Hart van Almelo

13 april 2018

Hart van Almelo 13 april 2018


Alles en iedereen in Aadorp wil veilige oversteek Aadijk

kruising van Aadijk met drukke weg naar Vriezenveen Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

AADORP/ALMELO - De beste oplossing voor de gevaarlijke kruising van de Aadijk en de weg naar Vriezenveen is een tunnel. Dat stelde wethouder Ten Seldam van Verkeer en Vervoer onlangs in reactie op vragen in de gemeenteraad van Almelo, maar ze liet in één adem weten dat het vermoedelijk allemaal te begrotelijk zal zijn. Een goedkopere rotonde zou volgens de Aadorpers ook soelaas bieden, het gaat erom dát er wat gebeurt, want het zou nu wachten ongelukken zijn.

Behalve het Plaatselijk Belang heeft ook de voetbalclub ASV'57 meermalen de kat de bel aangebonden; deze vereniging heeft haar domicilie op het sportpark Het Heuveltje, dat vanuit Aadorp gezien aan de overkant ligt van de weg naar Vriezenveen. Dit betekent alleen al statistisch een veel grotere kans op ernstige ongelukken.

Meer verkeer en minder veilig

Het verkeer op deze weg neemt toe en de verkeersveiligheid zou afgenomen zijn. Behalve honderden kinderen die per week van en naar het sportpark fietsen gaat het ook om een drukke route vanwege leerlingen van scholen voortgezet onderwijs (met Name Het Noordik). Deze scholieren komen zowel uit Vriezenveen als uit de noordwijken van Wierden en uiteraard Aadorp. Bovendien is het kunstgras van ASV'57 bij Het Noordik in gebruik als schoolsportaccommodatie.

Combinatie F35 en Egberts

Vlak voor de verkiezingen de kaartte het inmiddels vertrokken PvdA-raadslid Wessels de kwestie aan in de gemeenteraad, in reactie waarop wethouder Ten Seldam dus op het gebrek aan financiën wees in de gemeent Almelo, zeker voor de bouw van een tunnel. Wessels riposteerde dat ook een rotonde soelaas zou bieden, waarbij ze wees op een aanstaande uitbreiding van het bedrijf Egberts Rubber, waarmee de combinatie kan worden gezocht. Dat geldt trouwens ook voor het doortrekken van de zogenoemde fietssnelweg F35 die de kruising zowel vanuit Almelo als vanuit Vriezenveen nadert. Door openbare werken te clusteren én te combineren kan voordeel worden behaald is de gedachte, ook het opbreken van de gevaarlijke kruising in Aadorp door een voor fietsers veilige rotonde.

Wierden en Twenterand als lichtende voorbeelden met plannen voor aanleg zonneparken op grens met Almelo

Foto: archief

ALMELO - Hoe het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Almelo er ook uit komt te zien, in het 'regeerakkoord' zal duurzaamheid een prominente plek innemen. Het is de geest van de tijd en die waait ook in Almelo.

Ook het college van de afgelopen vier jaar schreef duurzaamheid met hoofdletters, maar kwam tot weinig. In de naaste omgeving wemelt het van de initiatieven. Neem nou de buurgemeenten Wierden en Twenterand. Nabij de grens met Almelo heeft Wierden energiepark De Groene Weuste, een particulier initiatief, letterlijk en figuurlijk de ruimte gegeven. En in het Wierdense dorp Enter ligt een plan een plan van een agrariër voor vijftien hectare zonnepanelen bestuurlijk te faciliteren. De gemeente Twenterand begint nabij de grens met Almelo ook een zonnepark. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad van Twenterand voor het plan zelf ontwikkelen en de aandelen derhalve in eigen handen te ouden. De lokale overheid laat het gebied zelf van zonnepanelen voorzien en neemt ook zelf de exploitatie ter hand. De opbrengsten zou naar een duurzaamheidsfonds moeten vloeien. Het college stelt de raad voor ten behoeve van de financiering een lening tot maximaal elf miljoen aan te gaan bij de Bank Nederlandse Gemeenten.

In de gemeente Enschede wil het bedrijf Kronos Solar een zonnepark van vijftien hectare bezijden de A35 aanleggen. Dat zou in Almelo ook kunnen. Daarnaast is meermalen door raadsfracties gepleit voor het beplakken van de daken van de bedrijven op - in elk geval; -XL Park met zonnecellen. Daarnaast kan er een zonnepark komen grenzend aan het zoëven genoemde park van Twenterand in de Oosterweilanden, dus in en bij Waterrijk

Jaargang: 5 • Nr 197 • Wk 15

Lenteweer komt met risico's voor motorrijders

TWENTE - De lente lijkt nu echt van start te zijn gegaan. Met de aangename temperaturen brengen we meer tijd door buitenshuis. Hiermee gaat ook het motorrijdersseizoen van start. En dat gaat gepaard met een hoger risico op ongevallen voor deze weggebruikers.

