Hart van Almelo - Wierden

11 januari 2019

Hart van Almelo - Wierden 11 januari 2019


Burgemeester kijkt vooruit naar een mooi 2019

ALMELO - 2019 moet weer een geweldig jaar worden voor Almelo en de Almeloërs. Na de gezellige feestdagen is het nu weer de tijd van vooruitblikken. Op 5 januari werd een druk bezocht Nieuwjaarsfestival gehouden in het Huis van de Stad.

Het Nieuwjaarsfestival gaat een stapje verder dan de traditionele gemeentelijke nieuwjaarsrecepties van weleer. Zo waren er optredens van diverse lokale gezelschappen. Dit soort bijeenkomsten heeft tegenwoordig een bredere, toegankelijke opzet wat meer inwoners over moet halen om eens zo'n bijeenkomst te bezoeken. Naar goed gebruik hield burgemeester Gerritsen ook weer een mooie nieuwjaarstoespraak.

Betrokken samenleving
De burgemeester prees in de toespraak de grote gemeenschapszin in de Almelose samenleving; ook in de kernen Bornerbroek en Aadorp en een sterk buurtgevoel in de wijken. Samen maken we de stad was de boodschap; van de inwoners tot de ondernemers en de vele organisaties die actief zijn. "Tot mijn grote plezier zijn we gezegend met een rijk verenigingsleven, wat best bijzonder is voor een relatief grote gemeente als Almelo. Dat toont de verbondenheid van onze gemeenschap. Gisteravond nog was ik te gast bij ASV '57, de perfect georganiseerde, goedlopende voetbalclub in Aadorp. Wat een plezierige club! Binnenkort brandt het carnaval los bij de jubilerende 44-jarige carnavalsvereniging in Bornerbroek, hetzelfde dorp dat zijn eenheid viert met de schitterende Pinksterfeesten! In de wijkcentra in de stad, op de sportparken, overal zie je bloeiende verbanden van enthousiaste mensen die met elkaar een hobby of sport beoefenen, die met en voor elkaar zorgen. Dat alles maakt onze gemeenschap veerkrachtig en toekomstbestendig. Wat er ook gebeurt, wat voor tegenslag ons ook overkomt, we knokken ons er altijd weer uit.", aldus de burgemeester.

Mooie kansen
Er zijn natuurlijk ook mooie kansen: zo geeft de gemeente steeds meer taken uit handen en inwoners nemen zelf meer verantwoordelijkheid. Zo zijn er in de binnenstad al mooie initiatieven om de levendigheid te verbeteren, zoals het concept 'Start je Winkel'. Ook het bewonersinitiatief in de Hagedoornschool werd genoemd als mooie kans.

SchuldHulpMaatje helpt bij betere grip op je budget in 2019

ALMELO - Januari is altijd de maand van de goede voornemens. En een belangrijk voornemen voor veel mensen is om hun financiële huishouding eens goed tegen het licht te houden. Minder uitgeven, meer sparen en minder verrassingen. Zeker omdat er rond januari veel verschuift qua inkomsten en uitgaven is het goed om dit te doen.

Er zijn ook inwoners die wat meer moeite hebben om hun budget op orde te krijgen en te houden. Gelukkig zijn er ook voor hen steeds meer organisaties en die hen hierbij kunnen helpen. Zo is onder de noemer SchuldHulpMaatje Almelo-Tubbergen de stichting 'Budget op Orde' bezig om financiële problemen bij particulieren te voorkomen en op te lossen. Zij doen dit door middel van het inzetten van een 'SchuldHulpMaatje'. Dit zijn vrijwilligers die dan bij de mensen thuis komen om een overzicht te maken van de inkomsten en uitgaven en een plan voor oplossing aan kunnen bieden.

Aanpak
Allereerst is de inzet van SchuldHulpMaatje vooral gericht op het voorkomen van problemen. Hoe vroeger zij mensen bereiken, hoe minder groot de problemen oplopen. Wanneer mensen hulp krijgen, is het wel belangrijk dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. De maatjes doen dit niet voor u - ze zijn een steuntje in de rug, maar meer ook niet. Wanneer er weer een goed overzicht en rust is, leren zij u hoe u in de toekomst schuldenvrij kunt blijven. Niet alleen door een goed overzicht op de financiën, maar ook het herkennen van patronen waar het eerder mis ging. Verandering van financieel gedrag moet mensen dan weer op eigen benen laten staan.

Groter probleem
Dat deze vorm van hulpverlening duidelijk nodig is bleek ook de afgelopen jaren. Het aantal mensen met schulden nam toe; inmiddels heeft ruim een half miljoen huishoudens in ons land risicovolle schulden. Ze staan rood, kunnen rekeningen niet betalen of hebben een creditcard-schuld. Tien procent van de Nederlandse huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen. Vijf miljoen mensen hebben geen spaargeld; ze kunnen geen tegenslagen opvangen of investeren in belangrijke zaken voor de toekomst.

Grote gevolgen
Wanneer huishoudens en personen in de schulden komen heeft dit vaak een groter domino-effect. Problemen en schulden gaan immers niet vanzelf weg en worden vaak alleen groter. Er zijn weliswaar saneringstrajecten voor schulden zoals de niet betaalde zorgverzekeringspolis, maar lang niet iedereen weet de weg te vinden naar dit soort regelingen. Niet zelden sluiten mensen zich helemaal of en blokkeren zich voor echte oplossingen. Uit onmacht verdwijnt post ongeopend in een la, maar hiermee verdwijnen de schulden zeker niet.

Ook voor u
Hebt u wellicht ook behoefte aan financiële ondersteuning en hebt u de motivatie om uw eigen verantwoordelijkheid te helpen? SchuldHulpMaatjes staan in 2019 voor u klaar om u te helpen bij dit goede voornemen. Kijk voor meer informatie over SchuldHulpMaatje op: www.schuldhulpmaatje.nl/locatie/almelo-tubbergen/

Jaargang: 6 • Nr 233 • Wk 02

Voorbereidingen SamenLoop

Foto: Suzanne Van Gaale

ALMELO - Op 22 en 23 juni wordt er weer gelopen om geld in te zamelen voor het KWF. Nu zijn er al tal van vrijwilligers actief met de voorbereidingen van de SamenLoop en alle activiteiten eromheen. Gaat u ook meelopen?

De cijfers over kanker laten zien dat bijna iedereen in het leven wel te maken krijgt met kanker. Dat kan zijn als patiënt of doordat iemand uit de omgeving de ziekte krijgt. In 2017 werden er bijvoorbeeld 109.700 nieuwe gevallen van kanker geconstateerd en stierven er 44.885 mensen als gevolg van de ziekte. Kanker is dan ook de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Door met SamenLoop geld in te zamelen voor KWF wordt verder onderzoek naar de ziekte en de behandeling ervan gefinancierd. Van het ingezamelde bedrag kan eveneens een bedrag geschonken worden aan een lokaal inloophuis.

Deelnemen
De SamenLoop is er voor iedereen; kankerpatiënten, overlevers en iedereen die zich wil inzetten in de strijd tegen kanker. Met een team van lopers kunt ook u deelnemen aan de 24 uur durende estafette. Gedurende deze tijd wisselen deelnemers elkaar af met wandelen over het parcours. Opgeven hiervoor kan via www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/overijssel/almelo/.

