Hart van Almelo - Wierden

14 februari 2020

Hart van Almelo - Wierden 14 februari 2020


Ook dit jaar weer topvolleybal op het Almelose 'strand'

ALMELO - Strandsporten winnen de afgelopen jaren sterk aan populariteit. Beachvolleybal geniet steeds meer belangstelling dankzij de mooie zomers en het steeds mildere klimaat. Ook in Twente zien we een groeiende interesse in deze sport, met steeds meer evenementen en accommodaties. Almelo is ook dit jaar weer gastheer voor één van deze hoogtepunten: het DELA Eredivisie Beach.

Op 16 en 17 mei ontvangt Almelo weer de beste beachvolleyballers (m/v) van Nederland voor een sportieve krachtmeting. Afgelopen week tekenden wethouder Arjen Maathuis en directeur Erik Busscher van het Sportbedrijf Almelo de benodigde documenten. De wedstrijden zullen naar goed gebruik weer gespeeld worden op het Marktplein, wat voor de gelegenheid omgetoverd zal worden tot een zandstrand. Daarnaast zijn ook de beachvelden van het Sportpark weer in gebruik voor deze topwedstrijden.

Randprogramma
Niet alleen de deelnemers aan het DELA Eredivisie Beach zullen zich goed vermaken deze week. Er is namelijk ook al een uitgebreid randprogramma gepland voor alle toeschouwers en andere bezoekers in de binnenstad. Mede met dank aan de Almelose ondernemers. Zo zal onder meer een modeshow gehouden worden op het centrecourt. Ook worden voorafgaand aan de competitiedagen leuke clinics en toernooien gehouden voor lokale scholen, verenigingen en bedrijven. Het toernooi wil namelijk ook graag in de brede zin een ambassadeur zijn voor deze mooie sport. Door ook kinderen al vroeg kennis te laten maken, kunnen zij geprikkeld raken voor het volleybal. De betrokkenheid van het Sportbedrijf draagt hier aan bij.

Eredivisie Beach
Het DELA Eredivisie Beach toernooi bestaat uit negen speelrondes. Almelo zit dit jaar vroeg in de cyclus; de tweede speelstad na Heerlen, waar de volleyballers op 9 en 10 mei in actie komen. Na Almelo volgen Groningen, Zutphen, Zaanstad, Heerenveen, Utrecht, Breda. De organisatie koos dit jaar bewust om terug te keren naar de steden die vorig jaar ook gastheer waren.

Nieuwe Stolpersteine in Almelo: zodat wij niet vergeten

ALMELO - Je kunt er haast niet aan ontkomen: 2020 staat in het teken van de viering van het 75-jarig bevrijdingsjubileum. Naast de leuke activiteiten met een vrolijker karakter - het vieren van vrijheid - zijn er ook juist veel ingetogen initiatieven. De verschrikkelijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog mogen we immers niet vergeten.

Eén van deze aspecten is uiteraard de jodenvervolging. Het wegvoeren en vermoorden van een totale bevolkingsgroep. In Nederland woonden bij aanvang van de oorlog zo'n 140.000 joden. Hiervan werden er naar schatting 107.000 gedeporteerd gedurende de oorlog. Een kleine 25.000 mensen overleefden dit. Nederland had hierdoor het relatief grootste aantal joodse slachtoffers van West-Europa. Ook in Twente werden veel joodse inwoners weggevoerd. Velen van hen keerden dus uiteindelijk niet terug. Om de herinnering aan deze inwoners blijvend levend te houden, kwam de Duitse kunstenaar Gunter Demnig met het idee van de 'stolpersteine', oftewel struikelstenen. Deze stenen zijn voorzien van een messing plaatje met daarop de naam, geboortedatum, datum van deportatie, plaats en datum van overlijden. Deze stenen worden dan geplaatst op de locaties waar destijds deze betreffende inwoners woonden. Inmiddels zijn door heel Europa deze stenen geplaatst. De eerste daarvan werd in 1995 geplaatst in Keulen. In december vorig jaar werd de 75.000-ste steen geplaatst.

In Almelo
Op zondag 22 maart is er een Stolpersteine-bijeenkomst in Almelo. De Stichting Stolpersteine Twente plaatst dit jaar 25 nieuwe stenen, waaronder 7 in Almelo. Deze komen op vier verschillende locaties. Op zondag 22 maart zal Gunter Demnig zelf deze stenen plaatsen, onder toeziend oog van nabestaanden en verzetsstrijders. Deze middag is er van 14.00 tot 15.00 uur ook een bijeenkomst in het stadhuis, met een toespraak van burgemeester Gerritsen en van Bertien Minco. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Jaargang:7•Nr 287•Wk 07

Gratis proeflessen: leer fijnschilderen!

ENSCHEDE - In maart aanstaande start Art Partout weer met de opleidingen realistisch fijnschilderen.

Voorafgaand aan de opleiding, waar u in de traditie van de oude meesters leert schilderen, volgen een aantal gratis proeflessen. Deze proeflessen zijn bedoeld voor iedereen die altijd al goed wilde leren schilderen en vrijblijvend kennis willen maken met realistisch fijnschilderen. U maakt in twee en half uur een klein stilleven in olieverf, dat u na afloop van de proefles mee naar huis kunt nemen. Ook al heeft u geen enkele ervaring met schilderen, u zult ondervinden dat u in staat bent een leuk schilderij te maken. Schilderen is makkelijker dan vele mensen denken, iedereen kan het leren. Verder krijgt u alle informatie over de opleiding realistisch fijnschilderen die in de derde week van maart van start gaat. Leslocatie: Marssteden 20 in Enschede.

Data en tijden
De proeflessen worden gehouden in februari en maart. U kunt kiezen uit diverse dagen en tijden.

