Hart van Almelo - Wierden

4 oktober 2019

Hart van Almelo - Wierden 4 oktober 2019


Almelo's Beste Buren in het zonnetje gezet

ALMELO - Een goede buur is beter dan een verre vriend, zo gaat het bekende spreekwoord. En als je dan een buurman hebt als Nico Schipper is het helemaal aangenaam wonen. Afgelopen zaterdag werd hij in Almelo uitgeroepen tot 'Beste Buur 2019.

Hij is al jaren 'de metselspecie' in de straat, een verbinder, een animator en een 'stille kracht' die helpt waar nodig zonder poeha, aldus de jury. Maar liefst dertien buurtgenoten hadden hem voorgedragen voor de bokaal. Helaas kon hij zaterdag zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking, maar zijn zoon en dochter namen namens hem een dinerbon in ontvangst uit handen van burgemeester Gerritsen. Alle dertien nominaties waren voorzien van argumenten waarom Nico Schipper de Beste Buur Bokaal verdient. Een inzending viel extra op. Het was een gedicht waarin duidelijk werd wat hij voor de buurt en de buren betekent. De jury las het gedicht voor aan alle aanwezigen. Waarna het, gedrukt op een kunststof plaat, werd overhandigd aan de zoon en dochter van de heer Schipper.

21 nominaties
De Beste Buur Bokaal werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd in Almelo. Het eerste jaar leverde 15 nominaties op en dit jaar werden er 21 mensen genomineerd door in totaal 35 buren. Na Wierden, Hellendoorn en Almelo sloten dit jaar de gemeenten Borne, Hengelo, Oldenzaal, Enschede, Dinkelland, Twenterand en Rijssen-Holten aan. Dit leverde in totaal meer dan honderd nominaties op. In Almelo waren er vorig jaar 15 nominaties en dit jaar 35.

Almelose Beste Buren
In Almelo ontvingen alle genomineerden een bos bloemen en een persoonlijke kaart met daarop de redenen waarom zij een beste buur zijn. Bij deze argumenten lees en hoor je vooral het noaberschap terug in de hulp die mensen elkaar bieden. Dat de beste buur altijd voor anderen klaarstaat, dat hij/zij oog heeft voor de buurt en buren en nog veel meer. Bij een Beste Buur Bokaal gaat het om 'een stille kracht' die vaak voor iedereen klaar staat en daar geen ophef over maakt. Sint Joseph, Beter Wonen en de gemeente Almelo vinden het belangrijk dat juist deze mensen een keer openlijk waardering krijgen voor hun inzet en bijdrage aan een fijne woonomgeving.

Almelo goed beveiligd tegen cyber-aanvallen

ALMELO - Gemeenten, inwoners en ondernemers doen steeds meer met het internet. De digitalisering is inmiddels niet meer weg te denken. Maar met het gebruik van internet voor veel diensten en informatieverzameling is er ook een keerzijde: het risico op online aanvallen. De gemeente Almelo is volgens het college van B&W goed beveiligd tegen dit soort cyber-aanvallen.

Het college van B&W reageerde hiermee op vragen vanuit de gemeenteraad over de beveiliging. De gemeente beschikt over diverse vormen van digitale dienstverlening, waarbij ook vaak gevoelige informatie verstrekt wordt door de inwoners. Gemeentelijk ambtenaren hebben onder strikte voorwaarden toegang tot bepaalde data die voor hen relevant is, maar uiteraard moet niemand buiten de organisatie zomaar bij de gegevens kunnen.

Blijven investeren
De methoden die cyber-criminelen gebruiken zijn altijd in ontwikkeling. Het is dan ook een waar kat-en-muisspel om systemen zo goed mogelijk te beveiligen tegen ongeoorloofde toegang van buitenaf. "Almelo is nu afdoende beveiligd. Doordat cyberaanvallen steeds geavanceerder worden, blijft het wel nodig om maatregelen aan te passen en in informatiebeveiliging te investeren. Daarbij bestaat 100 procent veiligheid helaas niet.", zo relativeert de gemeente.

Beveiliging
De gemeente heeft op dit moment een goed beeld van de risico's op online gebied, die geregeld besproken worden en vastgelegd zijn in een risico-register met bijbehorende maatregelen die genomen zijn en worden. Alle overheidsorganisaties hebben ervaring met de afhandeling van beveiligingsincidenten zoals datalekken waarbij persoonsgegevens betrokken zijn. In het geval van Almelo leert dit dat de huidige risico's aanvaardbaar zijn. Er zijn "technische, organisatorische en procedurele" maatregelen genomen die moeten zorgen dat de informatie vertrouwelijk blijft. Deze zijn gericht op preventie, detectie en response.

Heel veilig
Dat de maatregelen voor de gemeente goed lijken te werken blijkt volgens het college uit het feit dat er het afgelopen jaar geen incidenten waren als gevolg van malware. Ook werden zogeheten 'etische hackers' ingezet om de systemen door te lichten. Dit zijn IT-specialisten met als doel om te kijken welke zwakke plekken er zijn in een systeem, zodat deze risico's opgelost kunnen worden. De Almelose systemen waren ondoordringbaar voor de hackers, maar er zijn wel wat verbeteringen aangebracht.

Extern toezicht
Omdat de gemeente ook gebruik maakt van applicaties waar inwoners met DigID in moeten loggen is er jaarlijkse externe controle op de beveiliging. Afgelopen jaar werden geen tekortkomingen geconstateerd.

Jaargang: 6 • Nr 269• Wk 40

Woon & Slaap Almelo looft beloning uit na inbraak

ALMELO - Woonwinkel Woon & Slaap op de Woonboulevard Almelo is slachtoffer geworden van een wel heel brutale inbraak. Het bedrijf looft een beloning uit ter waarde van 1.500 euro voor de ultieme tip naar de daders.

