Hart van Almelo - Wierden

25 januari 2019

Hart van Almelo - Wierden 25 januari 2019


Open huis Theater Hof 88 komend weekend

Foto: MarcelvanOostrom

ALMELO - Komend weekend is weer het Nationaal Theaterweekend. Theaters en andere culturele instellingen in heel Nederland organiseren deze week speciale activiteiten om meer mensen binnen de deuren te krijgen. Zo ook theater Hof 88 in Almelo.

Het gaat over het algemeen best lekker met de Nederlandse theaters. In 2017 werd zo'n 1.9 miljoen keer een theatervoorstelling bezocht, wat iets minder is ten opzichte van de voorgaande tien jaar. Theaters kampen over het algemeen wel met uitdagingen door teruglopende subsidies en dergelijke, maar over het algemeen valt er niet veel te klagen op dit moment. Wel heeft theater op zich nog een beetje een imago-probleem: kaarten zijn zeker niet altijd goedkoop, waardoor het een wat elitair karakter heeft. Eigenlijk is dit ten onrechte; verreweg het meeste theater in Nederland is kleinschalig en voor schappelijke prijzen te bezoeken.

Open huis
Omdat onbekend onbemind maakt, hopen de theaters zoals Hof 88 ook juist eens mensen binnen de deur te krijgen die normaliter niet naar een theater zouden gaan. Het gehele weekend zijn er voorstellingen te bezoeken voor maar 10 euro per kaart. Er is keuze uit vijf voorstellingen, variërend van een hilarische slapstickvoorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar, tot een theaterconcert met de diepe, warme stem van Jim van der Zee. Daarnaast is er op zaterdag 25 januari een Open Huis met verschillende culturele activiteiten en rondleidingen.

Open huis
Het theater opent zaterdag haar deuren tussen 12.00 en 17.00 uur en organiseert samen met de culturele buren aan Elisabethhof verschillende activiteiten, rondleidingen en workshops. Geniet van een kop koffie met een lekkernij tijdens een van de muzikale previews in de foyer of steek de handen uit de mouwen en maak een speciale 'theater-kijkdoos'. Het pand wordt feestelijk versierd en op gezette tijden starten rondleidingen door het theater en de backstageruimtes. Het Nationaal Theaterweekend is er voor iedereen. Jong, oud, vaste of nieuwe bezoeker. Het weekend is een unieke belevenis voor iedereen, en is een landelijk initiatief van het Nationaal Theater Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Cursus Digiwijs en digiveilig voor Almelose senioren

ALMELO - Steeds meer senioren ontdekken het internet. De afgelopen jaren zijn steeds meer ouderen online gegaan. Maar omdat het medium nog vrij nieuw is voor deze groep, lopen zij wel een groter risico op vervelende ervaringen. Daarom zet Carmina Grünewald nu een cursus op om ouderen digiwijs en digiveilig te maken.

Carmina is vrijwilliger bij gamen voor ouderen in het FUN-IE-FIT van De Klup Twente en ze ontdekte dat veel van haar deelnemers worstelen met de digitalisering, het werken met computer, laptop of tablet en smartphone. Ze schiet ze regelmatig te hulp bij een weigerachtige telefoon en hoorde zo van de senioren dat ze heel graag – in hun eigen tempo – willen leren over computer, tablet en smartphone en vooral hoe ze veilig het internet op moeten. 'Want met name ouderen worden slachtoffer van oplichting', weet Carmina.


Mooi initiatief
Naar aanleiding van de vraag van senioren, gaat Carmina met collega vrijwilliger Dinie Heithuis de cursus Digiwijs en digiveilig aanbieden. Ze kan daarvoor gebruik maken van het computercafé in het Meester Siebelinkhuis, omdat De Klup Twente burgerinitiatieven als dat van Carmina toejuicht èn ondersteunt. Iedere bijeenkomst op de vrijdagmorgen begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur, met een half uurtje pauze. Deelnemers krijgen koffie, thee en een lekkernij. Ze krijgen ook heel eenvoudig lesmateriaal dat eerst wordt uitgelegd, waarmee ze vervolgens kunnen oefenen (zo lang ze willen en nodig is) en dat ze mee naar huis kunnen nemen om het daar ook te proberen.


Open einde
Digiwijs en digiveilig is niet als andere computercursussen. Om te beginnen staat niet vast hoelang de cursus gaat duren. Een deelnemer stopt wanneer hij of zij vindt dat ze genoeg heeft geleerd. Er is ook niet iedere bijeenkomst nieuwe lesstof. Deelnemers bepalen zelf wanneer ze weer wat nieuws willen leren. Daarbij is er iets bijzonders met de pauzes van Digiwijs en digiveilig. Die zijn om te beginnen gezellig en er wordt altijd voor iets lekkers gezorgd bij thee of koffie. Maar daarnaast kunnen deelnemers met hun eigen laptop, tablet (Ipad) of smartphone naar de cursusleiders om probleem(pjes) te laten verhelpen of om vragen voor te leggen. Op korte termijn komt er ook ondersteuning via de telefoon, zodat ze thuis geholpen kunnen worden.


Doe mee
De cursus start met maximaal acht cursisten en minimaal twee cursusleiders. De computerlessen zijn in het computercafé van De Klup Twente, in het Meester Siebelinkhuis aan de Berlagelaan 2 in Almelo. De eerste bijeenkomst is op vrijdagmorgen 1 februari en begint om 10.00 uur. Kosten zijn 12,50 euro per bijeenkomst van twee uur, inclusief koffie/thee/lekkers en het cursusmateriaal. De kosten zijn laag, omdat ETC Nederland Digiwijs en digiveilig sponsort. Ouderen met een minimum inkomen kunnen voor deze activiteit ook een beroep doen op Almelo Doet Mee. Opgave: carmina.digiwijs@gmail.com of bellen met Carmina Grünewald 06 39 58 14 45 b.g.g. Jolanda Overdorp 06 14 46 52 88

Jaargang: 6 • Nr 235• Wk 04

Column Yarden: Henk was Henk

'Is dat niet heel gek?' is een vraag die ik regelmatig hoor als ik bij nabestaanden aan tafel zit om de uitvaart te bespreken. Mijn antwoord daarop is eigenlijk altijd; Als het voor jullie goed voelt, dan is niets gek.

