallen toch bepaalde doelgroepen buiten de boot, waarbij deze workshop een aangename toevoeging kan bieden.

Jaargang: 6 • Nr 247• Wk 16

Paasshow bij Mango Mobility

ALMELO - Mango Mobility in Almelo maakt het aanschaffen van een nieuwe scootmobiel extra aantrekkelijk tijdens Pasen. Er zijn op tweede paasdag mooie kortingen te pakken.

Het voorjaar is weer in volle gang, dé tijd om er weer op uit te trekken. Een scootmobiel kan helpen om mobiel te blijven in ieder jaargetijde. Mango Mobility laat u graag kennismaken met de vele mogelijkheden tijdens de paasshow op tweede paasdag. Dit is de grootste paasshow op het gebied van elektrische mobiliteit! U bent van harte welkom van 10.00 tot 16.00 uur aan de Einsteinstraat 8A in Almelo.


Kortingen
Bezoekers kunnen profiteren van spectaculaire kortingen op de huidige voorraad. Als voorbeeld: u schaft de Tiger 4 scootmobiel aan voor 2.999 euro, afgeprijsd van 3.598 euro. Daarnaast profiteert u van leeftijdskorting bij aankopen vanaf 999 euro. De Tiger 4 is voorzien van luxe wielvering, een comfortabele stoel, verstelbare armleuningen, stuurkolom en komt compleet met een onderhoudscontract van 1 jaar én een accessoire cadeau.


Service en onderhoud
Mango Mobility staat bekend om de uitstekende service en goed advies, zowel voor als na de aankoop. Ook voor het onderhouden van uw kostbare scootmobiel bent u aan het juiste adres. Mango Mobility heeft ruim tien jaar ervaring in elektrische mobiliteit. Met goed preventief onderhoud blijft u altijd mobiel, met een eigen pechhulp wanneer er onverhoopt tóch iets mis gaat. Zo kunnen zij uw voertuig zelfs ter plaatse repareren.


Kom langs
Mango Mobility, gevestigd aan de Einsteinstraat 8A in Almelo. Bel met: 0546 - 45 32 96. Kijk ook op: www.mangomobility.nl/winkels/almelo

Column

Mattheüs

Ene van de gebroekelijke dinge roond Poasken zeent bevuurbeeld de Tweantse poaskearls oet Ootmöske. Hef vermoedelijk nit zo heel völle te doon met woer at het met Poasken éch um te doon is, mear vruit, det zeent dan ook tradities.

Net as poas-eaier, poashazen, poaskniene, de poasboake, poasversiering, poashartjes - de Riessense bakkers maakn vroger allenig roond Sunterkloas speculaashartjes, mear non dus ook al roond Poasken - moandag te Poasken, poaszangdiensten, poasshows en zo kö'j nog wal een zetjen verdan doon. Het meeste umwille van de business. De meest biejzeundere traditie is miskien wal de oetvoering van de Mattheüs Passion. Wat ne riekdomme kriengt al dee seculiere regeringsleu met as ze roond Poasken in Naarden de joarlijkse Mattheüs heurt oetvoeren. Dree uur laank krig de regering en völle Kamerleden dé boskop woer at het éch met Poasken um te doon is en det is te priezen.

Via vakantieveiling kö'j vuur nen krats kaartjes kopen, disse moal wa'w in Apeldoorn biej de oetvoering duur Pieter Jan Leusink. Pieter Jan kenne viej in Riessen vuural van het commerciële Riessense Mannenkoor. Hee bracht het koor tot gröttere heugtes, der köm vanof dee tied mear publiek en het koor wör een soort bedrief.

Hee teuweln zin Elburgsstadsknapenkoor umme tot een Holland Boys Choir, want det kleenkt better. Het jongenskoor is verleden tied, hee zeenk en musiceert non met The Bach Choir & Orchestra. Whats in a name, mu'j dan mear zeggen. Hee stun doar dus wier in Apeldoorn te dirigeren. De meeste dirigenten stoat op 'n bok, zo as ze det neumt. Zonnen kleanen veerkaante meter met een hekwoark der umhen um der nit of te valn. Mear doar hef Pieter Jan nit genog an. Hee bestrik zo'n beetje het halve podium.

Hee dirigeert dan ook met de hele hoed, met haande en beene, met zinne dikke worstvingers, oogne en duur het van leenks noar rechts wappern van zinnen smoesterigen preakjas. Hee spreenk, hee steet, hej spiejt nog net nit, mear vearders is het netuurlijk en ene show woer met hee het koor en het orkest maximaal tot zin rech lot komn. Zo as ik al zea, commercieel is PJ wal. In de pauze kö'j CD's kopen, mear ook ne komme koffie en disse moal zelfs 'n rood of wit wijntje, een gleaske prik en zelfs een half fleske beer!! He'j non ooit zo zoolt egetn. De ontroerende Mattheüs metbeleawn en dan in de pauze an de Heinekens.

Der zeent greanzen.

Gerard Voortman

De haven toen en nu

ALMELO - In het huis van Katoen en Nu wordt gewerkt aan de nieuwe expositie '(Ge)zicht op de Almelose Haven'. Uw hulp hierbij is welkom.

De haven is voor Almelo van economisch belang. De industrie gebruikt de haven om goederen aan en af te voeren. Niet alleen nu, maar ook vroeger was de haven belangrijk. Het huis van Katoen en Nu wil de haven van toen en nu graag in beeld brengen tijdens de expositie en roept Almeloërs op om foto's, prenten, schilderijen, tekeningen of bijzondere voorwerpen van de haven in bruikleen te geven. Er wordt gehoopt op bijzondere items. Vanzelfsprekend wordt alles geregistreerd, zodat alles bij de rechtmatige eigenaar terugkomt.

Activiteiten
Ook aan deze expositie van huis van Katoen en Nu worden weer activiteiten gekoppeld. Deze zullen gelieerd zijn aan de haven en water. Wanneer u nog ideeën voor heeft, laat het dan weten. Wanneer u meer informatie wilt, items wilt inbrengen of suggesties heeft voor activiteiten kunt u contact opnemen met het huis van Katoen en Nu via 0546-433561 of loop binnen aan het Marktplein 35. Het huis van Katoen en Nu is geopend van woensdag tot en met zaterdag tussen 11.00 uur en 17.00 uur.

Eieren zoeken voor het goede doel!

ALMELO - SamenLoop voor Hoop organiseert op zaterdag 20 april eieren zoeken in het centrum van Almelo om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding!

In de binnenstad van Almelo zijn 15 eieren verstopt en iedereen mag helpen zoeken tussen 10.00 uur en 14.00 uur. De eieren zijn te vinden op het Amaliaplein, de Koornmarkt en rondom de fontein bij Talamini. De eieren zijn gevuld met mooie prijzen van onder andere Preston Palace, Woon Slaap en McDonald's. Om de prijs in ontvangst te kunnen nemen, moeten voor 14.00 uur de eieren worden ingeleverd bij het pr-team van de SamenLoop voor Hoop op het terras van 't Wetshuys.

SamenLoop voor Hoop
Deze actie van SamenLoop voor Hoop Almelo is één van de acties waarmee geld ingezameld wordt. De SamenLoop voor Hoop, een 24-uurs estafette wandeltocht, is op 22 en 23 juni op het terrein van AVC Heracles. Meer informatie hierover vindt u op www.samenloopvoorhoop.nl/almelo.

De Passie gaat voor een schone omgeving

WIERDEN - Op school en in de omgeving kunnen scholieren voor flink wat zwerfafval zorgen. Afgelopen week gingen leerlingen van middelbare school De Passie aan de slag met opruimen ervan.

Op maandag kwam een buitengewoon opsporingsambtenaar naar De Passie om te vertellen over de gevolgen van zwerfafval. Niet alleen geeft het afval ergernis, maar het kan ongedierte aantrekken, de bodem vervuilen, dieren kunnen erin verstrikt raken en het kost jaarlijks veel om alles op te ruimen. Op dinsdag gingen vervolgens de handen uit de mouwen.

Samen
Een schone gemeente is voor iedereen prettig, maar de gemeente kan het niet alleen. Zij zoekt daarom ook de samenwerking met inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen en zal daarbij ondersteunen waar mogelijk. Zo ondersteunde de gemeente ook dit initiatief van De Passie.

