Hart van Almelo - Wierden

6 september 2019

Hart van Almelo - Wierden 6 september 2019


Almelo krijgt twee Tiny Forests

ALMELO - De gemeente Almelo hecht een grote waarde aan de lokale natuur. Almeloërs moeten uitgebreid de gelegenheid krijgen om te genieten van al het groen in en om de stad. Om ook de belevenis van een stukje bos naar de stad te halen, wil Almelo twee nieuwe Tiny Forests realiseren.

Het concept van een Tiny Forest is eigenlijk heel simpel: een klein stukje bos realiseren op een beperkte oppervlakte, maar wel met een zo groot mogelijke biodiversiteit. Dit najaar plant de gemeente Almelo samen met scholen, buurtbewoners en in samenwerking met IVN Natuureducatie twee Tiny Forests aan.

Op zoek naar een plek
De gemeente is nu actief op zoek naar geschikte locaties voor één van de twee bossen. Eén Tiny Forest komt in het Doepark de Hagen in samenwerking met de Stichting Natuurhus Almelo. Voor het tweede Tiny Forest is de gemeente nog op zoek naar een locatie.

Bos in de buurt
Een Tiny Forest staat altijd in de buurt van een basisschool. Het minibos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. In het bos komt een buitenlokaal waar kinderen leren over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een groene plek in de stad. Biodiversiteit Het idee van een Tiny Forest is om een heleboel inheemse struiken en bomen dicht bij elkaar te planten op een klein stukje grond. Het resultaat is een snel groeiend minibos dat zorgt voor meer biodiversiteit, verkoeling op warme dagen en waterberging bij zware regenval.

Aanmelden
We vragen inwoners plannen aan te melden bij het IVN. In het plan moet in ieder geval staan waarom deze locatie bij uitstek geschikt is en wat het idee is over samenwerken met buurt en nabijgelegen basisschool. Aanmelden kan vóór 1 oktober 2019 op: www.ivn.nl/tinyforest. Uit de aanmeldingen voor een locatie voor het minibos selecteert de gemeente samen met IVN en een selectiesommissie de meest geschikte plek voor een Tiny Forest. De partnergemeenten spelen een sleutelrol in het doel van IVN: voor 2021 minimaal 100 Tiny Forests.

CDA: Buskaartje kopen moet makkelijker kunnen

ALMELO - Het CDA Overijssel heeft het provinciebestuur aangeschreven over de aanschaf van buskaartjes. Dit is onnodig ingewikkeld op dit moment, vinden ze.

Tegenwoordig kan men alleen met de bus reizen met behulp van een OV-chipkaart waarmee je in- en uitcheckt. Daardoor komen verschillende doelgroepen in moeilijkheden, waaronder ouderen die niet over een OV-chipkaart beschikken. Sommigen van hen vinden de aanvraag en het opwaarderen van zo'n kaart moeilijk, maar nog vaker heeft men geen chipkaart omdat ze simpelweg niet regelmatig met het openbaar vervoer reizen. Nu er niet meer contant betaald kan worden voor een busreis is een spontane rit vrijwel onmogelijk geworden. "Niet iedereen beschikt over een ov-chipkaart, zoals bijvoorbeeld mensen die niet goed mee kunnen komen in de digitale wereld. Ook voor hen moet het makkelijk zijn om een buskaartje te kunnen kopen. Er moeten voldoende verkooppunten zijn, waar je met contant geld een kaartje kunt kopen", aldus Bart van Moorsel, woordvoerder Verkeer en Vervoer van het CDA. Wat het CDA betreft moet het aantal verkooppunten worden op geschroefd.

Geen contant geld
De partij wil niet weer terug naar het contant afrekenen van kaartjes ter plekke in de bus, dat brengt te veel veiligheidsrisico's met zich mee voor de chauffeur. Van Moorsel: "Het CDA is het ermee eens dat er in de bussen zelf niet meer met contant geld betaald kan worden. De veiligheid van de chauffeurs is natuurlijk erg belangrijk." Het probleem zal volgens hen al deels verholpen zijn als er meer punten komen waar kaartjes wel contant kunnen worden betaald. Daarnaast zijn er meerdere technologische ontwikkelingen die in Overijssel nog niet worden ingezet in het openbaar vervoer. "Ik ben benieuwd naar de reactie op mijn vragen. Ik hoop dat we aan de hand van de reactie van de provincie een stap kunnen zetten en dat buskaartjes op meer plekken en makkelijker beschikbaar komen."

Toeristen
Niet alleen ouderen ondervinden hinder van de huidige gang van zaken. Ook voor toeristen is het huidige systeem niet gemakkelijk te hanteren. "In het buitenland is het heel gebruikelijk om via een app op je smartphone een kaartje te kopen. Als we dit in Overijssel kunnen aanbieden aan toeristen, komt dat de gastvrijheid van de provincie ten goede. Dat past bij een provincie waar toerisme zo belangrijk is voor de economie. Wij vinden dat het niet kunnen kopen van een buskaartje, niet de reden mag zijn dat je niet met de bus gaat in Overijssel, vandaar de vragen" licht Van Moorsel toe. Hoe dit er in de praktijk aan toe gaat bleek onlangs bij CDA Hardenberg gemeenteraadslid Anita Vetker-Kerssies. Zij gaf toeristen een lift naar hun bestemming in Slagharen nadat ze er niet in slaagden om daar met de bus te komen. Het probleem? Ze hadden geen OV-chipkaart en konden daarom niet inchecken in de bus. En dat terwijl het openbaar vervoer het meest gekozen vervoer is voor toeristen die de omgeving willen verkennen.

Schriftelijke vragen
Het CDA heeft nu vragen gesteld aan het provinciebestuur over dit onderwerp. Ze willen onder andere duidelijkheid over het benutten van nieuwe technologie waar dat nog niet gebeurt in het openbaar vervoer in Overijssel. Ook pleiten ze ervoor om de mogelijkheid te onderzoeken om meer verkooppunten van buskaarten te realiseren. Op dit moment kan het kopen van een buskaartje wel op verschillende, moderne manieren: met pinpas, creditkaart, OV-chipkaart en zelfs via de smartphone. Toch vindt het CDA dat de groep die deze middelen (nog) niet gebruikt, niet genegeerd mag worden. Zelf zien ze een oplossing in het aanbieden van buskaarten uit dezelfde automaten als waar men treinkaartjes kan kopen op de verschillende stations. Ook willen ze dat er wordt gekeken naar een samenwerking met de NS zodat men gecombineerd met een treinreis ook buskaartjes kan bestellen.

Jaargang: 6 • Nr 265 • Wk 36

Beleving Vakbeurs Kalkar

KALKAR - De Netwerkvloer is op dinsdag 10 en woensdag 11 september aanwezig als exposant op de Beleving vakbeurs in Kalkar.

De Beleving Vakbeurs in Kalkar wordt gehouden in attractiepark Wunderland Kalkar, een zeer passende locatie voor een beurs die gaat over leisure ofwel vrijetijdsbesteding. Het is de eerste keer dat deze beurs onder de naam Welt Der Freizeit wordt georganiseerd. De beurs heeft een zeer interactief karakter met vele demonstraties, zoals virtual reality, en trekt bezoekers die op enigerlei wijze te maken hebben met leisure.

