Hart van Almelo - Wierden

12 april 2019

Hart van Almelo - Wierden 12 april 2019


Almelo weke lang 'aan zee' met de beachvolleybaltop!

ALMELO - Het gloednieuwe marktplein vormt deze zomer het podium voor de Nederlandse beachvolleybaltop. Met de komst van de Dela Eredivisie Beach heeft Almelo een groot topsportevenement aan zich gebonden waarmee de stad een week lang in beachsferen wordt gebracht.

Directeur van Sportbedrijf Almelo Erik Busscher: "We zijn trots op onze jarenlange samenwerking met de Nederlandse Volleybal Bond. Naast het Regionaal Talenten Centrum en de jaarlijkse interlands in de IISPA hal krijgen we nu ook de kans om de landelijke top van het beachvolleybal aan Twente te presenteren. In samenwerking met vele Almelose partijen hebben we met de Dela Eredivisie Beach, de Cityswim en het havenfestival een geweldige aftrap voor de zomervakantie."

Een week lang zand
De Dela Eredivisie Beach vindt in het weekend van 13 en 14 juli plaats op het marktplein en op de beachvelden van Het Sportpark. Het marktplein en Het Sportpark zijn op zaterdag het terrein voor de voorrondes, op zondag wordt in het Beach Stadium op het marktplein de finales gespeeld. Beide speeldagen zijn voor publiek gratis te bezoeken. In de week voorafgaand aan dit weekend wordt het zand beschikbaar gesteld voor de inwoners van Almelo. De coördinatie van deze invulling is in handen van Sportbedrijf Almelo. Zo krijgen Almelose scholen, sportverenigingen en bedrijven de kans om het zand te betreden. De zomerse editie van de Twente Cup vindt plaats, evenals een beachvariant van het jaarlijkse bedrijventoernooi. De inschrijvingen voor dit bedrijventoernooi zijn vanaf maandag 8 april geopend.

Eredivisie Tour
De Dela Eredivisie Beach is de hoogste Nederlandse beachvolleybal competitie voor mannen en vrouwen. De Dela Eredivisie Beach bestaat uit tien toernooien in centra van steden verspreid door Nederland. Naast Almelo zijn ook onder andere Zutphen, Breda en Heerenveen het podium van deze tour. Spelers en speelsters verzamelen ranking punten door resultaten te behalen tijdens de toernooien waar zij aan deelnemen. De 24 hoogst gerankte teams per geslacht doen mee aan het Nederlands Kampioenschap en strijden om de titel Nederlands Kampioen Beachvolleybal 2018.

Drugspand gesloten om overlast tegen te gaan

ALMELO - Overlast komt in vele vormen; van de simpele stereo die te hard staat, hondenpoep op de stoep en buren die asociaal parkeren. Maar de overlast kan ook dieper zitten: bijvoorbeeld wanneer er een drugspand in de wijk zit. De gemeente Almelo probeert steeds beter grip te krijgen op lokale drugshandel en -overlast.

Afgelopen week sloot burgemeester Gerritsen opnieuw een drugspand. Donderdag 4 april werd per direct een woning aan de Klimopstraat voor een jaar gesloten. In de woning werd door de politie namelijk een zeer grote hoeveelheid softdrugs en harddrugs aangetroffen. Het was overduidelijk dat het niet ging om wat recreatieve pilletjes of een paar plantjes: de er werd ook verpakkingsmateriaal aangetroffen wat duidelijk gericht is op handel in deze verdovende middelen.

Hard optreden
De burgemeesters van Nederlandse gemeenten hebben op basis van artikel 13B van de Opiumwet de mogelijkheid om bestuursrechtelijk op te treden degen drugshandel in en vanuit woningen. Dit met als doel om herhaling te voorkomen en om de bekendheid als drugspand ongedaan te maken. "In Almelo wordt hard opgetreden tegen drugspanden. Dit doen we samen met de politie en partners, zoals in dit geval woningcorporatie Beter Wonen. Deze sluiting past binnen dit beleid. Drugshandel vanuit een woning levert een gevaarlijke situatie op en allerlei vormen van overlast en criminaliteit.", aldus de burgemeester.

Overlast
Drugspanden in een wijk zijn een grote aantasting van het veiligheidsgevoel van inwoners in de wijk en zowel de objectieve als subjectieve veiligheid staat onder druk. Immers, een drugspand trekt ook drugsgebruikers aan, die bijvoorbeeld spuiten kunnen laten slingeren, rondhangen in de openbare ruimte of passanten lastig vallen.

Damocles
De Wet Damocles wordt door de meeste burgemeesters niet zomaar toegepast; doorgaans probeert men eerst via de gebruikelijke hulpinstanties en handhavers grip te krijgen op de situatie. Het sluiten van een woning is namelijk wel van grote invloed op het leven van de bewoners. Het kan ook vervelende neveneffecten hebben; zo werd in Almelo een compleet gezin met vijf kinderen uit hun huurwoning gezet nadat de vader betrapt werd op drugshandel. De rechtbank oordeelde in februari dit jaar dat de gemeente toen terecht overging tot huisuitzetting. Een harde maatregel dus; maar wel eentje waar ook echt een afschrikwekkende werking vanuit moet gaan als de gemeente de overlast echt terug wil dringen.

Jaargang: 6 • Nr 246• Wk 15

Wierden in het teken van volleybal komend weekend

Foto: Shutterstock

WIERDEN - Deze zaterdag 13 april staat sporthal 'n Dikken in het teken van volleybal! Vanaf 11.00 uur worden er wedstrijden gespeeld door de jeugd- en seniorenteams van Weghorst Makelaardij WVC Volley.