Vrijwilligers
De hele actie wordt door vrijwilligers georganiseerd. Wanneer ook u zich wilt inzetten als vrijwilliger dan bent u van harte welkom. Er zijn altijd mensen nodig die willen helpen bij de promotie van het evenement, bij het op- en afbouwen en voor allerlei hand-en-spandiensten tijdens de SamenLoop. Kijk voor meer informatie hierover op www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/overijssel/almelo/.

Sponsoring
Op de website van SamenLoop Almelo staat ook informatie speciaal voor ondernemers die de actie een warm hart toedragen. Sponsoring is hard nodig om de SamenLoop en alle randactiviteiten te financieren en mogelijk te maken. Sponsoring kan met een geldbedrag, maar ook mankracht, publiciteit of sponsoring in natura zijn van harte welkom.

Computercursussen van SeniorWeb

ALMELO - Wilt u ook meer kunnen doen met uw I-pad, tablet of computer? Zoals veilig winkelen op internet, e-mailen? U leert het bij SeniorWeb Almelo.

Stap voor stap en onder de geduldige begeleiding van onze docenten. Bij ons geen jeugdige studenten die met een te hoog tempo werken welke de oudere mensen te vlug gaat. Er is ruimte voor al uw vragen. De lessen zijn toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.

Start
Onze lessen beginnen op dinsdag 5 februari bij Wijkcentrum De Schelf, Binnenhof 51 te Almelo. De I-pad- en Tabletcursus worden ook in de regio Tubbergen gegeven. Zie voor meer informatie seniorwebalmelo.nl. Op maandag 21 januari is er om 14.00 uur een voorlichtingsmiddag in Wijkcentrum De Schelf. U kunt daar kennis nemen van de cursussen die er worden gegeven en kennis maken met de docenten die hier aanwezig zullen zijn. In het kader van de landelijke actie van SeniorWeb wordt u ingelicht over de activiteiten van de stichting en krijgt u een gratis 1-jarig lidmaatschap welke automatisch beëindigd wordt zonder verplichtingen.

Bibliotheek altijd in de buurt

ALMELO - Bibliotheek Almelo doet er alles aan om iedereen te kunnen laten lezen. Bij de vestiging aan Het Baken 3 kunt u uw boeken zelf komen lenen, maar wanneer dat niet mogelijk is kunt u gebruik maken van de 'Boeken aan huis dienst' of van één van de afhaalpunten.

Om gebruik te kunnen maken van deze services van de bibliotheek moet u vanzelfsprekend in het bezit zijn van een geldige lenerspas. Online kunt u dan eenvoudig boeken uitkiezen en die worden dan bezorgd bij u thuis of bij het door u gekozen afhaalpunt. Bij de 'Boeken aan huis dienst' komt eens in de drie weken een vrijwilliger langs met de door u bestelde boeken en deze dienst is bedoeld voor mensen die door ziekte, handicap of leeftijd niet in staat zijn om de bibliotheek of afhaalpunten te bezoeken. Voor informatie over en het aanmelden voor de 'Boeken aan huis dienst' gaat u naar www.bibliotheekalmelo.nl. Ook kan er telefonisch contact worden opgenomen met Yolande Hurkmans via 0546-822005. De afhaalpunten zijn opgezet om ervoor te zorgen dat de bibliotheek er ook is voor iedereen voor wie de vestiging aan Het Baken te ver weg is of moeilijk bereikbaar is. Voor meer informatie over deze service van de bibliotheek en over de locatie van de afhaalpunten kunt u terecht op www.bibliotheekalmelo.nl.

GV Wierden op zoek naar train(st)er

WIERDEN - Het nieuwe jaar is goed begonnen en ook de Gymnastiekvereniging Wierden wil weer mooie prestaties neerzetten dit jaar. Maar ze zijn wel op zoek naar versterking om dit te realiseren.

De vereniging telt inmiddels zo'n 400 leden. Het aanbod van de vereniging bestaat uit recreatieve gym, turnen, springen en bewegen op muziek. Deze groepen zijn voor meisjes, jongens en volwassenen. De selecties turnen en springen op district- en landelijk niveau (5e tot en met 2e divisie; D tot en met B-lijn).


Gezocht
De vereniging is nu op zoek naar een train(st)er turnen / springen / choreograaf / bewegen op muziek. Deze maakt dan onderdeel uit van de leiding die bestaat uit meerdere gekwalificeerde train(st)ers en assistenten. U bent verantwoordelijk voor uw eigen lesgroep(en). U bereidt uw eigen lessen voor, leert de turnsters op hun niveau oefeningen aan en begeleidt hen tijdens wedstrijden. Bent u die enthousiaste train(st)er die zich wil inzetten voor het ondersteunen en versterken van het verenigingsleven? In bezit van KNGU licentie 3 (of in opleiding hiervoor), (C)ALO, MBO Sport en Bewegen niveau 3/4 of gemotiveerd om een opleiding te volgen, dan zijn zij op zoek naar u!


Kaders
GV wierden biedt een salaris afhankelijk van de ervaring. U werkt uren in overleg. Er zijn mogelijkheden tot het volgen van opleidingen en bijscholingen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Inge Borkent via 0546-575653. Een sollicitatiebrief met motivatie en CV kunt u storen naar info@gvwierden.nl

Column

Te keende

Um te beginnen mu'k oe zeggen de'k nit völle op hebbe met gedichen en det soort woardgekeunstelderiej. Gedichen in beuke sloa'k meestieds oawer, vake veend ik het wichterachtig gedoo.

Miskien zin'k umme.

Disse moal wo'k gearne ne oetzeundering maken. Kortens was der op het Riessense Maranatha nen oawend oawer dementie. Viej zollen zeggen: het te keende worden, of aderverkalking, alhoewel det leste volgens hoesdokter Van der Leun nit kloppen.

Van der Leun verteeldn den oawend wat oawer hoe a'j dementie köant herkennen. Loat biej twiefel dee leu eens op een blanco vel pepier de tied tiene oawer tiene oettekenen, of zeuwn oawer half vere. Grote kaanse det det nit lukket. Van der Leun dee oet de deuker hoe at dementie begeent, hoe a'j dee leu het beste köant benöadern en det 'r nog mear weainig zalve an te strieken is.

Noa ofloop kree'w zon modern goodybagje met doarin een poar teunteldinge en een gedicht wat miej tröf. Vuur 't gemak hier de vertaling:

As ik lope te dweln,
Wies iej miej dan de weg?
As ik nit op de weurde komme,
Help iej miej dan wa-k zegge?

Glemlach iej noar miej?
Raak iej miej heanig an?
Nem iej miej met oarns hen?
Herinner iej miej an min bestoan?

As ik miejzelf nit mear zirre,
Behaandel iej miej dan nog as 'n meanske?
Bliew iej dan nog wal langskommen?
Feaitlijk is det wa'k nog weunske.

Het gedich is in het Hollaands eskrewen duur Margaret Massop. Non jea, oordeelt zelf mear waj der van veendt.