Vernieuwd concept
Bezoekers van de beurs worden door De Netwerkvloer geïnformeerd over het vernieuwde concept. Natuurlijk blijft De Netwerkvloer ondernemers met elkaar in contact brengen door het organiseren van bijvoorbeeld speeddate sessies, exposantenavonden en een uitgebreid social media-programma. Tijdens de Beleving Vakbeurs kunnen bezoekers van de beurs kennismaken met De Netwerkvloer en zich ook inschrijven voor diverse events, zoals het ondernemersevent op 5 november in De Grolsch Veste. Verder heeft De Netwerkvloer mooie aanbiedingen, die alleen tijdens de beurs worden aangeboden.

Aanmelden
Wanneer de innovatieve producten en diensten van de grensoverschreidende recreatiebranche u trekt dan is een bezoek aan de Welt der Freizeit, de Beleving Vakbeurs, iets voor u. Om u aan te melden voor een gratis VIP-kaart gaat u naar https://registrieren.messekalkar.de/welt-der-freizeit/nl

Kennedy Doedag bij Scouts J.F. Kennedy

ALMELO - Komende zondagmiddag 8 september houdt scoutinggroep J.F. Kennedy in Almelo haar jaarlijkse Kennedy Doedag van 12.00 uur tot 16.00 uur op het scoutingterrein aan de Bosrand 24 in Almelo. De toegang is gratis.

Op deze middag kunnen kinderen met ouders proeven wat scouting is door gratis deel te nemen aan de vele activiteiten die in de open lucht worden aangeboden. Je kunt klimmen op een heuse klimwand, schieten met pijl-en-boog, afglijden vanaf een kabelbaan, broodbakken op het open vuur, GPS-route lopen en nog veel meer. Ouders kunnen op het bosterras, onder het genot van koffie/frisdrank en pannenkoek, genieten van de spelende kinderen. De druk bezochte Kennedy Doedag wordt voor het negende jaar georganiseerd en trekt ieder jaar veel mensen die op een gezellige manier met hun kinderen kennis willen maken met "de wereld die scouting heet". Zowel ouders/verzorgers en kinderen zijn van harte welkom. Nieuwe kinderen vanaf 5 jaar kunnen zich aanmelden en mogen een maand lang gratis deelnemen aan het spel van verkennen.

Spelen en leren
Scouting J.F. Kennedygroep aan de Bosrand in Almelo bestaat al meer dan 80 jaar en is nog steeds een levendige en actieve scoutinggroep. Bij Scouting spelen meiden en jongens van alle leeftijden samen het Scoutingspel waarbij ze tegelijkertijd stiekem ook nog van alles leren. Het spelen in de verschillende speltakken is een belangrijk onderdeel van Scouting en vormt één van de succesfactoren van een gezonde Scoutinggroep Kijk voor meer informatie op: www.kennedygroep.nl.

Column

Violen van toorn

Of is het fiolen van toorn? Doar he'j dreks al een spellingsprobleem. D'r wordt froai wat eklaangd oawer de kennis van de jeugd van teengsworig. Nee, viej hebt het nit oawer aardrijkskunde-locaties of geschiedenis-joartallen, het geet oawer oonze (Hollaandse) sproake. D'r is krek een rapport in een tiedschrif oawer Nederlandse taal van 2019 (internet!) en doar kö'j leazen dat de kennis van grammatica en spelling biej de schoolwichter nog wieter is ezakt. Biej Vlaamse wichter was dat van 60 noar 40 proceant en biej de Hollandse wichter gung 't van 28 noar 11 proceant... In de zin: "Hee hef zin va nen euro betaald," mut de learlingen het onderwerp, het meewerkend en het lijdend voorwerp aanwiezen. 11 proceant kan dat dus nog…
Dan he'w het nog nit eens oawer nen zin as: "Wilm rekkent op Hendrik." Hendrik is letterlijk een lijdend voorwerp, want Wilm zit letterlijk op Hendrik. Mear het is figuurlijk bedoeld: Wilm löt Hennik nit in de steek. "Op Hendrik" is dan een vuurzetselvuurwerp. Wat he'j doar non an, is dat genöal? A'j vrömde talen wilt behearsen ontkom iej doar nit an. Dan geet het um "ihm" of "ihn", um "lui" of "elle", en weet ik völle.
De spelling is nog wier iets aans. Een elitair clubje hef heel ondemocratisch regels bedach woer 'gewone leu' niks met köant. Schept nit op dat íej doar gin problemen met hebt. Hier he'j nen oolderwetsen spellingkraker: "De monnikken lagen op hun knieën achter de tralieën, al meniënd, melodiën te zingen". Woe-völle fouten? Dree stuks, dus. En wöare as: altans, nochtans, geenzins, onmidelijk, reel, reele, het is gebeurt: 6 missers. Kö'j ze dreks anwiezen?
En doar valle viej wichter met lastig op alle niveaus, van vmbo tot en met gymnasium. Dan he'w het nog nit oawer de keuze tusken "c" en "k" in b.v. "elektriciteit", of het "flauw" is of "flouw", of het vuur de "gein" is of vuur de "gijn", is het "maneschijn" of "manenschijn"?
Elitaire spelling dwingt sommige leu tot 'frauderen': ze loat nen aanderen nen sollicitatiebreef schrieven, (en ze zet d'r vuur alle zekerheaid nen Hollandsen naam oonder). En dan he'w het nog nit eens over plat ehad. "Goan" of "gaon"? "klean" of "klaen"?
En dat alns he'w te daanken an ne schimmige commissie en 'n zwoar verdeeld parlement as het oawer spellingsvereenvoudiging geet.
Min vuurstel: zet een antal nuchtere oonderwiezers in de commissie en loat dee de regels opstellen. Ik vuurspelle nen hoop heisa (of is het "hijsa"?) op twitter, facebook, in de kraanten en vuur tellevisie en de radio. Tot slot een compleet fout zinnetje met 4 wöare (met daank an internet): "ijs eis, zij zei". Vurrukkulluk faut!

Gerrit Kraa

Nieuwe directeur-bestuurder Beter Wonen

ALMELO - Woningcorporatie Beter Wonen krijgt een nieuwe directeur-bestuurder. Marjan Nekkers wordt per 1 november de nieuwe directeur-bestuurder van Beter Wonen.

Zij neemt daarmee het stokje over van Peter van der Hout die per 1 september een andere baan heeft geaccepteerd. Hanneke de Rijter, momenteel manager Strategie en Beleid, neemt nu tot 1 november waar als directeur-bestuurder. Dankzij de inzet van allen is de werving- en selectieprocedure succesvol verlopen. De Raad van Commissarissen, Managementteam, Ondernemingsraad en Stichting Huurdersplatform Beter Wonen hebben een onvoorwaardelijk positief advies uitgesproken voor de benoeming van Marjan Nekkers. Allen zagen in haar de kandidaat die naadloos past in het voorgelegde profiel. De Autoriteit Woningcorporaties heeft de voorgenomen benoeming getoetst en een positief advies gegeven.

Statenleden willen regie bij zonneparken

TWENTE - In steeds meer gemeenten liggen concrete plannen klaar voor de realisatie van grootschalige zonneparken. In principe een mooie ontwikkeling; hoe meer duurzame energie, hoe beter het is voor het milieu. Maar ongeremde wildgroei van zonneparken moet wel voorkomen worden. De Provinciale Staten willen dan ook graag wat regie houden op dit vlak.