Spiet achterof krie'j 't veakste van
dinge dee'j nit edoan hebt.

Maandag 22 april 10:00 uur

Volop Heracles Soccer Camps activiteiten

ALMELO - De helft van de trainingen van de Heracles Voetbalschool zit er inmiddels op. Vijftig dolenthousiaste deelnemers genoten van de eerste vijf trainingen in het Polman Stadion. Na één van de laatste trainingen voor de korte break werden de deelnemers verrast met een bezoek van de gehele selectie. Handtekeningen werden uitgedeeld en vele foto's werden genomen door de massaal toegestroomde familieleden, vriendjes en andere belangstellenden. Ook staan er weer Voetbaldagen op de rol de komende periode.

19 mei hervat de Voetbalschool de trainingen weer. Met een korte vakantiebreak en de laatste thuiswedstrijd tegen Excelsior voor de boeg, kunnen de jeugdige Heraclieden even hun rust pakken. De echte liefhebbers hoeven echter niet stil te zitten met Voetbaldagen bij Excelsior'31 (29 april) en Vroomshoopse Boys (1 mei) in het vooruitzicht. Aan deze Voetbaldagen kan jeugd tussen de 6 en 15 jaar meedoen. Verbonden zijn aan één van deze clubs is niet nodig. Je kind opgeven voor een zes uur durende Voetbaldag kan nog steeds.


Zomerperiode

Gedurende de zomerperiode kan er ook volop getraind worden in de regio. Meerdere Soccer Camps (driedaagse trainingssessies) zijn alweer gepland en vervolgens start in september weer de tweede editie van de Heracles Voetbalschool.


Keeperskampen

Voor de jongens en meisjes die liever de handschoenen aantrekken, zijn er ook mogelijkheden om hun vaardigheden te ontwikkelen. Parallel aan de Soccer Camps vinden er driedaagse Keeperskampen plaats deze zomer. Bij de Keeperskampen worden de doelverdedigers aan professionele keeperstrainers gekoppeld die hen de fijne kneepjes van het keepersvak gaan bijbrengen.


Meer informatie

De zwart-witte Heracles Soccer Camps karavaan zal de komende tijd dus weer door de regio trekken. Exacte locaties, tijden en overige informatie is te vinden op www.heracles.nl/soccercamps en www.heracles.nl/voetbalschool

Fanplein geopend bij thuiswedstrijden

ALMELO - Heracles Almelo opent komende vrijdag het Fanplein, een plek waar supporters samenkomen in aanloop naar de thuiswedstrijd. Het plein is vrij toegankelijk voor alle supporters van Heracles Almelo en bevindt zich op het terrein van het Polman Stadion, vlak voor de FanServiceShop.

Op het Fanplein staan stands waar hapjes, drankjes en fanartikelen verkrijgbaar zijn. Ook is er muziek en een groot videoscherm. Het Fanplein opent vrijdag om 18.00 uur, twee uur vóór de aftrap van Heracles Almelo - sc Heerenveen.

Iedere thuiswedstrijd

Heracles Almelo heeft de intentie om het Fanplein bij iedere thuiswedstrijd te faciliteren. In overleg met de Gemeente Almelo is besloten een proef te draaien bij de resterende thuiswedstrijden in de competitie van dit seizoen. Naast de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (Goede Vrijdag 19 april) is er ook een Fanplein bij Heracles Almelo - Excelsior op zondag 12 mei. Het Fanplein is vanaf twee uur voorafgaand aan de te spelen wedstrijd tot aan de aftrap van de wedstrijd toegankelijk. Heracles Almelo faciliteert het Fanplein in samenwerking met Almelounge.

Boeiende strijd om een plek in de play-offs

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Heracles Almelo heeft geen punten overgehouden aan het duel met Feyenoord. De ploeg van Frank Wormuth verloor zaterdag met 2-1 in Stadion Feijenoord.

Na de openingstreffer van Steven Berghuis, was het Jesper Drost die Heracles Almelo kort na de rust op gelijke hoogte schoot. Een sterke tweede helft van Heracles Almelo volgde. In de 65ste minuut moest Nicolai Jørgensen het veld verlaten nadat hij een rode kaart kreeg voor natrappen. Ondanks de numerieke minderheid, kwam Feyenoord een paar keer gevaarlijk voor het doel van Janis Blaswich, die een aantal goede reddingen verrichtte. Heracles Almelo leek zodoende een punt veilig te stellen in Rotterdam, maar toen was het wederom Steven Berghuis die roet in het eten gooide. De aanvaller van Feyenoord benutte in de slotfase een strafschop, nadat Maximilian Rossmann een overtreding maakte op Feyenoord-verdediger Eric Botteghin.


Thuiswedstrijd

Aanstaande vrijdag (19 april) speelt Heracles Almelo een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen, die tiende staan op de ranglijst. Het Eredivisieseizoen nadert zijn einde en Heracles Almelo is nog volop in de race voor een plek bij de play-offs. Ondanks het verlies van afgelopen zaterdag staat Heracles Almelo nog steeds op de zesde plek, met Vitesse, Willem II en FC Groningen in de achtervolging. Het onderlinge verschil bedraagt maximaal drie punten, met nog vier speelrondes te gaan. Alles is dus nog mogelijk voor Heracles Almelo.


Kaartverkoop

Voor de wedstrijd van vrijdag zijn nog kaarten beschikbaar. Voor deze wedstrijd geldt vrije verkoop, dat betekent dat iedere Heraclied wedstrijdkaarten kan kopen voor het duel tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen. Kijk voor meer informatie op www.heracles.nl/kaartverkoop.

Mooie ogen dankzij Clinique Dr. Don

HENGELO - Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in ooglidcorrecties en maakt de mooiste ogen van Nederland!

Denk er eens over na. Geen taboe meer. Eén op de zeven Nederlanders (30.000 per jaar) ondergaan een ooglidcorrectie per jaar. Het ziet er mooier uit. Zowel mannen als vrouwen komen in de klinieken van Dr. Don voor een bovenooglidcorrectie. Iedereen wil toch een frisse uitstraling?

Hangende oogleden
Ogen kunnen ook echt moe aanvoelen als de ogenleden gaan hangen. De omliggende spiertjes moeten steeds het gewicht van het uitgezakte ooglid omhoog houden. Het kost steeds meer moeite om de ogen open te houden. De ogen voelen dan moe aan. Ook kunnen klachten als: hoofdpijn, tranende ogen en minder zicht ontstaan.

Hoe gaat het in zijn werk?
Clinique Dr. Don is gespecialiseerd in zowel complexe als eenvoudige ooglidcorrecties en heeft al vele honderden patiënten met succes en tevredenheid behandeld. Eerst wordt er in een intakegesprek onderzocht of mensen in aanmerking komen voor een ooglidcorrectie. Daarna volgt de ingreep. De overtollige huid die in de weg zit wordt nauwkeurig verwijderd en Dr. Don zorgt ervoor dat het kleine wondje precies in de oogplooi valt, zodat het later niet meer zichtbaar is. Door zijn kennis en ervaring op het gebied van ooglidcorrecties, kan hij de operatietechniek kiezen die het beste past bij de vorm van uw oog. Het is en blijft dus maatwerk. Afspraak maken? 0743030250

Prijs
Bovenooglidcorrectie voor 495 euro. De intake is gratis. Deze unieke winteraanbieding is voor u of voor iemand uit uw omgeving die hier al een tijdje over nadenkt. Boek een vrijblijvende afspraak in bij Clinique Dr. Don en laat u informeren over de mogelijkheden. 074-3030250. De medisch consulenten beantwoorden graag uw vragen. Clinique dr. Don is gevestigd aan de Demmersweg 136, 7556 BN in Hengelo. Kijk ook op de website: www.cliniquedokterdon.nl

HKW Wandeling

WIERDEN - Op 20 april vindt de jaarlijkse herdenkingswandeling plaats.


De deskundige gidsen leiden u langs 18 opmerkelijke plekken die zijn verbonden aan gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast vertellen ze u over de schuiladressen, bombardementen, het verzet, de bevrijding en nog veel meer. Voor €2,00,- kunt u deelnemen aan deze wandeling op 20 april om 14.00 uur. Aanmelden kan bij: Leta Evers, secretaris Historische Kring Wederden, tel: 0546-572651 of per e-mail: secretariaat@historischekringwierden.nl. De herdenkingswandeling start vanaf het J.C. van den Bergplein 3.