Gerard Voortman

Tevreadn teruggekiekn kan nit iederene;
vuuroetkiekn met hoppe wal.

Maandag 14 januari 10:00

Nieuwjaarswens Partij Vrij Almelo

ALMELO - Het nieuwe jaar is inmiddels al weer begonnen. Een tijd van vooruitblikken, zo ook in de lokale politiek. Afgelopen week blikte burgemeester Jan Gerritsen al vooruit op zijn visie voor 2019, maar ook de Partij Vrij Almelo waagt zich aan een nieuwjaarswens voor de wethouders en de gemeente. Onderstand hun nieuwjaarswens.

Bij zijn aantreden in 2016 als burgemeester van Almelo wilde Arjen Gerritsen het vertrouwen van de inwoners winnen en de stad en de mensen zo snel mogelijk leren kennen. Hij vroeg de raadsleden hem op sleeptouw te nemen. Naar de plekken en de mensen die voor jou Almelo maken. Zodat het ook mijn Almelo wordt. Het raadslid mocht dan zelf een programma samenstellen. De nieuwe burgervader, die zijn voorganger Jon Hermans opvolgde genoot zichtbaar van zijn woorden. Op donderdag 8 december 2016 deed hij dat samen met raadslid Harry de Olde (PVA). Er werd een bezoek gebracht aan dierenasiel 't Noordbroek en aan drie gezinnen in het Windmolenbroek. Want wat doe je als kersverse burgemeester van Almelo die de inwoners beter wil leren kennen? Dat doe je door met de inwoners ter plekke gaan praten en actief te luisteren. De interesse en vriendelijkheid die de burgervader toonde werd dan ook door de bezochte mensen (onder het genot van een kopje koffie) enorm gewaardeerd.


Lokale politiek begint op het moment dat je thuis de deur uitstapt. Als bestuurder en als volksvertegenwoordiger. Oog en oor hebben voor onze inwoners was en is nog steeds onze motivatie. Toch merken wij dat de overheid nog steeds een groot vermogen toont om inwoners van zich te vervreemden. De oorzaak is meestal dat bestuurders verzuimen om écht te luisteren. Over en weer naar elkaar luisteren, elkaar respecteren, elkaar iets gunnen. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Samen bereik je veel meer. Dus waarom geen echt gesprek door de inwoners op te zoeken en met hen te praten over onderwerpen die hen aan het hart liggen?


Daarom verzoeken wij U het nieuwe jaar er veel op uit te trekken. Neem er de tijd voor om Almelo met haar dorpen en wijken goed te leren kennen. Ook bedrijfsleven en verenigingsleven moet kunnen rekenen op belangstelling. Een oppervlakkige kennismaking volstaat niet. Weten wat er leeft, hoe er gedacht wordt, hoe mensen in het leven staan. Confucius, een oude Chinese wijsgeer, zei ooit 'dat een mens twéé oren heeft en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten'. Deze gezegde ondersteunen wij ter harte!. De Partij Vrij Almelo (PVA) wenst u allen een fantastisch en vooral gezond 2019. Samen met u willen we ons inzetten voor een mooi Almelo waar het goed wonen en werken is met respect voor elkaars mening. Daar willen we mee doorgaan. We zijn nog niet klaar.


Partij Vrij Almelo (PVA)

Regiodag vereniging Fibromyalgie

TWENTE - Op zaterdag 16 februari organiseert de patiëntenvereniging Fibromyalgie en Samenleving (FES.) Overijssel een Regiodag.

De dag vindt plaats in het Hervormd Centrum, Constantijnstraat 7, in Nijverdal. Ontvangst: 10.00 uur en de sluiting is rond 15.30 uur. Na de opening zijn er diverse activiteiten gepland, waaronder een lezing over cannabisproducten, door de heer A. de Lange van Cannatheek Enschede. Vervolgens de lezing 'Stilstaan biedt geen Vooruitgang 'door mevrouw Marije Hendriks,over hoe belangrijk het is om te bewegen, ieder op zijn/haar eigen niveau. Na de lunch is er een presentatie van de nieuwe cursus 'Sterk met Pijn 'door mevrouw Annet Assendelft cursusbegeleidster van de FES.


Yin Yoga
Bezoekers kunnen ook deelnemen aan een workshop Yin Yoga door mevrouw Esther Dekker. Yin Yoga is een rustige manier van Yoga die ruimte in het lichaam geeft in de ruimste zin van het woord. In tegenstelling tot andere yogavormen ligt de nadruk niet op de beweging,maar op de stilte in de houding,waardoor eerder het bindweefsel dan spieren opgerekt en gestimuleerd en gewrichten én beweeglijker én actiever worden. Yin Yoga is voor iedereen en kan ook op een stoel beoefend worden. Yogamatjes zijn aanwezig. Trek gemakkelijke kleding aan.


Informatiemarkt
Gedurende de dag is er een informatiemarkt. Bij de FES. stand is o.a. de heer Jaap Gönning aanwezig van de Commissie Belangenbehartiging inzake ARBO-,WMO-en UWV-vragen. Voor de lunch en workshop dient u zich op te geven. Prijs is 10 euro voor leden en 12,50 euro voor niet leden. Luncht u niet mee dan zijn de kosten voor FES.-leden op vertoon van FES- lidmaatschapsnummer gratis. Voor niet leden 2,50 euro. Kijk ook op: www.fesinfo.nl

Bouwmensen Twente bouwt opleiding uit met nieuwe clinics

ALMELO - Bouwmensen Twente in Almelo gaat haar basisberoepsopleiding opplussen en verder versterken met vier extra bouwclinics voor haar leerlingen timmeren, metselen en tegelzetten. Het opleidingsbedrijf beoogt daarmee de meest complete bouwopleiding in de regio te worden – en mogelijk zelfs van het hele land. Bovendien moet de opleiding spannender en dus aantrekkelijker worden voor leerlingen. De nieuwe mini-studies worden nog dit jaar in het lespakket opgenomen.

De bouwsector heeft verspreid over heel Nederland eigen opleidingsbedrijven. Deze worden gefinancierd door de bouwondernemingen zelf. Bouwmensen Twente is gevestigd in Almelo en is verbonden aan ruim zestig bedrijven in Almelo, Tubbergen, Twenterand, Dinkelland en Borne.


Clinics
Net als alle andere opleidingsbedrijven in Nederland volgen de leerlingen van Bouwmensen Twente de basisberoepsopleiding tot timmerman, metselaar of tegelzetter. Maar alleen in Almelo krijgen de leerlingen daar bovenop al flink veel lesstof extra aangeboden in de vorm van clinics. Het opleidingsbedrijf heeft er inmiddels in overleg en samenwerking met de bouwsector 9 ontwikkeld: van Veilig en gezond werken, Veilig hijsen en verplaatsen lasten, Duurzame inzetbaarheid, maatvoeren en goniometrie tot en met de BHV training inclusief reanimatie.


