Hart van Almelo - Wierden

25 oktober 2019

Hart van Almelo - Wierden 25 oktober 2019


Gemeenten willen taken Soweco verdelen

ALMELO - Hoewel het doel is dat er voor werknemers bij Soweco zo min mogelijk tot zelfs niets verandert, willen verschillende Twentse gemeenten de organisatie goed onder handen nemen. Door taken van Soweco vanuit de gemeente te organiseren, zal deze dienstverlening toekomstbestendig zijn, is de gedachte.

Al enige tijd zitten de gemeenten Almelo, Rijssen-Holten, Twenterand, Wierden, Hellendoorn en Tubbergen met de Gemeenschappelijke Regeling Soweco in hun maag. De organisatie, die steun krijgt vanuit de gemeenten, verkeert in zwaar weer sinds de participatiewet in 2015 in werking trad. Sindsdien worden er geen nieuwe mensen aangenomen voor een sociale werkplaats zoals Soweco die aanbiedt, maar is het de bedoeling dat deze mensen zo veel mogelijk bij reguliere werkplaatsen terecht komen. Daarmee is de toekomst van Soweco onstabiel te noemen, wat voor de gemeenten een financieel risico met zich mee brengt.

Lokale uitvoeringsstrategie
Om financiële problemen te voorkomen is er nu het plan om Soweco te ontmantelen en de organisatie te verdelen over de gemeenten. Vanaf 2021 willen de gemeenten de begeleiding van werknemers van de sociale werkplaats zelf op zich nemen. Dit zullen ze ieder op hun eigen manier doen. Er zal worden gekozen voor een lokale uitvoeringsstrategie die passend is bij de gemeente. Waar ze het wel unaniem over eens zijn, is dat ze na 2021 geen van allen nog aandeelhouder van Soweco willen zijn, zodat ze niet langer financieel verbonden zijn aan het bedrijf dat uiteindelijk z'n deuren zal sluiten.

Geruisloos
De betrokken gemeenten willen de plannen de komende weken nog verder bespreken voor ze beginnen met het maken van uitvoeringsplannen. Ze benadrukken dat het voornaamste doel is om de veranderingen zo geruisloos mogelijk te laten verlopen voor de huidige werknemers van Soweco. Zij kunnen in de meeste gevallen op dezelfde plek blijven werken met hetzelfde team, maar zullen in de toekomst een andere naam op de salarisstrook zien. Ook willen de gemeenten de stafmedewerkers van Soweco zoveel mogelijk behouden.

Soroptimist Club Almelo schenkt aan twee goede doelen

ALMELO - De Soroptimist Club Almelo heeft afgelopen week twee goede doelen gesteund. Bij de clubbijeenkomst overhandigde voorzitter Anita Hilberink twee cheques. De eerste cheque, ter waarde van 2.000 euro, werd in ontvangst genomen door Rachel Denneboom van Free a Girl. Francoise Wijnbergen van Mensen met een Missie ontving een cheque van 1.500 euro.

Het hele jaar organiseert de damesclub diverse activiteiten waarmee ze geld generen voor een goed doel, met name voor kwetsbare vrouwen en kinderen. Eén van deze activiteiten is de jaarlijkse Fluitenkruidwandeltocht.

Soroptimist Club Almelo
De Soroptimist Club Almelo is een serviceclub die deel uitmaakt van de wereldwijde organisatie van Soroptimist International. In meer dan 125 landen streven ruim 100.000 vrouwen naar de verbetering van mensenrechten en de status van vrouwen en kinderen door middel van projecten en fundraising. De Unie van Soroptimistclubs (Nederland, Suriname en Curaçao) telt 104 clubs met naar schatting 3.500 leden.

Free a Girl
De stichting Free a Girl zet zich in om jonge meisjes uit de gedwongen prostitutie te bevrijden en daders veroordeeld te krijgen. Zij zijn werkzaam in Bangladesh, Brazilië, India, Nederland, Nepal en Thailand. De afgelopen 9 jaar hebben zij bijgedragen aan de bevrijding van 4.151 meisjes uit bordelen in Azië. In mei was de actie Lock me Up waarbij onder andere bij Nielz in Almelo 9 mensen zich lieten opsluiten om geld voor Free a Girl in te zamelen.

Mensen met een Missie
De stichting Mensen met een Missie werkt aan een wereld waarin iedereen wordt gehoord en gezien. Het zijn sterke en moedige mensen die op vergeten plekken van de wereld werken aan verandering. Verandering voor mensen in kwetsbare omstandigheden, die niet gehoord en gezien worden. Mensen met een Missie bouwt aan relaties tussen mensen, zodat uitsluiting geen kans krijgt. Dit doen zij in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Jaargang: 6 • Nr 272• Wk 43

Informatiebijeenkomst omtrent slaapproblemen

ALMELO - Heeft u regelmatig moeite met inslapen, doorslapen en/of wordt u vaak te vroeg wakker? Kom dan binnenkort naar de bijeenkomst 'Wanneer slapen niet meer vanzelfsprekend is'.

