Hart van Almelo - Wierden

5 juli 2019

Hart van Almelo - Wierden 5 juli 2019


Nieuw FNV netwerk gehuisvest in Almelo

Foto: Shutterstock.com

ALMELO - Sinds woensdag 26 juni kent de vakbond FNV een lokaal netwerk in Almelo. Dit vakbondsnetwerk moet de ruim 12.000 leden uit Almelo, Wierden. Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen en Twenterand verenigen.

Woensdagavond was de oprichting van het netwerk definitief met de oprichtingsvergadering en het kiezen van een bestuur. Onder leiding van Huub de Rouw, algemeen bestuurslid van vakbond FNV, werd bij Erve Noordik het bestuur samengesteld. Het lokale netwerk zal de komende tijd worden bestuurd door Harry van der Bijl, Gerard Braamhaar, Gerrit Krol, Willemien Krol, Bert Mast, Marcel Nordemeule en Angela Rook.

Lokaal
Dit team heeft een aantal belangrijke doelstellingen voor de regio Almelo en omstreken. Ze zullen zich voornamelijk bezig houden met het huidige beleid en de uitvoering van gemeentes op het gebied van zorg, werk en inkomen en aanbestedingen. Ook voor de individu wil het netwerk belangen behartigen in deze regio. Zo kunnen werknemers het FNV raadplegen bij een arbeidsconflict, na ontslag of juist bij het re-integreren naar werk na een ziekte of bij een beperking. Met een lokaal netwerk van het FNV kan dit alles op regionaal niveau plaatsvinden, iets waar leden uit de regio baat bij zullen hebben. Het bestuur zal meer zicht hebben op de lokale situaties dan de landelijke FNV waar dit netwerk onder valt, waardoor er gerichter gewerkt kan worden door leden en vrijwilligers van de vakbond. Ook zullen er lokaal met enige regelmaat themabijeenkomsten georganiseerd worden.

Belangen behartigen
Vakbond FNV is landelijk de grootste vakbond van Nederland met ruim 1 miljoen leden. Onder hen zijn veel werknemers, maar ook gepensioneerden en werkzoekenden kunnen gebruik maken van het advies en de diensten van het FNV. Onlangs nog was het de FNV die een belangrijke stem had in het nieuwe pensioenakkoord. De vakbond is landelijk verspreid en kent in vrijwel elke plaats wel een spreekuurlocatie, maar wordt ook onderverdeeld in regio's en sectoren. Daarmee worden bepaalde beroepsgroepen of regio's goed vertegenwoordigd en de belangen van leden behartigd.

Pius X en Boessenkool hebben veel baat bij samenwerking

ALMELO - Het vinden van goed technisch personeel is voor iedere ondernemer een uitdaging. En tegelijk zijn scholen ook altijd op zoek naar een goede stageplaats voor hun leerlingen. In Almelo zijn het Pius X college en Machinefebriek Boessenkool al tien jaar samen bezig om deze doelen te realiseren.

Dinsdag vierden de school en Boessenkool een gouden jubileum als partner in het onderwijs. De samenwerking is ongekend profijtelijk voor beide partijen. De school heeft goede stageplekken en kunnen up-to-date onderwijs aanbieden. Boessenkool is aanjager voor verdere onderwijsverbeteringen en het bedrijf profiteert veel van de inzichten van de jongeren die later ook regelmatig terugkeren als nieuwe werknemers.

De geschiedenis
Vijftig jaar geleden knoopte naamgever en directeur/eigenaar Boessenkool van de machinefabriek al banden aan met (de voorloper van) het Pius X college aan de Catharina van Renneslaan. De samenwerking is in de loop der jaren uitgebreid en geïntensiveerd. De machinefabriek (in 2018 uitgeroepen tot meest innovatieve bedrijf van Nederland) biedt leerlingen van het Pius X college onder meer snuffelstages en werkervaringsplekken van twee weken, zorgt voor rondleidingen en kennismakingen in het kader van loopbaanoriëntatie en begeleiding, presenteert innovatieve producten tijdens de open dagen van het Pius X en werkt mee aan de vakwedstrijden die de school organiseert. Bovendien wordt op verschillende niveaus met het Pius X gesproken over verbeteringen en innovaties van het technisch onderwijs.

Veel baat
Het Pius X college ziet veel voordeel in de innige samenwerking tussen het bedrijf en het onderwijs. Hoewel Boessenkool inmiddels al vijftig jaar betrokken is bij het onderwijs, is het zeker niet de enige partner. De school werkt inmiddels samen met veel ondernemers in en buiten Almelo. "Daar hebben we als school zoveel baat bij. Zeker als het gaat om innovatief onderwijs. Bij Boessenkool bijvoorbeeld, staan machines, daar likken we ons als school 'de vingers bij af", aldus directeur Pieter van Schilt.

Uitstekend personeel
Bij Boessenkool is een flink deel van het personeelsbestand ooit opgeleid bij het Pius X College. Goede werknemers, en daar heeft de onderneming uiteraard veel baat bij. Want goed personeel was 50 jaar geleden moeilijk te vinden en dat geldt anno 2019 nog steeds. Daarom investeert de onderneming ook doelbewust in de samenwerking. Het opleiden en de kennismakingen vergen immers ook een personele investering, maar het verdient zich wel terug in de toekomst.

Jaargang: 6 • Nr 258• Wk 27

Sand in the City naar Almelo

ALMELO - Deze dinsdag ging Sand in the City van start op het Marktplein in Almelo. Kinderen kunnen de hele maand genieten van een grote zandbak en een leuk randprogramma.

De festiviteiten zijn opgezet door de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO). Deze bestaat nu tien jaar, met als missie om 900 hectare aan verouderde bedrijventerreinen te herstructureren. Gaandeweg heeft de provincie de taken van HMO uitgebreid. Met het evenement Sand in the City viert HMO een zomer lang haar jubileum. Sand in the City is een cadeau van HMO aan de steden van Overijssel. Sinds dinsdag is Sand in the City in Almelo. Kinderen kunnen naar hartelust bouwen en spelen in het zand, maar er zijn ook wekelijks speciale activiteiten. Bijvoorbeeld zandproefjes in samenwerking met Oyfo en een workshop zandsculpturen maken.