Met dank aan de vele ondernemers en winkeliers die een bijdrage in de vorm van een waardebon of artikel hebben willen doen, staat er weer een goed gevulde verloting. Voor de kinderen en volwassen is er een aparte verloting en daarnaast zal er tijdens de wedstrijd van dames 1, welke om 13.30 uur zal starten, een superverloting zijn met grote prijzen. Met het geld wat hiermee opgehaald wordt, kan WVC weer verder investeren in de jeugd.?


Veel te doen
Vanaf 11.00 uur zal er voor de jeugd een stormbaan en de mogelijkheid tot schminken voor 'n Dikken staan. De hele middag kunnen kinderen zich hier vermaken. Vanaf 13.30 uur zijn de jeugdleden van WVC uitgenodigd om op de viptribune bij dames 1 te komen zitten. Dit is de laatste wedstrijd van het eerste seizoen in de eerste divisie voor deze dames. Een bijzondere wedstrijd waar de jeugd een bijzondere plek zal krijgen, maar waar uiteraard ieder ander ook welkom is. Diverse teams strijden deze dag overigens nog om de bovenste plekken in ook hun laatste wedstrijd! Om de dag af te sluiten is er een buffet voor alle seniorenleden geregeld en zal de feestavond in het sportcafé plaatsvinden. ?Deze dag belooft een mooi (volleybal)feest te worden, de uitgelezen kans om eens een kijkje te komen nemen


Kom ook
Zaterdag 13 april van 11.00 uur tot 20.00 uur is iedereen van harte welkom in de Dikkenshal. Wedstrijdprogramma die dag: 11.00 uur: Jongens B1, Meisjes A1, B2 en C1. Dan om 13.30 uur: Dames 1, Meisjes A1 en C2. Hierna om 16.00 uur: Dames 3 en 4 en Jongens A1. En afsluitend om 18.00 uur: Heren 1 en 2 en dames 2

Column

Transitie

Van boer noar börger, dat geet as 'n örgel, van börger noar boer, dat geet pas zoer.


Dit sprekwo\ord is nogal roadselachtig. Dat is te zeggen, het eerste deel van 't sprekwoord kö'j oe wal vuurstellen: nen boer verkof zin laand en de beeste of de bing of allebeaide en koch een huuske, en dan kan-e oawerschakelen op wat Timotheüs "een gerust en stil leven" neumt. Ik kan d'r oe zo een poar opneumen dee disse transitie (um ees een moderner woord te gebroeken) emaakt hebt. Mear aansumme… van börger noar boer: het meest haalbare dunkt miej um dan as börger met een boerenmeaken te trouwen den gin breurs hef. Dan mu'j vanzelfs nog wal nen bessen plear dinge learen, al kö'j dan wal een loonbedrief inschakelen um te plogen, te gieren, te zejen of te mejen, neumt mear op. Kost een poar ceant, mear dan kö'j met de haande in 'n tuk biej het tekkedroad tookieken. Toch likt miej dat een zoer spil, al dee noabers dee van oe as gloodniejen boer het doon en loaten met een smiespel lachje besprekt. A'j pech hebt krie'j nen grammieterigen schoonva oonder 't zelfde dak den 'n helen dag moompelt: 'Ik har 't aans edoan." Mear a'j dus gin sjaans kriengt met het al angehaalde boerenmeaken, kö'j het -ducht miej - wal vergetten. Dat kan allenig a'j een poar ceant op zak hebt en dan blif het zoer um rechtevoort genog verstaand te hebben van mest- en melkquota, da'j misschien mut kiezen tusken 'n bestoan as plaankgas-boer of biofarmer en da'j mut zorgen da'j gen verskel hebt met Wakker Dier of Partij van de Dieren.

Blif nog alverdan de vroag wat boer en börger met dat örgel te maken hebt in het sprekwoord. 'n Örgel "geet" nit vanzelf, doar mut nen keal of ne vrouwe an te passe kommen den oawerweg kan met twee klavieren en een pedaal en de weg weet tusken al dee registerknöppe um het geluud stöarker of zachter te maken of aanders van klaank en dan mu'j ook nog nötten können leazen en nit te rap of te laankzaam spöllen da'j de samenzingende leu nit van de wieze maakt.

Oppassen um lukraak te verkloaren woer dat woord "örgel" in dat sprekwoord vandan keump. Dan krie'j te maken met volks-etymologie. Dan deank iej (ik neume mear een vuurbeeld) dat het woord "kaamperfoelie" te maken hef met "foelie oet Kaampen", een soortemeant doktor Vogelkroed. Dewiel het ofkomstig is van "capri folium", het blad wat bliekboar geane duur nen sik egetten wordt. Dat ha'j dus verkeerd verkloard en dan stoa'j doar mooi as boer of as börger te ginnegappen as nen sik in de braandnettel…


Waterschap zoekt jeugdbestuurder

TWENTE - Het Waterschap Vechtstromen is op zoek naar een nieuwe jeugdbestuurder. Zij gaan samen met andere jeugdbestuurders van andere waterschappen nadenken over belangrijke thema's zoals waterbeheer en klimaatverandering.