Al eerder waarschuwde de politie en het Verbond van Verzekeraars voor een piek in het aantal ongevallen met motorrijders aan het begin van dit seizoen. Vooral de eerste motorrit van het seizoen blijkt een zeker risico met zich mee te dragen. Zij zijn vaak enthousiast om weer met de tweewieler de weg op te gaan en kunnen daarbij overmoedig raken. Ook moeten ze weer wennen aan de voertuigbeheersing nadat de motor maanden in de garage heeft doorgebracht.

Ook automobilisten
Maar het risico bevindt zich niet alleen in de groep motorrijders. Ook het overige verkeer moet deze periode wennen aan de aanwezigheid van motoren op het wegdek. Ook dit is een oorzaak van de toename in ongevallen aan het begin van het seizoen. Automobilisten zijn minder verdacht op motorrijders die minder zichtbaar zijn in het verkeer en bijvoorbeeld tijdens een file tussen de auto's door rijden.

Weekenden
Statistisch gezien vinden de meeste ongelukken met motorrijders plaats tijdens de weekenden, zo'n 34% meer dan doordeweeks. In maart en april, de start van het seizoen, loopt dit verschil zelfs op tot 73% volgens onderzoek van de politie, verkeerskundig bureau en het Verbond van Verzekeraars.

Extra alert
Na deze conclusie wordt men opgeroepen om de komende tijd extra alert te zijn op medeweggebruikers. Motorrijders wordt gevraagd om beheerst te blijven rijden. Voor automobilisten geldt extra alertheid op de aanwezigheid van motorrijders op de rijbaan.

Column

Burgemeestersboom

Je hebt bomen en burgemeesters, de ene boom is de andere niet, de ene burgemeester evenmin de andere. Almelo heeft een traditie hoog te houden. Neem nou burgemeester Hedzer Rijpstra, die vier jaar burgemeester van Almelo was, aan het eind van de zogenoemde sixties. Hij kwam in 1966 als vitale veertiger via Smilde en Terneuzen naar zijn derde standplaats Almelo om in 1970 weer te vertrekken, naar Friesland, teneinde daar commissaris van (toen nog) de koningin te worden, wat hij twee termijnen van zes jaar zou zijn.

Vóór hij in de politiek ging was Rijpstra een gedreven ambtenaar, geslepen doch integer, ook als burgemeester manifesteerde hij zich als zodanig, hij beheerste het spel, met oog voor de knikkers. Je wist wat je aan hem had. Rijpstra had een gepantserde politieke kant, zijn bestuurlijke huid was een maliënkolder, maar hij was naar aard en wezen sociaal, wat tot uiting kwam in hobbywerkzaamheden en nevenfuncties. Overigens zou Almelo deze hulpvaardige mannetjesputter na een jaar al bijna kwijt zijn geweest, omdat het landsbestuur riep, maar uiteindelijk werd hij bij de kabinetsformatie van 1967 geen minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet De Jong. Dat werd uiteindelijk Henk Beernink, die veel conservatiever was én beloond moest worden voor het voorzitterschap van de fractie van de Christelijk Historische Unie.

Het was de tijd dat Almelo zwoer bij burgemeesters van de CHU, want vóór Rijpstra burgemeesterde de christelijk-historische Jan Marie Ravesloot twintig jaar in Almelo en ná hem deed Frits Schneiders zulks gedurende achttien jaar, vanuit de CHU, die inmiddels was opgegaan in het CDA. Twee zwaargewichten. Overigens kwam na Schneiders burgemeester Van Roekel, ook met een CHU-achtergrond. De huidige ketendrager Arjen Gerritsen mag dan lid zijn van de VVD, hij staat de Passie prekend absoluut in een Almelose traditie, zoals VVD-coryfee Hans Wiegel in 1982 Rijpstra opvolgde als commissaris van de koningin te Friesland.