Zand en stenen
"Met zand kun je oneindig bouwen. Leuk voor de jongste generatie, maar ook symbolisch voor de projecten van HMO", aldus Han Wiendels, directeur van HMO. "Of het nu een binnenstad is, een verouderd bedrijventerrein of leegstaande kantoorpanden. Het draait om zand, stenen en bedrijvigheid. Om slopen, saneren en ontwikkelen. Om bouwen aan iets beters." Tegelijkertijd zorgt een grote zandbak voor reuring in de binnenstad. En dat sluit aan bij de ambitie van HMO: gebieden vitaal en leefbaar maken. Plaatsen waar je graag wilt zijn, waar iets gebeurt. "Een zandbak past bij HMO. Wij houden van doen. We zijn maatschappelijke ondernemers en streven naar duurzame oplossingen in onze gebiedsontwikkelingen. Daarom is de zandbak ook gemaakt van natuurlijke materialen en hergebruiken we het zand", legt Han Wiendels uit. Kijk op: www.sandinthecity.nl

Column

Um tóch

Seend det Gerrit van de Tute museumdirecteur is van de Riessense Oudheidkamer gebúúrt der wat. Dat is mear good ook want der geet nen fossen van oons gemeenskopsgeeld hen en doar mag dan ook wat tegenaower stoan. De Tute en consorten prebeert verskilnde doelgroepen noar 'n Oosterhof te kriegen en det lukket ook. Kortens hadden ze professor Herman Pleij oet-eneudigd woerbiej het gung oawer hoe stoark ne identiteit is, hoe at het koomp det sommige proveencies niks an eure identiteit doot en aanderen juust wál. Woerumme bloaze viej as Oosterlingen meender van oons of as de leu áchter 'n Iessel. Heel interessant allemoals en Pleij kon het ook nog mooi brengen. Oaweriessel bevuurbeeld hef bevuurbeeld ginne stoarke identiteit. Ja, wát is Oaweriessel fealijk? A'j noar Freesland en Limburg kiekt, doar zeent de leu greuts op eur proveencie. Det hef vuural met historie te maken. In de tied van de Hanzesteaden ontwikkelen zich vuural an gröttere rivieren belangrieke steaden dee at economisch onofhaankelijk warn. Kiekt mear noar Kaampen, Zwolle, Deamter, Zutphen en Doesburg. En wat hej dan te maken met dee aormoodzeeiers wieterop in de proveencie zoas de Twentenaren. Mear Tweantenaren warn netuurlijk nit gek en kregen eure identiteit en saamheurigheaid wierumme op het momeant det de textiel op köm. De textielbaronnen hulpen mekaander en de oarbeaiders lusteren der wal noa en det veroorzaken op ene of aandere menere een gemeenskopsgeveul. De stoarkste collectieve mentaliteit zee-j bevuurbeeld biej FC Tweante. Het lik det heel Tweante wat héf met dee foebalclub. Neamp nit weg det Tweantenaren de katte oet 'n boom kiekt, zich wat meenderweardig opstelt ten opzicht van de leu oet 't Westen. Pleij tröf det bevuurbeeld ook aaltied an biej de neefjes en nichtjes oet Wierden. Zelf woonden Pleij in 't Gooi en doar konnen ze wal met 'n moond. En at ze dan mangs verskel hadden, of woennear het debat zik toospitsen en der froai met weurde ebekket weur en Herman Pleij dan vreug – mear woerumme doo-j det, dan kom doar aaltied het 'um tóch' um 'n hook hen. In het Meertens woordenbook wordt det 'um tóch' as volgt umskreewn: "Wanneer naar de reden van iets gevraagd wordt en men die niet wil of kan zeggen werd er vroeger vaak 'um tóch' geantwoordt. Iej heurt het helaas nit heel völle mear, of det non koomp umdet de Tweantenaren zich heanig an better ontwikkeld hebt en fesoenlijk van zik of koant bekken, ik weet het nit. Toch is det 'um tóch' springleawend. Gröttere bedriewen maakt mangs keuzes dee at gin meanske begrip. Biej andeelhoolders vergaderingen wordt dan mangs pittige vroagen steeld. At het management der dan nit oetkomt heu-j heel vake: "We hebben andere keuzes gemaakt." Ze hebt gin fesoenlijk antwoord op vake de domste vuurstellen. Geewt 'r mear eens acht op hoe vake a'j det heurt. Woerumme??

Denk mee over vrijheidsjubileum

WIERDEN - Volgend jaar valt er echt wat te vieren! Dan zijn er namelijk veel activiteiten rond het 75-jarig jubileum van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog.

Ook in Wierden gaan de festiviteiten uiteraard niet onopgemerkt aan ons voorbij. Het kerncomité 'VrijheidWierdenEnter' hoopt dat zoveel mogelijk mensen en organisaties mee willen denken om dit tot een succes te maken. De eerste positieve uitkomsten zijn er inmiddels; zo kwamen er op 19 juni meer dan 70 Wierdenaren en Enternaren naar het gemeentehuis om mee te denken. Waar de één al een totaal programma heeft verwacht, stelt de ander zich open om de eigen ideeën door te geven aan het kerncomité VrijheidWierdenEnter.


Vervolg
Alle ideeën worden samengebracht en op 2 juli besproken door het kerncomité. Het lijkt te leiden tot een prachtig programma in 2020. Contactpersonen bij een programma onderdeel zullen na 2 juli zo snel mogelijk worden uitgenodigd om met het kerncomité de volgende stappen te zetten. Binnen 2 maanden moet het programma in concept bekend zijn en kan iedereen aan de slag.

Marieke Blom voorzitter CDA Almelo

Foto: Rick Meinen

ALMELO - De CDA-afdeling van Almelo heeft een nieuwe voorzitter: De 32-jarige Marieke Blom is gekozen om leiding te geven aan de afdeling.

De nieuwe voorzitter was ook een echte noodzaak voor het afdelingsbestuur. Zo vertrok voormalig voorzitter Joukje van Roekel eind 2017 naar Curaçao en bestuurslid Ben Hulshof overleed in december van dat jaar. Het gevolg was dat het CDA door moest met nog maar twee bestuursleden: Peter van Heteren en Janke Snel. Na de gemeenteraadsverkiezingen begon een hernieuwde zoektocht naar een voorzitter. Blom was kandidaat voor de Provinciale Staten en heeft een breed netwerk. Zo komt volgens het bestuur ook uit een echt CDA-gezin. Ze woont in de Almelose binnenstad en is in het dagelijks leven werkzaam als jurist. Blom is volgens het bestuur een goede aanwinst voor het CDA Almelo wegens het grote aantal voorkeurstemmen dat ze heeft gekregen.

Ropa-team Wierden zamelt 10.000 euro in

WIERDEN - Het Team Welkom Wierden heeft meer dan 10.000 euro ingezameld met hun deelname aan de RopaRun. Het geld komt ten goede aan palliatieve zorg voor kankerpatiënten.

Het is inmiddels een paar weken geleden dat het Roparunteam Welkom Wierden moe maar voldaan over de finish in Rotterdam kwam. De 562 kilometer die zij van Hamburg naar de Havenstad hardlopend overbrugde is niet voor niets geweest. Het team heeft in totaal 10.138,27 euro opgehaald voor Stichting Roparun. Het afgelopen jaar organiseerde het team verschillende acties om geld in te zamelen voor het goede doel. Zo werden er onder andere vogeltaarten en paaseitjes verkocht. Ook organiseerden ze een ouder-kind Survivathlon, wasten ze auto's, verkochten loten en hielden flessenbonnenacties bij supermarkten. Binnenkort schenken het doorkomstteam en team Welkom Wierden een opstaphulp en een logeerbed aan het hospice. Zodat geliefden ook in de laatsten dagen op een fijne manier samen kunnen zijn.

Nen zwieger op tied en plaatse is vake
better as nen sprekker in zeuwn taaln.