In de nacht van zondag op maandag werd tussen 02.00 en 02.15 uur ingebroken bij het magazijn van Woon & Slaap op Woonboulevard Almelo. Uit de camerabeelden blijkt dat ze vanuit een leegstaand pand een gat in de muur geslagen hebben om zo in het magazijn te komen. Met een open aanhanger werden vervolgens twee trips gemaakt. Diverse compleet verkochte woon-sets werden via een vluchtroute meegenomen aldus eigenaar Joost Tiemersma. Hij hoopt de daders te achterhalen.

Schade
Joost Tiemersma geeft aan dat dit een financiële strop is van rond de nabij 12.000 euro. Ook laat hij weten dat zijn klanten gedupeerd raken, omdat deze langer moeten wachten op hun bestelde meubelen. Via schrijven op de deur van het pand worden de daders verzocht om de goederen terug te brengen.

Gouden tip gezocht!
Mocht er nergens een aanknopingspunt volgen, dan zullen de camerabeelden op social media veelvuldig kenbaar worden gemaakt. Joost Tiemersma zal vandaag officieel aangiften doen en looft een bankstel te waarde van 1.500 euro uit voor de gouden tip! Tips kunnen doorgegeven worden via: info@woonenslaap.nl

Column

TENSE FUTURE

One of the first dreary clichés the self-proclaimed writing experts feel they must emphasise is the ancient adagio of 'Show, don't tell'. Whatever that means.
On more than one occasion, I have used this humble plot of paper reserved for my modest musings to address the dire issue of language loss, and of Low Saxon in particular. The benefit of doing so is twofold: 1.) I extend the written resources of this language one column at a time, however infinitesimally insignificant that may seem. (Yes, I am a warrior, of sorts.) 2.) These literary droplets will hopefully inspire others to dip their pens in Saxon ink, or go back to wagging the old and honeyed tongue themselves once more.
Confident about the former, it makes me both happy and sad to know that whichever words one strings together will further extend the slowly growing body of contemporary Low Saxon literature. An easy win, if I may champion such a positive outlook. It conversely implies, however, that this is what it has come to, and that the said collection did not amount to much in the first place. We need all the able-mouthèd men and women we can muster. Our ship has sailed. Or has it? All hands on deck!
Whether it has incited the desired Low Saxon renaissance as expressed above, I am not so sure. Trawling through the arid deserts of newspapers, magazines, and digital landscapes for several years, I encountered very few sprouts of that beloved Chamavian vocal branch, despite steadfast sowing. One could conclude that, alas, my efforts have been in vain. Nobody seems to be moved to the minutest of degrees. Have I failed the language? Or was it beyond salvation to begin with, and is there truth in the yokel's proposition that we are better off without it? Have my endeavours fallen short to rally the Good People of Twente to the cause, and offer an alternative to vacuously echoing the global virtues of our revered cousin language?
The good people of Twente: "Very inportent, de English."
I: "Yup."
The good people of Twente: "De English, you know, it is inportent."
I: "It is."
The good people of Twente: "En beautiful, too."
I: "Oh, very! But let us not forget the old mother tongue, shall we?"
The good people of Twente: "Yes yes, but so inportent is dis English. Effryone's speaking it."
If the dogs bark, throw them a bone. As for that weary advice of Show, Don't Tell, I would not know how to set a better meta-example of what a future shorn of our language will look like. Happy now?

Dankwoord voor een zeer gezellig feest

ALMELO - Van één van onze lezers kregen we een bijzonder verzoekje, om een ludiek dankwoord te plaatsen voor een bijzonder gezellig feestje.

Remco & Odette Wubbels vierden op 16 en 17 september hun 50-ste verjaardagen. Een dag na elkaar geboren; samen zijn ze 100 jaar!

Wat ontzettend leuk dat wij op jullie gezellige feestje mochten zijn! Op naar de volgende 100 jaar!

Groetjes,
Abraham & Sarah

Lasergamen tegen spoken voor goed doel

MARKELO - Kom jij een spannend potje lasergamen tegen de spoken?

Kom op zaterdag 26 oktober vanaf 16.00 uur lasergamen bij Manege Snorrewind aan de Borkeldweg 1 in Markelo. Geef jezelf of je groep op via: spooktochtvillajoep@outlook.com. Deelname kost 10 euro per persoon en de opbrengst gaat naar Villa Joep.

Villa Joep
Villa Joep zet zich in voor onderzoek naar neuroblastoom bij kinderen. Jaarlijks krijgen 25 tot 30 kinderen deze diagnose te horen. Het is één van de meest agressieve vormen van kinderkanker. Dankzij onderzoek is de overlevingskans wel steeds beter. Kijk voor meer informatie op: www.bit.ly/spokenvoorvillajoep

Dag van het Haarwerk bij Confident Haarzorg

ENSCHEDE - Op 9 oktober is het weer de 'Dag van het Haarwerk'.

Kaalheid, en dan vooral bij vrouwen, is nog steeds een groot taboe. Zij durven zelden over hun probleem te praten. Er zijn echter professionele oplossingen voor ieder haarprobleem. Bij ANKO-erkende bedrijven hebt u recht op vergoeding van de zorgverzekeraar.

Kom langs
Wilt u meer weten? Loop op de 'Dag van het Haarwerk', woensdag 9 oktober, eens binnen bij Confident Haarzorg aan de Brinkstraat 66 in Enschede. Dé haarwerkspecialist in medische en cosmetische haaroplossingen. U bent van harte welkom om kennis te maken met de kwaliteit, maatwerk en persoonlijke aandacht. Kijk ook op: www.confidenthaarzorg.nl

A'j neet weelt valn,
mu'j neet klimn.

