Hart van Almelo - Wierden

8 november 2019

Hart van Almelo - Wierden 8 november 2019


Jong en oud in actie voor natuuronderhoud Almelo

ALMELO - Afgelopen zaterdag werd de 19e editie gehouden van de landelijke Natuurwerkdag; de grootste vrijwilligersdag in het groen. De organisatie mag terugkijken op weer een geslaagde editie, waarbij ook veel Almeloërs de handen uit de mouwen staken. In totaal kwamen 1.500 vrijwilligers in actie op 50 Overijsselse locaties.

Bij Almelo denken we veelal aan de stad zelf, maar er is binnen de gemeentegrenzen ook veel mooie natuur te vinden. Om de Twentse natuur zo goed mogelijk te behouden en te versterken is de inzet van vele vrijwilligers en landschapsorganisaties essentieel.

Veel werk
Zo werden op de Lemelerberg en bij natuurgebied Beerze boompjes uitgestoken om de heide meer ruimte te geven. Op veel plekken zijn wilgen geknot zoals in Beleefbos Weusthag in Hengelo, op de Zonnehorst in Punthorst en op het groene schoolplein in Stadshagen Zwolle. Ook zijn verschillende natuurspeelplekken onderhouden en voedselbossen geplant. Veel kluslocaties waren ook geschikt voor kids en jongeren. Zoals Scouting Het Twentse Ros bij Almelo, waar jongeren bramen langs de paden verwijderden en nieuwe houtwallen hebben aangelegd voor vogels en kleine dieren. Bij landgoed Duivelshof tussen Losser en De Lutte werden jongeren ingezet bij het verwijderen van vliegdennetjes en berken. En op landgoed Windesheim onder Zwolle konden kinderen helpen bij het snoeien van griend, een veld met 'mini-knotwilgen'. Dit jaar deden maar liefst 595 jongeren mee aan de Natuurwerkdag in Overijssel.

Groene inburgering
Een bijzondere locatie dit jaar was de Oude IJssel bij Deventer. Daar ging een groep enthousiaste vluchtelingen samen met andere vrijwilligers aan de slag met het knotten van wilgen in het kader van een 'groene inburgering'.

Kom in actie
Almeloërs kunnen ook buiten de Natuurwerkdag om bijdragen aan de lokale natuur. Zo hoopt de gemeente dat mensen ook nadenken over het vergroenen van hun eigen tuin, wat bijdraagt aan een klimaatbestendig Almelo. Groene tuinen zorgen voor betere afwatering.

Week van de pleegzorg: gezinnen gezocht in Almelo

ALMELO - Deze week staat in het teken van de Week van de Pleegzorg. Doel van de week is om aandacht te vragen voor het belang van jeugdzorg, maar ook om concreet meer gezinnen te vinden die deze belangrijke taak op zich willen nemen.

In Almelo zijn op dit moment zo'n 150 gezinnen die actief pleegzorg bieden. Kijken we naar Twente als geheel dan zijn er nu zo'n 600 pleeggezinnen actief. Deze vormen een belangrijke schakel binnen de jeugdzorg. Ze vangen kinderen en jongeren op die door een veelvoud aan omstandigheden tijdelijk of voor langere termijn niet thuis kunnen wonen.

Uitdagende taak
Het opvangen van pleegkinderen is zeker niet een eenvoudige opgave. Toch is het van onschatbare waarde; deze kinderen komen vaak uit moeilijke situaties waardoor de rust en regelmaat van een pleeggezin belangrijk is om weer even echt kind te kunnen zijn.

Meer nodig
Jaarlijks zijn er veel nieuwe gezinnen nodig om pleegzorg te bieden. Door omstandigheden zoals een veranderende gezinssamenstelling en drukte kunnen gezinnen afvallen. Ook is het werk niet eenvoudig, waardoor op termijn mensen ook uitvallen. Jarabee hoopt in de regio Twente dan ook nieuwe pleeggezinnen te kunnen vinden door dit thema bespreekbaar te maken. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie kijken op: www.jarabee.nl/pleegouders en op www.openje
wereld.nu.

Beste match
Door meer pleegoudergezinnen te vinden in Almelo en de brede regio moet een zo goed mogelijke match ontstaan tussen het kind en het uiteindelijke gezin. Het kan daarom ook even duren voor kinderen geplaatst kunnen worden. Zo moet een kind passen binnen de bestaande gezinssamenstelling, maar ouders moeten ook overweg kunnen met uitdagingen zoals een beperking.

Eisen
Om in aanmerking te komen voor pleegouderschap moeten mensen wel aan diverse criteria voldoen evenals wettelijke eisen. Men moet minimaal 21 jaar oud zijn en een verklaring van geen bezwaar van de Raad voor de Kinderbescherming krijgen. Daarnaast moet men zelf in een heel stabiele situatie zitten. Zo moet men ook goed weten welke uitwerking het pleegouderschap op henzelf kan hebben.

Jaargang: 6 • Nr 274• Wk 45

Gratis Wintercontroledag bij Zuithof

BORNERBROEK - De winter staat al weer snel voor de deur. En bij de lagere temperaturen krijgt de auto het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om deze nog even goed na te laten kijken op de belangrijkste punten. U bent van harte welkom bij de gratis wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof op zaterdag 9 november.

Het koude weer heeft een invloed op veel aspecten van uw auto, zoals de staat van de accu, vloeistoffen, het risico van vastvriezende rubbers en ander ongemak. Ook zijn de omstandigheden op de weg uitdagend door gladheid. Goed werkende remmen en veilige banden zijn dan ook van groot belang. Natuurlijk moet u ook goed werkende verlichting voeren, zeker tijdens de donkere dagen. Al deze aspecten worden nagekeken tijdens de gratis wintercontrole. Auto's van alle merken zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Veel ervaring
Autobedrijf Zuithof is naast Subaru-dealer ook al sinds 1978 officieel dealer van Daihatsu. Afgelopen jaar vierden zij het 40-jarig dealerschap. Sinds dit jaar is autobedrijf Zuithof specialist van Suzuki. Ook voor alle andere merken mag u rekenen op service en vakmanschap.

