Hart van Almelo - Wierden

6 december 2019

Hart van Almelo - Wierden 6 december 2019


Wie wint de Almelose Stadsprijs?

Foto: Shutterstock

ALMELO - Stichting De Eethoek, Stichting Historisch Festival Almelo en de Zomerschool voor Senioren zijn genomineerd voor de Stadsprijs Almelo 2019. Burgemeester Arjen Gerritsen maakt op vrijdagmiddag 13 december in het stadhuis bekend wie van deze drie de prijs in ontvangst mag nemen.

Na de eerdere oproep aan het publiek kwamen er meer dan 400 inzendingen binnen en werden 67 kandidaten voorgedragen. Cobi Noordhoff, Marjolein Wessels, Brian van Loo, Gabriël Urucoglu en Joost Tiemersma vormen samen met voorzitter Peter van der Hout de onafhankelijke commissie Stadsprijs die uiteindelijk de drie genomineerden selecteerde. Van der Hout benadrukt dat de commissie vooral heeft gekeken naar de structurele bijdrage van de kandidaten aan de gemeenschap. Het is dit jaar de twaalfde keer dat de Stadsprijs wordt uitgereikt. Deze bestaat uit een sculptuur van kunstenaar Robert Jansen, een oorkonde en een bedrag van drieduizend euro dat de winnaar ten goede moet laten komen aan de stad.

Stichting De Eethoek
De Eethoek is een bijzonder initiatief dat is opgezet door de doelgroep, voor de doelgroep. Het begon met koken in eigen keuken en is inmiddels uitgegroeid tot meerdere avonden in de week een warme én gezonde maaltijd bereiden, voor vele gezinnen. Door hun ervaring weten initiatiefnemers Monique en Stephan wat mensen in moeilijke omstandigheden nodig hebben. De Eethoek is een hartverwarmend initiatief dat naast een warme maaltijd ook een luisterend oor, gezelligheid en aandacht biedt.

Historisch Festival Almelo
Het Historisch Festival vindt om de twee jaar plaats en is een geweldig spektakel voor een breed publiek. Het aantrekkelijke schouwspel is voor de stad en de regio een grote publiekstrekker. Bijzonder is ook de samenwerking met het onderwijs, dat met het festival interesse voor geschiedenis bij kinderen stimuleert. Acteurs uit heel Europa doen mee en de inzet van veel Almelose vrijwilligers maakt het festival mogelijk. Het toont de verbindingskracht in Almelo. Een leerzaam en laagdrempelig evenement voor iedereen.

Zomerschool Senioren
In de zomerperiode valt voor veel ouderen het persoonlijke netwerk weg in verband met vakanties. De Zomerschool voor Senioren biedt een ontmoetingsplek voor generatiegenoten en helpt zo eenzaamheid voorkomen. Vanwege de samenwerking tussen de verschillende ouderenbonden is er een breed aanbod aan activiteiten.

Uitgaan voor Twentse ouderen: ga mee met Vier het Leven

TWENTE - Wilt u het nieuwe jaar inluiden met Winter in Wien? Of in februari naar de Hengelose Revue? Voor mensen met een hogere leeftijd gaat dit niet altijd meer vanzelf. Onder het motto 'samen uit, samen genieten' organiseert Stichting Vier het Leven theater- en concertbezoek met begeleiding voor ouderen die een extra ondersteunende arm nodig hebben of graag samen gaan.

Gastvrouwen en -heren van Vier het Leven halen gasten op en begeleiden ze voor een onvergetelijk uitje. Op 5 januari naar het matinee Winter in Wien van De Nationale Operette, voor een bruisende start van 2020 met mooie operettemelodieën en –aria's in een sprookjesachtig decor. Of naar 'Foutje … Bedankt!' met weer een heerlijk komisch verhaal, de Hengelose Revue op z'n best!

Vier het Leven
Naar mate de leeftijd vordert, gaat dit niet meer zo makkelijk om zelfstandig uit te gaan. Of men gaat niet meer graag alleen. Stichting Vier het Leven neemt ouderen mee uit, neemt de drempel weg die ouderen tegenhoudt om de deur uit te gaan. De kosten van een arrangement zijn inclusief toegang voorstelling, begeleiding, vervoer, een kopje koffie/thee bij aankomst en drankje tijdens de pauze of na afloop.

Ga mee
Ouderen of mantelzorgers die informatie willen over met begeleiding naar de voorstelling op 5 januari of 5 februari 2019, kunnen contact opnemen met het landelijk telefoonnummer van Vier het Leven 035–5245156 of info@4hetleven.nl. Kijk op: www.4hetleven.nl U kunt ook vragen naar het programmaboekje met verschillende voorstellingen: klassieke concerten, theater, muziek en film.

Meer te beleven
Senioren in Almelo kunnen ook buiten Vier het Leven deelnemen aan veel leuke activiteiten in en om Almelo. Zo organiseert de Ouderen Vereniging Almelo ook op lokaal niveau regelmatig leuke activiteiten voor senioren. Zo schuiven maar liefst honderd ouderen volgende week donderdag aan bij een gezellig kerstdiner dat zij organiseren samen met het Ouderenfonds in het Van der Valk Theaterhotel. Het kerstdiner is bedoeld om ouderen samen te brengen tijdens de feestdagen. Daarnaast kunnen ouderen tijdens het diner in contact komen met mensen, zodat zij ook na de feestdagen meer aanspraak hebben. Wij dragen hiermee bij aan de vergroting van de sociale wereld van ouderen.

Jaargang: 6 • Nr 278• Wk 49

Ontsluiting namenlijst indeling Begraafplaats Appelhof

WIERDEN - Het bestuur van de Stichting Historische Kring Wederden nodigt u van harte uit om aanwezig te zijn bij het voor het publiek openstellen van de indeling van de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Appelhofstraat te Wierden. Dit gebeurt op dinsdag 10 december a.s. om 16.00 uur bij de HKW in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden.

Recent is een eerste stap gezet om de registers van elke begraafplaats/kerkhof in de gemeente Wierden toegankelijk te maken voor belangstellenden. Na enige maanden van goede samenwerken met de afdeling Burgerzaken van onze gemeente is nu een lijst beschikbaar met namen van overledenen met hun begraafplek op de voornoemde begraafplaats. De medewerking zowel de afdeling Burgerzaken en van de beheerders van de begraafplaats/kerkhoven was en blijft hiervoor van groot belang, hetgeen zeer wordt gewaardeerd.