Maandag 7 okt. 10.00 uur

Liedjesmakersfestival in theater Hof 88

ALMELO - In 2009 vroeg Kunst en Cultuur Overijssel aan Podium Paco Plumtrek om in Almelo een nieuw festival te ontwikkelen. Een bijzonder en intiem festival werd al snel een succes en krijgt nu steeds meer erkenning buiten de Nederlandse grenzen. Het programma bestaat uit een combinatie van bekende namen en wat aan de rafelranden van de Nederlandse muziekscene onstaat, de mooiste liedjesmakers, bands, akoestisch en elektrisch, innemende duo's en prachtige solisten.

Deze editie op zaterdag 5 oktober is onder meer De Kift van de partij, met hun kruising van fanfare en punk, bekende gezichten op Oerol, en eerdere winnaar van de Zilveren Harp. Songfestivalwinnares Lenny Kuhr begeleid door Reinier Voet en Mischa Kool met een arsenaal aan prachtige nieuwe en oude liedjes. De fantastische Amerikaanse bluesgitarist Chris Smither, al 30 jaar één van Paco's grootste helden, en nu dan toch eindelijk in Almelo te zien. Het zeer vermakelijke en persoonlijke Van Piekeren, die laten zien dat je nooit te oud bent om door te breken. New Face in Hell, vet en spraakmakend uit Almelo, met teksten die voor de burgemeester geschreven zouden kunnen zijn. Almelo is deze keer sowieso goed vertegenwoordigd, met erg veel jong talent.

Veel te beleven
Voor elk wat wils staat in een parallel programma zoetgevooisd tegenover rauw en ruig. Zo weet Ottoboy the-one-man-trashband in zijn eentje de Kapel om te toveren in één grote bak herrie terwijl andere bezoekers kippevel krijgen van de bijzonder harmoniën van het betoverende duo SLAA. Zo wandel je wat rond door dit prachtige kleine theater waar je van de ene verbazing in de ander valt tijdens een doorlopend programma in alle zalen. De Kapel, de theaterzaal en de foyer, en bij goed weer ook buiten, op het vloerkleed van Paco Plumtrek. Voor de jongste bezoekers is er het kinderatuljee van Almelose kunstenaar Rob Koenders tussen 14.30 en 17.00 uur.

Kaarten
Aanvang 15.00 (deur open om 14.30). Einde 24.00 uur. Theater Hof 88 is te vinden aan de Elisabethhof 4. Tickets zijn te bestellen via de website en aan de kassa van Hof 88. Tot 16 jaar is de entree gratis. Kijk voor meer informatie: www.pacoplumtrek.nl. Het liedjesmakersfestival wordt gesponsord door het Cogasfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, het Roggekamp/Peitschfonds

Supporters maken kennis met nieuwe Heraclieden

ALMELO - Een jaarlijkse traditie bij Heracles Almelo: supporters die in het home van supportersvereniging Hart voor Heracles kennismaken met de nieuwe gezichten in de spelersgroep. Afgelopen donderdag was het weer zover. Zo'n 150 supporters kwamen naar Erve Asito om de nieuwe spelers beter te leren kennen.

De nieuwe Heraclieden vertelden donderdagavond over hun eerste maanden in Almelo, gaven antwoord op vragen uit het publiek en werden (in het geval van Mauro Junior) uitgeroepen tot held van de fans. Behalve de presentatie van de nieuwe spelers, was er voor het aanwezige publiek ook een inkijkje in de financiële cijfers. De club staat er financieel goed voor, zo vertelde penningmeester Jeffrey Hinnen. Inclusief transfers werden de laatste jaren steeds positieve resultaten behaald.

Ervaringen
Tim Gilissen vertelde over zijn eerste transferzomer als technisch manager van Heracles Almelo. Gilissen vertelde presentator Ronald van der Geer dat hij een 'mooie, maar drukke' transferperiode achter de rug heeft. "We hebben een jonge groep met wilskracht en veel potentie", vertelde hij. Over de doelstelling: "Als club gaan we altijd voor plek acht tot twaalf, het liefst met aantrekkelijk en aanvallend voetbal." Een gezamenlijk drankje sloot de avond af.

Theaterlessen bij Kaliber van start

ALMELO - Vind jij het ook zo heerlijk om af en toe in de huid van een ander te kruipen? Bij Kaliber Kunstenschool starten voor alle leeftijdsgroepen leuke theaterlessen! Of je nu beginner bent of al wat meer ervaring hebt opgedaan, iedereen is welkom.

Susan Helder volgt ze ondertussen al vier jaar, en deelt haar ervaringen: "Het leukste aan theater vind ik dat je samen als een groep een heel mooi stuk kunt maken en daarmee een boodschap kunt overbrengen die van alles en niks kan betekenen. Ook de band die je met elkaar krijgt vind ik een fijn en mooi iets."

Waarom theater?
Theater is niet alleen maar gezellig, je leert ook (beter) improviseren, werken in een groep en het kan heel erg helpen met je zelfvertrouwen. Ook als je qua beroep niets wilt doen met theater kun je deze vaardigheden in het alledaagse leven meenemen. "Het allermooiste zou natuurlijk zijn als ik later iets met theater zelf zou kunnen blijven doen. Mocht ik toch nog een andere richting inslaan dan de theaterwereld dan neem ik nog steeds veel mee, zoals de zelfverzekerdheid die ik heb opgebouwd daar en hoe ik buiten de lijntjes heb leren denken.", aldus Susan. Natuurlijk is zo'n eerste stap om het 'gewoon te gaan doen' eng, en daarom biedt Kaliber graag eerst een proefles aan! Hier kun je kijken en voelen of theater iets voor jou is.

Aanmelden
Aanmelden kan via www.kaliberkunstenschool.nl/cursusaanbod/theater.

Kom in de vakantie trainen als Heraclied

ALMELO - In de herfstvakantie organiseert Heracles Almelo een Soccer Camp en Keeperskamp op Erve Asito! Jongens en meisjes in de leeftijdscategorie zes tot en met vijftien jaar zijn van harte welkom.