Rijkstra was waarlijk een boom van een burgemeester, hij was de appel die niet ver van de boom viel, want zijn vader, Johannes Rijpstra, was ook burgemeester, zoon van een veldwachter, zelf ambtenaar en via onder meer Enschede neergestreken in Zelhem, waar hij in 1921 burgemeester werd. Tijdens de oorlog werd hij wegens 'ambtelijk-bestuurlijke obstructie door de SD opgepakt en naar Duitsland getransporteerd. Johannes Rijpstra overleed 9 december 1944 in kamp Neuengamme. Na de oorlog eerde Zelhem de burgemeester door een straat naar hem te vernoemen. Waarom dit bomen over burgemeester? Zijn voorganger en opvolger als burgemeester van Almelo hebben beide een singel (invalsweg) in de stad naar zich vernoemd gekregen. Hedzer Rijpstra niet. Hij kreeg een boom, een machtige boom in een perkje aan het begin van de Plesmanweg, waar de economie eind jaren zestig mede door Rijpstra een boost kreeg. De boom is afgelopen week omgelegd. Niemand weet waarom. Precies zeven jaar (een CHU-getal) na het overlijden van Rijpstra (7 april 2011).

Scipio

Kleurrijk Eten dankzij Kleurrijke Koks!

ALMELO - Een unieke kans bij kleurrijk koken: Afghaans eten! In Almelo en omstreken zijn er (haast) geen restaurant of eetcafés waar daadwerkelijk Afghaans geserveerd wordt, maar bij kleurrijk koken wordt het zelfs bereid volgens de Afghaanse moeders thuis!

Woensdag 18 april 2018 is het weer zover. De kokkinnen zullen een heerlijke luxe Afghaanse 3-gangen menu voorbereiden. 5 Koks met verschillende culturele achtergronden zullen maandelijks aan de hand van een land een luxe 3-gangen menu koken voor wijkbewoners, voor een mooi prijsje. De koks komen uit Turkije, Indonesië (Moluks), Afghanistan en Nederland. Het idee achter kleurrijk koken is dat het wordt gedaan door wijkbewoners voor bewoners van Almelo en omstreken. Zo kunnen mensen letterlijk van elkaars cultuur proeven en een avondje gezellig uit eten zonder al te veel te hoeven betalen.

Komt U ook langs?
Vanaf 17.30 op woensdag 18 april zijn ze open. Ze zitten aan de Jan Tooropstraat 27 bij wijkcentrum de Driehoek. De entreekosten zijn maar 7,50 euro en ze hopen U daar graag te zien.

Meesterpianist Italië: benefiet in 't Noordik

Foto: PR Rotary

ALMELO – Op initiatief van Rotary Wierden geeft de faamrijke pianist Franco Attesti zondagmiddag vanaf vijf uur een concert in het hoofdgebouw van Het Noordik in Almelo.

De opbrengst van dit concert in de school voor voortgezet onderwijs komt ten goede komt aan de Stichting Gravenruiters, die met nieuwbouw/uitbreiding bezig is ten behoeve van het paardrijden voor gehandicapten.

De in Cortona geboren Attesti gaf concerten in heel Europa en bovendien toerde hij door Amerika en Canada. Al op elfjarige leeftijd gaf hij zijn eerste officiële pianoconcert. Attesti rondde zijn studie af aan het conservatorium van Florence met de maximale score. Daarna volgde hij meerdere masterclasses om zich verder te bekwamen. Hij zal in Almelo de Goldbergvariaties van Bach spelen en daarna werken van onder meer Schubert, Chopin, Liszt, Satie en Piazzola.

Afrikaanse sferen in Theaterhotel met The African Mama's

ALMELO - Komende zaterdag 14 april brengen The African Mamas in hun nieuwe theaterconcert een ode aan de zangeres die Zuid-Afrika hoop gaf: Miriam Makeba. Samen met Leoni Jansen komen zij naar het Theaterhotel in Almelo, voor een optreden van 20.00 tot 23.00 uur.

Zoals Nelson Mandela de vader van Afrika wordt genoemd, zo staat Miriam Makeba bekend als 'Mama Africa'. In hun nieuwe theaterconcert brengen de African Mamas samen met Ricky Koole een muzikaal eerbetoon aan de zangeres die Zuid-Afrika hoop gaf. Met muziek, zang en inspirerende verhalen vertellen ze over Makeba's strijd tegen apartheid, waardoor zij 30 jaar lang verbannen werd uit haar thuisland. Op het ritme van haar hits als 'Pata Pata', 'Malaika' en de 'Clicksong' brengen de African Mamas de kracht en de moed van hun boegbeeld tot leven. Alle kanten van haar kleurrijke bestaan komen aan bod: haar muzikale samenwerking met Harry Belafonte en Paul Simon, haar vijf huwelijken en haar overlijden in 2008, twee dagen nadat ze afscheid nam van haar Nederlandse fans. Nog altijd wordt ze herinnerd als de vrouw die de Afrikaanse muziek de wereld in stuurde en die Zuid-Afrika in zware tijden perspectief bood. Daarom heet het concert 'Siyabonga Makeba', oftewel 'Dankjewel Miriam Makeba'.