Zorgorganisatie ZorgAccent organiseert in samenwerking met slaaptherapeut Tom Hulleman een informatiebijeenkomst op donderdag 14 november 2019 in het Medisch Centrum Almelo (Zeearend 2). Goed slapen kunt u op verschillende manieren leren. Ontvang tips en adviezen waarmee u inzicht krijgt in uw eigen slaappatroon.

Effecten slaapgebrek

Wanneer u lekker geslapen heeft voelt u zich energieker en geconcentreerder. U bent vitaler en minder vatbaar voor ziekte. Na een dag niet goed slapen voelt u zich waarschijnlijk duidelijk minder. Gelukkig is dat meestal snel hersteld door eenvoudig de volgende nacht wel goed te slapen. Maar misschien behoort u tot de 30% van de mensen die voortdurend met slaapproblemen/ slaapgebrek te kampen heeft. Mogelijk dat u merkt dat u daardoor vaak minder goed functioneert. Slaappillen kunnen helpen, maar verbeteren de slaapkwaliteit slechts beperkt. Tijdens de bijeenkomst kunt u ervaringen delen en krijgt u informatie om beter te kunnen slapen.

Aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden belt u Tom Hulleman, 0546-872234. Per mail: info@oefentherapie-almelo.nl. Tijd: 19.30-19.00 uur. Kosten: € 5,00 per persoon (contant).

Column

Fake news

Ik zeg et oe mer metene, ik wete et ook nit. De woarheid heb ik ook nit in pacht. Sommigen wal. Dee stoat metene met een bek as een skearmes kloar: zo mut et. Zo is et, en nit anders. Oh. Mer is dat wal zo? Heb iej dat wat vuur oe woarheid is, nit gewoon vuur emomd ekregen? Duur oewe möage, oew vaar en moor, de koarke, de media? "He'j et wè goed ezien?" zung Erwin Nyhoff al in prachtig Sallands.
As iej doar te depe oaver noadenkt — doar goa'j al, wo depe is TE depe? — kon et wal es slecht met oe oflopen. (En wat is slecht?) Denkt bievuurbeeld mer an den Duutsen filosoof Nietzsche. Den treuk zik ook regelmoatig de foekers in de plätte en zea: "Woarheden bestoat nit, enkel zichtspunten." Kö'j ook wier van zeggen: tja, dat is ook mer ne meaning. Mer Nietzsche drukken ze in et gesticht. Har den kearl et good wies kapot? Of was ziene woarheid te woar vuur de gewone wearld?
As twee junkens met ne göllippe binnenkomt noadat ze mekoar de köppe inhöwwen hebt, en iej vroagt van: wat is der gebuurd? Dan hank et der mer net vanof wee van de beide met een fidderig lipken et verhaal dut. As iej et den tweeden vroagt, kump der ne hele andere woarheid an et lecht. Wee ziene woarheid is dan wöarder?
Met halve woarheden weet iej nit mear wat iej mut geleuven. En dat is et non korrekt. Geleuven. Wiej kiezet (of loat ons vuurkuieren) wat ons et beste past. Klimaatverandering, Braziliaanske bosbranden, oorlog in et Midden-Oosten (is et volk doar non van zikzelf zo vervelend of reageert ze gewoon op joaren van toargerieje?).
As iej oargens ne meaning oaver hebt, zeuk iej net zo lange op internet töt iej iemand vindt den as etzelfde beweart. Alle tegenoaverestelden loat iej vuur et gemak eaven vort.
Wee et hardste skreeuwt hef geliek, lik de oavertuging op sociale media. Leu dee as et allemoal nit zo nauw weet, holdt zik stille. En vake zint dat non juust de klooksten. Nen zwieger oavertreft nen sprekker, zegt mien moo. Mer nen zwieger wördt ook nit eheurd.
Ik holde et vake op et midden. Ne gode Twentse egenskop. Iets is zo, töt iemand anders et tegendeel bewis. Of een betten van beide. Good is um te kieken wee as der better an wördt.
Van de andere kante wil nen bepoalden oetleg nit meteen zeggen dat de andere zeenswiezen nit ook woar zint. Volg iej et nog?
Loa'w et zo zeggen: Ieleu hebt allemoal geliek. Dus ik ook.

Bruiloft op slippers

ALMELO - Marjon Revet-Weerink van de Song-Smederij schrijft en zingt liedjes bij bruiloften. Vorig jaar waren de rollen omgedraaid: ze trouwde toen zelf. In plaats van toeschouwer was Marjon ineens het middelpunt. Ze viel van de ene in de andere verbazing. Mensen zeggen vreemde dingen tegen een pasgetrouwd stel. De voorstelling 'Bruiloft op slippers' was zo geboren! Onder andere te zien op 24 november in Theater Hof 88 (Aanvang 20.15 uur).