De CDA-, Forum voor Democratie- en ChristenUnie-fracties stellen hierover op 11 september vragen aan de verantwoordelijk gedeputeerde. Dan zal tijdens de Statentafel gepraat worden over de Regionale Energie Strategieën in Overijssel. De partijen zien nog veel kansen om bijvoorbeeld daken van grotere bedrijven, agrarische bedrijven en overheidsgebouwen te gebruiken voor zonnepanelen. Het plaatsen van zonneparken op plekken zoals natuur of landbouwgrond is op zich een stuk minder wenselijk. Ze willen concrete informatie over hoe de Regionale Energie Strategie, het plan voor mogelijke zonnevelden langs de A35 en het bericht dat het Kabinet landbouw- en natuurgronden wil ontzien bij de aanleg van zonneparken, passen binnen de gestelde coalitieafspraken

Grootn wean vaalt allene op
at 'r ook kleanen in de buurte zeent.

Maandag 9 sep. 10.00 uur

Twents Oktoberfest gemütlicher dan ooit!

HENGELO - Het Twents Oktoberfest maakt zich klaar voor de tiende editie! En bij een jubileum hoort een machtig mooi feest. Daarom pakt das gemütlichste Oktoberfest van Twente medio september in hartje Hengelo uit met vijf dagen terras en twee feestavonden dansen, lachen en genieten. Zum Wohl!


Met deze jubileumeditie pakt de organisatie grootser uit dan ooit tevoren. Met een feesttent midden in het centrum van Hengelo kan het niet anders dan ganz toll worden. Een écht Oktoberfest kan niet zonder kermis, daarom sluit de Lambertuskermis aan bij het evenement. Gedurende de kermis is het terras open tijdens de openingstijden van de kermis, van 18 september tot en met zondag 22 september. Het terras en de feesttent bevinden zich op de parkeerplaats aan De Wetstraat.

Terras & biergarten
Naast vijf dagen terras, zijn er ook twee feestavonden: vrijdag 20 september 'Fest Eins' en op zaterdag 21 september vindt de tiende editie van het 'Twents Oktoberfest' plaats. Beide avonden zijn van 17.00 tot 23.00 uur, met nadien een kleine afterparty in de feesttent tot 1.00 uur. Daarnaast legt de organisatie een heuse biergarten aan. De garten is dé plek voor een hapje en drankje in Beierse stijl tijdens de twee feestavonden. "Overdag op een terras in goed gezelschap een biertje drinken en uitkijken over de kermis, dat is toch genieten?", stelt medeorganisator René Odink. Hij wordt aangevuld door Laurens Oude Elberink: "En dan tijdens een van de feestavonden een broodje braadworst eten in de biergarten, of een rondje over de Kermis lopen, dat is voor ons wel een Oktoberfest-optima-forma!" Beiden zijn van stichting Ongewooøn, die de organisatie dit jaar samen met café De Appel hebben opgepakt. "De Appel wordt de uitbater van het terras en de feesttent."

Grandioze artiesten
Donderdagavond 19 september op het terras, geen entree, De Nederlandse HELENE FISCHER Natasja! Elk feest heeft zo zijn eigen specifieke hoogtepunten. Tijdens Fest Eins, op vrijdag 20 september, gaan de voetjes unbedingt van de vloer met Wir Sind Spitze, Otto Lagerfett en de Alpenzusjes. Zaterdag 21 september wordt het jubileum gevierd met Die Männer, Corina Sommer en DJ Ötzi Tribute die er een onvergetelijke avond van maken. Zondag 22 september vanaf 13.00 uur fruhshoppen op ons terras, geen entree, m.m.v. JET'S GEHT LOS !

Feesten voor goed doel
Party machen en tegelijkertijd je medemens steunen; bezoekers van het beide feestavonden leveren automatisch een bijdrage aan het goede doel. Naast specifieke lokale doelen of een AED, steunt de organisatie dit jaar specifiek cliënten met een verstandelijke beperking. Met een speciaal eigen feest op zaterdagochtend, wordt het voor hen een onvergetelijke dag georganiseerd in samenwerking met Aveleijn.

Meer informatie
Kaarten voor Fest Eins en Twents Oktoberfest à € 15,00 per stuk zijn verkrijgbaar via de website www.twentsoktoberfest.nl of bij DE APPEL. Op de genoemde website is meer informatie over het evenement te vinden. Volg de facebookpagina voor het laatste nieuws. Voorgaande edities waren stijf uitverkocht. "Tanzen, zingen en proosten op het leven en een goed doel. Wat wil je nog meer?".

TOTO KNVB Beker: Heracles - RKC

ALMELO - Zaterdag 31 augustus werd de loting verricht voor de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker. Heracles Almelo speelt in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker tegen RKC Waalwijk. De wedstrijd wordt gespeeld op Erve Asito.

De eerste ronde van de TOTO KNVB Beker vindt plaats op 29, 30 en 31 oktober. In een later stadium wordt het speelschema door de KNVB vastgesteld. Dan pas wordt duidelijk op welke dag en tijd Erve Asito weer gevuld gaat zijn met fans.

Ook Lucas Schoofs is Heraclied

ALMELO - Heracles Almelo voegt Lucas Schoofs toe aan de selectie. De Belg komt over van KAA Gent, dat hem de afgelopen anderhalf jaar verhuurde aan NAC Breda. Schoofs tekent een eenjarig contract met een optie voor nog een seizoen.

Technisch manager Tim Gilissen: "Lucas is een dynamische middenvelder die in België te boek stond als een groot talent. Door een blessure heeft hij dat het laatste jaar niet kunnen laten zien. Wij geven hem middels een prestatiecontract de kans zich te bewijzen. Afgelopen week heeft hij tijdens een stage al met de groep meegetraind. Hij is fit en gretig en klaar om zijn carrière een nieuw leven in te blazen."

"Ik ben blij om bij Heracles Almelo te zijn," aldus Schoofs. "Ik ben dankbaar voor de kans die de club mij biedt. Ik ga die kans niet laten liggen en met beide handen aangrijpen."

Schoofs begon zijn carrière bij Lommel SK en tekende daarna een contract bij KAA Gent. Op huurbasis kwam hij andermaal uit voor Lommel SK en later Oud-Heverlee Leuven en NAC Breda.

Heracles Almelo contracteert Jeremy Cijntje

ALMELO - Heracles Almelo heeft met FC Dordrecht en Jeremy Cijntje overeenstemming bereikt over de komst van de aanvaller.

De 21-jarige buitenspeler zette maandag 2 september zijn handtekening onder een driejarig contract. In de verbintenis is een optie opgenomen voor nog een seizoen.

Mooie stap

Jeremy Cijntje: "Ik ben blij dat ik getekend heb bij deze mooie club en heb zin om aan de slag te gaan. Ik wilde graag de stap naar de Eredivisie maken en ga bij Heracles Almelo laten zien wat ik kan."

Een aanwinst

"Met Jeremy voegen we specifieke kwaliteiten toe aan onze aanval", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "Hij is snel, sterk en heeft scorend vermogen. Jeremy is jong en heeft bij FC Dordrecht bewezen belangrijk te zijn voor het team. Bij ons kan hij zich verder ontwikkelen op Eredivisieniveau."