Geïnteresseerden
Iedereen die geïnteresseerd is in het vinden van een begraafplek kan vanaf voornoemde datum niet alleen navraag doen op het gemeentehuis bij de afdeling Burger Zaken, maar ook tijdens de openingsuren bij de Historische Kring Wederden op voornoemd adres. De lijsten op het gemeentehuis en bij de HKW blijven, ook na correcties, identiek.

Column

BLOKKEERTUKKERS

Et is wier de tied van et joar dat volwassen leu zik met 'n broes op 'n bek vuur de hele wearld te kakken zett. WANT ONZE MOOIE KULTUUR WORDT UITGEVAAGD, brult ze terwiel as ze in een völs te strak päkken oaver stroate zwalket. Dat mu'w allemoal mer mooi vinden. Want in dit oh zo vrieje land mu'w ons gewoon anpassen.

Zwarte Piet mag nit mear. Poeh wat ne ellende! Nit et hele Suntekloasfeest is verkeerd, nee, et geet enkel um den olden baas zien moat. Dat den der pas zo'n 150 joar terugge bie is ekömmen en dus helemoal nit zonne lange traditie hef, doar heur iej gin menske oaver. As et oe echt um olde traditie te doon was en nit um et recht um leu bewust vuur de skennen te skuppen (SAMENleaving en zo), zo'j dus helemoal gin Zwarte Piet mutten hebben. Dan heten Suntekloas gewoon Wodan en zinne helpers nit Piet, mer Heugen en Meanen en hadden ze nen snawel en vearen. MER ZWARTE PIET IS ONZE EEUWENOUDE TRADITIE!

Kinder maakt et gin klap oet of ze non kado's kriegt van nen vadsigen ansteller met skoonsmear um 'n snoeten of zonder. As ze mer kado's kriegt. Want al vanof et ogenblik dat ze der achterhen komt kieken wördt et materialisme der in ehöwwen. Twee wekke leden nog jöarig ewest? Maakt niks oet, dee kado's is ons Fritsken alwier op oet ekekken. Kopen! Kopen! De grote geldwolverige winkels strieket zik gniffelend de hande samen. Black Friday Deals! Want wiej loat de longen met etzelfde gemak heel gearne noar löage Amerikaanse tradities hangen.

Deezelfde kultuurskreeuwers holdt de lippe ook stief dichte as et um et Twents geet. Dat wat pas écht kultuurgood is en echt identiteit gef. Wat ooit de vuurnaamste sproake van Europa was en woer'j nums kwoad met doot. Woer'j et hele joar duur plezeer van hebt, woer'j oe nit apart vuur hoovt an te trekken en wat de saamheurigheid pas echt anwakkert. De sproake en et gedachtengood van oewe vuurolden. Woer as van bewezen is dat et good is vuur de harsens en wat oe ontvankeliker maakt um wier andere sproaken te learen. Mer nee, Twents mu'w zo rap meugelik vanof. Hollandse eenheidsworst, liekvörmig en metloperig. Kultuurmoord woer as gin menske zik drok umme maakt.

De kinderkes magt enkel in snedig glad-ehoarked Hollands um kadootjes bedelen. Met dik accent, dat wal. Better halfbakken Hollands as good plat. Dat dee kinderkes doarduur nog altied duur de rest van et land met 'n nekke wordt an ekekken maakt niks oet. Onse kinnen kunn wel so goed nillands!

Woer zint dee blokkeer-Tukkers?

Filmbeelden gezocht uit de oorlogsjaren

TWENTE - Volgend jaar viert Nederland het 75-jarig jubileum van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Ook wij schenken hier uitgebreid aandacht aan; zo zamelen wij momenteel verhalen in over de Tweede Wereldoorlog en bevrijding in Twente. Naast uw verhalen zijn ook filmbeelden van harte welkom.

De oproep om verhalen aan te leveren over de oorlogsjaren en bevrijding leverde veel boeiende, spannende en bovenal ontroerende verhalen op. Deze worden volgend jaar gepubliceerd in een speciale bevrijdingskrant. Momenteel zijn wij ook op zoek naar filmbeelden van tijdens de oorlog of de bevrijding. Deze dienen dan ter ondersteuning van de verhalen.

Beelden gezocht!
Hebt u filmbeelden van tijdens of kort na de Tweede Wereldoorlog die u met onze lezers zou willen delen? Email met uw contactgegevens en informatie naar: verhalen@dwfmediamakers.nl

Intiem concert "Zandloper"

ALMELO - Op zondag 15 december om 15.00 uur spelen Amy Egbers (zang) en Marcel de Graaf (zang en gitaar) in de bibliotheek van Almelo. Voor dit intieme concert zijn gedichten van Jean Pierre Rawie, Willem Wilmink en Inge Tielman door de Graaf op muziek gezet.

Amy Egbers (1992) is mezzosopraan en cum laude afgestudeerd in klassieke zang en muziektheater aan het Fontys Conservatorium. Ze speelt bijvoorbeeld in de productie 'Generations' (samen met haar moeder Janke Dekker). Marcel de Graaf is bekend van de Haagse Flamencoband de 'Règâhs'. In het programma "Zandloper" gaan zij een unieke samenwerking aan. De titel verwijst naar het onverbiddelijke voortschrijden van de tijd. Laat u deze middag ontroeren door thema's als liefde, dood en verlies.
Entree: € 5,00. Voor bibliotheekleden: € 3,00.
Adres: Het Baken 3 in Almelo.

Dichtwedstrijd

Deze middag wordt ook de nieuwe zin van de Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2020 bekend gemaakt. Gastdichter van dit jaar is Wietske Loebis.

Zoeken naar verleden

WIERDEN - Op veler verzoek organiseert de Historische Kring Wederden op woensdagavond 11 december 2019 en op woensdagavond 15 januari 2020 wederom een cursus Aldfaer.

Alffaer is een populair computerprogramma voor iedere stamboomonderzoeker en zeer geschikt voor iedereen die meer wil weten, die op weg geholpen wil worden of die zich wil verdiepen in de genealogie. Alle belangstellenden zijn van harte welkom, de cursus is zeer geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde stamboomonderzoeker. Het gebruik van Aldfaer is gratis, maar de deelnemers dienen zelf een laptop mee te nemen.

In verband met het klaarzetten van tafels en stoelen graag vooraf aanmelden bij de secretaris van de HKW Leta Evers via email (secretariaat@historischekringwierden.nl). De avonden zijn gratis toegankelijk en beginnen om 19.30 uur in de Van Buuren Stee aan de Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden.