De Heracles Soccer Camps en Keeperskampen bestaat uit drie dagen, van 9.00 tot 15.00 uur. Voetbalplezier staat voorop. De kosten van deelname aan een Heracles Soccer Camp of Keeperskamp in het stadion bedragen € 159,-. Alle deelnemers ontvangen een Heracles Soccer Camps voetbal-, of keeperstenue! Onderdeel van het Soccer Camp is het spelen van de Skill Games uit FIFA 20. Voor alle deelnemers wordt tussen de voetbalactiviteiten door gezorgd voor een gezonde lunch, snacks en drinken. Gekwalificeerde trainers leiden de trainingen en na afloop ontvangen alle deelnemers een Heracles Soccer Camps Certificaat. Als klap op de vuurpijl mogen deelnemers een wedstrijd van Heracles Almelo bezoeken.

Heracles Almelo zaterdag thuis in actie tegen FC Emmen

ALMELO - Op Erve Asito speelt Heracles Almelo komende zaterdag de wedstrijd tegen FC Emmen. De wedstrijd tegen de Emmenaren begint om 18.30 uur. De ploeg van trainer Frank Wormuth kan zich revancheren van de 2-0 nederlaag tegen AZ, afgelopen weekend.

Gekeken naar het afgelopen seizoen heeft Heracles Almelo tegen FC Emmen, dat afgelopen speelronde ADO Den Haag met 3-0 versloeg, een positieve balans. In eigen huis waren de Almeloërs met 2-1 te sterk. Op bezoek in Emmen moest Heracles Almelo genoegen nemen met een punt. Op de ranglijst van de huidige Eredivisiejaargang is het verschil tussen beide clubs vijf punten. Heracles Almelo heeft na acht gespeelde wedstrijden elf punten en bezet daarmee de tiende plaats. Vier plekken lager staat FC Emmen, dat zeven punten heeft.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar in de vrije verkoop en zijn er al vanaf €16,-. Voor kinderen, jeugd en zestigplussers gelden nog lagere tarieven. Kaarten zijn tot aan de aftrap verkrijgbaar op heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop.

Najaarsconcert Wierdens Mannenkoor

WIERDEN - Het Algemeen Wierdens Mannekoor geeft op 12 oktober een najaarsconcert. Zij treden op met medewerking van het Russisch Vocaal Ensemble uit Almelo en het Talenten Jeugdkoor Multiple Voices.

Het Russisch Vocaal Ensemble koor bestaat uit zo'n 18 zangers die al vele jaren verbonden zijn aan diverse andere koren. Ze treden gezamenlijk op om hun passie voor Russisch Orthodoxe liturgische muziek en Oost-Europese folklore te delen. Het optreden zal op 12 oktober vanaf 20.00 uur gehouden worden in de Gereformeerde Kerk Wierden aan de Spoorstraat 5-7. Kaarten kosten 7,50 euro, te koop bij de kerkzaal en Boekhandel Reterink. Kijk voor meer informatie ook op de website: www.gkwierden.nl

Creative Clinics kan helpen

ALMELO - Lyla van Houwelingen van Creative Clinics weet wat het uiterlijk voor iemand kan betekenen. Het kan ervoor zorgen dat iemand zich zelfverzekerd voelt of juist het tegenovergestelde. In dat laatste geval kan permanente make-up of medische pigmentatie zorgen voor een ommekeer.

Permanente make-up zorgt er niet alleen voor dat men 's ochtends eerder de deur uit kan, men hoeft zich ook geen zorgen meer te maken over het bijwerken ervan. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat er goed uitzien. Met dezelfde techniek is ook medische pigmentatie mogelijk. Littekens kunnen op deze manier minder zichtbaar gemaakt worden, wenkbrauwen kunnen ingetekend worden en ook na bijvoorbeeld een borstreconstructie kan een tepelhof, die niet van echt te onderscheiden is, gemaakt worden. Lyla is nu al ongeveer de helft van de tijd bezig met het herstellen van schade die door anderen aangericht is, zoals littekens. Hiermee geeft zij cliënten een belangrijk stukje zelfverzekerdheid terug.

In het middelpunt
Voor Lyla is het gevoel van de klant het belangrijkst. Geen overvolle agenda voor haar, maar voor elke klant rustig de tijd nemen. U krijgt bij haar een gratis intake. Daarna is voor haar duidelijk wat u wilt en u weet precies wat er gaat gebeuren. U bent verder verzekerd van de beste zorg op het gebied van het aanbrengen en corrigeren van permanente make-up, medische pigmentatie, fractional needling, lash lifting. Lyla werkt alleen met de beste merken, zoals Ecuri. Ook zijn apparatuur en pigmenten goedgekeurd door de GGD en zijn ze veilig en hypoallergeen.

Massage
Lyla biedt sinds kort ook gespecialiseerde massages aan. Bijvoorbeeld de ontspannen hotstone-massage voor de rug, maar ook bindweefselmassages voor de rug en gezicht. Deze helpen in de strijd tegen ouderdom door nieuwe aanmaak van collageen in de huid te stimuleren. Ook biedt zij rugmassage aan met effleurages (strijkingen) wat zorgt voor een betere bloedtoevoer en een rustgevend effect. Dankzij een jarenlange vooropleiding fysiotherapie mag u rekenen op een deskundige massage.

Meer weten?
Op www.creativeclinics.nl krijgt u een goed beeld van wat Lyla van Houwelingen voor u zou kunnen betekenen. Voor aanvullende informatie kan contact worden opgenomen per e-mail: info@creativeclinics.nl of per telefoon/app: 06 21 48 07 08. Voor behandeling kunt u op afspraak op donderdag tot en met zaterdag terecht in de praktijk aan de Ootmarsumsestraat 438 in Almelo. Kijk ook op: www.creativeclinics.nl

FC-Twente speelster in Oranje

ENSCHEDE - Bondscoach Sarina Wiegman heeft 23 speelsters opgenomen in de selectie van de OranjeLeeuwinnen voor de aankomende twee EK-kwalificatieduels met Slovenië en Rusland.