Cijntje werd op 8 januari 1998 geboren in Dordrecht en beschikt naast de Nederlandse ook over de Curaçaose nationaliteit. Bij FC Dordrecht doorliep hij vanaf de D-tjes de jeugdopleiding. In 2017 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. Hij kwam bij FC Dordrecht tot 45 officiële duels waarin hij elf keer scoorde.

Almelo, ik heb je lief

ALMELO - Zaterdag 7 september om 14.00 zal er in het huis van Katoen en Nu een boekpresentatie over het boek "Almelo, ik heb je lief" plaatsvinden.

Almelo zit vol met verschillende mooie gebouwen en locaties en Jolanda Abels heeft in dichtvorm beschreven wat dat voor haar inhoudt. Michel Letteboer beschrijft verschillende verhalen achter alle mooie gevels en de geschiedenis van die bijzondere gebouwen. Jolanda Abels heeft eerder al een aantal gedichtenbundels uitgegeven welke met enthousiasme zijn ontvangen. Ook heeft ze twee boeken geschreven over haar geliefde Heracles Almelo. Michel Letteboer is afgestudeerd docent geschiedenis met veel belangstelling voor de geschiedenis van zijn geboorteplaats.

Jetski-wedstrijd

BORNERBROEK - Op zaterdag 7 en zondag 8 september is van 12.00 tot 17.00 uur een jet-ski wedstrijd op het water van het Grasbroek in Bornerbroek.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Jetskichallenge organisatie, deze organisatie is al jaren de initiatiefnemer voor het organiseren van het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) jetskiën. Naast plezier, snelheid, adrenaline en spektakel is natuurlijk ook veiligheid een punt van aandacht. Vele piloten nemen elk jaar deel aan de competitie. De deelnemers komen voornamelijk uit Nederland, België, Duitsland en Denemarken. De entreekosten zijn €2,- per persoon. Meer informatie is te vinden op https://www.grasbroek.nl/evenementen/benelux-jetski-wedstrijd/

Zonneauto RED E op weg naar Australië

TWENTE - De zonneauto RED E van het Solar Team Twente is op weg naar Australië. Afgelopen vrijdag begon de lange reis, die ongeveer twee weken in beslag neemt. In oktober neemt het Twentse studententeam wederom deel aan de World Solar Challenge; een slopende race voor zonneauto's.

"De zonneauto is nu even uit ons zicht. En er kan natuurlijk van alles gebeuren tijdens de reis. In 2017 kwam de zonneauto bijvoorbeeld een week later dan gepland aan door vertraging onderweg. Dat soort verhalen maakt het transport extra spannend," vertelt teamlid Merel Oldenburg, verantwoordelijk voor transport en logistiek. "Het transport van RED E is een grote mijlpaal en de laatste in Nederland. We gaan nu echt naar Australië! Een moment waar we al een jaar naartoe werken."

Transportboxen
Afgelopen week hebben de teamleden van Solar Team Twente twee rode transportboxen ingepakt. In een van de dozen zit zonneauto RED E en in de andere alle materialen en gereedschappen die nodig zijn om de laatste testen mee uit te voeren. De transportboxen zijn speciaal voor de zonneauto en al het gereedschap ontworpen. "We willen natuurlijk niet het risico lopen dat de auto onderweg verschuift en daardoor een beschadiging oploopt. Daarom is deze box op maat gemaakt voor de zonneauto maar ook alle materialen," zegt Merel.

Accu per boot op weg
Niet alle onderdelen worden per vliegtuig vervoerd. De accu werd bijvoorbeeld al eerder per boot naar Australië verscheept. "Gelukkig hebben we afgelopen week te horen gekregen dat de accu is aangekomen in Australië," zegt Merel enthousiast. "De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de auto, maar ook een van de moeilijkste onderdelen om te transporteren door de strikte regels die vanwege veiligheidsoverwegingen rondom accu's aanwezig zijn. De succesvolle aankomst van de accu geeft vertrouwen voor het transport van de zonneauto zelf."

World Solar Challenge
Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam rijm 3.000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E.

Samenwerking FCT en Jumbo

ENSCHEDE - Ook dit seizoen slaan FC Twente en Jumbo de handen ineen en gaan beide partijen een samenwerking aan, voor het vierde opeenvolgende seizoen. Een partnerschap waar supporters in de regio Twente volop van kunnen profiteren. Ook dit jaar zijn er namelijk weer diverse acties bij de 26 Jumbo Supermarkten in de regio waar aan deelgenomen kan worden.

Vanuit beide partijen wordt er met trots gekeken naar de samenwerking. Jumbo supermarkten is een landelijke partij welke in de regio Twente sterk vertegenwoordigd is. Ook afgelopen seizoen in de Keuken Kampioen Divisie bleven de acties van FC Twente bij Jumbo supermarkten populair. Hierdoor is ervoor gekozen om de huidige kassabonactie, verjaardagactie voor Kidsclubleden en de maatschappelijk actie voort te zetten. Met de kassabonactie worden er in iedere deelnemende Jumbo supermarkt 10 toegangskaarten per wedstrijd verloot. Daarnaast kunnen Kidsclubleden met hun verjaardag, op hun vertoon van hun FC Twente verjaardagskaart, een cadeau ophalen in de dichtstbijzijnde deelnemende Jumbo Supermarkt. Met de maatschappelijke actie wordt een project/groep in de regio beloond door de Jumbo met een bezoek aan FC Twente. Kijk ook op: www.fctwente.nl

Een gouden combinatie

ALMELO - Klachten verminderen, werken aan een specifiek doel of gewoon het optimale uit je gezondheid halen? Diëtistenpraktijk Vitalise en The Box fysiotherapie behandelen mensen met resultaat.

The Box fysiotherapie en Diëtistenpraktijk Vitalise werken sinds een half jaar samen aan de Henri Dunantstraat, waar zij op een geheel eigen wijze behandelen. Met de specifieke expertise van beiden helpen zij zowel de conditie en fitheid te verbeteren als het aanleren van een gezondere leefstijl.


Effectief
Niet alleen uit de wetenschap blijkt het, maar ook uit de enthousiaste reacties van onze cliënten blijkt hoe effectief een goede samenwerking tussen de fysiotherapeut en de diëtiste kan zijn" zegt Elise Slootman, eigenaresse van diëtistenpraktijk Vitalise. "Dat beweging en voeding samengaan lijkt heel logisch, toch is deze intensieve manier van samenwerken tussen diëtist en fysiotherapeut een uniek concept in Almelo".


Gespecialiseerd
Binnen het unieke concept wordt er gebruikt gemaakt van gespecialiseerde apparatuur om de lichaamssamenstelling vast te stellen. Op deze manier kan een behandelplan vanuit zowel de fysiotherapeut als de diëtist nog beter op maat worden gemaakt.


Tevreden cliënten
"De combinatie van een goede samenwerking, de setting waarin ook functionele trainingen worden gegeven en de volledig op maat gemaakte behandelingen maken dat wij heel veel bereiken met onze cliënten" zegt de fysiotherapeut van The Box fysiotherapie enthousiast. "Zo helpen wij iedereen in Almelo graag een stapje gezonder door het leven".