Leuke aanbiedingen
Bij de gratis Wintercontrole-dag zijn er ook nog enkele leuke aanbiedingen. Zo betaalt u bij aanschaf van 4 winterbanden slechts 3 banden. Op brandstof ontvangt u 20 cent per liter korting. En laat u nieuwe ruitenwissers plaatsen? Dan ontvangt u ook gratis ruitensproeier-antivries. Tevens ontvangt iedere bezoeker een leuk presentje.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de gratis Wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof. Gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op: www.zuithof.nl De warme chocolademelk en een verse kop snert staan voor u klaar bij de controledag!

Column

Intelligent of klook?

Viej hooldt van discrimineren: dee Ambonnezen, dee Turken, in 'n oorlog waren het dee Moffen, later dee Poolse vrachwagenchauffeurs, dee Fienen (oet Riessen, wee'j wal) dee blikrieken en dee domme leu woer nog gebrek an keump. Op schole ha'j het ook: ooit snotterden nen brugklasser dat-e op het fietspad richting schole vieftig meter achter mos blieven biej de möage, en vake gebuurden het dat ze biej 't kwetsbaarste jeunken of meaken de fietstaske (dee ha'j destieds nog) van 'n bagagedreager oftrapten, de taske eusteböawten hoolden dat alns op 't fietspad völ. En een team oetkiezen biej gemmestiek. Lachen as nen bangschijterd nit in het klimrek dorf. Rechtevoort is d'r nog aait nen apenrots woer de slimsten deankt dat ze 't heugste stoat. De slimste mens, met 'n neuze vuuran. De loezenoolders dee duurdramt dat öar keend 't beste en 't slimste is van allemoale. Universiteit, dat woord leart zukke wichter 't eerste stotteren as ze nog in dat metgröaikeendertripptrappsteulken (mooi woord vuur galgje) zit. Doar helpt gin Citotoetsen an, de schoolmeaster hef 't glad mis, 't reagent biejlessen, het mut en het zal. VMBO is in dee weareld 't stomste wa'j köant bedeanken. Doar helpet gin eerste priezen an vuur lasken of metaalbewerking, het is in de ogen van zukke leu het leste wat 'n duwel edretten hef.
Iederene wör doarin met eslept. Iej harren ook ech verdretige oolders, as öar keend nit wól learen of ech nit better kon. En zo ha'j de indeling lyceum, hbs, gymnasium, havo, mavo en ambachtskole en huishoudschole. In dee volgorde zeent ze ook op ericht in Riessen: Ter Horst wol al in 1850 ne heugere opleiding in Riessen hebben, now mossen zinne zöns noar Deamter. Later wör dat Almelo. In Riessen ha'j al wal ne huishoudschole vuur de meaks dee biej 'n Stoom woarkten, Ne ulo was d'r al in 1929. Pas in de joaren '50 köm d'r ne echte Ambachtsschole, as vervanging van de oawndschole van measter Iwema. En nog later köm d'r ne huishoudschole, in 1956.
Woer de beste universiteit te veenden is?
Nemt ees de fietse en jaangt oawer de bedrijventerreinen, vroagt wee doar de baas is met wavonne opleiding. Heel völle topfunctionarissen begunnen op de ambachtsschole of huishoudschole. Iej wilt ook nit weten woevölle leu oeteindelijk de universiteit haalden via lbo, mavo havo gymnasium en zo verdan.
Intelligentie is gen garantie vuur succes. In 't plat he'j een mooi woord vuur wa'j éch neurig hebt: klookigheaid. Met -as het efkes kan - doarnöast datgennige wa'j in 'n Bibel veendt: doot 'n aander nit an wa'j zelf ook nit geane wilt metmaken. En non iej wier…

Gerrit Kraa

Nieuwe informatie-gids voor Wierden

WIERDEN - Uitgeverij Akse Media uit Den Helder is gestart met de voorbereidingen voor de nieuwe informatiegids Wierden 2020.

De gids is op papier en digitaal beschikbaar. Ga naar wierden.smartmap.nl of download de Gemeentegids App (zie de QR-code onderaan).

Juistheid gegevens

Sinds 4 november 2019 worden instellingen en verenigingen benaderd om de juistheid van hun gegevens te controleren. Indien u in de vorige editie een vermelding heeft, ontvangt u een e-mail. Deze bevat een unieke, persoonlijke inlogcode waarmee u de gegevens op elk gewenst moment kunt wijzigen. Is er geen adres bekend, dan wordt er in de komende weken telefonisch contact met u opgenomen. Wilt u zelf een wijziging doorgeven of staat uw vereniging of organisatie nog niet in de gids? Geef het door via redactie@aksemedia.nl (vermeld hierbij informatiegids Wierden) of bel 0223-673010.

Adverteerders

De afdeling Sales is ook begonnen met het benaderen van adverteerders die de gids mede mogelijk maken. Bent u nog niet benaderd, neem dan contact op met hun salesmanager via 0223-673021. Pas wel op voor misleidende acquisitie en neem bij twijfel zeker even contact op ter controle.

Kanaljerood zingt

ALMELO - Kanaljerood heeft een nieuwe voorstelling: 'Ze is, ze is van mij, de Leonardo's van nu'. Zondag 17 november staan zij in Theater Hof 88. Het projectkoor gaat op zoek naar Leonardo da Vinci, de man die zijn tijd ver vooruit was.

De liedteksten zijn geschreven door de koorleden en veel muziek is gearrangeerd door Mart Heymans. In de verhaallijn legt Jerry Kroezen op speelse wijze de verbinding tussen de liederen, het publiek en het koor. Hella van Honschooten komt met een unieke beeldpresentatie bij de liederen. Een trio onder leiding van Iassen Raykov begeleid het koor muzikaal.

Homo universalis
Kanaljerood zingt over zijn beroemde Mona Lisa. Leonardo beoefende wetenschap, kunst en techniek. Hij was onder andere beeldhouwer, onderzoeker, astroloog, tekenaar, schrijver. Deze homo universalis, dit genie heeft de koorleden geïnspireerd. Zij nemen u mee in het leven en werk van Leonardo en stellen zichzelf de vraag: wie zijn de Leonardo's van nu?
Tijd: 14.00 tot 16.00 uur. Bestel kaarten à € 12,50: hof88.nl of www.kanaljerood.nl.