In februari:
Don. 20 februari: 18.30 uur
Vrij. 21 februari 09.30 uur
Vrij. 21 februari 13.30 uur
Zat. 22 februari 09.30 uur
Zat. 22 februari 13.30 uur

In maart:
Don. 5 maart 18.30 uur
Vrij. 6 maart 09.30 uur
Vrij. 6 maart 13.30 uur
Zat. 7 maart 09.30 uur
Zat. 7 maart 13.30 uur

Aanmelden
De proefles is gratis, voor de materialen vraagt Art Partout 10 euro. Voor meer informatie en inschrijving voor een vrijblijvende gratis proefles gaat u naar de website: www.fijnschilderen.nl.

Column

Foto: Petra Koenderink

Opgewekt Rijssen

Der is in disse contreaien ginne plaatse woer at der mear zangkoren zeent as in Riessen. De bekeandsten zeent netuurlijk Hosanna, het Riessens Mannenkoor en het Noordermannenkoor. Hosanna steet netuurlijk boawen an, det is feitelijk ook gin koor, mear ne oratoriumvereniging den at op een hoog nivo gangs is. Het commerciële Riessens Mannenkoor bulkt in de ceanten, dét is dan mear een soort ondernemmerskoor dee at gearne mooie reaizen maakt. Prima allemoal.
Dan hej nog een joonk koor Judah en het Vocaal Ensemble. Gewoon fuseren zol ik zeggen, mear dat zal wal oart te gemakkelijk wean. Dan was der ook nog zo'n koorschoolinitiatief dee at in de Anglicaanse traditie wollen zingen. Heel mooi allemoals, mear dee heuln dreks de haande op um 25 mille subsidie van de gemeente te kriegen. Tjea, zo kan allemán wal beginnen. Dee hadden zik eerst mun bewiezen en dán ne bescheaiden bijdrage vroagn.
Sinds kort is der wier een koor biej e-kömmen. Oaweral zee-j van dee brödjes biej de leu in 'n hof stoan vuur één of aander concert. Het mut vaste een bliejmeudig koor wean want zee neumt zik 'Opgewekt Rijssen'. Ik dachen dreks an opwekkingsliederen. Doar hef vaste een heel deur reclamebureau lange oawer noadach, dachen ik zo biej miej zelf.
Tot det ik op de bibliotheek Gerard Bakker spreuke det at miej lid wol maken. 'Mear ik kan ginne nötte leazen en wieze hooln kan ik ook nit'. Gerard schudden met het heuwd: 'Nee, iej vergist oe, het is gin koor, iej hoowt ook nit te zingen, mear iej mun wal lid worden, viej hebt der al dikke dree honderd'.
Bakker lea miej oet det ze grote dake van zunnepanelen vuurzeet, een stroom verkoopt an de energiemaatschappijen, de eigenaar van de paanden woer at dee zunnepanelen op komt te liggen, kriengt nen mooie huur en aj lid wordt, betaal iej 15 joar laank gin energiebelasting en det löp dan biej 3500 kw zo mear op noar een dikke honderd euro korting.
'En toch doot de leu het nit dreks,' verteeln miej Bakker. 'Volgens miej hef dit te maken met Det de leu het nog völs te good hebt. Wat is dan honderd euro zo vuur niks kriengn ? Det jach jums nit an, en doar koomp biej det enkel een vuurdeel en gin noadelen, vroagen oprop. 'Echt nit, der zeent gin noadeeln, muk oew opskriewn ?'. Nee, det wol ik toch nit dreks. Mear a'j eure webstea bekiekt, is doar ginne speelde tusken te kriegn.
Het is netuurlijk ook völle better zunnepanelen te leggen op grote dake van bedriefspaanden of melkveeställe, dan een poar hectare gröslaand te vermatteln met van dee oerlelleke glasvlaktes miln in de natuur, doar tegenaower de Weend halfweg Hoolten.
Allenig doarumme al zir ik lid ewörden van de niejste zangvereniging.

Gerard Voortman

Gratis in bus en trein in voorjaarsvakantie

TWENTE - Kinderen tot en met 11 jaar kunnen in de periode van 15 februari tot en met 31 maart gratis meereizen in de bussen en regionale treinen, op vertoon van een speciaal e-ticket.

Het gaat om een promotionele actie van de regionale vervoerders. De bus en regionale treinen zijn een goede optie voor een dagje uit tijdens de voorjaarsvakantie. Een dagje met het openbaar vervoer is vaak een hele beleving voor kinderen. Kinderen reizen gratis met de bus en trein van regionale vervoerders in Gelderland, Overijssel en Flevoland. Het gratis ticket is gedurende de actieperiode onbeperkt online te bestellen bij Ervaar het OV. De actie loopt in Overijssel, Gelderland en Flevoland (behalve Almere en Lelystad). Per betalende passagier van 18 jaar of ouder mogen er maximaal drie kinderen tot en met 11 jaar gratis mee op één e-ticket.

Bestel je gratis e-ticket
Het gratis e-ticket is online verkrijgbaar via www.ervaarhetov.nl of de Ervaar het OV-app. Het e-ticket is geldig op werkdagen na 09.00 uur en in het weekend de hele dag. Op de website zijn ook leuke tips te vinden voor reizen met kinderen in het OV.

Winnaar portret-actie

BORNERBROEK - Het Nationaal Ouderenfonds en de Riki Stichting verrasten op woensdag 5 februari bij de St. Stephanuschool de winnaar van de negende editie van de landelijke actie 'Jongen Portretteren Ouderen' in de categorie bovenbouw (groep 7-8).