FC Twente-speelster Fenna Kalma maakt haar debuut bij het 'grote' Oranje. De 19-jarige spits, die vanaf Onder 16 alle vertegenwoordigde elftallen doorliep, was dit seizoen al elf keer trefzeker voor haar club in de Eredivisie en het Champions League toernooi. Ook FC Twente-speelsters Renate Jansen, Lynn Wilms en Ashleigh Weerden behoren ook tot de selectie van Oranje Vrouwen. Het team van bondscoach Sarina Wiegman vervolgt de EK-kwalificatiereeks op vrijdag 4 oktober met een wedstrijd in en tegen Slovenië - momenteel 51 op de FIFA-ranking. Een paar dagen later treft de ploeg in eigen land Rusland. Het EK kwalificatietreffen met de nummer 25 van de wereld wordt gespeeld in het Philips Stadion in Eindhoven. De OranjeLeeuwinnen zijn op weg naar het Europees kampioenschap in poule A verder ingedeeld met Turkije, Kosovo en Estland. De negen groepswinnaars van de kwalificatiepoules plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, samen met de drie beste nummers twee. De overige zes nummers twee spelen in een play-off om de drie resterende plaatsen. Het eindtoernooi vindt in juli 2021 plaats in Engeland.

Gamenastieken bij PH Almelo

ALMELO - De vrijwilligers zijn er klaar voor: Play en Hap!? Elke dinsdag ochtend is er PH Almelo in het clubgebouw gelegenheid om te gamenastieken. "Wij staan samen klaar om de deelnemers te ontvangen. Hopelijk wordt het een gezellig moment in de week waar we vele senioren kunnen ontvangen en een leuke en actieve ochtend kunnen bieden" geeft Petra Bruggeman, ABC functionaris PH Almelo aan.

Vitale maar ook minder vitale senioren zijn welkom in het clubgebouw van PH Almelo aan de Veenelandenweg. Senioren gaan gamen voor grote schermen door middel van spelcomputers. Denk aan skiën, tennis, bowlen en nog veel meer leuke uitdagende games. Iedereen kan deelnemen, op zijn eigen niveau. "Wij wilden als actief betrokken club altijd al een activiteit voor senioren in onze wijk organiseren, de Schelfhorst is een vergrijzende wijk" aldus Petra Bruggeman. Met Play en Hap gaat het om elkaar te ontmoeten en te bewegen waar men kan. Het is leuk om de deur weer uit te gaan. Senioren uit andere wijken zijn uiteraard ook welkom. In eerste instantie kunnen 16 senioren gamen.

Fanatieke senioren
Door deze manier van "sporten" werken de senioren met plezier aan onder andere het uithoudingsvermogen, spierkracht, balans en geest. Dat is SLIM: Sportief, Leuk, Interactief en Met elkaar. "Een virtuele bowlingbal weegt niets, dus iedereen kan meedoen" geeft Monique Schuchart aan, eigenares Beweeg & zo. Een camera meet jouw beweging en vertaalt dat op het scherm. Hierdoor kan er even goed een strike of spare worden gegooid.

Gezelligheid
In de pauze en bij binnenkomst wordt er koffie en thee geschonken met een lekkere traktatie, waarbij er ook tijd is voor een praatje. Elke vier weken kunnen de deelnemers aanschuiven bij de aansluitende heerlijke lunch, om zo een extra sociaal moment te pakken.

Kennismaken
Play en Hap is iedere dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in het clubgebouw van PH Almelo aan de Veenelandenweg 34. De dinsdag dat er ook een lunch wordt geserveerd sluiten ze om 13.00 uur af. De kosten zijn € 7,50 per keer met 1 kop koffie/thee en een traktatie, met de lunch € 12,50.?Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Monique Schuchart, tel: 06 288 176 48 of info@beweegenzo.nl.

Ontdek Virtual Reality in Almelo

ALMELO - In samenwerking met vele maakplaatsen in heel Twente organiseert Tetem deze herfstvakantie een serie high tech workshops. Kinderen van 8 tot 12 jaar kennis maken met "Virtual Reality". Ze kunnen zelf programmeren, er samen aan bouwen en zo de beste ideeën ontwikkelen voor hun eigen virtuele wereld. Tijdens deze workshops ontdekt de Twentse jeugd de magische wereld van VR.

Op donderdag 24 oktober zijn er twee workshops in de Bibliotheek Almelo, van 11.00 tot 12.30 uur voor kinderen van 8 tot 10 jaar en van 14.00 tot 15.30 uur voor kinderen van 10 tot 12 jaar. De jonge groep gaat samen een virtuele wereld bouwen. Zet een VR bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kan vormgeven. Wie heeft de beste ideeën voor een virtuele wereld? Kom langs om te experimenteren met VR. Kinderen tussen 8-10 jaar plaatsen voorgeprogrammeerde objecten in een virtuele omgeving.
De workshop voor10 tot 12 jaar: Bouw en programmeer een virtuele wereld! Zet een VR bril op en treed binnen in een wereld die je zelf kan vormgeven. Kinderen tussen 10-12 jaar programmeren zelf via CoBlox objecten en plaatsen deze in een virtuele omgeving, waardoor deze ook interactief wordt.

Aanmelden
Geef je op voor een van de workshops en ervaar hoe je zelf een virtuele wereld kunt bouwen of programmeren. Deelname is gratis! Opgeven kan via de website van de bibliotheek. www.bibliotheekalmelo.nl

Kerstboom gezoch!

