Hart van Almelo - Wierden

23 augustus 2019

Hart van Almelo - Wierden 23 augustus 2019


Energietransitie met zon en wind

ALMELO - Iedereen zal er aan moeten geloven: de energietransitie. Op elk niveau wordt daar aan gewerkt. De landelijke overheid, de provincie en gemeenten maken hun plannen. De gemeente Almelo werkt voortvarend aan het programma Duurzaamheid.

Het programma Duurzaamheid moet bijdragen aan de beperking van de klimaatverandering en de transitie van energie uit fossiele brandstoffen, zoals aardgas, naar duurzame energie. Die energietransitie in Almelo is mogelijk met zon en wind. Naast de gemeentelijke ambities werkt Almelo ook samen in de regio aan een verplichte 'Regionale Energie Strategie'.

Voorbereiding
De gemeente Almelo bereidt zich hier alvast op voor met het in kaart brengen van onder meer de wettelijke regelgeving en de mogelijkheden voor duurzame energieopwekking binnen de gemeente. Daarbij wordt natuurlijk gelet op het landschap en bijvoorbeeld de cultuurhistorische aspecten. Uiteindelijk worden met deze en andere factoren bepaald waar initiatieven voor duurzame energieopwekking gerealiseerd kunnen worden.

Mogelijkheden
Het onderzoek heeft geleid tot kansen- en belemmeringenkaarten voor zonne-energie, windenergie, bodemenergie, waterkracht, bio-energie en omgevingswarmte. De kaarten geven enkel aan wat mogelijk is wanneer er rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld geluidsnormen en laagvliegroutes. De kaarten geven niet aan wat wenselijk wordt geacht. daarvoor is ook de landschapsanalyse uitgevoerd. In deze analyse is gekeken naar de cultuurhistorie en de structuren van het landschap. Hieruit bleek dat de oude ontginningen door onder andere onregelmatige verkaveling minder geschikt zijn. Jonge ontginningslandschappen en de veen ontginningslandschappen lenen zich eerder voor duurzame energieopwekking.

Politiek beraad
Tijdens het politiek beraad op 27 augustus worden de gemeenteraad en andere geïnteresseerden geïnformeerd over de bevindingen van de kansen- en belemmeringenkaarten en de landschapsanalyse. Tevens wordt op basis van de uitkomsten over het vervolg gesproken.

Almelo staat in het teken van de Vredesweek in september

ALMELO - Wie het nieuws een beetje volgt, ziet veel leed in de wereld. Burgeroorlogen in Syrië, terreur in Afghanistan, protesten in Hong Kong en vluchtelingen uit alle hoeken van de wereld die elders een veilig thuis zoeken. Maar er is ook veel moois in de wereld; gemeenschappen die vreedzaam samen leven en werken naar gemeenschappelijke doelen. Om vrede in de breedste zin te promoten staat Almelo van 21 tot en met 28 september weer in het teken van de Vredesweek.

De Nationale Vredesweek is een landelijke actieweek voor vrede. In Almelo is een 'Ambassade van de Vrede' actief, een samenwerkingsverband waarin de Raad van Kerken Almelo, het Humanistisch Verbond Almelo en andere partners samenwerken.

Grenzeloos verbinden
Het thema van de Vredesweek is: "Vrede verbindt over grenzen". Tijdens de Nationale Vredesweek, dé actieweek voor vrede, laat de Ambassade van Vrede in Almelo zien dat het anders kan: op zaterdag 21 september organiseert de Ambassade een Walk of Peace. De inloop is vanaf 13.30 uur: start 14.00 uur bij het Huis van Katoen en Nu. Vandaar uit lopen de deelnemers door het centrum naar het Kerkplein en vervolgens naar de Sint Georgiusbasiliek. Er zijn activiteiten gericht op het thema "Vrede verbindt over grenzen." De burgemeester van Almelo, Arjen Gerritsen, en de heer Albert Gietelink houden een toespraak. Dit zal afgesloten worden in de tuin van de Basiliek met soep voor iedereen.

Vredesdienst
Op zondag 22 september is er om 10.00 uur een Oecumenische Vredesdienst bij Het Leger des Heils, Troelstralaan 1, geleid door de officieren Ton en Sandra Mostert. Deze is voorbereid door een werkgroep die samengesteld is met vertegenwoordigers van diverse geloofsrichtingen. Er is poëzie, zang en muziek. Op een nog nader te bepalen datum wordt er een Vredesboom geplant in de Verzetsheldenbuurt: Rumerslanden. Er wordt in nauwe samenwerking met de gemeente Almelo op een geschikt moment een Vredesboom geplant.

Geen grenzen
In tijden dat de Amerikaanse president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, kiest de Ambassade van Vrede als thema van de Vredesweek 2019: 'Vrede verbindt over grenzen'. Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden.

Uit de bubbel
Veel mensen leven volgens de organisatie steeds meer in de eigen bubbel, en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer. En dat terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is. Elke dag zetten vele duizenden mensen in heel Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. De groeiende groep wandelaars die meedoen met de Walk of Peace brengen hiermee zelf hun verlangen naar vrede in de praktijk. Onze samenleving heeft behoefte aan deze mensen, die bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen. Die laten zien dat er een alternatief is, een antwoord op polarisatie. Kijk voor meer informatie over de Vredesweek en de activiteiten in Almelo op: www.vredesweek.nl

Jaargang: 6 • Nr 263• Wk 34

Summer Health & Beauty Bootcamp bij Clinique Dr. Don

HENGELO - De Summer Health & Beauty Bootcamp Brochure met fantastische aanbiedingen, staat nu op onze website! Neem zeker een kijkje bij onze leuke zomer-behandelingen! We hebben prachtige behandelingen voor het gezicht en lichaam.

Wij organiseren ook tijdens deze weken een wedstrijd. Lees verder voor de voorwaarden van onze wedstrijd. U kunt een gratis behandeling (!) winnen naar keuze uit de Bootcamp Brochure. De wedstrijd duurt 3 maanden: juli, augustus en september 2019. We verloten iedere maand: een behandeling naar keuze uit de Bootcamp-brochure.


Waarom een wedstrijd?
Hoe meer mensen weten dat Clinique Dr. Don een spetterende Summer Health & Beauty Bootcamp organiseert, hoe meer mensen wij een plezier kunnen doen. We gunnen iedereen een mooie zomerbehandeling voor een zonnige prijs.