Heel on Wheels

HOGE HEXEL - Tijdens de dertiende editie van Hexel on Wheels kunt u genieten van een goed georganiseerd crossevenement.


Op de zaterdag voor Pasen worden er wedstrijden gereden door plaatselijke helden op hun bromfiets of auto. Tweede paasdag begint de dag met het crossen op de motoren. Daarnaast worden er ook speciale crosses georganiseerd met buggy's, combines en zitmaaiers. Op deze feestelijke dag is er voor de kinderen een draaimolen, springkussen, bungee-trampoline aanwezig en kunnen ze worden geschminkt. Voor de volwassenen is er een tent geopend waar een unieke en gezellige sfeer hangt. U vindt het parcours op 20 en 22 april op de kruising van de Bekkenhaarsweg en Bekkenhaarszijweg.

De Nieuwe Liefde Almelo

ALMELO - Eline Schellekens volgde de BBC Master Studie 'Wildlife filmmaking' aan de Universiteit van West Engeland in Bristol.


Voor haar afstuderen maakte Eline de film M6NTHS, een korte documentaire over een biggetje dat opgroeit in de bio-industrie. De documentaire geeft een reëel beeld weer over de massaproductie in de vee-industrie. Op zaterdag 20 april is Eline te gast bij De Nieuwe Liefde Almelo. Om 18.00 begint de avond en nadien krijgen de bezoekers de mogelijkheid om samen te eten. De entreeprijs is €5,00,- en de maaltijd kost €12,50, exclusief de drankjes. U kunt zich opgeven via denieuweliefdealmelo@gmail.com, onder vermelding van naam, het aantal personen en eventueel de wens om vegetarisch te eten.

Column: Emotionele verhalen laten je niet koud

Toen ik advocaat werd, was het nogal ongebruikelijk dat tijdens zittingen veel aandacht werd besteed aan de vermeende slachtoffers. Het strafproces draait immers om de vraag of er een strafbaar feit is gepleegd en als dat gepleegd is, wie daar dan voor verantwoordelijk is. De verdachte moet tijdens een zitting het gevoel hebben dat er nog geen beslissing is genomen over de vraag of hij of zij schuldig is.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd. Tijdens zaken die zien op levensdelicten of andere zware geweldsfeiten wordt ruim baan gegeven aan de vermeende slachtoffers of hun nabestaanden om uiting te geven aan hun verdriet. Dit zijn vaak emotioneel zwaar beladen verhalen waarbij niet zelden verbaal wordt uitgehaald naar de verdachte waarvan de rechtbank dan nog moet vaststellen of die iets verkeerd heeft gedaan.

Voor rechters zijn deze voordrachten van vermeende slachtoffers ingewikkeld, omdat zij geen blijk mogen geven van vooringenomenheid. Een rechter die overmand wordt door emoties zal in de regel moeten worden vervangen.

Voor advocaten zijn dergelijke voordrachten ook lastig. Een emotioneel betoog kan vanzelfsprekend van invloed zijn op hoe rechters een zaak zien en misschien nog wel belangrijker hoe zij de verdachte zien. Daarnaast kan ook een advocaat geraakt worden door een emotioneel verhaal. Ik heb dat zelf meegemaakt tijdens een zitting die draaide om het doodsteken van een jongen van 16. Zijn stiefbroer heeft hem gezien voor hij overleed. Hij vertelde dat hij sindsdien PTSS heeft en dat zijn leven geen zin meer had. De ouders van de overleden jongen kwamen ook aan het woord. De uiting die zij gaven aan hun verdriet, woede en frustratie over het overlijden van hun enige kind ging door merg en been.

Het voordeel in deze zaak dat ik als advocaat had was dat ik oprecht geloofde in de onschuld van mijn klant. Ik kon dus de nabestaanden aanhoren zonder dat dit voor mij van invloed was op hoe ik mijn klant verdedigde. Daarbij kon ik alleen maar vertrouwen in de objectiviteit van de rechtbank. Vertrouwen dat niet beschaamd werd bij de uitspraak, waarbij mijn klant werd vrijgesproken. Volgens de rechtbank had een andere jongen schuld aan het feit en kon mijn klant het overlijden van de jongen niet worden aangerekend. Dat wil niet zeggen dat ik niet geraakt werd door het onmetelijke leed dat de nabestaanden had getroffen. Ik heb er voor gezorgd dat mijn klant en zijn ouders niet eveneens zijn getroffen door onnodig leed.

Dat ik dit met respect voor de nabestaanden heb kunnen doen, maakt dat ik met een goed gevoel terugkijk op de zaak.

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaat
twente.nl

Gemeenten in gesprek met laaggeletterden

ALMELO - Een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk om goed mee te kunnen doen in onze moderne samenleving. Het is belangrijk voor het regelen van zaken met de overheid, het vinden van werk en het opzoeken en begrijpen van informatie uit allerlei bronnen. Er zijn meer mensen die hier moeite mee hebben dan u wellicht denkt.

Nederland telt naar schatting 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met de digitale vaardigheden die juist nu zo belangrijk zijn. Het gaat dus om ruwweg 1 op de 6 mensen in Nederland. Meer dan de helft van deze groep is autochtoon; geboren Nederlanders die om uiteenlopende redenen moeite hebben met lezen en schrijven. De gevolgen voor hen zijn groot; er heerst een zekere schaamte bij deze groep en onbegrip in hun omgeving. Dit heeft wel tot gevolg dat zij moeilijk zelf aankloppen voor hulp.


Gemeenten in gesprek
Deze week gingen de Twentse gemeenten in gesprek met ervaringsdeskundigen op het gebied van laaggeletterdheid. Wethouders, ambtenaren en adviesorganen van een groot aantal gemeenten kwamen bijeen. Het doel: helder en concreet krijgen wat de Twentse gemeenten collectief nog meer kunnen doen in de aanpak van laaggeletterdheid. De Twentse Kennissessie werd geopend door dagvoorzitter Jan Binnenmars (voormalige wethouder gemeente Twenterand) en wethouder Bert Tijhof van de gemeente Rijssen-Holten. Ook een aantal Taalambassadeurs waren aanwezig. Zij vertelden hoe het is om laaggeletterd te zijn en hoe dit het dagelijks leven kan belemmeren. Uit eigen ervaring vertelden zij ook wat het hen gebracht heeft om lessen te gaan volgen. Vervolgens gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek aan de hand van praktijkvoorbeelden binnen de thema's geld, werk, gezin en gezondheid.


Beter begrijpen
"Het gaat erom taalachterstanden beter te begrijpen. Dan kunnen we met elkaar de schouders eronder zetten en het aanpakken. Veel burgers begrijpen niet wat er staat in de brieven die ze ontvangen van hun gemeente. En dan hebben we het niet alleen over bijvoorbeeld mensen in de bijstand. Maar ook mensen die een baan hebben." Stichting Lezen & Schrijven wil met deze kennissessie gemeenten inspireren in de aanpak van laaggeletterdheid binnen het sociaal domein.

"Effe relativeren"

ALMELO - De bekende YouTuber en presentator Kaj Gorgels is eind twintig, een leeftijd dat een hoop keuzes met zich meebrengt.

In zijn theatershow vertelt hij de diverse dilemma's die zijn leeftijd met zich meebrengt. In zijn show "Effe relativeren" beantwoordt hij de vragen op zijn eigen cynische en sarcastische manier. De show is bij te wonen op 24 april om 20.00 uur. Voor €27,50 koopt u een kaartje voor de eerste rang. Koop snel uw kaarten online op www.stadstheateralmelo.nl.

Boys Named Sue

ALMELO - Op eerste paasdag brengt de band Boys Named Sue een ode aan Johnny Cash. De band maakt met hun energie en enthousiasme van ieder optreden één groot feest.

De band bestaat sinds 2001 en is daarmee de langstlopende tribute band voor Johnny Cash. Op de muzikale avond laten ze alle facetten van Johnny Cash horen: de country-Cash, de rockende Cash, de Gospel-Cash en de American Recordings-Cash. Het optreden van de vijf heren vindt plaats in Café de Stam op zondagavond 21 april om 18.30 uur. U betaalt geen entreegeld voor deze avond.