Badepark Bentheim viert mooi jubileum

BAD BENTHEIM - Het Badepark Bentheim viert op zaterdag 16 november het 10-jarig jubileum. En u bent van harte welkom!

Om 14.00 uur is er een kleine receptie, met een leuke feestmiddag van 15.00 tot 18.00 uur. Er is van alles te beleven! Zo draait het Zephyrus Discoteam de beste hits tijdens de gezellige schuim-poolparty met leuke spellen, zoals wedstrijden luchtgitaar spelen en hoelahoepen. Daarnaast zijn er leuke chill-eilanden waar men van de muziek kan genieten. Kinderen kunnen zich ook uitleven op één van de twee Sea-Scooters die het discoteam meeneemt. Om 18.30 uur is er een afsluitend vuurwerk waar alle bezoekers van kunnen genieten. Een passende afsluiting van de dag.

Kom ook
De toegang voor de hele zaterdag is 1 euro voor kinderen tot en met 17 jaar en 2 euro voor volwassenen. Badepark Bentheim is gevestigd aan Zum Ferienpark 1, 48455 in Bad Bentheim. Kijk op: www.badepark-bentheim.de

A'j eenn hoond howt,
loopt de aandern ook vot.

Maandag 11 nov. 10.00 uur

Tweedehands speelgoed- en kinderkledingmarkt

ALMELO - De decembermaand is vaak een dure voor (groot)ouders. Je bent op zoek naar leuke geschenken die ook nog eens niet te duur zijn. Of kinderkleding, omdat ze sneller uit kleren groeien dan je ze kunt wassen. Om ouders hier een beetje bij te helpen is er op 23 en 24 november een tweedehands speelgoedmarkt en verkoop van tweedehands kinderkleding. Hiermee steunt u ook nog eens een goed doel dat zich inzet voor weeskinderen.

Deze markt wordt gehouden op zaterdag 23 november van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 24 november van 13.00 tot 17.00 uur in de Ravelzaal van het Theaterhotel.

Goed doel
De markt is in het kader van de Internationale Dag inzake de Rechten van het Kind. De opbrengst van de markt gaat naar de Stichting Matamba en wordt besteed aan de zorg voor weeskinderen. De markt vindt plaats in samenwerking met de gemeenschap Almelo van Het Apostolisch Genootschap, de Stichting Matamba, en het Theaterhotel Almelo. Tevens zijn er activiteiten voor jong en oud: een verloting, kinderen kunnen geschminkt worden, de naam van een pop mag je raden en er zijn veegpietjes aanwezig waar kinderen mee op de foto kunnen. Het speelgoed dat aangeboden wordt is compleet, heel en schoon. Er is ook nieuw speelgoed.

Weeskinderen
Het doel van de Stichting Matamba is de nodige zorg te verlenen aan de bevolking van Matamba en omgeving. Matamba is een klein dorp in Tanzania. De activiteiten van de stichting zijn vooral gericht op de ondersteuning van weeskinderen. Deze worden opgevangen door familieleden, vaak zijn dat opa's en oma's. De gezinnen worden ondersteund op het gebied van onderdak, voeding, onderwijs, gezondheidszorg en als het nodig is op juridisch vlak. De tweedehandsmarkt 2019 levert een financiële bijdrage aan de zorg voor de weeskinderen.

Rechten van het Kind
Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. UNICEF en de Verenigde Naties hebben hiervoor op 20 november 1989 een verdrag aangenomen. Hierin zijn de basisrechten van alle kinderen ter wereld vastgelegd.

FC Dordrecht volgende bekertegenstander Heracles Almelo

Foto: Stan Wissink

ALMELO - In de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker moet Heracles Almelo zien af te rekenen met FC Dordrecht. De wedstrijd tegen de ploeg uit de Keuken Kampioen Divisie wordt op woensdag 18 december gespeeld op Erve Asito. De aftrap is om 19.45 uur.

Heracles Almelo bereikte de tweede ronde van het bekertoernooi door in de eerste ronde thuis met 4-3 te winnen van RKC Waalwijk. Informatie over de kaartverkoop voor het duel tegen FC Dordrecht volgt binnenkort.

Heracles Almelo dit weekend thuis tegen VVV-Venlo

Foto: Stan Wissink

ALMELO - In eigen huis neemt Heracles Almelo het komend weekend op tegen VVV-Venlo. De aftrap van het duel is om 20.45 uur.

Tegen de Venlonaren kan de ploeg van trainer Frank Wormuth zich revancheren van de nederlaag van afgelopen weekend. In Waalwijk werd met 2-0 verloren van RKC Waalwijk. Ondanks de nederlaag staat Heracles Almelo nog altijd op een (gedeelde) zevende plaats op de ranglijst. Kaarten voor Heracles Almelo – VVV-Venlo zijn te koop via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop van de club op Erve Asito. Kaarten zijn er vanaf €16,50 per stuk. Voor kinderen, jeugd en zestigplussers geldt een aantrekkelijk lagere vanaf-prijs.

Lennart Czyborra Eredivisie Talent van de Maand

ALMELO - Lennart Czyborra is door de Eredivisie verkozen tot Speler van de Maand Onder 21.

'De 20-jarig everdediger heeft dit seizoen nog geen minuut gemist en kan terugkijken op een uitstekende reeks', schrijft de Eredivisie over de prestaties van de Duitser in de wedstrijden tegen FC Emmen (2-0), PEC Zwolle (4-0) en Feyenoord (1-1). De Eredivisie zag Czyborra 'een hoofdrol opeisen in de wedstrijd tegen Feyenoord door twee keer de bal van de doellijn te halen'. Daarnaast maakte hij in oktober een goal. Ook veroverde hij 32 keer het balbezit, maakte 11 intercepties en won 20 van zijn 32 persoonlijke duels.

Recycle Sint

ALMELO - SO De Wissel aan de Vriezenveenseweg 229 organiseert woensdagavond 20 november de Recycle Sint speelgoedruilbeurs!