Kaarten
Kaarten voor de voorstelling à € 27,50 zijn verkrijgbaar via www.theaterhotel.nl

Maandag 16 april 10:00 uur

Meender insecten?
Net ha'k der alwier ene in 't oge.

Jos Wonen blij op nieuwe plek

WIERDEN - Jos Broshuis, eigenaar van meubelwinkel Jos Wonen, heeft zijn klantenkring inmiddels flink vergroot in Wierden en omgeving.

Op 1 april zat Jos Wonen twee jaar in het pand aan het Burgemeester J. C. van den Bergplein. De ondernemer heeft geen spijt om twee jaar geleden van Haaksbergen naar Wierden te verhuizen. "Deze plek bevalt erg goed, hij ligt mooi in het centrum. Ik merk ook dat Wierdenaren een gunfactor hebben voor hun eigen ondernemers. Klanten zeggen wel eens: 'Ik kan het wel op de woonboulevard kopen, maar ik koop liever bij jou." Zo'n 25 jaar lang werkte Broshuis als bedrijfsleider bij grote winkelketens op de woonboulevard in Enschede. Het begon te kriebelen om zelf een eigen zaak te beginnen. "Je bent eigen baas en van niemand afhankelijk en bepaalt zelf wat er gebeurd." Door zijn eerder werk heeft hij een netwerk opgebouwd met diverse meubelleveranciers. "De meubels die hier staan zijn allemaal in Nederland gemaakt. Ze komen bij leveranciers weg, waarvan ik weet dat ze kwaliteit bieden en betrouwbaar zijn ivm garantie en levertijden. Ik houd van strakke en landelijke meubels. De accessoires hebben iets aparts en komen weer van ver. Zo heb ik manden van Arts of Africa, een organisatie die vrouwen in Afrikaanse landen steunt met hun zelfgemaakte spullen."

Persoonlijke benadering
De ondernemer doet alles zelf en heeft geen personeel nodig. "Dit is een kleinere winkel en je krijgt er een persoonlijke behandeling wat op de eerste plaats staat. Ik zou best groter willen zijn, zodat ik meer kan laten zien, de toekomst zal het uitwijzen. Maar je moet ook niet uit je jas groeien, je moet het overzicht blijven houden."

Servicegericht
De ondernemer bezorgt zelf de meubels. Komt langs bij de klanten om interieuradvies te geven. Broshuis mailt naar bedrijven, zoals praktijken en kantoren, met bijvoorbeeld de vraag of hun wachtruimtes/kantoorruimtes opgefleurd kunnen worden. "Je moet niet stil zitten en op klanten blijven wachten, maar in beweging blijven", vindt hij. De toekomst in Wierden ziet hij met volle vertrouwen tegemoet.

Column

Vechten

Ach, wat wisten wij tijdens onze basisschooljaren van kickboksen, martial arts en cagefighting? Alle fysieke krachtmetingen, al dan niet buiten het schoolplein, vielen onder de algemene term "vechten". Doorgaans vormde de aanleiding tot deze confrontatie iets onbenulligs – een verkeerd geformuleerde of geïnterpreteerde opmerking, een dubbele verkering met hetzelfde meisje, kledingkritiek – waarbij klasgenoten met graagte olie op het vuur gooiden. Dan was op een zeker moment een confrontatie onvermijdelijk. Het vechten bestond echter uit het duwen van de tegenstander, wat je ook ziet bij herten, gemzen en steenbokken. Overeind blijven was het devies. Dat ging mij aardig af, misschien vanwege lange armen en dito benen, die stevigheid boden.

Inmiddels kregen wij vooral tijdens de zeldzame momenten dat wij rond middernacht uit bed mochten, mee wat aanvankelijk Cassius Clay en later Mohammed Ali in de ring presteerde. Het leidde op het schoolplein tot een verruwing in het vechten. Duwen werd al snel stoten. Maar dan in de milde vorm, waarbij er op de arm van de opponent werd geslagen. Dat kon flink doorknijpen. Wie de pijn niet kon verdragen was verliezer. Na de nodige robbertjes vechten en met het klimmen der jaren namen het onderling meppen af. Verreweg de meeste medescholieren gaven het echte vechten eraan en gingen over op bekvechten. Dat kan ook doorknijpen – maar dan in de ziel.