ALMELO - Het lijkt nog zo ver weg, maar kerst is al om de hoek! De stad wordt dan weer sfeervol verlicht en aangekleed met mooie kerstverlichting. Daar hoort natuurlijk ook een kerstboom bij, misschien wel de kerstboom die nu in uw tuin staat.

Almelo Promotie is op zoek naar dé kerstboom en u kunt daarbij helpen. Heeft u een potentiële kerstboom in uw tuin staan? Dan kunt u dit bij Almelo Promotie aangeven en vervolgens bekijken zij of uw boom dé kerstboom van Almelo mag worden. De voorkeur gaat uit naar een spar of den met een minimale lengte van 15 meter. De gekozen boom halen ze bij u op. Een expert zaagt de spar of den tot een kerstboom, dus tot iets boven het maaiveld. Voor de eigenaar zijn er geen kosten aan verbonden.

Aanmelden
U kunt mailen naar info@almelopromotie.nl of telefonisch contact opnemen met het nummer 0546-621785 als u de perfecte boom kent of heeft. Graag het adres waar de boom staat en de contactgegevens doorgeven van de persoon die zij kunnen benaderen.

Kofferbakmarkt Vossenbosch

WIERDEN - Op zaterdag 12 oktober is er weer een gezellige koffermarkt.

Van 12.00 tot 18.00 uur wordt de kofferbakmarkt gehouden op het sportveld naast stichting Kandjoli. Te vinden Aan De Chris Soumokilstraat 69a, 7642 XX in Wierden. Bezoekers kunnen weer snuffelen langs de diverse kofferbakken, tafels en kleedjes. Op zoek naar leuke items tegen nog leukere prijsjes. De organisatie is in handen van de Feestcommissie Vossenbosch. Wie zelf spullen wil verkopen op de kofferbakmarkt kan contact opnemen met feestcommissievossenbosch@gmail.com. Deelname kost 15 euro per auto met 15 vierkante meter ruimte. Aanmelden kan tot uiterlijk 4 oktober.

Vrouwen aan de slag in Bauhaus Twente

HENGELO - Bauhaus heeft vrouwen hoog in het vaandel staan. Daarom organiseert het bouwcentrum met regelmaat een speciale workshopavond voor vrouwen.

Zaterdag was het weer zo zover, bijna 200 vrouwen rolden de mouwen op voor workshops als stuken en tegelen. Ook voor de instructeurs is de Bauhaus Women's Night een feestje: "de vrouwen luisteren heel goed naar je, ze willen er echt wat van opsteken". Er waren zelfs vrouwen uit Groningen gekomen voor de klusworkshops: "We hebben er gewoon een gezellig weekendje Hengelo van gemaakt", aldus een van deze vrouwen.

Bauhaus
Bauhaus Hengelo is gevestigd aan Het Plein 10 in Hengelo. Kijk ook op: www.nl.bauhaus

CERN koopt bij Boessenkool

ALMELO - Onderzoeksinstituut CERN in Genève, bekend van de LHC, de krachtigste deeltjesversneller ter wereld, heeft zijn grootste opdracht ooit voor de Nederlandse industrie uitbesteed aan machinefabriek Boessenkool in Almelo. Voor Boessenkool is de order ter waarde van ruim 2 miljoen euro de grootste in de 117-jarige geschiedenis van het bedrijf. Zij leveren voor CERN bijna 335 meter aan 'vacuum vessels'.

Om preciezer te zijn: het gaat om de productie van 38 vacuum vessels van 5 tot 12 meter lengte per stuk, die geschikt zijn voor UHV, Ultra Hoog Vacuüm. De vlakken en aansluitingen van deze vacuum vessels moeten zeer nauwkeurig bewerkt worden om te bereiken dat de elektronen in een uiterst nauwkeurige rechte baan versneld worden en dat vacuümdichtheid wordt gegarandeerd. Deze opdracht voor CERN heeft een totale doorlooptijd van 2,5 jaar.

Mooie opdracht
Voor directeur-eigenaar Eelco Osse, entrepreneur en innovator pur sang en onder meer winnaar van de Prins Friso Ingenieurs publieksprijs 2019, betekent deze opdracht veel: "CERN is al jaren klant van ons en blijkbaar tot hun tevredenheid. Voor ons betekent deze nieuwe, grote opdracht een mijlpaal waar we ontzettend trots op zijn. Want het is nogal wat om een belangrijk aandeel te leveren aan het onderzoek naar de kleinste deeltjes op aarde voor dit toonaangevende wetenschappelijke instituut. Het toont weer aan dat wij tot veel in staat zijn en dat heeft natuurlijk te maken met de hoge mate van vakmanschap van de medewerkers bij Boessenkool. Hun kennis, ervaring en zeker ook lef zijn onontbeerlijk om opdrachten als deze binnen te halen en uit te voeren." Een van die medewerkers van de Almelose machinefabriek is Projectleider Ing. Jasper Brugman, die eveneens heel blij is met deze opdracht. Vanaf het moment dat de aanvraag bekend werd, in november 2016, hebben Brugman, die de leiding over dit project heeft, en zijn collega's maanden lang gewerkt aan de voorbereidingen van deze complexe aanbesteding.

Over CERN
CERN, gelegen in Genève, is een onderzoeksinstituut waar baanbrekend wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar de kleinste deeltjes op aarde. Hiervoor is de zogenaamde LHC, Large Hadron Collider gebouwd. Deze deeltjesversneller bevindt zich 100 meter onder de grond en meet 27 kilometer in omtrek. In deze collider worden deeltjes, bijvoorbeeld elektronen, door supergeleiding en nabij het absolute nulpunt (1,6 Kelvin) met zeer hoge snelheid tot botsing gebracht. Hierdoor ontstaan er in de botsing nog kleinere deeltjes door splijting, waarbij tevens heel veel energie vrij komt. Door onderzoek op de effecten van een dergelijke botsing wordt nieuwe kennis opgedaan.

