Hart van Almelo

11 mei 2018

Hart van Almelo 11 mei 2018


Free a Girl (ook) op Marktplein in Almelo

Foto: PR Free a Girl

ALMELO – Elk jaar houdt de stichting Free a Girl de actie Lock me Up–Free a Girl, waarbij bekende en onbekende mensen zich twaalf uur lang laten opsluiten in een hokje van één bij twee meter met als doel om meer meisjes te bevrijden. Dat gebeurt komende week, van 15 tot en met 19 mei tijdens de Week tegen Kinderprostitutie, ook bij NielZ aan het Marktplein te Almelo, elke dag van 11.00 uur tot 23.00 uur.

Wereldwijd worden meer dan twee miljoen meisjes gedwongen tot prostitutie. En de stichting Free a Girl zet zich in voor hun bevrijding en vervolging van de daders. Ieder jaaris er in dat kader Lock me Up – Free a Girl, en in steeds meer plaatsen.

Onder anderen oprichter Yolanthe Sneijder-Cabau en de ambassadeurs Dave Mantel, Thomas Berge, Anna-Alicia Sklias, Wimmy Hu en Bridget Maasland hebben zich al twaalf uur laten opsluiten in een hokje, dat symbool staat voor de bordeelhokjes in India waar duizenden meisjes in worden vastgehouden en gedwongen tot seks. Naast de ambassadeurs van Free a Girl doen er dit jaar nog honderden bekende en minder bekende Nederlanders mee. Almeloërs dragen ook bij en bij NielZ is meer informatie beschikbaar over actie en intentie.

Onder aandacht

Deelnemers wordt gevraagd de problematiek onder de aandacht te brengen en om zich te laten sponsoren (minimaal 2.500 euro). Tijdens de twaalf uur mogen deelnemers elke twee uur het hokje vijf minuten verlaten en op de helft krijgen ze een schaaltje rijst.

Vorig jaar heeft team NielZ als nieuwkomer ruim 36.000,- opgehaald in Almelo. Dit jaar staat opnieuw een team klaar:

Ook preventief

Free a Girl bevrijdt wereldwijd niet alleen jonge meisjes die gedwongen worden tot prostitutie, ook wordt er keihard gewerkt aan preventie, het aanpakken van straffeloosheid, rehabilitatie en de re-integratie. De afgelopen tien jaar droeg Free a Girl naar eigen zeggen bij aan het bevrijden van 4.500 meisjes uit bordelen in Azië. Ook werkt de stichting lokaal samen met politie en justitie om mensenhandelaren op te pakken en veroordeeld te krijgen.

Almelo vermoedelijk de meest uitgesproken Twentse gemeente waar het gaat om 't Eurovisie Songfestival

Foto: Marinus Blaak

ALMELO – Het kan maar zo zijn dat Almelo de meest uitgesproken Songfestivalgemeente in Twente en verre omstreken is. Die kans is heel groot. Dat komt onder meer door de onvermoeibare inzet van Hans Mekenkamp. Hopelijk heeft Waylon zich deze week geplaatst voor de finale van het Songfestival dat zaterdagavond in Lissabon plaatsvindt en in Almelo als nergens anders wordt meebeleefd.

En als dat zo is, dit was bij het per perse gaan van deze krant nog niet bekend. Als hij zich plaatst voor de eindstrijd is de grote vraag natuurlijk of hij de tweede plaats van 2014, die hij met met The Common Linnets bereikte, dit weekend in Lissabon kan overtreffen? Als het ergens afgesmeekt wordt, dan wel in Almelo...

Hoe dan ook zal het aan Hans Mekenkamp niet liggen. Hij is presentator/medewerker bij de lokale omroep AAvisie, presenteert er al jaren zijn programma De Poppen aan het Dansen en is een fanatiek promotor van het Nederlandse lied in het algemeen en het Songfestival in het bijzonder.

Ding a Dong

Zo was onlangs (op Koningsdag) het programma Songs for Lissabon te horen. Met een deskundig panel werd vooruitgeblikt op de Eurovisieweek. Opnieuw was Getty Kaspers één van de gasten. De zangeres uit Enschede won 43 jaar geleden met de Enschedese formatie Teach-In het Songfestival in Stockholm met het nummer Ding a dong. Teach-In is tot op heden de laatste Nederlandse winnaar van het Songfestival. Onlangs werd dit lied gekozen tot het beste Twentse lied ooit. In het forum van Mekenkamp zaten op Koningsdag ook muzikant Iris Dijkstra, liedjesschrijver Gert Steenhagen, zangeres Annemiek Imhof en songfestivalfan Gerrit Lubbers.

Jaargang: 5 • Nr 201 • Wk 19

In omliggende gemeenten wordt sociale huur ontzien

Foto: archief

ALMELO/VRIEZENVEEN - De woningcorporaties Mijande Wonen en Welbions, actief in buurgemeenten, houden de huurverhoging per juli van dit jaar binnen de perken. Voor de lagere inkomensgroepen is er alleen een inflatiecorrectie. Voor bewoners met een inkomen tot 41.056 euro zal de huur met 1,4 procent stijgen.

Mijande Wonen stelt in een verklaring het belangrijk te vinden dat huren van een woning op 'het Twentse platteland betaalbaar is en blijft'. Tot voor kort had Mijande ook woningbezit in Aadorp, zij het beperkt, maar die woningen zijn overgedaan aan de Almelose corporatie Beter Wonen.

De huurdersbelangengroepen van Beter Wonen heeft net als die van Sint Joseph aangedrongen op het binnen de perken houden van de huurverhoging. In de omgeving gebeurt dat. Zo verhoogt de corporatie Welbions, met huizenbezit in Borne en Hengelo, de huur van sociale huurhuizen in de gemeenten Borne en Hengelo per per juli gemiddeld met anderhalf procent. Welbions bepaalt de huurverhoging door te kijken naar de huurprijs die van toepassing is als de woning opnieuw verhuurd zou worden, de zogenaamde streefhuur.

Minder hoger dan mag

De huurder krijgt 2,4 procent huurverhoging als de kale huur lager is dan de streefhuur. De huurverhoging is 1,4 procent als de huur gelijk is aan de streefhuur en de huurverhoging een half procent bij een huur hoger is dan de streefhuur. Wat de huurverhoging daadwerkelijk betekent is mede afhankelijk van de huurtoeslag. De huur stijgt met maximaal vier procent voor huishoudens met een gezamenlijk inkomen boven de 41.086 euro en een huur lager dan 640 euro. Welbions kiest er net als Mijande bewust voor de sociale huur minder te laten stijgen dan wetteliijk mag.

Ten Velde wint Twents goud met zijn super aspergesalade

Foto: Michel ten Velde

ALMELO - Voor zijn Twentse aspergesalade heeft poelier Michel ten Velde van het Eskerplein goud gewonnen Ten Velde bleef Ivo Busscher uit Lonneker (zilver) en keurslager Gerben Kamphuis uit Hellendoorn (brons) voor.

Zo'n dertig jaar geleden begon Ten Velde met het verkopen van een klein assortiment kip aan de Kapittelhuisstraat in Albergen. Het vakmanschap en de passie waarmee dat gebeurtde zorgde er al snel voor dat de poelier uit zijn jasje groeide. Een paar jaar later verhuisde Ten Velde met zijn winkel naar de Ootmarsumsestraat in Almelo en sinds 2006 zetelt hij ,et een winkel en luxe eethoek aan het Eskerplein in de wijk Sluitersveld, een winkelplein met een stedelijke en zelfs regionale functie.

In de loop der jaren breidde het assortiment enorm uit met tevens veel verse kant-en-klaar producten en maaltijden, snacks, broodjes en uiteraard 's mans lekkere Kippelingen. Want ja, wat lekker is haal je dichtbij.

Dagelijks bereiden eigenaar Michel ten Velde, chef-kok Erwin Boers en het hele team met passie en liefde de beste en lekkerste specialiteiten, wat in de strijd om de aspergesalade dus goud werd.

De Twentse asperges stonden ook afgelopen maandag weer centraal tijdens de Verkiezing van de Twente Asperge Ham-Salade-Wijn-Terras 2018. Een competitie voor wijnhandelaren, ambachtelijke slagers en groentespeciaalzaken die de laatste vier jaar een vast onderdeel is van de Twente Asperge Tour en veel enthousiaste deelnemers kent uit de veertien gemeenten in Twente.

Borne zoek college via verbinding Zenderen

Herman Mulder Foto: archief

BORNE/ZENDEREN - De coalitie in Borne blijft intact, want het bevalt het CDA prima in de samenwerking met de lokale partijen GB90 en BorneNu.

Namens de lokale partijen zullen de wethouders Kotteman en Velten blijven zitten, maar onduidelijk is nog wie het CDA de bestuurlijke wei instuurt. de huidige wethouder Mulder werd door de partij gepasseerd voor het lijsttrekkerschap,maar de voormalige ambtenaar van Almelo zou nog wel in zijn voor een nieuwe termijn op het pluche..

Uit het advies van formateur Goudt blijkt dat de coalitie van de afgelopen vier jaar ook de meest logische is voor de komende vier jaar. De drie partijen hebben daarmee ingestemd. Gezamenlijk zullen ze een coalitieakkoord opstellen waarna ze bepalen welke portefeuilles en personen nodig zijn om hier uitvoering aan te geven.

Eens zijn de drie het ook op het meest kwestieuze punt: de aanleg van de Verbindingsweg die Borne-West om het bedrijventerrein De Molenkamp en óver de Zenderensche Es verbindt met Zenderen. Onduidelijk is nog hoe de verwachte toename van het verkeer in dit dorp wordt opgelost. Daar wordt onder meer met de Regio Twente en de provincie Overijssel bestuurlijk over gesproken.

Twee vrouwen in top Twentsche Zorgcentra

Nieuwe tweehoofdige top Twentsche Zorgcentra Foto: PR

ALMELO - Voor het eerst in de geschiedenis van De Twentse Zorgcentra (woongroepen gehandicaptenzorg) vormen twee vrouwen de Raad van Bestuur. De bestuurders Van Dalen en Verhoeven zijn losten interim-bestuurder Maas af, die een jaar puin (tekorten) veegde.