"Zijn daar nog vragen over?"

ALMELO - Christel de Laat heeft al diverse lachspieren laten werken. De afgelopen twee theaterseizoenen was haar show een daverend succes, waardoor een vervolg niet uit kon blijven.

Tijdens haar show "Zijn daar nog vragen over" vertelt Christel over allerlei gekke vragen die regelmatig door haar hoofd spoken, zoals 'Waarom kussen we elkaar drie keer bij een ontmoeting?' Voor €18,- kunt u een avondje ongedwongen ontspannen en lachen over alledaagse dilemma's. De voorstelling vindt plaats op 25 april om 20.15 uur bij het Theater Hof 88. Bestel snel uw kaarten op www.hof88.nl.

De paas-inbraak

TWENTE - De komende week gaan veel Nederlanders op pad; voor familiebezoek of enkele dagen er even lekker tussenuit. Het is dan belangrijk om alert te zijn op het risico van een paas-inbraak.

Inbrekers maken dankbaar gebruik van de kerst- en paasdagen en vakanties; momenten waar meer mensen langer van huis zijn en de alertheid wat minder is. Helaas is er ook rond Pasen altijd een duidelijke piek te zien qua inbraken. De politie adviseert om ramen en deuren goed te sluiten en gebruik te maken van degelijke sloten. Ook het gebruik van tijdschakelaars op verlichting geeft woningen een meer bewoonde indruk om in ieder geval gelegenheids-inbrekers af te schrikken.


Bel 112
Het is verstandig om in ieder geval uw buren in te lichten wanneer u enkele dagen er op uit gaat. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden voor eventuele verdachte situaties. Ziet u iets verdachts in uw straat of buurt? U mag bellen met het alarmnummer 112. Zo komt de politie namelijk sneller ter plaatse, wat de pakkans voor inbrekers vergroot.

De Grolsch Veste blijft komende 10 jaar naam van het stadion

ENSCHEDE - FC Twente en Koninklijke Grolsch verlengen hun langdurige samenwerking met nog eens 10 jaar. Afgelopen maandag werden de handtekeningen gezet onder de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Grolsch blijft daarmee tot medio 2030 als sponsor én naamgever van het stadion verbonden aan de club. FC Twente en Grolsch zijn al bijna 54 jaar met elkaar verbonden in een partnerschap. Trots op de regio, de fans, de club en het bier is wat de twee samenbrengt.


Paul van der Kraan, Algemeen Directeur FC Twente: "We zijn trots dat Grolsch en FC Twente de samenwerking verder voortzetten. Dat Grolsch ook voor de komende 10 jaar naamgever van het stadion blijft, geeft aan dat er van beide kanten veel vertrouwen is. Grolsch is vanaf de oprichting van de club in 1965 nauw verbonden aan FC Twente, Grolsch is diepgeworteld in de regio. Ook in de afgelopen moeilijke periode, die hopelijk achter ons ligt, kon de club altijd op de steun van Grolsch rekenen. FC Twente en de supporters zien uit naar de komende 10 jaar."

Rectificatie Palmexpert

GIETHMEN - In de vorige editie stond vermeld dat de Palmexpert op beide paasdagen geopend is. Deze informatie is niet correct. Palmexpert heeft op tweede paasdag een open dag met vele activiteiten van 11.00 tot 16.00 uur aan de Koedijk 9a.

Vakmanschap en breed assortiment bij HD Interieurs

RIJSSEN - Een mooi interieur is een aangename plek om te verblijven. En bij een behaaglijk interieur gaat het niet alleen maar om het meubilair. Het gaat om het totaalplaatje: van de vloer tot de gordijnen, van de trapbedekking tot de binnenzonwering. HD Interieurs in Rijssen en Vriezenveen helpt u graag om uw droominterieur te verwezenlijken!

HD Interieurs is al sinds 1994 een begrip in Rijssen-Holten en omstreken. Zij leveren vakwerk en woningstoffering in stijl. U mag dan ook rekenen op vakmanschap en perfecte service. Zo beschikt het bedrijf over eigen stoffeerders met veel vakkennis. De klant van tegenwoordig is veeleisend; en terecht. Omdat de wensen voor het droominterieur vaak heel specifiek zijn, biedt HD Interieurs u de grootst mogelijke selectie van materialen aan. Zo is er een immense PVC-showvloer van ruim 200 vierkante meter. Ook zijn er meerdere laminaatvloeren te bewonderen. Uiteraard is er op het gebied van woningstoffering ook een haast eindeloze selectie materialen en afwerkingen te zien. Dit alles met als doel om u een zo goed mogelijk beeld te geven van het eindresultaat.


Vloeren
Een mooi interieur begint bij de basis; een mooie vloer dus. Er is veel te koop tegenwoordig, waarbij voor iedere smaak en interieur een passend aanbod te vinden is. Zo kunt u kiezen voor een behaaglijk tapijt, een onderhoudsvriendelijke en veelzijdige vinyl vloer of een laminaatvloer, van modern tot rustiek. Zo levert HD Interieurs laminaatvloeren van bekende merken zoals Ambiant, Balterio, Saffier en Berry Aloc. De ervaren interieuradviseurs kunnen u helpen met de juiste keuze. En uiteraard dragen zij ook zorg voor professioneel leggen van deze vloeren.


Licht en donker
Het licht is ook bepalend voor de sfeer in uw interieur. Het gaat hierbij om het vinden van de balans; zo kan een goede binnenzonwering helpen bij het regelen van de lichtinval en het ruimtegevoel in huis. Bovendien biedt dit bescherming tegen warmte en kou voor een aangenaam binnenklimaat. Gordijnen zijn eveneens een sfeervolle toevoeging aan het huis. Zeker wanneer de woning een laminaat- of PVC vloer heeft, dragen gordijnen ook bij aan de zachte 'finishing touch' van het interieur. Er is een ruime selectie gordijnen te vinden, van speels tot elegant en klassiek. En uiteraard allemaal op maat te maken door HD Interieurs.


Kom langs
HD Interieurs is gevestigd aan de Fahrenheitstraat 1 in Rijssen en Westeinde 660 in Vriezenveen. Kijk ook op: www.hdinterieurs.nl Op tweede paasdag zijn beide vestigingen geopend en ontvangt u 20 procent korting op binnenzonwering.

Service en maatwerk bij Kötter Wonen

NIJVERDAL - Puur, landelijk, doorleefd en industrieel. Dat is de uitstraling van de mooi opgestelde collecties van Kötter wonen. Frans en Marion Kötter nodigen je uit als je op zoek bent naar nieuwe ideeën, een complete inrichting of gewoon een inspirerende gezellige dag wilt beleven. Je kunt je hier compleet onderdompelen in maar liefst 3.000 vierkante meter woongenot op industrieterrein t Lochter in Nijverdal.

Kötter koopt de collecties rechtstreeks in op beurzen of bij diverse fabrikanten, nationaal en internationaal. Door hun jarenlange ervaring weten ze waar de klanten naar op zoek zijn, daar passen ze de inkoop op aan. Vroeger kocht men bankstellen, een bank met dezelfde fauteuils. Dat is de laatste jaren veranderd. Een zelfgemaakt moodboard, bouwtekeningen of simpelweg afmetingen van een in te richten kamer worden meegenomen en al lopende door de meubelbelevingen krijg je inspiratie in welke stijl en kleur je je inrichting wilt hebben. Frans en Marion helpen je om deze twee zaken samen te voegen. En dat is mogelijk omdat alle meubelen op naar eigen wens en in alle houtsoorten gemaakt kunnen worden. Banken kunnen helemaal naar wens samengesteld worden tot supergrote loungebanken met een loungechair of een compacte bank van minder grote afmeting. Ook de bekleding is naar eigen keuze. Leer, of stof, print of unie, alles is mogelijk om tot je droominterieur te komen. Losse fauteuils die bij de bank worden geplaatst hoeven niet meer hetzelfde te zijn als de bank. Het geeft juist een heel speels effect om een of meerdere fauteuils bij te plaatsen van een heel andere stijl of afmeting.