Een afscheid hoeft niet gebruikelijk of standaard te zijn. Het is juist heel mooi wanneer een uitvaart helemaal past bij het leven van hun geliefde, dat zijn of haar leven afgesloten wordt met een dienst waarin heel goed naar voren komt wat voor een persoon hij of zij is geweest. Zo zat ik ook aan tafel bij het gezin van Henk. Een markante man met een duidelijke eigen mening. "Henk was Henk", zei zijn vrouw regelmatig toen we met elkaar de uitvaart bespraken. Een man die niet om de hete brei heen draaide en gewoon zei waar het op stond, maar ook de telefoon kon pakken om zijn kinderen even te laten weten dat hij echt heel veel van ze hield. Van Henk hoefde alle poespas omtrent de uitvaart niet. Zijn gezin respecteerde dit en zij wilden afscheid van hem nemen op een manier die bij hem paste. Samen waren ze snel uit over de kist, de kaart en de bloemen. Het was de bedoeling om na de crematieplechtigheid naar een restaurant te gaan, want een kopje koffie in het crematorium... daar was hij niet zo van. Maar waar dan wel van? Zijn kleindochter antwoordde; "de McDonalds!" Nadat we eerst nogal om het idee moesten lachen nam ik later dan toch contact op met de McDonalds. In het crematorium stonden naast de kist twee grote potten met daarin rode kerststerren, zijn lievelingsplant. Er werd een borrel gedronken rondom de kist, met op de kist een borrelglaasje voor Henk, zijn bril en de shag die hij rookte. Voor hun 'opa uit duizenden' sprak een kleindochter lieve woorden namens alle kleinkinderen. Na de plechtigheid stonden de statafels klaar in zijn geliefde woning en ook de tuin was gereed gemaakt om daar het gezelschap te ontvangen wat zojuist afscheid van hem had genomen. Terwijl zij een proost uitbrachten op het leven van Henk kwam ik de woning binnen met grote dozen warme hamburgers die hij zo graag lustte. Gebruikelijk? Nee. Maar wel bijzonder... en juist dát past zo bij Henk.


Melissa Verhoef,
Yarden uitvaartzorg

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', wilt u gratis een boekje ontvangen stuur dan een email met uw adresgegevens aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.

Leeskring in Almelo

ALMELO - Ik ben Winnie Duiven en ik leid vanaf 13 februari een maandelijkse leeskring bij de Volksuniversiteit in Almelo. Naast de leeskring geef ik in Almelo ook verschillende cursussen Duits.

Wat is er leuker dan lezen? Praten over boeken! En dat kan in een leeskring of leesclub, waarvan er inmiddels al een paar duizend in Nederland zijn. En daarin zitten niet alleen bejaarden maar ook dertigers en veertigers. Met elkaar bespreek je hoe je het boek hebt gevonden, of je het met plezier hebt gelezen of juist niet. Is het boek voor je gaan leven en was het vlot te lezen of was het niet om door te komen? Deze vragen leveren altijd tegengestelde meningen op. Wat de een geweldig vindt, vindt de ander totaal ongeloofwaardig. Dat mag allemaal, iedereen moet kunnen en durven zeggen wat hij/zij van het boek vindt. Soms sta je alleen met je mening. Ook dat moet kunnen. Een boek is langer in je gedachten als je er met een ander over gesproken hebt. Het is prettig en verrijkend eens de mening van een ander te horen. Verhalen leren de lezer zich in anderen te verplaatsen en zijn inzicht in zichzelf te vergroten. Bovendien lees je andere boeken dan je normaal zou doen. Ik onderschrijf de uitspraak van een bekende schrijver 'Als je wilt blijven lezen, blijf je ook leven'.


Winnie Duiven-Dokter
www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Nieuw sportaanbod voor kinderen: Trixxs!

AADORP - Tennisvereniging ATV De Molenhoek start in maart 2019 met een gloednieuw sportaanbod voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar, genaamd Trixxs.

Trixxs is hét overkoepelende beweegprogramma voor kinderen, ontwikkeld door sportkoepel NOC*NSF. Een Trixxs-les bevat altijd verschillende vormen van bewegen, zoals rollen, gooien, springen en stoeien. Erg leuk en afwisselend dus! Trixxs is een mooie manier om voor het eerst kennis te maken met sport, maar ook zeer geschikt naast een andere sport, zoals voetbal, te doen.

Waarom Trixxs?
Kinderen scoren tegenwoordig veel slechter op kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie dan in de jaren 80. De reden? Kinderen bewegen minder en minder veelzijdig. Trixxs biedt kinderen de kans om te spelen, te ontdekken en te sporten vanuit de beweegvormen van vrijwel alle sporten. En dat is hard nodig, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Kinderen die van jongs af aan divers spelen en bewegen, ontwikkelen zich razendsnel. Ze worden sneller, krachtiger, leniger en motorisch fitter dan kinderen die te weinig bewegen of kinderen die vanuit één specifieke sport bewegen. Dankzij Trixxs ontdekken ze wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ze bewegen met veel plezier en kunnen fysiek en mentaal tegen een stootje. Hier hebben kinderen hun hele leven profijt van.

Praktische informatie
Tennisvereniging ATV De Molenhoek biedt met ingang van 4 maart in de maanden maart, april en mei 10 Trixxs-lessen aan voor kinderen tussen 5 en 12 jaar op maandagmiddag van 14.45 tot 15.45 uur op de tennisbanen van ATV De Molenhoek. Deelnemers krijgen een uniek Trixxs-shirt en de totale kosten per deelnemer zijn € 50,-. Aanmelden vóór 10 februari via www.atvdemolenhoek.nl.

Column

Pakketjuhh

Dat heur ik regelmoatig as ik de belle wier es oppakke (bie ons geet der ne tellefoon as iej op de belle drukket). As ik dan de dure lös doo, kump der nen stevigen jongen met brilleken en hese stemme de trappe op hechebalgen, um wier een klearepakket zus of zo (meestal vuur mien meaken) of te leaveren.

Altied plezerig, altied gerne wat te kwaken. Mer… nit te lange, want hee mut voortan. Koffie heb ik um wal es an eböaden, mer doar hef he gin tied vuur.

Nen kameroad van mie wol trouwen. En um zin hoes in 't Opbrook bietieds vuur mekoar te hebben deed ik um vanear vakkundig in de weg lopen bie et witten van et nieje leevdesnöst. Mer vuurda'j köant witten, mu'j eerst skoeren. Doar was ik met gangs bie de vuurdure, den as ik lös ezat had vuur et stoeven. Net toen as ik eaven binnen bie ne achterwande gangs was, gung -tingtong- de belle. Kameroad deed lös en ik heuren ne bekende hese stemme: 'pakketjuhh'.

Mienen kameroad krabben zik achter de oren: "ik hebbe niks besteld, ja." "Neenee, iej ok nich, is veur oew kameroad." Vuur mie dus. Hee har mie bie de vuurdure zeen terwiel as hee duur de nieje wieke jagen. En terwiel as der op et pakketjuh nen vrouwennaam opstund en een adres in ne totaal andere wieke, wus hee dat ik dee meesttieds annemme. Dat vind ik nog es knap. Doot den kearl nen dikken bonus, want zulke mu'j holden.

Oet Tubbige kump he, zovölle weet ik. Wat ik ook wete is dat den kearl wal mangs zes töt zeuven dage in de wekke woarket, zonder klagen. Zeker met dee storing bie de post van een poar wekken terugge, vertellen hee es in de halve minute dat ik em spreuk. Umdat iederene rechtevoort nit länger as nen dag op zin pakketje wil wochten. En as et een moal nit lukket, begint de leu meteen te bekken.