Maandag 8 juli 10:00 uur

Winst op Kinderrechten Filmfestival voor Partou

SHe Fotografie | Suzanne Heikoop

WIERDEN - De bso's van Partou kinderopvang aan de Kruizemunthof en Eikenlaan in Wierden hebben onlangs de Award voor Beste Kinderrechtenverhaal gewonnen tijdens de landelijke finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Pathé Tuschinski. De kinderen van deze vestigingen namen het met hun film 'Kids Switch' op tegen negen andere inzendingen.

Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival laat kinderen van 8 jaar en ouder spelenderwijs nadenken over hun rechten, door er een eigen Mini Movie over te maken. Basisscholen uit heel Nederland, Partou kinderopvang en Stichting het Vergeten Kind InHolland en vfonds organiseerden eigen voorrondes.

Voorronde Partou

Partou bso's Kruizemunthof en Eikenlaan uit Wierden kwamen met hun film over Artikel 35 uit het kinderrechtenverdrag 'Verboden kinderen te kopen of verkopen' als 1 van de 10 beste van de bijna 60 Partou inzendingen uit de bus. Met een professionele filmcoach maakten zij vervolgens een remake van hun film, waarmee ze samen met negen andere bso's de strijd aan gingen om de landelijke finale te bereiken. Op 5 juni kwamen de deelnemende bso's naar Pathé Rembrandt in Utrecht, waar hun film op het witte doek in première ging. Uiteindelijk gingen de vestigingen uit Wierden er met de felbegeerde Finaleticket vandoor.

Landelijke finale

Het imposante Pathé Tuschinski in Amsterdam vormde 28 juni het decor van de landelijke finale. Hier kwamen de finalisten uit het hele land naar toe. Als echte filmsterren vulden zij de zaal. Alle 10 de films werden hier nog een keer op het witte doek vertoond. De finale werd gepresenteerd door Filmcoach Freek: hèt gezicht van het UKRFF YouTube-kanaal. De jury bestond uit: Teun Peters (YouTuber team van Dylan Haegens), Jacques Vriens (kinderboekenschrijver), Klaasje Meijer (zangeres K3), Rens Raemakers (D66 – Jeugdzorg), Sasja Bökkerink (UNICEF) en Rómeycia Valentijn (winnares Jeugdjournaal-wedstrijd 2019). Er werden in vier categorieën Film Awards uitgereikt: Beste Acteerprestatie, Beste Kinderrechtenverhaal, Beste Film en de Publieksprijs (door alle aanwezige kinderen werd er in de zaal gestemd). De prijs bestond uit een mooie glazen UNICEF Film Award en bioscoopkaartjes voor de hele groep.

Juryoordeel

Het oordeel van de jury: "Het verhaal van Partou bso Kruizemunthof/Eikenlaan was heel grappig. Het was verrassend, er gebeurde van alles en het was vooral heel fantasierijk en goed uitgevoerd. Complimenten!" Tijdens de 'winnaarsspeech' bedankten de kinderen iedereen die aan de film had meegewerkt, Filmcoach Freek en ook hun leidsters "Dankjulliewel dat jullie het met ons aandurfden om in dit avontuur te stappen."

Heracles Almelo oefent weer voor nieuw seizoen

ALMELO - Heracles Almelo is de voorbereiding op het seizoen 2019-2020 goed gestart.

De formatie van Frank Wormuth trad afgelopen zaterdag voor het eerst aan in de nieuwe thuisshirts voor het aankomende seizoen. Traditiegetrouw stond er op 29 juni het Almeloos feestje op de planning. Op het terrein van AVC Heracles, waar het fundament van Heracles Almelo is gelegd, trad de selectie aan tegen de amateurs van verschillende verenigingen uit Almelo. Deze groep spelers vormen samen de Almelose selectie en waren in de schaduw van de monumentale tribune de eerste officieuze tegenstander van Heracles Almelo. De Almelose eredivisionist bleek zoals verwacht te sterk voor de regionale amateurs, Heracles Almelo won deze wedstrijd met 0-6.

Bornerbroek
Een dag later stond voor Heracles Almelo een wedstrijd in Bornerbroek op het programma, waar het Deense FC Nordsjaelland de tegenstander was. Heracles Almelo, dat aantrad met nieuwelingen Kiomourtzoglou en Bijleveld in de basis, speelde met 1-1 gelijk tegen de Denen. Woensdagavond (3 juli 2019) speelt Heracles Almelo om 18.30 uur een oefenwedstrijd in Garderen, waar een treffen met Club Brugge wacht. Verder speelt Heracles Almelo deze week nog tegen de Vroomshoopse Boys (zaterdag 6 juli om 16.30 uur in Vroomshoop) en staat er op 7 juli de Open Dag op het programma. Hierna vertrekt de selectie naar Billerbeck voor een trainingskamp. Kijk voor meer informatie over de voorbereiding voor het komende seizoen op heracles.nl/agenda.

Erve Asito nieuwe stadionnaam Heracles Almelo

ALMELO - Voor minimaal de komende tien jaar is Erve Asito de naam van het stadion van Heracles Almelo. Hoofdsponsor Asito en Heracles Almelo maakten deze naam maandagochtend bekend. De nieuwe naam staat symbool voor het thuisgevoel dat supporters van Heracles Almelo hebben als ze naar het stadion komen. Daarnaast staat het symbool voor de plek waar families zich thuis voelen; het erf als een plek waar de hele familie samenkomt.

Eerder dit jaar sloten Heracles Almelo en Asito al en tienjarige overeenkomst over het hoofdsponsorschap, en vanaf 1 juli is Asito dus officieel naamgever van het stadion. Remko Stolk, commercieel directeur van Asito sprak de volgende woorden over de samenwerking: "Erve Asito straalt het familiegevoel uit dat zowel bij ons bedrijf als de club hoort. Hier kom je naartoe om samen te zijn. Het gevoel van het erf waar je vroeger met je opa voetbalde en nu met je eigen kinderen." Algemeen directeur van Heracles Almelo, Rob Toussaint, voegde daar aan toe dat het stadion meer dan ooit het hart van de club wordt; een plek voor iedereen. Naast de naam van het stadion, werd ook de straat waaraan het stadion ligt omgedoopt tot het Van Riemsdijkplein. Naar militaire traditie werd bij zonsopgang het oude bord met de straatnaam weggehaald, en een nieuwe werd geplaatst. Dit alles gebeurde op de honderdste geboortedag van Joop van Riemsdijk. Van Riemsdijk is de oprichter van Asito en was een fervent supporter van Heracles Almelo.

Uitdagende suptour

ALMELO - Ben jij sportief aangelegd en durf je de uitdaging aan te gaan? Neem dan onder leiding van een SUP instructeur deel aan de twee uur durende SUP tour van Sup school Paddle & Surf.

Bij Stand Up Paddling sta je rechtop op een breed, meestal opblaasbaar board, waarop je paddelt in het water. Het suppen is de perfecte work-out voor je lichaam en zorgt tevens voor ontspanning. De Sup school hoopt hiermee het suppen te promoten in Twente. Zij hebben een basislocatie in Almelo op het Indiëterrein aan de Noordzijde 14. Deelname kost €17,50, inclusief de huur van de materialen. Vooraf reserveren is verplicht: mail naar info@paddle-surf.nl of stuur een Whatsapp bericht naar 06-10302867.