Wat moet u doen?
Voorwaarden van de wedstrijd zijn: Clinique Dr. Don volgen op Instagram & Facebook, onze wedstrijd-post liken, geef een reden waarom u graag wilt winnen en 3 vrienden of vriendinnen taggen. Voor extra punten kunt u de post delen op uw instastory of verhaal op Facebook & de hashtag #contestcliniquedrdon gebruiken. Het Bootcamp-team beoordeelt de mooiste en leukste reden waarom u graag de behandeling naar keuze uit de Summer Health & Beauty Bootcamp Brochure wilt winnen. Per maand is er één gelukkige prijswinnaar. Die maken wij bekend op Facebook en Instagram.


Neem contact op
Tijdens de Summer Health & Beauty Bootcamp staat een speciaal team voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Wij vertellen u graag over alle behandelingen die beschikbaar zijn tijdens onze bootcamp weken. Wij plannen voor u een intakegesprek bij één van onze behandelaars zodat wij een op maat gemaakt behandelplan kunnen opstellen. U kunt Clinique Dr. Don bereiken op 074-3030250 (Hengelo) of 020-8950455 (Amsterdam).

De Klup zoekt veel nieuwe vrijwilligers

ALMELO / WIERDEN - Met de start van het nieuwe seizoen 2019-2020 in zicht, is De Klup Twente naarstig op zoek naar een flink aantal nieuwe vrijwilligers. De extra menskracht is nodig voor een groot aantal heel verschillende activiteiten voor mensen met een beperking en senioren.

De vacatures zijn in Almelo, Wierden, Rijssen en Tubbergen. Het gaat om functies overdag en 's avonds en ze variëren van fotograaf voor gelegenheden en (inval)chauffeurs tot en met gamers, muziekliefhebbers en begeleiders voor het zwemmen. En nog heel veel meer.


Wat doen ze?
De Klup Twente heeft meer dan vijftig verschillende activiteiten voor mensen met een beperking, die allemaal bestaan dankzij de inzet van vrijwilligers. De laatste helpen wekelijks, maandelijks of af en toe als het nodig is. Bij De Klup Twente is het uitgangspunt dat mensen zelf bepalen voor welke activiteiten ze willen worden ingezet. Na het vertrek aan het eind van het vorig seizoen heeft De Klup dringend extra mensen nodig voor onder andere: zwemmen in Almelo, Wierden en Tubbergen, de Hap & Spelklup (gamen en eten), hulp bij de muziekband, de Kinder- en tienerklup, bowlen in Rijssen, koks voor het Klupcafé in Wierden, de computerles, stijldansen, koken voor tieners en kinderen, Buitenschoolse Opvang, het maatjesproject Vriendenzoeker, chauffeurs (vast en inval) en enthousiaste (amateur of prof) fotografen voor Kluptv, de website, facebook en het tijdschrift Schik van De Klup Twente. Er is vooral heel veel behoefte aan vrijwilligers die willen helpen in het gamecentrum FUN-IE-FIT. Zij moeten een beetje kennis hebben van spelcomputers of het leuk vinden om dat te leren.


Aanmelden
Mensen die vrijwilligerswerk voor De Klup Twente willen doen kunnen zich melden bij: Jolanda@deklup.nl of 06 14 45 52 88.

ZGT straks rookvrij

Shutterstock

ALMELO/HENGELO - Het ZGT gaat geheel rookvrij worden. Zowel binnen als buiten mag vanaf 1 oktober nergens op het terrein van ZGT meer gerookt worden.

Het ZGT heeft besloten in de toekomst nergens op het terrein roken nog toe te staan, ook op de parkeerplaats is het straks verboden. Ook de e-sigaret wordt in de ban gedaan. Het ziekenhuis ziet "dagelijks welke schadelijke gevolgen roken heeft voor de gezondheid". Ze zijn dan ook blij dat het roken steeds meer uit het publieke domein aan het verdwijnen is.

Steeds meer rookvrij
Het ZGT is zeker niet de eerste plek in Twente waar roken verboden is of gaat worden. Eerder meldden de Universiteit Twente en voetbalclubs FC Twente en Heracles ook al roken te gaan verbieden op hun terreinen, en ook de bibliotheek in Hengelo is inmiddels rookvrij.

Nog veel rokers
In Twente ligt het percentage rokers boven het landelijk gemiddelde. Mede daarom wordt er meer initiatief genomen om mensen te helpen stoppen met roken. Door het ook zoveel mogelijk uit het oog te houden wordt bovendien gehoopt dat er in de toekomst minder nieuwe rokers bijkomen. Ook meer voorlichting richting zowel de jeugd als bestaande rokers hebben al een positief effect gehad.

Vegro Thuiszorgwinkel Almelo gaat sluiten

ALMELO - De Vegro thuiszorgwinkel in Almelo zal sluiten per 1 september 2019. Om u van dienst te blijven zijn, kunt u voor al uw (zorg)hulpmiddelen en het retourneren van producten terecht bij winkels in de regio.

Al ruim 30 jaar is Vegro het expertisecentrum voor hulpmiddelen. U kunt er terecht voor het lenen, huren en kopen van hulpmiddelen. Vegro biedt een uitgebreid assortiment aan producten als het gaat om mobiliteit, bewegen, wonen, gezondheid en vitaliteit.

Tot 1 september
Tot 1 september is de thuiszorgwinkel in Almelo geopend op dinsdag en donderdag van 09.00-17.30 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur. U bent van harte welkom en onze collega's staan uiteraard voor u klaar met persoonlijk advies en passende hulpmiddelen. Zij informeren u ook graag over de afhandeling van huur- of leenartikelen.

Vanaf 1 september
Na 1 september bent u van harte welkom in één van de andere winkels van Vegro. Deze vindt u onder andere in Enschede aan de Boulevard 1945 133. Van maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur. Ook in Deventer is een Vegro Thuiszorgwinkel gevestigd. U kunt aan het Karel de Groteplein 18 terecht op maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Meer vestigingen kunt u vinden via www.vegro.nl/onze-winkels.

Contact
Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de Vegro Klantenservice via 0900 - 2 88 77 66.