Zelfs 'n besten kapper kan
zichzelf neet knipn.

Maandag 9 dec. 10.00 uur

Heracles Almelo stoot door naar vijfde plaats dankzij ADO-winst

ALMELO - Dankzij een ruime overwinning op ADO Den Haag is Heracles Almelo doorgestoten naar de vijfde plaats op de ranglijst. De goede klassering van de Almeloërs is mede te danken aan een reeks van vijf gewonnen thuiswedstrijden.

In de laatste vijf duels op Erve Asito scoorde Heracles Almelo liefst twintig keer. Tegen ADO Den Haag werd het 4-0. Mauro Junior en Alexander Merkel scoorden, evenals Cyriel Dessers die twee keer doel trof. De Belgische spits van Heracles Almelo staat met elf treffers zelfs bovenaan de topscorersranglijst van de Eredivisie.

Volgend duel
Komend weekend speelt Heracles Almelo op het Kasteel tegen Sparta Rotterdam. De ploeg van Henk Fraser staat na vijftien gespeelde wedstrijden op een elfde plaats. Afgelopen weekend gingen de Rotterdammers met 4-0 onderuit tegen Willem II.

Weer thuis
Na het uitduel tegen Sparta Rotterdam wacht Heracles Almelo een thuiswedstrijd tegen FC Utrecht op zondag 15 december. Supporters die nu een halve seizoenkaart van Heracles Almelo aanschaffen, mogen gratis naar dat duel.

Win kaarten voor tributeshow van 'Metallica in Symphony'

ENSCHEDE - Hardrock en metal liefhebbers, opgelet! Op 9 januari 2020 speelt dé officiële internationale Metallica tributeband Scream Inc. in het Muziekcentrum in Enschede.

Deze vier heren mogen zichzelf de enige act ter wereld noemen die de volledige setlist van Metallica's beroemde album 'S&M' live speelt. Samen met het imposante 30-koppige orkest Orion Orchestra brengen zij symfonische versies ten gehore van hits als 'Nothing Else Matters', 'One', 'For Whom The Bell Tolls' en 'Master of Puppets'.

Gezegend
Bewapend met nieuwe arrangementen geschreven door drummer Andrew Liutyi zetten zij een uniek eerbetoon van topkwaliteit neer. Dit doen zij zo zelfs zo goed, dat ze de goedkeuring van Metallica frontman James Hetfield in hun zak hebben mogen steken. "James keek ons lachend aan en zei dat we niet meer zoveel hoeven te oefenen", aldus Scream Inc. De afgelopen jaren hebben zij met hun show 'Metallica in Symphony' honderden zalen in meer dan vijftien landen met gemak weten uit te verkopen, met lovende recensies van Metallica fans over de hele wereld tot gevolg.

Win kaarten!
Wil jij dit exclusieve concert live beleven? Doe dan mee met onze lezersactie, want we mogen 4 keer twee kaarten weggeven voor de show in Enschede op donderdag 9 januari. Stuur een email naar prijsvraag@dwfmediamakers.nl met je contactgegevens om kans te maken op deze kaarten. Winnaars krijgen per email bericht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop voor 'Metallica in Symphony' en andere leuke tribute shows op: www.tribevents.nl/shows

Samenwerking ZGT en UT voor nog betere patiëntenzorg

ALMELO - De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) heeft afgelopen week een nieuwe samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Universiteit Twente. De ziekenhuizen en UT gaan werken aan het verbeteren van de zorg en behandeling op specifieke vlakken.

Twente is een high-tech regio waarbij ook zorginnovaties en kennisontwikkeling een hoge prioriteit hebben. Daarom opende de Universiteit Twente afgelopen week ook het nieuwe Technisch Medisch Centrum. Bij deze gelegenheid ondertekenden ZGT en de Universiteit Twente hun nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Beide organisaties werkten al samen, maar dit zal nu naar een hoger niveau gaan. "Een intensieve samenwerking tussen medisch professionals en onderzoekers is van groot belang voor het daadwerkelijk realiseren van impact in de zorg", aldus collegevoorzitter Victor van der Chijs van de UT. Ook Hilde Dijstelbloem, voorzitter van de Raad van Bestuur van ZGT is positief gestemd. "We kunnen onze medische kennis en onze wetenschappelijke werelden verbinden en samen bouwen aan technische ontwikkelingen waarmee we patiënten nog beter kunnen helpen."

Concrete ambitie
De partners gaan zich nu richten op de behandeling van complexe diabetes, traumachirurgie bij kwetsbare ouderen, borst- en prostaatkanker en het optimaliseren van logistieke processen. Zo willen zij onder meer betere medische beeldvorming, om zo afwijkingen eerder en beter vast te stellen. Verder zullen slimme sensoren ontwikkeld worden waarmee de gezondheid van patiënten nauwlettend gevolgd kunnen worden, zowel in het ziekenhuis als thuis. Verder is de ambitie om patiënten niet vaker onderzoeken te geven dan noodzakelijk is en ook de opnametijden terug te dringen.

Het toilet is geen afvalbak

TWENTE - Het toilet. We zitten er regelmatig, maar staan er weinig bij stil in spreekwoordelijke zin. Het Waterschap Vechtstromen signaleert dat er bij mensen nog vaak een gebrek aan kennis is over wat wel en vooral ook niet door het toilet mag.

Het Waterschap Vechtstromen heeft al een steeds grotere uitdaging om het water te zuiveren dat door de Nederlandse riolen en rivieren stroomt. En deze taak is nóg lastiger wanneer mensen ook nog eens dingen door het toilet spoelen die er absoluut niet in thuishoren.

Veel schade
Elke dag moet het Waterschap wel ergens een storing oplossing in een rioolgemaal. Veelal als gevolg van zaken die er niet thuishoren en zo samenklonteren. Mensen spoelen nog vaak billen- en schoonmaakdoekjes, maandverband, inlegkruisjes, watten, etensresten, koffieprut, pleisters en frituurvet door het toilet. Deze zorgen voor uiteenlopende problemen; zo kunnen de schoonmaakdoekjes samenklonteren waardoor ze als massa schade aanrichten aan de gemalen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 1 op de 10 Nederlanders wel eens zo'n billen- of schoonmaakdoekje door het toilet spoelt. Wekelijks gaat het om zo'n 10,5 miljoen doekjes.