Trends
Als trends voor 2019 vertelt Frans over de Velvet-stoffen die op zitmeubelen gestoffeerd kunnen worden. "Hoog aaibare stoffen, heel behaaglijk in heel veel unikleuren. En laten we leer niet vergeten. L60 wordt dit genoemd en dit materiaal bestaat uit 60 % echt leder met een toplaag van synthetisch textiel. Voordeel hiervan is dat het super sterk is en dat het geïmpregneerd kan worden tegen vlekvorming. Deze behandeling doen we hier zelf."


Tafels
De eetkamertafels bij Kotter Wonen Nijverdal komen niet alleen uit Nederland, maar ook o.a. uit Indonesië, India, China en Colombia en ook hierbij is alles weer naar wens van de klant te maken. Al een tijdje heel populair is de boomstamtafel. Lekker puur en een doorleefde uitstraling met bijvoorbeeld een stoer industrieel onderstel.


Pasen
"Alles kan nog zo mooi staan maar je moet er uiteraard ook comfortabel in zitten," zegt Marion. Ze vervolgt: "bij de inkoop letten we bijzonder op het zitcomfort en kwaliteit. We kennen onze fabrikanten door en door. Speciaal voor het paasweekend hebben we met onze fabrikanten een bijzondere actie georganiseerd. Bij aankoop van 6 eetkamerstoelen betaal je er maar 5!". Het paasweekend is traditiegetrouw een weekend om inspiratie op te doen bij meubelzaken. Er is dan ook een leuke actie opgezet. Iedere klant die in het paasweekend van vrijdag 19 tot en met maandag 22 april slaagt bij Kötter Wonen mag, in overleg, iets moois uitzoeken uit de enorme collectie accessoires. Zoals vazen, kussens, kandelaars, schilderijen en nog veel meer. Kötter Wonen is gevestigd aan de Transporweg 4/B in Nijverdal. Kijk ook op: www.kotterwonennijverdal.nl

Genieten in een heerlijke Relaxfauteuil

HENGELO - Af en toe zijn we allemaal toe aan een avondje voor de buis hangen. Een doorgezakte bank of oude stoel is dan niet de fijnste keuze. Fauteuil Plaza helpt u graag met het vinden van een echte 'relaxfauteuil' zodat u weer plezier gaat beleven aan een avondje TV.

Fauteuil Plaza is al acht jaar gevestigd aan de Vosboerweg 7A in Hengelo. In de showroom is er veel keuze in vaste en draaistoelen. Naar wens samen te stellen in leer of stof en met een handmatig of elektrisch verstelsysteem. Dankzij een oplaadbaar accusysteem past de stoel overal, zonder snoeren. De oubollige, grote relaxstoel is verleden tijd dankzij nieuwe, slanke ontwerpen. De stoelen worden op maat gemaakt, voor verrassend lage prijzen. U heeft al een relaxstoel voor 298 euro. Alle stoelen zijn van Deense en Nederlandse merken en gemaakt in de EU. Uw stoel wordt geleverd zonder bezorgkosten, met 2 jaar garantie. Kijk voor meer informatie op www.fauteuilplaza.nl. Fauteuil Plaza is Tweede Paasdag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Zij zijn te vinden aan de Vosboerweg 7A in Hengelo.

De Aadijk fleurt uw tuin op

ALMELO - Tuincentrum De Aadijk heeft de deuren van de kwekerij weer voor u geopend. Jaarlijks verkopen zij veel perkplanten en kuipplanten. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen bezoekers genieten van de enorme bloemenweelde in de kassen van de kwekerij.

De kas is vanaf half april weer geopend, waarbij er diverse perkplanten, zaaigoed, kuipplanten, hanging basket, vaste planten en heesters worden verkocht. Daarnaast kunt u ook alle aanverwante artikelen zoals tuingereedschap, potgrond en bemesting in het tuincentrum vinden. De vriendelijke medewerkers staan graag voor u klaar om u te voorzien van het beste advies.

Hovenierswerk

Naast het verkopen van planten en bloemen, voert De Aadijk ook hovenierswerkzaamheden uit. Hierbij kunt u denken aan de aanleg van een nieuwe tuin en het onderhoud ervan. De medewerker zal vrijblijvend bij u langskomen om te kijken welke tuinwensen u heeft. Het vakkundige team tovert vervolgens een mooie tuin die aansluit bij uw wensen.

Biologisch

Wist u ook al dat tuincentrum De Aadijk het gehele jaar door biologische groenten, aardappelen en fruit verkoopt? Zo kunt u in ieder jaargetijde genieten van heerlijke producten.

Meer informatie

Tuincentrum De Aadijk nodigt u van harte uit om een kijkje te nemen in de kwekerij aan de Almeloseweg 75. U kunt meer informatie vinden op hun website: www.tuincentrumaadijk.nl of op hun Facebookpagina. Het bedrijf is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur.

Vogels in je achtertuin

Foto: Shutterstock

TWENTE - In de lente is een goede en veilige broedplek voor vogels erg belangrijk. Helaas verdwijnen er in de natuur steeds meer natuurlijke nestplaatsen, doordat er steeds meer bomen worden gekapt. Ook hebben vogels door de betere bouwmethodes van tegenwoordig minder plekken om nesten te bouwen; er zijn immers veel minder kieren en hoekjes. U draagt een steentje bij aan de voortplanting van veel algemene vogelsoorten door een geschikte huisvestiging te plaatsen in uw tuin voor de diverse vogels.

Met een paar kleine aanpassingen zult u merken dat de vogels uw tuin vaker zullen bezoeken. Een tuin vol met struiken, bomen en hagen trekt vogels aan, dit komt doordat u hierdoor de natuur nabootst. Vogels eten graag de bessen op die aan de struiken groeien. Daarnaast bieden diverse planten ook een extra voedingsbron voor de vogels. De planten trekken namelijk verschillende insecten aan, waar de vogels gek van zijn. Een aantal planten zijn: hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid en boerenwormkruid. Ruim tijdens het onderhouden van uw tuin de takken en het bladafval niet op, deze zijn uiterst geschikt voor de vogels om een nest mee te bouwen.

Nestkasten
Naast het groen in uw tuin, lokt u ook vogels naar uw tuin door een eigen nestkast in uw tuin te plaatsen. Een nestkast met een opening van Ø 25-28 mm is geschikt voor kleinere vogels, waaronder de pimpelmees en het winterkoningkje. Een invliegopening van Ø 32-55 mm is geschikt voor de koolmees en de mus en een opening van Ø 45 mm trekt spreeuwen en bonte spechten aan. De ideale tijd om een nestkast schoon te maken is wanneer de jonge vogeltjes net uitgevlogen zijn. Maak bij het schoonmaken enkel gebruik van biologisch afbreekbare middelen die niet schadelijk zijn voor de vogels.

Nestkast ophangen
Let erop dat u de nestkast niet in de volle zon ophangt, maar ook op een plek waar weinig regen komt. Hang hiervoor de invliegopening in de oostelijke richting. Vogels houden namelijk van de ochtendzon, wat uiterst geschikt is voor de jonge vogels om op te warmen. De nestkast wordt geleverd zonder stokje voor de opening om te voorkomen dat er eksters en gaaien op gaan zitten om de jongen op te eten.

Vogels voeren
Helaas bevat standaard vogelvoer niet voldoende voedingsstoffen voor de vogels. Geschikt vogelvoer bestaat uit verse zaden, pinda's en vetten. Let er daarbij wel op dat pinda's erg gevoelig zijn voor aflotoxine, een gif dat wordt geproduceerd door een schimmel. Helaas zijn vogels hier erg vatbaar voor.

Zomers genieten in uw eigen zwembad?

TWENTE - Afgelopen zomer was het zweten geblazen. Met de recordbrekende temperaturen was het voor veel Twentenaren een uitdaging om verkoeling te vinden. Wie wat meer ruimte heeft in de achtertuin kan overwegen om een bovengronds- of zelfs professioneel aangelegd zwembad te laten installeren. Waar moeten we dan zoal aan denken?

Zwemmen is niet alleen een mooie manier om voor verkoeling te zorgen, het is ook nog eens erg gezond. Voor de liefhebber die zowel wil zwemmen als ook nog wat wil werken aan zijn cardio, kan een bad met ingebouwde stroming een ware uitkomst zijn.