Kom kijken en doen...

ALMELO - In het Stadsmuseum in Almelo is de tentoonstelling 'Kom kijken en doen... Almelo groen' te bezichtigen.

Stadsmuseum Almelo heeft in samenwerking met het IVN/Natuurhus Almelo deze tentoonstelling tot stand gebracht. Deze tentoonstelling brengt de stad en natuur samen, waardoor bezoekers kunnen ontdekken wat Almelo aan natuur te bieden heeft. 'Kom kijken en doen... Almelo Groen' is geschikt voor jong en oud. Dus kom gezellig voor een leerzame en interessante dag naar het Stadsmuseum van Almelo aan de Prinsenstraat 13. De tentoonstelling is de gehele zomer tot en met 18 augustus geopend. Gedurende deze periode staan er uitdagende doe- en ontdekactiviteiten gepland. Jongeren tot en met 18 jaar betalen €2,50 entree en volwassenen €4,00. Houd voor de ontdekactiviteiten de website in de gaten: www.stadsmuseumalmelo.nl

Ontdek nieuwe pizza's

ALMELO - Proeflokaal België organiseert iedere vrijdagmiddag vanaf 17.00 uur een heuse pizzamiddag.

Kies jij iedere keer voor dezelfde pizza, maar heb jij altijd al willen weten hoe de andere pizza's op de kaart smaken? Dat kun je ontdekken door naar de pizzamiddag te gaan bij Proeflokaal België aan de Schuttenstraat 2 in Almelo. Proeflokaal België organiseert deze pizzamiddagen iedere vrijdagmiddag om 17.00 uur. Jij komt toch ook genieten?

Nieuw thuistenue Heracles Almelo gepresenteerd

ALMELO - Traditioneel zwart-wit en meerdere zwart-witte banen. Zo ziet het nieuwe thuisshirt van Heracles Almelo eruit.

Naast de vele zwart-witte banen is het shirt afgewerkt met een moderne witte V-hals en het wapen van Almelo in de kraag. De logo's van kledingsponsor Acerbis en Kans voor een Kind, waar Heracles Almelo founder van is, zijn in zwart-wit op het shirt aangebracht. Voor het vierde seizoen staat Asito als hoofdsponsor op de voor- en achterzijde. Onder het shirt dragen de spelers van Heracles Almelo komend seizoen een zwarte broek. De sokken zijn wit en zijn voorzien van zwarte details, waaronder het wapen van de club. Kortom, écht Heracles!


Nu te koop
Het nieuwe Heracles thuisshirt is te koop in de FanServiceShop in het stadion en via heracles.nl/shirt.

TWENTE - Veel Twentenaren genieten van de zonnige zomerdagen. Echter, is het wel raadzaam voorzorgsmaatregelen te nemen om schadelijke effecten van de zon zoveel mogelijk te beperken.

Een te grote (onbeschermde) blootstelling aan deze stralen kan diverse vormen van huidkanker veroorzaken, waarschuwt het KWF. In de database van Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is te zien dat het aantal gevallen van huidkanker in de periode tussen 2010 en 2018 met 25 procent gestegen is. In 2010 werden nog 12.933 gevallen van huidkanker gemeld, vorig jaar liep dit op tot 16.182. Naast de epidemiologen van het IKNL constateren ook diverse andere specialisten zoals dermatologen dat het aantal gevallen van huidkanker de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Maar hoe kunt u zelf de schade van de zon zoveel mogelijk te beperken?

Veilig zonnen
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerealogie en het KWF hebben een aantal adviezen omtrent het beschermen tegen uv-straling. Allereerst: smeer u goed in tijdens de zonnige dagen! Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met tenminste factor 15. Bij kinderen en huidtype 1 (Verbrandt zeer snel, wordt niet of nauwelijks bruin, rossige huidtype) wordt aangeraden om tenminste factor 30 te gebruiken. Ook tijdens vrije tijd en vakantie is deze factor aan te raden. Vergeet hierbij ook vooral niet u onder de randen van uw kleding in te smeren. Bent u een langere tijd buiten? Breng de zonnebrand dan meermaals op een dag aan. Ook kunt u uzelf middels dichtgeweven kleding en hoofdbedekking extra beschermen tegen de zon. Verder is het verstandig om niet tussen 11.00 en 15.00 uur de zon in te gaan en u extra te beschermen in gebieden dichter bij de evenaar, in de bergen, in de sneeuw of op droog zand.

Zonnebank: liever niet
Vermijd de zonnebank liever. Maar één in de week kan toch geen kwaad, denkt u? Nou, volgens het KWF staat elke keer dat je onder de zonnebank gaat gelijk aan de hoeveelheid uv-straling van een dag naar het strand. Als je dit elke week een keer zou doen, zou dit in een jaar neerkomen op 52 extra stranddagen, en ja, dat is heel wat extra uv-straling.

Laat vliegangst je vakantie niet verpesten

TWENTE - De motoren draaien op volle snelheid; een imposant geluid bij de nieuwe Boeing 787 van de KLM. Ik geniet, maar de passagier naast me probeert zijn armleuningen tot stof te knijpen. Vliegangst is voor sommige mensen zo'n hindernis dat ze niet op vakantie durven met het vliegtuig. Wat kun je beter wel en niet doen om vliegangst de baas te worden?

Vliegen is statistisch de veiligste vorm van vervoer. Vliegtuigen worden dagelijks onderhouden en voor elke vlucht geïnspecteerd. Dankzij moderne bouwtechnieken, een uitgebreid netwerk van luchtverkeersleiding en meer is het risico op een vliegongeluk bijzonder klein. En toch helpt dit niet om de psychologische vliegangst weg te nemen.


Comfort voorop
De stress van het vliegen kan groter worden wanneer je minder comfortabel bent. Een stoel aan het gangpad helpt al veel; je kunt af en toe rondlopen wat rust geeft. Een zitplaats bij de vleugels is ook van nature stiller. Verder is het verstandig om ruime, comfortabele kleding te dragen om het beklemmende gevoel weg te nemen. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen kunnen voor en tijdens de vlucht je stressniveau verlagen. Wees ook eerlijk over vliegangst tegen cabinepersoneel; zij kunnen u dan tijdens de vlucht helpen als het nodig is.


Medicatie
Veel mensen zijn geneigd om vliegangst met medicatie op te willen lossen, of met enkele borrels tijdens de vlucht. Niet verstandig: sterkere, chemische kalmerende middelen kunnen verkeerd vallen tijdens de vlucht, waardoor je eerder onrustiger zou worden. Zo kunnen slaapmiddelen zorgen voor onverwachte reacties. Menig passagier eindigde zijn vlucht vastgebonden aan een stoel als gevolg van gevaarlijk gedrag onder invloed van slaapmiddelen. Natuurlijke middelen zoals valeriaan en melatonine kunnen helpen om wat rust te vinden tijdens een lange vlucht. Alcohol kan men beter helemaal vermijden omdat dit zorgt voor uitdroging en het effect sterker is dan op de grond.