Chemische rommel
Naast deze vaste stoffen zorgen ook chemische resten en andere stoffen nog vaak voor problemen. Zo is het nadrukkelijk niet de bedoeling om medicijnen door het toilet te spoelen; lever deze in bij de apotheek. Ook stoffen zoals motorolie, petroleum, ammoniak en chloor zijn zeer moeilijk om uit het water te halen. Deze stoffen kunnen namelijk niet gemakkelijk afgebroken worden, waardoor ze gedeeltelijk weer in de waterketen komen. De waterschappen kijken naar technische oplossingen om dit te verbeteren.

Adventsconcert van Looft den Heer uit Notter in de Dorpskerk

WIERDEN - Op DV vrijdag 20 december geeft de Christelijk Gemengde Zangvereniging Looft den Heer uit Notter een adventsconcert in de Dorpskerk in Wierden.

Tussen alle verschillende concerten en zangavonden die in deze Adventstijd geboden worden, willen ook Looft de Heer graag samen met jong en oud zingen ter ere van Hem die op aarde is gekomen. Dit jaar met veel bekende en traditionele kerstliederen, die voor een deel verweven worden in het kerstoratorium "Licht en vrede" van Martin Zonneberg. Het geheel belooft zo een avond te worden met prachtige liederen, waarvan de teksten vaak nieuw, maar toch vertrouwd zijn en die ons zo het wonder van kerst willen doen ervaren. Medewerkers zijn Marcel van de Ketterij (orgel), Henk van de Maten (piano) en Mark Wester (slagwerk). De avond staat onder leiding van onze dirigent Jan Quintus Zwart.

Wees welkom
Komt u ook om samen met Looft den Heer uit te kijken naar de komst van Jezus? U bent van harte welkom in de Hervormde Dorpskerk, Burg. J.C. v.d. Bergplein 3 in Wierden. De avond begint om 20.00 uur, de toegang is vrij. Wel is er een collecte voor de kosten. Kunt u niet tijdens deze avond? U bent ook van harte welkom tijdens ons andere adventsconcert op maandag 16 december in de Gereformeerde Kerk in Ommen. Kijk voor meer informatie op onze website www.looftdenheer.nl of volg ons op Facebook!

Wierdenaren samen actief om het zwerfafval op te ruimen

Foto: Shutterstock

WIERDEN - Zwerfafval is één van de grootste ergernissen in ons land. Helaas komt er nog veel afval op straat terecht en erger nog, ook in de natuur. Dit geeft niet alleen een onaangename aanblik, het is ook nog eens slecht voor planten en dieren. Gelukkig zijn er Wierdenaren die zich actief inzetten voor het opruimen van hun omgeving.

Zwerfafval blijkt een hardnekkig fenomeen om terug te dringen; net als bijvoorbeeld hondenpoep. Het is namelijk een probleem dat echt met een gedragsverandering opgelost moet worden. Er is dan ook al veel voorlichting vanuit de gemeente en andere organisaties over het netjes opruimen van uw eigen afval. Dit begint al op de scholen, waar kinderen wegwijs gemaakt worden in de problemen die zwerfafval veroorzaakt.

Opruimen
In Wierden zijn diverse mensen actief om zich in te zetten voor een schone omgeving. Eind november organiseerde de gemeente een koffiemiddag om hen te bedanken; een stukje waardering voor acht vrijwilligers die regelmatig op pad zijn om zwerfafval op te ruimen. Wethouder Richard Kortenhove bedankte hen, samen met 'zwerfafval-adviseur' Linda Posé van de gemeente.

Productief
De middag bleek een productieve; zo werd met de vrijwilligers gepraat over nieuwe ideeën voor preventie en aanpak van zwerfafval. Ook zijn de opruimgebieden waar de gebieden vrijwilligers actief zijn in kaart gebracht. De gemeente wil dus dankbaar gebruik maken van hun gerichte kennis. De bedoeling is om in het nieuwe jaar een vervolgsessie te houden waar de voortgang van gemeentelijke zwerfafval-acties besproken zal worden.

Help mee
De gemeente Wierden hoopt dat de betrokkenheid en inzet van deze groep vrijwilligers ook vooral anderen zal inspireren om eens afval op te ruimen. Hoe meer mensen dit doen, hoe schoner Wierden is. De gemeente ondersteunt graag leuke opruimacties, zowel bij particulieren als grotere verenigingen die een opruimactie willen houden. Ruimt u regelmatig zwerfafval op of wilt u dit doen? Neem dan contact op via t.prose@wierden.nl, u ontvangt dan een opruimpakket. Op de website www.supportervanschoon.nl/kaart kunt u dan uw opruimgebied aangeven. Zo kunnen anderen zien wie al een stukje van de buurt regelmatig schoonhoudt.

Expositie Oude Haven Almelo

ALMELO - Het terugbrengen van het water in het centrum van Almelo is voor het Stadsmuseum aanleiding om de ontvangsthal te vullen met taferelen van de oude haven.

Er zijn geboren en getogen Almelose schilders bij die 'hun' haven uitbeeldden, zoals Van der Aa, Spannenburg en Leeuwen. Daarnaast vonden ook kunstenaars uit het westen hier inspiratie; zoals te zien in een krachtige impressie van de Hagenees Van Hoytema en werk van Amsterdammer Kranenburg in zijn typerende vlotte stijl. Drie schilderijen van havenschilder Evert Moll zijn te bewonderen. Al met al is het een bescheiden expositie van een verloren gegaan beeld van Almelo.
Al in de vijftiende eeuw had Almelo een goed bevaarbare verbinding met de Regge. Almelo diende als overslaghaven van Twente in het goederenvervoer met Zwolle. In 1849 werd de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij opgericht en zes jaar later vond de feestelijke opening plaats van de Almelose havenkom en het Overijssels kanaal. Begin negentiende eeuw was Zwolle een havenstad van betekenis, en Almelo was - ook dankzij de aanwezigheid van de rechtbank - de belangrijkste stad van Twente. De kanalisatie had grote invloed: de stad kreeg een gunstige waterverbinding met de rest van het land. Men had zodoende een voorsprong op andere Twentse textielsteden; de haven lag altijd vol met turf- kolen- en graanschepen en er bestonden beurtvaart-diensten naar Zwolle en Amsterdam. Een eeuw na de opening was de haven overbodig geworden en werd met de eerste demping begonnen.