Het Waterschap is op zoek naar enthousiaste doorzetters die maatschappelijk betrokken zijn én tussen de 14 en 16 jaar oud zijn. De jeugdbestuurders gaan een paar keer per jaar met elkaar in gesprek of op excursie. Verder vertegenwoordigen zij het Waterschap Vechtstromen bij open dagen en spelen zij een actieve rol om jongeren in het werkgebied enthousiast te maken over het Waterschap. In totaal zijn zij dan ongeveer 8 uur per maand bezig met deze taken. Er staat een vergoeding van 250 euro per jaar tegenover voor hun inzet, evenals een onkostenvergoeding. Geïnteresseerden kunnen kijken op de website: www.vechtstromen.nl/jeugdbestuurder. Aanmelden moet voor 1 mei.

Paasmarkt bij Stads-boerderij Beeklust

ALMELO - Bij Stadsboerderij Beeklust kun je op woensdag 17 april van 13.00 tot 16.00 uur genieten van de Paasmarkt.

Er zijn veel activiteiten voor kinderen, zoals een ritje met de ponykar, op de foto met de paashaas, kijken naar het optreden van een echte goochelaar, dieren knuffelen, eieren schilderen, het gouden ei zoeken en snuffelen tussen de verschillende kraampjes. Je kunt bij de kraampjes onder andere paasstukjes kopen en de Groenderij verkoopt weer de eerste voorjaarsplantjes. Stadsboerderij Beeklust is in handen van de medewerkers en cliënten van De Twentse Zorgcentra die zorg levert voor mensen met een verstandelijke beperking. Het combineert zowel educatieve als recreatieve functies. De kinderboerderij is ook een leuke manier voor volwassenen om kennis te maken met de vele boerderijdieren. Bij Stadsboerderij Beeklust is weinig tot geen gelegenheid om de auto te parkeren tijdens de Paasmarkt. Bezoekers kunnen de auto plaatsen bij het winkelcentrum en in de parkeergarage op het Van Gogh Plein Almelo. Dit is op slechts twee minuten loopafstand. Voor fietsers is er wel gelegenheid om te parkeren bij de Stadsboerderij.

Kinderatelier in Huis van Katoen en Nu

ALMELO - Zaterdag 20 april is van 14.00 tot 16.00 uur het Kinderatelier in het Huis van Katoen en Nu. Dit is gericht op alle kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Dit keer gaan de kinderen als "echte" bakkers aan de slag. Ze gaan taart vullen met slagroom, jam en meer om ze daarna te versieren met allerlei lekkere en leuke dingen die je zoal bij een taart kunt bedenken. Tussen al het bakkerswerk door gaan de kinderen gezellig met elkaar pannenkoeken eten met daarbij het nodige drinken, en als toetje worden ze nog verrast met een ijsje die ze naar eigen smaak extra lekker mogen maken, zeg nou zelf.... als dat geen feestje is! Kosten voor deelname 2,50 euro per kind bij opgave voldoen. (Telefonisch aanmelden is niet mogelijk)


Aanmelden
Zou uw kind hier graag aan mee willen doen, geef hem/haar dan op bij het huis van Katoen en Nu, Marktplein 35 Almelo. Geef uw kind snel op, gezien de erg leuke reacties op ons vorige kinderatelier. We hebben een beperkt aantal plaatsen, dus vol is ook echt vol! Het belooft een hele leuke middag te worden, dus kom er gezellig bij!

Met leu dee 't alns hebt, ?he'j niks oet te wesseln.

Maandag 15 april 10:00 uur

Aftrap Young Volunteers

ALMELO - De Young Volunteers is een van de landelijke projecten voor maatschappelijke diensttijd voor jongeren, waar de rijksoverheid geld voor heeft uitgetrokken. De ambities liegen er niet om: de Young Volunteers hopen veel jongeren over te halen om ook in actie te komen in hun eigen stad of dorp en richten zich daarbij op leeftijdgenoten met en zonder beperking.

De Young Volunteers die in de komende maanden in Almelo en omgeving leeftijdgenoten enthousiast gaan maken voor vrijwilligerswerk zijn er helemaal klaar voor. Jeroen, Evelien, Linda, Rachelle, Michelle, Juliëtte en Carmina. Donderdagmiddag 4 april was de feestelijke aftrap vanaf hun 'basis' in De Hagedoorn aan de Wilgenstraat en de eerste leeftijdgenoot werd nog dezelfde middag ingelijfd.

Motivatie
De officiële start van het project (dat werd omgedoopt van Topjobs tot Young Volunteers) was een ongedwongen bijeenkomst, waarin presentator, tekstschrijver, zanger (en meer) Willem Gunneman in ultrakorte interviewtjes probeerde te achterhalen wat de eerste zeven Young Volunteers beweegt om vrijwilligerswerk te gaan doen. 'Nou het is vooral heel gezellig', verklapte Evelien. 'Ik wil graag mensen helpen een plekje te vinden in de maatschappij', formuleerde Linda heel zorgvuldig. 'Maar het team is wel heel gaaf. En ik kan ook zelf groeien.' Michelle biechtte op dat ze heel lang thuis had gezeten en dat ze zich al na een korte periode van Young Volunteers nuttig voelt. 'En vrolijker'. Jeroen denkt dat hij zijn eigen ervaring (Hij zit in een rolstoel) goed kan inzetten om mensen een steuntje in de rug te geven,

Werving en ontwikkeling
Young Volunteers heeft twee onderdelen. Een van de twee is een wervingsbureau dat jongeren opzoekt en matcht met organisaties en instellingen – of andere jongeren voor vrijwilligerswerk. Het wervingsbureau werkt ook met een digitale ontmoetingsplek voor 16-plussers. Het andere onderdeel is de vrijwilligersacademie, de ontmoetingsplek waar jongeren elkaar kunnen treffen, workshops kunnen opzetten en volgen en activiteiten organiseren. Young Volunteers hoopt zo'n 75 jongeren te interesseren voor vrijwilligerswerk.