De avond zal een feest der herkenning zijn, vol grappige, ontroerende verhalen en liedjes. De Twentse Marjon neemt je mee in de wereld van bridezilla's, trouwjurken en weddingplanners. Met haar eigen bruiloft als uitgangspunt. Van aanzoek tot getuigen, van trouwjurk tot huwelijksnacht. Marjon brengt samen met haar muzikanten de liedjes ten gehore. Na het zien van de voorstelling weet je precies welke wensen je dus nóóit in een gastenboek moet zetten en hoe een huwelijksdag anders loopt dan je had gepland. Kortom: een hartverwarmende muziekvoorstelling.


Tweede voorstelling

Marjon Revet-Weerink is dirigente, zanglerares en singer-songwriter. Twee jaar geleden maakte ze haar debuut met 'Daar zou je echt iets mee moeten doen', over haar ervaringen als beroepsmuzikant. Voor kaarten zie: www.hof88.nl.

Kids creatief bij Bauhaus in Hengelo

HENGELO - Afgelopen zaterdag stond bouwcentrum Bauhaus in Hengelo open voor alle kleine Picasso's uit de omgeving.

Tijdens de creatieve Kids Club was het een drukte van belang. Groot was de verrassing dat niet alleen de zelf beschilderde klok mee naar huis mocht, maar ook de pet en het schort: "Die kan je fijn in de tuin aan", aldus een moeder. "Of in de keuken", was de blije reactie van haar enthousiaste zoon.

Bauhaus Twente
In Twente heeft bouwcentrum Bauhaus een vestiging in Hengelo aan Het Plein 10. Naast de verkoop van alles wat met huis, tuin en werkplaats te maken heeft, organiseren zij ook regelmatig leuke activiteiten. Zo werd onlangs ook de goed bezochte Bauhaus Women's Night gehouden. Kijk ook op: www.nl.bauhaus/hengelo

Droge voeten met een groene tuin

WIERDEN - De afgelopen weken regent het - gelukkig - weer wat meer. Na een bijzonder droge zomer is het regenwater meer dan welkom om zo de grondwaterstand weer aan te vullen. Maar de regen zorgt op piekmomenten wel voor overlast.

Het is een gegeven dat de openbare ruimte en de tuinen in Wierden de afgelopen decennia minder groen zijn geworden. Het 'verstenen' van veel tuinen draagt echter wel bij aan klimaatproblemen. Een betegelde tuin laat het water namelijk minder goed door, waardoor dit afstroomt naar een lager gelegen punt waar het weer voor problemen kan zorgen.

Watervriendelijke tuin
De gemeente Wierden roept inwoners op om maatregelen te nemen om de tuin watervriendelijk te maken. Zo is het vervangen van tegels voor gras goed, maar ook bijvoorbeeld regen opvangen in een regenton. Kijk ook op: www.wierden.nl/waterbewustetuin

Hebberigheaid hef
gin toppeunt.

Maandag 28 okt. 10.00 uur

Kunstzinnige zondag

ALMELO - Komende zondag laat Almelo zich van zijn meest kunstzinnige kant zien. Op deze koopzondag, zijn ook de ateliers aan de Herengracht geopend van 14.00 tot 17.00 uur.

Rob Koenders (nr. 6 en 8) zal op deze middag zijn meest recente tekeningen presenteren die geïnspireerd en gemaakt zijn op het prachtige eiland Terschelling. Tevens is de presentatie van zijn spiksplinternieuwe Koenders Kunst Kalender 2020. Bestellen en meenemen kan dan op deze zondag. Nieuw dit jaar, u mag zelf de bijdrage voor januari 2020 gratis komen uitzoeken. Frieda Waanders (nr. 18 en 20) laat werk in uitvoering zien, waaronder haar nieuwste creatie waaraan ze in september heeft gewerkt in de inspirerende omgeving van de wereldberoemde marmergroeven van Carrara in Italië. In het pand van Hilly Lucassen is er een expositie van Renate la Faille. Zij zal een selectie van haar aquarellen tonen. Op nr. 24 toont Elsa Snijder schilderijen en een combinatie van gedichten en fotografie. Tevens krijgen vergeten voorwerpen in haar foto's weer een nieuwe bestemming! Hubert van Mastrigt toont in zijn galerie op nummer 20 diverse glaskunst met bijzondere fotografie. De foto's vormen weer een prachtige combinatie met het werk van Frieda. Zeker de moeite van een bezoek waard. De expositie loopt t/m 20 december.

Bijzondere aanvulling
Onder de naam DreadVox presenteren Rasta Robert en Paul op de Weegh improvisaties met handpan, theremin en stem op zondag 27 oktober buiten bij de ateliers aan de Herengracht. Robert bespeelt de theremin, een van de weinige instrumenten die tijdens het spelen niet worden aangeraakt. Het geluid is vooral bekend van spookachtige geluiden in griezel- en sciencefiction-films, maar heeft veel meer mogelijkheden dan alleen dat. Deze oersynthesizer werd in 1920 uitgevonden door de Russische wetenschapper Leon Theremin als een van de eerste elektronische muziekinstrumenten ter wereld.

Billy Boem club gaat van start

WIERDEN - Voor het eerst zal op 30 oktober de Billy Boem club van start gaan. De Billy Boem club is voor voor kinderen die opgroeien in/rond een stressvolle thuissituatie.