Nieuwe toevoegingen
In 2019 komen er vier spiksplinternieuwe clinics bij voor de leerlingen van Bouwmensen Twente in Almelo. Het gaat om: de cursus digitalisering, waarin eerstejaars leerlingen leren werken met een speciale app waarmee ze toegang krijgen tot een digitale bibliotheek met meer dan 40.000 bouwmaterialen. Ook: de clinic uitgangspunten bij het aanbrengen van keramiek voor tegelzetters, waarin leerlingen leren werken met nieuwe hoogwaardige producten. Tevens: luchtdicht bouwen, een clinic in de vorm van een excursie waarin ze op locatie details van verschillende constructies leren kennen en kennis maken met nieuwe bouwmaterialen en methoden en als laatste: logistiek en milieu, waarin het draait om aan- en afvoer van materialen en materieel, afvalstromen reguleren en goed instructie geven.


Brede opleiding
Volgens directeur Robert Herman past de uitbreiding van het lespakket in het streven om de opleiding bij Bouwmensen Twente in Almelo tot de meest complete van de regio te maken – en als het even mogelijk is zelfs van het hele land. Hij voorziet nog veel meer vernieuwing in de komende jaren. 'De bouw maakt een heel hectische fase door. Er moet heel erg veel gebouwd en verbouwd worden en er zijn te weinig goed opgeleide vakkrachten. Daar komt nog eens bij dat in de bouw ook heel veel verandert. Er zijn nieuwe materialen, nieuw materieel, nieuwe voorschriften en eisen, nieuwe methoden. En die ontwikkelingen gaan razendsnel. Dan kun je als opleiding niet meer met het oude, vertrouwde lespakket volstaan. De leerlingen van nu moeten méér bagage meekrijgen, willen ze een waardevolle kracht zijn en blijven voor de bouwbedrijven in deze regio.' De extra lesstof is niet alleen in het belang van de werkgevers, benadrukt Herman.

Open dag
Donderdag 17 januari houdt Bouwmensen Twente open dag in haar praktijkhal aan de Veldkampsweg 24 in Almelo. Vmbo'ers en mensen die een carrièreswitch overwegen zijn van harte welkom van 14.00 tot 20.00 uur.

Hogere vergoeding huishoudelijke ondersteuning

TWENTE - Dertien Twentse gemeenten hanteren dit jaar een hogere vergoeding voor huishoudelijke ondersteuning. Dit betekent dat zorgverleners meer gaan verdienen dit jaar.

De gemeenten passen hun vergoedingen met terugwerkende kracht aan; over afgelopen jaar gaat het om een stijging van 3.25 procent die zij dus alsnog ontvangen. Voor dit jaar hanteren de gemeenten direct een hoger uurtarief. Op 1 april 2018 trad de nieuwe CAO voor Verpleging, Verzorging en Thuishulp in werking. Gemeenten moeten ook een reële prijs betalen voor WMO-diensten, met als doel om te voorkomen dat aanbieders te laag inschrijven en dit vervolgens afwentelen op de zorgmedewerkers.


Nieuwe tarieven
De uurtarieven voor afgelopen jaar worden retroactief vastgesteld op 23,08 euro voor ondersteuning zonder regie en 27,72 euro per uur voor ondersteuning met regie. In 2019 stijgen deze tarieven naar 26,03 euro en 28,65 euro respectievelijk.


Gemeente past bij
De kostenstijging heeft wel wéér een nadelig effect voor de Twentse gemeenten. Het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben weliswaar afgesproken dat de extra kosten voor hogere loonschaal betaald worden uit de extra bijdrage van het gemeentefonds, maar deze is bij lange na niet toereikend om de tariefstijging voor huishoudelijke ondersteuning op te vangen. Het gevolg is dat de gemeenten zélf het verschil bij moeten passen uit de eigen financiële middelen.

Alone@Home

ALMELO - Op zaterdag 12 januari speelt Alone@Home in het Theaterhotel in Almelo. Het beloofd een verrukkelijke avonturenkomedie met aanstekelijke live muziek voor de hele familie te worden.


Alone@Home is een voorstelling over pesten versus gepest worden en hoe ieder kind zijn eigen gevecht met onzekerheid kent, met een knipoog naar de alom bekende film. Een verhaal over vriendschap, kwetsbaarheid en vindingrijkheid. Het zal een leuk uitje zijn voor de hele familie. Iedere ouder die ooit weleens overwogen heeft zijn kind alleen thuis te laten, denkt daar na het zien van Alone@Home nog wel drie keer over na! De voorstelling is op 12 januari van 19.30 uur tot 22.00 uur. Tickets voor de 1e rang kosten €23,50 en tickets voor de 2e rang kosten €18,50 2e rang. Komt u ook genieten van deze voorstelling bij het Van der Valk Theaterhotel Almelo?

Wonder

WIERDEN - Op donderdag 17 januari speelt de film Wonder bij de bibliotheek in Wierden.

De film gaat over een 10-jarig jongetje genaamd August Pullman. Hij heeft een zeldzame, aangeboren aangezichtsafwijking. Doordat August vele operaties heeft doorstaan krijgt hij thuisonderwijs van zijn moeder. Zijn ouders besluiten hem echter naar een privéschool te sturen, maar niet iedereen is blij met mismaaktheid in hun midden. De entreeprijs is €7,50 en voor leden €5,-. De prijs is inclusief kopje koffie/thee voor aanvang.

Annemarie Jung RAM

ALMELO - Op zaterdag 12 januari presenteert Hof88 de show RAM van Annemarie Jung. Aanvang van de show is om 20.15 uur bij het Theater Hof 88 in Almelo.

Anne-Marie Jung komt dit theaterseizoen met haar tweede solovoorstelling op de proppen: RAM. Dat is haar sterrenbeeld. Samen met boogschutter en regisseuse Marije Gubbels zorgt ze voor een avond vol excentrieke, maar toch herkenbare types. Tickets voor de show kosten €17,50.

Voorverkoop nieuwjaarsconcert

ALMELO - Traditiegetrouw houdt het shantykoor De Oostvaarders op de laatste zaterdag van januari haar Nieuwjaarsconcert. Dit jaar is dat niet anders en de voorverkoop van kaarten is inmiddels van start gegaan.

Sinds maandag 7 januari liggen aan de bar in het wijkcenterum De Schelf op de Schelfhorst de kaarten klaar. Voor de prijs van 8 euro komt u in het bezit hiervan. Het Nieuwjaarsconcert begint op zaterdag 26 januari om 19.00 uur. De zaal is open om 18.30 uur. De belangstelling voor dit concert is elk jaar weer erg groot en het principe luidt dan ook: vol is vol! De Oostvaarders maken een reis door Europa en zingen van elk land dat ze aandoen een aantal liederen. Ierland en Schotland voeren de boventoon want in die liederen is het koor bijzonder bedreven. Via België, Frankrijk en Spanje wordt de oversteek gemaakt naar het verenigd Koninkrijk om vervolgens weer terug te keren op vaderlandse bodem. Het gerenommeerde koor staat onder leiding van de onlangs aangestelde nieuwe dirigent Hans Roordink en het uitgebreide combo kent Anton Visscher als leider. Tussen de optredens door is er een mysterieuze act maar dat blijft voorlopig nog even een verrassing. Een van de accordeonisten van de Oostvaarders heeft te kennen gegeven dat hij om gezondheidsredenen het koor gaat verlaten. De Oostvaarders zijn dringend op zoek naar een opvolger en nodigt iedere accordeonist uit zich te melden bij de voorzitter van de muziekcommissie Gerrit Willerink, tel 06-16135523

Gewoon Aans!