De esthetische haven
De oude haven is een geliefd onderwerp: beelden van aangemeerde boten, het laden en lossen, de bedrijvigheid, de rokende schoorstenen van de textielfabrieken. Ook het kantongerecht is vaak afgebeeld, het werd aanvankelijk gebouwd om als graanbeurs te dienen. Het Rijk kocht het grote pand en vanaf 1899 zetelde er een kleine zestig jaar het kantongerecht.
Peter Leeuwen brengt fotografie en schilderkunst samen: naar voorbeeld van een oude zwart-wit foto voltooide hij in 2006 een minutieus gepenseeld paneel van de oude havenkom. De tentoonstelling loopt tot en met 2 februari 2020 in Stadsmuseum Almelo aan Prinsenstraat 13.

Tennis voor alle leeftijden

ALMELO - Bewegen is goed voor iedereen van jong tot oud. Daar zijn de deskundigen het wel over eens. Ook wanneer er nooit gesport is, is op wat gevorderde leeftijd in beweging komen gezond. En dat is zeer zeker mogelijk met aangepaste sporten. Zo heeft Walking Football inmiddels al een opmars gemaakt. Steeds meer mensen zijn bekend met Walking Football en zijn er ook steeds meer ouderen die deze sport beoefenen. Vanaf augustus is het voor ouderen ook mogelijk om te tennissen in aangepaste vorm.

Om meer 60-plussers kennis te laten maken met Oldstars Tennis organiseert tennisvereniging Luctor et Emergo een tenniscursus in tennishal De Veenelanden in Almelo. OldStars tennis richt zich op 60-plussers die kennis willen maken met de tennissport maar ook op mensen die het in het verleden hebben gespeeld. Het is uitermate geschikt voor ouderen die op een gezonde manier (weer) willen bewegen op de tennisbaan.

Aangepaste regels
Het is een aangepaste vorm van tennis, zo wordt er getennist met een zachtere groene bal waardoor senioren meer tijd hebben om naar de bal te bewegen. Verder kunnen de regels aangepast worden, het twee keer stuiteren van de bal, een dubbelspel op een enkelveld en onderhands serveren is bij OldStars heel normaal. Alles is erop gericht om ouderen sociaal actief en fit en scherp te houden. De training start onder leiding van een fysiotherapeut met een warming-up die bestaat uit verschillende beweegvormen die zijn aangepast op de 60-plusser. Daarna volgt het laagdrempelige tennisgedeelte en een korte pauze. Na de koffie worden er verschillende partijvormen gespeeld. Naast bewegen staat bij OldStars tennis het ontmoeten en sociaal contact centraal. Een koffiepauze en even napraten zijn dan ook vast onderdeel van de tennisochtend. De kosten voor de cursus zijn 100 euro voor 10 lessen en inclusief een kopje koffie. Om aan te melden of voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met tennislerares Annemiek van Zuilekom via 06-10511198 of annemiek@van-zuilekom.eu. OldStars tennis in Almelo wordt mede mogelijk gemaakt door GoldStars Heracles en Sportbedrijf Almelo. Eerder dit jaar kende het programma een officiële start in Oldenzaal met ambassadeur Tom Okker.

Achtste Douwe Egberts-punten actie voor voedselbank Almelo

ALMELO - Evenals voorgaande jaren gaat Lions Club Almelo zich inzetten om zoveel mogelijk DE-punten in te zamelen. De punten worden gebruikt om pakken koffie aan te schaffen voor de Voedselbank Almelo. Voor iedere 500 punten levert de koffiebrander één pak koffie van 250 gram aan de voedselbank.

Op 30 maart van dit jaar kreeg Voedselbank Almelo maar liefst 1226 pakken koffie uitgereikt, Lions Club Almelo is wederom op zoek naar zoveel mogelijk punten om dit jaar de doelstelling van 1300 pakken koffie te behalen. Ook kan vreemde valuta worden gedoneerd. Er zijn inmiddels verschillende inleverpunten in Almelo geopend. Daar kunnen de Douwe Egberts-punten tot 10 januari 2020 ingeleverd worden.

Medemens helpen
Lions Club Almelo hoopt van harte dat er zoveel mogelijk mensen DE-punten en vreemde valuta komen inleveren. "Wij hopen dat iedereen ons wil helpen om onze medemensen die het minder goed hebben de gelegenheid te bieden om van een lekker kopje koffie te kunnen genieten", aldus Arjan Miltenburg namens Lions Club Almelo. De locaties die zich als inleverpunt beschikbaar hebben gesteld zijn: Almeloord Dierenkliniek, Bloem Goud- en edelsmederij, Theaterhotel Almelo, Theater Hof 88, Voedselbank Almelo, het ziekenhuis ZGT Almelo aan de Zilvermeeuw en Medisch Centrum Windmolenhoek.

Eshuis Hoveniers ontvangt predicaat Hofleverancier

ALMELO - Het bedrijf Eshuis Hoveniers in Almelo heeft vrijdag 29 november het predicaat Hofleverancier in ontvangst genomen. Het bedrijf vierde in april al het 100-jarig bestaan.

Vrijdagmiddag mocht burgemeester Gerritsen het predicaat Hofleverancier overhandigen. Dit gebeurde bij Erve Pezie. Eshuis is een bedrijf met een rijke historie en een hechte klantenkring. Zij specialiseren in de aanleg en onderhoud van tuinen, groot en klein. Naast hun werk voor particulieren maakte ook menig bedrijf en organisatie gebruik van hun diensten.

Mooi programma
De uitreiking van het predicaat Hofleverancier was het hoogtepunt van de gezellige receptie met een uitgebreid programma. Zo kwam de geschiedenis van de familie Eshuis aan bod, maar ook felicaties namens branchevereniging VHG, Quality Guardans en anderen. Burgemeester Gerritsen onthulde het nieuwe wapenschild samen met Jacco Wisman. Bij de receptie werd ook het jubileumboek gepresenteerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan.