De keuze voor een tweehoofdige Raad van Bestuur berust op overwegingen van continuïteit. adae vrouwen willen zoveel en vaak mogelijk op de vele locaties zijn. Afgelopen jaar moesten alle zeilen worden bijgezet om weer zwarte cijfers te schrijven.

Er waren tekorten ontstaan doordat de zelforganiserende teams van De LosserHof in Almelo, 't Bouwhuis in Enschede en de vele dependances voortdurend bij ziekte en verzuim extra krachten inschakelden. Het was in 2016 een belangrijke oorzaak van een organisatietekort van 1,4 miljoen en ook vorig jaar waren er tekorten.

Der is völle zegd oawer vriejheaid;
en dat kan hier allemoal…

Maandag 14 mei 10:00 uur

Grenzen verleggen

OLDENZAAL - Ruim 250 leerlingen van verschillende scholen voor speciaal onderwijs komen op dinsdag 15 mei naar Oldenzaal om hun grenzen te verleggen. Het Outdoor Challenge Park is dan gastheer voor een bijzondere sportdag voor deze leerlingen. Want: iedereen moet kunnen genieten van sport.

Het gaat dan om leerlingen van het praktijkonderwijs van TCC Oldenzaal, het Panta Rhei college, Penta Kapstok, 't Iemenschoer, de Batavier en de Elimschool uit Twente. Zij nemen deel aan de eerste editie van deze nieuwe Sport Heroes Survival Challenge. Het Outdoor Challenge Park organiseert dit samen met Special Heroes, de lokale survivalvereniging, het ROC Twente en met dank aan diverse sponsoren en welzijnsinstelling Impuls. Vanaf 10.00 uur arriveren de eerste jongeren op het park waarna de Sport Heroes survival Challenge 1ste editie officieel van start zal gaan om 11u. De leerlingen lopen in groepen van ongeveer 10, een 2 of 4 km route waarbij ze onderweg allerlei verschillende hindernissen moeten trotseren. Samenwerken, elkaar stimuleren en motiveren zijn hierbij heel belangrijk. Studenten van het ROC Twente zijn actief betrokken en helpen bij het begeleiden van de groepen en het nemen van de hindernissen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om van 15 mei een speciale dag te maken.

Almelose Ruiterdagen zijn vol - voller - Volst

ALMELO - Op vrijdag 15 juni start in Almelo voor de 52e editie van de Almelose Ruiterdagen. Ook dit jaar is er weer een divers en spectaculair programma.

Zowel de paarden- als de ponystallen waren dit jaar snel volgeboekt. Met zowel de paarden als de pony's zullen er diverse wedstrijden worden gehouden.

Ponywedstrijden
Van 15 t/m 17 juni worden de ponywedstrijden gehouden en dat is een vol programma op het gebied van springen en dressuur. Bij de finales zijn mooie ereprijzen te behalen en is er prijzengeld te winnen. Op zondag 17 juni zal de Little Trial Jumping Almelo plaatsvinden, een rit over meer dan 20 natuurhindernissen, wallen en sloten.

Paarden
Maandag 18 juni wordt er om 12.00 uur gestart bij de paardendressuur. Vanaf dinsdag wordt er vanaf 's morgens half 9 tot 's avonds half 11 dagelijks dressuur gereden en gesprongen. Op zaterdag wordt voor de springruiters de Grote Prijs van Almelo verreden op het niveau Z en ZZ. Aansluitend kijken wij naar de Kür bij Kunstlicht, een prachtige wedstrijd op het hoogste dressuur niveau wat de Ruiterdagen biedt. Op zondag 24 juni ronden wij het 10-daagse evenement af met heel veel spring- en dressuurfinales met als klap op de vuurpijl de nieuwe Bolk Trial Jumping van Almelo.

Eten en shoppen
Ook staan er diverse stands waarin u even lekker ontspannen kunt shoppen. Dit jaar is er een record aan stands met diverse producten en dit jaar kunt u ook kennis maken met onze food street bestaande uit Delifrance Jan Knol, IJS & Zo en onze nieuwe huiscateraar Brood & Spelen. Ook is er een prachtig randprogramma. Voor verdere informatie: www.almelose-ruiterdagen.nl

Wonen mét zorg belangrijk

ALMELO - De Stichting Huurdersplatform Beter Wonen organiseert komende donderdag, 17 mei, de jaarlijkse vergadering voor alle huurders van Beter Wonen. Hier komen diverse belangrijke thema's aan bod, zoals de groeiende wens voor zorg en vereenzaming van ouderen.

Tijdens de jaarvergadering is er ruimte om met huurders in gesprek te gaan over wat hen bezig houdt én over het thema dat de SHBW dit jaar voorop stelt: Wonen met zorg. De SHBW is de gesprekspartner van de directie van Beter Wonen als het gaat om de belangen van alle huurders. Momenteel is er veel discussie over wat wonen met zorg nou eigenlijk inhoudt. Is dat het zo lang mogelijk blijven wonen in je eigen woning? En welke aanpassingen moeten er dan worden gedaan aan de woning om aangenaam te kunnen blijven wonen? Denk hierbij aan brede deuropeningen, geen drempels, inloopdouche, traplift, enzovoort. En welke rol speelt de corporatie in het mogelijk maken van deze faciliteiten? En is langer thuis wonen wel zo fijn? Of is het oude systeem van bejaardenhuizen in een opgefrist jasje veel prettiger? Mensen die ouder worden, vereenzamen vaak ook thuis. Ondanks de goede zorgvoorzieningen in de buurt. Veel ouderen missen de mogelijkheid van zorg in het pand, iets leuks kunnen doen en aanspraak door alleen de trap af te lopen. Met ander woorden: activiteiten in gezamenlijke ruimtes. Welke oplossingen zijn er?

Gastsprekers
Erik Temmink, directeur van CarintReggeland en een verpleegkundige van Buurtzorg Nederland laten hun licht schijnen over dit onderwerp. Verder zijn Peter van der Hout, directeur van Beter Wonen, Caroline Vos, manager Woondiensten en Theo de Bruijn van de Raad van Commissarissen aanwezig. Zij zijn erg benieuwd naar wat u als huurder vindt van dit onderwerp en zij gaan daarom graag het gesprek met u aan.

Programma:
19.00-19.30 uur: besloten deel voor alleen de huurders van Beter Wonen, terugblik op behaalde resultaten en vooruitblik op de toekomst 19.30-20.00 uur: koffie, en inloop voor alle overige geïnteresseerden in het onderwerp Wonen met zorg. 20.00-21.00 uur: Twee sprekers en ruimte voor vragen en discussie met de aanwezigen.

Gratis en anonieme HIV-test

TWENTE - Liefde en relaties zijn leuk; en spannend. Maar wanneer je wel eens wat avontuurlijks probeert op dit vlak, kunnen er wel eens vervelende gevolgen zijn. Zo kloppen jaarlijks zo'n 172.000 mensen aan bij de huisarts voor een soa-consult en nog eens 113.000 mensen bij de GGD soa-klinieken. Helaas zijn er ook voldoende mensen die dit niet doen...

Dat het laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen - soa's - geen overbodige luxe is blijkt wel uit cijfers van Soa Aieds Nederland. Jaarlijks worden naar schatting 60.000 nieuwe chlamydia-infecties, waarvan slechts een klein deel ook echt ontdekt wordt door artsen.

Testen belangrijk
HIV is één van de bekendere seksueel overdraagbare aandoeningen en ook de aandoening die de meeste angst inboezemd. In de jaren '80 en '90 was de behandeling van HIV en AIDS nog niet zo ver, waardoor deze ziekte vaak een dodelijke afloop had. Inmiddels zijn HIV-infecties goed te behandelen. Maar dan is het belangrijk om te weten wanneer u mogelijk besmet bent. Volgens het aidsfonds zijn er naar schatting 22.900 mensen in Nederland die besmet zijn met HIV. Van deze groep weten naar schatting 2.800 mensen dit echter zelf niet. Zij krijgen dus geen behandeling, maar erger nog: kunnen ook anderen besmetten. Het is daarom verstandig om u te laten testen. HIV kan in principe bij iedereen voor komen: man, vrouw, jong, oud, hetero, homo- of biseksueel.

Sneltest
De GGD Twente biedt met deze onderbouwing al jaren de gratis en anonieme sneltesten aan. Doel is om het zo laagdrempelig mogelijk te maken voor mensen om zich te laten testen. Op 15 mei is weer de volgende sneltest. De test bestaat uit een simpele vingerprik; de GGD test dan één druppel bloed. De uitslag is binnen 20 minuten bekend en er is nazorg aanwezig. Zo zijn er verpleegkundigen die antwoord kunnen geven op alle vragen over HIV en AIEDS. De sneltest is beschikbaar voor iedereen vanaf 18 jaar die wel eens onveilig seksueel contact heeft gehad. De test is gratis en anoniem en er worden geen persoonlijke gegevens geregistreerd. De sneltest wordt gehouden bij de GGD Twente. Van 17.00 tot 19.30 uur kunt u langskomen bij GGD Twente aan de Nijverheidstraat 30 in Enschede. Aanmelden is niet nodig.

Van alles te zien en te doen, daar bij die molen, in Almelo

Foto: Marinus Blaak

ALMELO - In het kader van de Nationale Molendag kan zaterdag ook een kijkje worden genomen bij korenmolen De Hoop aan de Nieuwstraat te Almelo.

Het beheer van de molen is in handen van stichting Windkorenmolen De Hoop Almelo en vrijwilligers laten de wieken draaien en de molen produceren. Tevens is De Hoop een instructiemolen voor de opleiding van vrijwillige molenaars.

Tweemaal per week, op woensdag en zaterdag, stellen de vrijwillige molenaars de 'werkende' molen open voor bezoekers, bijgestaan door groep vrijwilligers.