De club is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die met stress en spanning opgroeien in of rondom de thuissituatie. Dit heeft op kinderen een grote impact. Daarom organiseert Impluz in samenwerking met Avedan de doe-praatclub "Billy Boem". Hier leren de kinderen met hun gevoelens en lastige situaties om te gaan.

Spelenderwijs
De club 'Billy Boem' wordt begeleid door ervaren hulpverleners. Deirdre Janné is één van hen. "'Billy Boem' organiseren wij voor kinderen die in of rondom de thuissituatie stressvolle dingen meemaken", vertelt Deirdre. "Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een ouder met psychische klachten, een scheiding, ruzie of schulden. Of een broer of zus die door gedrag veel aandacht in het gezin vraagt. Spelenderwijs leren wij de kinderen hun (thuis)situatie een plekje te geven en weerbaarder te worden." De Billy Boem club is een succesvolle cursus die echt het verschil kan maken.

Lastige situaties
De club is afgestemd op de belevingswereld van het kind. Zij knutselen, oefenen, spelen en leren met hun emoties om te gaan. Billy Boem speelt daarbij een centrale rol. Met Billy maken de kinderen in 10 bijeenkomsten van 1,5 uur van alles mee. Ze leren hun gevoelens te herkennen en te uiten, hun eventuele vragen worden beantwoord, er worden vaardigheden geoefend en tips meegegeven.

Ouderbijeenkomsten
Naast de kinderclub zijn er ook voor de ouders 3 bijeenkomsten waar opvoedingsvragen aan bod komen. "De ouders hebben de opgave om in een spanningsvolle situatie hun kinderen op te voeden. Dit is een pittige klus", legt Deirdre uit. 'Billy Boem' kan hierbij ondersteunen. Ouders hebben de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding ervaringen uit te wisselen. Het kan prettig zijn te ontdekken dat ieder gezin ups en downs heeft.

Aanmelden
De cursus is kosteloos. Aanmelden kan via www.impluz.nl/cursussen. Voor informatie over deze leuke kinderclub of telefonisch aanmelden belt u met 0570-604900.

Nederland is mooi in het donker

Nacht van de nacht Foto: Milou Oomens

TWENTE - Zelfs 's nachts is het niet donker in Nederland, helemaal niet in stedelijk gebied. Nederland is namelijk één van de landen met de meeste lichtvervuiling. Tijdens Nacht van de Nacht wordt voor deze vorm van vervuiling extra aandacht gevraagd.

Er zijn veel verschillende vormen van verlichting. Er staan bijvoorbeeld zo'n 3,5 miljoen lantaarnpalen in ons land. 's Avonds worden sportvelden verlicht, omdat overdag sporten er voor velen niet in zit. Vanwege veiligheidsaspecten wordt ook verlichting ingezet. Denk hierbij aan onder andere parkeergarages. Verder wordt licht veel ingezet om aandacht te vragen voor iets. Wat dacht u van de reclameborden aan lantaarnpalen of etalages. Of de gebouwen, zoals monumenten of bedrijfspanden, die met spots verlicht worden. Verder kent Nederland, vooral in het westen, veel glastuinbouw. De speciale verlichting in de kassen zorgt voor sneller en betere groei van de gewassen, maar veel licht verlaat de kassen via het dak.

Vermindering
Er is tegenwoordig wel aandacht voor deze vorm van vervuiling. Nieuwe straatverlichting is bijvoorbeeld dimbaar of zo vormgegeven dat alleen dat deel, waar het gewenst is, verlicht wordt. Langs snelwegen is door de overheid ook al, daar waar mogelijk, de verlichting verwijderd. Dit was in eerste instantie misschien een kostenbesparing, maar heeft ook invloed op de hoeveelheid lichtvervuiling.

Beleef de duisternis
Op zaterdag 26 oktober wordt de Nacht van de Nacht georganiseerd. Natuur- en Milieufederaties vragen aandacht voor lichtvervuiling door juist iedereen te laten genieten van duisternis. Zo kan men
in Hoge Hexel gratis meedoen met de wandeling van Stichting Natuur Milieu Wierden. Vertrek is om 19.30 uur bij 't Skoap'nskot. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@natuurmilieuwierden.nl.
Ook organiseert AstronA/Natuurhus Almelo een nachtwandeling onder leiding van een gids. Zintuigen zullen op de proef gesteld worden en er wordt naar de sterren gekeken bij boerderij Wateregge. Aanvang van de wandeling is om 19.30 uur. Kosten bedragen 3,- euro voor volwassenen en 1,- euro voor jeugd tot 12 jaar. Aanmelden kan via info@astrona.nl.

Kijk voor meer informatie en andere activiteiten op www.nachtvandenacht.nl.