Wiej verget nog wal es dat der achter al onze koopdrift nog altied leu zit dee et allemoal mut oetvoren. Dee zik et snot vuur de ogen jakkert (bootes vuur egen rekkening) en skienboar vake fout parkeert um ne hoaste onhaalboare planning te halen. Dat geet net as in de Sovjettied: oh haal iej et? Dan kö'j ook nog wal een adresje mear.

Wat is der mis met ne wekke wochten? Doar gung et vuur tien joar terugge ook nog wal good umme. Dan he'j nog wat um noar oet te kieken. Bezit van de zaak is toch eande van et vermaak. En dan hef den bezorger es wat mear tied vuur ne komme koffie.

Martin ter Denge

Almelo eert sporters

ALMELO - Deze vrijdag 25 januari worden de Almelose sportprijzen weer uitgereikt. Sport is een belangrijke verbindende factor in de samenleving; iets waar we samen trots op mogen zijn.

De sportprijzen zijn een erkenning voor zowel de individuele sporters en sportploegen als de vele ondersteunende vrijwilligers die dit alles mogelijk maken. Zo is breedtesport niet haalbaar zonder een goed ondersteunend kader met vrijwilligers. Van de voorzitter van de voetbalclub tot de kantinemedewerkers bij het jeugdhockey, iedereen draagt bij aan de successen en gezelligheid op en om de velden en sportcomplexen.


Huldiging
Speciaal voor de huldiging van de Almelose Sporthelden wordt de Topsporthal van de IISPA omgetoverd tot een minitheater, om onze Sporthelden het podium te bieden dat zij verdienen. De sporters worden gehuldigd in de categorieën: Sportman, Sportvrouw, Sporttalent, Sportploeg en Sportploeg met een beperking. Daarnaast wordt het sportstimuleringsproject en de sportvrijwilliger van 2018 bekend gemaakt.

At 't duuster wordt kö'j
de stearn vake 't beste zeen.

Maandag 28 jan. 10:00 uur

Nieuwjaarsconcert Oostvaarders

ALMELO - Op de laatste zaterdag in januari houdt shantykoor De Oostvaarders traditioneel een Nieuwjaarsconcert in wijkcentrum De Schelf.

Dit jaar is dat niet anders en het gebeuren vindt plaats op zaterdag 26 januari en begint om 19.00 uur. Zij treden op met 60 zangers en het zes mans combo. Voorgaande jaren werden groepen als De Schellevissen, The Baggar's Clan en de Flagiolettes ( een meidengroep uit Brabant) gevraagd deze avond mede kleur te geven. Dit jaar doen de Oostvaarders het op eigen krachten. Nummers die niet vaak meer werden gezongen werden afgestoft. Tussen de optredens door is er ook dit jaar weer een spetterende act waarvan zij de naam nog even geheim houden..


Bewuste keuze
De Oostvaarders hebben bewust gekozen voor het einde van januari omdat dit koor erg veel gevraagd wordt voor kerstoptredens en zij daarmee in de afgelopen kerstperiode erg druk zijn geweest. Hoogtepunt was het Kerstconcert in de St. Georgius Basiliek dat met 850 toeschouwers bomvol zat. Om representatief voor de dag te kunnen komen hebben de mannen van de nieuwe dirigent Hans Roordink de vier januari repetities nodig om de fijne kantjes aan dit optreden te slijpen.


Programma
Dirigent Hans Roordink en het combo, bestaande uit comboleider Anton Visscher, gitaar, de accordeonisten Harrij Jansen, Albert Doorten en Ben Schutte, basgitarist Rien Busscher en drummer Henny ten Berge, zullen de bezoekers een attractief programma voorschotelen waarin de hoofdmoot, de zeemansliederen, worden verpakt in een aantal Ierse ballads. En dit is iets waardoor het koor steeds meer naam maakt. Het wordt een reis door Europa die in Nederland begint en via België, Frankrijk, Spanje naar Marokko gaat. Dan gaat de reis weer noordelijker naar Engeland, Ierland en Schotland. Zo toonden de Oostvaarders aan het talrijke publiek waar het in haar, binnenkort, 15 jarig bestaan toe in staat is en welk een kwalitatieve veranderingen dit het koor heeft ondergaan. Eerst onder de bezielende leiding van Johan Vloedbeld uit Ootmarsum en Hans Visschedijk uit Hengelo en nu dus met Hans Roordink uit Enschede. Het concert is deze zaterdag 26 januari, aanvang 19.00, zaal open 18.30 uur. De toegangskaarten kosten 8 euro en zijn te koop aan de bar van wijkcentrum de Schelf.

Oranje Fonds zoekt collectanten

ALMELO - Het Oranje Fonds nodigt alle stichtingen en verenigingen in Almelo uit om mee te doen met de Oranje Fonds Collecte 2019. Hiermee kunnen zij niet alleen de eigen kas spekken, maar ook een groot verschil maken voor Nederlanders die in een sociaal isolement zitten of dreigen te komen.

In Almelo zijn 11 collectegebieden beschikbaar voor de Oranje Fonds collecteweek, die van 11 t/m 15 juni gehouden wordt. Een collectegebied claimen kan via www.oranjefonds.nl/collecte. Dit kan zolang er gebieden beschikbaar zijn of uiterlijk tot 1 april.

Verdeelde opbrengst
Deelnemende stichtingen en verenigingen mogen de helft van de opbrengst houden om aan hun eigen maatschappelijke doelstellingen te besteden. Voorwaarde is dat het geld in Nederland besteed wordt. De andere helft gaat naar sociale projecten in de provincie waar gecollecteerd is. Zo wordt alle opbrengst lokaal besteed. Projecten die ervoor zorgen dat niemand in Nederland er alleen voor hoeft te staan. Denk bijvoorbeeld aan Voedselbanken, projecten die eenzaamheid onder ouderen tegengaan of die ervoor zorgen dat kinderen met een beperking mee kunnen doen in de maatschappij.

Iedere euro goed besteed
Het is de vijfde keer dat het Oranje Fonds deze landelijke collecteweek organiseert. Alle kosten van de collecte (organisatie, materiaal) zijn voor rekening van het Oranje Fonds. RegioBank neemt de kosten voor het geldtransport op zich. Hierdoor wordt iedere euro uit de collectebussen besteed aan projecten die onze samenleving socialer maken.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Luv2Move & Moves! gaan verder professionalseren

ALMELO - Luv2Move, de enige Groepsworkout Studio van Almelo is letterlijk volwassen geworden! Ruim een jaar na de verhuizing naar het veel grotere pand aan de Virulyweg 25a, is er hard gewerkt aan een uniek eigen concept.

En in dat concept zijn enkele belangrijke wijzigingen aangebracht met betrekking tot de kidslessen. Luv2Move is vanaf 2019 een samenwerkingsverband aangegaan met Streetdance en HipHop Dansschool Moves! die met veel enthousiasme de Luv2Move kidsuurtjes overneemt en naar een hoger niveau probeert te tillen. Uiteraard vinden deze lessen gewoon plaats binnen het Luv2Move-pand.