Bovengronds bad
Bovengrondse zwembaden zijn er in veel soorten, maten en prijsstellingen. Het voordeel van een bovengronds bad is dat u het gemakkelijk op kunt zetten op een vrije ruimte, zonder graafwerkzaamheden of een vergunning. Veel van deze baden zijn relatief makkelijk op te zetten en af te bouwen, maar veel eigenaren laten ze liever permanent staan. Het nadeel is wel dat zij een kortere levensduur hebben ten opzichte van een bouwkundig zwembad, dat ze goed zichtbaar zijn in de tuin en veel warmte verliezen door wanden.


Bouwkundig bad
Wie een tuin heeft van het grotere formaat én bereid is een wat grotere investering te doen kan kiezen voor een bouwkundig zwembad in de grond. Relatief duur qua plaatsing door het graafwerk en het is een aardige klus om een betonnen bad prefab aangeleverd te krijgen. Belangrijk aspect is ook dat u voor de aanleg van een bad van meer dan dertig vierkante meter oppervlakte - klinkt groot, is klein - een vergunning nodig hebt. Een ondergronds bad is wel een investering die meerwaarde geeft bij de eventuele verkoop van het huis. Koop een bad wel met het oog op langer woongenot: een betonzwembad heeft minimaal tien jaar garantie en een kunststof monoblock bad tot wel 30 jaar.


Sportieve uitdaging
Zowel boven- als ondergrondse baden zijn ook leverbaar met leuke extra's tegenwoordig. Zo kunt u ook kiezen voor een bad met een ingebouwde stroming. Deze zogenaamde 'oneindige zwembaden' laten u baantjes trekken op een relatief kleine oppervlakte; de stroming zorgt dat u op uw plek midden in het bad blijft. Voordeel van zo'n bad is dat het relatief klein kan zijn; tot wel 2 bij 4 meter. Niet zo praktisch als je met de hele familie in het buitenzwembad wil, maar het biedt wel mogelijkheden voor de kleinere tuin en sportieve zwemmer. Deze variant van baden is ook binnen te plaatsen.

Een tuin van en voor kinderen

TWENTE - Is het mogelijk om kinderen een eigen tuin te geven? Waarom niet! Op jonge leeftijd kunnen kinderen al vertellen welke planten en bloemen ze mooi vinden. Geef ze een vierkante meter en plant daar samen de gekozen planten.

In hun eigen tuintje kunnen ze zien hoe planten groeien en bloeien en het tuintje geeft ze al een beetje verantwoordelijkheid. Ze moeten natuurlijk helpen met de verzorging en ze water geven. Misschien gaat dat in eerste instantie van harte, maar u loopt wel het risico dat u dat uiteindelijk zelf moet doen.

Zelf zaaien
Het zelf zaaien van bloemen, planten of groenten kan natuurlijk ook. Het traject is dan wat langer, maar oogsten vanuit de eigen tuin is leuk voor kinderen en voor volwassenen. De acties van verschillende supermarkten hebben laten zien dat daar bij jong en oud interesse in is. Wanneer snel resultaat gewenst is, dan zijn tuinkers, radijsjes, sla en spinazie goede keuzes. Wanneer er ook bloemen tussen de groenten worden geplant, dan wordt het een fleurig geheel en dat maakt het voor kinderen nog leuker. Bepaalde planten en bloemen kunnen ook heel functioneel zijn. Zo scheiden afrikaantjes een stof af waar bladluizen niet van houden en een akelei weert slakken. Ook kruiden als rozemarijn houden insecten weg bij uw oogst. Voorkomen is beter dan of de oogst op te laten eten of naar bestrijdingsmiddelen te grijpen.

Klaar voor de lente

TWENTE - Een woning heeft onderhoud nodig. Sommige zaken, zoals een lekkende kraan, vragen direct om actie en andere zaken die niet à la minute gedaan hoeven te worden, blijven nog al eens liggen. Wat zou u nu aan het begin van het jaar kunnen ondernemen?

Maak de dakgoten schoon. Vaak wordt dit klusje al in de herfst opgepakt, maar in het voorjaar nog eens de dakgoten nalopen is geen overbodige luxe. Met een flinke plensbui in het voorjaar kunnen door vuil dakgoten overstromen en de hemelwaterafvoer kan verstopt raken. Geen onderhoud van dakgoten kan lekkages geven en daardoor ook gevels aantasten. Wanneer u op de ladder staat voor de goten, leg dan meteen de pannen recht en vervang de kapotte dakpannen.

Schilderwerk
Kijk na de winterperiode ook het buitenschilderwerk na op scheuren, slijtage en andere onvolkomenheden. In de winterperiode kan vocht en vorst de verflaag aantasten. Wanneer u in het voorjaar de aangetaste verflaag herstelt, voorkomt u verdere problemen zoals houtrot. Check ook direct of de kit nog in goede staat is. Kit voorkomt namelijk vocht tussen de ruit en het kozijn en helpt daardoor ook bij de voorkoming van houtrot.

Ventilatie
Van januari tot en met december is ventileren van een woning belangrijk. Toch worden ventilatierooster in het stookseizoen nog steeds gesloten om te besparen op de stookkosten. Het voorjaar is het moment om alle roosters weer open te zetten. Wanneer u dat doet, maak de rooster dan ook schoon. Ongemerkt hoopt er vuil op en ook spinnen willen er nog wel eens een web weven. Zowel de ventilatierooster die zorgen voor frisse lucht in de leefomgeving als de roosters die zorgen voor ventilatie van de kelder of de kruipruimte moeten regelmatig schoongemaakt worden. Goede ventilatie zorgt voor een beter binnenklimaat.

Zelf doen
Naast deze klusjes zijn er zeker nog andere karweitjes die gedaan kunnen worden. Let er wel op dat u het onderhoud goed en veilig aanpakt. Gebruik de juiste gereedschappen en schakel tijdig een vakman in als u niet voldoende kennis heeft. Schakel ook een deskundige in wanneer er bijvoorbeeld op hoogte gewerkt moet worden en u niet graag op een ladder staat.

17 / 24

Update uw kaartmateriaal

TWENTE - De vakantieperiode staat weer voor de deur. Zeker voor de automobilist die wat verder weg gaat, is een navigatiesysteem tegenwoordig erg belangrijk. Deze kan u goed helpen om uw weg te vinden naar een mooie vakantiebestemming. Maar... hij kan u óók juist de verkeerde kant op wijzen.

Veel mensen kopen een auto met navigatiesysteem of een los navigatiesysteem en blijven dit gebruiken zonder het kaartmateriaal te updaten. Dit is jammer, want hiermee loopt u toch wel een zeker risico qua navigatieperikelen. Denk u eens in hoeveel werkzaamheden wel niet verricht worden aan de Nederlandse wegen. Hetzelfde werk gebeurt ook onderweg naar uw vakantiebestemming. HIerdoor kan kaartmateriaal niet altijd meer actueel zijn; wegen zijn afgesloten, verlegd of er zijn misschien zelfs wel nieuwe wegen bijgelegd sinds uw kaartmateriaal uitgegeven is.


Investering
Voor veel fabrikanten geldt dat u gedurende een periode na aanschaf gratis aanspraak kunt maken op updates van uw kaartmateriaal. Het is dan ook verstandig om dit bij te houden; vaak moet u later namelijk betalen voor het actueel houden van kaarten. Sommige fabrikanten zoals TomTom bieden daarom ook een vaste updateservice aan, waarbij u vier keer per jaar nieuwe kaartupdates kunt installeren. Het updaten van kaartmateriaal is niet alleen goed qua de veranderende wegen, ook andere verkeersregels en bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen veranderen continu. Daarnaast is de toevoeging en actualisatie van 'points of interest' handig. Vergeet natuurlijk ook uw fysieke wegenkaarten niet; deze zijn absoluut onmisbaar wanneer er onverhoopt toch iets mis gaat met uw navigatiesysteem.

Eén is geen
Vanuit de Scouting kennen veel mensen nog wel fenomeen 'altijd voorbereid zijn'. Net zoals menig padvinder altijd een kompas bij zich heeft, is ook een fysieke kaart of - modern - kaartmateriaal op uw telefoon een goede manier om toch voorbereid te zijn op eventuele problemen.

Voordelig leasen: de Fiat 500 Lounge

NIJVERDAL - De Fiat 500 is een auto die u snel herkent tussen alle andere auto's op straat. Het lijnenspel maakt dat dit model van Fiat er speels en misschien zelfs een beetje ondeugend uitziet.