Interesse om mee te doen met de Young Volunteers? Meld je aan! jan@youngvolunteers.nl

Peterson voelde een mix aan emoties na duel tegen NAC

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Na afloop van Heracles Almelo – NAC Breda kwam een opgeluchte Kristoffer Peterson richting de kleedkamers gelopen.

De aanvaller van Heracles Almelo beleefde afgelopen weekend een mix aan emoties. Peterson scoorde het beslissende doelpunt in de wedstrijd tegen NAC Breda en maakte na zijn doelpunt de letter A met zijn vingers. Het bleek de eerste verjaardag van zijn zoontje Alessio te zijn, die hij aan zich voorbij moest laten gaan omdat zijn zoontje met de vriendin van Peterson in Zweden is vanwege de aanstaande geboorte van hun tweede zoon. "Ik had het er moeilijk mee dat ik zijn eerste verjaardag moest missen. Gelukkig heb ik hem een doelpunt en overwinning cadeau kunnen geven", vertelt Peterson. Ondanks het missen van de verjaardag van zijn zoon, is het toch vooral blijdschap die overheerst bij Peterson. Dankzij de overwinning tegen NAC Breda heeft Heracles Almelo goede zaken gedaan. De Zweed realiseert zich goed hoe belangrijk deze punten zijn, met het oog op de strijd om het behalen van de play-offs om Europees voetbal. "Door deze overwinning staan we er goed voor, maar we zijn er nog niet. We hebben een groep getalenteerde spelers die allemaal de play-offs willen behalen", aldus Peterson.

Heracles Almelo in slotfase langs NAC Breda

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Afgelopen zaterdag sloot Heracles Almelo een volle voetbalweek af met drie punten. In Almelo versloeg de ploeg van Frank Wormuth NAC Breda met 1-0. Kristoffer Peterson wist in de 81e minuut de doelman van de Bredanaars te kloppen met een kopbal. Hiermee maakte de Zweed zijn twaalfde doelpunt van het seizoen.

NAC Breda vormde vanaf minuut één een geel-zwarte muur voor het doel van Benjamin van Leer. De Bredanaars staan onderaan de ranglijst en hadden punten nodig. Voor Heracles Almelo was het lastig om kansen te creëren, vooral in de eerste helft speelde het spel zich voornamelijk op het middenveld af. Ook Kristoffer Peterson merkte dat het moeizaam ging en was dan ook erg blij met zijn twaalfde treffer van het seizoen: "Het was een opluchting om te scoren. Het was een belangrijk doelpunt in niet de mooiste wedstrijd, maar we hebben drie punten en dat is wat telt", vertelt de 24-jarige buitenspeler. Door de overwinning is Heracles Almelo nog volop in de race voor een plaats bij de play-offs voor Europees voetbal.


Uitwedstrijd
Aankomend weekend reist Heracles Almelo af naar Rotterdam, waar het Feyenoord treft. In Stadion Feijenoord wordt zaterdag (13 april) om 20.45 uur afgetrapt. De Rotterdammers, die momenteel de derde plek bezetten, strijden met AZ om plaats drie. Deze plek op de ranglijst biedt toegang tot de play-offs van de Europa League. Beide ploegen hebben dus baat bij het behalen van drie punten.

Ockels Erfenis

ALMELO - Daan van Alkemade heeft een documentaire gemaakt over Wubbo Ockels en deze is op 16 april te zien in Filmhuis Almelo.

Ockels was de eerste Nederlandse astronaut in de ruimte. Hij zag hoe kwetsbaar de aarde was en heeft daarom diverse duurzame projecten opgestart. Vijf jaar na zijn dood zijn tientallen van zijn leerlingen bezig met het uitwerken van zijn ideeën. De documentaire is vanaf 20.15 uur te zien in de Herman Finkers Zaal van Hof 88. De toegang is gratis.

Bonje

ALMELO - Een avond met Thijs Kemperink betekent een avond over dagelijkse zaken in het leven en niet over politiek.

De voorstelling waarmee Thijs Kemperink nu langs de zalen trekt heet 'Bonje'. Zoals de titel al zegt gaat het over ruzie en in dit geval over ruzie met een allerbeste vriend. Wat er zich allemaal afspeelt tijdens de ruzie wordt door de stand-up comedian en cabaretier op boeiende wijze verteld. De humor zal ook in zijn verhaal zeker niet ontbreken. 'Bonje' zien kan op 17 april om 20.00 uur in Theaterhotel Almelo. Kaarten vanaf € 12,50 zijn online te bestellen op www.theaterhotel.nl.

Open Golfdag

WIERDEN - Op zaterdag 13 april houdt Golfclub de Koepel een open dag.

Tussen 12.00 uur en 17.00 uur is iedereen die belangstelling heeft voor de golfsport welkom bij De Koepel aan de Rijssensestraat 142a. Op deze dag kan er een clinic gevolgd worden, meegedaan worden met de hole-in-one & een longest wedstrijd. Ook kunt u onder begeleiding de baan op. Ga voor meer informatie over Golfclub de Koepel en de Open Golfdag naar www.golfclubdekoepel.nl.

Meezingavond

ALMELO - Concertkoor Sursum Corda houdt op 15 april zijn jaarlijkse meezingavond.