Nieuwe focus
Dit jaar bestaat Luv2Move 8 jaar en vanaf het begin werden er dansworkouts voor kids aangeboden zoals Zumba en Streetdance. Bij deze lessen lag de focus voornamelijk op bewegen en plezier en niet specifiek op het aanleren van danstechnieken. Maar daar kwam afgelopen november opeens verandering in. De Luv2Move kids deden toen voor het eerst mee aan een danswedstrijd bij Studio 15 in Almelo. Dit smaakt duidelijk naar meer, dit was eigenlijk precies wat de kids wilden! Dat betekende dus werk aan de winkel voor Luv2Move. Een hele uitdaging omdat meedoen aan wedstrijden een hele andere aanpak vereist, zoals synchroon dansen, aanleren van speciale danstechnieken en kennis van de nieuwste dansstijlen. Eigenaresse Evelien de Visscher zag twee opties, óf zichzelf verdiepen in de huidige dans-scene óf professionals inschakelen. "Bij ons heeft de focus altijd meer gelegen bij volwassen groepsworkouts, en wij staan bekend om onze hoge kwaliteit groepslessen. Omdat wij mogen werken met de beste top-instructors en presenters van de regio willen we op dit gebied geen concessies doen. Kwaliteit staat altijd voorop! En op het gebied van HipHop en Streetdance hebben wij die kennis gewoonweg niet in huis". Je begrijpt dat we nu laaiend enthousiast zijn over het samenwerkingsverband met professionele opvolger Moves! Zelfs onze namen sluiten prima op elkaar aan!"

Sportief wandelen

WIERDEN - Met Wandelvereniging Ambulare Wierden gaat u op woensdagmorgen sportief wandelen.

Om 9.50 uur is het vertrek bij tennisvereniging Beukersweide aan de 2e Lageveldsweg 3c. Vanaf daar gaat het in een stevig tempo naar het Lageveld. Tussendoor staan er oefeningen op het programma waarbij alle spieren getraind worden, dus neem gewichtjes of 2 halve literflesjes water mee. Voor meer informatie gaat u naar ambulare.org.

De Geheime Tuin

ALMELO - Bij Theater Hof 88 is de schoolvoorstelling 'De Geheime Tuin' te zien.

De voorstelling, die door het gezelschap Humus wordt gespeeld, gaat over Mary Lennox die na de dood van haar ouders vanuit India naar haar oom in Engeland verhuist. De prachtige muziek van de Peer Gynt Suites ondersteunen het verhaal. Deze voorstelling is gratis toegankelijk op zondag 27 januari om 16.00 uur bij Theater Hof 88 aan de Elisabethhof 4 in Almelo.

Expositie CV de Tolmennekes

WIERDEN - Bij carnaval draait het om het getal 11 en veelvouden ervan. Vandaar de expositie '44 jaar Carnavalsvereniging de Tolmennekes'.

Tot en met 2 maart is de kleurrijke expositie, die is samengesteld in samenwerking met de Historische Kring Wederden, te zien bij Van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat 2. Kom op woensdag of donderdag tussen 14.00 uur en 17.00 uur, vrijdag tussen 15.00 uur en 21.00 uur of zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

Open huis bij Kaliber

ALMELO - Op 26 januari is er een Open Huis bij Kaliber Kunstenschool.

Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is tijdens het Open Huis te zien wat Kaliber in huis heeft op het gebied van dans, muziek, theater en creatief bezig zijn. Kom ook naar het Open Huis die wordt gehouden aan het Elisabethhof 2.

Avond van de Filmmuziek in Almelo

Foto: Photographer:Hardy Klink

ALMELO - Op zaterdag 2 februari om 20.00 brengt Orkest de Eendracht een wervelende mix van de meest prachtige filmsoundtracks ten gehore.

Voor het eerst organiseren zij de Avond van de Filmmuziek. Stukken uit onder andere The Lion King, Jurassic Park en The Incredibles nemen u, ondersteund door beeldmateriaal, mee naar de magische wereld van film, waar alles mogelijk is. We kennen allemaal de magische kracht van een goede soundtrack bij een heerlijke film. Het concert vindt plaats in de theaterzaal van CSG 't Noordik aan de Noordikslaan 68 in Almelo. Toegang is gratis en de zaal gaat om 19.30 open. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze secretaris via secretaris@eendrachtalmelo.nl

Service voorop bij Gelux Toegangstechniek

ENSCHEDE - Gelux Toegangstechniek in Enschede heeft een grote ervaring met plaatsing en onderhoud van allerlei deuren en toegangssystemen. Dankzij ruim 15 jaar vakmanschap kunnen zij zowel de ondernemer als particulier van goed advies en een geweldig eindproduct voorzien.

Gelux is een breed bedrijf; zij leveren een uitgebreid assortiment van deuren en toegangssystemen van vele merken. Zowel voor industriële als particuliere toepassingen. Of u nu brand- en inbraakwerende roldeuren nodig hebt voor uw bedrijfshal, een stijlvolle garagedeur voor uw woning of een rolluik, slagboom, tourniquet of ander toegangssysteem: Gelux kan u helpen met een goed advies.


Totaal proces
Gelux draagt zorg voor het totale proces, waardoor u mag rekenen op een uitstekend resultaat. Dit begint bij de adviseurs die bij u langs komen en uw wensen precies in kaart brengen. Na het opmeten zal uw deur geproduceerd worden, waarna Gelux zelf zorg draagt voor de plaatsing. Ook uw regulier onderhoud en reparaties kunnen door Gelux uitgevoerd worden dankzij het eigen netwerk van vakkundige monteurs. Veiligheid, kwaliteit en service zijn belangrijke kernwaarden.


Vakmanschap
Deze totale dienstverlening heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van bedrijven die dit werk 'er bij doen'. Gelux kan voor iedere situatie of ontwerp een passende oplossing bieden. Ook wanneer een architect bijvoorbeeld een bijzonder ontwerp heeft beschikt Gelux over de kennis en ervaring om een passend eindproduct te leveren.


Particulier
Gelux kan u ook als particulier van dienst zijn met de plaatsing van onder meer garagedeuren, hekwerk, rolluiken en uitvalzonwering. U profiteert dan van de grote ervaring en service-gerichtheid. Bovendien kan een hoogwaardige deur ook actief bijdragen aan de brand- en inbraakbestendigheid van uw woning en de duurzaamheid. Zo verliest een woning met goed geïsoleerde wanden en deuren veel minder warmte dan met een slecht geïsoleerde deur.


Maak kennis
De adviseurs van Gelux Toegangstechniek geven u graag een passend advies. Kijk voor meer informatie of een offerte op: www.gelux-toegangstechniek.nl of bel voor meer informatie met: 053 - 20 32 372.

Brandweer Twente leest voor

TWENTE - De Brandweer Twente haakt deze week aan bij de Nationale Voorleesdagen. Deze hebben als eerste als doel om het voorlezen van jonge kinderen te promoten, wat goed is voor hun taalontwikkeling. De Brandweer Twente haakt hier op in door de kinderen ook een stukje brandveiligheid aan te leren.