Al ruim 60 jaar geleden produceerde Fiat de eerste 500 en steeds komt er een nieuwe uitvoering, omdat het een populair model blijft. En ook u kunt erin rijden, want de Fiat 500 Lounge heeft nu een voordelig private lease-tarief vanaf € 227,- per maand.


Uitrusting
U krijgt voor € 227,- per maand een Fiat 500 met een Twinair Turbomotor met 80 pk, lichtmetalen velgen en een panorama dak. Zowel bumpers als deurgrepen zijn in de carrosseriekleur gespoten. Verder heeft de 500 Lounge U-connect navigatie met DAB+ radio en Bluetooth, airconditioning en cruise control. Ook is de auto voorzien van de standaard veiligheidssystemen, zoals airbags voor zowel bestuurder als passagier, maar ook Window airbags en Knie airbag ontbreken niet. Verder krijgt u van de parkeersensoren hulp bij het parkeren. Liever een Cabrio-uitvoering? Ook daarvoor zijn er nu tijdelijk extra scherpe tarieven!


Voorwaarden
De actie is slechts geldig op een beperkt aantal auto's, dus wacht niet te lang. De prijs vanaf € 227,- is gebaseerd op een leasecontract met een looptijd van 48 maanden en 10.000 km per jaar. Zoals u bij private lease mag verwachten zijn onderhoud, verzekering en wegenbelasting inbegrepen in het maandbedrag, maar de brandstofkosten komen voor uw eigen rekening. Ga voor meer informatie en de volledige voorwaarden van deze actie naar Auto Aaltink; gevestigd aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. Kijk ook op: www.autoaaltink.nl

Het motorseizoen begint bij Motorservice Stijner

ENSCHEDE - De eerste zonnige dagen van dit jaar zijn al weer een feit. Ook de motorrijder ontwaakt weer uit de winterslaap. Motorservice Stijner aan de Hendrik ter Kuilestraat 165 in Enschede is sinds jaren een gerenommeerde naam voor motorliefhebbers, en velen hebben de weg naar het bedrijf dan ook reeds gevonden.

Het blijven drukke tijden, want het nieuwe motorseizoen begint alweer aardig op gang te komen en velen lieten voordat ze weer de weg opgingen hun motor controleren door de vakman. Voor diegene die dat nog niet heeft gedaan; hiervoor kunt u uiteraard nog terecht bij Motorservice Stijner. Het bedrijf richt zich voor een groot deel op onderhoud, reparatie en schadeherstel van motoren, maar ook verkoopt het bedrijf motoren en motoraccessoires zoals bijvoorbeeld kleding. 'In principe kunnen wij alle motoren nieuw leveren', zegt Edgar Stijner. 'Daarnaast bieden wij tal van occasions aan.'


Goed onderhoud
Het onderhoud van motoren is in de afgelopen jaren behoorlijk complexer geworden. In de moderne werkplaats van Edgar Stijner zijn vrijwel alle problemen op te lossen. 'We hebben onder meer de modernste uitleesapparatuur', zegt Stijner. Die ook extra attentie geeft aan de staat van de banden. 'Zeker als een motor een tijd heeft stilgestaan, is een bandencontrole van het grootste belang voor de veiligheid', weet Stijner. Die ook dit seizoen weer veel motorrijders van dienst zal zijn. Wie in de vakantie erop uit trekt met de motor, is voor advies en onderhoud uiteraard bij Motorservice Stijner aan het juiste adres. Laat de vitale onderdelen nakijken en vergeet dus ook de banden niet, voordat u gaat toeren. En mocht u toe zijn aan nieuwe banden? Ook hier kunnen zij u van passend advies voorzien.


Kom langs
Bij Motorservice Stijner zijn er ook dit voorjaar weer genoeg aanbiedingen. Het loont dus zeker om eens langs te komen in de showroom in Enschede. Volg Motorservice Stijner op Facebook en surf ook eens naar www.motorservice-stijner.nl.

Het spook van de IKEA

Mijn vrouw wordt er soms gek van, rijd ik weer naar het einde van die grote IKEA parkeerplaats om onze auto stil en verlaten te parkeren. Liefst niet naast andere auto's en ook niet op een plek waar je een minuut later een heel gezin uit een beetje SUV ziet stappen. En zeg nou zelf, hoe vaak ben je niet teruggekomen bij je auto na een dagje shoppen om te ontdekken dat er een parkeerdeuk in die blinkende bolide van jou is achtergelaten. Vandaag de dag is het heel gewoon dat er geen briefje achtergelaten wordt door de veroorzaker. Het zou die veroorzaker namelijk eens no-claim korting kunnen gaan kosten als de verzekering wordt ingeschakeld.

Nu is het wel zo dat een modern autoschadeherstelbedrijf voor relatief weinig geld zogenaamd 'spotrepair' kan uitvoeren, zodat overspuiten niet nodig is. Ik heb er in de afgelopen jaren meermaals gebruik van gemaakt. Maar toch, het is schade waar je niet zelf verantwoordelijk voor bent. Hoezeer die rekening dan ook mee kan vallen, het blijft zuur. Als ervaringsdeskundige heb ik ook een aantal tips. Het is bijvoorbeeld beter om je auto juist niet te ruim naast een andere auto te parkeren. Hoe meer ruimte er is om een autodeur te openen, hoe groter de hoek is waarin de deur uit kan slaan en des te 'scherper' kan die deur dan in jouw auto terechtkomen. Maar ook parkeren naast hoge SUV's zorgt voor meer 'raakkansen' buiten de bekende rubberen stootstrips, die op auto's van dezelfde hoogte zo zijn aangebracht dat ze parkeerdeukjes moeten voorkomen. Of je koopt een Citroen Cactus, die is standaard voorzien van grote plastic panelen, maar daar moet je dan weer van houden. En de laatste tip is voor mij als autogek de meest lastige, pak ook eens de fiets als je wilt gaan shoppen...


Foto: Ra-Smit Wikipedia

Maak kennis met Suzuki en Subaru bij Autobedrijf Zuithof

Foto: Autopaper

BORNERBROEK - Autobedrijf Zuithof heeft al bijna vijftig jaar ervaring met de verkoop van Japanse auto's. Zo is het dé zes-sterren Subaru-dealer voor heel Twente. Sinds een half jaar zijn zij ook gespecialiseerd in Suzuki.

Tijdens de paasshow kunt u kennismaken met beide merken én profiteren van leuke kortingsacties. Zo zijn er rond de 15 á 20 jonggebruikte Suzuki-modellen op voorraad; diverse uitvoeringen van 3 maanden tot een jaar oud. Zo schaft u een bijna nieuwe auto aan, flink onder de nieuwprijs. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit in bijvoorbeeld de Suzuki Swift of de Suzuki Jimny. Uiteraard is er ook een mooie selectie nieuwe en occasion Subaru's te bekijken. Vraag ook naar de voorwaarden voor bijvoorbeeld een aantrekkelijke private lease!


Paasshow
Tijdens de paasshow op donderdag 18, vrijdag 19, zaterdag 20 en maandag 22 april profiteert u van leuke kortingen. Bij aanschaf van een nieuwe Subari ontvangt u een gratis trekhaak ter waarde van 1.095 euro. Koopt u een gebruikte Subaru van minimaal 4.500 euro? Dan ontvangt u een gratis Multichip ter waarde van 415 euro. Afgelopen maand las u hier al over de vele voordelen, óók voor een nieuwe auto. Deze makkelijk te installeren chip biedt nog betere prestaties én een lager brandstofverbruik. De chip is ook makkelijk mee te nemen naar een andere auto. Naast de aanschaf van uw auto is ook onderhoud erg belangrijk. Autobedrijf Zuithof voert dan ook het onderhoud en reparaties aan uw Suzuki, Subaru of ander merk uit naar de hoogste kwaliteitseisen. Zij beschikken over een eigen schadeafdeling en ook bijvoorbeeld airco-service is mogelijk. Klanten krijgen ook de beschikking over een leenauto bij werkzaamheden.