Wat houdt dit in? U levert eerst uw gebruikte speelgoed in. In ruil krijgt u waardebonnen die u deze avond kunt besteden aan ander speelgoed. Dit kan onder het genot van een kopje koffie/thee en iets lekkers! Deze ruilbeurs is voor iedereen toegankelijk, maar is niet bedoeld voor de kinderen zelf. Het inbrengen van spullen kan vanaf 19.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur en het einde is om 21.00 uur. Voor vragen kunt u mailen naar Mireille Lucas: m.lucas@so-dewissel.nl of bellen naar 0546-539404. SO De Wissel maakt deel uit van Stichting Speciaal Onderwijs Twente en Oost Gelderland (SOTOG).

Toonkunst Almelo bij Muziek en Sfeer

ALMELO - Oratoriumvereniging Toonkunst Almelo is te gast in de concertserie 'Muziek en Sfeer' van mezzosopraan Valeria Boermistrova en organist Henk Linker op zondag 10 november.

Op het programma staan onder andere 'Hospodin jest muj pastyrs' van Antonin Dvorak en 'Prayer of St. Francis' van Allen Pote. Het koor staat onder leiding van dirigent Arno Vree. Het concert begint om 15.30 uur in de St. Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat 78 in Almelo. Toegang is gratis met een vrije gift bij de uitgang. Zie voor meer optredens: www.orgel-mezzo.nl.

Najaarsconcert in de Pniëlkerk

ALMELO - Zending over Grenzen organiseert op zaterdag 16 november een najaarsconcert in de Pniëlkerk met medewerking van Gospelkoor Onderweg en Joke Buis.

Onderweg bestaat ruim 45 jaar. Met een professionele band en onder leiding van dirigent André Bijleveld brengt het koor de boodschap van Gods liefde en trouw: van black gospel tot eeuwenoude gezangen. Zangeres Joke Buis is al langere tijd landelijk bekend als enthousiast vertolker van bekende oude kerkliederen, zoals bekende gezangen, liederen van Johannes de Heer en klassiekers uit de opwekkingsbundel. Bezoekers krijgen ook alvast een voorproefje van haar programma 'Vertrouwd & Nieuw'. U bent uitgenodigd van 20.00 tot 22.30 uur aan Rembrandtlaan 352. Meer informatie en kaarten: www.zending
overgrenzen.nl/concert.

Jonge mantelzorgers in beeld

WIERDEN - In Kulturhus Irene in Notter werd afgelopen dinsdag driemaal de theatervoorstelling 'What If…' van theatergroep Bint gespeeld. Deze voorstelling gaat over jonge mantelzorgers, hoe het voelt om een jonge mantelzorger te zijn en hoe lastig dat soms kan zijn in combinatie met school en vrienden.

Ruim 230 kinderen uit de groepen 7 en 8 van diverse basisscholen in de gemeente Wierden hebben deze voorstelling bezocht en na de laatste voorstelling werd nog even kort gesproken door wethouder Erik Braamhaar. Braamhaar benoemde nog eens hoe belangrijk de gemeente het vindt om jonge mantelzorgers in beeld te krijgen en dat ze het niet alleen hoeven te doen. We kijken met z'n allen terug op een mooie, leerzame en indrukwekkende dag. Als vervolg zal Evenmens Wierden de komende tijd een aantal gastlessen geven over dit thema. Met de klassen praten we door over jonge mantelzorgers.

Jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar die opgroeien met zorg. Bijvoorbeeld een broer of zus met een chronische ziekte of beperking, een vader of moeder met een psychische ziekte of ernstige verslaving, of een opa of oma die intensieve zorg nodig heeft en in de directe omgeving van het gezin woont. De aard van de zorg bestaat veelal uit extra huishoudelijke taken en het geven van emotionele steun. Vooral dat laatste weegt het zwaarst. Het herkennen van jonge mantelzorgers kan overbelasting, voortijdig schoolverlaten en (psychische) problemen op latere leeftijd voorkomen.

Contact
Meer weten over dit thema? Neem dan contact op met Evenmens Wierden, tel. (0546) 89 83 72 of email: info@evenmens.nl.

Winterfair bij De Borkeld

Foto: E. van den Belt.

RIJSSEN – Bij Zorgboerderij de Borkeld aan de Borkeld 1a te Rijssen wordt donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 november weer de groots opgezette Winterfair gehouden. De entree is gratis en er is ruime parkeergelegenheid.

Jan Boertje van de organisatie zegt dat er veel te beleven is op het "mooiste en gezelligste evenement van Twente." Er zijn minstens 70 standhouders. Voor de kinderen is er pijl-en-boogschieten, een levensgroot dartbord en er kan een rondrit met een brandweerauto worden gemaakt. Er is van alles te eten, te drinken en te proeven. In de gezellige overdekte koffietent met veel zitplaatsen kan worden bijgepraat onder het genot van koffie met lekkers.
Een gedeelte van de verwarmde tent wordt ingericht als Bruidsplein. Volgens Jan Boertje komen er een aantal standhouders rond het thema Trouwen zoals Bruidsmode, maatpakken voor de mannen, een bloemist, een fotograaf voor een trouwreportage en een juwelier voor de trouwringen.

Goed doel
De opbrengst van de Winterfair gaat naar het goede doel. "Het geld gaat naar mensen met een verstandelijke beperking en de ouderendagbesteding op Zorgboerderij De Borkeld. Met dat geld kunnen we iets extra's kopen zoals een snoezelbadkamer voor onze bewoners op de woonlocatie." De Winterfair trok vorig jaar rond de 10.000 bezoekers. "Maar liefst 180 vrijwilligers zijn drie dagen lang in touw met het inschenken van koffie, het bakken van oliebollen en pannenkoeken. Ook het bedrijfsleven heeft zich d.m.v. sponsoring dit jaar weer niet onbetuigd gelaten. We zijn heel erg blij met zo veel steun van iedereen. Het stimuleert ons om er ook dit jaar volop tegenaan te gaan." De sfeer is altijd goed op de winterfair. "Heel gezellig en de saamhorigheid is voelbaar. We hebben goede hoop dat er ook dit jaar weer veel mensen komen. We laten het concept dan ook ongewijzigd: bezoekers mogen gratis het terrein op en overal in, maar wie met de auto komt betaalt 2 euro. Dat geld is ervoor om de parkeerweilanden na de fair weer in orde te maken."