Column

Kap(p)ers op de kuste

Non a'w et der oaver hebt… Is et oe eigenlik al wal es op evöllen dat wiej een oaverskot an kappers hebt hier? In zowat alle heuvdstroaten (haha, joa ook an de Hoarstroate) van onze machtige Hanzestad (ik zeg et nog mer es, dan kön iej der an wennen) wordt onzen blik en andacht trökken noar minstens enen skearbaas. Ik meanen dat de IT zonne booming sector was, mer skienboar is de beoovender van et edele skeardersambacht de influencer van de nieje tied. Vroger zeaden ze a'j wat verdenen wollen van: goat mer hen krantenlopen. Rechtevoort begin iej nen kapperszaak.

Bliede too, want doar wördt den ofnemmer (iej en ikke) better van. Et höldt de priezen lege (good vuur de knippe, ha'k hoaste zegd) en de kapper in optima forma. Dan mut ze bieblieven en de niejste knipmethodes kennen. En specialiseren mut ze ook.

As ik kapper was, zol ik mie tooleggen op de achterkante. Dat is zo'n deel van et heuvd wat wiej zelf nooit köant zeen. Kiek, et tuufke vuur de plette wil wal, de ziedpluzekes ook, mer zo gauw a'w achter onze lusterläpkes komt is et net de donkere kante van de moane. Wiej weet wal ongevear wat der mut zitten, mer zeen he'w et zelf nog nooit. Wodöanig a'j den kop ook dreeit, ons klookfoonbutje bliv altied onbekend terrein. Dat mut op de tast. Wat ne onzekerheid. En iej wilt wal dat et good zit, of nit dan? Da's goldene handel.

A'w de boze tongen mut geleuven is disse kappersploage, disse kniphipte, zorgwekkend. As ik noar min egene beskeidende vlassige töske kieke, dan zit dat met wat (weaderum beskeidene) plakkerieje töt ne bepoalde moand van wasdom nog oardig in model. Mer dat is nit van iederene te zeggen. Misskien meant dee skearbazen wal van "non non, doar is nog flink eare te behalen." Misskien is et wal een teken dat wiej hier gewoon barre slechte kapsels hebt. Of heel völle hapskearen.

Non a'w et der oaver hebt… Et wörd toch wier es tied.

Martin ter Denge

A'j gin verkeerde kuukns weelt hebm, mu'j de eaier opbakn.

Maandag 26 aug. 10:00 uur

Open ateliers, nieuwe gastkunst en muziek

ALMELO - Op zondag 25 is het weer Open ateliers aan de Herengracht in Almelo met nieuwe gastkunst en muziek

Op deze zondag komt Teuntje Deuntje muziek maken en de Herengracht en omgeving met ritmische klanken vullen. Voor het bezoekende publiek liggen deze middag verrassende instrumenten klaar waarmee u samen met Teuntje Deuntje uw ritme gevoel kunt testen door middel van mee klappen, tikken, rinkelen, fluiten enz.

Rob Koenders
Op deze middag zal Rob in zijn atelier aan de Herengracht 6 zijn meest recente tekeningen presenteren die geïnspireerd en gemaakt zijn op Terschelling. Tevens is de presentatie van zijn spiksplinternieuwe Koenders Kunst Kalender 2020. Bestellen en meenemen kan dan op deze zondag.

Frieda Waanders
Aan de Herengracht 18 kunt u de beelden in wording van Frieda volgen. Een gestileerd serpentijnen beeld dat bijna klaar is en een abstract beeld in prachtig zwart met wit geaderd marmer, eveneens in gevorderd stadium. Frieda legt graag de gebruikte technieken en steensoorten uit en demonstreert de gebruikte gereedschappen.

Galerie
In de Galerie, Herengracht 20, is deze maand een de gastkunstenares Gerina Zonder. Gerina is zelf ook aanwezig en laat haar prachtige, bijzondere schilderijen zien en vertelt hierover. Ze vormen een prachtige combinatie met de beelden van Frieda. Alle werken zijn te koop, maar ook leuke kunst-cadeautjes kunt u hier kopen.

Hilly Lucassen
In het atelier van Hilly, Herengracht 22, is Gera Hultink te gast. Ze schrijft zelf over haar werk en inspiratie: "Wat mij boeit is: de aarde en de kwetsbaarheid en kracht van mensen die daarop leven. Iets van dat alles probeer ik uit te drukken in mijn weefsels, collages en andere technieken".

Elsa Snijder
Aan de Herengracht 24 vindt u het atelier van Elsa Snijder en hier laat Tineke Hitman het werk van haar cursisten zien. Verder geeft Tineke informatie over de schildercursussen die ze in mei geeft in Las Negras, een dorp gelegen in een natuurreservaat in Spanje.

Verder kunt u vanuit de Herengracht doorwandelen naar de grote kerk die ook deze middag open is voor publiek en kunt u het bijzondere interieur bekijken van deze kerk. In deze kerk kunt u alleen deze zondag nog de prachtige aquarellen van Riet Abcouwer bewonderen.

Van der Gouw tekent contract

ENSCHEDE - Ennio van der Gouw, keeper van Jong FC Twente en zoon van voormalig doelman Raimond van der Gouw, heeft afgelopen woensdag een contract getekend bij de club. De 19-jarige Van der Gouw speelt sinds 2014 in de Voetbalacademie van FC Twente. "Nu begint het pas echt."

Het jeugdvoetbal heeft Van der Gouw deze zomer achter zich gelaten. Na een succesvol seizoen bij FC Twente Onder 19 maakte hij de overstap naar het beloftenteam. Met Onder 19 werd de doelman kampioen en promoveerde hij met de ploeg naar de Eredivisie. Daarnaast maakte Van der Gouw deel uit van de selectie van Oranje onder 19. "Een goed seizoen voor de club en mezelf, een erg mooi jaar waarin het kampioenschap met Onder 19 bijzonder was."


Veel ervaring
De voorbereiding op het seizoen maakte Van der Gouw mee bij de selectie en dagelijks staat hij op het veld met de keepers van het eerste en Sander Boschker. "Je merkt dat je daar in korte tijd zo veel van leert, op allerlei punten. Je trekt je op aan de anderen en daar word je alleen maar beter van. Ik wil graag doorgroeien en het is goed om dat hier te doen."