Deze woensdag werd de aftrap gegeven voor de Nationale Voorleesdagen, waarbij de brandweer zo'n 240 basisscholen in het werkgebied bezoekt. Brandweermensen én diverse Twentse burgemeesters lezen deze dagen voor uit het door de brandweer uitgebrachte prentenboek 'Oei, de taart!'. Ruim 12.500 kleuters gaan naar het verhaal luisteren.


Voorleesdagen
De Nationale Voorleesdagen worden sinds 2003 op initiatief van Stichting Lezen georganiseerd. Ze worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. Voorlezen aan kinderen is belangrijk. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt de kinderen veel plezier. Brandweer Twente draagt graag bij aan dit mooie doel en leest daarom al vele jaren voor tijdens de Nationale Voorleesdagen.


Voorlichting
Het prentenboek is één onderdeel van de vele activiteiten die de brandweer doet op het gebied van voorlichting. Het is erg belangrijk dat ook kinderen - een kwetsbare groep - weten hoe zij moeten handelen bij brand. "Door voor te lezen aan de allerjongsten slaan we eigenlijk twee vliegen in één klap", aldus Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. "We ontwikkelen het taalgevoel bij de kinderen en we werken samen aan een brandveilige generatie." Na het voorlezen konden de kinderen vragen stellen aan de brandweer en mochten ze het brandweerpak aan en de helm op. "Omdat zowel de kleuters als de docenten ieder jaar weer zo enthousiast reageren, hebben we bedacht om een eigen prentenboek te maken", vertelt Brenda Borgers, medewerker Brandveilig Leven van Brandweer Twente en schrijfster van het boek. "We hebben een 'spannend' brandweerverhaal geschreven over kleuter Fleur die haar verjaardag wil vieren. Helaas verbrandt de taart in de oven en is er bijna brand, waardoor de brandweer bij Fleur thuis komt. Uiteindelijk loopt alles natuurlijk goed af."

FC Twente - Helmond Sport

ENSCHEDE - Na de eerste competitiezege voor FC Twente is de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Helmond Sport op vrijdag 1 februari om 20.00 uur.

Eerst speelt FC Twente op zaterdag 26 januari de uitwedstrijd tegen Almere City FC om 19.45 uur. Het uitvak zal helemaal vol zitten, alle beschikbare kaarten zijn uitverkocht. Eerder dit seizoen won FC Twente door een goal van Tom Boere van de club uit Almere. De week erna komt Helmond Sport op bezoek in De Grolsch Veste. De Brabantse club staat op dit moment op een 17e plek en leed afgelopen speelronde de 11e nederlaag in de competitie. Tijdens de uitwedstrijd bleef FC Twente steken op een gelijkspel tegen Helmond Sport (2-2).


Kaarten
Kaarten voor FC Twente – Helmond Sport kunnen besteld worden vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl. Voor de wedstrijd is geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

Week van de Leesclub

WIERDEN - Een boek lezen en daarna met anderen het bespreken? Doe dan mee met de Leesclub bij Bibliotheek Wierden?

Meedoen met de Leesclub is eenvoudig. U leent het boek 'De Boekhandel' van Penelope Fitzegerald in de week van maandag 28 januari tot zondag 3 februari. Op 21 maart bespreekt u dan samen met alle anderen van de Leesclub 'De Boekhandel'. Ook de verfilming van het boek uit 2017 zal vertoond worden. Kosten van deelname zijn € 7,50. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekwierden.nl.

Rupsje Nooitgenoeg

ALMELO - De voorstelling Rupsje Nooitgenoeg is op 3 februari om 14.00 uur te zien bij Theaterhotel Almelo.

Rupsje Nooitgenoeg is het beroemde boek van schrijver en illustrator Eric Carle. Er zijn meer verhalen van zijn hand, zoals 'Het Blauwe Paard', 'Vader Zeepaard' en 'Het Eenzame Vuurvliegje'. Alle vier deze verhalen vormen samen de basis van de ritmische theatervoorstelling 'Rupsje Nooitgenoeg' die in Theaterhotel Almelo op 3 februari te zien is. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 15,- per stuk via onder andere www.stadstheateralmelo.nl.

Wintersalon

WIERDEN - Tot en met 9 februari is bij Tolg'Art de Wintersalon, een overzichts-expositie van Galerie Tolg'Art, te zien.

Het werk is van kunstenaars die in 2018 hebben geëxposeerd bij Tolg'art en bestaat uit hele diverse werken van glasobjecten tot sieraden en schilderijen. Kunstenaars hebben elk een eigen stijl en er zijn onder andere figuratieve en abstracte werken te bewonderen. Breng een bezoek aan Tolg'Art aan de Tolgaarde 6-8. Ga voor de openingstijden naar www.tolg-art.nl.

Zomaar

BORNERBROEK - Wouter Monden staat met de show 'Zomaar' op 26 januari in het Brookshoes.

Vanaf 20.00 uur zal stand-up comedian Wouter Monden de grappen over verkleinwoordjes en kickbokslessen in een sneltreinvaart op uw afvuren. Zin in een avondje de lachspieren trainen? Kaarten voor de voorstelling kosten € 13,75 per stuk.

Politiekerst concert doneert €500,-

TWENTE - Het Twentse Politie Kerstconcert 2018 omarmde de Stichting Leendert Vriel, Vrijwilligers Palliatieve Terminalezorg Twente, als het goede doel.

Stichting Leendert Vriel is een vrijwilligersorganisatie die met special opgeleide vrijwilligers ondersteuning biedt aan ernstig zieke mensen die de wens hebben thuis te sterven. Deze vrijwilligers ondersteunen de zieke maar ook mantelzorgers zodat deze de zorg voor hun dierbare vol kunnen houden. Deze dienst is kosteloos.


Politiekerstconcert
Het politiekerstconcert is een gratis concert waar na afloop een bijdrage aan een goed doel wordt gevraagd. De Twentse Politiekapel en het Politiekoor Twente dragen €500,- over aan Stichting Leendert Vriel.

Column: Strafrecht? Ik ben toch zeker geen crimineel?

Ik ben strafrechtadvocaat. Een vak dat voor veel mensen niet direct een aanbeveling is. Wat moet je toch met die criminelen? Boeven verdienen straf. Waarom help je ze om vrij te komen? Zo gaat het vaak. Wat ik dan denk is: ik weet zeker dat jij ook wel eens met strafrecht in aanraking bent gekomen. En om dat te weten hoef ik niet Viktor Mids te zijn.

Strafrecht heeft betrekking op veel meer situaties dan de meeste mensen zich realiseren: gaat u maar eens bij u zelf te rade. Heeft u wel eens te hard gereden? Heeft u wel eens gereden, terwijl u wat had gedronken? Heeft u wel eens een claim ingediend bij de verzekering die niet helemaal juist was?Alleen al op basis van deze drie voorbeelden hebben de meeste van u, lezers, wel eens iets gedaan dat onder het strafrecht zou kunnen vallen. Maakt dat een crimineel van u? Nee.