Ik ben de fascinatie voor het echte vechten nooit kwijtgeraakt. Ik heb een paar setjes bokshandschoenen waarmee ik wekelijks onder meer een bokszak probeer te tuchtigen. Maar er naar kijken is zeker zo mooi. Zoals onlangs in het gevecht tussen Anthony Joshua en Joseph Parker. De eerste een Brit, de andere een voor mij onbekende Nieuw-Zeelander. Oorspronkelijk van Samoa trouwens.
Iedereen wist: Parker, die weliswaar ongeslagen was, excelleerde bij één van de vele obscure boksbonden en zou – zoveel stond vast – een enorm pak op zijn flikker krijgen van de ongenaakbare Joshua, die behalve veel groter ook een halve vrachtwagenband breder was. De vraag restte in welke ronde de ondermaatse Samoaan gestrekt zou gaan.

Nu bleek echter, dat de praktijk zich niet altijd conformeert aan wat kenners roepen. De kleine Parker had geen dekking, waardoor je reeds dacht: één goed geplaatste stoot en de man zou van geluk mogen spreken als het géén intensive care zou worden. Parker had echter iets kwikzilverigs. Joshua raakte hem af en toe, maar doorgaans slechts half. Parker met zijn wat ondermaatse armpjes kon maar niet dichterbij komen, dus ook hij wist geen doorbraak te forceren.

Het werd dus schaken, iets wat je zelden meemaakt in het boksen. Het ging richting remise, waarbij Joshua als heersende wereldkampioen in de koningsklasse – het zwaargewicht – op het einde net een stuk meer bleek over te houden. Chapeau voor de Samoaanse krijger.

Het was vechten, maar niemand ging neer. Net als op school.

Erik Endlich

Lopen als vanouds met Fusselastic zolen

TWENTE - Naarmate we ouder worden, bestaat het risico dat mensen lichamelijke klachten krijgen, die mede worden veroorzaakt doordat veel mensen niet meer 100% rechtop lopen.

Waarbij kan Fusselastic u helpen? Last van bijvoorbeeld hielspoor, rug-, knie of nekklachten, holle, diabetische of brandende voeten, artrose of kuitkramp? Dan kunt u baat hebben bij onze steunzolen. Onze voetconsulent doet een geheel vrijblijvende voetmeting bij u thuis. Dus de steunzolen worden altijd specifiek voor uw voeten gefabriceerd.

Meer informatie?
Bekijk www.fusselastic.nl of belt u voor een brochure of een afspraak op telefoonnummer 053 8200810.

Vijfmiljoenste bezoeker Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - In Holland Casino Enschede werd op zondag 1 april de 5 miljoenste bezoeker ontvangen. Het klinkt als een 1 april grap, maar dat is het beslist niet! Het was bekend dat de 5 miljoenste bezoeker tijdens het Paasweekend van 2018 zou vallen, maar welke gelukkige zou binnenlopen was voor iedereen een grote verrassing.

De gelukkige 53-jarige gast mevrouw Block uit Rheine (Duitsland) kwam op zondag 1 april om 16.15 uur binnen en werd feestelijk ontvangen door casinomanager Hans van der Veen met confetti, ballonnen en een mooie bos bloemen. Daarna werd de winnares met haar gezelschap uitgenodigd voor een feestelijk diner in het restaurant van het casino, waar zij vervolgens een reischeque met een volledig verzorgde reis naar Valencia werd overhandigd. Tot slot kreeg zij gratis 1.000.000 Favorites spaarpunten op haar spaarkaart bijgeschreven. Met het spaarprogramma van Holland Casino sparen gasten voor (speel)geld of kortingen aan de bar en in het restaurant. De winnares liet ons weten: "Ik ben compleet verrast, een zeer bijzonder Pasen om niet snel meer te vergeten en een prachtige reis in het vooruitzicht!" Holland Casino Enschede is gevestigd aan het Koningsplein en is een gastvrije uitgaansgelegenheid met een gevarieerd spelaanbod en een goed gewaardeerd restaurant. Holland Casino Enschede bestaat bijna 16 jaar en er werken ongeveer 185 medewerkers.

Duel PEC Zwolle

Foto: Bjorn Keizers

ENSCHEDE - FC Twente speelt op dinsdagavond 17 april om 18:30 de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. PEC Zwolle kwam in competitieverband 16 keer eerder op bezoek in Enschede en won hierin nog nooit van FC Twente.