Verhalen gezocht over de Tweede Wereldoorlog

TWENTE - Men is momenteel overal in het land volop bezig met de voorbereiding van de viering 75 jaar Vrijheid. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat ook Twente werd bevrijd.

In de aanloop naar 2020 en de viering van 75 jaar vrijheid, zijn in heel Nederland in dorpen en steden oproepen gedaan om zo veel mogelijk verhalen uit de oorlogsjaren en de bevrijding vast te leggen. Verhalen van u; de man of vrouw uit de straat.

Ben Geelen
Bij mijn speurtochten door Twente ontmoette ik in Hengelo, bij restaurant Nationaal, de 73 jarige Hengeloër Ben Geelen. Een welbespraakte en gedreven man die mij vertelde dat hij documenten in zijn bezit had vanuit de nalatenschap van zijn overleden vader en moeder. Afgelopen woensdag had ik met hem een tweede gesprek. Hij toonde foto's, documenten en voorwerpen uit de periode van en na de Tweede Wereldoorlog. Ik was bijzonder verbaast over de vondst die hij had gedaan op het zolder kamertje aan de Enschedesetraat 262 te Hengelo.

Stripverhaal
Zijn vader Herman Geelen, een zeer creatieve man, heeft in de bange oorlogsjaren in stripverhaal zijn mening over de nazi's en Duitsland vastgelegd. De tekeningen met bijschriften vormen een uit 44 vellen bestaand stripverhaal, dat de redactie van de Hart-kranten in Twente en Noordoost Nederland in aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaat publiceren. Het stripverhaal dat, indien dit in de oorlogsjaren door de bezetter zou zijn gevonden, de dood tot gevolg zou hebben gehad voor de vader van Ben, Herman Geelen. Het verhaal van Herman Geelen, sjouwer bij Stork in Hengelo over de oorlogsperiode, gaan wij u niet onthouden. In de aanloop naar de viering van 75 jaar Vrijheid gaan wij het stripverhaal van Herman Geelen wekelijks in de Hart-kranten plaatsen.

Verhalen gezocht
De redactie van de Hart-kranten zamelt ook uw verhalen in over de oorlogsjaren en bevrijding; met als doel om deze geschiedenis tot leven te brengen voor de jongere generatie. Deze verhalen zullen gepubliceerd worden in de themakrant die in maart volgend jaar verschijnt, maar ook op een speciale website om deze verhalen te behouden voor de toekomst. Hebt u een bijzonder verhaal dat u met onze lezers zou willen delen? Stuur dan een e-mail naar onze redactie met uw verhaal: verhalen@dwfmediamakers.nl. Eventueel is het mogelijk om uw verhaal ook persoonlijk te vertellen, waarvoor een redacteur bij u op bezoek kan komen. Wij horen graag van u!

Tekst en foto: Martin Meijerink

Foto: Ben Geelen, met mooie verhalen van zijn vader in de periode 1940-1945

Open dag in het Reggedal

ENTER - Op zaterdag 5 oktober tussen 10.00 – 16.00 uur nodigt waterschap Vechtstromen inwoners van Enter en andere belangstellenden van harte uit voor de open dag van het heringerichte Reggedal in Enter.

Wandelend of op de fiets langs een speciale route ontdek je op deze dag hoe prachtig het gebied op en rondom de Regge is geworden. Langs de route is van alles te beleven: er is een viswedstrijd voor de jeugd, houtkunstenaars maken een kunstwerk van in het Reggedal gekapt hout, er zijn verhalenvertellers, tochten met de zomp, huifkartochten voor minder validen, een wijnproeverij en nog veel meer.

Veel werk verricht
In de afgelopen 18 maanden is het Reggedal omgevormd tot een prachtig gebied met een natuurlijke loop van de Regge, waar water en natuur volop de ruimte krijgen. Veel omwonenden zijn nauw betrokken geweest bij dit project. Met deze open dag wil waterschap Vechtstromen het mooie resultaat vieren in en rondom de feesttent bij de Enterse Waarf.

Activiteiten
Bij de start in de feesttent bij de Enterse Waarf liggen routekaarten met de fiets- en wandelroutes langs de diverse deelnemers en activiteiten. Maak een indrukwekkende wandeling of fietstocht door dit prachtige gebied en ontdek wat er te beleven is! In en rondom de feesttent zijn er de volgende activiteiten: ?Verhalenvertellers, houtkunstenaars werken aan een kunstwerk, een wijnproeverij, shantykoor, demonstratie vistechnieken en een viswedstrijd door Visvereniging 't Zumke, een expositie van houtkunstenaar Peter Broeze en informatie over het Waterschap, de Culturele Raad Enter, Landschap Overijssel, Steunfonds Jacht- en Wildbeheer en de beheerders van het gebied. Langs de route zijn er de volgende activiteiten: ?Imkers geven informatie, de scouting bouwt een vlot, er is een klompenmaker aan het werk, aannemer Baks laat materieel zien, bedrijfsbezoek eierhandel Wessels, tochten met de zomp, verhalenvertellers bij Binnengait, rondleiding wijngaard, Bolscher meer dan vlees, schapendrijven en nog veel meer.

Doe mee
De start is bij de feesttent bij de Enterse Waarf: Werfstraat 19, 7468 GG Enter?. Parkeren kan bij Sportpark de Werf: Sportlaan 2, 7468 GA Enter (2 minuten lopen). Alle belangstellenden zijn van harte welkom!

?

Zorgvrijwilligers voor terminale zorg gevraagd in Wierden

WIERDEN - Dit najaar start bij voldoende aanmelding de introductiecursus voor zorgvrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ). Deze cursus wordt gegeven door Evenmens VPTZ.