Een strafrechtadvocaat is er niet alleen voor criminelen. Ik sta regelmatig mensen bij die nooit gedacht hadden ooit voor een rechter in een strafzaak te hoeven verschijnen. Vaak hoor ik: waarom gaan ze niet achter de echte boeven aan? Dit zijn met name de mensen die verdacht worden van geringe feiten. Een kroegruzie, een bedreiging, een belediging: dat werk.

Maar juist de mensen zonder enige kennis en ervaring met het strafrecht hebben behoefte aan goede rechtsbijstand: denk daar maar eens over na: een crimineel die beseft zich als geen ander dat hij het de politie zo moeilijk mogelijk moet maken om hem te pakken te krijgen. En dat als hij wordt gepakt, hij niet zomaar met de politie moet gaan praten en bekennen. Iemand die met de politie in aanraking komt, maar nooit had gedacht in die positie te komen is vele malen kwetsbaarder. Die realiseert zich vaak onvoldoende wat de gevolgen kunnen zijn.

Ik heb mensen bijgestaan die hun baan verloren, omdat ze te veel drugs bij zich hadden op een festival. Vervolgens kregen zij geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) meer. Best pijnlijk. Zelfs een veroordeling in een simpele beledigingszaak, kan dit gevolg hebben.

Beste lezer, juist u, waarschijnlijk geen crimineel, heeft als u per ongeluk met het strafrecht in aanraking komt behoefte aan een deskundige. Ik wens u dit niet toe, maar mocht het u toch overkomen? Ik ben er voor u:

mr. Niek Hendriksen
www.strafrechtadvocaattwente.nl

Gewoon Aans 8 februari in Theaterhotel Almelo

ALMELO - Het revuegezelschap Gewoon Aans trekt momenteel door de regio! De afgelopen tijd speelden zij al voor diverse uitverkochte zalen én met geweldige recensies. Ook Almeloërs kunnen genieten van dit doldwaze verhaal; op vrijdag 8 februari is de voorstelling van 20.00 tot 22.30 uur te zien in het Theaterhotel Almelo.

Het zeskoppige revuegezelschap heeft al een succesvol eerste seizoen achter de rug met de productie Volk. Het is een heerlijk avondje uit, met actuele, spitsvondige uitingen in een mooie show.


Genieten
De eerdere voorstellingen in onder meer het Oldenzaalse Stadstheater De Bond waren puur genieten. De Twentse streektaal leent zich uitstekend om hedendaagse onderwerpen op een mooie manier op de planken te brengen. De uitvoering in De Bond afgelopen maand was dan ook uitverkocht. De aanwezige bezoekers hebben kunnen genieten van mooi acteer talent, scherpe grappen, zeer vermakelijk voor het aanwezige publiek. Met een duidelijke verhaallijn, die ontspannend werkte , niet vermoeiend, maar vermakelijk werd de show gepresenteerd.


Humorvol
Op een humorvolle en nuchtere wijze zo heb ik de avond ervaren. Geheel ontspannend zeker na de ietwat vermoeide feestdagen, een heerlijk humorvol avondje uit. De chemie tussen de spelers onderling was goed, maar de chemie die over vonkte naar het publiek in de zaal van het Stadstheater de Bond was in een woord geweldig. Maar ook de prachtige liedteksten waarbij het voor het publiek moeilijk was om het mee zingen te laten. De zangstemmen brachten de bezoekers in vervoering. Dat Twents zo aanslaat bij jong en oud moet 'Gewoon Aans' de kick geven om door te gaan op de ingeslagen weg.


Kom ook
Het gezelschap verdient te spelen in grotere zalen, nog meer bekendheid te krijgen, en zeker nog meer publiek! Op vrijdagavond 8 februari zijn zij te zien in het Theaterhotel Almelo, van 20.00 tot 22.30 uur. Kijk voor meer informatie over het revuegezelschap en andere data op: www.gewoonaans.nl of www.theaterhotel.nl voor kaartverkoop in Almelo. Er zijn ook leuke hotel-arrangementen te boeken.

Samenwerking voor TON Almelo

ALMELO - Met ingang van januari 2019 zijn topsportclub Klaverblad TON Almelo en Nic(h)e Media b.v., de uitgever van Turnsupporter, een samenwerking aangegaan. De belangrijkste punten uit de samenwerking zijn dat de club de uitgever gaat voorzien van periodieke content en de uitgever gaat de club helpen bij het vinden en binden van sponsors.

Voorzitter van Klaverblad TON Almelo Han Kuipers zegt over de samenwerking; "We zijn ons er van bewust dat we de prestaties van Klaverblad TON Almelo beter over het voetlicht moeten brengen. De samenwerking met Turnsupporter past daar heel goed bij. Samen met hen gaan we kijken of we nog meer bedrijven kunnen interesseren voor onze topsporttalenten."

Charlie Kuypers vertelt namens de uitgever; "Voor Turnsupporter zijn we altijd op zoek naar relevante informatie voor de fans. Klaverblad TON Almelo kan die bieden. Verder komt er op termijn een uitwerking van Trainen met een Topper met de senioren van de club. Iets dat wordt gewaardeerd door onze lezers. En we gaan de club helpen bij het vinden en binden van sponsors. Vanuit onze media-achtergrond zijn we goed in staat om concepten voor hen te ontwikkelen waardoor ze de investering in de turnsport beter kunnen activeren."

Jouw bestemming, onze passie

WIERDEN - 'Mooi meneer, wat u vertelde bij de Sing In.' Tijdens de wekelijkse Sing In verzorgt één van de leerlingenbands de muziek.

Het praatje komt van een docent, een leerling of een gastspreker. Prachtig is het dan als je van jongeren terugkrijgt dat de boodschap hen geraakt heeft. Dat is wat ons werk aan de Passie zo bijzonder maakt: uitstekend onderwijs verzorgen én het goede nieuws delen met de leerlingen.


Jonge school
De Passie Wierden is een jonge school: aan het begin van dit schooljaar vierden we ons tienjarige bestaan. Onze leerlingen komen soms van ver naar Wierden. Omdat ze bewust kiezen voor evangelisch onderwijs en omdat we samen met hen uitstekende resultaten halen.

Fijne school
Relatie is een sleutelwoord op onze school. Docenten en ondersteunend personeel kennen de leerlingen en nemen hen serieus. Het sociale klimaat scoort hoog in onze tevredenheidsonderzoeken en we kiezen er bewust voor om leerlingen ook buiten de school contacten te laten leggen. Door projecten in de buurt met Stichting Present of het AZC bijvoorbeeld. Of verder weg door de jaarlijkse reis met het derde leerjaar naar Roemenië. En dat alles om leerlingen te motiveren hun talent te ontwikkelen en in te zetten voor de ander.

Mirrewinter

ALMELO - De film Mirrewinter is op woensdag 30 januari te zien bij Hof 88.

Mirrewinter is een film over een Markelose familie tijdens de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Een film waarin onder andere de Duitse bezetter, jodenvervolging, NSB en het verzet een rol spelen, maar zeker worden ook de tradities van het platteland en het leven in oorlogstijd belicht. De film zien kan om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Bestel direct kaarten via www.hof88.nl.