Informatie
De Winterfair is donderdagavond open van 16.00 tot 21.00 uur, vrijdagavond van 16.00 – 22.00uur en zaterdag van 10.00 tot 16 uur. Er is 1100 vierkante meter verwarmde beursvloer. "Laat het weer ons in steek, dan is het toch nog goed toeven op de winterfair," zegt Jan Boertje. Uitgebreide informatie over de route en andere zaken is te vinden op de website www.winterfairde
borkeld.nl
Foto: fotorijssen.nl

FC Twente speelt komende zondag thuis tegen PEC Zwolle

ENSCHEDE - Zondag ontvangt FC Twente PEC Zwolle in De Grolsch Veste, aftrap 14.30 uur.

QKaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 10,- (Kidsclub en Young Reds) en vanaf € 22,50 (voor volwassenen). Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl of bij de receptie van De Grolsch Veste (van maandag t/m vrijdag geopend van 09.00 tot 17.00 uur) Wat zijn de prijzen? Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20 euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10 euro. (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken.

Kom ook!
FC Twente hoopt zondag weer veel supporters te mogen verwelkomen om het eerste elftal naar sportief succes te schreeuwen! Bent u ook weer van de partij?

Advies GGD Twente: Haal de griepprik

TWENTE - De GGD Twente adviseert mensen om de griepprik te halen. Hoewel de griep voor de meeste mensen niet gevaarlijk is, kan het wel verstandig zijn om de griepprik te halen. Zeker wanneer men werkzaam is in de zorg of vaak in contact komt met kwetsbare groepen zoals ouderen en zieken kan dit verstandig zijn.

Diverse kwetsbare groepen krijgen zelf al oproepen om de griepprik te halen bij de huisarts. Zoals hartpatiënten, mensen met longziekten of diabetes. Daarnaast kan het ook voor mensen in hun omgeving verstandig zijn om zich te laten vaccineren; zij vormen zo ook weer een eigen beschermende buffer. Ook voor werkenden kan het verstandig zijn om de griepprik te halen. Dit voorkomt namelijk de gebruikelijke bedrijfs-epidemie waarbij collega's elkaar aan blijven steken. De griepprik is weliswaar nooit honderd procent effectief, maar het zorgt er wel voor dat een eventuele besmetting minder erg is dan wanneer men geen griepprik had gehaald. Het is dus de moeite waard om te overwegen toch een griepprik te halen, ook wanneer u niet in een risicogroep zit of hiermee in aanraking komt.

Werken in de zorg
Wie werkt in de zorg kan vaak via de werkgever een griepprik halen. Zorgpersoneel kan zo ook voorkomen dat ze kwetsbare patiënten en zorgontvangers besmetten.

Goed advies
Hebt u vragen over de griepprik of hebt u geen oproep ontvangen en wilt u wel de griepprik ontvangen? Neem dan contact op met uw huisarts voor goed advies. Kijk ook op www.ggdtwente.nl voor meer informatie.

Wandelen rond thema autisme

WIERDEN - Het is belangrijk om als partner van iemand met ASS ervaringen en gevoelens uit te kunnen wisselen met lotgenoten, omdat zij elkaar als geen ander begrijpen.

Daarom nodigt Evenmens u uit voor een wandeling op woensdag 20 november. Sinds enkele jaren wandelt de consulent OASE (Ouders Autisme Steunen Elkaar) met ouders van kinderen met autisme. De wetenschap op het gebied van autisme gaat echter verder en steeds vaker krijgen we signalen dat een volwassene/de partner een diagnose krijgt. Veel dingen vallen dan op hun plek, maar daarnaast zijn er ook onzekerheden. Hoe verder… Waarom heb ik het niet eerder gezien… dit en meer komt aan bod.

Wandel mee
De eerstvolgende wandeling vindt plaats op woensdag 20 november 2019. De start is om 09.45 uur bij Landgoed De Barkel, Hexelseweg 52b in Wierden. Ze wandelen van 10.00 – 11.00 uur waarna men kan napraten. Ze vragen een bijdrage van € 1,00 voor een kopje koffie of thee. Aanmelden via: 06-36403898 of mailen naar hspoolder@evenmens.nl.

Nieuwe bestuurder

ALMELO - De Almelose welzijnsorganisatie Avedan heeft Ilse Saris benoemd als nieuwe directeur-bestuurder. Ze gaat per 1 januari 2020 aan de slag bij de regionale organisatie, die in Almelo en omgeving welzijnswerk en maatschappelijk werk verzorgt.

Avedan is enthousiast over de benoeming van Ilse Saris. "Mede door haar lange ervaring in het sociale domein kunnen we heel gericht met gemeenten en collega-organisaties samenwerken aan verbinding in werk, participatie en zelfredzaamheid" zegt Betty van Goor, voorzitter van de Raad van Toezicht. Ilse Saris: "Vanuit die missie ondersteunen we het welzijn van mensen, die vanuit hun eigen kracht actief kunnen zijn. We zetten vol in op meedenken met onze vrijwilligers en medewerkers. Hoe leg je gemakkelijk onderling contact en hoe vind je goede aansluiting bij organisaties en regelingen? Daar ligt onze gezamenlijke uitdaging." Ilse Saris was voor haar komst naar Avedan 9 jaar wethouder van Gemeente Winterswijk op onder meer Maatschappelijke Participatie en Zorg. De 430 vrijwilligers, 50 stagiaires en 112 medewerkers van Avedan verzorgen welzijnswerk en maatschappelijk werk in onder meer Almelo.

Kom eens een avondje zingen bij het Badkamer Koor Almelo

ALMELO - Hou je van zingen? En lijkt het je gezellig om dit af en toe samen met andere liefhebbers te doen? Dan is het Badkamer Koor Almelo wellicht een leuke optie. Elke tweede vrijdag van de maand komen zij bijeen voor repetities.