Er deden dit jaar rond de 117 groepen mee. Er zijn winnaars aangewezen in drie categorieën: onder-, midden en bovenbouw. De Bornerbroekse Liv Moelard ontving de eerste prijs voor het prachtige portret van haar oma.
Het doel van deze actie is om op een creatieve en ongedwongen manier sociale contacten te leggen tussen jongeren en ouderen, zodat zij elkaars leefwereld beter leren kennen. Er ontstonden creatieve invullingen van de actie, scholieren legden bijvoorbeeld contact met een woon-zorgcentrum in de buurt, tijdens de koffie werden de ouderen geportretteerd. Ook kwamen er opa's en oma's van leerlingen op school langs. Alle inzendingen zijn bekeken door een deskundige jury. De Riki Stichting stelt voor de drie winnaars een schoolreisje beschikbaar voor de hele klas én de geportretteerde ouderen.

Noordik Finals in het Stadsmuseum Almelo

Foto: 313526118358101

ALMELO - Jaarlijks geven de kunstleerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Het Noordik een eindexamenpresentatie van een aantal werkstukken. Dit jaar zijn de werken van 5 havo en 6 vwo ook in het Stadsmuseum te zien.

In het Stadsmuseum is per leerling één werk te zien. Daarbij ligt de focus op 'het beste van jezelf laten zien', ook wel hun 'meesterstuk'. In deze overzichtsexpositie zie je het resultaat terug van het twee of drie jaar volgen van het vak Kunst. Voor een beeld van ieders persoonlijke vooruitgang kan men een bezoek brengen aan de expositie op Het Noordik. Hiervan luidt de titel 'Opklimmen'. Door betere werken naast mindere projecten te zetten laten leerlingen zien wat ze hebben geleerd en hoe hun talent groeide. De tentoonstelling in het Stadsmuseum duurt tot 1 maart. De aula van CSG Het Noordik is van 11 februari t/m 14 februari tijdens schooltijden te bezoeken.

Nen dokter en nen dwoas weet
mear as nen dokter.

Maandag 17 feb. 10:00 uur

Elke Stap Telt Almelo

Foto: Janiev Damhuis

ALMELO - Na het grote wandelsucces van 2019 in Aadorp en Bornerbroek (meer dan 120 deelnemers) start Sportbedrijf Almelo in samenwerking met Recreatiesport Almelo dit jaar ook in drie Almelose wijken met Elke Stap Telt.

Elke Stap Telt is een laagdrempelig wandelprogramma van 12 weken waarbij het opbouwen van de conditie en het stimuleren van sociale contacten centraal staan. Dat betekent dat de Almelose wijken Aadorp, Bornerbroek, het centrum, Sluitersveld en Windmolenbroek/Goossenmaat in de maanden maart, april en mei volledig in de ban zijn van het wandelen. Kim de Wild namens Sportbedrijf Almelo: "Wij signaleren de afgelopen jaren een toenemende vraag naar laagdrempelig beweegaanbod voor ouderen. Met het succesvol aanschrijven van de Sportimpuls Elke Stap Telt hebben wij afgelopen jaar in samenwerking met Aadorpse en Bornerbroekse sportverenigingen dit project uit kunnen rollen. Dit bleek zo'n succes dat we hebben besloten om ook in Almelo met Elke Stap Telt te starten."

Voor iedereen
Dankzij de verschillende startniveaus, verschillende wandelgroepen met verschillende afstanden en snelheden is Elke Stap Telt geschikt voor iedereen. Op basis van een wandeltest wordt voor iedereen een eigen wandelschema op maat gemaakt. Er wordt 12 weken lang 2x per week in groepsverband gewandeld, na de wandeling is er ruim de tijd voor een kopje koffie of thee. De exacte wandeldagen en -tijden worden tijdens de informatiebijeenkomst van de betreffende locatie vastgesteld, waarbij het uitgangspunt is om minimaal één keer per week overdag en één keer per week 's avonds te wandelen. Zo is het project voor zowel werkenden als niet-werkenden geschikt. Na het project is het voor de deelnemers in Almelo mogelijk om wekelijks met nieuwe Wandelfit groepen van Recreatiesport Almelo mee te wandelen; in Aadorp en Bornerbroek kan dit met de wandelgroepen van respectievelijk ATV De Molenhoek en SV Ledo. Zo krijgt iedereen de mogelijkheid om ook na het project te blijven bewegen.

Kosten
De totale kosten voor Elke Stap Telt bedragen in Aadorp of Bornerbroek €7,50 per deelnemer, inclusief de koffie. De kosten voor deelname aan Elke Stap Telt in het centrum, Sluitersveld of Windmolenbroek bedragen €25 in totaal. De kosten vallen in Aadorp en Bornerbroek dankzij een Sportimpuls-subsidie lager uit. Interesse? Kom dan naar één van onderstaande informatieavonden: In Aadorp: maandag 10 februari, 19.30 uur in de kantine van ASV'57 (Heuveltjeslaan 5). In Bornerbroek: woensdag 11 maart, 19.30 uur, Het Brookshoes (Brooksplein 2). Centrum: woensdag 26 februari, 19.30 uur in Medisch Centrum De Kolk (Bornerbroeksestraat 46). Sluitersveld: maandag 17 februari om 19.30 uur, Het Sportpark Almelo (Sluiskade Noordzijde 126) Windmolenbroek: woensdag 19 februari, 19.30 uur in de kantine van CKV Achilles (Koedijk 2). Kijk ook op: www.sportbedrijfalmelo.nl/elkestaptelt of bel met Jan Willem Dangremond via 0546 711913.

Frank Wormuth nog een seizoen trainer Heracles Almelo

ALMELO - Frank Wormuth is ook volgend seizoen trainer van Heracles Almelo. De club heeft de optie in het contract van de 59-jarige Duitse oefenmeester gelicht.