Foto: Milou Oomens

Heracles Almelo pakt lastig puntje in Rotterdam

ALMELO - Met een goed gevoel kan Heracles Almelo terugkijken op de traditioneel lastige uitwedstrijd tegen Feyenoord, afgelopen weekend. De ploeg van trainer Frank Wormuth speelde tegen de Rotterdammers met 1-1 gelijk. Jens Toornstra opende namens Feyenoord de score, Orestis Kiomourtzoglou trok de stand in de tweede helft gelijk.

In de veertiende minuut kwam Feyenoord uit het niets op voorsprong. Jens Toornstra kreeg de bal gelukkig voor de voeten en haalde verwoestend uit. Doelman Janis Blaswich was kansloos. In het vervolg van de eerste helft bleven de grootste kansen voor Feyenoord, zeker op slag van rust waren de Rotterdammers gevaarlijk. Heracles Almelo doorstond de moeilijke fase en zag Feyenoord niet nogmaals scoren.

Sterk uit de kleedkamer
Heracles Almelo kwam na rust sterk uit de kleedkamer. Met name Mauro Junior zorgde voor het nodige gevaar. De Braziliaan schoof in de 49ste minuut op aangeven van Navajo Bakboord naast het doel en een aantal minuten later dwong hij Kenneth Vermeer tot ingrijpen bij een vrije trap. De gelijkmaker viel uiteindelijk in de 63ste minuut. Orestis Kiomourtzoglou sneed door de Rotterdamse defensie en schoof koelbloedig binnen.

Slotfase
In de slotfase was de verdedigende linie van Heracles Almelo doorslaggevend. De thuisploeg kwam er meermaals gevaarlijk uit, maar zag Heracles Almelo tot tweemaal tot op miraculeuze wijze verdedigend optreden. Met name Mats Knoester en Lennart Czyborra waren met een ingreep belangrijk. Het leverde Heracles Almelo een punt op.

Heracles Almelo thuis tegen PEC Zwolle

ALMELO - Voor Heracles Almelo staat komend weekend een thuisduel op het programma. Op het eigen Erve Asito spelen de Almeloërs tegen PEC Zwolle. De aftrap van het duel is zaterdag om 20.45 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop in het stadion.

Heracles Almelo – PEC Zwolle betekent voor de Almeloërs een weerzien met oud-spelers Thomas Bruns en Iliass Bel Hassani. Ook de trainer van PEC Zwolle is een bekend gezicht in Almelo: John Stegeman. Met zijn ploeg staat hij met tien punten op de dertiende plaats van de ranglijst, vier plekken onder Heracles Almelo dat vijftien punten heeft.

Bijzondere Eredivisie: een fraaie speelronde in Groningen

ALMELO - Het team dat voor Heracles Almelo uitkomt in de Bijzondere Eredivisie speelde zondag de tweede speelronde op het trainingscomplex van FC Groningen. Tegenstanders waren deze dag, naast de gastheer, FC Utrecht en De Graafschap.

In de vroege, mistige, ochtend vertrok de bus vanaf Erve Asito naar Groningen waar men prima op tijd arriveerde. Bij wedstrijd één was De Graafschap de tegenstander, om vervolgens tegen FC Groningen aan te treden. Beide wedstrijden werden in winst omgezet. Tegen FC Utrecht werd doelpuntloos gelijkgespeeld.

Goede resultaten
De goede resultaten van het Bijzondere Eredivisieteam van de Almeloërs hebben een direct verband met de training van de ploeg, afgelopen week. Op Erve Asito bereidde niemand minder dan 'Mister Heracles' René Kolmschot de spelers voor op de speeldag van zondag.

Monkey Town viert feest

ALMELO - Tijdens de herfstvakantie viert Monkey Town het 1-jarig bestaan.

Tot en met zondag 27 oktober mogen alle betalende kinderen gratis lasergamen tussen 12.00 en 17.00 uur. Lasergamen is voor kinderen vanaf 5 jaar oud. Bij binnenkomst voor 11.00 uur krijgen ouders per betalend kind (in de herfstvakantie vervalt het peutertarief) een gratis kopje koffie. Onder betalende kinderen valt: normale entree, op rittenkaart, ticketveiling, Jumbo en andere acties. Kom op bezoek aan Woonboulevard 40.

Indoor Wierden

WIERDEN - Van 26 oktober tot en met 2 november komt de top van de nationale en internationale springsport naar de 43e editie van Indoor Wierden. Dit evenement geniet al jaren een grote populariteit onder paardensportliefhebbers.

Op de donderdagavond en tijdens de Grote Prijs van Wierden kunnen de internationale ruiters felbegeerde punten voor de FEI wereldranglijst verdienen. Zoals ieder jaar zal op de vrijdagavond het adembenemende Puissance-springen plaatsvinden. De toegang is gratis, met uitzondering van vrijdag 1 november vanaf 16.00 uur, dan geldt € 5,- entree. Zie het hele programma op www.indoorwierden.com. Locatie: Manege de Vossenbos, Bruinehoopsweg 2, Hoge Hexel.

Italiaans Weekend

ALMELO - Op 25, 26 en 27 oktober wordt in Stadslab Almelo een Italiaans Weekend gehouden.