Dat Nederland vol zit met muzikale passie is bij velen bekend. Maar niet iedereen wil van zijn 'guilty pleasure' als zingen in de auto of onder de douche ook direct een hobby maken. Het Badkamer Koor Almelo heeft dan ook als doel om juist dít soort zangers op een laagdrempelige manier eens kennis te laten maken met het zingen in een koor. Bij het Badkamer koor hoeft je namelijk niet te kunnen zingen, je hoeft geen noten te lezen of meerstemmig te leren zingen, je hoeft niet thuis te oefenen, geen lid te worden, je hoeft je zelfs niet aan te melden, want als jij zin en tijd hebt kun je zonder aanmelden binnenlopen en meezingen. Dit kan elke tweede vrijdag van de maand van 19.30-21.30 uur.

Avondje uit
Het Badkamer Koor Almelo is een heerlijk en ongedwongen avondje-uit en na anderhalf uur uit volle borst te hebben meegezongen ga je vol energie en met een grote glimlach weer naar huis. Onder de enthousiaste begeleiding van Imelda Vrijenhoek, zing je allerlei soorten liedjes van The Rolling Stones tot Andre Hazes, Bob Dylan, Bee Gees, Boudewijn de Groot, Abba, Dolly Parton, Ramses Shaffy, Queen, Pointer Sisters, Van Dik Hout… en ga zo maar door, teveel om op te noemen. De melodie klinkt uit de speakers en ken je het nummer? dan zing je mee! Een map met teksten ligt voor je klaar. Het gaat om de lol, het plezier dat je met elkaar beleeft aan het meezingen van die bekende en vaak populaire liedjes uit de jaren 80 en 90 en zelfs uit de jaren uit 60.

Kom langs!
Wil je weten of dit ook wat voor jou is? Kom dan vrijblijvend langs, aanmelden is niet nodig. Heb je nog vragen? Stuur Imelda dan een mail: imeldavrijenhoek@home.nl. Deelname kost 6 euro per persoon. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur. Locatie: Hof 88, Elisabethhof 4, 7607 ZD Almelo

Wekelijkse wandelgroep ATV Molenhoek

AADORP – Na het grote succes van het wandelproject 'Elke Stap Telt' bestaat er sinds half oktober de mogelijkheid om wekelijks in groepsverband te wandelen. Tennisvereniging ATV De Molenhoek is de thuisbasis van waaruit de wandelingen starten. Na afloop is er ruimte voor een gezellig kopje koffie of thee.

Voorzitter Rob Grooters vertelt: "Het grote aantal deelnemers aan Elke Stap Telt laat zien dat Aadorp graag wandelt. Dit project vond plaats in maart, april en mei. Ook in 2020 komt 'Elke Stap Telt' weer terug, maar het is natuurlijk zonde om in die tussentijd niet te wandelen. Daarom richten we hier een speciale wandelgroep voor op." Deze groep is met name bedoeld voor mensen die geen heel grote afstanden willen lopen, maar wel graag regelmatig een rondje willen wandelen. Elke maandag wordt er om 14.00 uur gestart voor een wandeling van een uur. U koopt voor €17,50 een strippenkaart waarmee u 10 keer kunt meewandelen (inclusief koffie of thee). Tip: neem de eerste keer contant geld mee om de kaart te kunnen aanschaffen. U hoeft zich niet van tevoren op te geven. Locatie: Tennisvereniging ATV De Molenhoek, Wilgenstraat 62 in Aadorp. Als 'Elke Stap Telt' volgend jaar weer plaatsvindt (maart-mei 2020) stopt de wandelgroep tijdelijk.

ELLEN Stoffen: Laatste weken van het jaar

HENGELO - De feestdagen staan weer voor de deur en voor deze periode hebben wij ook van alles in huis om mooie dingen te maken.

De elfde van de elfde is het begin van de carnavalstijd en om hiervoor iets te maken kun je de volgende stoffen gebruiken: velours de panne, satijn, vilt, dirndl blokjes & bloemetjes, Schotse ruiten, fluweel, organza, nep bont met dierenprints, polka dot stippen en nog veel meer.

Sinterklaasfeest
De volgende datum is 5 december. Hiervoor hebben wij verschillende gouden & zilveren bandjes, pietenveren en stof voor een Pieten- of Sinterklaaspak op voorraad.

Kerst en oud & nieuw
Dan gaan we alweer naar het einde van het jaar met de kerstdagen en de jaarwisseling. Voor deze dagen hebben wij veel katoenen kerststoffen in ons assortiment om met bijvoorbeeld servetten en tafellopers een mooie tafel te dekken in combinatie met een tafellaken van damast. Ook worden de kerststoffen voor quilts, kerstboomversieringen, kerstklokken en verschillende andere knutseldoeleinden gebruikt. Voor een mooie jurk, trui, broek, rok of een lekkere warme mantel hebben wij ook diverse stoffen in verschillende samenstellingen en kleuren in onze winkel liggen.

Wij heten u van harte welkom in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 in Hengelo en wensen iedereen fijne, gezellige en creatieve laatste weken van 2019 toe.

Basisscholen investeren in sport en beweging

Foto: Janiev Damhuis

ALMELO - Regelmatig sporten en bewegen is belangrijk, zeker voor opgroeiende kinderen. Onlangs heeft de vijftiende Almelose basisschool een samenwerkingscontract getekend met Sportbedrijf Almelo voor de inzet van een vakleerkracht. Basisscholen in Almelo investeren in de kwantiteit en kwaliteit van het bewegingsonderwijs door middel van het inhuren van vakleerkrachten. Deze gespecialiseerde sportleraren hebben een opleiding aan een sportacademie gevolgd.

De verantwoordelijkheid van de vakleerkracht gaat verder dan alleen de gymles. Hij of zij is ook het aanspreekpunt op de school voor sport en bewegen en een gezonde leefstijl en verzorgt naschoolse activiteiten in de wijk. Er worden bijvoorbeeld pleinspelen aangeboden en kinderen worden doorverwezen naar 'Level Up' of 'Move It'. 'Level Up' is een activiteit voor kinderen met een motorische achterstand, 'Move It' is extra aanbod voor kinderen met talent voor bewegen. Op dit moment mogen zes basisscholen in Almelo zich officieel 'Gezonde School' noemen. Daarnaast zijn er nog een aantal scholen bezig met de aanvraag. De vakleerkracht kan scholen ondersteunen om de gewenste doelen op het gebied van sport en gezondheid te bereiken. Wil een kind wel sporten, maar hebben de ouders geen financiële mogelijkheden hiervoor, dan is de vakleerkracht ook intermediair van het Jeugdfonds Sport.