Vanaf 19.45 uur worden het beginkoor, de koralen en het slotkoor uit de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach eerst kort worden ingestudeerd en daarna worden gezongen. Op www.sursumcorda-almelo.nl vindt u de stukken die gezongen gaan worden. Iedereen is van harte welkom om te komen zingen of te luisteren. De meezingavond vindt plaats in de Grote Kerk aan het Kerkplein 1.

Uitverkoop bij FanServiceShop van Heracles Almelo start

ALMELO - De seizoensuitverkoop van Heracles Almelo is gestart.

Zowel in de FanServiceShop als op shop.heracles.nl gelden er flinke kortingen op de wedstrijdshirts en -shorts van dit seizoen. Zo profiteer je van liefst €20,- korting op alle wedstrijdshirts (junior en senior), en krijg je €10,- korting op alle wedstrijdshorts. De actie is online en in de FanServiceShop in het Polman Stadion geldig, zo lang de voorraad strekt. Wees er dus snel bij!

Paasvoordeel op Opel bij Kamp Twente

ALMELO/HENGELO - Kamp Twente is al 60 jaar een betrouwbaar familiebedrijf. Het autobedrijf heeft standaard 100 auto's op voorraad in beide vestigingen. U kunt van maandag 15 april tot en met 22 april uw paasvoordeel slaan bij Kamp Twente bij aanschaf van een nieuwe Opel.

Kwaliteit en persoonlijk contact staat bij het autobedrijf hoog in het vaandel. Zij vinden het belangrijk om hun klanten de beste service te bieden bij het vinden van een passende auto. De medewerkers staan voor u klaar om u onder andere te helpen bij de lease, financiering, onderhoud, reparatie, verzekeringen en schadeherstel van uw auto. In 1958 start Henk Kamp Sr. met een autorijschool aan de Ootmarsumsestraat in Almelo, waarna hij in 1968 startte met het verkopen van jong gebruikte auto's. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een middelgroot autobedrijf met een vestiging in Almelo en Hengelo. U mag dus rekenen op veel ervaring en professionaliteit.?

Paasactie
Eerste paasdag zijn beide vestigingen gesloten, maar op tweede paasdag staan de werknemers tussen 11.00 en 17.00 uur met veel enthousiasme voor u klaar. Er gelden van 15 april tot en met 22 april vier verschillende acties: De prijs van de Opel Astra Online Edition wordt verlaagd van €26.285,- naar €20.995,-, de Opel Corsa Favourite van €19.464,- voor €15.595,- en de Opel Crossland X Innovation wordt van €29.608 verlaagd naar €25.750,-.Tevens hebben wij een nieuwe Opel Karl Edition al vanaf € 13295,=. In beide vestigingen zijn nog diverse auto's van deze modellen op voorraad. Op deze bijzondere actiedagen kan uw voordeel oplopen tot €5.290,-. Tot slot bestaat Opel dit jaar 120 jaar, waardoor u gebruik kunt maken van vier speciale acties. Kijk voor deze acties op de website van Kamp Twente.


Meer informatie
Autobedrijf Kamp Twente is in Almelo te bezoeken aan de Weezebeeksingel 4 en in Hengelo aan de Steenzoutweg 16. Kijk voor meer informatie op www.kamptwente.nl of bel naar 0546-82 26 61 (Almelo) of 074-82 20 022 (Hengelo).

Blijf er niet mee lopen: Polikliniek Proktovar helpt!

HENGELO - Darmklachten, spataderen, rug- en gewrichtsklachten hebben één ding gemeen: ze hebben een grote impact op je leven. Toch blijven veel mensen er te lang mee rondlopen. Polikliniek Proktovar met vestigingen in Hengelo en Best specialiseert in het onderzoeken en behandelen van deze klachten.

Proktovar beschikt over een multidisciplinair team met proctologen die zich buigen over darm- en anale klachten, een gastro-intestinaal chirurg, vaatchirurgen voor onder meer spataderbehandelingen, maar ook een orthopeed en radioloog, gefocust op rug- en gewrichtsklachten. Spataderen zijn verwijde aderen die meestal in de benen zichtbaar zijn. De blauwe, verdikte aderen kunnen zorgen voor concrete klachten zoals bloeden na het stoten van uw been, pijn, rusteloze benen en een zwaar gevoel in de benen. Behandeling is dan zeker wenselijk op medische gronden, maar ook geeft het weer een zelfverzekerd gevoel in de zomerse dagen wanneer de benen vaker zichtbaar zijn. Meestal kan het onderzoek binnen 1 week plaatsvinden met daarna een snelle behandeling. Bij het consult gebruikt de arts moderne methoden zoals het Duplex-onderzoek om de toestand van de aders goed te bekijken. Behandeling gaat eveneens volgens de modernste technieken, zoals de endoveneuze lasertherapie. Hierbij brengen zij met een zeer kleine snee een kleine laserdraad in in de ader, waarmee het bloedvat gesloten kan worden. Hierbij is dan in de meeste gevallen geen narcose nodig, wat zorgt voor een snelle behandeling met aanzienlijk korter herstel. Andere methoden zoals bijvoorbeeld het dichtspuiten van een ader zorgen ook voor een snel herstel. Het operatief verwijderen van grotere spataderen is ook mogelijk, maar komt steeds minder voor dankzij de moderne alternatieven.


Rug en gewrichtsklachten
Ook voor de behandeling van rug- en gewrichtsklachten bent u aan het juiste adres. Hierbij wordt natuurlijk gekeken naar uw leefstijl en houding, om zoveel mogelijk zonder zware ingrepen te kunnen helpen. De behandeling van een tenniselleboog gaat volgens een innovatieve nieuwe methode, ontwikkeld hier in Twente. Hierbij wordt met kleine naaldjes op een zeer precieze plek bij de ontstoken pees uw eigen bloed of dextrose ingespoten. Uiteindelijk herstelt zo 70 procent van de mensen met een tenniselleboog.