ALMELO - De Twentse streektaal leeft nog steeds, en zal ook niet verloren gaan, zeker niet wanneer jong en oud aangestoken blijft om naar het Twentse revuegezelschap 'Gewoon Aans' te komen en daar tijdens de uitvoering, al was het een reprise, te genieten van de hedendaagse onderwerpen die in het Twents op de planken worden gebracht.

Stadstheater de Bond in Oldenzaal was dan ook vrijdagavond opnieuw uitverkocht, volle bak dus. De aanwezige bezoekers hebben kunnen genieten van mooi acteer talent, scherpe grappen, zeer vermakelijk voor het aanwezige publiek. Met een duidelijke verhaallijn, die ontspannend werkte , niet vermoeiend, maar vermakelijk werd de show gepresenteerd. Op een humorvolle en nuchtere wijze zo heb ik de avond ervaren. Geheel ontspannend zeker na de ietwat vermoeide feestdagen, een heerlijk humorvol avondje uit. De chemie tussen de spelers onderling was goed, maar de chemie die over vonkte naar het publiek in de zaal van het Stadstheater de Bond was in een woord geweldig. Maar ook de prachtige liedteksten waarbij het voor het publiek moeilijk was om het mee zingen te laten. De zangstemmen brachten de bezoekers in vervoering. Dat Twents zo aanslaat bij jong en oud moet 'Gewoon Aans' de kick geven om door te gaan op de ingeslagen weg.


Bekendheid
Het gezelschap verdient te spelen in grotere zalen, nog meer bekendheid te krijgen, en zeker nog meer publiek en vooral dat publiek dat wil ontspannen bij een heerlijk avondje uit. Het avondje uit werd nog eens versterkt bij de nazit waar bij het gezelschap zich aansloot en aanhoorden de lofuitingen van de bezoekers.


Tour
De komende maanden trekt 'Gewoon Aans' weer langs vele Twentse theaters. Ook Almelo zullen zij bezoeken en wel op 8 februari. Zij staan dan vanaf 20.00 uur op de planken van het Theaterhotel. Kijk voor kaarten en meer informatie op: www.gewoonaans.nl


Foto en tekst:martin meijerink

Triathlonclinics

ALMELO - Altijd al graag een keer een triathlon willen doen? Triathlonvereniging Argo is een regionale vereniging met ruim 75 leden uit diverse plaatsen rond Wierden. De leden zijn op een recreatieve manier bezig met de triathlonsport, een combinatie van zwemmen, fietsen en lopen.

Om geïnteresseerden op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de triathlonsport organiseren wij in de periode van februari t/m juni 10. Er zullen afzonderlijke clinics verzorgd worden op gebied van lopen, fietsen en zwemmen maar er zal ook aandacht zijn voor de combinatie van deze drie sporten. Een tweetal clinics zal gaan over trainingsopbouw, voeding en materialen die nodig zijn bij het beoefenen van de triathlonsport. De clinics worden begeleid door gediplomeerde triathontrainers.

Bijeenkomst
Op 23 januari is er een informatiebijeenkomst in sportzaal 't Noordbroek, Marjoleinlaan 43 te Wierden. Tijdens deze bijeenkomst zal uitgebreid informatie worden gegevens over de clinics, de opbouw van de clinics en de exacte data waarop de clinics gegeven worden.

Informatie
De kosten voor de tien clinics samen zijn maar 75 euro. In de periode van februari t/m juni kunnen deelnemers aan de clinics naast gebruik maken van de faciliteiten en het trainingsaanbod van de vereniging. Aanmelden kan via info@tvargo.nl.

Stem op Present voor Appeltje van Oranje 2019

ALMELO - Drie projecten uit Overijssel maken kans op een Appeltje van Oranje 2019. En alle Overijsselaren kunnen vanaf vandaag stemmen op hun favoriet. Er zijn in totaal nog 40 projecten in de race voor de prestigieuze prijzen, die jaarlijks door het Oranje Fonds worden uitgereikt aan uitzonderlijke sociale projecten. Stemmen kan tot en met 16 januari 23.59 uur via stem.oranjefonds.nl.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar De kracht van samen; Vrijwilligers doen mee(r)!. Dat betekent dat alle kanshebbers allemaal op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden om zo anderen te helpen. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om, en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

Overijsselse projecten
De Overijsselse projecten die kans maken op een Appeltje van Oranje zijn Stichting Present Almelo met het project Flex Present, Stichting Voor Elkaar Zwolle met het project JobHulpMaatje en Stichting Jow! uit Zwolle met het project Iconen voor de oudheid!

Koningin Máxima
De prijzen worden in mei 2019 uitgereikt door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Lezing DNA wijst de weg

BORNE - Op zaterdag 12 januari verzorgt Els Leijs voor de afdeling Twente van de Nederlandse Genealogische Vereniging een lezing met als titel DNA wijst de weg! Els Leijs is een familiedetective en DNA-deskundige.

Heeft u een zogenaamd "brick wall" in uw stamboomonderzoek? Een geëmigreerde tak van de familie waarvan nooit meer iets is vernomen? Een onbekende vader en grootvader, waardoor er meer witte vlekken in de kwartierstaat zitten dan prettig is?

DNA test
Els pleit ervoor de oudste familieleden een autosomaal DNA test te laten doen, om hun profiel vast te leggen en daarmee te gaan zoeken. In tegenstelling tot een Y test, die alleen betrekking heeft op voorouders in de mannelijke lijn, geeft deze test informatie over het grootste deel van al je voorouders tot 5 à 6 generaties terug. Ze gebruikt dit soort testen om directe biologische familie te vinden voor haar cliënten, meestal vaders, maar ook grootvaders. Zo is zij ook op zoek naar verschillende Engelse, Canadese en Amerikaanse bevrijders.

Verschillen
Ze laat ons zien hoe je familieleden kunt vinden, ook als die zelf geen DNA test hebben gedaan. Ook legt ze uit wat de verschillen zijn tussen de grootste aanbieders op deze markt: Ancestry, 23andMe, FamilytreeDNA en MyHeritage en de nieuwkomer Living DNA. Maar ook waarschuwt ze ons: misschien komen er wel zaken aan het licht die je niet had willen weten!?

Informatie
De lezing heeft plaats in de Stefans-Hof in Borne om 14.00 uur de zaal is open vanaf 13.00 uur. Geïnteresseerden in familiegeschiedenis kunnen voorafgaand aan de lezing genealogische informatie krijgen. Toegang voor leden is gratis, niet-leden betalen een bijdrage van €2,-.

Mr. Gerard Spong

ALMELO - Mr. Gerard Spong staat op vrijdag 11 januari van 20.00 tot 23.00 uur in Theaterhotel Almelo.