Speech
In zijn speech stond burgemeester Gerritsen uitgebreid stil bij de geschiedenis van het bedrijf en de ontwikkelingen die het door de decennia heen meemaakte. Zo is de wereld van nu heel anders dan bij de oprichting in 1919. Zo ligt nu ook sterk de nadruk op thema's zoals duurzaamheid, vergroening en klimaatbestendigheid; aspecten waarbij ook een tuinbedrijf een belangrijke rol kan spelen. Eshuis Hoveniers was door de jaren heen ook actief betrokken op maatschappelijk vlak. Zo vervulde Gerrit Eshuis een belangrijke rol in tal van brancheorganisaties en bij de oprichting van de gemeenschappelijke opleidingsactiviteit en het eerste samenwerkingsverband in de groenvoorziening. "Dat betrokkenheid bij de samenleving als een rode draad door uw bestaan loopt, blijkt ook uit de projecten van Soweco waarmee u in de loop der jaren een nauwe samenwerking heeft ontwikkeld.", aldus de burgemeester. Ook de inzet van jonggehandicapten en het aanbieden van re-integratietrajecten draagt hier aan bij.

Kerstconcert Jubilate Deo en Accordeola

ALMELO - Vrijdagavond 13 december is er om 19.30 uur een kerstconcert in de Gereformeerde Kerk aan de Bellavistastraat 26 in Almelo.

Dit concert wordt georganiseerd door het gemengde koor "Jubilate Deo" onder leiding van Gerrolt Droogsma en accordeonvereniging "Accordeola" onder leiding van Herma Jalink. De pianobegeleiding is in handen van Roel Praas. U kunt deze avond genieten van prachtige koorbewerkingen van bekende kerstmelodieën van onder andere: A. Adam, J.S. Bach, A. Vivaldi en Z. Kodály. Het accordeonorkest zal mooie klassieke (kerst)muziek ten gehore brengen. De toegang is vrij. Wel wordt na afloop van het concert een deurcollecte gehouden ter dekking van de gemaakte onkosten. Iedereen is van harte welkom.

Kerstmarkt Eugeria

ALMELO - Op vrijdag 13 december vindt er bij verpleeghuis Eugeria een kerstmarkt plaats.

Onder meer op de binnentuin kunt u terecht voor allerlei leuke snuisterijen en lekkernijen. Kom gezellig langs en maak een ritje met de arrenslee. De kinderen kunnen bovendien meedoen aan leuke kinderworkshops. Het belooft dus een gezellige markt te worden! Tijd en locatie: van 16.00 tot 19.00 uur aan de Roskamstraat 6 in Almelo.

Leven en muziek van Leonard Cohen

ALMELO - Dichter/zanger Leonard Cohen (1934-2016) heeft prachtige liederen gemaakt over zijn levenslange zoektocht naar zin, wijsheid en licht. "Suzanne" of "Hallelujah", zullen bij menigeen bekend zijn.

In zijn teksten verbindt Cohen eigen ervaringen met religieuze beeldspraak, waardoor thema's als liefde, eenzaamheid, verlangen en lijden opnieuw gaan leven. Op zaterdag 7 december zal in Stadskerk De Bleek een lezing plaatsvinden door Frank Kazenbroot. Hij was kloosterling in de Abdij van Berne en is momenteel gevangenispastor in Rotterdam. Hij schreef het boek "Wees lief voor deze ziel" (2018) waarin hij reflecteert op het leven en werk van Leonard Cohen door middel van veertig vensters. Frank zal deze middag een zevental vensters uitlichten en neemt beelden en geluid mee voor een bijzondere ervaring. Aanvang: 16.30 uur. Adres: Hofstraat 1 in Almelo. Kosten: € 7,50 inclusief koffie, thee en een hapje en drankje na afloop. Parkeren is gratis op het terrein voor de kerk of betaald in een van de parkeergarages in de buurt.

Oudjaarsborrel

ALMELO - Almelose veteranen en veteranen uit de regio zijn (inclusief eventuele partners) van harte uitgenodigd voor de oudjaarsborrel van het Veteranen Comité Almelo (VCA).

Datum en locatie: dinsdag 10 december van 19.30 tot circa 22.00 uur in Bier & Wijnlokaal 't Hookhoes aan Grotestraat 126. Een mooie gelegenheid om stil te staan bij het afgelopen jaar. Veteranen hebben inmiddels ervaren dat dit speciale veteranencafé dé plek is om een aangename avond te hebben met lotgenoten. Op vertoon van de veteranenpas ontvangt u 15% korting op uw consumpties. Meer informatie: www.veteranencafealmelo.nl

Presentaties in kader 75 jaar bevrijding

WIERDEN - Na de eerste presentatie in het kader van de viering van 75 jaar bevrijding over "Het verzet kraakt" op 22 november volgt op 20 december aanstaande een presentatie over "De Kersttrein van Wierden".

Deze presentatie wordt gegeven door Kees Kroon (bestuurslid van de HKW) en gaat over het verhaal van een trein met circa 1.400 dwangarbeiders die in het kader van de gedwongen 'Arbeitseinsatz' onderweg was naar Duitsland en werd beschoten door geallieerde vliegtuigen nabij het station van Wierden. In de ontstane verwarring en in de uren erna wisten bijna 300 dwangarbeiders te ontsnappen. Met hulp van de bevolking van Wierden en omstreken wisten sommigen van hen op eigen gelegenheid een goed heenkomen te vinden, maar de meesten van hen vonden een veilige schuilplaats in het dorp of in de wijde omgeving. Het zal onder meer gaan over de aanleiding voor de Arbeitseinsatz, de barre tocht van de dwangarbeiders vanuit het westen en hoe het diegenen die niet wisten te ontsnappen is vergaan. Ook de goede contacten die ontstonden (en nog steeds bestaan) tussen de ontsnapten en de lokale bevolking komen aan de orde. Alles met veel persoonlijke verhalen van degenen die direct betrokken waren.Tevens wordt aandacht besteed aan de onthulling in 1947 van het aan Wierden geschonken monument van de dankbare overlevende dwangarbeiders en aan de Luistersteen (in het kader van Liberation Route Europe, onthuld in 2015).
Locatie: Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat 7 in Wierden, aanvang om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). De entreeprijs is € 3,50 euro per persoon. Gratis toegang voor donateurs van de HKW.

Volgende presentaties

In het nieuwe jaar volgt nog een hele reeks presentaties. Op 22 januari 2020: "Neergestorte vliegtuigen in Wierden", vijf geallieerde en vier Duitse toestellen, met uitleg over de nachtjacht. Op 11 februari "Het verzet in en om Wierden" met kapitein Lancker, Jedburghteam Dudley en andere verzetsmensen. Op 30 maart "De V-1 lanceerbaan in het Haarbos", voorbereidingen, opbouw en lanceringen. Op 8 april "De bevrijding van Wierden", vijf dagen felle strijd door het Canadese Algonquin Regiment en de nog steeds bestaande relaties van de Algonquins met Wierden.
De locatie, tijd en prijs is voor alle presentaties zoals eerder staat vermeld. Het is ook mogelijk om deze presentaties voor besloten groepen zoals verenigingen, clubs, scholen (gastlessen) te laten houden. Meer informatie hierover via: keeskroon@hetnet.nl.