Meer informatie
Nieuwsgierig geworden? Ga voor meer informatie naar www.theboxfysiotherapie.nl, www.dietistenpraktijkvitalise.nl of bel 0546 870 141.

Start crossseizoen

TWENTE - Het crosscircuit van het Oosten is niet meer weg te denken uit de regio: zaterdag 9 november zal in Rijssen de 22e editie van start gaan.

Deze reeks hardloopwedstrijden is een circuit van 5 hardloopwedstrijden in achtereenvolgens Rijssen, Nijverdal, Holten, Wierden en Markelo. De atletiekverenigingen loodsen u over de mooiste plekken van Overijssel. Het crosscircuit is een ideale reeks wedstrijden die je helpen de winter fit door te komen. Dit seizoen belooft het weer een fantastische editie te worden.

Crossloop
De Sans-Online-crossloop is een prachtig loopparcours in de omgeving van de Rijsserberg. De afstanden zijn 1,5 km, 2,5 km, 5 km en 10 km, voor iedereen een passende uitdaging! De crossloop start bij de atletiekbaan van AV Rijssen en de eerste starttijd is om 13.00 uur. De 5 km bestaat uit 2 ronden en de 10 km uit 4 ronden, met doorkomsten op de atletiek baan.

Inschrijving geopend
Ben je er dit jaar ook bij? De inschrijving voor de Sans-Online-crossloop èn het crosscircuit is geopend! Iedereen kan zich online tot en met donderdag 7 november inschrijven op www.hetcrosscircuit.nl Na-inschrijving is op de wedstrijddag tot 30 minuten voor de start van de afstand mogelijk.

Open dag AZC

ALMELO - 28 september is er een open dag bij het AZC in Almelo. Iedereen die benieuwd is hoe het er nu aan toe gaat binnen het asielzoekerscentrum is tussen 13.00 tot 16.00 uur welkom.

Voor veel bewoners is het een dag waar ze naar uitkijken. Ontmoetingen en kennismakingen met Nederlanders zijn voor hen ook van grote waarde. Er zal een rondleiding verzorgd worden door de bewoners, vrijwilligers en medewerkers. Ook kan je onder het genot van een bakje koffie en zelfgemaakte hapjes een gesprek aangaan met vluchtelingen. Op openazc.nl kun je bekijken welke locaties meedoen en wat er op het programma staat.

AlmeLon

ALMELO - Sportbedrijf Almelo, Fysio Almelo en Bibliotheek Almelo slaan de handen ineen en organiseren dit najaar gezamenlijk de AlmeLon. De triatlon in Almelo voor iedereen.

Bewegen is natuurlijk goed voor de gezondheid, en samen bewegen maakt het ook nog eens leuk. Door bij de triatlon samen 60 minuten te fietsen, 60 minuten te wandelen, en 30 minuten te zwemmen wil de tweede editie van AlmeLon met de juiste begeleiding iedereen op verantwoorde manier samen laten bewegen. Vanaf het sportpark aan de Sluiskade NZ 126 begint om 8.30 deze sportieve dag. Na afloop wordt er gezamenlijk geluncht. Kosten voor deelname zijn €10,- en aanmelden kan via www.sportbedrijfalmelo.nl/almelon.

Reflectie

ALMELO - Bij Kunsthal Hof 88 is tot en met 13 oktober de nieuwe tentoonstelling Reflectie met werken van de kunstenaars Janine Eshuis, Jantien Kahn, Herman Meijlof en Jonas Snijders te bezichtigen.

De drie artiesten werken allen op een andere manier met kunst. Janine Eshuis werkt met verschillende media en dragers en probeert daarmee een oorspronkelijk beeld neer te zetten. Terwijl Jantien Kahn voornamelijk werkt met harde steensoorten en haar inspiratie haalt uit natuurverschijnselen. Ook is de laatste serie van de Herman Meijlof te zien. De in 2008 overleden kunstenaar heeft nog een mooie en introverte serie 'Vlinders' nagelaten. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Almelo en Wierden hebben zin in oergezellige Burendag

ALMELO / WIERDEN - Het is september en dat betekent dat deze maand in heel Nederland Burendag gevierd zal worden. Kom gezellig samen met je buren en vergroot de sociale verbinding in jouw buurt. Dit jaar valt het op 28 september. De eerste officiële Burendag was in 2006, sinds die tijd heeft het zich als een olievlek over het land verspreid. Doe ook mee!

Het Oranje Fonds is een van de intitiatiefnemers van deze speciale dag die jaarlijks op de vierde zaterdag in september plaatsvindt. Het doel van Burendag: buren met elkaar in contact brengen. Door elkaar beter te leren kennen en samen te werken wordt de buurt leuker en veiliger. Het oude spreekwoord zegt niet voor niets dat een goede buur beter is dan een verre vriend. Misschien zit je al vol ideeën, maar hoe pak je de organisatie nu het best aan? Volg onderstaande stappen en alles komt goed.

Samen organiseren
Spreek je buren aan om te vragen of het hen het leuk lijkt om samen Burendag te organiseren. Bedenk vervolgens een of meerdere activiteiten. Je kunt het eenvoudig houden met bijvoorbeeld een koffietafel voor de volwassen en limonade en wat spelletjes voor de kinderen. Je kunt echter ook groot uitpakken met een uitgebreid straatfeest met rommelmarkt en barbecue. Ook kun je kiezen voor een bepaald thema, zoals een sportdag voor jong en oud. Ga naar burendag.nl om verschillende voorbeelden te bekijken ter inspiratie. Er zijn complete draaiboeken en een checklist beschikbaar die gegarandeerd voor een geslaagde dag zullen zorgen. Vergeet je niet op de website aan te melden en natuurlijk de buurt uit te nodigen. Misschien bestaat er al een buurtapp om iedereen op de hoogte te brengen. Zelf uitnodigingen maken en versturen is vanzelfsprekend veel leuker. Sjablonen hiervoor zijn eventueel te downloaden op de website. Betrek zo veel mogelijk mensen uit de buurt bij de organisatie, dat is gezellig én vele handen maken licht werk.

Wie doen er al mee?
Op burendag.nl vind je een kaart van Nederland waar alle buurten die zich al hebben aangemeld zijn terug te vinden. Zo weet je snel of er iets in jouw omgeving zal plaatsvinden. Bezoek de Facebookpagina van Burendag om tips van andere, ervaren Burendagvierders te lezen.

Tuinmeubilair voor je hond en jou

ALMELO - Is jouw viervoeter in de zomer ook druk op zoek naar een schaduwplekje in de tuin? Dat hoeft niet langer met dit luxe tuinmeubel speciaal voor je hond én jou.

Dit meubel is een hondenmand, loungetafel én dienblad in een. Middelpunt van je terras Only the best voor jouw trouwe viervoeter. Lekker hondenkussen, check! Fijne schaduwplek, check! Dicht bij het baasje in de buurt, check! Dit nieuwe tuinmeubel heeft het allemaal. Niet langer je maatje op de stenen naast je, maar comfortabel in een teakhouten hondenmand. Jij op de loungeset, hij in het midden van je terras. De hondenmand krijgt schaduw dankzij een handig dienblad dat bovenop te plaatsen is. Hiermee haal je makkelijk een verkoelend drankje voor jullie allebei op. Zo heb je er ook nog eens een handige loungetafel bij. Scoor hem snel bij Kees Smit Tuinmeubelen.