Advocaat Mr. Gerard Spong vertelt in eigen persoon over zijn leven en carrière als één van Nederlands meest vooraanstaande Strafrechtadvocaten. Hij treedt regelmatig op in de media. Spong geeft een intrigerende kijk in het functioneren van een advocaat in strafzaken. De taakopvatting van een advocaat, dilemma's en bewijsperikelen komen ruim aan bod. Spong bespreekt deze facetten mede aan de hand van onder meer een aantal geruchtmakende moordzaken, zedenzaken en fraudezaken. Tickets voor de 1e rang kosten €27,50 en voor de 2e rang €22,50.

Tino Martin

ALMELO - Op zaterdag 12 januari staat de enige echte Tino Martin live in Preston Palace. Het arrangement begint om 20.00 uur en duurt tot 01.00 uur.


Topzanger Tino is mega populair en jij kunt hem gewoon zien tijdens jouw avond uit in Preston Palace. Tickets kosten €47,50 en zijn All-inclusive. Dit betekent dat je entertainment hebt met goede live muziek, een DJ en een optreden van Tino Martin. Ook zitten hier alle drankjes uit het assortiment (zowel binnenlands als buitenlands gedistilleerd) in, warme en koude buffetten in het uitgaanscentrum met overheerlijke gerechten, toegang tot de indoor-kermis tot 23:00 uur en zijn er spelfaciliteiten, zoals bowlen, midgetgolf, snooker en biljart.

Bewegen op muziek

ALMELO - Op dinsdag 15 januari 2019 van 15.00 tot 16.00 uur is er bewegen op muziek met ouderen bij de Hoogschuilenburg aan de beethovenlaan 1 in Almelo.

Bewegen op muziek met ouderen is van groot belang. De belangrijkste effecten zijn herstel van eigenwaarde, verbeteren van de kwaliteit van leven en het wekken van hun late potenties. Soepele bewegingen laten de spanningen en de stijfheid verdwijnen.

Thuisin Rijssen: Al jaren een begrip!

RIJSSEN - Thuisin Rijssen, al jaren een begrip in Rijssen en omgeving. In 2001 is deze woninginrichting winkel opgericht door Wim en Rita Bruggink.

Eerst aan de Elsenerstraat met Profiel2000, toen aan de Rozengaarde met Colors@Home en later verder als Thuisin Bruggink in een mooi, ruim pand aan de Nijverdalseweg. Een winkel met een volledig assortiment van verf, behang, raamdecoratie, vloeren, buitenzonwering en kasten op maat.


Volgende stap
Wim Bruggink is zijn loopbaan begonnen als schilder en behanger en heeft jarenlange ervaring opgedaan met een eigen verfspeciaalzaak in Rijssen. In 2014 nam schilder Gerald Janssen intrek in hetzelfde pand als de Thuisin winkel en er ontstond een goede samenwerking tussen beide partijen. Zo goed, dat ze in 2016 besloten samen verder te gaan.


Overdracht
Inmiddels staat er een succesvol bedrijf en hebben Wim en Rita besloten het stokje over te dragen aan Gerald Janssen. Heb je een nieuwe woning of ga je verbouwen? Kom dan eens langs bij Thuisin Rijssen en wij adviseren je onder het genot van een kop koffie over alles op het gebied van woninginrichting.

Streektaal Wierden

WIERDEN - Stichting Historische Kring Wederden gaat in nauwe samenwerking met de Bibliotheek Wierden de streektaal brengen bij de mensen.

Tijdens de Nationale Voorleesweken zal in de bibliotheek in Wierden op 23 januari en in de bibliotheek in Enter op 24 januari worden voorgelezen door burgemeester Henk Robben. Onze jonge peuters mogen het publiek zijn en luisteren naar het verhaal "Een huis voor Harry". Daarna zijn er nog enkele korte workshops, waaronder het voorlezen in onze streektaal van het verhaal "n Hoes vuur Harry" en een enkel ander kinderboek door vrijwilligers, benaderd door de Historische Kring.


Voorleesavond
Voor iedereen, die geïnteresseerd is in het luisteren naar verhalen en gedichten in onze streektaal organiseert de Historische Kring op vrijdagavond 25 januari een voorleesavond.


Locatie
Er zal onder andere werk voorgelezen worden van Joke Wanschers, beter bekend als Dika van de Wierdense Revue. De avond begint om 19.00 uur en wordt gehouden in de Van Buurenstee aan de Appelhofdwarsstraat 2 te Wierden. Koffie en entree zijn gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Zo kunnen dit soort activiteiten blijven bestaan.


Aanmelden
Voor deze avond kunt u zich aanmelden bii Leta Evers door een mail te sturen naar secretariaat@historischekringwierdsen.nl. Aanmelden voor deze avond is belangrijk om er voor te zorgen dat er voldoende stoelen en koffie zijn.


Voorleesdagen
Na de start bij de bibliotheken en in de Historische Kring van de Nationale Voorleesdagen zal door vrijwilligers nog worden voorgelezen in streektaal bij de dagbestedingen Reggedal, Dahliahof en Eikenlaan en bij de ouderenbijeenkomsten in Ypelo, Hoge Hexel en in het najaar in Notter-Zuna. Kom ook langs tijdens een van deze dagen.

Winterloop in Schelfhorstpark

AMELO - Op zondag 20 januari 2019 wordt voor de veertiende keer de Schelfhorstpark Winterloop gehouden. De organisatie is in handen van Stichting Schelfhorstpark, in nauwe samenwerking met Almelose Atletiekvereniging SISU. De organisatie verwacht het succes van de Winterloop van afgelopen jaren te overtreffen. "We hopen net als andere jaren op een gezellige sportieve loop, met hopelijk prachtige winterse weersomstandigheden!"

Anders dan andere jaren zal er dit jaar in de ochtend gestart worden. De Kidsrun van 2 kilometer, dwars door het mooi Schelfhorstpark zal starten om 11.00 uur, alle kinderen tot 11 jaar zijn hier hierbij van harte welkom! Het startschot zal gedaan worden door Herbert Halfman van de Almelose Atletiekverenging SISU.

Wedstrijdspeaker
De officiële wedstrijdspeaker is de heer Eric Dogger, die net als afgelopen jaren de supporters van informatie over de loop zal voorzien.

Starttijden
Om 11.30 uur gaat de 6 kilometer van start, gevolgd door de 4 en 10 kilometer om 12.30 uur!

Inschrijven
Voorinschrijven voor de winterloop kan via www.stichtingschelfhorstpark.nl en op de dag zelf tot en met 30 minuten voor aanvang van de te lopen afstand in Huize Friso tegenover het park. Inschrijfkosten zijn bij voorinschrijven €3,- en op de dag zelf €5,-. Voor de kidsrun zijn de kosten €2,50!

Herdenkingsvaantje
Iedere loper ontvangt na afloop een herdenkingsvaantje en rondom de start/finish zal er een gezellige startersarea zijn met verschillende producten die worden aangeboden door ondernemers uit de wijk Schelfhorst! Voor de snelste lopers zijn er naast een mooie beker of medaille prachtige prijzen te winnen!

Trots
De organisatie is trots en blij dat ook voor de veertiende keer Huize Friso als 'gastheer' zal optreden en tevens zeer dankbaar voor de ondersteuning van Almelose Atletiekvereniging SISU en de lokale ondernemers.