Activiteiten

In de molen is een winkeltje waar diverse meelproducten te koop zijn. Daarnaast is er een permanente tentoonstelling Van akker tot bakker en zaterdag zijn er veel extra activiteiten voor jong en oud en bij die molen

De eerste eigenaar Steffens kocht in 1869 achthonderd vierkante meter grond aan de huidige Nieuwstraat teneinde er een jaar later een molen te bouwen. Hiervoor is gebruik gemaakt van materiaal van de afgebroken stadsmolen uit 1797. Op 2 februari 1910 brandde het bovendeel van de molen af. Herbouw van de molen vond plaats met het achtkant en tenminste één roede van de gesloopte Makkumse papiermolen Het Springend Hert (bouwjaar 1768).

Leemans

De Vriezenveense molenaar Leemans kocht de molen in 1914 en in 1936 werd molenaar Van Loo de eigenaar en krijgt de molen zijn huidige naam De Hoop. In 1962 vond er aan de molen een grote restauratie plaats. De laatste particuliere eigenaar was van Diermen die de molen in 1990 overdroeg aan de gemeente Almelo. In 1995 voerde molenmaker Wintels een grote herstelbeurt uit.

Column

Turkse bruiloft

Het voordeel van sporten is, dat je zoveel langer kunt dansen. Dat doe ik namelijk graag. Ik ben er ook behoorlijk goed in. Creatieve moves, snelle beenbewegingen, wulps heupdraaien: de dansvloer is mijn natuurlijke habitat. Opmerkelijk dat je er zo van overtuigd kunt zijn dat je een danstalent bent terwijl de werkelijkheid zó anders is. Dat komt door de terreur van het mobieltje, waarmee immers veelvuldig filmpjes worden opgenomen. Aldus kwam ik er achter dat mijn dansen meer wat heeft van het gefladder van een aangeschoten gans, hoewel ook het beeld van een giraffe met een evenwichtsstoornis zich opdringt. Maar sinds ik een Turkse bruiloft heb bezocht, is mijn gebutste zelfvertrouwen weer opgekalefaterd. Ik leg uit.

Een collega met Turkse roots vierde onlangs haar bruiloft. Wij van kantoor waren vanzelfsprekend uitgenodigd. Het feest werd gehouden ergens ver weg in een tussen een tapijtgigant en een fitnesshal gesitueerde zaal, die aanmerkelijk groter was dan de entree deed vermoeden. Er bevonden zich iets van zeshonderd personen, die evident een Turkse achtergrond hadden: veel zwarte snorren, hoofddoeken, fraaie japonnen die over de grond sleepten en kinderen in zwarte kostuumpjes of kanten jurkjes. Een grappig detail was dat wij gedirigeerd werden naar een tafel waarop een papiertje stond met de tekst 'Bestemd voor Nederlandse gasten'. Nadat de bruid, onze collega dus, zich bij binnenkomst van haar gezicht verhullende sluier afdeed en kort daarna een douche van heuse bankbiljetten kreeg, begon er een band te spelen. De jongens zongen met trillers in de stem en met flinke uithalen alsof zij iets diep tragisch te melden hadden, maar ik zit natuurlijk niet echt in de Turkse Top 40. Vrouwen en mannen bevolkten op slag de dansvloer. Mannen dansten met mannen, de vrouwen hupsten strikt onderling. Het was helemaal mijn ding. Nee, niet vanwege de scheiding der seksen, maar omdat er vreselijk basaal werd gedanst.

Turkse dansles één: je heft de armen, houdt ze horizontaal en knipt met de vingers. Tot zover moet dat qua coördinatie te doen zijn. Vervolgens schuifel je met je voeten, indien mogelijk op de maat van de muziek: dat is de tweede les. Dat is het dan. Een kind kan de was doen. Wel wennen is, dat je een kerel moet vragen of hij met je wil dansen. Dat is een wat moeizaam moment. Maar ja: Turkse mannen zoenen elkaar ook, zoals wij telkens zagen. Daar ligt overigens uitdrukkelijk mijn grens. Maar goed, ik schuifelde met de armen wijd aldus uren over de dansvloer. Schrikken was dan wel weer dat de muziek er plotseling mee ophield en er ineens twee mannen verschenen: de ene blies op een soort toeter in de vorm van twee kokosnoten met een mondstuk, terwijl een andere meneer manisch op een trommel sloeg. Dit lawaai dat bedoeld leek om de gasten zo snel mogelijk naar de garderobe te drijven, bleek een uitnodiging voor met name vrouwen die gearmd een weer tamelijk eenvoudig dansje uitvoerden.

Geweldig. Ik speel met de gedachte een Turkse dansschool te beginnen.

Erik Endlich

Burgemeester sluit notoir drugspand

ALMELO - Burgemeester Gerritsen heeft maandag een woning aan de Thorbeckelaan voor een half jaar laten sluiten. In de woning werd eind vorig jaar een grote hoeveelheid harddrugs gevonden.

Het sluiten van een woning is één van relatief weinig mogelijkheden die de gemeenten hebben om drugsoverlast aan te pakken. Het doel van de sluiting en hiermee uit huis plaatsing van de bewoners is om de drugsoverlast ten einde te brengen. Immers, de kopers moeten elders op zoek naar hun drugs, of liever nog... stoppen gewoon met het kopen daarvan. Het komt vaker voor dat buurtbewoners overlast ervaring wegens drugsproblematiek in hun buurt. Vorig jaar nog verscheen een onderzoek waaruit bleek dat de gemeente Enschede hoog scoort in steden die drugsoverlast ondervinden. In de "Veiligheidsmonitor" van het CBS werd onderzocht hoe veel inwoners van verschillende steden in Nederland aangaven drugsoverlast te ervaren in hun buurt. Hierbij gaf in 2016 zelfs 7,2% van de inwoners van Enschede aan hier last van te hebben. De stad eindigde hiermee op de zevende plek in de top 10 plaatsen in Nederland met de meest ervaren drugsoverlast. Ondanks deze cijfers bleek het aantal drugs-gerelateerde aangiftes te zijn gedaald in de afgelopen jaren. Het sluiten van woningen om drugshandel te stoppen valt onder de Wet Damocles. Met deze wet mag een gemeente besluiten een woning voor een periode van zes maanden te sluiten om de drugshandel in de buurt tegen te gaan. De wet is een relatief zwaar middel, maar lijkt effectief omdat het gemakkelijk toe te passen is.

Beweging belangrijk voor senioren

ALMELO - Steeds meer ouderen zijn verrassend actieve sporters. Waar vroeger menig zestig-plusser achter de geraniums ging zitten is de huidige generatie 'oudere' juist steeds actiever geworden. Er is meer aandacht voor het belangrijke thema beweging en de rol die dit speelt in de totale gezondheid.

In beweging blijven is voor iedereen belangrijk; jong en oud. Maar vooral ouderen hebben er veel baat bij om toch ook op leeftijd actief te blijven. Inactiviteit zorgt namelijk al snel voor lichamelijke problemen zoals overgewicht, hoge bloeddruk, minder uithoudingsvermogen, minder spierkracht, slechtere slaap en een negatief effect op uw denkvermogen. Een goede manier om in beweging te blijven is in het begin wandelen. Het hoeft niet ver en het hoeft niet snel; maar een korte wandeling na het ontbijt, tussen de middag een stukje fietsen of 's avonds de hond uitlaten in het bos kan al bijdragen aan uw bewegingspatroon. Een leuke routine vinden is hierin belangrijk; het moet een natuurlijk onderdeel worden van uw dag.

Sporten
De twee keer per week sporten kunt u op veel manieren invullen. Zo zijn er - afhankelijk van uw lichamelijke gesteldheid en vaardigheden - sporten die meer of minder belastend zijn. Zo kiezen juist veel senioren tegenwoordig voor fitness als sport. Dit is afwisselend, gebeurt onder begeleiding en valt vaak goed in te plannen tussen andere hobbies en verplichtingen.

Kunststijlen en stromingen door de bril van Jan Aanstoot

Foto: archief

WIERDEN/ALMELO – De beeldend kunstenaar Jan Aanstoot houdt 24 mei een lezing over hedendaagse kunst in zaal De Marke te Wierden.

Aan de hand van vijftien contemporaine kunstenaars, die gedurende 101 exposities bij Galerie Tolg'Art hebben geëxposeerd, geeft Aanstoot een overzicht van uiteenlopende stijlen en stromingen in de schilderkunst. Het betreft dan vooral periodes vanaf eind negentiende eeuw tot heden. Zo gaan het Impressionisme, Expressionisme, Abstract Expressionisme, Cobra en vormen van eigentijds Realisme over de tong.

Veel van de te bespreken kunstenaars laten of hebben zich laten inspireren door deze 'klassieke' stijlen. Ze willen die niet imiteren, maar door vorm- en kleurveranderingen, toevoegingen of weglatingen tot een eigen individuele vormentaal komen, zo zal Aanstoot benadrukken en adstrueren. Niet de kunstenaar in een hokje plaatsen maar zijn of haar individuele benadering accentueren.

Aanstoot (1948) genoot zijn kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. De slagerszoon uit Wierden voltooide zijn studie MO-A en MO-B en gaf vervolgens jaren les in de vakken tekenen en kunstgeschiedenis aan middelbare scholen, ook in Almelo, maar. het langst aan het Thijcollege te Oldenzaal. Dertien jaar geleden besloot Aanstoot om zijn werkzame leven te gaan wijden aan de schilderkunst, sinds kort met zijn Muze.

Almelose bedrijven blij met opening van N18

nieuwe N18 bij Haaksbergen Foto: PR Rijkswaterstaat

ALMELO Ook in Almelo zijn ondernemers blij met de opening van de nieuwe autoweg N18 over een lengte van 27 kilometer.

De nieuwe weg verbindt Twente met de Achterhoek en Arnhem/Nijmegen. Het verkeer gaat sinds afgelopen week om de kernen van Usselo, Haaksbergen en Eibergen heen. Er zijn diverse ongelijkvloerse kruisingen, fietstunnels en gescheiden weghelften. De vernieuwing maakt onderdeel uit van werkzaamheden aan de N18 tussen Enschede Varsseveld, die met de openstelling van de nieuwe weg zijn afgerond.