Harmonie Sint Jan in Concert

WIERDEN - Alle jeugd van harmonie Sint Jan geeft op 27 januari om 15.00 uur een concert in de RK kerk.

Het C-orkest, het B-orkest, de AMV groep en de slagwerkgroep geven gezamenlijk het Nieuwjaarsconcert. De muziek van onder meer Michael Jackson en One Direction zal te horen zijn. Kom ook op 27 januari naar de RK kerk aan de Stationsweg 22 en steun met uw vrije gift Stichting Bowie.

Jon van Eerd

ALMELO - Jon van Eerd kruipt in de huid van Charley tijdens de voorstelling van 26 januari.

De voorstelling is gebaseerd op ' De Tante van Charlie'. Nu is er de komische musical Charley die Van Eerd schreef met Michael Reed. Charley wordt even een charmante tante en probeert daarmee twee verliefde stellen uit de brand te helpen. Deze musical vol hilariteit wordt begeleid door een live orkest. De voorstelling is op 26 januari om 20.00 uur te zien bij Theaterhotel Almelo. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 35,75 per stuk.

Käsebrot

ALMELO - Met het theaterconcert Käsebrot komt Dorona Alberti naar Theater Hof 88.

Dorona Alberti is zangeres van Gare du Nord, maar is met haar soloproject Käsebrot op donderdag 31 januari in de Herman Finkers Zaal van Theater Hof 88 te horen. Zij zal samen met Charly Zastrau en Jonas Pap Duitse liederen ten gehore brengen op een manier die sterk doet denken aan een klein en verborgen theatertje met rood pluche. Dit concert begint om 20.15 uur en kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 16,-. Kom ook luisteren naar liederen als '99 luftballons' en 'Verdammt ich lieb' Dich'.

Het Longpunt

ALMELO - Op 5 februari wordt bij Longpunt Almelo gesproken over hoe de huisartsenzorg voor longpatiënten eruit ziet. Gastspreker is mevrouw Bouw, zij is praktijkondersteuner.

Tijdens de bijeenkomst is er alle gelegenheid om met de zorgverleners in gesprek te gaan en samen ervaringen uit te wisselen. Tevens ontvangt u na afloop de patiëntenversie van de zorgstandaard astma/of COPD mee naar huis. Het belooft een interessante avond te worden. U bent van harte welkom om 19.30 uur in Medisch Centrum De Kolk, Bornerbroeksestraat 36 te Almelo. Wie een longziekte heeft, krijgt natuurlijk de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Hoe gaat dat met de inname van medicatie? Hoe richt u uw leven zo goed mogelijk in? Welke hulpmiddelen en instanties zijn er allemaal? En wat kan de omgeving voor u betekenen? Voor een antwoord op al deze vragen is er nu het Longpunt. Een initiatief van het Longfonds. Vier keer per jaar zijn er themabijeenkomsten waarop patiënten en hun partners en zorgverleners actuele informatie en praktische tips krijgen. Afwisselend spreken (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers e.d. over een onderwerp. Maar het Longpunt is misschien nog wel het meest waardevol als dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. Iedereen kan gratis deelnemen aan het Longpunt. Voor meer informatie kunt u bellen met Geesje Zandman (06) - 53793399. Zie ook www.overijssel.longfonds.nl. ?Bezoekers wordt verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken, veel longpatiënten hebben daar last van.


Longfonds
In Nederland zijn een miljoen mensen met een chronische longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) zet zich in voor iedereen met een chronische longziekte en voor iedereen met gezonde longen.

Speciale liefdesactie voor romantische voorstelling

ALMELO – Op 14 februari staat Alink&Plukaard in het Almelose Theater Hof 88, met de voorstelling 'Happily Ever After'. Het theater roept haar bezoekers op om samen met hen de liefde te komen vieren. Speciaal voor geliefde stellen is er een actie in het leven geroepen: bij aankoop van een kaartje krijgt men één kaartje gratis. Het theater hoopt hiermee het theaterbezoek op Valentijnsdag laagdrempeliger te maken.

In Happily Ever After fileert Alink&Plukaard op eigenzinnige en humoristische manier De Romantische Liefde. Of beter gezegd: onze misverstanden over De Romantische Liefde. Allemaal hunkeren we naar die ene, de ware, maar diegene vinden is zo eenvoudig niet. Of we nu onze duimen beurs swipen op Tinder of een profiel aanmaken met onze meest florissante foto op een datingsite, die prins op het witte paard laat soms lang op zich wachten. En als die er eenmaal is, begint het sprookje pas echt… Alink&Plukaard laat zich inspireren door beroemde schrijvers, zo bewerkten ze in eerdere voorstellingen al teksten van onder anderen Tsjechov en Edward Albee. De speciale liefdeskaarten zijn te bestellen via de website, www.hof88.nl, met actiecode: 'valentijn', per e-mail via info@hof88.nl en telefonisch tijdens kantooruren via (0546) 850264. De kassa is open van woensdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en vanaf één uur voor de voorstellingen.

Gaat de houtkachel in rook op?

TWENTE - De traditionele houtkachel lijkt zijn langste tijd gehad te hebben, hoewel een algeheel verbod er vooralsnog niet komt. Eerder deze maand liet staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weten dat er strengere regels komen voor houtkachels.

Er zal onder meer een protocol komen om overlast door houtkachels tegen te gaan. Zelfs onder de meest gunstige omstandigheden produceren kachels uitstoot die hinderlijk is voor mensen met uiteenlopende klachten zoals astma.

Populair
Je zou het niet zeggen, maar één op de vijf huishoudens heeft nog een open haard of houtkachel. De liefhebber zweert erbij; er gaat toch niets boven het gezellig knus bij een haarduur zitten. De mooie vlam,, de diepe warmte en het heerlijk knisperende geluid van stookhout. Voor wie in ieder geval een deel van deze voordelen niet op wil geven, zijn er ook voldoende alternatieven.

Stookmateriaal
Wanneer u graag toch een traditonele open haard gebruikt, kunt u kiezen voor alternatief stookmateriaal zoals blokken gemaakt van samengeperst karton, gemaakt uit gerecyclede verpakkingen. Onder meer verkrijgbaar onder de noemer 'Enviro Logs'. Deze produceren geen rook zoals of rooklucht zoals bij traditioneel hout, met een hogere opbrengst qua warmte. Tegelijk is de uitstoot van broeikasgassen en fijnstoffen minder.

Pelletkachel
Wie meer gaat voor praktische warmte kan ook kiezen voor een pelletkachel. Dit zijn kachels die speciale kleine houtkorrels verbranden. Deze geperste houten korrels kunnen gemaakt zijn van bijvoorbeeld snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Ze zijn schoner en zuiniger dan een open haard. Bovendien kan deze kachel ook aangesloten worden op de radiatoren om het huis van warmte te voorzien. Wanneer u naast warmte voor de radiatoren ook graag warm water wenst, is een biomassaketel voor verwarming én warm water een praktisch alternatief.