Italië heeft één van de oudste culinaire tradities in de wereld. Dorpen en wijken hebben elk hun eigen feest met gezelligheid onderling, lekker eten en drinken. Aan lange tafels, bloemen op tafel, muziek en op zijn Italiaans lekker veel praten. Gedurende een 4-gangendiner gaat iedereen tegelijk aan ieder gerecht beginnen, Alle avonden starten om 19.00 uur en het duurt zolang het gezellig is. Let op: er wordt gegeten aan lange tafels, dus aanschuiven en mixen!
Kosten voor deelname zijn € 28,50 inclusief tafelwater. Opgeven kan door te mailen: info@stadslabalmelo.nl. Vermeld avond, aantal personen en eventuele dieetwensen. Het Stadslab vindt u op het Indië-terrein, Sluiskade Noordzijde 14.

Kees Rijvers erelid FC Twente

ENSCHEDE - Kees Rijvers is bij de thuiswedstrijd tegen Willem II benoemd tot erelid van FC Twente. Hij werd aan het begin van de avond verwelkomd in het stadion door onder meer enkele oud spelers van FC Twente.

Kees Rijvers (93) leverde tussen 1966 en 1972 fantastisch werk in Enschede en was ook van 1986 tot 1989 werkzaam in Het Diekman Stadion. Hij kwam in 1966 van Breda naar Enschede en hij manifesteerde zich vanaf zijn komst bij de club als een bekwame opbouw-trainer. Zijn komst was een schot in de roos. Anonieme voetballers werden getransformeerd tot echte profs en de topsportcultuur deed haar intrede in Het Diekman Stadion. Zes jaar lang zwaaide Kees Rijvers de scepter bij FC Twente. Hij bouwde steeds weer aan een beter team, ook als spelers werden verkocht aan bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord of aan buitenlandse topclubs. Kees Rijvers mag met recht de sportieve grondlegger van FC Twente genoemd worden, zijn periode is bepalend geweest voor de toekomst van de club. FC Twente is de vierde club van Nederland. Kees Rijvers heeft nog altijd veel contact met de FC Twente-spelers uit de jaren '70 en na de wedstrijd tegen Willem II is er weer een reünie gepland met 'zijn jongens' uit de beginjaren van FC Twente.

Subsidie voor viering 75 jaar vrijheid

Foto: Shutterstock.com

WIERDEN - Onlangs heeft het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Wierden besloten een subsidie van €10.000,- te verlenen aan Stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter. De subsidie is bedoeld om de diverse initiatieven rond 75 jaar bevrijding financieel te ondersteunen.

Wierden werd bevrijd door het Canadese Algonquin Regiment na een felle strijd die plaatsvond van 7 tot en met 9 april 1945. Volgend jaar is deze historische gebeurtenis 75 jaar geleden. De dorpen en buurtschappen van de gemeente Wierden gaan dit jubileum in 2020 groots vieren en herdenken. Er is een kerncomité aangesteld om de zaken in goede banen te leiden. Zij werken onder de naam Stichting Vier de Vrijheid Wierden Enter aan de organisatie van diverse activiteiten. Alle dorpen en buurtschappen zijn hierin vertegenwoordigd. De stichting draagt zorg voor het enthousiasmeren van inwoners en verenigingen en het bundelen en ondersteunen van projecten en initiatieven rondom 75 jaar vrijheid. De festiviteiten zullen worden geconcentreerd in de periode tussen 7 april 2020 (bevrijding van Hoge Hexel) en 5 mei 2020. Er is een informatieve website ingericht: www.vrijheidwierdenenter.nl.

Lokale ondersteuning

De stichting ondersteunt ook lokale initiatieven. Buurten, verenigingen en stichtingen kunnen een financiële bijdrage aanvragen. Een aanvraag moet wel aan een aantal financiële voorwaarden voldoen. Zoals mevrouw Ria Broeze (voorzitter van het stichtingsbestuur) vertelt: "Als stichting zijn wij blij met de financiële steun van de gemeente Wierden waardoor wij initiatieven vanuit de samenleving kunnen ondersteunen." Heeft u ideeën of wensen? Kijk op de website voor de formulieren waarmee u een projectplan op kunt stellen. Stuur het plan vervolgens naar: info@vrijheidwierdenenter.nl.

Uitstekend advies én scherpe kortingen tijdens outlet-actie bij Kievit Schoenen

HENGELO - Een goed passend paar schoenen is erg belangrijk. Zeker wanneer u bijvoorbeeld fanatiek wandelt, gaat hardlopen of kampt met voetproblemen die dit juist verhinderen. Kievit Schoenen in Hengelo is al vele jaren uw vertrouwde adres voor de best passende schoenen voor uw specifieke voet.

Kievit Schoenen biedt in de winkel in Hengelo een ruime selectie aan alledaagse schoenen, wandelschoenen en sportschoenen aan van gerenommeerde merken en in vele stijlen. Zo is voor iedereen een passend paar schoenen te vinden dat ook nog eens modieus is.