Arbeidsregio Twente omarmt Praktijkleren

TWENTE - Ook in Twente wordt volop ingezet op versoepeling van de overgang naar werk met de pilot Praktijkleren om zo de kans op blijvend werk te vergroten.

In de pilot Praktijkleren met mbo-praktijkverklaring gaan werkenden en werkzoekenden zonder mbo-diploma aan de slag bij een bedrijf om daar vaardigheden te leren die onderdeel zijn van een mbo-opleiding. Praktijkleren is een instrument dat wordt ingezet om (toekomstig) werknemers die niet in staat zijn om een mbo-diploma te behalen een document, in de vorm van een praktijkverklaring, mee te geven om hun kansen op werk te vergroten.

Mogelijkheden benutten

Op basis van de vraag en mogelijkheden van de (toekomstig) werknemer wordt gekeken welke vaardigheden en werkprocessen uit het mbo-kwalificatiedossier de (toekomstig) werknemer bij een erkend leerwerkbedrijf zou kunnen leren. De praktijkopleider van het leerwerkbedrijf ondersteunt de (toekomstig) werknemer daarbij en toetst aan het eind van de praktijkleerroute of de opdrachten goed zijn uitgevoerd. De (toekomstig) werknemer volgt in de meeste gevallen geen lessen, maar toont in de praktijk aan of hij de onderdelen beheerst door het uitvoeren van praktijkopdrachten. Bij positief resultaat wordt er een door de branche erkende mbo-praktijkverklaring uitgereikt.

Praktijkleerroutes

Inmiddels zijn er al drie leerroutes opgezet namelijk voor de branches Groen, Zorg en Logistiek. Samen met een aantal werkgevers is gekeken welke vaardigheden er nodig zijn om een (toekomstig) werknemer te laten starten. Vervolgens zijn in samenwerking met het onderwijs diverse werkopdrachten geselecteerd welke nodig zijn om deze vaardigheden aan te leren. De leerroute bestaat naast opdrachten voor vakvaardigheden ook uit opdrachten gericht op de algemene werknemersvaardigheden. De eerste kandidaten zijn inmiddels voorgeselecteerd en starten op korte termijn met praktijkleren binnen de infrastructuur van SWB, Soweco en Gildebor, maar ook bij reguliere werkgevers.

Pilot

Het samenwerkingsverband 'Pilot praktijkleren met een praktijkverklaring in het MBO Regio Twente' neemt samen met 12 andere regionale samenwerkingsverbanden deel aan een landelijke pilot. Aan dit samenwerkingsverband Regio Twente nemen naast SWB en SOWECO ook ROC van Twente, Zone.college (voorheen AOC Oost), de 14 Twentse gemeenten, het Werkplein en Leren en Werken Twente deel. Op maandag 1 juli was de ondertekening van het projectplan door de Gemeente Enschede, Uitvoeringorganisatie Borne, Haaksbergen en Hengelo, ROC van Twente, Zone.college, Soweco en SWB Midden Twente in de Gieterij van ROC van Twente te Hengelo. De pilot loopt tot december 2020 en is bedoeld voor een brede doelgroep.

Vlindertelling geeft inzicht in lokale vlinderpopulatie

TWENTE - De Vlinderstichting organiseert van 6 tot en met 29 juli weer de landelijke Vlindertelling. Zij roepen mensen op om vlinders te tellen in hun directe omgeving gedurende deze periode. Vlinders geven namelijk een belangrijk inzicht in de staat van de natuur op lokaal niveau.

Het gaat helaas slecht met de vlinderstand in Nederland. Er zijn minder vlinders en minder soorten te vinden. De oorzaken zijn divers; zo komt dit onder meer doordat veel tuinen de afgelopen decennia voorzien zijn van tegels en ook veel van de openbare ruimte werd een tijd lang 'versteend' in het kader van onderhoudsarm. Maar dit heeft ook duidelijk negatieve gevolgen. Zo vinden vlinders veel minder bloeiende bloemen, een belangrijke voedingsbron. Er is weliswaar groeiende aandacht voor het groener maken van tuinen en de openbare ruimte, maar herstel is langzaam.


Vlindertelling
Het tellen van vlinders is belangrijk om op lokaal niveau inzicht te krijgen hoe het gaat met de natuur als geheel en uiteraard de vlinders zelf. Zo reageren dagvlinders snel op het milieu en de klimaatverandering. Door de vlinders jaarlijks te tellen heeft de Vlinderstichting meer data om trends aan te kunnen geven.


Droogte
Het afgelopen jaar verliep bijzonder droog met extreme hitte in de zomer. Dit had ook een merkbaar effect op de vlinders in Overijssel; het waren er veel minder dan gebruikelijk. Overijsselse inwoners telden bijna 4.000 vlinders: vooral koolwitjes die goed tegen hitte kunnen. De atalanta, dagpauwoog en kleine vos waren nagenoeg afwezig. Deze werden in het noorden meer gezien. Een nieuwkomer in Overijssel was afgelopen jaar de buxusmot.


Herken de vlinder
Naast het tellen van de hoeveelheid vlinders is ook de soort vlinder van belang voor de verzamelde data. Om te weten wélke soort vlinder men precies ziet is een handige vlinderherkenningskaart te downloaden. Het doorgeven van aangetroffen vlinders kan heel modern via de speciale app 'Vlindermee' of op: www.vlindermee.nl

'Appverbod' op de fiets

TWENTE - Het nieuwe 'appverbod' op de fiets is maandag van kracht geworden. De nieuwe regels hebben als doel om het verkeer veiliger te maken. Het is nu onder meer verboden om de telefoon in de hand te houden op de fiets.

De benaming van een 'appverbod' in de media dekt niet helemaal de lading van de daadwerkelijke nieuwe regels. De wet omvat dat u geen mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers mag vasthouden tijdens het fietsen. Ongeacht waar u mee bezig bent. Het handsfree gebruiken van de telefoon is wel toegestaan, uiteraard moet u dan wel op het verkeer blijven letten. Handsfree muziek luisteren is toegestaan, mits u het omgevingsgeluid kunt horen., bijvoorbeeld met één oordopje in het oor. Stilstaand mag u wel een telefoon vasthouden en gebruiken.


Handhaving
De politie benadrukt dat er in ieder geval de komende tijd strenger gecontroleerd gaat worden op het verbod. Dit moet zorgen voor bewustwording bij jong en oud; er zijn immers ook voldoende volwassenen die zich schuldig maken aan dit gevaarlijke gedrag. De boete voor het overtreden van het telefoonverbod bedraagt 95 euro, hoewel dit voor jongeren gehalveerd is. Dit terwijl het verbod ook zeker gericht is op jongeren, aangezien zij zich hier ook vaak aan schuldig maken.


Onderschat risico
Hoewel exacte cijfers over doden en gewonden als gevolg van telefoongebruik op de fiets niet te geven zijn, ziet de overheid het wel als een belangrijke risicofactor. Ook de Fietsersbond erkent dat het cijfermatige onderbouwen van ongevallen lastig is, maar dat het voor de lange termijn goed is om jongeren duidelijk te maken dat er gevaren aan kleven. De hoop is dat dit goede gedrag dan ook door zal gaan wanneer de jongeren uiteindelijk de beschikking hebben over een auto. Naast de boetes zal er dan ook vooral ingezet worden op bewustwording bij jong en oud.