Darm- en anale klachten
Darm- en anale klachten zijn vervelend en roepen niet zelden toch wat schaamte op. Dit is absoluut niet nodig. Veel mensen blijven te lang rondlopen met problemen die goed te behandelen zijn. Proktovar's ervaren proctologen kunnen helpen bij bijvoorbeeld aambeien, pijnklachten en jeuk maar ook problemen met de bekkenbodem of incontinentie. Wanneer een verandering van uw levensstijl of medicijnen niet toereikend zijn, kunnen de proctologen ook diverse poliklinische ingrepen uitvoeren. Behandeling draagt bij aan de kwaliteit van uw leven; blijf er dus niet mee rondlopen.


Verzekerde zorg
Proktovar biedt een breed scala aan onderzoek en behandeling aan. Proktovar heeft inmiddels contracten met veel, maar nog niet alle verzekeraars. Voor u als patiënt is het belangrijk om te weten dat u in principe alleen uw eigen risico betaalt bij Proktovar. Wanneer u namelijk bij een niet gecontracteerde verzekeraar zit, zal Proktovar hun deel van de kosten kwijtschelden. Zo bent u niet duurder uit dan voor andere behandelingen in een regulier ziekenhuis. Goede zorg moet immers voor iedereen betaalbaar zijn. Polikliniek Proktovar in Hengelo en Best helpt u graag. Maak dan ook een afspraak voor een consult. Bel voor meer informatie of een afspraak met 074-37 64 408 of mail info@proktovar.nl. Kijk ook op de website: www.proktovar.nl

Voorkom vallen met STROEV

TWENTE - Een ongeluk in je eigen huis komt helaas maar al te vaak voor. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal mensen dat komt te overlijden door een val fors gestegen is de afgelopen jaren; ongeveer 4.000 mensen per jaar. Preventie is daarom erg belangrijk; STROEV kan helpen om een lelijke val te voorkomen, ook voor bedrijven en organisaties.

De badkamer is gevaarlijker dan veel mensen denken. Op de natte tegels en in de gladde douchebakken kom je al snel aan het glijden met een val als gevolg. Het Almelose bedrijf STROEV specialiseert in het aanbrengen van stroeve coatings op deze en veel andere ondergronden. Hierdoor hebt u meer grip en valt u minder snel. Het aanbrengen van de coating neemt slechts een dag in beslag. Deze is transparant en heeft een levensduur van 7 tot 10 jaar. STROEV gebruikt een speciaal etsmiddel om tegels stroef te maken. De richtprijs voor een badkamer tot zes vierkante meter is 225 euro. Het aanbrengen van de coating in een douchebak of ligbad kost eveneens 225 euro. Uw badkamer is dan ook in één dag klaar. Een relatief kleine investering die veel leed kan voorkomen. Nu al komt iedere zes minuten een oudere op de eerste hulp terecht als gevolg van een val, met fikse zorgkosten en bijbehorende problemen als gevolg.


Ook voor bedrijven
STROEV verzorgt ook het stroef maken van vloeren voor bedrijven en organisaties in de brede regio. Door de jaren heen hebben zij een grote klantenkring opgebouwd; onder meer met gemeenten, sportcomplexen, recreatieparken, horecabedrijven en hotels. Zeker wanneer u een grotere oppervlakte laat coaten kan dit zeer kosteneffectief. Bovendien voorkomt u hiermee ook leed bij bezoekers en personeel én een stuk aansprakelijkheid. Een bezoeker of medewerker die valt in uw bedrijf als gevolg van een gladde vloer kan u immers aansprakelijk stellen voor de geleden schade. Zo zijn bijvoorbeeld tegelterrassen, zwembaden en natte betonvloeren een groot risico. Eigenaar Marc Tyburski van STROEV is dan ook blij dat er steeds meer aandacht is voor valpreventie, ook zeker wanneer letsel voorkomen kan worden. Zo zijn diverse Twentse gemeenten en de GGD Twente al actief bezig met trainingen voor valpreventie van ouderen. Zeker in combinatie met preventieve maatregelen zoals een stroeve vloer kan veel leed voorkomen worden.


Neem contact op
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor uw woning of bedrijf? Neem contact op met STROEV via 074-250 80 86 of kijk op: www.stroev.nl

Carmiggelt

ALMELO - In de voorstelling 'Carmiggelt' neemt Helmert Woudenberg u mee naar de tijd van Simon Carmiggelt.

Simon Carmiggelt was schrijver, dichter en journalist. Onder het pseudoniem Kronkel schreef hij ook cursiefjes, een verhaaltje over wat hij zelf meemaakte. Woudenberg laat u aan de hand van Carmiggelt de grote verschillen tussen toen en nu zien, maar ook dat wat niet veranderd is. Toegangskaarten voor de voorstelling van 13 april 20.15 uur in Theater Hof 88 zijn te koop vanaf € 18,- via onder andere www.hof88.nl.

Roparun

WIERDEN - Team Welkom Wierden gaat auto's wassen voor Roparun.

Roparun is een hardloopestafette waarmee geld wordt ingezameld voor organisaties die aan mensen met kanker zorg verlenen. Team Welkom Wierden doet hieraan mee en gaat om geld in te zamelen auto's wassen op zaterdag 13 april tussen 9.00 uur en 13.00 uur bij de Gemeentewerf aan de Tulpenstraat 1 in Wierden.