Projecten en samenwerking

Naast de inzet van vakleerkrachten worden er het komende schooljaar ook verschillende projecten gedraaid op alle basisscholen, zoals 'Loopland' en 'Scoren voor Gezondheid'. Bij deze projecten wordt er samenwerking gezocht met verschillende partijen.

Verlichting werkdruk

Door op veel scholen actief te zijn, ziet de vakleerkracht veel kinderen uit Almelo. Zo hopen Sportbedrijf Almelo en de basisscholen met aantrekkelijke lessen de kinderen enthousiast te maken voor sport en bewegen. De scholen halen met de vakleerkracht bewegingsonderwijs kennis en expertise in huis. Leraren die in het basisonderwijs te maken hebben met een hoge werkdruk worden op deze manier bovendien ontlast.

Leesgroep kunst- geschiedenis

ALMELO - Geïnteresseerden in kunstgeschiedenis en kunstbeleving kunnen op dinsdagochtend 12 november meer te weten komen over het idee achter 'leesgroepen kunstgeschiedenis'.

De informatiebijeenkomst in Bibliotheek Almelo is een initiatief van de landelijke organisatie Senia. Het is bedoeld om mensen met interesse voor kunst bij elkaar te brengen. Leesgroepen verdiepen zich elke 6 à 7 weken in een bepaalde kunstenaar, een stroming of periode. De groepen bestaan uit 6-8 personen. Kunsthistorici van Senia leveren het studie- en discussiemateriaal omtrent het gekozen onderwerp, vooral via links en afbeeldingen op internet. Op www.senia.nl staat meer informatie over de werkwijze en de kosten. Belangstellenden zijn welkom om 10.30 uur. Adres: Het Baken 3. Graag aanmelden via e-mail:
diana.kiesenberg@senia.nl.

Internationale Robot Olympiad in Hongarije

ALMELO - Twee leerlingen van Het Noordik, Mart Koster en Claudia Muller, doen voor Nederland mee aan de World Robot Olympiad (WRO). Deze wordt gehouden van 8 tot en met 10 november in het Hongaarse Györ. De WRO is een ontwerpwedstrijd waarin teams met LEGO© MINDSTORMS© een robot bouwen en programmeren die zelfstandig opdrachten uit kan voeren.

Dit voorjaar wonnen de (inmiddels vijfde klas) vwo-leerlingen van de locatie Noordikslaan de landelijke finale. Het duo heeft een robot ontworpen en geprogrammeerd die met behulp van een slimme strategie oude lampen kan vervangen door nieuwe lampen. Het ontwerp leverde hen de hoogste score op. In Hongarije nemen ze het als 'team Smart Citizens' op tegen teams uit meer dan 65 andere landen uit de hele wereld.
Begin oktober werden Mart en Claudia tijdens de Sciencemakers Awards 2019 nog op feestelijke wijze gehuldigd vanwege hun prestaties.

Almelose talenten uitgenodigd voor talentendag op Papendal

ALMELO - Almeloërs Milan Beuning en Jermaine Kleine zijn uitgenodigd voor de talentendag op Papendal.

Dat deze twee atleten goed hebben gepresteerd afgelopen outdoor seizoen dat is niet onopgemerkt gebleven bij de atletiek unie. Met name de ranking nummer 1 van Nederland JJC op de speer van Milan Beuning en de ranking nummer 1 van Nederland JJC op de 300 meter horden van Jermaine Kleine zorgden ervoor dat deze twee Almelose boys geselecteerd zijn.

Successen
Op grond van deze prestaties wisten Milan en Jermaine zich ook voor het Nederlandse team te plaatsen voor de kleine interland afgelopen zomer in Enschede tegen Nord Rhein Westfalen uit Duitsland, waar ze goed hebben gepresteerd. Beide atleten hebben de afgelopen tijd menig Twents en clubrecord doen sneuvelen. Ook staan beide jongens gezamenlijk bij meerdere onderdelen in de top 10 van Nederland. Het unieke van dit tweetal is dat ze elkaar al vanaf groep 5 op de basisschool de Tandem Almelo kennen en dat ze samen in het schoolelftal hebben gevoetbald. Jaren later kwamen ze elkaar weer tegen bij AVV SISU en daar bleek dat ze getalenteerde atleten waren. De boys maakten toentertijd de keuze om over te stappen naar AC Tion waar oud olympiër Marcel Dost de scepter zwaait. Een goede keus gezien de resultaten van afgelopen jaar. Deze gezworen kameraden zijn nu elkaars concurrenten op de meerkamp geworden. Desondanks hebben de atleten een hoge gunfactor naar elkaar en zijn een voorbeeld voor wat sportiviteit inhoudt

Foto: Raymond Kleine van Gelden

Euregio Cup

ALMELO - Afgelopen zaterdag vond de 22e Euregio Cup 2019 plaats in Nettetal in Duitsland. Coach Thijs Oude Luttikhuis van Taekwondo Luttikhuis ging met negen deelnemers naar Duitsland voor deze mooie krachtmeting.

In totaal kwamen er 250 deelnemers naar het toernooi; een mooi aantal en nog vroeg in het seizoen. De deelnemers aan dit toernooi kwamen uit Nederland, België en natuurlijk Duitsland.

Jessie Vorderman
Jessie Vorderman uit Hengelo moest haar eerste partij tegen Duitsland, die ze gewonnen heeft met 8 – 2. In de finale trof ze Nederlandse Indi Rozema. Deze partij wist ze heel gecontroleerd te winnen met mooie hoofdtreffer, zowel in de aanval als met counters. Een hele mooie partij met een mooie uitslag, 20 – 5 en goud voor Jessie.