Ladies Night

ALMELO - Preston Palace organiseert een onbezorgde Ladies Night voor de dames die zin hebben in een feestje.

Preston Palace, gelegen aan de Laan van Iserlohn 1 in Almelo, wil meer dames laten genieten! De dames kunnen op deze avond genieten van heerlijk eten, smakelijke borrels en fantastische muziek. Voor een voordelig all-inclusive tarief van €30,00 kunnen de bezoekers genieten van deze fantastische avond. Aanmelden kan op de website van Preston Palace: www.presonpalace.nl

Wierdense Zomerfeesten

WIERDEN - In het centrum van Wierden wordt het jaarlijkse Wiezo weekend georganiseerd. Dit jaar vindt dit evenement plaats van donderdag 11 juli tot en met zondag 14 juli.

Het jaarlijkse evenement start op donderdagmiddag met een markt/braderie. Donderdagavond wordt het feest om 20.10 uur officieel geopend door burgemeester Doret Tigchelaar. Vrijdags wordt er een seniorenmiddag georganiseerd in diverse seniorencentra. Ook wordt er aan de kinderen gedacht en wordt er een uitdagende kindermiddag georganiseerd. Zaterdags om 07.30 uur start de Wiezo ATB tour, waarna er 's middags kan worden genoten van een heuse modeshow en tentoonstelling van allerlei klassieke auto's. Zondag 14 juli wordt Wiezo Lazy Sunday georganiseerd, waar u kunt genieten van allerlei heerlijke gerechtjes tegen een kleine vergoeding. Dit Streetfood evenement begint om 13.00 uur en duurt tot 19.00 uur. In dit weekend zal de tent op alle avonden geopend zijn voor de echte party animals!

Quiznight

ALMELO - Houdt u van van een leuke uitdaging en wilt u de strijd aangaan tegen andere deelnemers? Kom dan quizzen tijdens de Quiznight op iedere tweede en vierde dinsdag van de maand bij Café de Stam.

U zult gezellig en ongedwongen de strijd aan gaan tegen de andere deelnemers gedurende acht ronden! Tijdens de Quiznight worden algemene kennisvragen gesteld. Doe mee met een team dat uit maximaal vijf personen bestaat. De quiz begint om 20.00 uur en is gratis. Café de Stam bevindt zich aan de Grotestraat 129 in Almelo. Gaat u de uitdaging aan?

Open dag FCT in Grolsch Veste

ENSCHEDE - Komende zondag 7 juli is de open dag van FC Twente. Een dag voor de supporters!

De Open Dag begint om 12.00 uur en kent een andere opzet dan voorgaande jaren. Zo wordt de traditionele spelerspresentatie in het stadion gehouden en is er een speciale stadiontour die je over het veld leidt. Vanaf 12.00 uur zijn diverse activiteiten in en rondom De Grolsch Veste. De spelerspresentatie, het traditionele handtekeningen jagen en foto's scoren van de spelers en het Mega Kidsdorp ontbreken niet. Net als de mogelijkheid om deel te nemen aan een speciale rondleiding die je onder meer door de kleedkamer en over het veld leidt. Op de middenstip staat de kampioensschaal klaar, zodat je daarmee op de foto kunt. De spelerspresentatie wordt dit jaar in het stadion gehouden. Deze presentatie van de selectie begint om 14.00 uur en aansluitend zijn de spelers in groepjes aanwezig op het terrein; ontmoet ze voor een handtekening of een foto. Ook speelsters van FC Twente Vrouwen zijn erbij. Noteer de datum alvast in je agenda: zondag 7 juli.

Staudt Twenthe horloges: passie voor elk detail

BOEKELO - Twente kent veel bijzondere streekproducten; van heerlijke buffel-mozzarella uit Denekamp, de Shiitake uit Agelo of de Oldenzaalse Bombazijn-bieren. Boekelo heeft eveneens een bijzonder streekproduct: de horloges van Staudt Twenthe. Voor liefhebbers van een bijzonder horloge met een bijzonder verhaal.

Het verhaal achter Staudt Twenthe horloges vertelt Yvo Staudt met veel passie. Hij had vijf jaar geleden niet kunnen bedenken dat zijn horloges nu bij diverse Nederlandse en internationale juweliers te koop zijn. De oorsprong van Staudt begon met een ander stukje mechaniek: de accordeon. Yvo's grote passie van jongs af aan was namelijk om accordeonist te worden. Hoewel hij uiteindelijk het conservatorium in Italië bereikte met zijn passie, viel hij hier toch in een zwart gat. "Ik wilde alleen nog maar de beste zijn. Maar dit is altijd in vergelijking met een ander. Terwijl mijn instrument altijd een spiegel was van mijzelf. Het was onhoudbaar". Zo kwam Yvo weer terug bij een andere passie; horloges.


Eigen horloge
Het in- en uit elkaar halen van uurwerken bracht rust. Al snel ontstond het idee om een eigen horloge te ontwerpen. Zijn visie was duidelijk: het moest een blauwe wijzerplaat krijgen, een goede kwaliteit qua uurwerk en met een elegant, niet te druk uiterlijk. Eind 2014 zag de eerste serie van 45 Staudt Praeludium horloges het levenslicht.


Doorontwikkeling
Sinds 2015 kreeg de collectie diverse toevoegingen, zowel qua uurwerken als modellen. Zo is de klassieke Praeludium verkrijgbaar met een automatisch uurwerk dat zijn energie krijgt uit de beweging van de pols van de drager. Ook met de hand opgewonden modellen zijn populair; de drager windt de veer in het uurwerk op door middel van de kroon. Een heel tactiele ervaring die echt weet te prikkelen doordat de mooie uurwerken via een zichtbodem te bewonderen zijn. Een klassiek-sportieve chronograaf is een mooie aanvulling op de traditionele driehander, zeker in het British Racing Green. Staudt biedt verder de kleinere Praeludium Petit aan, zowel voor mannen als vrouwen. Naast in Staudt blauw zijn diverse modellen verkrijgbaar in andere kleurstellingen zoals ivoor, zwart, British Racing Green of zelfs een zilveren 'guilloche' of parelmoer wijzerplaat.


Passie voor details
De horloges van Staudt worden met de hand samengesteld. Achter ieder aspect zit veel denkwerk en passie. Zo worden de kenmerkende Staudt-blauwe wijzerplaten gemaakt op een oude lithografeermachine. De van oorsprong Zwitserse uurwerken worden in Twente door ervaren horlogemakers onder handen genomen. De uurwerken zijn voorzien van mooie afwerkingen die met recht kunst genoemd mogen worden. Ze zijn werkend te zien door de glazen zichtbodems. Het oog voor detail is ook zichtbaar in de afwerking van de kasten, saffierglas, de uiteraard handgemaakte leren banden uit Italië en zelfs de verpakking. Een Staudt-horloge is een ervaring.