De aanleg, uitgevoerd door een combinatie van bedrijven onder de noemer Noaber18, vegde een investering van ruim driehonderd miljoen, waaraan de naast het rijk de provincies Overijssel en Gelderland meebetaalden, maar ook de regio Twente en de gemeenten die er zowel economisch als sociaal baat bij hebben.

Minister Van Nieuwenhuizen noemt de Nieuwe Twenteroute een aanwinst voor de regio. 'Deze N-weg maakt de regio beter bereikbaar; de reistijd tussen Enschede en Groenlo wordt twintig minuten korter. Bovendien draagt de weg bij aan veiliger verkeer en minder overlast. Het verkeer dat eerst door deze drie dorpen ging, gaat er nu omheen.'

Nu nog, vindt de regio Twente, een snellere en veiligere N36 en een A35 van Wierden naar Zwolle.

Mediant zoekt Maatjes

TWENTE - Hoe voelt u zich vandaag als u dit artikel leest? Hoe zou u uw geestelijke gesteldheid omschrijven? Verreweg de meeste lezers zullen zich op dit moment psychisch gezond noemen. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt namelijk dat ongeveer 9 op de 10 Nederlanders hun psychische gezondheid als goed inschatten. Maar: er zijn dus zeker 1 op de 10 Nederlanders die hier best hulp bij kunnen gebruiken. En u zou daar een rol in kunnen spelen.

Exacte cijfers over psychische gezondheid in Nederland zijn lastig vast te stellen. Lang niet iedereen die een psychisch of psychiatrisch probleem heeft is namelijk bekend bij instanties. Lang niet iedereen krijgt hulp. Gelukkig is er wel steeds meer aandacht voor en inzicht in psychische problemen. Dankzij beter medisch inzicht en meer openheid over dit thema in de maatschappij krijgen meer mensen de hulp die zij nodig hebben op dit vlak. In Twente is onder meer Mediant bezig met de begeleiding en ondersteuning van mensen met psychische of psychiatrische problemen. Onder meer met concrete steun voor mensen die kampen met depressie, autisme, dwangstoornissen, sociale angststoornissen of andere uitdagingen. Ook familie en anderen in de omgeving van iemand met een probleem kunnen ondersteuning en advies krijgen. Mediant werkt daarnaast samen met uiteenlopende zorgorganisaties zoals TriviumMeulenbeltZorg om bijvoorbeeld onbegrepen gedrag van bewoners in woonzorgcentra beter beheersbaar te maken.

Goede ondersteuning
Naast de professionele zorg zet Mediant ook in op ondersteuning door vrijwilligers. Zo is Mediant op dit moment actief op zoek naar vrijwilligers voor een maatjesproject in Twente. Zo biedt Mediant via de vriendendienst Hoor'ns cliënten de mogelijkheid om een maatje te krijgen die dan samen met hen dingen onderneemt. De praktijk wijst namelijk uit dat er onder de groep mensen met langdurige psychiatrische klachten ook veel mensen zijn met een beperkt sociaal netwerk. Het maatjesproject is er op gericht dat een vrijwilliger hen gaat helpen met een stukje ontspanning, gezelligheid en afwisseling in de week. Dit kan heel simpel zijn; een stukje wandelen, een spelletje spelen, de stad in gaan of simpelweg bijpraten bij een kopje koffie. Zo bieden zij afleiding en zijn door hun betrokkenheid een steun voor de cliënt. Het gaat gemiddeld om twee uur per week of twee weken, in overleg met de deelnemer. Zo vormen de maatjes ook een brug tussen de deelnemer en de 'gewone' samenleving en dragen zij bij aan de acceptatie en integratie van mensen met een psychiatrische beperking.

Bent u een maatje?
Mediant wil graag meer vrijwilligers vinden voor dit project; mensen die zelfstandig kunnen werken, geduldig zijn, zich aan afspraken houden en affiniteit hebben met deze doelgroep. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met coördinator Astrid Doeschot van Mediant op 06-51 08 21 88 of a.doeschot@mediant.nl

Wat levert Europa ons op?

TWENTE - Op 9 mei was het de dag van Europa. Er is tegenwoordig veel te doen over Europa. Er is veel kritiek geleverd op zaken als de invoering van de Euro, het referendum over de Europese grondwet en de aanpak van de economische crisis. Toch zijn er ook vele voordelen die Europese samenwerking ons biedt, voordelen die vaak onderbelicht blijven.

De EU is in de jaren 50 opgericht als een breed samenwerkingsverband met als doel de vrede en welvaart van haar inwoners te garanderen. Door economische samenwerking en het opheffen van barrières is de welvaart van de landen van de EU sinds haar oprichting sterk toegenomen.

Kritiek
In 2016 stemde het Verenigd Koninkrijk voor het verlaten van de Unie, de zogenoemde Brexit. Vandaag de dag is de voornaamste kritiek op de EU dat ze onnodig veel geld verkwist aan de wekelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg, de hoge ambtenarensalarissen en dat ze de nationale soevereiniteit teveel verzwakken. Sommigen zijn van mening dat de EU teveel op neoliberale principes gestoeld is en enkel oog heeft voor de belangen van het bedrijfsleven. Recentelijk is er kritiek gekomen op de voorgestelde nieuwe begroting, die fors hoger zou worden. De Nederlandse politiek is over het algemeen negatief over het voorgestelde budget.

Voordelen
De voorstanders van de EU houden vol dat de EU onmisbaar is voor de vrede, vrijheid en welvaart. Ook wordt vaak gezegd dat zonder de EU de afzonderlijke lidstaten tot speelbal van de grootmachten in de wereld zouden worden. Wat vaststaat is dat de onderhandelingspositie van de EU als geheel veel sterker is dan welke afzonderlijke lidstaat dan ook. Daar komt bij dat de economische gevolgen van de Brexit voor de Britten zelf rampzalig lijken te worden. De EU investeert op grote schaal in de ontwikkeling van de Regio, zo ook Twente. Vele bruggen, wegen en natuurgebieden zijn met behulp van Europees geld aangelegd. De EU heeft ook de zogeheten LEADER subsidie voor de totstandkoming van lokale initiatieven, bijvoorbeeld het BikePark in Holten, of de aanleg van een historische schaapskooi en educatief centrum bij het Haaksbergerveen. Iedereen met een project dat aan de ontwikkeling van het platteland bijdraagt kan in principe deze subsidie aanvragen.

Rioolwaterzuivering steeds duurzamer

TWENTE - De rioolwaterzuivering in Nederland is steeds effectiever én duurzamer. Dit is goed nieuws, want het is namelijk wel een grote uitdaging om ons water gezond en veilig drinkbaar te houden en tegelijk het milieu te beschermen.

Nederland telt maar liefst 327 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Deze presteerden in 2016 beter dan in 2015, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er werd ruim 1,9 miljard kubieke meter rioolwater gezuiverd, ruim 300 liter per inwoner, per dag. De installaties zijn tegenwoordig steeds beter in staat om vervuiling uit het afvalwater te halen en grondstoffen terug te winnen. Ook zijn veel installaties geschikt voor productie van biogas, wat weer gunstig is voor hun energie-voetafdruk.

Goed resultaat
De kwaliteit van rioolwaterzuivering is onder meer af te meten aan de mate waarin stikstof en fosfor uit het water gehaald kunnen worden. Deze meststoffen veroorzaken namelijk problemen in het oppervlaktewater. De mate van zuivering van beide stoffen ging omhoog in deze periode. Zo werd met name bij fosfor veel winst behaald. Waterzuivering is zeer belangrijk voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Dit kan door diverse bronnen vervuild worden, zoals afspoeling van landbouwgrond, maar ook lozingen vanuit bedrijven. De zuiveringen halen ook veel zware metalen zoals lood, cadmium, koper, nikkel en zink uit het water.

Uitdagingen
De zuiveringsinstallaties staan ook in Twente wel voor bepaalde uitdagingen. Zo blijft het lastig om medicijnresten volledig uit het water te zuiveren. Deze zijn hardnekkig en mede door vergrijzing gebruiken we collectief steeds meer geneesmiddelen.

Tukker Truck Run nu al weer een succes

TWENTE - Op 9 juni zal de zevenentwintigste Tukker Truck-Run plaatvinden. Deze Truck Run is voor mensen met een verstandelijke beperking van "De Twentse Zorgcentra" en andere stichtingen uit de gehele regio. De deelnemers kunnen op deze dag weer genieten van een tocht in een echte Truck.

Vorig jaar deden er 420 vrachtwagens mee om een de grote groep een onvergetelijke dag te bezorgen. En de organisatie hoop dit ook dit jaar weer te verwezenlijken. Daarvoor voegen we tevens alvast de route toe die de vrachtwagens dit jaar zullen volgen. De Twentse Zorgcentra is de grootste aanbieder van zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in Twente.

Informatie
Voor meer informatie over de TruckRun kunt u contact opnemen met Gerard Veldscholte (recreatie coördinator) via gerard.veldscholte@detwentsezorgcentra.nl of 06 - 22 60 88 45.

Jubileum Scandinavische Verenging Twente

ALMELO - De Scandinavische Vereniging Twente heeft voor donderdag 17 mei de jubileumvereniging gepland staan. Hierbij wordt gevierd dat de Vereniging 40 jaar bestaat. De jubileumviering wordt gehouden bij Natuurvriendenhuis Krikkenhaar in Bornerbroek.

Het programma voor die dag staat boordenvol activiteiten met een Scandinavisch tintje. De dag zal van start gaan omstreeks 11.00 uur met een toespraak van de voorzitter. Daarna zullen er een tweetal werpspellen beginnen: het Zweedse "Kubb" en het Finse "Mölkky". Gedurende de dag kunnen bezoekers zich ook vermaken met een fotoshow van de geschiedenis van de Scandinavische Vereniging Twente, tips voor promenade, een rondwandelingen door de fraaie omgeving en een loppis, een rommelmarkt met Scandinavische spullen. Anneke Goudkuil zal gedurende de dag in vier blokken Scandinavische muziek ten gehore brengen met de trekharmonica. Verder zal er deze dag voldoende mogelijkheid zijn om te genieten van een echt Scandinavische lunch, een buffet en lekkernijen zoals läskedrick(leskedrikk) met een wafel. Voor meer informatie of eventuele afmelding kan men telefonisch contact opnemen met de vereniging via: 06 51 24 86 69.