Carnavals-expositie bij Historische Kring in Wierden

WIERDEN - Het carnaval komt weer goed op gang in de regio. Dit volksfeest kent een bijzonder lange traditie, zo ook in Wierden.

Op 10 november opende de Historische Kring Wiederden een bijzondere expositie ter gelegenheid van een bijzonder jubileum. De expositie staat namelijk in het teken van het 44 jaar carnaval in Wierden, door middel van het 44-jarig bestaan van de Wierdense carnavalsvereniging de Tolmennekes.


Geschiedenis
Carnavalsvereniging de Tolmennekes werd op 19 november 1974 opgericht door een groep enthousiastelingen die vonden dat er ook in Wierden carnaval gevierd moest worden. De eerste voorzitter was Bert Annink en de eerste Prins was Prins Gerhard I, ook bekend als Gerard Hoften / Graads van de Wierdense Revue. De carnavalsfeesten van cv de Tolmennekes werden een groot succes. Vele honderden carnavalsvierders wisten de weg naar Residentie de Zwaan te vinden. Vele hoogheden gingen voorop tijdens het carnaval in Wierden. Al 44 jaar lang biedt cv de Tolmennekes een gevarieerd programma voor jong en oud.


Expositie
Van al deze jaren met hoogtepunten en af en toe een dieptepunt is in samenwerking met de Historische Kring Wederden een mooie expositie samengesteld met veel unieke foto's, video- en filmfragmenten, persberichten, onderscheidingen, muzikale schlagers en feestkleding. Een kleurrijke en feestelijke expositie die tot en met zaterdag 2 maart 2019 te bewonderen is. Het bestuur van de HKW en cv de Tolmennekes hopen dat velen geïnteresseerd zullen zijn in de historie van 44 jaar carnaval in Wierden en de expositie zullen bezoeken. Het loont dus zeker om rond de drukke feesten op een rustig momentje eens hier te kijken voor wat historisch perspectief op het feestgedruis. Locatie: Van Buuren Stee, Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden. Openingstijden: wo. & do. van 14.00 tot 17.00; vr. van 14.00 tot 20.00 en za. van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis en de koffie en thee voor niets, vrijwillige bijdrages zijn natuurlijk welkom.

Schone Draak door Theater Pannenkoek

ALMELO - Op zaterdag 26 januari van 14.00 uur tot 14.45 uur is er een voorleestfeest bij Theaterzaal de Evenaar.

Theater Pannenkoek speelt een prachtige voorstelling voor peuters en kleuters, die geïnspireerd is op het boek Ossip en de Onverwachte reis van Annemarie van Haeringen. Een sprookjesachtige voorstelling over wat je allemaal mist als je te veel haast hebt. Kaartjes te koop vanaf 7 januari en kosten €2,- (voor één kind met één ouder). Daan, rustig aan! Daan wil veel.. vooral draken zoeken, maar ze heeft nergens geduld voor. Haar vriendinnetje Sterre heeft juist de mooiste tijd tijdens het wachten.

Open repetitie Gospelkoor Onderweg

ALMELO - Op 16 januari wordt om 19.00 uur een open repetitie gehouden van het Gospelkoor Onderweg.


Heb jij passie voor zingen, houd je van gospel, zoek je een koor of heb je gewoon zin om eens met een koor mee te zingen? En ben je tussen de 14 en 50 jaar oud? Kom dan in januari naar onze open koorrepetities en proef de sfeer. Denk jij dat jij een aanwinst bent voor het koor? Dan zijn wij op zoek naar jou! Kom op 16 januari langs in de Pniëlkerk aan de Rembrandtlaan 35 in Almelo.

Mammacafé

ALMELO - Op vrijdag 25 januari van 10.15 tot 11.30 uur is het Mammacafé weer in de Bibliotheek Almelo.


Het Mammacafé is een gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplek waar je in contact komt met andere ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie, thee of andere drankjes of hapjes.

Omgevingsdienst Twente van start

ALMELO - Op 1 januari is het startsein gegeven voor de Omgevingsdienst Twente. Deze biedt nu vanuit één aanspreekpunt gemeenten, inwoners en bedrijven specialistisch advies en ondersteuning op het gebied van milieutaken, zoals vergunningen, toezicht en handhaving.

Met deze samenwerking tussen 14 Twentse gemeenten en de Provincie Overijssel wordt een verdere impuls gegeven aan de uitvoering van milieutaken. Waar voorheen gemeenten zelf de vergunningverlening, toezicht en handhaving uitvoerden, wordt deze dienstverlening nu verricht door de Omgevingsdienst Twente.

Taken
De Omgevingsdienst Twente zorgt voor een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving, zodat iedereen in Twente veilig kan wonen, werken en leven. Dankzij het samenwerkingsverband is alle kennis en kunde over milieu ten behoeve van vergunningverlening, toezicht en handhaving gecentreerd op één plek. Specialisten op het gebied van externe veiligheid, lucht, geluid, energie, afval en bodem kunnen elkaars expertise benutten. Zo kan er maatwerk, kwaliteit en een optimale service geboden worden. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de veiligheidsdiensten, waterschappen, politie en justitie en landelijke kennisinstituten.

Verandering
Voor advies over vergunningen of overlastmeldingen kunnen inwoners of bedrijven contact opnemen met de Omgevingsdienst Twente. Het aanvragen van een vergunning gebeurt nog steeds via het Omgevingsloket. De Omgevingsdienst Twente is gevestigd in het stadhuis in Almelo. Voor meer informatie: bezoek de website www.odtwente.nl.

GGD-uitdaging: Zet je alcoholgebruik op pauze

TWENTE - Alcohol is voor veel mensen een gewoonte: je drinkt bij feestjes, tijdens het eten, als slaapmutsje, na het sporten of de borrel op het werk. Het is 'gewoon' om te drinken. Terwijl het eigenlijk juist géén gewoonte zou moeten zijn. De GGD Twente daagt drinkers dan ook uit om bewuster na te denken over hun alcoholgebruik.

De GGD Twente en Tactus verslavingszorg haken aan bij de landelijke actie IkPas. In navolging van de succesvolle 40-dagen vastenactie is er nu een 30-dagen actie opgezet die op 1 januari begon. Deelnemers worden uitgenodigd om een maand lang niet te drinken. Ook bedrijven werden opgeroepen om aan te haken bij de actie om het alcoholgebruik onder werknemers onder de aandacht te brengen. Net als veel goede voornemens werkt ook deze beter met een stukje positieve ondersteuning. Over het algemeen zijn de tijdelijke niet-drinkers zeer enthousiast na afloop van de actie.


Twentse situatie
Het alcoholgebruik in Twente ligt bij bepaalde groepen nog relatief hoog. Wel zijn er positieve signalen: Twentse ouders zijn sinds 2013 minder tolerant geworden op het alcoholgebruik van hun kinderen. Ongeveer 62 procent van de ouders let actief op het eigen alcoholgebruik. De GGD Twente benadrukt dat het drinkgedrag van jongeren sterk beïnvloed wordt door het gedrag in hun omgeving. Ouders,vrienden, familie en anderen kunnen veel doen om het drinken van jongeren te beperken door een goed voorbeeld te geven.