Ted Brilhuis
Ted Brilhuis uit Oldenzaal won zijn eerste partij met maar liefst 28 – 11 tegen Duitsland. Vervolgens moest hij tegen de Nederlander Damon Worm. Hierin kwam Ted achter en het was een lastige partij. Hij wist de partij naar zich toe te trekken en won nipt met 5 – 4. In de finale was Duitsland weer de tegenstander, een jongen die erg sterk was met zijn voorste been. In eerste instantie leek het fout te gaan en kwam Ted met 7- 1 achter. Toch wist hij terug te knokken naar 7 – 7. Hij kreeg een kleine voorsprong, die hij vast wist te houden. Vlak voor het einde wist de Duitser nog gelijk te maken. Met nog ongeveer 5 seconden op de teller wist Ted nog te scoren en de finale uiteindelijk met 14 – 12 te winnen. Ook voor Ted, een zwaar bevochten eerste, maar verdiende, plaats.

Luke Brink
Luke Brink uit Hengelo moest zijn eerste partij tegen Duitsland en won deze overtuigend met 19 – 8. In de finale trof hij weer een Duitser en dit was een makkelijke partij met een monster uitslag, 50 – 13. Deze partij werd na de tweede ronde beëindigd wegens een te groot puntenverschil. De een na de andere hoofdtreffer maakte hij en ving zijn tegenstander mooi op met zijn voorste been. Met een goed resultaat hebben de deelnemers dit internationale toernooi weten af te sluiten.

Uitslagen
1e Plaats, Goud: Luke Brink uit Hengelo, Junioren B mannelijk -45 kg, Klasse II. Jessie Vorderman uit Hengelo, Junioren A vrouwelijk -55 kg, Klasse I. Ted Brilhuis uit Oldenzaal, Senioren mannelijk -68 kg, Klasse I. 2e Plaats, Zilver: TJ David Richard uit Almelo, Junioren C vrouwelijk -47 kg, Klasse I. Jaden Rumokoy uit Almelo, Junioren A mannelijk +78 kg, Klasse I. Mory Cisse uit Wierden, Senioren mannelijk -80 kg, Klasse I. 3e Plaats, Brons: Lewis Rumokoy uit Almelo, Junioren C mannelijk -39 kg, Klasse I. Pascal Niks uit Almelo, Senioren mannelijk -80 kg, Klasse I

Hoogspanningskabels gaan de grond in

ALMELO - De provincie Overijssel doet een verkenning om mee te kunnen werken aan het ondergronds brengen van hoogspanningsleidingen in de gemeenten Almelo, Enschede, Deventer en Raalte. Dit is een wens van de vier colleges van Burgemeester en Wethouders. Zij zullen het voortouw nemen in dit proces én dekken een deel van de kosten.

De gemeenten willen graag dat de hoogspanningskabels die nog bovengronds lopen straks onder de grond gaan. Dit heeft diverse oorzaken. Er lopen nu nog hoogspanningskabels door bewoond gebied, wat voor veel inwoners niet wenselijk is. Er zijn volgens de provincie namelijk signalen dat wonen onder of vlakbij deze leidingen tot gezondheidsproblemen kan leiden. Hoewel wetenschappers hier geen helder uitsluitsel over bieden, wil de overheid en netwerkbeheerder TENNET uit voorzorg meewerken aan het verplaatsen of ondergrond brengen van deze leidingen. Daarnaast biedt het verleggen van leidingen andere voordelen, met name voor de leefbaarheid maar ook voor bijvoorbeeld de energietransitie.

Wet VET
Het aanleggen en onderhouden van hoogspanningsleidingen is een taak van netbeheerder TENNET, die dit werk uitvoert in opdracht van het Rijk. Na vaststelling van de Wet Voortgang Energie Transitie in 2018 is het voor decentrale overheden mogelijk om het initiatief te nemen voor verplaatsing of het ondergronds brengen van een hoogspanningsleiding. 20% van de kosten hiervoor moeten door de gemeente en/of provincie worden betaald. De vier betrokken gemeenten zijn in het kader van de Wet VET expliciet aangewezen door het Rijk.

Langer overleg
Gedeputeerde De Bree: "We zijn hierover al enige tijd in gesprek met de betreffende gemeenten. De intentie die wij nu uitspreken maakt het mogelijk om in de gemeenten serieus te gaan kijken naar de zogeheten verkabeling van deze leidingen. Dit draagt bij aan een aantrekkelijke leefomgeving voor de inwoners van de vier gemeenten. Het is nu aan de gemeenten om al dan niet met uitgewerkte plannen te komen. Zij moeten daarvoor zelf voldoende middelen vrij willen maken. Uiteraard zetten we het goede overleg met de gemeente hierover voort om dit te bereiken."

Gratis training 'GOED omgaan met dementie' in Wierden

WIERDEN - Op donderdag 14 november 2019 kunnen inwoners van de gemeente Wierden een gratis training 'GOED omgaan met dementie' volgen.

In 2,5 uur leren deelnemers dementie herkennen, contact maken en iemand op de juiste manier helpen. Bijvoorbeeld op straat of in de bibliotheek. De training wordt verzorgd door trainers van SamenDementievriendelijk en is bedoeld voor iedereen die te maken kan krijgen met mensen met dementie: in familie, buurt, vrijwilligerswerk of op een andere manier. Dit levert belangrijke uitdagingen op; dementerenden wonen immers steeds langer zelfstandig, maar willen nog wel deelnemen aan de maatschappij. Er zijn geen kosten aan de training verbonden, maar wie de training bij wil wonen, moet zich wel van te voren aanmelden via www.wierden.nl/trainingdementie.

Groot belang
De gemeente biedt de gratis training aan omdat steeds meer mensen dementie krijgen. Eén op de vijf Nederlanders krijgt deze ziekte. Door de vergrijzing zal het totale aantal mensen met dementie de komende twintig jaar verdubbelen. Daarom wil Wierden een dementievriendelijke gemeente zijn, waar mensen met dementie geaccepteerd worden en hulp krijgen als ze het even niet meer weten. Voor wie niet naar de training in Enter kan komen, is het ook mogelijk om gratis een online training te volgen op www.samendementievriendelijk.nl/trainingsaanbod.