Totaaloplossingen bij Dekker Woonprofessionals

VRIEZENVEEN - Voor een totaaloplossing voor uw interieur moet u bij Dekker Woonprofessionals zijn. Stylish en kwalitatieve interieuroplossingen, een specialistisch en betrokken team en een persoonlijke benadering maakt Dekker Woonprofessionals de ideale partner bij het realiseren van uw droominterieur.

Bij Dekker Woonprofessionals is letterlijk niks te gek, van vloeren en behang tot raamdecoratie en gordijnen en van verf tot interieuraccessoires en meubels op maat, Dekker neemt het aanbieden van een totaaloplossing serieus. Ook voor een ontwerp voor uw droominterieur kunt u bij de specialisten terecht.

Persoonlijke benadering
Met een bevlogen team interieurprofessionals maken ze bij Dekker van elk huis een thuis. De sfeervolle woonwinkel aan het Westeinde in Vriezenveen kenmerkt zich naast een brede collectie interieurproducten door een team met kennis van zaken. 'Hoe ga je om met kleur? Wat zijn de do's en don'ts ten aanzien van stoffen en materialen? Op welke manier maak je optimaal gebruik van de ruimte? Wat doen we met verlichting? Allemaal vragen die aan bod kunnen komen. Wat Dekker Woonprofessionals naast het bieden van een totaaloplossing onderscheidt, is hun persoonlijke benadering. "Wij willen u als klant leren kennen, alleen zo kunnen we gezamenlijk een interieur creëren dat bij u past" aldus het team van Dekker. De wens van de klant is hierbij uiteraard altijd het uitgangspunt.

Veelzijdig inrichten
woning en bedrijven

Naast interieuroplossingen voor particulieren kun je bij Dekker ook terecht omtrent het interieur van je (horeca)-zaak, of kantoor. Voor een bedrijf is het belangrijk dat bedrijfsruimtes een representatieve uitstraling hebben en aansluiten bij de identiteit van het bedrijf. De interieurspecialisten denken graag met u mee om de bedrijfsruimte(s) tiptop in orde te maken zodat deze weerspiegelen waar uw bedrijf voor staat. Ook horecagelegenheden kunnen worden voorzien van een passende inrichting. In de horeca staat het bieden van een complete beleving centraal en het interieur speelt in deze een belangrijke rol. De specialisten realiseren graag een interieur voor uw zaak waarin u en uw gasten zich comfortabel voelen.

Kom langs!
De complete woonbeleving van Dekker Woonprofessionals zelf ervaren? Loop eens binnen bij de winkel aan het Westeinde 400 in Vriezenveen! Nu des temeer wand de hele maand mei kunt u profiteren van 15% korting op allerhande raamdecoratie.

Word Up Poetry Slam

ALMELO - Wie heeft de beste beeldspraak, de mooiste metaforen, de voortreffelijkste voordracht, kortom: wie is de beste Poetry Slammer van Almelo? Op donderdag 17 mei gaan de deelnemers weer de strijd met elkaar aan; van 20.00 tot 22.30 uur in Proeflokaal België, Schuttenstraat 2 7607 JA Almelo. Toegang gratis

Het is al weer het derde jaar dat er een aantrekkelijk avondprogramma wordt georganiseerd op het gebied van poëzie en het gesproken woord. Word Up Poetry Slam is een competitie, die gedurende het jaar plaatsvindt en bestaat uit vier voorrondes. Deze wordt afgesloten met een grande finale. De winnaar van Word Up Poetry Slam bemachtigd naast prijzengeld een plek in de halve finale van het Nederlands kampioenschap Poetry Slam. Een Word Up avond bestaat uit een Poetry Slam voorronde, een inspirerende gastspreker en wordt omlijst met muziek. De tweede editie van dit jaar vindt plaats op donderdag 17 mei in Proeflokaal België. De gastspreker van de avond is Chelsea Oost. Chelsea heeft eerder zelf deelgenomen aan de Word Up Poetry Slam en in de halve finale gestaan van het NK Poetry Slam. Hij heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een ware woordkunstenaar. Chelsea schrijft pakkende teksten met diepzinnige onderwerpen en is zeer creatief met zijn woordspelingen, wat veelal eindigt in een enthousiast publiek.

De deelnemers van deze editie zijn:
• Wiebe Stege
• Jannette Kruit
• Florian Frey
• Timo Hensen
• Dennis Dam

Host : Ill Cypha Music : DJ Babyboy. Wil jij zelf meedoen aan de volgende editie? Meld je aan bij Vera Lammerink: worduppoetryslam@gmail.com. Word Up is een samenwerking tussen Stichting openbare bibliotheek Almelo, Stichting Dat is wat je Wil, Proeflokaal België, NK Poetry Slam en wordt mede mogelijk gemaakt door Cogas.

Vier over Rood ook op bres Akar Bahar en huisuitzetting

Foto: PR Bond Precaire Woonvormen

ALMELO – Nadat ze eerder steun voor de Voedselbank bepleitten, en het stoppen met intensieve veehouderij agendeerden hebben de samenwerkende raadsfracties op de linkerflank van de gemeenteraad van Almelo nu vragen gesteld over de Molukse Stichting Akar Bahar en de lik-op-stuk-huisuitzettingen in Almelo.

De vier fracties van - PvdA, SP, GroenLinks en Leefbaar Almelo - trekken samen op en vormen een links tegenwicht voor het beoogde college van CDA, VVD, LAS en ChristenUnie. De vier oppositiepartijen hebben samen zeven zetels en waren als ze één fractie zouden vormen de meteen grootste. In de wandelgangen worden ze al Vier over Rood genoemd.

Inzake de kwestie Akar Bahar wil Vier over Rood van het demissionaire college van burgemeester en wethouders weten of de recent aangenomen motie wordt uitgevoerd om in goed overleg met de stichting tot 'de juiste oplossing voor de betrokkenen en de stad' te komen. Het zingt rond dat de stichting 24 mei al een besluit moet nemen.

Met betrekking tot de voorgenomen vestiging van een intensieve varkenshouderij van de Maatschap Dekker nabij Aadorp wijst Vier over Rood erop dat een meerderheid van de gemeenteraad zich er kort voor de verkiezingen tegen keerde, met voorop de beoogde coalitiepartij LAS, maar ook de ChristenUnie. De formerende partijen zouden, alles afwegende, van het thans demissionaire college een 'aanwijzing' moeten krijgen, zo stellen de partijen op de linkerflank; ze vragen 'politiek beraad' over de intensieve veehouderij nabij Aadorp.

Ook plaatsen de fracties vraagtekens bij het strabante beleid terzake huisuitzettingen na de ontdekking van hennepteelt. De snelheid en het gemak waarmee 'powerburgemeester' Gerritsen optreedt heeft volgens Vier over Rood óók als effect dat het 'traumatiserend' is, zeker als er kinderen bij 'dreigende of reële dakloosheid' betrokken zijn.

Let op voor inbrekers

ALMELO - Wie eens goed zijn ogen de kost geeft in een woonwijk viel afgelopen week iets op: veel mensen waren van huis voor een gezellige meivakantie. Maar inbrekers gaan juist niet op vakantie...

Er stonden voorafgaand aan de meivakantie al aardig wat caravans voor de deur en bij sommige woningen was het 's avonds al donker. Een teken dat de bewoners op vakantie zijn of gaan. Een teken waar ook een inbreker op let. Het is helaas een gegeven dat er in de vakantieperiode altijd een duidelijke piek zichtbaar is qua woninginbraken. Er is gelukkig al wel veel aandacht voor dit thema, onder meer door pro-actieve voorlichting van de politie en beveiligingsbedrijven. Ook gemeenten doen hun deel door buurten waakzamer te maken. Wat kunt u doen tegen een vakantie-inbraak? Een veilig huis begint bij goed hang- en sluitwerk. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die van je woning een fort kunnen maken, maar ook een gemiddelde bouwmarkt heeft een ruime selectie aan passende sloten en beveiliging met het politie-keurmerk Veilig Wonen. U kunt ook een certificaat krijgen voor een goed beveiligde woning, wat dan weer gunstig kan zijn voor bijvoorbeeld een lagere verzekering. De woning moet er ook zoveel mogelijk bewoond uit zien. Zo kan men hiervoor tijdschakelaars gebruiken op de verlichting. Daarnaast zijn er moderne trucjes zoals apparaten die de flikkering van een TV nauwkeurig nabootsen. Dit kan helpen om de inbreker af te schrikken, naast de al genomen fysieke maatregelen.

Beeldend (glas)kunstenaar Sien van Meurs overleden

Foto: archief

ALMELO – De beeldend kunstenaar Sien van Meurs is vorige week op 64-jarige leeftijd te Almelo overleden. Ze werd afgelopen week op 't Groenedael begraven.

Opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam bekwaamde ze zich in veel disciplines, met glas als vaste waarde door de jaren heen. In haar werk speelt de vergankelijkheid van alles wat ter aarde komt een rol van betekenis, maar ook de oneindigheid van alles wat adem heeft. Met scheppende kunst trotseerde ze de vernietigende natuurkracht; innerlijke noodzaak.

Van Meurs drukte zich in kunst en woord precies uit, wat in de in het najaar van1986 bleek in de toenmalige expositieruimte De Waag waar ze op instigatie van directeur Carin Reinders in het een overzichtstentoonstelling inrichtte. Ze liet zich inspireren door overwoekerde geschiedenissen en verdwenen culturen, met een fascinatie voor het raadsel en de oerkracht van de sterfelijkheid. Haar mustaba-expositie in Het Nijenhuis/De Fundatie getuigt daarvan. De glaskunst van Van Meurs was er altijd, en kwam gaandeweg op de voorgrond, in combinatie met steen en metaal.

