Hart van Almelo - Wierden

21 december 2018

Hart van Almelo - Wierden 21 december 2018


Almelo geniet van kerstsfeer

ALMELO - Het was mooi getimed van het weer afgelopen weekend; de kerstactiviteiten van Almelo mochten rekenen op een sfeerverhogende witte sneeuwdeken. Ondernemers, standhouders en bezoekers van de diverse kerstactiviteiten kijken terug op een geslaagd weekend.

Zowel zaterdag als zondag werd van alles gehouden in Almelo. Onder de noemer Winters Almelo stelde Stichting Almelo Events een mooi kerstprogramma samen. De Koornmarkt werd voor de gelegenheid omgedoopt tot het Kerstplein. Naast de reusachtige verlichte kerstboom was er ook een podium met live muziek. In de gezellige kersthuisjes waren weer leuke artikelen te koop en de inwendige mens kon genieten van allerlei gerechten.

Parade
Natuurlijk konden de kinderen zich ook volop vermaken. Zo viel de grote Kerstparade in goede smaak bij gezinnen; een mooie optocht met de kerstman, kerstvrouwtjes, engelen op stelten en natuurlijk diverse andere personages uit onder meer Disneyverhalen. Beide dagen werd de parade drie keer gehouden, waarbij de laatste, verlichte parade extra speciaal was.

Stad vol sfeer
Ook op andere plekken was volop gezelligheid. Onder de noemer Bethlehem Boulevard worden nog tot en met de 24-ste gezellige kerstactiviteiten gehouden op meerdere plekken, waaronder in de Grotestraat, Schuttestraat en het Amaliaplein. Compleet met een stukje cultureel verantwoord theater. Ook komende zaterdag 22 december hoeft niemand zich te vervelen, dan staat van 13.00 tot 16.30 uur het Kerstkorenfestival op het programma. Dit is nieuw in het programma van Winters Almelo. Eerder werd dit georganiseerd door de lokale winkeliersvereniging, maar nu nam Almelo Events dit op zich. Koren uit de brede regio nemen het tegen elkaar op om in kerstsfeer de mooiste optredens te geven. Een deskundige jury kiest dan een uiteindelijke winnaar. Om de gezelligheid wat te verspreiden treden de koren op op vier podia, namelijk in de Citypromenade bij de fontein, de Koornmarkt, het terras van de Societeit en in de Grotestraat Zuid. Om 16.00 uur verzamelen zij zich allemaal op de Koornmarkt voor een gezamenlijk optreden.

(Voorlopig) geen verdieping van kanaal Almelo-Haandrik

ALMELO - Het is het verhaal van het kip of het ei: welke was er eerst? De Provincie Overijssel ziet vooralsnog af van het verdiepen van het kanaal Almelo-De Haandrik, omdat ze denken dat er te weinig animo zou zijn om dit te gebruiken.

De Gedeputeerde Staten van Overijssel zien voorlopig af van het opwaarderen van het kanaal Almelo-De Haandrik. Dit is nu geschikt voor binnenvaartschepen met een laadvermogen tot 700 ton, maar er werd gekeken naar de mogelijkheden om het kanaal geschikt tot maken voor schepen tot wel 1.000 ton. Ook de beperkte breedte van het kanaal en sluisligging zijn actoren die het kanaal beperken in zijn functionaliteit. De kosten die nodig zijn voor het verdiepen van het kanaal zouden echter niet opwegen tegen de verwachte extra vervoersstroom over dit kanaal. Sterker nog, deze daalde juist al enige tijd.

Lange discussie
Het opwaarderen van het kanaal is een plan met een lange geschiedenis. De Provincie Overijssel investeerde eerder al in het opwaarderen voor schepen tot 700 ton, wat zelfs toen al fikse discussie opleverde. Zo constateerde de Rekenkamer Oost-Nederland eerder nog dat het aantal schepen op dit kanaal juist daalde in plaats van steeg. Momenteel maken drie bedrijven actief gebruik van het kanaal. De daling bij de kleine scheepvaart is onder meer ingegeven door de steeds strengere regelgeving, waardoor het aantal kleine schippers daalt. Varen met een kleiner schip met minder lading is dan al snel niet meer winstgevend.