Outletactie
Tot en met komende zondag, 27 oktober, heeft Kievit Schoenen ook een outlet-actie. U profiteert van mooie kortingen van 30 tot zelfs 70 procent op onder meer Clarks, Durea, Greve, Xsensible, Mephisto, Hartjes en Piedi Nudi.

Goed advies
Uiteraard mag u rekenen op een uitstekend advies voor de best passende schoenen. Zo meet men vakkundig uw voeten op om zo een juiste maat en pasvorm te vinden. Veel schoenen zijn leverbaar in diverse breedtematen waardoor er ook voor de bredere voet goede schoenen te koop zijn. Zoekt u specifiek wandelschoenen? Met het WalkEye wandelanalysesysteem en de hellingbaan in de winkel kunt u de verschillen tussen schoenen bekijken, onder meer op het gebied van afwikkeling van de voet, stabiliteit en het schuiven in de schoenen. Voor hardlopers is ook op afspraak een complete runninganalyse mogelijk; zo ontdekt u welke schoenen het beste bij uw sport passen voor de best mogelijke prestaties.

Kom langs
Kievit Schoenen is gevestigd aan de Sabine Klinkhamerweg 10 in Hengelo in medisch centrum De Kievit. Bij de vestiging in het Enschedese ziekenhuis is de outlet-actie van 28 oktober tot en met 8 november. Kijk voor meer informatie op: www.kievit-schoenen.nl

Optimale nachtrust met een Simmons matras en boxspring

ALMELO - De Simmons matras en boxspring; te vinden over de gehele wereld. In de luxe cruiseschepen en de beste hotels. Maar hoe zou het zijn om het hele jaar door vakantie te hebben? Met een Simmons matras en boxspring bij u thuis ervaart u het hele jaar vakantie!

Simmons matrassen en boxsprings behoren tot de absolute top. J. Lammerts in Almelo is de hoofddealer voor Nederland. Steeds meer mensen ontdekken de weldaad van deze orthopedische matrassen. Kenmerkend voor deze matrassen is dat deze géén zones hebben, tot 300 kilo per persoon draagvermogen, No-Flip systeem en volledig antiallergisch en antibacterieel zijn.

Bijzondere matrassen
Simmons Beautyrest matrassen zijn geen gewone matrassen. Elke serie matrassen heeft zijn eigen gepatenteerde vering met zijn specifieke eigenschappen. Vering die stabiel of instabiel is, soft of firm, dragend of zwevend. Welke u ook kiest, maatwerk voor een confectieprijs. Nieuw is de hybride serie. Meteen al getest door tienduizenden mensen in de VS en Canada en met grote voorsprong gekozen tot beste in zijn soort. Het is dan ook de opvolger van Tempur en M-Line, maar qua prijs bijna de helft minder.

Optimale nachtrust
Simmons, specialist in slaapcomfort, presenteert Sensoft Evolution, een reeks matrassen ontwikkeld in samenwerking met rugspecialisten uit de gezondheidszorg, de Franse Federatie van masseurs, fysiotherapeuten en kynesiologisten (FFMKR). Simmons weet dat een slechte nachtrust op de lange termijn rampzalig kan zijn. Om een optimale gewichtsverdeling van het lichaam te verkrijgen en zo de drukpunten te beperken, hebben Simmons en de experts van de FFMKR hun vaardigheden gecombineerd om de Sensoft Evolution Ultime-technologie te creëren.

Ervaar het zelf
Ervaar ook de weldaad van Simmons matrassen en boxsprings. Zij hebben nu een speciale gelimiteerde hotel boxspring, de Grand Master. Zie de advertentie in deze krant of kijk op de website.
Leverancier aan onder andere Waldorf Astoria, Conrad, Embassy Suites, Bulgari, Fairfield Inn, Four Points, JW Marriott, Le Meridien, Marriott, Renaissance Hotels, Residence Inn, Ritz Carlton, Sheraton, Springhill Suites, St. Regis, Park Hyatt, Mandarin Oriental.

Kom langs
Beddenspecialist J. Lammerts is gevestigd aan de Grotestraat 138-140 in Almelo. Kijk ook op: www.j-lammerts.nl

Meer kansen voor jonge muziektalenten CSG Noordik

ALMELO – CSG Het Noordik heeft het partnerschap met ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Conservatorium) uitgebreid met ArtEZ Connected in Enschede. Het Noordik had al jarenlang een partnerschap met Zwolle. Dankzij deze uitbreiding hebben de muzikale talenten op de Noordikslaan (mavo, havo en vwo) in Almelo meer kansen om zich voor te bereiden op een vervolgopleiding die bij hen past.

Volgens muziekdocent Hans Lammers van de vestiging Noordikslaan van Het Noordik een prachtige ontwikkeling. "Leerlingen hebben de keuze uit een veel breder palet, van klassiek en jazz tot pop. 'Bij ArtEZ in Enschede is het voortraject dankzij ArtEZ Connected veel ruimer opgezet. Leerlingen kunnen binnen vier stromingen allerlei workshops volgen in de aanloop naar de vooropleiding van ArtEZ. Bij ArtEZ Zwolle is men selectiever in het aannamebeleid, maar weten de leerlingen ook veel sneller of ze in aanmerking komen", aldus Lammers.