"In anderhalf jaar heeft Frank bewezen dat zijn manier van werken aan is geslagen", vertelt technisch manager Tim Gilissen. "We zien het terug in de prestaties van het team en de ontwikkeling van individuele spelers. Die lijn willen we graag doortrekken. Voor ons was het daarom duidelijk dat we de optie in het contract van Frank graag wilden lichten. We hebben daar in de afgelopen periode met elkaar over gesproken en Frank zelf gaf ook aan daar positief tegenover te staan." Wormuth: "Ik heb het hier in Almelo goed naar mijn zin, de club past goed bij mij. Ik geniet van het werk dat ik doe en van de omgeving waarin dat plaatsvindt. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking. Voor nu ligt de focus voor ons als technische staf op de resultaten op korte termijn."

Een gedicht voor valentijn

Foto: Martin en Bea

Ook voor Valentijnsdag zijn er gedichten in de Twentse taal geschreven. Het getoonde tegeltje met tekst van Martin Peters is daar het bewijs van.

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

De afgelopen weken las u hier al een gedeelte van het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. In de winter van 1945 fietste en liep zij met haar twee zussen van Rotterdam naar Oldenzaal. Deze week het vierde deel van deze barre fietstocht door een land in oorlog.

Zondagmorgen 28 januari 1945 met zijn allen ontbijten aan een grote tafel. Vader, moeder en negen kinderen. We krijgen ook ontbijt, meer dan voldoende en dan gaan we met de familie Hoogstraten naar de kerk, een plechtige Heilige Mis. Bij thuiskomst schrijven we een kaart om die te versturen naar Overschie. We blijven tot in de middag bij de familie Hoogstraten. Dan gaan we op weg richting Oldenzaal.

Wanneer we bijna in Holten zijn, hebben we een lekke achterband. Het was in Holten de dag des Heeren, geen enkele medewerking, gesloten ramen en deuren. We kregen zelfs geen brood op onze broodbon en er werd ook geen onderdak geboden. Dus het dorp verlaten. We vervolgden lopend onze weg. Voor het invallen van de donker klopten we aan bij een boerderij in de omgeving van Holten richting Markelo.

We mochten in de stal bij de koeien slapen, kregen een bord pap, wat kussens en een paardendeken. Geheel gekleed doken wij tussen twee houten schotten, een koeienplaats, met zijn drieën dicht tegen elkaar. Tegen de morgen schrokken we wakker en een riep "een V1", maar dit keer was het loos alarm. Er stond een koe te flatsen, het geluid had er wel iets van weg, we konden er lekker om lachen. De boer en zijn knecht zaten druk te melken en de plee was in het hoekje van de stal, maar als je hoge nood hebt dan ga je wel.

Maandagmorgen 29 januari 1945
Vanmorgen na een uitvoerige gebed weer wat eten gekregen en dat werd met 15 gulden betaald, weer lopend verder. De jongste Loes liep haar hele hiel stuk. (We droegen namelijk hoge rijglaarsjes van onze grootmoeder.) Zo belanden wij bij de kerk aan de Goorseweg bij dominee Schellenberg in Markelo.

De dominee verzorgde de de voet van Loes en wij vervolgden onze weg nog steeds lopend met beide fietsen richting Delden. In Delden ontdekten wij een fietsenmaker*. Zus Lia wierp haar charme offensief in de strijd en de knecht van de fietsenmaker, Bernard Siemerink, plakte haar band. De afspraak werd gemaakt dat wanneer we terug zouden gaan naar Rotterdam we langs zouden gaan bij de fietsenmaker. Deze afspraak werd nagekomen, want op 13 februari 1945 ging zus Lia alleen terug naar Rotterdam en ze ging ook naar de fietsenmaker in Delden terug. De knecht (Bernard Siemerink 28) van de fietsenmaker beloofde haar wanneer de oorlog voorbij was hij naar Overschie zou komen. En dat is hij nagekomen...

Wij vervolgden onze weg richting Hengelo, we moesten voor acht uur binnen zijn. Een groot hotel in Hengelo bleek vol met Duitsers dus gauw wegwezen. Op naar de pastorie van de kerk, groot genoeg maar geen plaats voor vrouwlui. We smeekten om in de gang te mogen overnachten, waren doodsbenauwd dat we in dat hotel terecht zouden komen, maar ook dat mocht niet. Een engdenkende en zielige vertoning. Maar gelukkig had de pastoor een oplossing bedacht. Hij bracht ons naar de slagerij van Kosters, die hadden met hun kinderen een tijdelijk onderkomen gevonden in Deurningen. Dus bedden genoeg.

Maandag avond 29 januari 1945 Overschie
2 mud cokes geruild en 10 kg tarwe na veel gezeur over en weer.


Wordt vervolgd.

Woonboulevard Almelo presents: totaalBED ALMELO, dé winkel van jaar!

totaalBED Almelo mag zich met haar lieftallige team aan vakkundige dames en heren dé winkel van 2020 noemen! Dit betekent dat de slaapstore in Almelo van al haar slaapwinkels in klanttevredenheid, service en langdurig slaapplezier het hoogste scoort.

Foto: Wouter Bos

Het kan ook bijna niet anders, want wanneer je de deuren van deze slaapwinkel openslaat stap je binnen in een wereld vol 1000m2 slaapcomfort.

Iedere hoek laat een andere stijlvolle slaapkamer-showroom zien. Of je nu opzoek bent naar een complete slaapkamer, boxsprings, ledikanten, matrassen, topmatrassen, latenbodems, kledingkasten of beddengoed; totaalBED Almelo heeft het! Comfort staat voorop, maar een scherpe prijs is ook erg belangrijk. Klanten kunnen dit voorjaar genieten van volop voorjaarskortingen op diverse modellen. De folder wordt wekelijks online op facebook en website van totaalBED gepresenteerd.

In de sfeervolle winkel in Almelo geven ervaren beddenspecialisten u gedegen advies en zorgen voor een goede service. Omdat meten weten is, tekenen zij naar wens ook een plattegrond in, zodat alles goed mixed en matched maar ook past. TotaalBED zorgt altijd voor een snelle bezorging en montage, waardoor je je droom-slaapkamer in korte tijd realiseerbaar kunt maken.