De VPTZ-vrijwilligers bieden zorg en ondersteuning thuis, aan mensen in de laatste levensfase en aan hun naasten. Dit doen zij zowel overdag als 's nachts. Palliatieve of terminale zorg is vaak erg zwaar voor de mantelzorger; zowel qua tijdsbelasting maar ook vooral op emotioneel vlak. De zorgvrijwilligers van Evenmens kunnen dan ondersteunen, zodat de mantelzorger weer even op adem kan komen, goed kan slapen of aandacht kan besteden aan zaken waar hij/zij door het zorgen niet aan toekomt. De VPTZ-vrijwilligers verrichten geen huishoudelijke of verpleegkundige taken.

Cursus
Tijdens de introductiecursus VPTZ komen de volgende onderwerpen aan de orde: wat is VPTZ; organisatie van de palliatieve en terminale zorg; grenzen aangeven; communicatie; praktische verzorging; spiritualiteit; verlies; dood en rouw; een goede dood, euthanasie en palliatieve sedatie. Bij afsluiting van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat.

Aanmelden
Heeft u interesse in deze vorm van vrijwilligerswerk en wilt u deelnemen aan de cursus? Bent u die (nacht)zorgvrijwilliger uit de regio Wierden die we zoeken? Wilt u iets betekenen voor een ander en bereid de cursus te volgen? Neem dan vrijblijvend contact op met één van de coördinatoren, Ina Versmissen of Janny Broekhuis, tel. 0548 – 638830. Email: iversmissen@evenmens.nl of jbroekhuis@evenmens.nl

Bijzondere kennismaking

WIERDEN - Chris Sands, kleinzoon van majoor Robert Saville, brachtt samen met zijn (kersverse) echtgenote een bezoek aan Wierden afgelopen zaterdag in het kader van hun huwelijksreis.

Majoor Saville was één van de commanderende officieren van het Canadese Algonquin Regiment dat Wierden na vijf dagen van felle strijd met de bezetters op 9 april 1945 wist te bevrijden. Robert Saville heeft na de oorlog niet of nauwelijks over zijn ervaringen gedurende de tweede wereldoorlog willen vertellen, ook niet op aandringen van zijn kinderen en kleinkinderen toen zijn fotoalbums uit die roerige periode onder hun ogen kwamen. "Those were different times" zie hij dan, waarmee dat onderwerp werd afgesloten.

Ontvangst
Samen met van Arnold Detmar, een Nederlandse collega van Chris (die hen in Nederland begeleide tijdens hun reis) arriveerden Chris en zijn echtgenote Lisa om 11.00 bij de Historische Kring Wederden, waar zij onder het genot van koffie/thee met wat lekkers kennis maakten met een aantal bestuursleden en donateurs van de HKW en met een zeer belangstellende wethouder Richard Kortenhoeven. Vervolgens gaf Kees Kroon een presentatie over "The fight for Wierden" van 5 tot en met 9 april 1945 inclusief de bezoeken die familieleden, veteranen, actief dienenden en aangehorigen van het Algonquin Regiment aan Wierden brachten in de loop der jaren. Daarna werd per auto een rondrit gemaakt langs belangwekkende punten rond het gevecht om Wierden, die begon in Almelo nabij de Bellinkhof, wat diende als officiers-mess. De rit werd vervolgd richting het dorp, waar destijds zwaartepunten van de gevechten om Wierden lagen. Onderweg werd nog even gestopt bij het monument aan de Almelosestraat ter nagedachtenis aan de 10 gefusilleerde mannen.

Repair Café Almelo vrijdag

ALMELO - De vrijwilligers van Repair Café Almelo staan op 4 oktober weer voor u klaar. Tussen half 1 en half 4 kunt u terecht in het Klussenhuis van Aveleijn in Almelo, Kruisweg 2, voor reparaties van uw spullen.

Het was een drukte van belang bij het Repair Café op 20 september. De verandering van seizoenen is ook te merken. Wat een maand geleden een ventilator was, is nu een elektrische kachel die werd binnengebracht. Ook de good old Walkman wordt nog gebruikt en kon gerepareerd worden. Geen Repair Café zonder Senseo. Vaak is er een probleem met de magneet die gaat over waterniveau. Een tostiapparaat kon snel hersteld worden met een nieuwe zekering. Een nette Marantz versterker was daar ook blij mee. Een antenne kon gelijmd worden in een radio. De storing van een chique koffiemachine werd opgeheven en een ander koffieapparaat gereset. Een snoer werd aan een lamp gezet en een boorkop losgemaakt. Naar een tabletaansluiting moet nog een keer gekeken worden.

Reparaties
Het motto van Repair Café Almelo is: "Weggooien: nee! Naar het Repair Café ermee!" Voor reparaties betaalt U een vrijwillige bijdrage. U kunt op een vrijdagmiddag slechts 1 apparaat ter reparatie aanbieden. De vrijdagmiddagen waarop Repair Café Almelo is geopend vindt u op www.repaircafealmelo.nl

Wandelen met Ambulare

WIERDEN - Loopt u ook eens een keer mee met de wandelclub Ambulare?

Wekelijks wandelen zij een andere route, op de woensdag en vrijdag. De wandelingen gaan telkens van start bij tennisvereniging Beukersweide aan de Tweede Lageveldsweg 3C in Wierden. Op de woensdagochtenden is het sportief wandelen met de start om 09.50 uur. Woensdagavond vanaf 19.00 uur: de 5 en 10 kilometer. Vrijdag: de 5 kilometer om 14.00 uur.

Ruilbeursavond bij de CVVV

WIERDEN - De Culturele Vereniging voor Verzamelaars (CVVV) organiseert dit najaar weer ruilbeursavonden.

U bent van harte welkom op 8 oktober, 12 november en 10 december in 't Oosterhoes bij wooncentrum het Wedervoort aan de Dahliastraat in Wierden. De avonden zijn telkens van 18.30 tot 21.00 uur.