Nieuwe opties
Het zal u wellicht verrassen, maar ook op het gebied van open haarden zijn er nog steeds leuke innovaties. Wanneer u bijvoorbeeld wel een mooie vlam in de kamer wil, maar niet beschikt over een rookkanaal, dan kan een haard op bio-ethanol veel mogelijkheden bieden. Zo kan een vrijstaande vlam zelfs ingebouwd worden in meubilair of een wandafscheiding. Deze systemen bieden een stukje sfeer, maar onderschat ook zeker de warmte niet van zo'n systeem.

Verdampingshaard
Natuurlijk zijn er ook leuke andere alternatieven voor sfeer zónder hitte. Zo zijn er ook moderne systemen die een vlam kunnen projecteren op een strip waterdamp die dan boven een 'haard' zweeft. De ultieme goocheltruc voor de familie, aangezien je gewoon met je hand door de nep-vlam kunt gaan. Diverse fabrikanten hebben inmiddels dit soort waterdamphaarden in hun assortiment, die een echt drie dimensionaal beeld geven ten opzichte van de 'platte' vlammen van eerdere elektrische simulatie-haarden. Naar wens is dan warmte aan of uit te schakelen, zodat u zelfs op een 30+ dag zou kunnen genieten van sfeervol haardvuur zonder hitte.

Een sedumdak iets voor u?

TWENTE - Het sedumdak is bij het grote publiek misschien nog niet bekend, maar het is een vorm van een groen dak of te wel een dak dat begroeid is met planten. In het geval van een sedumdak bestaat de begroeiing uit vetplantjes. Een sedumdak is geen dakbedekking op zich, maar een toevoeging op een normale dakbedekking van bijvoorbeeld bitumen.

Een dak dat begroeid is, heeft een aantal voordelen. Allereerst ziet het er niet zo saai uit als de standaard dakbedekking. Het ziet er elke keer weer anders uit door verandering in temperatuur en vochtigheid. Verder zorgt een dak met begroeiing ervoor dat het op warme dagen koeler blijft in huis. Ook zorgt de beplanting ervoor dat een deel van het regenwater wordt opgenomen en niet wordt afgevoerd naar het riool. Verder hebben planten een luchtzuiverende functie.

Opbouw
De bestaande dakbedekking zorgt ervoor dat het dak waterdicht is. Bij het maken van een sedumdak wordt er daarom ook begonnen met een beschermlaag. Deze laag zorgt er onder andere voor dat wortels van de begroeiing de dakbedekking niet aantasten. Vervolgens wordt een drainagelaag aangebracht. Deze zorgt ervoor dat overtollig water via de hemelwaterafvoer kan wegstromen. De volgende laag bestaat uit een filterdoek en deze werkt eigenlijk op dezelfde wijze als een koffiefilter: water gaat er wel doorheen, maar iets anders niet. Na al deze lagen is volgen pas de bodem en de beplanting met vetplantjes.

Toepasbaarheid
Een sedumdak kan toegepast worden op bijvoorbeeld een plat dak van schuur of garage, maar ook op hellende daken. Er moet bij de aanleg echter wel rekening gehouden met het type dak. Zo is voor een plat dak de drainage veel belangrijk dan op een hellend dak, omdat bij een schuin dak het water automatisch wordt afgevoerd. Bij een hellend dak moet verder meer rekening gehouden worden met het niet verplaatsen van de begroeiing door de zwaartekracht. Natuurlijk moet vooraf bekeken worden of de dakconstructie het extra gewicht van een sedumdak kan dragen. Er moet al snel rekening gehouden worden met zo'n 50 kg extra per vierkante meter.

Onderhoud
Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig, maar wel iets meer dan een dak met bijvoorbeeld een bitumen bedekking. Net als met een gewoon dak moet ervoor gezorgd worden dat het teveel aan water weg kan. Regelmatig dakgoten en dergelijke schoonmaken blijft ook bij een sedumdak noodzakelijk. De beplanting kan verder goed tegen droogte, maar af en toe water geven in droge periodes voorkomt dat planten afsterven. De bodem van een sedumdak is voedingsarm, maar een enkele keer bemesten kan geen kwaad, dat houdt de beplanting in goede conditie. Voorkom echter wel dat de grond te vruchtbaar wordt, want dan krijgt onkruid meer kans. In de loop der tijd zal wel enige ongewenste begroeiing komen, ook zonder bemesting. Zaak is wel om deze te verwijderen om verdringing van het sedum te voorkomen.

Zelf doen
U kunt professionals inhuren voor de aanleg van een sedumdak. Zij zorgen ervoor dat alles op maat op de juiste manier geplaatst worden. Het zelf aanleggen van een sedumdak is ook mogelijk. U kunt het laag voor laag aanbrengen op het dak, maar om het u makkelijk te maken zijn er ook ondernemingen die kant-en-klare bakken leveren. Dan is het alleen nog een kwestie van het plaatsen van de bakken op het dak. Voor u aan de slag gaat, kunt u nog kijken of er subsidiemogelijkheden zijn in uw gemeente. Is dat niet het geval, dan komt u mogelijk nog wel in aanmerking voor bijvoorbeeld de Duurzaamheidslening via SVn, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten.

Perfecte planten voor in de badkamer

Een badkamer in neutrale tinten die oogt rustig, maar kan ook saai zijn. Planten in de badkamer kunnen dan zorgen voor een geweldige metamorfose. Ze geven sfeer, maar zorgen ook voor luchtzuivering en het constant houden van de luchtvochtigheid.

Planten moeten wel geschikt zijn voor een ruimte als de badkamer. Ze hebben licht nodig, maar niet alle planten vragen evenveel licht. Sommige zijn echte zonaanbidders en anderen gedijen beter in de schaduw. Een badkamer heeft vaak geen grote raampartijen en is dus wat donkerder. Planten die het goed doen in de schaduw, doen het daardoor ook vaak goed in de badkamer. Een hogere luchtvochtigheid is ook kenmerkend voor een badkamer. Veel planten kunnen er niet tegen om bijvoorbeeld vaak en lang natte voeten te hebben. Dit speelt mee in de keuze van de planten en de plaats waar u ze neerzet.

Voorbeelden
Lepelplant: Deze plant is oorspronkelijk afkomstig vanuit het regenwoud en vindt een vochtige kluit heerlijk en schaduw heerlijk. De plant is wel giftig voor katten.
Vrouwentong: Een makkelijke plant die niet veel water nodig heeft en de lucht zuivert. Deze plant brengt ook de luchtvochtigheid weer snel op peil.
Graslelie: De graslelie kan in zowel het zonlicht als in de schaduw geplaatst worden. Wat dat betreft een makkelijke plant, maar regelmatig water geven is een must.
Aloë vera: Een plant die ook vaak gebruikt wordt in verzorgingsproducten is de aloë vera. In de badkamer voelt deze plant zich zeker thuis. Veel of weinig licht maakt voor de aloë vera niet uit en als de kluit tussen het water geven door iets uitdroogt, heeft de plant daar geen moeit mee.