Mooie opbrengst collecte

Foto: Shutterstock.com

WIERDEN - De collecte die begin november gehouden is voor Alzheimer Nederland in Wierden heeft ruim 9.242,59 euro opgebracht. In Wierden, Rectum, Ypelo, Notter, Zuna en Hoge Hexel was de opbrengst 6.566,97 euro en in Enter 2.675,62 euro.

Alzheimer Nederland werkt al bijna 30 jaar aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie (waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is) en hun omgeving. Door hulp en informatie te bieden en op te komen voor hun belangen. Met 52 regionale afdelingen en ruim 200 Alzheimer Cafés heeft Alzheimer Nederland een landelijk dekkend netwerk. Daarnaast financiert Alzheimer Nederland wetenschappelijk onderzoek naar behandeling, preventie en genezing van dementie. De stichting is volledig afhankelijk van particuliere giften.

Jezelf verliezen
Honderdduizenden mensen in Nederland worstelen dagelijks met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe. 1 op de 5 krijgt het. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland. Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Kijk voor meer informatie over de collecte en gebruik van de opbrengsten ook op: www.alzheimer-
nederland.nl/collecte

TMZ staat in de top tien van verpleeghuiszorg

Foto: Jaap Baart

TWENTE - Trivium Meulenbelt Zorg (TMZ) staat in de Top 2019 van ZorgkaartNederland. Dankzij een hoge gemiddelde waardering van cliënten, vaste bewoners en naasten mag het bedrijf trots zijn op deze prestatie. TMZ behaalde gemiddeld het cijfer 9,1. ZorgkaartNederland is de grootste Nederlandse ervaringssite op zorggebied. Hiermee staat de organisatie in de top tien van de beste Nederlandse verpleeghuisorganisaties.

Het aanbevelingspercentage is ook hoog: maar liefst 98 procent zou TMZ aanbevelen bij anderen. Met deze scores behoort de zorg van TMZ absoluut tot de landelijke top. Fred Schrander en Willy Belshof, Raad van Bestuur van TMZ, reageren bijzonder blij. "Wij zijn enorm trots! Om op deze manier waardering te krijgen voor het werk dat dagelijks verricht wordt, betekent veel. Het is een gezamenlijke prestatie waaraan iedereen die betrokken is bij de zorg een bijdrage heeft geleverd. Samen blijven wij ons elke dag opnieuw inspannen om de best mogelijke zorg te verlenen."

TMZ

Binnen TMZ zetten ruim 2.300 medewerkers en 1.600 vrijwilligers zich dagelijks in om ouderen en chronisch zieken goede en persoonlijke zorg te bieden. In de moderne en duurzame woonzorgcomplexen en bij mensen thuis biedt TMZ onder andere verpleging, verzorging, begeleiding en personenalarmering. TMZ is actief in de gemeenten Almelo, Borne, Enschede, Hengelo, Tubbergen en Twenterand. De relatie tussen cliënten, medewerkers en andere betrokkenen is van groot belang voor de best mogelijke zorg en ondersteuning van een brede groep cliënten.

Ontwikkelingen zorg

De nadruk ligt tegenwoordig op het zo lang mogelijk zelfstandig houden van senioren, waardoor mensen minder snel in aanmerking komen voor deze intensieve zorgvorm. Zo verbleven in 2015 nog zo'n 158.000 mensen in een verpleeghuis, inmiddels is dit gedaald tot zo'n 115.000 mensen. Echter nemen de wachtlijsten voor verpleeghuiszorg landelijk wel toe.

Activiteiten "Kom d'r in!"

WIERDEN - Kom d'r in is een initiatief van De Welle Wierden en Evenmens Wierden en is bedoeld voor mensen met vergeetachtigheid, een niet-pluis gevoel én ook voor hun naasten. Het biedt een plek om te 'ont-moeten'. Elke dinsdagochtend bent u tussen 10.00 en 12.00 uur welkom (samen of alleen) voor een informeel samenzijn aan de Dokter GH Beensweg 21 in Wierden.

Op 10 december aanstaande en in het nieuwe jaar op 7 en 21 januari en 4 februari zal de inloop in het teken staan van Gouwe Ouwe. Samen luisteren naar muziek van toen, herinneringen ophalen en deze met elkaar delen. Wat was uw favoriete muziek toen u 20 was? Op welke nummers heeft u vaak gedanst? Schuif gezellig aan!

Kerstlunch

Op dinsdag 17 december wordt voor deelnemers van Kom d'r in! en andere geïnteresseerden een kerstlunch georganiseerd. Inloop is vanaf 10.00 uur, de lunch begint om 12.00 uur, afsluiting rond 13.00 uur. Zoals bij alle activiteiten zal er een potje staan voor een vrijwillige bijdrage voor de gemaakte onkosten. Wilt u gezellig aanschuiven bij de lunch? Geef u dan uiterlijk 10 december op bij Marisca Hutten van de Welle Wierden via m.hutten@stichtingdewelle.nl of 0548 638819 of bij Margret Overkamp van Evenmens Wierden via m.overkamp@evenmens.nl of 0546-898372.
Op 24 en 31 december is Kom d'r in! Wierden gesloten.

Vrij School Koor

ALMELO - De kerstdagen komen steeds dichterbij. Voordat iedereen vrij heeft en het thuis gezellig maakt, is er in het Bibliotheekcafé Feijn Lunchen & Lezen een optreden van het Vrije School Koor met mooie kerstliederen.

Het koor werd ooit opgericht door een aantal ouders van leerlingen van de school en is inmiddels een zelfstandig functionerend koor met 20 leden. Zij zingen op dinsdag 17 december kerstliederen, dragen gedichten voor en het publiek mag vanzelfsprekend meezingen. Er zullen verschillende bekende en onbekende liederen aan bod komen, gezongen in diverse talen langskomen: Russisch, Frans, Duits, Engels, Italiaans en Nederlands. De muzikale leiding is in handen van dirigente Nadja Fedosva. Zingt u deze avond mee? Tijd: 18.45-20.00 uur. Adres: Het Baken 3 in Almelo. De toegang is gratis.