FC Twente won 10 keer en 6 keer eindigde de tweestrijd in een gelijkspel. De vorig ontmoeting in Zwolle eindigde in een teleurstellende 2-0 nederlaag. Oud FC Twente speler Youness Mokhtar opende de score in de eerste helft. Het tweede doelpunt van PEC Zwolle kwam op naam van Bram van Polen. Hij benutte een strafschop na een overtreding van Trajkovski. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 18.30 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 17,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en in de Fanstore. Voor de wedstrijd tegen PEC Zwolle heb je geen ClubCard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. De kaartverkoop is begonnen.

Rijpstra-boom gekapt

Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

ALMELO – De boom, die werd gepoot voor en genoemd naar burgemeester Rijpstra, is gekapt. Dat gebeurde tijdens het omzagen van een groot aantal bomen aan de Plesmanweg voor de aanleg van een fietspad.

Voor de aanleg van dit pad was het vellen van de mastodont onnodig, want tussen pad en boom met bloemenperk zit voldoende ruimte. Ooit werd de Plesmanweg aangelegd om de economische vooruitgang ruimte te bieden op industrieterrein Turfkade. Dat gebeurde eind jaren zestig. In die tijd (1966-1970) was Rijpstra burgemeester en gaf leiding aan een bestuur met roemruchte wethouders als Holsbrink van de ARP, Overmeen van de PvdA en Trienenvan de KVP. De stad was booming, maar bevond zich ook in een cruciale fase met de zich aftekenende neergang van de textiel in de binnenstad en de zoektocht naar nieuwe nijverheid op bedrijventerreinen buitenaf, zoals de Bornsestraat en de Turfkade. Rijpstra kreeg daar een boom en die is nu om, al weet niemand precies waarom. (Zie ook de column van Scipio op pagina 3.)

Test een elektrische fiets op Twentse E-Bike dagen

ENSCHEDE - De elektrische fiets is steeds populairder in Nederland. Steeds meer mensen ontdekten de elektrische fiets met zijn vele voordelen. Bent u ook geïnteresseerd in de elektrische fiets, maar hebt u er nog nooit mee gefietst? Dan bent u van harte welkom bij de Twentse E-Bike testdagen op zaterdag 21 en zondag 22 april op het terrein van Vliegveld Twenthe.

De elektrische fiets had vroeger nog een imago als een hulpmiddel voor senioren om mobiel te blijven. Inmiddels gebruikt iedereen de elektrische fiets vanwege de mooie voordelen. Zo kunt u verder fietsen dankzij de trapondersteuning en arriveert u zonder te zweten. Ook voor woon-werkverkeer is de elektrische fiets een mooi alternatief voor de auto. Daarnaast zijn er ook steeds meer sportieve fietsen met trapondersteuning, voor de avontuurlijke fietser. De eerste editie van de Twentse E-Bike dagen laat u het gemak en plezier van een elektrische fiets zelf ervaren. De Twentse rijwielhandelaren organiseren dit, samen met vele grote fabrikanten en in samenwerking met de Lente Fair Twente van CNO-EXPO die ook op het Vliegveld Twenthe gehouden zal worden. Zij verwachten in totaal zo'n 10.000 bezoekers.

Testfietsen
Bezoekers kunnen vele merken en typen fietsen uitproberen. Zo zijn onder meer Koga, Cannondale, Gazelle, Batavus, Sparta, Trek, Giant, Kettler, Pegasus, Bulls, Qwic, Cube, ENRA, BOVAG, Craft, Ortlieb, en Vredestein aanwezig. Bezoekers kunnen een testparcours afleggen van ongeveer anderhalf kilometer lang. Hier zit ook een heuveltje in, zodat bezoekers de fiets goed kunnen testen. Zij kunnen veilig fietsen op het geheel met dranghekken afgesloten parcours. Bezoekers kunnen alleen het terrein op en af via de hoofdingang.

De organisatie
Het evenement wordt georganiseerd onder de vlag van Twentse Samenwerkende Rijwielhandelaren (TSR) door Wim Landewe, Jan ten Tusscher en Martijn Kip in samenwerking met CNO-EXPO. Er zullen ook fietsenwinkels aanwezig zijn tijdens het evenement. De volgende winkels zijn aanwezig. Pot, Zwiep, Leenders, Harberink, Damhuis, Smit, Landewe en Ten Tusscher. Zij zullen hun medewerkers meenemen om bezoekers te adviseren. U kunt de nodige informatie vinden op de websites www.twentseebikedagen.nl en www.lentefairtwente.nl

Emil loopt voor goed doel

ALMELO - Na avonden trainen in weer en wind heeft Emil Vermaas inmiddels al weer vele kilometers in de benen zitten. Hij is volop aan het trainen om op 22 april weer mee te lopen met de halve marathon in Enschede.