Kees Smit
Kees Smit Tuinmeubelen is gevestigd in Almelo aan de Ambachtstraat 5. In de Experience Store XXL kunt u veel inspiratie opdoen voor de tuin in de breedste zin. Geopend op maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie en de webshop ook op: www.keessmit.nl

Bijeenkomst NAH

DEURNINGEN - De stichting NAH Oost organiseert op dinsdag 17 september een bijeenkomst over visuele problemen die zijn ontstaan door niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Ruim 50 procent van de mensen met NAH ervaren visuele problemen. Zij weten vaak niet hoe zij om moeten gaan met de gevolgen hiervan en waar zij voor hulp en behandeling terecht kunnen. Gastsprekers Carine Lichtenberg en Femke Oude Lansink gaan tijdens de bijeenkomst onder andere in op de verschillende visuele functies en de problemen die mensen met NAH kunnen ervaren. Beiden zijn ergotherapeut en werkzaam bij Bartiméus.

Aanmelden
De bijeenkomst is op 17 september van 19.30 tot 21.30 uur bij Frans op den Bult aan de Hengelosestraat 8 in Deurningen. Aanmelden voor deze interactieve bijeenkomst moet vóór 13 september op www.nah-oost.nl of een e-mail te sturen naar Petra Baks via administratie@nah-oost.nl. Kosten voor deelname zijn voor mensen met NAH € 5,- , betrokkenen € 7,50 en professionals € 10,-. Pinnen is helaas niet mogelijk.

Landschapsbeheer Overijssel verder op een nieuwe manier

WIERDEN - Hoe kunnen we het beheer van kostbare natuur nog beter uitvoeren, nu en in de toekomst? Deze vraag staat centraal bij de nieuwe pilots voor landschapsbeheer die nu van start gaan.

Op 30 augustus werd in Heino een bijeenkomst gehouden over de Pilots Langjarig Beheer van Landschap Overijssel. Het gaat hierbij om de proefgebieden Wierden, Hof van Twente, Staphorst, Salland, Enschede, IJsseldelta en Steenwijkerland. Een moment om bij stil te staan, want afgelopen periode hebben deze zeven pilots hun plannen uitgewerkt en in een zogenaamd 'bidbook' omschreven. Met deze bidbooks doen zij een aanbod hoe zij als gebied het langjarig beheer van het landschap willen organiseren en financieren.

Eigen aanpak per gebied
De pilots zijn uitgedaagd om na te denken over een aanpak die past bij hun eigen gebied. De eerste mijlpaal is bereikt: de uitwerking van bidbooks. In dit plan staat beschreven hoe er uitvoering kan worden gegeven aan het langjarig beheer van landschapselementen zoals houtwallen, houtsingels, knotwilgen, meidoornhagen, struwelen, kleine bosjes, sloten en poelen. Centraal staat het versterken van de verbinding tussen mens en landschap. De bijeenkomst in Heino volgt op een serie bijeenkomsten waarin het delen van kennis en ervaring over het vergroten van eigenaarschap en betrokkenheid centraal staat.

Volgende fase
Ook reikte Eibert Jongsma, manager Landschap bij Landschap Overijssel aan alle pilots een kunstwerk uit ter ere van de bereikte mijlpaal in de pilots. Eibert: "Prachtig om de eigen aanpak van verschillende pilots te zien met lokaal gedragen initiatieven. Stuk voor stuk betrokken mensen en partijen die 'hun' landschap willen behouden en versterken. Er worden koppelingen met andere (lokale) ontwikkelingen en onderwerpen gelegd om het landschapsbeheer mogelijk te maken. Hiermee wordt de betrokkenheid vergroot en maatschappelijke verankering versterkt. Dit spreekt vertrouwen uit voor de toekomst van ons landschap."

Andere koers
Van 2008 tot 2015 was de regeling Groene en Blauwe Diensten van kracht. Een regeling waarbij vanuit provincie en gemeenten geld beschikbaar werd gesteld voor langjarige beheercontracten van landschapselementen (20 tot 30 jaar). Met het koersdocument 'Natuur voor elkaar' dat in 2017 gezamenlijk is opgesteld door partners onder regie van de provincie Overijssel, is voor het beheer van landschap een andere koers ingeslagen. De gedachte achter deze vernieuwde koers is dat het in stand houden van landschap een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Een kleine groep voert nu het onderhoud uit, wat dit wel kwetsbaar maakt. Er moeten meer mensen verantwoordelijkheid nemen voor dit doel.

Maak kennis met State of Art: A Statement of Style!

ENSCHEDE - Wanneer je binnenstapt bij State of Art Enschede, stap je in een fris en kleurrijk geheel. Je wordt omarmd door een fijne sfeer die je direct een warm gevoel van welkom geeft.

Ralf, Brian en Rita geven op een prettige wijze een passend advies, waardoor men altijd weer tevreden met een aankoop naar huis gaat. Uiteraard staat altijd voor elke gast de koffie klaar. Met acht verschillende collecties per jaar in de maten S tot en met 4XL, heeft State of Art voor elke man een passend kledingstuk. State of Art is onlosmakelijk verbonden met de autosport. De passie voor stijlvolle modern-classics kleding in combinatie met de klassieke autosport valt al jaren in de smaak. De liefde voor klassiekers zit in de genen van het merk verankerd. Bijzonder aan de Store in Enschede is de opvallende Porsche die te zien is in de winkel.

Statement of Style
Met sportieve, eigentijdse én comfortabele mode blijft State of Art ook de vele komende jaren nog 'a statement of style'.Genoeg redenen om de unieke winkel in Enschede te bezoeken. Het enthousiaste team staat voor u klaar om u persoonlijk advies te geven. Wij zien u graag een bezoek aan onze winkel brengen, al is het maar voor een kopje koffie. Kom langs aan de Langestraat 9 in Enschede. Kijk ook op: www.stateofart.com

Reünie tafeltennis De Trefhoek

ALMELO - Aanstaande zaterdag 7 september organiseert Tafeltennisvereniging De Trefhoek een gezellige reünie voor al haar oud-leden. In het eigen clubgebouw aan de Fabrieksstraat 2, op het Sluitersveld in Almelo, van 19.00 – 23.30 uur.

Dit jaar bestaat de vereniging precies 49 jaar. Reden genoeg voor een feestje! Waarom wachten tot je 50 bent? Aanmelden is verplicht en kan via de facebookpagina van de club of per email: ttvtrefhoek@gmail.com.

Nederlands Kampioen
In 49 jaar tafeltennis op het Sluitersveld is er heel veel gebeurd. TTV De Trefhoek was ooit een belangrijke speler binnen de nationale competities. Liefhebbers uit de hele regio trokken zaterdagmiddag naar de hal in Almelo om te genieten van de kunsten van geweldige spelers waarvan Gert Kobes, meervoudig Nederlands kampioen, misschien wel de bekendste was. Maar ook in de regionale competitie speelde De Trefhoek een belangrijke rol. In de bloeiperiode van de sport én de club schreef de vereniging meer dan 20 seniorenteams in. Ook de jeugdafdeling leverde het ene na het andere talent af en trok door heel Nederland voor wedstrijden en toernooien.