Verkooppunten
Er zijn inmiddels twaalf Nederlandse juweliers die het merk voeren, waaronder juwelier Kwekkeboom in Hengelo. Daarnaast verkoopt Staudt Twenthe de horloges ook online. Kijk voor meer informatie op: www.staudt-twenthe.com

Nieuwe voorzitter atletiek SISU

ALMELO - Remco Platenburg is door de commissie van goede diensten voorgedragen als nieuwe voorzitter van AAV SISU.

De 47-jarige Almeloer is al een aantal jaren lid van SISU en actief voor de club. Hij heeft al een lang SISU verleden, vroeger in zijn eigen jeugd heeft hij al bij Sisu getraind op het Maatveld. Remco is momenteel ook nog sportief bezig in de zaterdagochtend loopgroep en daarnaast al een paar jaar actief betrokken bij de sponsorcommissie.

Achtergrond
In het dagelijks leven is Remco Platenburg eigenaar van Wheelpower Europe BV in Almelo: een groothandel in sportvelgen voor auto's. Deze donderdag 4 juli is er een speciale Algemene Ledenvergadering waarbij de leden zich mogen uitspreken over de keuze van Remco als nieuwe voorzitter. Als zij instemmen zal Remco de opvolger worden van Daan Hardon die de afgelopen drie jaar de voorzittershamer heeft gehanteerd bij SISU. Bij het ter perse gaan van deze krant is de uitslag hiervan nog niet duidelijk.


SISU
Atletiekvereniging SISU is opgericht op 14 maart 1941. De naam komt uit het Fins en betekent 'verhoogde, feitelijk onwaarschijnlijke energiebron, geboren uit wilskracht"

Drie medailles voor Twentse atleten bij NK atletiek

TWENTE - Diverse Twentse atleten hebben afgelopen weekend goede prestaties geleverd op het Nederlands Kampioenschap atletiek wat gehouden werd in Alphen aan de Rijn.

Floris Smink pakte brons met kogelslingeren met een worp van 51.06 meter bij de B-junioren. Hier is een gedegen voorbereiding en het goed kiezen van de juiste wedstrijden belangrijk voor het vormbehoud. Een mooie succesformule dus bij AC Tion

Succes voor Baas
Marleen Baas van AC Tion te Enschede pakte als C-junior het zilver bij de meisjes junioren B met een worp van 46.48 meter. Het multitalent heeft weer toegeslagen. De gedegen voorbereiding van Marcel Dost heeft zijn vruchten afgeworpen. Goed trainen en de juiste wedstrijden kiezen waren de sleutel tot mooie podiumplaatsen. Nu gaat zij door naar Lisse voor de meerkamp, met als ultieme doel om natuurlijk een Nederlands record neer te zetten.

Hakim Riadi
Hakim Riadi uit Almelo van AVV SISU pakte brons met een tijd van 4.14.06 bij de Junioren-B. Een bijzondere prestatie van deze Almelose atleet die geheel alleen door zijn vader Karim Riadi wordt getraind. Vader Hakim heeft zijn zoon klaargestoomd met een uitgekiend trainingsprogramma. Ook hier geldt: goede trainingen en de juiste wedstrijden kiezen voor vormbehoud. Gezien de progressie en dankzij de goede voorbereidingen/traingen beloofd dit nog veel goeds voor de toekomst.


Foto's: Odile Verzantvoort Photography

Carintreggeland ontvangt 1.500 liter vruchtensap

ALMELO - Afgelopen week was het weer bijzonder warm in Twente. Het was zweten en afzien; ook voor veel senioren. Juist voor hen is het belangrijk om voldoende te drinken. Dankzij een donatie van Oranka vruchtensappen uit Borne werd dit voor bewoners van Carintreggeland zorglocaties zéker geen straf!

Het is belangrijk dat ouderen voldoende vocht en vitamines binnen krijgen. Dit geldt nog nadrukkelijker tijdens warme dagen en zeker voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen. Dit kan erg gevaarlijk worden, want als je langere tijd weinig tot niks drinkt kun je suf worden, zul je minder naar het toilet moeten en loop je de kans om flauw te vallen door een te lage bloeddruk. Met de hitte in Nederland komen diverse mooie initiatieven los. Zo heeft Oranka uit Borne 1.500 liter vruchtensap geschonken aan Carintreggeland. Frank Peters, consulent Hotelservices van Carintreggeland: "Wij zijn enorm dankbaar voor deze gulle gift. Het is heel fijn om te zien dat mensen denken aan hun medemens. Zeker in dagen dat het iets moeilijker gaat. Zo draag je met elkaar bij aan waardevol samenleven." Afgelopen dinsdag werd de 1.500 liter vruchtensap verdeeld onder de 22 verpleeghuislocaties van Carintreggeland die in heel Twente te vinden zijn.

Wandelen en kanovaren op De Doorbraak

ALMELO - Op donderdagavond 25 juli verzorgt Landschap Overijssel een 'OpStap' excursie langs de Doorbraak. Onder leiding van een landschapsgids, kunt je de Doorbraak van twee kanten bekijken.

Wandelend langs de oevers en met een kano vanaf het water. De totale excursie duurt zo'n 3,5 uur. De kosten zijn 20 euro per persoon. Als u donateur bent van Landschap Overijssel of van één van de andere 12 Landschappen, dan zijn de kosten 17 euro op vertoon van jouw pasje. De groepsgrootte tijdens deze excursie is beperkt zodat de gidsen zowel wandelend als op het water kunnen vertellen over de Doorbraak en de flora en fauna in dit gebied. Opgeven voor deze excursie is noodzakelijk, dit kan via www.landschapoverijssel.nl/opstap2019


De Doorbraak
De Doorbraak is een 14 kilometer lange nieuw gegraven watergang tussen de Loolee bij Almelo en de Exosche Aa in Ypelo bij Wierden. In de brede ecologische zones aan weerszijden van de beek ontstaat prachtige natuur. Ga tijdens deze Op Stap tocht mee met een landschapsgids die je op bijzondere plekken langs de Doorbraak, die nog volop in ontwikkeling is, zal leiden. Tijdens deze Op Stap excursie is het gebied vanaf Ypelo aan de beurt. Samen met Buitensport Twente, die het kano-deel verzorgt, kunnen we deze unieke tweeledige excursie aanbieden. Onderweg zal regelmatig worden gestopt zodat de gids bijzondere details kan vertellen. Na aanmelding voor deze excursie ontvang je een bevestiging met daarin de exacte starttijd en locatie.


Afwisselende natuur
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt en ontwikkelt het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar, neemt eigen verantwoordelijkheid hierin en spoort anderen aan hun verantwoordelijkheid te nemen. In de eigen 56 natuurterreinen, maar ook in het cultuurlandschap. Samen met ruim 3.000 grondeigenaren, 9.000 donateurs, 7.000 vrijwilligers, Overijsselse bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en de provincie Overijssel.


Meer informatie
Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven vind je op www.landschapoverijssel.nl.