Ondanks de vrieskou, regen en harde wind van de afgelopen weken bleef hij doortrainen. Hij kreeg het namelijk warm door de vele positieve reacties en sponsoren die zich aan hebben gemeld. Emil loopt namelijk niet alleen de halve marathon voor zichzelf; hij zet zich in voor stichting Make a Memory. Ook veel andere Twentenaren zullen komende week meelopen met een goed doel in gedachten.

Emotioneel
Deze stichting heeft een zeer aangrijpende insteek. De stichting fotografeert, op verzoek van ouders, ernstig zieke, terminale en overleden kinderen vanaf 23 zwangerschapsweken tot en met zeventien jaar. Voor de ouders zijn hier geen kosten verbonden. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten. Emil draagt de stichting een warm hart toe en heeft besloten met het lopen van de marathon geld op te halen voor Make a Memory. De stichting werd opgericht in 2005 en fotografeerde de afgelopen jaren zo'n 3.000 kinderen. Ruim 140 fotografen zetten zich in mooie tastbare herinneringen te maken voor ouders die hun kinderen niet op zullen zien groeien. Een bijzonder emotioneel doel, wat kan helpen bij het verwerken van een verlies. Zeker voor ouders die hun kind tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte verliezen is er een grote behoefte aan een tastbare herinnering.

Het idee
Emil kwam op het idee om zich in te zetten voor dit goede doel na een kennismaking met de stichting Make a Memory tijdens heropening van het crematorium in Almelo waar hij werkzaam is. Via Linkedin kwam de bal aan het rollen; Emil begon met het werven van sponsoren die dit goede doel willen steunen. Zo stond de teller in maart al op zo'n 2.200 euro. Natuurlijk zijn nog meer sponsoren van harte welkom. Doneren kan nog altijd en het is een bijzonder goed doel. Neem voor meer informatie contact op via emilvermaas66@gmail.com. Emil gaat er voor! Kijk voor meer informatie over Make a Memory op: www.makeamemory.nl

Foto: Emil Vermaas met Carol Fokken, één van de fotografen van Make a Memory

Benefietavond Ziekte van Huntington

ALMELO - Op donderdag 19 april zal er in de Businessclub van het Polman Stadion een benefietavond waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan het onderzoek naar de Ziekte van Huntington.

Deze avond is er vanzelfsprekend veel aandacht voor de Ziekte van Huntington. Er wordt gesproken over de psychische en lichamelijke problemen die patiënten ondervinden. Verder wordt er stilgestaan bij de invloed van de ziekte op patiënten en zeker ook diens omgeving. Ook voor de nodige entertainment, een hapje en een drankje, een veiling en een loterij is gezorgd. Kaarten voor de benefietavond kosten € 40,- en zijn te bestellen via www.huntingtonbenefiet.nl. De benefietavond zal beginnen om 18.00 uur.

Hollands Glorie

ALMELO - Hollands Gloria is de show van Hans Visser & Friends en deze schilderachtige voorstelling is op zondag 15 april te zien in Theater Hof 88.

Met beeld en geluid gaat u tijdens de show samen met Hans Visser & Friends en Irena Filippova op zoek naar de verhalen achter beroemde schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders. Schilders als Rembrandt van Rijn en Peter Paul Rubens hebben de geschiedenis van de Lage Landen vastgelegd. Met een schitterende muzikale omlijsting kunt u hiervan genieten in Theater Hof 88, Elisabethhof 4 te Almelo. De voorstelling begint om 14.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 17,50 via www.hof88.nl of bij de theaterkassa.

Art Nouveau in Nederland

ALMELO - Stichting Open Atelier Almelo en Bibliotheek Almelo wisten kunsthistorica Frederike Upmijer uit te nodigen voor een interessante lezing. Een must see voor alle kunstliefhebbers waarbij Art Nouveau centraal zal staan.

Rond 1900 ontstaat een nieuwe kunststroming die zich kenmerkt door asymmetrie, gebogen lijnen en organische decoratiemotieven. Frederike Upmijer studeerde kunstgeschiedenis in Groningen en is tegenwoordig werkzaam als freelancer in deze branche. Ze vertelt in deze lezing alles over Art Nouveau en ook de individuele kunstenaars die hier te maken mee hadden. Op dinsdagavond 17 april houdt ze haar lezing in Café de Meridiaan. De entree is gratis en de lezing gaat van start om 19.30 uur.

Almelo Allee zoekt vrijwilligers

ALMELO - Almelo Allee, het loop-, fiets- en wandelevenement dat dit jaar z'n eerste lustrumeditie beleeft, is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Op zondag 30 september vindt de vijfde editie van het evenement plaats. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via www.almeloallee.nl.