Heracles sluit goed seizoen af met ruime zege

Foto: Twentesport.com

ALMELO Heracles wilde met vlag en vaandel het seizoen beëindigen, Sparta spaarde de krachten voor de nacompetitie en dus boekten de Almeloërs een eenvoudige zege op Het Kasteel in Rotterdam: 2-5 dankzij een sterke eindfase. Een mooi slotakkoord van seizoen waar muziek in zat, vooral thuis.

De zege was natuurlijk ook een mooi eerbetoon aan trainer (en ex-speler) John Stegeman die na tien jaar Heracles een andere traditieclub gaat trainen, te weten Go Ahead Eagles in Deventer. Ook zullen enkele spelers vertrekken, al is nog niet duidelijk wie allemaal, behalve keeper Bram Castro, die naar KV Mechelen vertrekt.

Het begon tegen Spara tam, want pas na een plichtmatig half uurtje werd de score geopend, door Sparta, dat via Fred Friday op technisch vaardige wijze de ban brak. Het was pardoes daarna alweer gelijk toen Kristoffer Peterson, die al eerder gevaarlijk was geweest, een solo in de kleine ruimte doeltreffend afrondde: 1-1.

Heer en meester

Heracles was in Rotterdam in alle opzichten de betere partij, ook omdat de club van Spangen (ook een traditievereniging trouwens) geen andere belangen meer had dan fris aan de nacompetitie te beginnen met als enige doel in de eredivisie te blijven.

Na de rust was het Sparta dat wéér op voorsprong kwam door Stijn Spiering, tegen de verhouding in. Heracles wilde het klasseverschil vervolgens per se met een zege onderlijnen en trainer John Stegeman, die tien jaar Heracles ook met een overwinning wenste af te sluiten, besloot twee spitsen gelijktijdig in te brengen: Paul Gladon en Vincent Vemeij die beiden scoorden, Vermeij twee keer en Gladon één keer. Bovendien maakte verdediger Tim Breukers zowaar, surpise surprise, zijn eerste competitiedoelpunt in Heracles-tenue. Eind goed al goed.

Na een maand vakantie wacht de selectie, die zeker nog mutaties ondergaat, de voorbereiding op een nieuw seizoen, als enige Twentse club in de eredivisie. Frank Wormuth is de nieuwe trainer, met een contract voor twee seizoenen met een optie voor een derde. Wormuth staat sinds 2008 aan het hoofd van de trainersopleiding van de Duitse voetbalbond. Ook trainde hij het Duitse nationale elftal onder twintig jaar.

Internationale Dag van het Recyclen voor beter milieu

TWENTE - Op 17 mei is het de Internationale Dag van het Recyclen. Heel eenvoudig gezegd is recyclen het opnieuw gebruiken van iets. Dat kan betekenen dat iets dat u niet meer wilt hebben of nodig heeft voor een ander nog heel bruikbaar is. Het kan ook zijn dat wat u wegdoet weer als grondstof gebruikt wordt voor andere producten.

Recyclen is niet iets nieuws, maar bestaat al heel lang. Zo was er tot het eind van de twintigste eeuw de schillenboer die langs de huizen ging voor het ophalen van schillen en andere voedselresten. Deze dienden als voedsel voor bijvoorbeeld varkens. Het recyclen van glas is ook al iets dat lange tijd bestaat. De eerste glasbak werd in 1972 geplaatst. Het ingezamelde glas werd weer als grondstof gebruikt door de glasfabriek. Het gescheiden inzamelen leidt er dus toe dat iets opnieuw gebruikt kan worden.

Stimulering
Wel of niet recyclen is een vrije keuze, maar de overheid probeert dit wel te stimuleren. In diverse gemeenten moet bijvoorbeeld betaald worden voor elke keer dat er restafval wordt aangeboden. Hoe minder restafval u heeft, des te minder u betaalt voor de afvalstoffenheffing. Wanneer u minder wilt betalen is het dus zaak om afval te scheiden. De gescheiden afvalstromen, zoals plastic, glas, textiel en papier, kunnen dan weer gerecycled worden. Ook wordt geprobeerd het voor u zo makkelijk mogelijk te maken. Door de verschillende kleuren voor de afvalsoorten is snel duidelijk in welke container het afval moet. Ook door het bij elkaar plaatsen van containers voor verschillende soorten afval op een milieuplein kost afvalscheiding u minder moeite. Een deel wordt zelfs huis aan huis-opgehaald. Voor sommige zal afvalscheiding inmiddels een automatisme zijn en voor andere niet. Naast recyclen van afval, kan ook gekeken worden naar minder afval produceren. Dit kan door al bij de aanschaf van nieuwe producten een bewuste keuze te maken. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor kleding die tijdloos is in plaats van kleding volgens de nieuwste trends. Tegenwoordig zijn velen ervan overtuigd dat de wereld geen onuitputtelijke bronnen heeft en dat recyclen daarom een beter alternatief is. Als we alles als restafval verbranden, gaat dan letterlijk de wereld in rook op?

Euregio bekijkt wensen om te vliegen

GRONAU/ENSCHEDE - Met een enquête hoopt Euregio in kaart te kunnen brengen wat de wensen zijn van inwoners van het grensgebied op basis van luchtverkeer. Ze gaan onderzoeken van welke luchthavens inwoners en bedrijven uit de regio gebruik maken, wat de meest populaire bestemmingen zijn en hoe het vervoer naar de luchthaven plaatsvindt.

De Euregio geeft aan dat tegenwoordig veel afhankelijk is van de bereikbaarheid in het luchtverkeer voor een gebied. Het maakt een gebied wel of juist niet interessant voor bedrijven om te vestigen, iets dat direct effect heeft op de populariteit van die plaats als woonomgeving. Daarom gaat Euregio een enquête uitvoeren onder inwoners en bedrijven in het grensgebied. Ze willen graag weten van welke relevante luchthavens men gebruik maakt, naar welke bestemmingen wordt gevlogen en wat de ervaring is met het verkeer van en naar de luchthavens. Op basis van deze informatie kan bekeken worden hoe de bereikbaarheid van het luchtverkeer in de regio verbeterd kan worden. "We willen door middel van het onderzoek een regionaal proces op gang brengen om de bereikbaarheid, de kwaliteit als vestigingslocatie en de grensoverschrijdende betrokkenheid tussen de deelnemende partners te versterken" vertelt Stefan Michel, adjunct-directeur bestuurder van de Euregio. Het project zal bestaan uit een enquête onder inwoners en bedrijven en een onderzoek naar de toekomstige bereikbaarheid van luchtverkeer in de Euregio. Door de groei van vliegverkeer in Nederland en Duitsland zijn er goede kansen voor Twente en de Duitse grensstreek om ook uit te breiden qua vluchten.

Gefinancierd
Het project zal worden gefinancierd door de Europese Unie en de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten en het Wirtschaftsministerium van het land Nordrhein-Westfalen. De enquête zal in de zomermaanden worden afgenomen onder inwoners en bedrijven in de regio.

Knijff langer bij Team Eurosped Vroomshoop

VROOMSHOOP/ALMELO – Ook in het nieuwe seizoen komt passer/loper Daphne Knijff uit voor de volleybalploeg Team Eurosped in Vroomshoop.

De ervaren speelster, geboortig te Haaksbergen, is één van de vijf speelsters van de selectie van het huidige seizoen die ook volgend seizoen in sporthal Het Punt volleybalt.

Eurosped laat bij monde van Diane Rademaker, bestuurslid Technische Zaken, weten dat Knijff zich afgelopen jaar 'sterk ontwikkeld' heeft en 'van grote waarde is geweest voor het team', waarbij vooral haar service wordt geroemd. Tevens wijst Rademaker op het belang van continuïteit. Er zijn zoals gemeld vier jonge talenten aan het team toegevoegd.

Vechten voor positie

Knijff is eveneens content met de verlenging van het contract. 'Ik denk dat we over de volle breedte aan kwaliteit hebben gewonnen waardoor we zeker voor een toppositie kunnen gaan spelen. Het betekent voor mij persoonlijk ook dat ik nog nadrukkelijker moet gaan vechten voor mijn positie in het team. De sterke concurrentie op de passer/loper posities zorgt ervoor dat je er iedere training en wedstrijd moet staan. Daar word je gewoon beter van.'

Operatie aan meniscus

Knijff miste de laatste wedstrijden van Eurosped in de kampioenspoule in verband met een probleem aan haar meniscus. Ze is daaraan al succesvol geopereerd.

Weer zonder krukken

Knijff is blij met de snelle revalidatie en de verlenging van haar carrière bij Eurosped. 'Dit is gelukkig een relatief simpele ingreep waardoor ik inmiddels zonder krukken loop. Ik verwacht dan ook volop mee te kunnen gaan trainen bij aanvang van het nieuwe seizoen.'

Wim Kleiman Foto: archief

Wim Kleiman aan zijlijn in Ronde Overijssel

ALMELO/BORNERBROEK – Er trekt komende zaterdag een internationaal gezelschap door de regio tijdens de Ronde van Overijssel. Bornerbroek is weer doorkomstdorp.

Er nemen teams uit negen landen deel: Nederland, Australië, Groot Brittannië, Verenigde Staten, België, Duitsland, Koeweit, Bolivia en Luxemburg verschillende landen deel met op de voorlopige startlijst coureurs uit 24 landen.

Opvallend is de absentie van Monkey Town Continental Team doordat de continentale formatie niet in staat is een team af te vaardigen als gevolg van een dubbel programma en een volle ziekenboeg. Om die reden is Wim Kleiman uit Almelo noodgedwongen toeschouwer.

Mooi gezicht

Op www.rondevanoverijssel.nl staan tips waar het beste kan worden gekeken.

Twentenaar passeert vaker de Twentse pomp

TWENTE - De prijs van benzine stijgt onverminderd door. De prijs zat afgelopen maand op het hoogste niveau sinds augustus 2015. Automobilisten betaalden gemiddeld 1,61 euro per liter Euro95.