Masha en de Beer Live

ALMELO - Bij kinderen is de animatieserie Masha en de Beer ongekend populair. Op zondag 14 april zijn ze live te zien!

De voorstelling is te zien bij het Theterhotel Almelo op 14 april om 14.00 uur. Ga mee op avontuur met Masha en haar grote vriend tijdens het prachtige poppenspel en vrolijke meezingliedjes. Kaarten voor deze voorstelling zijn verkrijgbaar vanaf € 15,- per stuk en zijn te bestellen via www.theaterhotel.nl.

Van Slaaf tot Meester

ALMELO - Op 17 april staat Steven Brunswijk met de voorstelling 'Van Slaaf tot Meester' op het podium van Theater Hof 88.

Slavernij is onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse geschiedenis en het is al meer dan 150 jaar geleden dat het werd afgeschaft. Kan er inmiddels gelachen worden over slavernij? Dat is wat Brunswijk gaat ontdekken. 'Van Slaaf tot Meester' is op 17 april om 20.15 uur te zien. Kaarten zijn te koop vanaf € 16,- bij de theaterkassa of via www.hof88.nl.

FC Twente - Telstar vrijdag

ENSCHEDE - Deze vrijdag 12 april staat de thuiswedstrijd tegen Telstar op het programma.

De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 12,50 euro per stuk en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen Telstar heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen tot vrijdag. FC Twente hoopt uiteraard weer op veel steun te mogen rekenen bij dit mooie duel deze vrijdag!

Lezing Historische Kring Wederden

WIERDEN - De Historische Kring Wederden organiseert komende maandag 15 april weer een bijeenkomst in het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat.

De gastspreker van deze avond is drs. Coen Hilbrunk met een presentatie over de bezetting. Hilbrink werd geboren op 7 september 1944 en geniet faam als een Nederlandse en vooral Twentse historicus, met name op het gebied van de Tweede Wereldoorlog. Zestien dagen na zijn geboorte werden zijn vader Cor Hilbrink en zijn grootvader Sietze Hilbrink (beiden zeer actief in het verzet) vermoord door de Duitse Sicherheitsdienst toen die een overval uitvoerde op het destijds hoofdkwartier van de regionale illegaliteit, Huize Liduina in Zenderen.


Geschiedenis
Coen Hilbrink promoveerde in 1989 aan de letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift "De illegalen", over sociologische achtergronden van de illegaliteit in de oostelijke helft van Overijssel tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Hij was werkzaam als docent geschiedenis op een middelbare school in Oldenzaal en ook heeft hij bijdragen geleverd aan de stripreeks Agent Orange van Erik Varekamp en Mick Peet over het leven van Prins Bernhard. De eigentijdse geschiedschrijving is een vak apart. De historicus kan de getuigen van recente gebeurtenissen opzoeken of opbellen, maar minstens zo vaak zoeken die getuigen hem op, om hem op de vingers te tikken. In dit opzicht is er geen gevoeliger onderwerp dan de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding kregen de mensen uit het verzet te maken met de historische betekenis van hun illegale werk. De bijeenkomst is in het Ontmoetingscentrum, Spoorstraat 7 in Wierden. Aanvang: 20.00 uur; inloop vanaf 19.30 uur. Toegang: 3,50 euro, donateurs van de HKW gratis.        

Bikini Alarm bij Big Beautiful underwear in Enschede

ENSCHEDE - Big Beautiful Underwear is al 25 jaar uw specialist in lingerie en badmode! Voor de juiste maat en cup maat. Wij verkopen vanaf 65 D t/m 105 K ook in bikini's en badpakken.

Herkent u dit? Je bh knelt, je borsten hangen te laag, de bandjes snijden in je schouders, je hebt pijn in je rug, nek en schouders. Je steun komt voor 80 procent uit de omvang en niet uit je bandjes. In dit geval is vaak de omvang te groot! Wij kunnen dit samen met jou oplossen door je goed op te meten en je te voorzien van het juiste advies. Want elke vrouw verdient een goed zittende bh.


Bikini en badpak alarm!
Je springt in het water: Oeps! Even hijsen en rechttrekken om weer goed voor de dag te komen. Is dat ook wat jou overkomt? Dit is niet nodig bij de juiste maat van uw bovenstukje en natuurlijk uw slip. Smal van boven, grote cup en toch vrouwelijke billen? Geen probleem; wij hebben we een ruime keuze in bikinislips, naar wens hoog of laag model. Ook voor al uw badpak problemen proberen we een oplossing te zoeken wel billen platte billen, buik ondersteuning cup te klein het kan bijna nooit een groot probleem zijn. Kom passen en laat je verrassen. Onze badpakken verkopen we op maat en cup maat. Wij helpen u graag om deze zomer vol zelfvertrouwen aan het zwembad of strand te kunnen liggen zwemmen en te sporten.


Voorjaarsjurkje
Het voorjaar is weer begonnen. De lange broek kan weer uit en de blote benen komen weer te voorschijn. Heerlijk?.... Niet voor iedereen. Loopt u bijvoorbeeld de binnenkant van uw benen kapot? Wij hebben een mooie collectie broekjes met pijpjes. Ook hebben we in onze collectie correctie broekjes met en zonder pijpjes tot onder uw bh. Deze rollen niet naar beneden in zwart en skin. Ook voor de juiste sport-bh en voedings-bh bent u bij ons op het goede adres. Kijk voor een deel van onze collectie op onze Facebookpagina en naar onze acties omdat wij 25 jaar bestaan. Wij vieren dit feest samen met u.