Tot ziens bij totaalBED op Woonboulevard Almelo!

totaalBED Almelo

Woonboulevard 26

7606 JA Almelo

T. 0546 621100

W. www.totaalbed.nl

In 2020 geen Rembrandt Fiësta

ALMELO - Liefhebbers van het multiculturele Rembrandt Fiësta moeten we helaas teleurstellen: er komt in 2020 geen negentiende editie van dit evenement.

"Het geminimaliseerde bestuur kan om diverse redenen niet anders besluiten dan een punt te zetten achter Rembrandt Fiësta", aldus de persverklaring. In 2001 ging het Rembrandt Fiësta van start als een wijkactiviteit in de Ossenkoppelerhoek, met als doel om Almeloërs van verschillende culturen met elkaar in contact te brengen. Door de jaren heen groeide dit uit tot een groter intercultureel evenement met veel bezoekers. Het bestuur nam dit moeilijke besluit met name vanwege twee redenen: het lukt niet om een voltallige bezetting qua bestuur te realiseren en het is ieder jaar weer moeilijker om de financiële zaken rond te krijgen.

Breed evenement
Het programma heeft in de loop van de jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt, waarbij het streven was dat er jaarlijks uit tenminste drie continenten artiesten werden aangetrokken om het podiumprogramma te vullen. Men mocht in de loop der jaren een breed scala van internationale groepen op het podium begroeten: diverse Afrikaanse groepen met als hoogtepunt het kinderkoor Kidsgear uit Uganda, Turkse, Armeense en Molukse groepen; Chinese, Indonesische en Thaise groepen uit Azië en ook Zuid-Amerikaanse groepen met twee keer een optreden van de Capoeirashow MCN uit Brazilië. Uit Europa zagen we op het podium groepen uit Polen, Duitsland, Oostenrijk, Bosnië e.a.. Ook traden er bekende Nederlandse zangers en dansgroepen op, zoals de Nederland Molukse band Massada, Marga Bult, de 3J's, Thomas Berge en René Schuurmans om er maar een paar te noemen. Naast de muzikale optredens was het festival ook vooral bekend vanwege de gezellige hapjesmarkt, waar bezoekers kennis konden maken met gerechten uit alle hoeken van de wereld.

Culturele onderdelen
Het kinderplein en het vliegerevenement waren de laatste jaren sterk gericht op cultuurgerichte activiteiten vanuit allerlei culturen. Eén onderdeel van Rembrandt Fiësta mag zeker niet vergeten worden: de Rembrandtschildertjes. Per jaar gingen zo'n 60 kinderen van de basisscholen aan de slag met palet, verf en penseel om rond een vastgesteld thema in aanraking te komen met de schilderkunst. Dit alles onder begeleiding van deskundige kunstenaars. Dit onderdeel is inmiddels ondergebracht in de Stichting Rembrandtschildertjes. De organisatie kijkt met dankbaarheid terug op de mooie jaren en de vrijwilligers die het mogelijk maakten.

FC Twente speelt 15 februari een thuiswedstrijd tegen AZ

ENSCHEDE - Op zaterdag 15 februari speelt FC Twente de thuiswedstrijd tegen AZ. Om 18.30 uur wordt er afgetrapt in De Grolsch Veste.

Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf 22,50 euro en te verkrijgen via www.fctwente.nl/wedstrijden en bij de receptie van De Grolsch Veste (geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Voor de wedstrijd tegen AZ geldt geen clubcard verplichting.

Wat zijn de prijzen?
Voor 65-plussers zijn de toegangskaarten vanaf 20,- euro te verkrijgen. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je 10,- euro (ouders, familie en/of vrienden die geen lid zijn betalen het normale tarief) in bepaalde vakken. Mag FC Twente ook weer rekenen op uw fanatieke steun voor dit leuke duel? Een bezoekje aan de Fan Store in het stadion en online is natuurlijk ook dé perfecte manier om de club te steunen. Hier zijn veel leuke geschenken te vinden voor fans van álle leeftijden!

Gerard van Maasakkers in Hof88

ALMELO – Zaterdag 22 februari komt Gerard van Maasakkers opnieuw naar Theater Hof 88 met een avondvullend theaterconcert. Gerard speelt 22 februari zijn nieuwe voorstelling 'Ik Loop'. Een intiem theaterconcert waarbij Gerard van Maasakkers zoals gewoonlijk de mooiste muziek ten gehore brengt zoals alleen Gerard dat kan. Warm, ontwapenend en bovenal persoonlijk. Aanvang: 20.15 uur.

Na zijn bijzonder succesvolle 40 jaar liedjes loopt Gerard van Maasakkers verder. Hij kijkt rond, staat hier en daar stil, komt thuis met verhalen die hij vastlegt in woorden en akkoorden. Zo is Gerard op z'n best. Wat klein is maakt hij groot, wat persoonlijk is maakt hij herkenbaar voor iedereen. Na een optreden zei iemand onlangs: 'Het is alsof hij bij jou in de kamer zingt'. En zo klinkt Gerard van Maasakkers ook: dichtbij, warm, persoonlijk, ontwapenend. Nieuwe liedjes én klassiekers, een heerlijke avond dus. Frank Cools en Mike Roelofs komen weer met hem mee.