Spelenderwijs leren over energiebesparing

ALMELO - Kinderen en ouders in de gemeenten Almelo (Nieuwstraatkwartier) kunnen zich aanmelden voor 'Junior Energiecoach'.

De eerste editie van Junior Energiecoach begin dit jaar liet al zien dat kinderen enthousiast gemaakt kunnen worden voor energiebesparing als het maar in de vorm van een spel wordt gepresenteerd. Kinderen leren zo al vroeg om bewust om te gaan met energie en nemen ook de ouders mee in dit proces. Meedoen aan de Junior Energiecoach betekent besparen op het energieverbruik én op de uitgaven.

Vijf weken
Het project 'Junior Energiecoach' is opgezet als een spel. Het project start op 5 oktober en duurt vijf weken lang. Elke week is er een andere opdracht waaraan gewerkt wordt door het gehele gezin. Kinderen (7-11 jaar) en ouders spelen met Junior Energiecoach on- en offline een spel met leuke, leerzame opdrachten, puzzels, experimenten en winacties. Kennis en bewustwording over energie nemen toe.
In het spel komen wekelijks speciale Junior Energiecoach-filmpjes van Varkentje Rund online. Deze gaan vergezeld van leuke en geheime opdrachten, interessante weetjes en spellen. Wie durft mee op lampenjacht of stekkerexpeditie? Kinderen worden echte Junior Energiecoaches. Net als Varkentje Rund, het van tv bekende populaire boegbeeld van Junior Energiecoach. Ook leuk en leerzaam voor ouders natuurlijk.

Deelnemen
Inschrijven kan door kinderen en ouders uit het Nieuwstraatkwartier in Almelo tot en met 29 september via www.juniorenergiecoach.nl. Deelname is gratis, maar vol is vol. Meer weten? Kijk op www.juniorenergiecoach.nl.

Mentaal fit blijven met bridge

ALMELO - De Bridge Sociëteit Almelo organiseert op zondag 25 augustus een open dag. Bridge kan een leuke uitdagende activiteit zijn om mentaal fit te blijven.

Natuurlijk is het ook een sociaal gebeuren en kan het isolement voorkomen. Op de maandag en woensdag om 13.45 uur en op dinsdag, woensdag en donderdag ook om 19.45 uur wordt gespeeld. De open dag op zondag 25 augustus wordt van 11.00 uur tot 15.00 uur gehouden aan de Piet Heinstraat 51 in Almelo.

Jareck's Cocktail Bar

ALMELO - Op zaterdag 24 augustus kunt u proeven van de heerlijkste cocktails bij Café De Stam.

Op het terras van Café De Stam is er een gezellige cocktailbar ingericht. Cocktail-King Jareck vertelt u over onder andere de bereiding, de ingrediënten en herkomst. Natuurlijk kunt u proeven van de geselecteerde cocktails voor slechts € 6,-. Jareck's Cocktail Bar is vanaf 20.00 uur geopend bij Café De Stam aan de Grotestraat 129.

Weird

WIERDEN - De Culturele Raad Wierden heeft weer een fantastisch programma voor de derde editie van Weird.

De Culturele Raad heeft Nathalie Baartman, de meiden van LOS, Thijs Kemperink, Kiki Schippers en Piepschuim weten te strikken en deze zullen optreden op een speciale locatie. Vijf winkeliers hebben namelijk toegezegd dat hun winkelruimte hiervoor gebruikt mag worden. Elke voorstelling duurt een half uur en er is ruimte voor 30 bezoekers per voorstelling. Kaarten à € 25 per stuk zijn uitsluitend te koop bij Suid Afrika Reise aan de Marktstraat 21 in Wierden en daarmee zijn vier van de vijf voorstellingen te bezoeken. Meer informatie vindt u op http://www.cultureleraadwierden.nl/.

Toafelproat van Heracles 26 augustus

ALMELO - Op maandagmiddag 26 augustus is er in Het Huis van Katoen en Nu vanaf 14.00 tot 16.00 uur, een "Toafelproat van Heracles".

Tijdens de "Toafelproat", die voornamelijk bedoeld is voor ouderen, praten we onder het genot van een kopje koffie of thee over het wel en wee van onze Almelose Club. Deze keer zullen At van der Weerd en Henk Vos als duo fantastisch vertellen over het verleden, het heden en de toekomst van Heracles.

Wat is het?
"Toafelproat" is een initiatief van de Ouderen Vereniging Almelo (OVA) en is een unieke samenwerking tussen Heracles Almelo, 't Hookhoes en Het Huis van Katoen en Nu. Iedere laatste maandagmiddag van de maand is er een "Toafelproat". De middag is vrij en gratis toegankelijk.

Vuurwerkshow

WIERDEN - Op 27 augustus is er een vuurwerkshow bij Het Lageveld.

Net als voorgaand jaar zal er weer een show te zien zijn van consumentenvuurwerk bij Het Lageveld in Wierden. Vanaf 21.15 uur gaat de show van start. Kom zeker genieten! De toegang en parkeren is gratis.

Showroomopruiming bij Bubbels & Jets

Foto: Picasa

ENTER - Bubbels & Jets in Enter ruimt op! Om altijd de nieuwste trends en innovaties te kunnen tonen is het af en toe nodig om de showroom op te ruimen. U profiteert daarom tot en met 31 augustus van scherpe aanbiedingen op showroommodellen en occasions, met nog eens tien procent extra korting!

Bubbels & Jets is uw vertrouwde specialist voor alles wat met de badkamer te maken heeft, maar ook op het gebied van wellness en ontspanning. Zo bieden zij een brede selectie complete badkamers, sanitair en accessoires aan van toonaangevende A-merken zoals Geberit, Grohe, Villeroy & Boch en meer. In de ruim 1.500 vierkante meter grote showroom kunt u volop inspiratie opdoen voor uw nieuwe badkamer.


Opruiming
Momenteel ontvangt u nog eens tien procent extra korting op al scherp geprijsde showroommodellen en occasions. Als voorbeeld: een VT Wonen badmeubelset in graphite met bijzonder shell wastafelblad van composiet, met bijbehorende spiegel. Normaliter 2.645 euro, nu scherp geprijsd voor 1.695 euro. Of geniet in uw eigen privé-sauna die nu wel heel bereikbaar is; zoals de Helo Spryng sauna met hoogwaardig design en afwerking; van 8.444 voor een scherpe 5.495 euro. Verder zijn er scherpe aanbiedingen op onder meer wand- en vloertegels, douche- en stoomcabines.