Laat je verrassen
Wij wensen u een fijn voorjaar en zomer zonder al deze ongemakken. Want het is fijn om vrouw te zijn met al je vrouwelijke vormen. Kom en laat je verrassen. Koopzondag laatste en eerste weekend van de maand vanaf 13.00 uur. Maandag gesloten. Big Beautiful Underwear is gevestigd aan de Noorderhagen 66c in Enschede. Kijk op: www.bigbeautifulunderwear.nl

Meiden maken kennis met techniek tijdens Girlsday

TWENTE - Deze donderdag is weer de landelijke Girlsday. Deze dag is opgezet om meisjes enthousiast te maken voor techniek in de brede zin. De dag is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in samenwerking met TechniekTalent.

Hoewel er zeker verbetering zichtbaar is ten opzichte van vroeger zijn vrouwen nog fiks ondervertegenwoordigd in de béta- technische- en ICT-beroepen en opleidingen. Er is dan ook een groot onbenut potentieel in deze groep. Twente is als groeiende high-tech regio op zoek naar meer technische talenten, waardoor het enthousiasmeren van de jonge meiden een belangrijke kans is.


Girlsday
Tijdens Girlsday openen veel bedrijven en kennisinstellingen hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Deze groep kiest immers op korte termijn voor hun vakkenpakket en vervolgopleidingen, waardoor het belangrijk is om ze te interesseren voor deze beroepen. Helaas kiezen meiden nog te weinig voor beroepen die traditioneel meer als 'mannelijk' gezien worden zoals engineers of ICT-analysten. Binnen de bedrijven zelf is ook steeds meer de realisatie naar voren gekomen dat vrouwen een uniek eigen perspectief bieden op veel zaken en daarom voor betere resultaten kunnen zorgen. Deelnemende bedrijven zien dit dan ook als een belangrijk stukje investering in de toekomst van hun bedrijf.

Nedersaksische dialecten moeten we behouden

TWENTE - De Twentenaar is doorgaans erg trots op zijn streek; van de gemoedelijkheid tot de rust, maar ook ons mooie Twents. Dit Nedersaksisch dialect leeft nog echt in onze streek. Maar het staat wel onder druk, hier en elders. De Vereniging Levende Talen wil hier verandering in brengen.

Het Nedersaksisch is de overkoepelende benaming voor veel dialecten die in de brede Oost-Nederlandse en Duitse grensregio gesproken worden. Het Twents is hier één variant van. Afgelopen week is het project Levende Talen Opgericht door de Vereniging Levende Talen, een landelijke vereniging van taaldocenten.


Ambitie
Hun ambitie is om het onderwijs in de reze regionale taal te professionaliseren, maar ook het stimuleren van uitwisseling van kennis en het doorontwikkelen van lesmateriaal. Dit alles moet zorgen voor een positievere houding in het onderwijs ten opzichte van regionale talen. Dat er veel belangstelling is voor deze ambitie blijkt uit de deelnemers: er zijn al 43 mensen die op hun eigen gebied bij gaan dragen aan dit project. Niet verrassend draagt ook onze eigen Herman Finkers het project een warm hart toe; andere promintenten zijn Hendrik Kan Bökkers van de gelijknamige band. Hij beschikt ook over een lesbevoegdheid en wil actief werken aan de ontwikkeling van een leerlijn Nedersaksisch voor het basisonderwijs.


Regionale steun
Ook de provincies Overijssel, Gelderland, Friesland, Groningen en Drenthe hebben hun steun uitgesproken voor dit project. De toegenomen interesse voor streektalen is een positieve trend die zeker ondersteuning verdient. Voorzitter Willemijn Zwart van Levende Talen: "Je merkt dat de houding ten opzichte van regionale talen zoals het Nedersaksisch aan het veranderen is. De meerwaarde voor de taalontwikkeling staat gelukkig steeds meer in de spotlight." Het Nedersaksisch is geen 'slecht Nederlands' zoals vroeger vaak de houding was, maar een volwaardige eigen taal.

Halve finale Minirugby bij Big Bulls in Almelo deze zaterdag

ALMELO - Rugbyclub The Big Bulls organiseert zaterdag 13 april de oostelijke halve finale van het landelijk Minirugby Toernooi. Mini's zijn rugbyspelers van 11 en 12 jaar.

Zaterdag strijden zes Mini-teams uit Overijssel en Gelderland om een plek in de landelijke finales, die op 11 mei worden gespeeld. De wedstrijden op Het Wendelgoor starten zaterdag om 10.30 uur. Het beslissende duel wordt om 12.40 uur gespeeld.

Groei
De jongste jeugd bij de Almelose rugbyclub maakt een opvallende groei door. Inmiddels bestaat er naast een Mini-selectie ook een Guppen-team met spelers tot 8 jaar. Over vier weken start de club met een grote wervingscampagne met rugbyclinics in verschillende Almelose wijken, om zo nog meer basis-scholieren aan het rugbyen te krijgen.Gemoedelijk
Rugby is een groeiende sport, hoewel het nog vrij onbekend is bij het brede publiek. Dit is jammer, want het is een uitdagende sport die ook voor toeschouwers veel spanning biedt. Een ander belangrijk onderscheid met veel andere sporten is de gemoedelijke sfeer en de grote nadruk op respect op en om de velden. Zo is het gebruikelijk dat rugbyfans van verschillende teams gemoedelijk met elkaar omgaan.