Tandartsen over naar Tandartspost Twente

Foto: shutterstock

WIERDEN - Kortgeleden hebben de tandartsen van Wierden, Nijverdal en Hellendoorn besloten om hun avond- en weekenddiensten over te dragen aan de tandartspost in Enschede per 1-1-2020.

De Tandartspost Twente verzorgt inmiddels de tandheelkundige spoedzorg in de avond- en weekenddiensten voor patiënten uit Enschede, Oldenzaal, Almelo, Eibergen, Haaksbergen, Neede en Borculo.

Eerst eigen tandarts
Bij pijnklachten neemt de patiënt in eerste instantie contact op met de eigen tandarts. Als de eigen tandarts niet aanwezig is (reguliere praktijksluiting, cursus, vakantie etc.) volgt u de instructies op zijn/haar antwoordapparaat (en/of website) en kunt u contact opnemen met de Tandartspost Twente. Tandartspost Twente is te vinden aan de Beltstraat 43D, 7512 AC Enschede. Ze zijn bereikbaar via tel: 053 -792 00 40 of kijk voor meer informatie op https://tandartsposttwente.nl/

Vaccinatie tegen kinkhoest

TWENTE - De GGD Twente biedt met ingang van 16 december ook een kinkhoestvaccinatie aan voor zwangere vrouwen. Vrouwen kunnen na 22 weken zwangerschap de vaccinatie halen die hun kind beter beschermt tegen deze gevaarlijke ziekte.

Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby's die nog niet zijn ingeënt. Om hen toch al goede bescherming te bieden vanaf de geboorte bieden de GGD's nu landelijk deze vaccinatie aan voor zwangere vrouwen. Zo krijgen zij toch al een zekere immuniteit, waardoor ze minder risico's lopen.

Grote gevolgen
Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en de ziekte is erg gevaarlijk voor jonge baby's. Volgens het RIVM kunnen zij onder meer een longontsteking of erger, hersenschade oplopen. Zelfs overlijden is mogelijk. Jaarlijks worden nog zo'n 170 baby's opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van kinkhoest.

Betere bescherming
Tot nu toe kregen kinderen pas twee maanden na de geboorte het kinkhoestvaccin als onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. De eerste maanden waren zij dus niet goed beschermd. Door zwangere vrouwen vanaf de 22-ste week te vaccineren maakt de vrouw antistoffen aan. Deze gaan dan via de placenta naar de baby. Het vaccin is volgens het RIVM veilig; in andere landen krijgen zwangere vrouwen deze vaccinatie namelijk al veel langer. Bijwerkingen zijn uiteraard niet helemaal uitgesloten, maar dit gaat op voor elke vaccinatie. Het specifieke vaccin dat vrouwen krijgen is de DKT- of DKTP-vaccinatie. Deze beschermd daarnaast ook gelijk tegen difterie, tetanus en polio. Het combinatievaccin is nodig omdat er namelijk geen apart kinkhoest-vaccin bestaat.

Praktisch
Vanaf 22 weken van de zwangerschap kunnen vrouwen het vaccin krijgen. Ze moeten dit elke zwangerschap weer opnieuw halen. Via www.ggdtwente.nl is meer informatie te vinden. Ook kan men terecht bij de huisarts/consultatiebureau.

Black Friday in Fanstore verlengd: 20% korting op alles

ENSCHEDE - Het is nog steeds Black Friday in de Fanstore van De Grolsch Veste.

Alle producten zijn verkrijgbaar met 20% korting. Bestel daarom nu in de Fanstore of online via shop.fctwente.nl jouw wedstrijdshirt, trainingskleding of ander FC Twente-artikel met 20% korting. De actie is verlengd tot en met vrijdag 6 december.

Kom langs!
De Fanstore in de Grolsch Veste is op maandag tot en met vrijdag dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Op zaterdagen van 11.00 tot 17.00 uur.

Breed assortiment
FC Twente heeft in de Fanstore een leuk en breed assortiment merchandise beschikbaar voor de echte fans. Leuk om te krijgen én zeker ook te geven tijdens de komende feestdagen. Naast de gebruikelijk tenues koopt u ook FC Twente vrijetijdskleding, speelgoed, tassen, bekers tot zelfs een FC Twente hondenriem of voerbak voor uw huisdier. Kortom, voor ieder wat leuks te vinden om de Twente-trots uit te stralen.

Manege Snorrewind krijgt vijf sterren

MARKELO - De Nederlandse Federatie Ruitersportcentra FNRS kent aan aangesloten maneges sterren toe. Het aantal sterren op de gevel zegt iets over beschikbare faciliteiten en de kwaliteit van de bedrijfsvoering. Manege Snorrewind in Markelo heeft nu de felbegeerde vijf sterren behaald.

Dit systeem is gericht op het informeren van consumenten die op zoek zijn naar kwaliteit, veiligheid en welzijn. Deze drie pijlers worden bij onaangekondigd bezoek van een FNRS controleur uitgebreid gecontroleerd en bekeken, o.a. naar paardenwelzijn, gastvrijheid, bedrijfsvoering en onderricht van de instructeurs. De bodemgesteldheid van de rijbanen wordt getest maar ook het sanitair en de website worden aan een grondig onderzoek onderworpen.

Vijf sterren
Manege Snorrewind Markelo had tot op heden vier sterren. Terwijl de KNHS in de afgelopen jaren de lat hoger heeft gelegd qua puntentoekenning, heeft ook Manege Snorrewind niet stilgezeten. Zo werden er onder andere nieuwe "open" staldeuren geplaatst, zodat het interpaardelijk contact gewaarborgd werd. Een stapmolen werd gerealiseerd en veiligheid en welzijn voor mens en dier bleef hoog in het vaandel. Regelmatig voert Team Snorrewind zelf check-ups uit binnen het bedrijf om de toegekende sterren het hele jaar door te kunnen waarborgen. Na bezoek van de FNRS controleur bleek Manege Snorrewind geaccrediteerd met vijf sterren, het hoogst haalbare. "Een mooie waardering voor ons ruitersportcentrum waar we als Team enorm trots op zijn", aldus Erna Bronsvoort, eigenaar van het paardensportbedrijf. Manege en Groepsaccommodatie Snorrewind Markelo ligt middenin meerdere aaneengesloten natuurgebieden.

Meer informatie
Manege Snorrewind is gevestigd aan de Borkeldweg 1, 7475 RV Markelo. Bel: 0547-361471 of kijk op: www.snorrewind.nl