Meer maatwerk
Door leerlingen beide routes aan te bieden levert de school ook een belangrijk stukje maatwerk. Muziektalenten of leerlingen die op muzikaal gebied specifieke vaardigheden hebben, kunnen dankzij de uitbreiding van het partnerschap kiezen uit een breder scala aan opleidingen. Om leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op de vooropleiding bij ArtEZ in het examenjaar biedt Het Noordik bovendien de muziekstroom aan. Deze stroom bestaat uit muziekprojecten vanaf de brugklas tot aan vwo 6. "De uitbreiding van het partnerschap is hierop een hele mooie aanvulling", aldus Lammers.

Inzamelweek voor Sportdepot

ALMELO - Almelo krijgt binnenkort een nieuw Sportdepot. Een uniek Twents initiatief om tweedehands sportattributen een tweede leven te geven. Het initiatief hiervoor komt van de Speelgoedbank en het Sportbedrijf Almelo. Lieneke Bolhuis namens Speelgoedbank Almelo: "Wij vinden het belangrijk dat ieder kind moet kunnen spelen én sporten. Helaas kan niet ieder kind sporten, omdat er geen geld is voor bijvoorbeeld sportkleding en schoenen. Daar gaat het Sportdepot in voorzien."

Almeloërs krijgen binnenkort een week de tijd om hun overbodig geworden sportattributen bij een deelnemende Almelose sportvereniging in te leveren. Kim de Wild namens Sportbedrijf Almelo: "Het Jeugdfonds Sport betaalt de contributie voor kinderen uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub. Met het Sportdepot kunnen we deze kinderen ook de benodigde sportmaterialen geven om hun favoriete sport te kunnen beoefenen. Van tennisrackets tot voetbalschoenen. Help dus mee en zamel in!" Kinderen uit gezinnen waar geen geld is om sportattributen te kopen, zijn vanaf zaterdag 23 november van harte welkom bij het Sportdepot. Het Sportdepot is net als de Speelgoedbank gevestigd in Inloop aan de Aa op Schuttenstraat 7 in het centrum van Almelo.

Praktische informatie
De inzamelweek vindt plaats van 28 oktober tot en met 3 november. Alle Almeloërs worden gevraagd om alle sportattributen die ze kunnen missen naar één van de volgende sportverenigingen te brengen: SV Almelo en AVC Heracles of Actief Betrokken Clubs PH Almelo, The Big Bulls, RKSV Bornerbroek, ASV'57 en ATV De Molenhoek. In de sportkantines van deze verenigingen is een hoek ingericht waar de sportartikelen afgeleverd kunnen worden, het liefst in een krat, doos of tas. Let op: de sportverenigingen zijn niet altijd overdag open, dus houd de sociale media van deze clubs in de gaten voor de exacte openingstijden tijdens de inzamelweek. Naast overbodige sportattributen kan overbodig speelgoed ook worden afgegeven tijdens de inzamelweek.

Nabestaanden gezocht van soldaat Geert Ottens

ALMELO - De Stichting Oorlogsverhalen is op zoek naar nabestaanden van soldaat Geert Ottens. Hij kwam vermoedelijk in 1949 om het leven in Sroja, Nederlands-Indië.

Geert Ottens werd geboren in Kerkrade op 14 september 1926. Hij woonde als kind in Odoorn en later in Almelo. Op 5 augustus 1949 is hij vermist geraakt; vermoedelijk gesneuveld in Nederlands-Indië. Hij was niet getrouwd en woonde in Almelo aan de Anjelierstraat 26. Afgezien van dit weet de Stichting Oorlogsverhalen niets van hem. Er is geen graf bekend, zelfs geen foto.

Herdenken
Op dinsdag 19 mei 2020 zal een herdenking gehouden worden voor gesneuvelden van het OVW-bataljon 1.1.R.I. oftewel het Drents Bataljon De Witte Ram bij de Johannes Post Kazerne in Havelte. Het Johan Willem Friso Regiment (JWF) organiseert sinds een aantal jaren een Herdenking/Reünie voor oud-strijders van alle Indië-bataljons die onder de vlag van het JWF naar voormalig Nederlands-Indië gingen. Volgend jaar, op dinsdag 19 mei, zal een nieuwe vorm van herdenken worden geïntroduceerd. Daarbij zullen ook de foto's van de gesneuvelden van 1.1.R.I. door schoolkinderen worden gedragen. Daarom is men op zoek naar contact met nabestaanden van deze gesneuvelden met de vraag of zij misschien een foto van hun dierbare voor deze herdenking willen afstaan.

Neem contact op
Weet u meer over soldaat Geert Ottens? Hebt u wellicht een foto of bent u nabestaande? Neem dan contact op met de Stichting Oorlogsverhalen via bestuur@oorlogsverhalen.com of 035-7370288. Kijk ook op: www.oorlogsverhalen.com