In tien jaar tijd is de prijs langs de snelweg het meest gestegen; met maar liefst 8,9 procent. Ter vergelijking, de lokale onbemande pomp steeg veelal met 'slechts' 6,4 procent in dezelfde periode. Twentse pomphouders zagen de afgelopen jaren al een sterke terugloop van hun omzet, onder meer door de steeds stijgende accijnzen waardoor over de grenst tanken voor meer en meer mensen aantrekkelijk werd.

Het Bandencentrum Almelo helpt u altijd veilig op weg

ALMELO - Het Bandencentrum is al vele jaren een begrip in Almelo én de wijde omtrek. Het team helpt u graag met passend advies voor bijvoorbeeld de winterbandenwissel, maar ze doen nog veel meer.

Het Bandencentrum aan de Klinkerweg 3 biedt alle mogelijke diensten aan omtrent banden. Zowel voor personenauto's maar ook vrachtwagens, campers en landbouw- en industriële voertuigen. Zo kunt u hier natuurlijk uw winter- en zomerbanden laten wisselen. Tijdens de afgelopen winter bleken winterbanden belangrijk voor de veiligheid. Zeker ook wanneer u over de grens komt, waar de regels voor winterbanden nog strenger zijn. Nu we weer richting de zomer gaan, is het ook belangrijk om voor dit seizoen goede banden te gebruiken. Het Bandencentrum kan het balanceren en uitlijnen uitvoeren voor de veiligheid. Een goede afstelling zorgt niet alleen voor een fijne en veilige wegligging, maar bespaart ook brandstof. U kunt de banden ook hier op laten slaan en monteren wanneer de winter weer voor de deur staat.

Onderhoud
Ook voor vakkundig onderhoud bent u aan het juiste adres. Het Bandencentrum beschikt over een rijk uitgeruste werkplaats en expertise waardoor ze onderhoud en de APK uit kunnen voeren tegen gunstige prijzen; fors onder wat een dealer zou rekenen. U krijgt dan altijd vooraf een prijsopgave en de werkzaamheden worden uitgevoerd door gecertificeerde medewerkers. Met de zomer voor de deur is het ook mogelijk om een aircocheck uit te laten voeren; zo kunt u ook tijdens warmer weer aangenaam op pad met de auto.

Specialist
Als bandenspecialist met veel ervaring kunnen zij ook werk uitvoeren aan minder gebruikelijke voertuigen; zoals landbouwvoertuigen, vorkheftrucks, caravans, campers en motor/scooters. Zo leveren zij voor vrachtwagenbanden een breed assortiment van onder meer Bridgestone, Firestone, Michelin, Goodyear en Windpower. Zij zijn aangesloten bij F.S.A voor bandenpechservice door heel Europa.

Kom langs
Het Bandencentrum ontvangt u graag aan de Klinkerweg 3 in Almelo. Bel met 0546-82 81 22 of kijk op: www.hetbandencentrum.nl

Mini Maker Faire in Almelo

ALMELO - Lijkt het je leuk om kennis te maken met uitvinders, kunstenaars, wetenschappers en makers? Kom dan op woensdagmiddag 23 mei naar de Mini Maker Faire in Almelo!

Er zijn veel presentaties en workshops. Je kunt niet alleen dingen bekijken, maar vooral ook zélf dingen bedenken, doen en maken! Ontdek welke nieuwe technieken er allemaal zijn en welke oplossingen die kunnen bieden. Ervaar en beleef op welke manier kunst, wetenschap en techniek samen tot spannende creaties leiden. Tussen 14.00 en 17.00 uur ben je welkom op het Indiëterrein, je kunt dan meedoen met allerlei workshops, zoals bouw je eigen zoutwaterbootje of doe mee aan de chocolade challenge. Programmeer een robot met gezichtsherkenning, bouw een tekenrobot of een elektronische spin. Maak je eigen stopmotion verhaal. Kijk wat je allemaal kunt bouwen met technisch constructiespeelgoed en maak je eigen knikkerbaan. Neem een kijkje bij de surgeon simulator en ontdek wat tape jockey-en is!

Belevenis voor iedereen
Het Mini Maker Festival is voor jong en oud, het is een belevenis voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap, techniek, nieuwe ontdekkingen, zelf dingen doen én maken! Het Mini Maker Festival maakt deel uit van het Maker Festival Twente. De vijfde editie van MFT is op zaterdag 26 en zondag 27 mei in Roombeek Cultuurpark en staat in het teken van de Vrolijke Frankenstein. MFT wordt georganiseerd door Tetem en Museum TwentseWelle. In Almelo is het Mini Maker Festival op woensdag 23 mei van 14.00 tot 17.00 uur op het Indië Terrein. De toegang is gratis! Locatie: Sluiskade Noordzijde 14, Almelo?

Die Flippers en Frans Bauer op Schlagersymphonica

ENSCHEDE - Op zaterdag 10 november komt het all-in schlagermeezingfeest RTV Oost Schlagersymphonica terug naar Vliegveld Twenthe met Die Flippers en Frans Bauer. Kaartverkoop gaat vandaag van start.

In mei zijn er 1.000 all-in tickets beschikbaar voor de Vroege Vogel voor slechts 25 euro; te koop via www.schlagersymphonica.nl. Dit is inclusief entree, bier, fris, wijn én dit jaar ook inclusief snack. Natuurlijk zijn er ook weer vrienden- en viptafels beschikbaar. Frans Bauer zingt zowel Nederlands als Duits. Frans had in de jaren '90 ook een grote carrière in Duitsland met Schlagerproducer Uwe Busse. Busse produceerde alle hits voor Die Flippers en ook de hits van Klubbb 3 komen van zijn hand. Speciaal voor SchlagerSymphonica zingt Frans Bauer ook zijn schlagerhits. Hélène Fischer, Heino en Die Flippers staan hoog op het wensenlijstje van bezoekers. Dit jaar zal 'Die orginale Stimme' Olaf der Flipper zal alle grote hits zingen. Natuurlijk zullen de hits van Hélène Fischer en Heino niet ontbreken. Zij en vele andere artiesten treden op onder leiding van het SchlagerSymphonica Showorkest. De presentatie doet Marga Bult; zij zal ook zingen bij RTV Oost Schlagersymphonica. 2018. Dit alles met dank aan RTV Oost, Ruhrgold, Makro, Kaak Event Rent, Vliegveld Twenthe, Stageware, Idea-Online, PGT Geluidstechniek, Bolk Transport, Riwald Recycling en Marquette Detachering.

Backstage Comedy Tour in Almelo

ALMELO - Een fonkelnieuw theaterconcept dient zich aan in de Nederlandse theaters; The Backstage Comedy Tour.

Tijdens deze nieuwe, uit Groot-Brittannië overgewaaide cabaretvorm, leunen theaterbezoekers niet meer ouderwets anderhalf uur achterover in hun stoel, maar worden ze achter de schermen vermaakt door comedians. Voor het eerst krijgen de bezoekers de kans om achter de schermen van het theater te kijken. Een tour waarbij letterlijk het hele gebouw gebruikt wordt. U komt op plekken waar normaal alleen de artiest komt. Op de meest onverwachte plaatsen in het gebouw, wachten artiesten het publiek op. Denk hierbij aan de kleedkamers, de artiestenfoyer en het zijtoneel. Een kwartiertje, hooguit. Daarna gaat u weer door naar de volgende spannende ruimte en volgende act. Exceptioneel leuk voor het publiek én exceptioneel leuk voor de artiest! The Backstage Comedy Tour is op woensdag 9 mei in première gegaan. Nu volgt een tournee langs de Nederlandse theaters en is de show te zien in op donderdag 24 mei om 20.00 uur in Theaterhotel Almelo.

Diverse show
Artiesten als Javier Guzman, Alex Ploeg, Thijs van de Meeberg, Jim Speelmans, Kim Schuddeboom, Fabian Franciscus en Emiel van der Logt doen op 24 mei mee in deze productie. ?Ga een geweldige avond tegemoet en mis deze unieke beleving niet! Kaarten reserveren kan via www.theaterhotel.nl. Foto: Chloé Leenheer

Korting op seizoenskaarten FC Twente

ENSCHEDE - De seizoenkaartverkoop is afgelopen vrijdag van start gegaan voor supporters die al een seizoenkaart hebben. Tot en met woensdag 30 mei kunnen zij hun stoel voor komend seizoen reserveren. Een andere plek aanvragen kan van 5 tot en met 8 juni.

Afgelopen zondag stond de teller van het aantal supporters die verlengd hebben al op ruim 5000 supporters. Inmiddels zijn er 1600 mensen die zich hebben ingeschreven voor een plekje in De Grolsch Veste. Zij kunnen op woensdag 13 juni een seizoenkaart kopen. Een dag later gaan de seizoenkaarten in de vrije verkoop. Belangrijke data seizoenkaartverlenging: Vrijdag 4 mei t/m woensdag 30 mei: verlengperiode voor huidige seizoenkaarthouders. Dinsdag 5 juni t/m vrijdag 8 juni: verplaatsingen. Woensdag 13 juni: start verkoop inschrijflijst. Donderdag 14 juni: start vrije verkoop. FC Twente heeft besloten om 20% Eerste Divisie-korting aan te bieden voor de seizoenkaarten. Supporters die de club ook financieel willen ondersteunen hebben de mogelijkheid om af te zien van deze korting. De seizoenkaart is gemakkelijk aan te vragen op www.fctwente.nl/seizoenkaart.

Postume eer voor Dik Wessels

TWENTE - De eind 2017 overleden bouwmagnaat Dik Wessels heeft een bijzondere postume eer gekregen. Vliegmaatschappij Air Charters Europe vernoemt namelijk haar eerste vliegtuig naar deze topondernemer.