Compleet ontspannen
Om helemaal tot ontspanning te komen is er ook een ruime selectie van bubbelbaden van HotSpring en Dimension One, zowel voor binnen als buiten. Op dit gebied is er veel innovatie. Zo beschikken de HotSpring spa's over technologisch hoogstaande hydrojets met variabele sterkte die iedere plek van uw lichaam vakkundig masseren. Voor juist een actieve ervaring levert Dimension One ook de AquaFit System zwemspa's. Een compleet onderwater fitnesstoestel; onder meer te gebruiken als 'eindeloos' zwembad, voor krachttraining en uiteenlopende spieroefeningen. Van beide merken zijn enkele scherpe showroomaanbiedingen te vinden. Zo is de Dimension One AquaFit Sport leverbaar als showroomaanbieding van 34.350 euro voor 19.950 euro. Op alle genoemde prijzen ontvangt u nóg eens tien procent extra korting!


Kom langs
Bubbels & Jets laat u graag kennismaken met deze scherpe aanbiedingen en het uitgebreide assortiment. Kom langs aan de Vonderweg 28B. Kijk ook op: www.bubbelsenjets.nl

Heracles Almelo speelt zaterdag weer thuis

ALMELO - Na het verlies tegen PSV van afgelopen zondag kan Heracles Almelo zich zaterdag direct weer revancheren in eigen huis. Vitesse is op Erve Asito de tegenstander.

Tegen PSV was Heracles Almelo afgelopen weekend ondanks de 0-2 nederlaag niet kansloos. De ploeg van trainer Frank Wormuth zag dat de Eindhovenaren effectiever omgingen met de kansen die zij kregen. Heracles Almelo kreeg mogelijkheden om te scoren, maar liet die onbenut.


Kansen benutten
Tegen Vitesse zal Heracles Almelo de kansen wel in doelpunten moeten omzetten. Afgelopen seizoen lukte dat tegen de Arnhemmers drie keer en leverde dat de drie punten op. Bij een 2-2 stand maakte verdediger Dario van den Buijs een half uur voor tijd de winnende treffer.


Kaarten
Heracles Almelo – Vitesse begint zaterdag om 19.45 uur. Kaarten voor het duel zijn te koop via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop op Erve Asito. Iedereen kan kaarten voor de wedstrijd kopen, er geldt geen Fankaartverplichting. Heracles hoopt uiteraard bij deze en andere wedstrijden het komende seizoen weer te mogen rekenen op een vol stadion om hen aan te moedigen naar vele mooie successen!

Onvergetelijke Heracles Soccer Camps weer voorbijgevlogen

ALMELO - Op Erve Asito stond afgelopen week de stadioneditie van Heracles Soccer Camps op het programma. Drie dagen lang vermaakten bijna vijftig jeugdige enthousiastelingen zich in en om het stadion.

Natuurlijk was er de befaamde opkomst voorafgaand aan de eerste training, stonden de dagen bol van de voetbaloefeningen en zagen de deelnemers de nodige selectiespelers voorbij komen. Ook de eBox kent geen geheimen meer voor de deelnemers en tijdens de stadiontour konden zij alle fraaie plekken bekijken. Het leukste blijft natuurlijk zelf voetballen en dat gebeurde dan ook het gros van de tijd. Moe maar voldaan keerden zij na dag drie dan ook huiswaarts. De deelnemers zijn weer de nodige ervaringen en voetbalvaardigheden rijker.

Mauro Junior opgeroepen voor duels Olympisch team Brazilië

ALMELO - Mauro Junior reist de komende interlandperiode af naar Brazilië. De aanvaller van Heracles Almelo is door coach André Jardine opgenomen in de Olympische Selectie van het land. De ploeg speelt op 5 en 9 september vriendschappelijke interlands tegen de leeftijdsgenoten van Colombia en Chili, in Estádio do Pacaembu in São Paulo.

Kwalificatie voor de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokyo (Japan) staat voorlopig nog niet op het spel. Pas begin 2020 wordt in Colombia het Zuid-Amerikaanse kwalificatietoernooi gehouden. De oefenduels dit kalenderjaar dienen ter voorbereiding op dat toernooi. Wij wensen hem veel succes!

Start nieuwe opleidingen

ALMELO - ROC Twente en Mantelzorg Almelo gaan weer MBO 1 Entreeopleidingen beginnen in september. Dit is voor mensen die helemaal geen diploma hebben.

Om de kansen op de arbeidsmarkt voor die groep te vergroten worden er opleidingen aangeboden. Het gaat om een onbetaalde leerplek BBL. Mantelzorg Almelo betaalt het schoolgeld en de boeken. De theorielessen worden door het ROC aangeboden. Het profiel dienstverlening en zorg kun je op die manier alsnog behalen. In de praktijk zal je vaak geplaatst worden bij een mantelzorger of alleenstaande. Op 10 september gaan de opleidingen weer van start, er moet wel eerst een intakegesprek plaatsvinden. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mantelzorg Almelo, Jacquelien ter Beek op 0546 536 830 of via j.terbeek@mantelzorgalmelo.nl.

Accordeon Orkest in Beeklustpark

ALMELO - Het Regio Accordeon Orkest uit Neede zal komende zondag 25 augustus optreden in het Beeklustpark.

Het is het eerste optreden in het park na de zomervakantie. Vanaf 15.00 uur is het orkest uit Neede te gast. Het Regio Accordeon Orkest is in 1983 opgericht. Op dit moment bestaat het orkest uit circa 20 enthousiaste muzikanten. Onder de deskundige leiding van Frank Sterenborg laten zij horen dat het accordeon vele muzikale mogelijkheden biedt. Niet alleen een gangbare tango of wals, maar ook popmuziek zit in het repertoire.
Aanvang 15.00 uur, Beeklustpark, Ledeboerslaan Almelo. Entree zoals altijd gratis.