Vorig jaar deden meer dan duizend mensen mee aan Almelo Allee, waarvan het merendeel aan het onderdeel hardlopen. Dit jaar hoopt de organisatie een verdere groei door te maken. 'Maar belangrijker vinden we het verder uitbouwen van de kwaliteit van ons evenement', zegt Diane Stielstra, secretaris van de Stichting Almelo Allee. 'Daarom denken ze dit jaar zo'n 125 tot 150 mensen nodig t hebben.'

Veel taken
Er zijn vrijwilligers nodig voor een breed scala aan taken. Denk aan het op- en afbouwen van het startterrein, het plaatsen van dranghekken langs het parcours, het inschrijven van deelnemers, verkeersregelaars, bevoorrading van lopers, ondersteuning bij de promotie. De meeste mensen zijn natuurlijk nodig op de dag zelf, maar ook voor en na het evenement kunnen mensen de handen uit de mouwen steken. 'Vorig jaar organiseerden ze Almelo Allee met een fantastische club mensen. Dat willen ze dit jaar opnieuw doen. Niet alleen voor deelnemers, ook voor vrijwilligers en alle anderen die betrokken zijn bij Almelo Allee, moet het een prachtige dag worden', benadrukt Diane Stielstra. Almelo Allee is een sportevenement dat jaarlijks wordt georganiseerd en brengt iedereen in beweging. Van jong tot ouder. Van fanatiek sporter tot recreant. Aandacht is er voor de schoonheid van het landschap en de natuur in het Almelose buitengebied. Het evenement legt de verbinding tussen de stad en het omliggende buitengebied.

Goede doelenproject Roemeense kinderen

ALMELO – Op donderdag 12 april van 12.00 tot 13.45 uur organiseren de tweedejaarsstudenten van de opleiding Sociaal Werk van ROC van Twente een goede doelenproject. In het Atrium van de ROC-locatie aan de Wierdensestraat in Almelo zijn er allerlei activiteiten om geld in te zamelen voor 'Fundatia Sfantul Dimitrie', een opvangcentrum voor kansarme kinderen in Boekarest in Roemenië.

De opleiding Sociaal Werk heeft goed contact met het kleinschalige Roemeense opvangcentrum waar kinderen uit sociaal zwakke en kansarme gezinnen voor en na schooltijd worden opgevangen. De uitstroomrichting Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening gaat er jaarlijkse naartoe voor het werkweekproject. De studenten organiseren dan veel creatieve en sportieve activiteiten waar de kinderen heel veel plezier aan beleven. De betrokkenheid is zo groot dat de studenten nu dus ook een financiële bijdrage willen leveren, want het centrum draait geheel op liefdadigheid en giften van sponsoren. Hiervoor organiseren ze het goede doelenproject. Voor de studenten zijn beide projecten op hun lijf geschreven. Als toekomstig sociaal maatschappelijk dienstverlener helpen ze medemensen graag wegwijs te maken in de maatschappij.

Het project
Voor het goede doelenproject hebben de studenten van het ROC van Twente in groepjes allerlei acties bedacht waar gedoneerd voor kan worden. Zo wordt de Bikerun4Boekarest georganiseerd, waarvoor studenten flink wat kilometers gaan hardlopen en fietsen. Ook is er onder andere een prijzentafel en zijn er heerlijke hapjes te koop. Iedereen is donderdag 12 april tussen 12.00 en 13.45 uur welkom in het Atrium op de ROC-locatie aan de Wierdensestraat 65 in Almelo.

Vrijmarkt op de Colckhof

ALMELO - Op vrijdag 27 april 2018 wordt op de Colckhof weer de jaarlijkse "Vrijmarkt" gehouden. De Colckhof is een onderdeel van De Twentse Zorgcentra waar mensen met een verstandelijke beperking wonen en werken. Op de vrijmarkt kan men zijn eigen waar aanbieden. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Naast het zoeken tussen oude rommel zijn er ook kramen waar eigen gemaakte producten te koop zijn. Verder kan men genieten van live muziek en diverse versnaperingen. Er is nog plek voor een aantal deelnemers. De aanvang is van 10.30 uur tot 14.00 uur in Den Alerdinck 2 op De Colckhof in Almelo. heeft U nog zelf vragen of wilt U zelf meedoen? Neem dan contact met: Gerard Veldscholte, telefoon 06 22 60 88 45 / 088 4306396 of Luc Beld, telefoon 06 22 96 44 54 / 088 430 6245. Ook kunt U een E-mail sturen naar recreatie@detwentsezorgcentra.nl