Rebels
Ook in de Twentse competitie deed TTV De Trefhoek van zich spreken. Een van de beroemdste verhalen is die van de Curleteers. Een bescheiden team dat maar bleef promoveren na de massale aanschaf van een bijzonder soort batje, waarvan betwist werd of het wel gebruikt mocht worden in de competitie. Het zou in de magnetron worden opgewarmd voor de wedstrijden… Het leverde de club een beetje rebels imago op. Het clubhuis puilde uit. Ook tijdens de beroemde kaartavonden en de vele toernooien die de club organiseerde. Regelmatig ging De Trefhoek op avontuur naar een toernooi ergens in 't land.

Goede oude tijd
Inmiddels heeft ook TTV De Trefhoek, zoals zoveel sportverenigingen, het lastig. De verhalen zijn bekend. Iedereen is druk druk druk. De jeugd werkt liever, in plaats van sporten. Reden te meer om nog eens lekker terug te kijken op die goeie, ouwe tijd. Nog één keer de verhalen van vroeger ophalen en die ene anekdote lekker nog eens delen. Aanstaande zaterdag, vanaf 19.00 uur. Aan alle oud-leden - en dat zijn er heel veel - de oproep: Komt allen. Meld je wel even aan via bovenstaande mogelijkheden.

Voorbereiding Winters Almelo in volle gang

ALMELO - Stichting Almelo Events is volop aan het voorbereiden van Winters Almelo om straks in december het centrum van Almelo weer goed in de kerstsfeer te zetten. Het is inmiddels een traditie om in de dagen voor Kerst de Koornmarkt om te toveren tot een gezellig Kerstplein.

Kenmerkende activiteiten zijn daar de verkoophuisjes, de sprookjestuin, de reuzekerstboom, live kerstmuziek en andere attracties. En natuurlijk is er ook dit jaar weer de Kerstparade, een jaarlijks groeiende stoet van bekende sprookjes- en stripfiguren, die de bezoekers op hun manier een vrolijke kerst wensen. Dit alles vindt plaats op 14 en 15 december 2019. Een tweede opvallend onderdeel van Winters Almelo is het Kerstkorenfestival, dat dit jaar op zaterdag 21 december plaatsvindt. Koren, die in die decemberperiode hun eigen kerstrepertoire hebben ingestudeerd, willen die inspanning natuurlijk ook graag zoveel mogelijk ten gehore brengen aan een groot publiek.

Deelnemers welkom
Stichting Almelo Events nodigt koren en zanggroepen uit Twente uit om op deze zaterdag te komen zingen in Almelo en zich door een deskundige jury te laten beoordelen, die uiteindelijk de drie beste koren met het meest aansprekende kerstrepertoire kiest. De jury kent deskundigen op het gebied van (koor)zang, maar ook vertegenwoordigers, die vanuit de optiek van het luisterpubliek oordelen. Koren/zanggroepen met een uiteenlopend genre zijn van harte welkom om aan dit festival deel te nemen om zo een bijdrage te leveren aan de kerstsfeer in de binnenstad van Almelo. Voorwaarde is wel dat men een repertoire brengt, dat aansluit bij de kerstsfeer, die we willen realiseren. Koren die hierin geïnteresseerd zijn kunnen een mail sturen naar info@almeloevents.nl.

Open monumentdag

ALMELO - Ieder jaar stellen verschillende monumenten in september hun deuren open voor het publiek. Een unieke kans om eens een kijkje te nemen op plaatsen die normaal gesproken niet toegankelijk zijn.

Ook in Almelo zijn op zaterdag 14 september weer verschillende bijzondere plaatsen te bewonderen. Dit jaar doen Het Wevershuisje, Stadsmuseum Almelo, Korenmolen de Hoop, Bolletje Winkel, de Grote Kerk, de St. Georgiusbasiliek, de Doopsgezinde Kerk, de Bleekkerk, en de Rechtbank mee met de open monumentendag. De verschillende locaties organiseren elk hun eigen activiteiten voor de bezoekers. De Joodse Begraafplaats is voor de gelegenheid op zondag 15 september tussen 14.00 en 16.00 uur te bezoeken.

Apollo 11 in het Theater Hof 88

ALMELO - De film Apollo 11 is op 11 september in het Theater Hof 88 om 20.15 uur te zien. De beelden van de eerste maanlanding van de mens zijn omgezet in HD en slepen de kijker meer in het verhaal dat over de hele wereld werd uitgezonden.

Regisseur Todd Douglas Miller maakte de film vanwege het 50-jarig jubileum van de maanlanding in 1969. Niet alleen gebruikte hij de beelden die uitgezonden werden, maar ook de geluidsbanden van de ruimtereis. Apollo 11 volgt de astronauten vanaf de voorbereidingen op hun ruimtereis, de lancering, maanlanding en terugreis. Daarnaast zien we de duizenden toeschouwers die vanaf hotelbalkons, bovenop autodaken en in de straten rond Cape Canaveral de historische gebeurtenis live volgden.

Inzamelactie kleding

ALMELO - Vereniging Paardrijden Gehandicapten Oost haalt nog tot 10 september kleding op om geld in te zamelen. De opbrengst is bedoeld om mensen met een handicap te kunnen helpen paard te rijden.

Inwoners van Almelo hebben thuis een plastic zak ontvangen waar de kleding in verzameld kan worden. Op de kledingzak staat ook wanneer deze opgehaald wordt en wanneer de zak dus aan de straat kan. U kunt de zak ook zelf afleveren bij de manege van De Gravenruiters aan de Plesmanweg 1c of bij tankstation Leus aan de Baniersweg 36.

Repair Café Almelo weer geopend deze vrijdag

ALMELO - De vrijwilligers van Repair Café Almelo staan op 6 september weer voor u klaar. Tussen half 1 en half 4 kunt u terecht in het Klussenhuis van Aveleijn in Almelo, Kruisweg 2, voor reparaties van uw spullen.

Het laatste Café van 23 augustus was niet gewóón druk, het was extréém druk. Maar liefst 27 reparaties kwamen voorbij. Het was de dag van de koffiemachines. Acht koffieapparaten werden binnengedragen. Daarbij de bescheiden Senseo, maar ook koffiewondermachines die malen, mengen, en schuimen. Alleskunners die niet terugdeinzen voor ristretto, espresso, macchiato, cortado of cappuccino. Dergelijke machines brengen de trotse eigenaars in extase, als ze werken, maar trots verandert in wanhoop als ze het laten afweten. Voor de Senseo heeft het Café een prachtige en slim ontworpen arterie-schaar aangeschaft. Deze schaar wordt gebruikt door chirurgen om bloedvaten af te klemmen op moeilijk bereikbare plekken in het menselijk lichaam. De reparateurs van het Repair Café gebruiken hem om de magneet in het Senseo reservoir te manipuleren.

Diverse items
Maar er was meer dan koffie. Een grootmoeder kwam met een defecte Legotrein voor haar kleinzoon. Oma was blij toen ze het treintje weer zag lopen. De eigenaresse van een Samsung tablet was op de koffie gekomen doordat haar zoon het presteerde om een Apple stekkertje in het oplaadstation van de Samsung te persen. Helaas. Een nieuwe connector voor de Samsung, te bestellen voor enkele euro's, zal uitkomst brengen.