Reggestreek Fietsvierdaagse

ZUNA - Vanaf vakantiepark Mölke vertrekken vier dagen lang de deelnemers van de Reggestreek Fietsvierdaagse.

De Fietsvierdaagse wordt gehouden van 27 tot en met 30 augustus. Er kan worden deelgenomen aan alle vier de dagen voor € 15,- per persoon. Eén dag meefietsen kan al voor € 4,50. Er kan gestart worden tussen 10.00 en 12.00 uur en iedereen wordt voor 16.00 uur terug verwacht. Kies voor mooie routes door de Reggestreek van 40 of 50 km lang en deze zijn ook te fietsen met GPS-toestel. Inschrijven kan nu al via https://reggestreekfiets4daagse.nl/.

7 / 12

Van Mossel viert jubileum ook met Kia-voordeel!

HENGELO - Autobedrijf Van Mossel viert dit jaar het 70-jarig bestaan. Zij vieren dit graag samen met u, in de vorm van aantrekkelijke kortingen deze zomer. Waaronder op de Kia Picanto.

Autobeddrijf Van Mossel biedt dankzij de 70 jaar ervaring een optimale dienstverlening. Of u nu komt voor aanschaf van een nieuwe auto, privé- of zakelijke lease, onderhoud of advies, de medewerkers staan voor u klaar. Hun doel? U de best mogelijke mobiliteit bieden; met een auto en onderhoud die bij u past. Niet verrassend scoort Van Mossel dan ook hoog met de klanttevredenheid.


Voordeelactie
Momenteel biedt autobedrijf Van Mossel de Kia Picanto als private lease extra voordelig aan in het kader van het jubileum. Zo is de Kia Picanto 1.0mpi Comfortline editie beschikbaar vanaf 189 euro per maand. Dit is op basis van 60 maanden looptijd en 10.000 kilometer per jaar. Deze komt compleet met een riante uitrusting, waaronder een geïntegreerde radio/MP3-speler met 7 inch display en achteruitrijcamera. Ook Bluetooth-connectiviteit met stuurbediening en airconditioning zijn standaard in deze aanbieding.


Voordelen
Bij private lease blijft u altijd mobiel zonder verrassingen en voor een vast laag maandbedrag. Al uw vaste kosten voor de auto zijn namelijk inbegrepen; zoals onderhoud, verzekeringen, wegenbelasting, reparaties en zelfs het wassen van de auto bij een onderhoudsbeurt; onderdeel van de gratis Van Mossel Premium Service die inbegrepen is bij deze actie.


Kom langs
Van Mossel Kia ontvangt u graag voor een kennismaking met de Kia Picanto of de vele andere modellen. Kom langs aan de Höltersweg 30 in Hengelo. Kijk ook op: www.vanmossel.nl/privelease

Een weekend lang Saab in Twente

Foto: Niko Bloemendal van Bloemendal Fotografie

TWENTE - Elk jaar treffen Europese Saabliefhebbers elkaar tijdens het zogenaamde 'IntSaab' evenement ergens in Europa. Dit jaar werd die bijeenkomst in het weekend van 9 t/m 11 augustus gehouden in het Twentse Weerselo. Ruim zeshonderd Saabliefhebbers en auto's uit heel Europa waren daarbij aanwezig.

Ondanks dat Saab in 2011 ophield te bestaan, is de Saab gemeenschap nog steeds sterk vertegenwoordigd, ook in Nederland. En dat heeft zo een reden, want Saab is voor velen meer dan alleen maar een vervoermiddel, het is een auto die past bij een levensstijl. Geïnspireerd door een rijk verleden als vliegtuigbouwer heeft Saab sinds de eerste modellen in 1947 altijd een geheel eigen koers gevolgd als het ging om uiterlijk, veiligheid en snelle motoren. Saab is niet voor niets de eerste autofabrikant die snelle turbo's in gewone fabrieksmodellen leverde.

Saab modellen gingen vaak ook veel langer mee dan andere Europese auto's. Naast een grote categorie berijders die Saab roemden vanwege snelle motoren, was Saab geliefd bij mensen met vaak artistieke beroepen, maar ook artsen, advocaten of bijvoorbeeld architecten. Dat was ook niet zo gek, want een Saab was lang niet voor iedereen weggelegd. Omdat ze zo degelijk en veilig gebouwd werden, waren ze in aanschaf toch wel stevig geprijsd. De onbereikbaarheid vormde vermoedelijk een belangrijk deel van de magie en liefde voor het excentrieke merk uit Zweden. En die liefde die gaat niet zomaar voorbij, gezien de grote hoeveelheid deelnemers aan IntSaab2019 in Weerselo. En het scheelt vandaag de dag dat de huidige Saabs wat ouder zijn en als occasion goed betaalbaar. Om die reden is die hippe en snelle cultbak geliefd bij vele jonge bestuurders. En dat beeld zag je dan ook terug bij IntSaab2019, waar zowel oud als jong goed vertegenwoordigd waren en samen genoten van het favoriete merk Saab.

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia

Autodiefstallen redelijk stabiel

TWENTE - Het is de nachtmerrie van elke automobilist: je net-niet-meer-nieuwe bolide is plotseling verdwenen van de oprit. Autodiefstal is helaas ondanks alle moderne beveiligingssystemen een concreet risico. Met name bezitters van een jonge auto lopen een hoger risico op diefstal.

In de eerste zes maanden van dit jaar wisselden 3.606 personenauto's onvrijwillig van eigenaar. Vorig jaar werden in dezelfde periode nog 3.642 auto's gestolen. Bij brom- en snorfietsen was daarentegen juist een fikse stijging zichtbaar van bijna 13 procent meer diefstallen.


Betere pakkans
Het goede nieuws is dat het terugvindpercentage auto's ook licht omhoog ging. Het aantal auto's dat binnen 24 uur weer gevonden is, steeg licht naar 36,6 procent. Door snel aangifte te doen vergroot men de pakkans aanzienlijk. Opmerkelijk is dat voertuigen die geliefd zijn bij dieven ook minder vaak teruggevonden worden.


Populair
Dieven hebben absoluut bepaalde voorkeuren qua de auto's die zij stelen. Zo zijn de Audi A1 en Fiat 500 populair bij het dievengilde. De Volkswagen Golf en Polo worden nog steeds statistisch het meest gestolen. Bij hybrides liggen Toyota en Lexus goed in de markt bij de steler. Bij lichte bedrijfswagens zijn de Mercedes Benz Vito, Sprinter en VW Transporter wagens met een hoger diefstalrisico.