Bladmuziek lezen voor visueel gehandicapten

TWENTE - Muziek is voor veel mensen een belangrijke interesse; je kunt er veel passie en creativiteit in kwijt. Maar wanneer je een visuele handicap hebt, is bijvoorbeeld het lezen van gedrukte bladmuziek een grote uitdaging. Visio organiseert komende week een bijeenkomst over dit thema in Apeldoorn.

Visio organiseert op woensdag 16 januari van 14.00 tot 16.00 uur een lezing over de mogelijkheden van het lezen van bladmuziek op de iPad voor slechtziende mensen. De bijeenkomst is aan de Waldeck-Pyrmontstraat 31, gebouw Sigma in Apeldoorn.


Uitdagingen
Wanneer iemand slechtziend is, dan zijn veel dagelijkse dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Bij alles wat we doen gebruiken we onze ogen. Ook bij het maken van muziek. Het lezen van bladmuziek is dan een hele uitdaging. De iPad wordt door mensen met een visuele beperking veelal ingezet om teksten beter te kunnen lezen. Maar geldt dat ook voor het lezen van bladmuziek? Bij het beantwoorden van deze vraag blijken er meerdere factoren een rol te spelen. Bladmuziek lezen vereist nauwkeurigheid en is niet voor iedere muzikant hetzelfde, maar afhankelijk van het instrument.


Apps
Er bestaan apps die de bladmuziek vergroten en herschikken. U kunt met een voetpedaal bladeren om de handen vrij te houden. Wel zo handig wanneer u bijvoorbeeld trompet speelt. Een beeldscherm aansluiten of bladmuziek afspelen behoort ook tot de mogelijkheden. In de lezing op woensdag 16 januari om 14:00 uur gaat Marjolein Zwaan, onderzoeker ICT en ergotherapeut in op de mogelijkheden die de iPad biedt. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via: apeldoorn@visio.org T 088 585 62 00.

FC Twente trapt weer af!

ENSCHEDE - Aankomend weekend wordt er weer afgetrapt in de Keuken Kampioen Divisie. Voor FC Twente start het programma met een uitwedstrijd tegen MVV.

Vervolgens staan er twee thuisduels op het programma. In de competitie staat de wedstrijd tegen Jong FC Utrecht te wachten, gevolgd door de wedstrijd tegen Willem ll in het bekertoernooi. Op vrijdag 18 januari 2019 wordt om 20.00 uur afgetrapt tegen Jong FC Utrecht Het beloftenteam uit Utrecht bezet momenteel een 17e plek in de competitie. Het belooft een doelpuntrijk duel te worden tussen beide teams, eerder dit seizoen werd Jong FC Utrecht met 1-6 verslagen door FC Twente. FC Twente speelt de kwartfinale van het TOTO KNVB-bekertoernooi tegen Willem ll op woensdag 23 januari. Om 18.30 uur wordt afgetrapt in De Grolsch Veste. De laatste ontmoeting tussen de twee clubs was in de Eredivisie op 17 maart 2018, toen werd het 2-2. Kaarten kunnen besteld worden vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl. Voor de bovengenoemde wedstrijden is geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen.

ALMA Inloopershuis in het teken van prostaatkanker

ALMELO - Sinds oktober 2018 is in het ZGT in Almelo het ALMA inloopershuis gevestigd. Dit inloophuis wil (ex)kanker patiënten de mogelijkheid bieden om met lotgenoten in een huiskamer omgeving met elkaar van gedachten te wisselen en ervaringen uit te wisselen.

Op 17 januari aanstaande wordt een lotgenoten contact avond voor (ex)prostaatkankerpatiënten georganiseerd in samenwerking met de prostaatkankerstichting van 19.00 tot 20.30 uur. Op deze manier wil het ALMA inloopershuis mannen en eventuele partners de mogelijkheid bieden om met elkaar van gedachten te wisselen over de ervaringen die voor (ex)patiënten van nut kunnen zijn. Het met elkaar deze ervaringen bespreken biedt vaak openingen naar het beter omgaan met de ziekte en de gevolgen voor het verdere leven met deze vorm van kanker. In Nederland zijn ongeveer 80.000 mannen met prostaatkanker, waarbij met name tussen de 70 en 80 jaar oud een piek zichtbaar is. Ongeveer 90 procent is 5 jaar na de diagnose nog in leven. Diagnose en behandeling worden gelukkig steeds beter.


Aanmelden
Op 17 januari zijn geïnteresseerden van harte welkom in het inloopershuis. Wel graag aanmelden via e-mail: m.tduis@almainloopershuis.nl of telefonisch 0546 627203. Het inloopershuis bevindt zich in het ZGT Almelo op de benedenverdieping tegenover de prikpost route 0.1. De volgende lotgenotenbijeenkomst staat gepland voor donderdag 28 februari 2019, ook weer om 19.00 uur tot 20.30 uur. Meer informatie vindt u op www.almainloopershuis.nl

Repair Café Almelo

ALMELO - De vrijwilligers van Repair Café Almelo staan vrijdagmiddag 11 januari tussen 12.30 uur en 15.30 uur weer voor u klaar in het Klussenhuis van Aveleijn aan de Kruisweg 2 in Almelo.

De vrijwilligers en reparateurs wensen alle Almeloërs een gezond en duurzaam 2019. Kom met uw reparaties naar het Repair Café op 11 januari. Repareren en hergebruiken betekent minder afval, minder gebruik van grondstoffen en duurzamer leven. De koffie staat voor u klaar. Voor reparaties betaalt U een vrijwillige bijdrage. De Cafés worden zeer druk bezocht. Let op: u kunt slechts 1 apparaat ter reparatie aanbieden. De vrijdagmiddagen waarop Repair Café Almelo is geopend vindt u op www.repaircafealmelo.nl. Volg de activiteiten op de Facebook pagina @repaircafealmelo.nl

Anneke van Giersbergen

ALMELO - Vrijdag 11 januari speelt de show Inchecken van Anneke van Giersbergen bij het Theater Hof 88. Aanvang van de show is om 20.15 uur en tickets kosten €19,50.

In 1994 stond Anneke van Giersbergen voor het eerst op het podium als zangeres van metalpioniers The Gathering en maakte ze als 21-jarige van haar passie haar beroep. Ze kreeg vrijwel direct wereldwijd erkenning als rockzangeres, maar muzikaal is Anneke altijd haar grenzen blijven verkennen. Inmiddels blijft ze met haar kraakheldere stem zowel liefhebbers van akoestische luisterliedjes, als metalheads betoveren.

Bier Proeverij

ALMELO - Op woensdag 16 januari 2019 is er bij Café de Stam een Bier Proeverij van 20.00 uur tot 23.00 uur.

Gezellig en onder het genot van een lekker hapje, diverse fijne bieren proeven. Laat je verrassen door onze bierexpert Ties en luister naar de mooie verhalen en uitleg van verschillende bieren. De prijs van € 12.50 is inclusief de bieren en hapjes. Café de Stam zit aan de Grotestraat 129 in Almelo. Kijk voor meer informatie op www.cafedestam.nl.