Het toestel kreeg als registratie PH-DWS. PH is de landcode van Nederlands geregistreerde vliegtuigen, DWS is natuurlijk afgeleid van zijn naam. De Belgisch-Nederlandse maatschappij voert vluchten uit met een Embrear 135. Volgens topman Philippe Bodson van de ASL Group was het vernoemen van het toestel naar Dik Wessels een logische stap. Hij was namelijk nauw betrokken bij de oprichting van Air Charters Europe, een dochteronderneming van de ASL Group. Het bedrijf wil dit jaar nog een tweede Embraer inzetten voor vluchten.

Holland Casino en Freshtival zorgen voor spektakel

ENSCHEDE - In het weekend van 19 en 20 mei staat één van de gaafste festivals in Enschede gepland. Freshtival betaat tien jaar en de organisatie heeft dit jaar flink uitgepakt.

Met optredens van niemand minder dan Sean Paul, Chef's Special en Steve Aoki beloofd het weer een geweldig festival te worden. Holland Casino zorgt ervoor dat jouw bezoek aan het festival nóg gaver wordt, want je maakt dit Freshtival-weekend al kans op twee gratis weekend tickets voor Freshtival 2019! Lees hieronder wat je hiervoor moet doen. Freshtival is inmiddels uitgegroeid tot een gigantisch evenement waar meer dan 40.000 bezoekers in het weekend op af komen. Wanneer je midden in de mensenmassa staat, besef je bijna niet hoe groots dit festival is. Dit jaar maakt Holland Casino het mogelijk om Freshtival vanuit een compleet verschillend perspectief te bekijken. Vanuit het reuzenrad heb je niet alleen goed zicht op de mainstage, maar ook een spectaculair uitzicht over het gehele festivalterrein. Zo'n geweldig uitzicht wil je natuurlijk op beeld vastleggen. Je hoeft niet met selfies te stuntelen, want er is een speciale fotograaf in het reuzenrad aanwezig om jaloersmakende foto's te maken van jou en je vrienden. Deze foto's worden later geplaatst op de Facebookpagina van Holland Casino Enschede. Laat je bij de fotograaf je gegevens achter? Dan maak je kans op gratis weekend tickets voor Freshtival 2019! En dat is nog niet alles: bij het begin van de rit ontvang je een actiefiche voor een gratis bezoek aan het casino. Zo'n kans laat je toch niet liggen?

VIP-reis met privéjet
Met dit fiche voor gratis entree kun je in het casino kans te maken op een andere toffe prijs. In de maand mei maak je namelijk kans op een VIP-reis met privéjet naar Monaco voor twee personen. Dit is een landelijk actie van Holland Casino, maar de prijs valt bij iedere vestiging gegarandeerd. Dus wacht niet te lang en kom voor 10 juni jouw actiefiche verzilveren!

Tip van de Fietsenmaker: De riem / beltsysteem

TWENTE - In deze vaste serie geeft fietsenmaker Ten Tusscher in Enschede ons praktische tips over het onderhoud aan de fiets. Van vroeger uit is natuurlijk de ketting nog steeds de meest gebruikte aandrijving op een fiets. Echter zie je tegenwoordig steeds meer fietsen met een riem oftewel belt aandrijving op de markt. Het voordeel van een riem is dat deze geluidloos is en weinig onderhoud vergt.

Uiteraard is de ketting nog steeds het meest gebruikte op een fiets als aandrijving, aangezien dit de meest lichtlopende aandrijving is. Echter kiezen steeds meer mensen op dit moment voor de riem (belt aandrijving). De riem is een aandrijving die minder onderhoud vergt dan een normale ketting. Bij een riem is het wel erg belangrijk dat die over een frame beschikt die erg stijf en stabiel is. Wanneer een frame namelijk niet stabiel genoeg is zorgt dit voor snellere slijtage waardoor je uiteindelijk alsnog aan hoge kosten komt voor het onderhoud aan je fiets. Vaak zie je een belt aandrijving bij vakantiefietsen zoals op een Idworx of een Santos. Dit komt mede doordat deze fietsen stabiele frames hebben, waardoor de slijtage erg klein is en je lang kunt genieten van de belt aandrijving. Mocht de belt aandrijving na een lange tijd van gebruiken toch gaan piepen, dan kan dit opgelost worden met een klein beetje siliconen spray over de riem. Hierdoor zal de riem geen piepend geluid meer geven. Indien je het een mooi systeem lijkt, ga er dan wel altijd even een proefrit mee maken aangezien het net iets anders fietst dan met een normale ketting.

Theaterseizoen voor ouderen sluit met feestelijk matinee

ALMELO - Voor het zesde jaar in Almelo zijn ouderen met Stichting Vier het Leven mee uit geweest. Dit keer wordt het seizoen feestelijk afgesloten met een matinee. De Meisjes met de Wijsjes geven speciaal voor ouderen hun theatervoorstelling 'Tegeltjeswijsheid' in een feestelijke voorstelling op vrijdagmiddag 8 juni in Theater Hof 88 in Almelo. Ouderen die niet meer zelfstandig willen of kunnen om er op uit te gaan zijn van harte welkom.

Dankzij Vier het Leven kunnen ouderen blijven uitgaan, alles wordt geregeld en georganiseerd. Samen in gezelschap genieten van een heerlijke middag of avond uit. Vrijwilligers begeleiden ouderen persoonlijk van deur tot deur. Drie maal per jaar ontvangen deelnemers het kosteloze programmaboekje en kan een keuze worden gemaakt uit voorstellingen die plaatsvinden in het Theaterhotel en Theater Hof 88. Gasten betalen via Vier het Leven het eigen entreekaartje inclusief een bijdrage voor consumpties, vervoer, parkeerkosten en begeleidingskosten. Tijdens het uitje zelf, kan de portemonnee dus thuis blijven. Om het een keer mee te maken is dit matinee met de Meisjes met de Wijsjes een mooi moment.

De Meisjes met de Wijsjes
Zij combineren hun zangtalent met hun vierstemmige arrangementen van bekende, Nederlandstalige liedjes met een flinke dosis humor. En verleiden u door hun frisse, eigenzinnige en vrolijke theaterprogramma. Zij onderzoeken op geestige wijze de Nederlandse volksaard. Virtuoze, zelf gearrangeerde en gezongen nummers van toen tot nu worden live spetterend gebracht. Afgewisseld met hilarische quizfragmenten, korte sketches en pijnlijke bekentenissen vormen deze ingrediënten de formule voor de voorstelling "Tegeltjeswijsheid", met als onderliggende vraag: 'Die Typische Nederlander... bestaat die eigenlijk wel?'

Aanmelden
Aanmelden kan via de website www.4hetleven.nl of telefonisch 035-524 51 56. De kosten voor dit matinee (€19,50) zijn inclusief toegang, begeleiding, vervoer en een kopje koffie/thee bij binnenkomst en drankje en hapje na afloop. Kortom, een bijzonder gezellig uitje voor senioren die wellicht niet vaak de gelegenheid hebben om het theater te bezoeken.

Vaccinatie belangrijk

TWENTE - De zomervakantie staat weer voor de deur. Menig Twentenaar zal de warme zomermaanden weer doorbrengen in een ver oord, even helemaal weg van de drukte en verplichtingen in Nederland. Maar: een vakantie kan al snel een vervelende wending krijgen wanneer u niet denkt aan uw veiligheid...

De GGD Twente en andere gezondheidsorganisaties waarschuwen ieder jaar weer: denk aan uw veiligheid wanneer u op vakantie gaat. Voor sommige bestemmingen zijn bepaalde vaccinaties verplicht of in ieder geval zeer sterk aan te raden. Toch verdiept lang niet iedere reiziger zich er in welke vaccinaties, malaria-medicatie of andere voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor een leuke en veilige vakantie. Vaak is het een combinatie van factoren waardoor mensen niet de juiste vaccinaties halen. Zo is de associatie bij veel reizigers dat een populaire, Europees aandoende bestemming wel veilig zal zijn. Toch zijn er ook voor veel bestemmingen dichterbij vaccinatieadviezen, zoals voor DTP en hepatitis A wanneer u naar Turkije of Marokko gaat. Voor veel Europese bestemmingen zijn geen specifieke vaccinaties nodig, wel is bijvoorbeeld een algemene teken encefalitis vaccinatie verstandig wanneer u langer de natuur ingaat. Voor een passend advies kunt u natuurlijk contact opnemen met uw huisarts.

Maak melding van feestje

ALMELO - De gemeente Almelo moedigt inwoners die een buurtfeest of andere activiteit willen organiseren om in ieder geval altijd een melding te doen bij de gemeente.

Met de zomer in aantocht zijn er altijd veel straten en buurten die buiten een gezellige barbecue of straatfeest willen organiseren. Dit is natuurlijk ook erg gezellig, maar er zijn wel enkele punten om aan te denken. Zo is het belangrijk voor de gemeente om in ieder geval te weten wanneer er eventueel grotere groepen mensen op de been zijn. Zo kan ook de paraatheid van hulpdiensten geregeld worden. Ook moet u voor bepaalde activiteiten wel degelijk een vergunning aanvragen; bijvoorbeeld wanneer u uw straat helemaal af zou willen sluiten. Kijk voor meer informatie of het doorgeven van een melding op: www.almelo.nl

Meer doen met water in je eigen tuin

ALMELO - Het klimaat is aan verandering onderhevig. Ook in Almelo merken we steeds vaker de gevolgen van deze verandering. Zo kan veel regenval in een korte periode zorgen voor problematische overlast zoals water dat moeilijk wegloopt.

Het Waterschap Vechtstromen, de Twentse gemeenten en natuurorganisaties hopen daarom meer mensen te bewegen om hun tuin weer eens wat groener te maken. In de afgelopen decennia kozen namelijk meer en meer huizenbezitters er voor om de tuin te voorzien van steen. Niet geheel een verrassing, want steen is onderhoudsarm en ziet er best mooi uit. En zeker de drukke Almeloër heeft niet altijd tijd om het gras te maaien of de heg bij te snoeien... De keerzijde van al deze verstening is dus wel dat water minder snel wegloopt in de bodem. Een goede balans is nodig; het is daarom verstandig om toch eens wat meer groen te platen in uw tuin.