Preventie
De politie hamert ook vooral veel op voorlichting en preventie van diefstal. Het gebruik van een alarmsysteem met startonderbreking helpt al veel om de minder gemotiveerde dief te ontmoedigen. In het duurdere segment loont het om na te denken over bijvoorbeeld het in laten bouwen van een volgsysteem.

Nieuwe elektrische auto maakt verplicht geluid

TWENTE - Afgelopen maand werd geruisloos een nieuwe regel van kracht: nieuwe elektrische auto's die op de Europese markt komen, moeten bij lage snelheid een extra geluid produceren.

De nieuwe regel werd ingevoerd naar aanleiding van onder meer klachten van belangenorganisaties voor blinden en slechtzienden evenals ouderenbonden. Zij zijn vaker afhankelijk van het gehoor om een auto aan te horen komen. De fluisterstiille elektrische auto's zijn met name bij lage snelheden nauwelijks te horen, zeker in wat drukkere gebieden.


Nieuwe regels
Nieuwe elektrische auto's zijn per 1 juli verplicht voorzien van een extra geluid; het Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS). Via speakers laten deze het geluid van een verbrandingsmotor horen, met frequenties die ook goed hoorbaar zijn voor senioren. Dit geluid is dan verplicht tot een snelheid van 20 kilometer per uur; het moet minimaal 56 decibel zijn en mag maximaal 75 decibel zijn. Boven deze snelheid produceren de banden namelijk genoeg geluid om de auto aan te horen komen. Verder moet het geluid variëren in toonhoogte bij accelereren en afremmen. Er gaan al wel stemmen op om deze grens te verhogen naar 30 kilometer per uur; dit is immers ook de maximaal toegestane snelheid in veel woonwijken. Ook zou het minimale geluidsniveau omhoog moeten aldus de Europese blindenorganisatie EBU; 56 decibel zou te laag zijn voor veel senioren.


Verschillen
Naast de Europese Unie zijn er ook in onder meer de Verenigde Staten en Japan soortgelijke verplichtingen. Wel zijn er verschillen met Europa; zo hanteert de VS al de 30-kilometergrens voor dit geluid en ook de minimale en maximale geluidsniveau's zijn vaak anders. Fabrikanten hebben verder een redelijke vrijheid over hoe hun specifieke geluid mag klinken. Zo kan een fabrikant van een sportief elektrisch model bijvoorbeeld kiezen voor een agressiever geluid.

Goede koeling belangrijk voor motor én motorrijder

TWENTE - Het weer is de afgelopen jaren steeds extremer geworden als gevolg van klimaatverandering. De horror-zomer van afgelopen jaar was afzien, met temperaturen die angstig dicht bij de 40 graden in de buurt kwamen. Een mooie zomerdag is het perfecte moment om te genieten op de motor. Maar hoe zorg je ervoor dat je het hoofd letterlijk en figuurlijk koel houdt?

De verstandige motorrijder draagt natuurlijk altijd zijn beschermende kleding: "All the gear, all the time", zoals we op z'n Engels zeggen. Maar goede beschermende kleding is wel bijzonder warm. Wring je motorpak uit aan het einde van een uurtje rijden en je weet het. Het dragen van een koelvest kan dan helpen. Behaaglijk rijden is niet alleen aangenamer voor je, maar het voorkomt ook risico's zoals een verslappende aandacht en medische klachten. De verleiding om toch op de motor te stappen is vaak groter dan het besef dat het eigenlijk wat te warm kan zijn.


Twee typen
Er zijn in principe twee soorten koelvesten op de markt die beiden werken met water. Dit zijn dompelvesten en vesten met watercompartimenten. Bij een dompelvest kunt u het vest simpelweg een tijdje onder de kraan houden en het vervolgens over een shirt aantrekken. Het water verdampt en in combinatie met de rijwind blijft u koel. Het tweede soort vest werkt met compartimenten die u vult met water. Hierbij gaat de verdamping langzamer, waardoor de koeling langer blijft werken. Het voordeel is dat u bij zo'n soort vest in principe geen vochtige kleding krijgt. Ook de motor zelf heeft het zwaarder te verduren bij warm weer. Zo is het belangrijk om in ieder geval de koelvloeistof te controleren en aan te vullen als onderdeel van een check voor het rijseizoen.

Komt er een aanhanger-APK?

TWENTE - De regels voor de staat van een auto zijn streng; automobilisten moeten zorg dragen voor goed periodiek onderhoud van hun voertuig en de Algemene Periodieke Keuring zorgt ervoor dat er een stok achter de deur is. Maar opmerkelijk genoeg is er nog niet zo'n wettelijk verplichte keuring voor kleinere aanhangers en andere objecten die achter de auto gehangen worden. Als het aan de BOVAG ligt, komt hier verandering in.

Brancheorganisatie BOVAG zou graag zien dat er een keuringsplicht komt voor alles wat achter een auto komt te hangen. Nu is er alleen nog een keuringsplicht voor aanhangwagens zwaarder dan 3.500 kilo. In Duitsland en België is een tweejaarlijkse APK al wel verplicht.


Weinig aandacht
Veel gebruikers van een aanhangwagen, boottrailer, paardentrailer denken te weinig aan de staat van de aanhanger. Wettelijk gezien kijkt de politie met name naar aspecten zoals goed werkende verlichting, correcte belading, een kenteken en de hulpkoppeling. Maar zelfs dan blijken veel zaken niet in orde. De BOVAG voerde eerder op eigen initiatief al vrijwillige controles uit naar de staat van aanhangwagens en trailers, waarbij bleek dat er nog vaak dingen mis zijn. Zo denken bezitters wel aan de banden van de auto, maar die van de aanhanger... "ach, hoe belangrijk kan het zijn als je twee keer per jaar met zo'n ding rijdt?"


Verplichting
BOVAG ziet dan ook aanleiding genoeg om ook in Nederland te pleiten voor een verplichte keuring. Uiteraard hebben de garages hier zelf ook veel baat bij, zeker met het oog op teruglopend onderhoud wanneer meer mensen elektrisch rijden. Toch zou het voor de veiligheid niet verkeerd zijn, zeker als veel mensen hun eigen verantwoordelijkheid niet nemen.