Over Gerard
Gerard van Maasakkers is een Nederlands zanger uit Noord-Brabant die in zijn eigen Brabantse dialect zingt. Van Maasakkers weet vanaf eind jaren zeventig als een van de eersten met dialectzang een breed publiek aan te spreken. Tussen 1991 tot 2000 Van Maasakkers slaat een nieuwe weg in; samen met zijn "Vaste Mannen" - Hein Mandos (piano) en Rinus Raaijmakers (contrabas) - presenteert hij theaterprogramma's met eigen werk, waarbij behalve de folk invloeden ook chansons, latin en jazzy liedjes aan bod komen. In juni 2008 viert Van Maasakkers zijn 30-jarig zangers jubileum met vier uitverkochte concerten in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Een registratie van deze concerten is begin 2009 verschenen op de cd/dvd Jubileum. In 2019 vierde Gerard van Maasakkers zijn veertigjarige jubileum in de theaters met zijn voorstelling '40 jaar liedjes'.

Recensies
"Van Maasakkers heeft de gave om intieme, persoonlijke liedjes op zo'n manier te verwoorden, dat ze universeel worden." – Trouw. "Hij zingt met woorden die in al hun eenvoud precies de juiste betekenis hebben, zonder in clichés te verzinken en met melodietjes die telkens klinken alsof ze moeiteloos gevonden zijn." – NRC. "Grand cru onder de liedzangers." – Brabants Dagblad.

Kaarten
Kaarten à € 20,00 (65+/biebpas/CJP € 18,00) kunnen worden gereserveerd via de website www.hof88.nl, per mail via info@hof88.nl en telefonisch tijdens kantooruren via (0546) 850264. De kassa is open van woensdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en vanaf één uur voor de voorstellingen.

ELLEN Stoffen: De nieuwe patroonbladen zijn er weer!

HENGELO - De nieuwe patroonbladen van de verschillende leveranciers zijn binnen: Poppy, Stitched by You, My Image, B Trendy en Miss Doodle.

Deze patroonbladen worden vergezeld door de nieuwe voorjaar- en zomer-stoffen van de verschillende leveranciers. Voor het maken van de leuke patronen voor jong en oud hebben we van alles in huis, de stoffen maar ook veel van de gebruikte fournituren. De patronen zijn geschikt vanaf kinderen maat 80 t/m dames maat 52.

Zomerkleuren
De voorjaars- en zomerkleuren komen weer volop uit in onze stoffen. De trends voor dit voorjaar en zomer zijn: romantisch, chique bohemien achtige looks, in zuiver wit met borduurwerk, kant, lange jurken enzovoorts. De kleuren groen, licht, pastel gedempt en fluorescerend en denim op verschillende manieren. Natuurlijk mogen alle kleuren, motieven, prints, strepen en stippen zijn ook heel actueel net als mooie bloemdesigns.

Fournituren
Uiteraard bent u bij ons ook aan het juiste adres voor fournituren, met een bijzonder breed assortiment. Een kleine greep: we hebben verschillende merken garens, naaimachine naalden voor iedere soort stof, ritsen in verschillende lengtes, blind, spiraal, bloktand, deelbaar en niet deelbaar, patroonpapier, knopen en nog veel meer. Dus bij ons kunt u in één keer slagen voor alle benodigdheden, om er dit voorjaar leuk uit te zien.

Kom langs!
Kom langs in onze winkel aan de Bandoengstraat 50 te Hengelo. Geopend op maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op onze website: www.ellenstoffen.nl

Samen ontbijten in Schelfhorst

ALMELO - Op woensdag 19 februari is er weer een ''Ontbijt in de Wijk'' in wijkcentrum de Schelf. Iedereen is welkom om gezellig samen te komen eten en elkaar te ontmoeten.

Elke derde woensdag van de maand kunnen wijkbewoners aanschuiven voor dit ontbijt. Start: 9.30 uur. Locatie: Wijkcentrum De Schelf aan Binnenhof 51. Kosten: 2 euro per persoon. Aanmelden verplicht, dit kan tot en met maandag 17 februari bij wijkondersteuner Leonie Schippers: l.schippers@avedan.nl of 06-24321666.

Cursus Filosofie

HENGELO - Ik ben Cécile van der Vossen en geef vanaf 4 maart de cursus 'Filosofie' bij de Volksuniversiteit Hengelo e.o.

Sinds ik gepensioneerd docente ben, geef ik met veel genoegen cursussen bij de Volksuniversiteit. Na mijn studie Germanistiek in Amsterdam, heb ik 3 jaar postdoctoraal filosofie gestudeerd in Rome en sinds ik terug ben doe ik niets liever dan lessen filosofie geven. Hier ligt mijn grote passie! In het middelbaar onderwijs heb ik anderen Duits geleerd, maar er is een wetenschap die mijns inziens véél belangrijker voor het leven en veel interessanter is dan een vreemde taal: de filosofie, die de alomvattende, diepste kennis van de realiteit zoekt. Als je objectief en logisch wilt leren denken, volg dan deze basiscursus filosofie, de kern van de filosofie. Aangezien het een wetenschap is, is enige vooropleiding wel gewenst (min. havo). Wat je verder nodig hebt voor deze cursus is een flinke portie gezond verstand en een open instelling tegenover de waarheid. De Volksuniversiteit Hengelo organiseert gedurende het jaar diverse leuke en leerzame cursussen en workshops. Kijk ook op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Alwi's boetiek: mode voor elke vrouw én heel betaalbaar!

ALMELO - Alwi's boetiek is onbetwist de grote maten specialist! Maar ook voor een maatje klein kunt u bij ons zijn. Alle mode gaat namelijk van maat 38 tot 56.

Dat mooie, passende mode niet gelijk duur hoeft te zijn is onze insteek: wij gaan met ons concept niet duurder dan 29.99 en dat voor een maatje meer! Naast de zeer trendy kleding hebben we ook tassen, sieraden en nog veel andere accessoires. Allemaal het nieuwste van het nieuwste. Kijk en like ook op onze Facebook-pagina, waar u altijd op de hoogte blijft van de nieuwste mode. Zie www.facebook.com/alwisboetiek. Bent u nieuwsgierig geworden? Kom dan gezellig naar één van onze winkels in Hengelo, Nijverdal of Vroomshoop. Of bezoek de tijdelijke Outlet Store in Almelo, waar wij mode verkopen voor 5 of 10 euro én veel leuke decoraties.