Kom langs
Autobedrijf Zuithof ontvangt u graag tijdens de paasshow. U bent op donderdag 18 april welkom van 09.00 tot 20.00 uur. Vrijdag 19 april van 09.00 tot 18.00 uur, zaterdag 20 april van 09.00 tot 17.00 uur en op tweede paasdag bent u welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Autobedrijf Zuithof is gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek. Kijk ook op: www.zuithof.nl

PaasMotorShow bij MotoPort Hengelo

HENGELO - Laat je verrassen tijdens de PaasMotorshow van MotoPort Hengelo! Maak tijdens dit Paasweekend een proefrit op een motor en informeer naar de inruil- en/of financieringsmogelijkheden. Alle nieuwe en gebruikte modellen staan in de showroom op je te wachten.

Zoek in onze showroom en onze kleding- en accessoireshop naar de paaseieren die de Paashaas zelf verstopt heeft en maak daarmee kans op leuke prijzen. We hebben de grootste keuze aan motorhelmen van Nederland. In onze World of Helmets kun je ongestoord de nieuwste modellen komen passen en je laten adviseren. Een goed passende helm is immers van groot belang voor uw veiligheid op de weg en bescherming bij een eventuele val. Het loont dan ook om goed advies in te winnen en meerdere helmen uit te proberen. Veel van onze helmen zijn tijdens het Paasweekend extra voordelig geprijsd.


Probeer het!
Try the bike, geef je vriend of vriendin, man of vrouw, of jezelf een 'try the bike' cadeau. Een eerste rijles op een afgesloten terrein in samenwerking met VTT Rijopleidingen. We starten vanaf MotoPort Hengelo, aanmelden kan via info@motoporthengelo.nl. Kortom, genoeg te zien en te beleven. Een mooie kennismaking voor wie nog niet eerder op een motor heeft gezeten!


Kom langs
We kijken uit naar je komst! We zijn maandag 22 april geopend van 12.00 tot 17.00 uur. MotoPort Hengelo is gevestigd aan de Enschedesestraat 210 in Hengelo. Kijk ook op: www.motoporthengelo.nl

Veilig op pad met de camper na check AutoFirst Schasfoort

WIERDEN - Nederlanders zijn ware kampeer-fanaten. Dit jaar trekken veel mensen er weer met de camper op uit voor een welverdiende (zomer)vakantie. Zeker wanneer u meer kilometers maakt richting het buitenland is het verstandig om uw camper goed te laten onderhouden en na te laten kijken.

Het onderhoud aan een camper is net zo belangrijk als aan een reguliere auto. Daarnaast is een camper ook wat complexer door de opbouw en de vele apparatuur die u meeneemt. AutoFirst Schasfoort beschikt over een grote werkplaats met voldoende ruimte om uw camper passend onderhoud te geven. Wat moet gebeuren is afhankelijk van de leeftijd en de gereden kilometers.


Onderhoudsbeurt
De uitgebreide onderhoudsbeurt kijkt naar alle belangrijke punten voor de veiligheid en werking: verlichting, aandrijfriemen, remvloeistof, de accu en bedrading, remmen, het uitlaatsysteem, de stuurinrichting, eventuele lekkage en vervanging en aanvullen van motorolie, koelvloeistof en remvloeistof. In overleg zijn ook veel andere werkzaamheden uit te voeren als preventief onderhoud, zoals het vervangen van uw distributieriem en het controleren van de airconditioning.


APK
AutoFirst Schasfoort voert ook de APK uit wanneer uw camper APK-plichtig is. Wanneer uw camper zwaarder is dan 3.500 kilo moet deze jaarlijks nagekeken worden. Is deze lichter? Dan hoeft deze pas na drie jaar oud jaarlijks nagekeken te worden. AutoFirst Schasfoort voert deze APK voor u uit voor 29,75 inclusief BTW.


Maak een afspraak
Laat op tijd uw onderhoud en APK uitvoeren voor zorgeloze kilometers én een mooie vakantie. Maak vandaag nog een afspraak bij AutoFirst Schasfoort. Gevestigd aan de Bedrijvenstraat 20 in Wierden. Bel met: 0546 - 65 77 55 of kijk op: www.autofirst-schasfoort.nl Hier is ook de AutoFirst Schasfoort app te downloaden; zo maakt u eenvoudig een afspraak.

Lada stopt in west-Europa

TWENTE - Het is het einde van het tijdperk; de Lada verdwijnt definitief van de Europese wegen. Het merk ziet zich genoodzaakt om te stoppen met de verkoop van de kenmerkende Russische auto's die vaak doelwit waren van menig flauwe grap.

Het merk is al een tijdje niet meer in Nederland verkrijgbaar, maar in Duitsland worden de auto's nog wel verkocht. In Nederland was het merk vooral in de jaren '80 en '90 nog relatief bekend én berucht. Lada bleef de afgelopen jaren wel auto's doorontwikkelen waardoor het beeld van Lada bij veel lezers wellicht sterk achterhaald is. Zo kunnen Duitse kopers naast de stoere 4x4 Taiga ook de Vesta, Vesta SW en Vesta SW Cross kopen; moderne sedan, station en crossover, waarbij zeker de laatste ronduit stijlvol genoemd mag worden. Duitse kopers rijden al een Vesta SW Cross vanaf 16.590 euro. Voorzien van de meeste gemakken die we in een moderne auto zouden verwachten, zoals het touchscreen-navigatiesysteem, achteruitrijcamera en meer.


Strengere eisen
Volgens eigenaar van Lada, Autovaz zijn met name de steeds strengere milieu-eisen in Europa de oorzaak achter het stoppen. Europese landen zijn steeds strenger geworden op het gebied van schadelijke uitstoot, waar Lada helaas nog wel minder scoort dan westerse merken.


Liefhebbers
Hoewel Lada altijd doelwit was van veel flauwe moppen kent het merk toch ook vele fanatieke fans die met name de jaren '80 Sovjetunie-modellen nog een warm hart toedragen. Zo zullen ook de fans van de Lada Club Nederland - www.ladaclub.nl - ongetwijfeld een traantje wegpinken wanneer de laatste Lada bij de laatste Europese dealer verkocht is.

Fastned naar de beurs voor meer investeringsruimte

DEVENTER - Het bedrijf Fastned gaat naar de beurs. Hoewel aandelen en beursnieuws doorgaans niet zo spannend zijn, is het toch goed nieuws voor de automobilist: dit bedrijf specialiseert namelijk in de plaatsing van snellaadstations voor elektrisch rijden.

Het bedrijf heeft al een beursnotering op de 'alternatieve' Nxchange, maar de ambitie is nu om dit jaar een notering aan de Euronext te krijgen. Hiermee zijn de aandelen ook voor het brede publiek te koop. Met het verkopen van aandelen krijgt het bedrijf een belangrijke financiële injectie. Dit geld is ook echt nodig om de komende jaren nog meer snellaadstations in heel Europa aan te kunnen leggen. Op dit moment beschikt Fastned over 91 snellaadstations in ons land en in Duitsland. Er liggen ook al plannen voor stations in andere landen, waaronder Frankrijk en België.

Uitdaging
De groei van elektrisch rijden was groot de afgelopen jaren, waardoor ook het klantenbestand van Fastned fiks groeide. Het bedrijf moest hierdoor wel leningen aangaan om te kunnen investeren. Een beursgang is uiteraard een uitdaging op zich, aangezien je hiermee ook een stukje controle over je eigen bedrijf uit handen geeft. Maar het is een uitdaging die Fastned graag aan lijkt te gaan. Volgens een interview van RTL Z met directeur Michiel Langezaal verwacht het bedrijf een snelle omzetstijging wanneer 1 tot 1,5 procent van de auto's elektrisch is.

De toekomst
De groeiende populariteit van elektrisch rijden biedt dus mooie kansen voor dit Nederlandse bedrijf, hoewel uiteraard ook anderen deze trend zien en hier op in willen spelen. Zo verloor Fastned in januari vorig jaar een rechtzaak, waardoor ook anderen laadpalen mogen plaatsen op locaties waar Fastned vergunningen voor heeft gekregen. Zo is ook het bedrijf MisterGreen bezig om snellaadstations te plaatsen. Verder zijn ook overheden en bedrijven steeds actiever om op eigen gelegenheid en kosten laadpalen aan te leggen in de steden en kernen. Hoe de toekomst van het snellaad-bedrijfsmodel er ook uit komt te zien: de elektrisch rijders van de toekomst hoeven waarschijnlijk niet ver te zoeken naar een laadpunt.