TWENTE - Verreweg de meeste auto's zijn tegenwoordig voorzien van interieurfilters. Deze dragen bij aan gezond rijden en reizen voor bestuurder en passagiers.

De buitenlucht is lang niet altijd gezond te noemen. Hoewel de overheid en automakers werken aan het terugdringen van fijnstof in de lucht, ademen we toch nog relatief veel in. Ook roet, pollen en bacteriën in allerlei soorten kunnen nadelig zijn voor de luchtkwaliteit in de auto. Normaal gesproken bestaat het interieurfilter uit een microvezelvlies dat stof, vuil en pollen uit de lucht filtert. Er zijn echter ook actief-kool interieurfilters die tevens schadelijke, gasvormige stoffen als koolwaterstofverbindingen en ozon tegengehouden. Door de buitenlucht te zuiveren, zorgen interieurfilters ervoor dat er sprake is van een aangenaam klimaat in de auto. Ook voorkomen ze dat er onaangename en muffe geuren in de auto ontstaan. Bovendien worden vuilafzettingen tegengegaan, die tot uitval van de airconditioning of de verwarmingsinstallatie van de auto kunnen leiden.


Vervanging
Om de lucht in de auto schoon en fris te houden en vuilafzettingen te voorkomen, is het raadzaam om interieurfilters regelmatig te vervangen. In de plooien van het filter ontstaat na verloop van tijd namelijk een 'filterkoek'. Doordat micro-organismen zich hier vermenigvuldigen, neemt de luchtstroom af en zullen de ruiten sneller beslaan of kan er een vettige film op de ramen ontstaan. Lucht die onvoldoende wordt gefilterd, kan verder leiden tot een negatieve, fysieke beïnvloeding van de inzittenden, zoals vermoeidheid en hoofdpijn. Laat uw interieurfilters dus op tijd vervangen door uw garagebedrijf.

Mooie Mini miljoenen-mijlpaal

TWENTE - Het Britse merk Mini heeft dit jaar wat te vieren. Het merk bestaat namelijk 60 jaar. En wat is er dan mooier dan ook nog eens een productiemijlpaal te mogen vieren. Afgelopen maand produceerde de fabriek in Oxford namelijk de tien miljoenste Mini.

Het was een feestje dat zeker gevierd mocht worden. De fabriek bracht voor de gelegenheid zestig auto's bij elkaar; één uit ieder jaar dat ze geproduceerd zijn. Door de jaren heen is de Mini uiteraard wel stevig veranderd. De eerste Mini rolde in 1959 van de band, geproduceerd door de British Motor Corporation. Deze klassieke Mini zou met aanpassingen nog tot zelfs het jaar 2000 van de band rollen. De Mini mag zich dan ook scharen in het rijtje van iconische productie-klassiekers zoals de Volkswagen Kever en Citroën DS. De Mini werd al snel een icoon, zowel in de jaren '60 popcultuur als in de autosport. De herkenbare auto was geliefd op het witte doek zoals in The Italian Job, maar ook op TV waar onder meer Mr. Bean er eentje reed. Sportieve successen waren er ook door de decennia heen. Zo waren de Cooper-versies oppermachtig in de Europese rallysport.


Nieuw management
Sinds 1994 is Mini in handen van de BMW groep. Sinds 2000 produceert de fabriek de 'nieuwe' Mini, die ook nu nog veelal hetzelfde, iconische uiterlijk heeft. Bij andere merken zouden we het gedateerd noemen, maar bij Mini is het uiterlijk een belangrijk verkoopargument.


Vernieuwing
BMW bracht en brengt ook een stukje vernieuwing in het merk. Zo komt er vanaf maart volgend jaar ook een volledig elektrische variant van de Mini op de markt. Ook werden steeds meer nieuwe varianten geïntroduceerd, waaronder de grotere Clubmans.

Autoverkoop staat onder druk

TWENTE - De verkoop van nieuwe auto's staat onder druk. Uit de nieuwste cijfers van de RAI vereniging, BOVAG en RDC blijkt dat de verkoop van nieuwe personenauto's fiks ingezakt is de afgelopen maanden.

In de eerste zeven maanden van het jaar werden iets minder dan 260.000 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dit is ruim 10,2 procent minder dan een jaar geleden. De grootste oorzaak zijn de gestegen verkoopprijzen van veel modellen. Rond deze tijd vorig jaar werd nog druk gestunt door merken om zoveel mogelijk auto's aan de man te brengen. Want in september werden namelijk de nieuwe regels van kracht voor het berekenen van emissies. Een en ander zorgde voor een op papier hogere uitstoot van auto's, wat zich weer vertaalde in een hogere BPM. Op een beetje auto kon dit al snel honderden tot duizenden euro's schelen. De gestegen BPM op veel modellen zorgde er ook voor dat de daling in vrijwel het gehele gamma van auto's zichtbaar was.


Toppers
Hoewel veel merken dus in de mineur zaten de afgelopen maanden deden diverse modellen het toch aardig goed op de Nederlandse markt. Zo waren de meest geregistreerde modellen in juli de Volkswagen Polo, Opel Crossland, Ford Focus, Volkswagen Golf en Volkswagen Up. Belangrijkste overeenkomst: veelal auto's in het compactere, betaalbaardere segment. Zo begint de Polo bij 17.651 euro, de Golf bij 25.895 euro en de Up! bij een wel heel scherpe 12.146 euro.


Innovatie
Naar verwachting zal de verkoopsituatie zich op termijn wel weer herstellen. Zo zal waarschijnlijk de BPM-berekening aangepast worden naar een gunstiger uitkomst, maar ook werken fabrikanten nog steeds toe naar motoren met minder uitstoot. Dit is namelijk überhaupt nodig, omdat er binnen Europa ook steeds strengere milieuwetgeving is. Zo zijn zelfs nieuwere auto's in diverse Europese stadscentra niet meer welkom omdat ze te veel schadelijke uitstoot produceren. En uiteraard zal ook de verkoop van meer elektrische auto's uiteindelijk bijdragen aan het goedkoper en aantrekkelijker maken van deze motorisaties.