Gezelligheid
Ondertussen werd er gezellig koffie gedronken in het Café. Wat te doen met een stofzuigerslang waar de kop af gedraaid is? Herman weet raad. Bertus repareert een roze ladyshave en test haar op zijn harige onderarm. Ook een blender kwam op tafel. Een test van deze fraaie keukenmachine klonk als het opstijgen van een F16. Een papierversnipperaar had zich verslikt en werd weer in orde gebracht. Een TV was tijdens het transport beschadigd geraakt. Een tinnen kandelaar werd naadloos gelijmd. En verder waren daar een cassettedeck, een boormachine, een rijstkoker, naaimachines en de onvermijdelijke stofzuiger. Het was goed toeven in Repair Café Almelo. De klanten genoten van hun bakkie en waren trots dat ze via het Repair Café konden bijdragen aan een duurzaam Almelo.

Weggooien, NEE!
Kom met uw reparaties naar het Repair Café op 6 september. Repareren en hergebruiken betekent minder afval, minder gebruik van grondstoffen en duurzamer leven. Het motto van Repair Café Almelo is: "Weggooien: nee! Naar het Repair Café ermee!" Voor reparaties betaalt U een vrijwillige bijdrage. U kunt op een vrijdagmiddag slechts 1 apparaat ter reparatie aanbieden. ?De vrijdagmiddagen waarop Repair Café Almelo is geopend vindt u op www.repaircafealmelo.nl Volg de activiteiten op Facebook @repaircafealmelo.nl

Dronessubsidie moet hindernissen wegnemen

Shutterstock

ENSCHEDE - Drones zijn volop in ontwikkeling en bieden grote economische kansen, zeker in de regio Twente, waar bedrijven voorop lopen op het gebied van de hightech. Achterlopende regelgeving frustreert helaas de ontwikkelingen.

Het gebruik van drones en een veilig luchtruim gaan nu vaak niet goed samen. Dit geldt in het bijzonder voor een stedelijke omgeving, denk aan de veiligheid rondom ziekenhuizen. Door de onduidelijkheid omtrent botsende belangen blijven investeringen achter. Toch bieden drones veel kansen die onbenut blijven. Om een goede balans te vinden ontvangt Enschede nu 1,1 miljoen euro aan Europese subsidie voor het verder ontwikkelen en toepassen van dronetechnologieën. Dit is het programma "Aerial Uptake". Het hoofddoel is om obstakels te overwinnen, zoals de strikte regelgeving. Er zal gekeken worden naar manieren om drones beter in bestaande luchtvaartsystemen in te passen. Ook kunnen innovatieve toepassingen worden verkend. Bijvoorbeeld het bezorgen van pakketjes of maaltijden. Bovendien kan de gemeente zelf profiteren van door drones verzamelde data over wegen of waterwegen. Of het nu gaat om commercie of recreatie: zo kan beleid worden gevoerd op basis van informatie die nauwkeurig en actueel is.

Regionale proeftuin
De regionale proeftuin voor onbemande systemen, zoals drones, zal zo een stevige impuls krijgen. De gemeente Enschede en de provincie Overijssel werken sinds 2016 aan een ecosysteem voor dronetechnologie in samenwerking met dronecluster Space53. Gevestigd op voormalig vliegveld Twente, alwaar alle ruimte is voor het testen van nieuwe technieken. Wethouder Eelco Eerenberg: "In Enschede weten we kennis en technologie om te zetten in florerende bedrijven. De stad heeft alles in huis om innovatieve dronebedrijven te laten ontstaan en groeien." Space53 had op 8 augustus de primeur: op de Alphatoren in Enschede werd de eerste droneradar van Nederland geplaatst. De radar houdt het luchtruim van de stad scherp in de gaten. Dit is cruciaal voor het behoud van een veilig en functioneel luchtruim.

Beter lezen en schrijven

TWENTE - Stichting Lezen en Schrijven organiseert komende week de Week van de Alfabetisering. Deze week vragen veel organisaties aandacht voor het belang van taalvaardigheid.

Een goede beheersing van het Nederlands is belangrijk voor veel aspecten van het dagelijks leven. Zo is dit belangrijk voor het vinden van werk, communiceren met de overheid, het weten van wat er speelt in de wereld en nog veel meer. Toch is dit een fenomeen waar we nog lang niet altijd voldoende inzicht in hebben. Wie kampt met laaggeletterdheid komt er namelijk zelden openlijk voor uit.

De cijfers
Een aantal cijfers om een beeld te schetsen van de problematiek. In Nederland zijn er 2,5 miljoen laaggeletterden. Een deel daarvan heeft alleen moeite met taal of rekenen, maar het grootste gedeelte heeft met beiden problemen. Meer vrouwen dan mannen behoren tot deze groep en meer autochtonen dan eerste generatie allochtonen. Verder zijn er onder jongeren minder laaggeletterden dan onder ouderen.

Gevolgen
De Stichting Lezen & Schrijven geeft aan dat laaggeletterdheid gevolgen heeft voor het inkomen van iemand. Zo is deze groep mensen vaker afhankelijk van een uitkering, is de kans groter dat ze ten minste één jaar onder de armoedegrens leven, melden zij zich relatief vaker aan bij de schuldhulpverlening en maken zij vaker gebruik van de zorg. Verder zijn er ook voor de kinderen van deze groep mensen gevolgen. Zij presteren op school minder goed op het gebied van taal.

Actie
De gevolgen zijn voor deze mensen niet fijn, maar ze laten het door schaamte niet altijd blijken dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Toch zijn er sinds 2012, toen het samenwerkingsprogramma Taal voor het Leven begon, honderden gemeenten begonnen met het aanpakken van laaggeletterdheid. Zo zijn er meer dan 300 taalhuizen waar mensen onder begeleiding kunnen werken aan een betere beheersing van de taal. Ook in Twente kan men in vrijwel iedere bibliotheek terecht voor ondersteuning door vrijwilligers om samen de taal te leren en te verbeteren, al dan niet met lesmateriaal. Door deze laagdrempelige initiatieven kunnen laaggeletterden zich beter redden in onze steeds digitaal wordende maatschappij.

Doemee-award 2019

TWENTE - De Doemee-award is een initiatief van MEE. Het is een award voor personen of organisatis die ervoor zorgen dat iedereen maximaal mee kan doen in de samenleving. Ook mensen met een beperking, een chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt.


Volgens Hans Martijn Ostendorp, ambassadeur van de Doemee-award en directeur van De Graafschap, zijn er om ons heen gelukkig veel inspirerende voorbeelden te vinden van mensen en organisaties die ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen. "Zij vinden wat ze doen heel gewoon. Ze zouden daarover nooit hoog van de toren blazen. Ik zou ze willen aanmoedigen om het vooral gewoon te blijven vinden en die bescheidenheid te behouden. Tegelijkertijd hoop ik dat dit soort mensen en organisaties een voorbeeld durven te zijn voor anderen. Want juist hun voorbeelden en succesverhalen hebben we nodig om andere mensen en organisaties te stimuleren en inspireren." Een initiatief inzenden voor de award 2019 kan tot 1 oktober via www.doemee-award.nl. De winnaar wordt eind dit jaar tijdens een feestelijke uitreiking bekend gemaakt.