Kom langs!
Alwi's boetiek is gevestigd in Hengelo aan de Industriestraat 53. In Nijverdal bent u welkom aan het Keizerserf 2A. In Vroomshoop zit onze winkel aan het Julianaplein 17. De Alwi's Outlet Store is gevestigd aan de Ootmarsumsestraat 245 in Almelo.

Nostalgisch concert

ALMELO - Back To The Country speelt op zaterdag 15 februari om 20.00 uur in het Theaterhotel.

De zalen worden alleen maar voller, Back To The Country heeft de harten van het publiek veroverd. Dit negende seizoen nemen de band Savannah en solist Dick van Altena u mee terug naar de hoogtijdagen van Country en Rock & Roll. Ruim dertig songs komen langs in deze twee uur durende nostalgische muziekreis. Liedjes variërend van Johnny Cash tot The Mavericks. Kaarten bestellen (vanaf € 21,00) kan via www.theaterhotel.nl.

Singlesparty voor 45+

ALMELO - DatingOost organiseert zaterdag 15 februari een singlesparty voor 45-plussers in Grand-Café Enjoy. Het singlescafe staat in het teken van Valentijn.

Het grandcafé zit inpandig in JMR Sportcentre aan de Sluiskade Zuidzijde 181 (voormalig dansschool Elkerbout). Eigenaresse Esther Doeve vindt het heel leuk dat DatingOost weer terugkomt. "We hadden hier eerder ook twee speeddates van DatingOost. Het Grand-Café leent zich er perfect voor. We hebben een heel grote dansvloer." De Almelose DJ Tim zorgt ervoor dat de voetjes van de vloer komen. Deze uitgaansavond van DatingOost is gericht op de iets oudere single. "Dat is een bewuste keuze geweest toen we hier mee startten", vertelt matchmaker Getty Schepers. Er is echt behoefte aan. De gasten komen soms van heinde en verre. Op deze manier maken mensen nieuwe vrienden, leggen contact en ja, soms komt er een relatie uit. Maar de opzet is singles een leuke avond uit bieden." Het is een besloten avond; men hoeft echter geen lid te zijn of zich aan te melden.

Pieter Verelst komt naar Theater Hof 88 in Almelo!

ALMELO – Donderdag 27 februari komt Pieter Verelst voor het eerst naar Theater Hof 88 met een avondvullende cabaretvoorstelling. Pieter speelt 27 februari zijn nieuwe voorstelling 'Amai'. Een grappige voorstelling waarbij Pieter Verelst zoals gewoonlijk een voorstelling vol humor en muzikaliteit opvoert. Amai, het is toch allemaal wat. Aanvang: 20.15 uur.

Met keihard positivisme, knotsgekke sketches en ontroerende bespiegelingen treedt de Vlaamse comedian en acteur Pieter Verelst de wereld tegemoet. Na het winnen van Cameretten 2016 toerde hij met zijn succesvolle debuutvoorstelling "Mijn broer en ik" (vijf sterren in de Belgische kwaliteitskrant De Standaard) door Nederland en België. Zijn voorstelling "Amai" zit opnieuw vol met zijn typische humor en muzikale vondsten. Hij zoomt in op zijn generatie, materialisme, liefde, relaties, angst en wandelende takken. Want amai. Het is toch allemaal wat.

Veelzijdig
Peter Verelst is een Vlaams acteur en cabaretier. In 2014 speelde hij bij het Groningse Noord Nederlands Toneel 'Oresteia' van de Griekse tragediedichter Aischylos. Hij kreeg een Zilveren Krekel, een nominatie voor de indrukwekkendste jeugdvoorstelling van het theaterseizoen. In datzelfde jaar won hij de juryprijs en de persoonlijkheidsprijs op het Groninger Studenten Cabaret Festival. In 2016 won Peter het Cameretten Festival. Peter studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, de toneelschool in Utrecht, waar hij in 2014 afstudeerde. Ook is Verelst op de televisie te bewonderen hij speelde de hoofdrol in de kinderfilm 'De club van Sinterklaas', ook speelt hij een hoofdrol in het tweede seizoen van de VTM-reeks 'De Bunker'.

Kaarten
Kaarten à € 15,00 (65+/biebpas/CJP € 13,00) kunnen worden gereserveerd via de website www.hof88.nl, per mail via info@hof88.nl en telefonisch tijdens kantooruren via (0546) 850264. De kassa is open van woensdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en vanaf één uur voor de voorstellingen.

Wandelend praten met lotgenoten na een verlies

Foto: ANNAUF

WIERDEN - Bij Evenmens Samen Verder lopen we letterlijk en figuurlijk 'een eindje met je mee' in het rouwproces. De bedoeling van de wandeling is om mensen met een verlies bij elkaar te brengen. Al lopend met elkaar in gesprek. Praten met lotgenoten kan namelijk troost en steun geven. Op 15 februari is er weer een wandeling in Wierden en op 20 februari een wandeling in Nijverdal.

Het verwerken van verlieservaringen gaat buiten beter. Het praten in combinatie met het in beweging zijn (zowel fysiek als psychisch) geven je ruimte en inzicht. Er is ruimte voor het verhaal, voor de emoties en het afscheid nemen. Maar het is ook goed om stil te zijn en dit te ervaren. We zijn er 'even uit', voelen onze hartslag en ervaren de natuur! Je wandelt samen met een gids.