Rustig aan met het water

TWENTE - Het is momenteel nog steeds bijzonder droog in Twente. Afgelopen week kregen we al te maken met records qua temperaturen, maar ook deze week verloopt relatief zonnig en vooral: droog. Hoewel juni landelijk gezien best een natte maand was, liepen in Twente de regentekorten alleen maar op.

Het Waterschap Vechtstromen was de afgelopen weken al paraat op de toenemende droogte. Twente kampte afgelopen jaar al met een fiks regentekort in de zomer, waardoor we ook dit jaar al begonnen met een tekort. Met name op plaatsen waar geen water aangevoerd kan worden zoals de hogere Twentse zandgronden begint dit zorgelijk te worden, zo benadrukt het Waterschap.


Interen
Deze week moest het Waterschap in grote delen van het gebied dan ook interen op de bestaande watervoorraad. De hoge temperaturen van afgelopen weekend hielpen niet in deze context; er verdampte zo'n 5 tot 6 millimeter aan oppervlaktewater per dag uit het IJsselmeer en de IJssel, waardoor ook de aanvoer uit dit soort bronnen lastig was. Het verdampte water is echter ook deze week nog niet aangevuld omdat neerslag uit bleef.


Slechtere kwaliteit
Het Waterschap Vechtstromen maakt zich ook concreet zorgen over de gemeten waterkwaliteit. Gedurende het jaar controleert men op diverse plekken de kwaliteit, maar met name in de warme zomers staat dit onder druk. Zo is er minder zuurstof in het water van vijvers, sloten en beken wat de formatie van blauwalg en botulisme met zich mee kan brengen.


Rustig aan
Het Waterschap Vechtstromen blijft dan ook bij de oproep om het deze dagen rustig aan te doen met water. Door het extra lang vasthouden van het regenwater en andere waterbronnen moeten problemen voorkomen worden. Het Waterschap blijft hierbij uiteraard wel alert op het tegenovergestelde probleem van fikse hoosbuien, die kunnen volgen op een langere droge periode.

Koetstocht komende zondag

ALMELO - De geplande koetsentocht die afgelopen zondag gehouden zou worden ging niet door. De tocht zal komende zondag 7 juli alsnog gehouden worden.

Als onderdeel van de Almelose Ruiterdagen zou afgelopen zondag de koetsentocht gehouden worden, maar met een buitentemperatuur van bijna 30 graden en een grote luchtvochtigheid besloot de organisatie om het evenement te verplaatsen. Het resulteerde in plakkerig weer dat voor niemand fijn was, zowel mens als dier. "Vele koetsiers hadden zich afgemeld en anderen maakten zich best zorgen om hun paarden." Komende zondag is de weersvoorspelling een stuk koeler.

De tocht
De tocht start nu om 11.30 uur bij het oude Indiëterrein en gaat eigenlijk z.s.m. de stad uit richting de Gravenallee en de Wateregge. Na een route door de prachtige natuur van Almelo gaat het via een stukje Tubbergen richting Zenderen, waar het fotomoment zal plaatsvinden bij het Klooster aldaar. Na een korte pauze gaan wij richting Bornerbroek, waar de koetsiers en hun meerijders een lunch aangeboden krijgen door de organisatie. Na de lunch gaat de tocht via een stuk van de doorbraak door het Nijreesbos Almelo weer in. Langs TMZ het Weggeler richting het centrum. Via de Hofkampstraat zullen zij de Grotestraat in komen, langs het Catharina Amalia Plein richting de Koornmarkt waar rond 14.15 uur de laatste pauze zal worden gehouden. Hierna gaat de stoet via een stukje oud Almelo naar het concoursterrein, waar omstreeks 15.15 uur het defilé zal plaatsvinden en natuurlijk de prijsuitreiking van de mooiste aanspanning, het span met de mooiste gangen en de aanmoedigingsprijs van weer een geslaagde editie.

Militaire oefening ook boven Twente

TWENTE - Deze week was er weer van alles te beleven in de lucht boven Twente. Er stond weer een militaire oefening op het programma.

De oefening Orange Bull ('oranje stier') ging maandag van start en eindigt deze vrijdag. De oefening bestaat onder meer uit drie vluchten per dag met een Lockheed C130 Hercules; een viermotorig transportvliegtuig. Hoewel er met name gevlogen werd vanaf vliegbasis Eindhoven, was ook Twente Airport onderdeel van de oefening. Het 336 'Blackbulls' squadron oefent samen met andere militaire disciplines zoals het droppen van parachutisten en containers maar ook laagvliegen. Dankzij deze vijfdaagse oefening krijgt de bemanning voldoende mogelijkheden om de diverse vaardigheden te trainen. Ze werken samen met onder meer de elfde Luchtmobiele Brigade, Defensie Para School, Korps Mariniers en Korps Commando Troepen. Zij hebben veelal dezelfde doelen qua training.

Workshop Ruim op in jezelf

ALMELO - Op maandag 8 juli laat gastspreker Ineke Hendriks zien hoe belangrijk het is om het denken, voelen en willen met elkaar in harmonie te brengen. De workshop voor werkzoekenden wordt georganiseerd door Christel Nijland, eventmanager bij DeBroekriem.

Ineke helpt de deelnemers los te komen van gedachtes die hen belemmeren zichzelf te zijn. Wat is nu werkelijk van henzelf en wat is overbodige ballast? Door op te ruimen in jezelf ontstaat er veel vrijheid, vitaliteit en rust. Dit zorgt dat kandidaten de ruimte hebben om onbevangen en zelfbewust te solliciteren. De workshop vindt plaats op maandag 8 juli van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek aan Het Baken 3 in Almelo. Deelname is gratis, maar aanmelden is een vereiste en kan via www.debroekriem.nl/event/ruim-op-in-jezelf.

Samen in gesprek

AADORP - Wijkagent Henk Buis, wijkregisseur Beter wonen Elske Alberts en wijkregisseur Almelo Marcel Pullen gaan op zaterdag 6 juli in gesprek met de inwoners van Aadorp.

Vertegenwoordigers van de gemeente, de politie en medewerkers van Beter Wonen zijn in januari met de bewoners in Aadorp in gesprek te gaan. Dit leverde mooie gesprekken op over het wel en wee in het dorp. Aan het eind werd er een toezegging gedaan om net vóór de vakantie terug te komen met een zomerse versnapering. Daarom staan zij op zaterdag 6 juli van 10.00 tot 11.15 uur op de hoek van de Acacialaan en Eikenlaan en van 11.30 tot 12.45 uur op de hoek van de Bruglaan en Sluisweg. Zij horen graag wat er op dit moment in Aadorp speelt.

Inloopspreekuur apotheker

ALMELO - Op dinsdag 9 juli, tussen 10.30 en 12.00 uur, is er een vrijblijvend inloopspreekuur met een apotheker.

Heeft u vragen over uw medicatie, de bijwerkingen, vergoedingen en/of andere apotheek gerelateerde zaken én wilt u die eens buiten de apotheek met een apotheker bespreken, kom dan gerust! Matthijs van der Kraats zal hier als apotheker aanwezig zijn en proberen al uw vragen te beantwoorden. Het inloopspreekuur vindt plaats bij Bibliotheek Almelo aan Het Baken 3.