Wandel mee
Heb je behoefte aan deze vorm van ondersteuning, dan kun je deelnemen aan deze wandeling in Nijverdal (Vertrek 10.00 uur vanaf Buitencentrum Nijverdal) of Wierden (Vertrek 10.00 uur vanaf het station). Deelname is kosteloos, graag van tevoren aanmelden bij Ina Versmissen iversmissen@evenmens.nl of 0548-638830.

Voorlees- wedstrijd Almelo

ALMELO - Afgelopen zaterdag vond in Bibliotheek Almelo de Voorleeswedstrijd plaats. Deze werd alweer voor de 27e keer georganiseerd en we zijn blij dat er ook dit jaar weer veel voorlezers van de Almelose scholen mee hebben gedaan.

De winnaar van de middagsessie is Isabel Braakhuis van de Stephanusschool in Bornerbroek, en Hannah van Kooij van basisschool De Weier won 's avonds de eerste prijs. In totaal gingen er 21 kinderen de strijd aan en dit gebeurde in 2 sessies met dus bovenstaande 2 winnaars die doorgaan naar de regionale voorleeswedstrijd op zaterdag 29 februari in Bibliotheek Borne.

Opzet
De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingproject voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. Na voorrondes op school, in de regio en in de provincie bepaalt de landelijke jury uiteindelijk wie van de twaalf provinciale winnaars zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen mag noemen. Meer informatie is te vinden op de website www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

Bijeenkomst kinderarmoede 16 maart in Enschede

TWENTE - Tenzij je een voorbeeld in je directe omgeving hebt, sta je er wellicht niet zo bij stil: kinderarmoede. Want, in ons rijke Nederland zou dit toch eigenlijk niet voor moeten komen? Helaas is dit wel zo. Naar schatting 378.000 kinderen groeien op in een gezin met een klein inkomen. Op termijn moet dit aantal terug naar 0. Om hierover te praten is er op 16 maart een regionale bijeenkomst over kinderarmoede in Enschede.

Het opgroeien in armoede heeft een grote impact op het leven van kinderen. Hoewel ouders natuurlijk deze kinderen graag een goed leven geven en er veel ondersteunende maatregelen zijn, kom je nooit helemaal los van het probleem van armoede. Opgroeien in zo'n situatie heeft een brede impact; op sociaal vlak, op het meedoen in de samenleving en ook op de gezondheid van kinderen. De landelijke Alliantie Kinderarmoede heeft zich dan ook als doel gesteld om in 2030 geen kind meer op te laten groeien in armoede. Een ambitie die echter wel veel daadkracht en een brede betrokkenheid van maatschappelijke organisaties vergt.

Bijeenkomst
De Alliantie Kinderarmoede organiseert op maandag 16 maart een bijeenkomst in het Wilminktheater in Enschede. Iedereen die affiniteit heeft met dit thema is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Doel van de middag is om te kijken wat 'we' met elkaar kunnen doen tegen kinderarmoede en wat hiervoor nodig is. Het programma omvat onder meer een videoboodschap van Prinses Laurentien, een interview met de vertegenwoordiger van de Kinderombudsman en Carla Boerrigter (coördinator armoedepreventie in Oldenzaal) en een presentatie over 'gezonde kinderen in krappe tijden'.

Kom ook
Iedereen die zich in Twente inzet tegen kinderarmoede of actief wil worden is van harte welkom. Inwoners, bestuurders, professionals en vrijwilligers die werken met dit thema zijn van harte uitgenodigd. Inschrijven voor deze bijeenkomst kan tot en met 8 maart. Meer informatie is te vinden via www.publieksacademie.alliantiekinderarmoede.nl/twente

Vrijwilligers gezocht: word jongerenmentor

ALMELO - Avedan Welzijn zoekt vrijwilligers voor het Mentorproject Almelo, een maatjesproject voor jongeren (tussen de 11 en 23 jaar).

Om mee te doen dien je minimaal een diploma MBO 4 (of een vergelijkbare opleiding) te bezitten. Na een training wordt je voorgesteld aan een jongere en ontmoet je elkaar eenmaal per week om aan de gestelde doelen te werken. Denk bijvoorbeeld aan het positief beïnvloeden van het gedrag van de jongere, het verbeteren van schoolprestaties, het vergroten van het zelfvertrouwen of het stimuleren van sociale contacten en activiteiten.
Als vrijwillige coach ben je geduldig en ken je de belevingswereld van jongeren. Je neemt initiatief en hebt een open houding. Zou jij graag een jongere een handje helpen? Voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of vragen, neem contact op met Marieke Peerbolte, Coördinator Mentorproject Avedan Welzijn, bel: 06-24321668 of mail: m.peerbolte@avedan.nl.

Voorlichting ouders van Enterse jeugd

ENTER - Het jongerenwerk van Stichting De Welle organiseert in samenwerking met Tactus, de politie en het meldpunt loverboyproblematiek op 3 maart 2020 een voorlichting voor alle ouders en verzorgers uit Enter.

Tijdens deze voorlichting komen de onderwerpen loverboys, alcohol/drugs en sociale media aan bod. De avond vindt plaats bij Zalencentrum De Kröl, Dorpsstraat 158, Enter en start om 19.00 uur. Ouders vormen een belangrijke doelgroep voor preventie bij jongeren omdat zij hun kinderen normen bijbrengen, de eerste gesprekken over allerhande onderwerpen kunnen aangaan en een taak hebben in het uitoefenen van toezicht. De avond voor ouders bestaat uit drie voorlichtingen over bovengenoemde onderwerpen en een afsluitende activiteit waar ouders hun vragen kunnen stellen. Het doel is om problemen onder jeugdigen te voorkomen.

Aanmelden
Geïnteresseerde ouders kunnen zich opgeven via Marijke Grutterink, jongerenwerker bij De Welle, via m.grutterink@stichtingdewelle.nl. Opgeven is mogelijk tot 27 februari. Kijk ook op: www.facebook.com/wejongerenwerk