Toekomstperspectief
Vooralsnog lijkt het er dus op dat het totaal opwaarderen van het kanaal het niet gaat halen. Wel kijkt de Provincie naar kleinere verbeteringen om het kanaal aantrekkelijker te maken voor kleinere scheepvaart. Onder meer verbreding zodat schepen in ieder geval tussen Almelo en Coevorden tegelijk heen en terug kunnen varen. Nu is het kanaal nog effectief eenrichtingsverkeer door de smalle opzet.

Jaargang: 5 • Nr 231 • Wk 51

Column Yarden: Loslaten

In de slaapkamer op de benedenverdieping lag Jan op bed. Na een kortdurend ziekbed, in bijzijn van zijn lieve vrouw Greetje, overleed hij op 81 jarige leeftijd. Samen stonden we naast zijn bed en ik nam de lieve woorden die ze sprak over haar grote liefde in me op.

Jan zijn vaste plek aan de vierkante eettafel werd vrijgehouden. Zijn puzzelboekje en leesbril geduldig wachtend op hun eigenaar. We dronken een kop koffie en Greet begon te vertellen. Ze hadden geen kinderen, weinig contacten, leefden hun eigen leven maar waren al ruim 50 jaar onafscheidelijk en gelukkig met elkaar. Hoewel Greet duidelijk te kennen had gegeven dat Jan niet thuis opgebaard kon worden en overgebracht zou worden naar ons uitvaartcentrum, merkte ik hoeveel moeite het haar kostte om haar Jan uit huis te laten vertrekken. Ik realiseerde me dat ik haar ook nog eens alleen zou achterlaten op het moment dat we haar man zouden overbrengen en dat wilde ik eigenlijk niet. Ik vroeg haar of ze met me mee wilde rijden achter de rouwauto aan naar het uitvaartcentrum. Ze zou dan ook bij de laatste verzorging van Jan kunnen zijn en, mocht ze dit willen, kunnen meehelpen. Haar tranen begonnen te vloeien… ''Echt?'' vroeg ze. Ze had niet verwacht dat dit kon en mocht. Natuurlijk kan dit ook niet elke situatie maar het kon en ik voelde dat ik dit voor haar moest doen. Jan werd keurig opgebaard in zijn mooiste pak die ze jaren geleden speciaal hadden aangeschaft voor dinertjes tijdens hun vakantie op een cruiseschip.

Op de dag van de uitvaart wilde Greet graag dicht bij Jan blijven en ze zat dan ook tijdens zijn laatste rit naast de chauffeur in de rouwauto. Via een prachtige route langs de boerderij waar Jan ooit werd geboren kwamen we aan bij het crematorium.

Tijdens de plechtigheid werd Jan liefdevol herinnerd met mooie, zorgvuldig gekozen woorden en zijn lievelingsmuziek. Na de plechtigheid begeleidde Greet hem zolang mogelijk en ging met Jan mee tot aan de crematieruimte. Tijdens de koffie vertelde Greet dat ze van tevoren niet had gedacht dat een afscheid zó mooi en waardig kon zijn. Ze zou, naast dat ze natuurlijk nog heel veel aan Jan zou denken, ook nog vaak aan ons denken. Een goed afscheid helpt je écht verder…

Henri Dijkslag, Yarden uitvaartzorg

Verschillende columns zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl

Hardlopend 2018 uit

ALMELO - Voor het 43ste jaar organiseert de Almelose Atletiek Vereniging SISU op 31 december de traditionele Oudejaarscross in het Nijreesbos over een volledig onverhard en zeer uitdagend parcours.

Dit jaar is wederom gekozen voor Het Nijreesbos. De plaats waar het allemaal begon voor SISU. Het deelnemersveld wordt verdeeld in verschillende categorieën. Volwassenen kunnen kiezen voor 5 of 10 kilometer en er is een kidsrun van 1 km en voor de junioren 2 kilometer. Per afstand zijn er verschillende starttijden. Zo start de 10 kilometer om 10:30 uur, de 5 om 11.45 uur en de 2,5 kilometer om 12:30 uur, 1,5 kilometer om 12.50 uur en de kidsrun van 1 kilometer om 13.00 uur. De inschrijving sluit 40 minuten voor aanvang bij restaurant Liedenbaum. Tusveld 95, 7627 NW Bornerbroek. Het Nijreesbos is de plaats waar het allemaal begon voor SISU. De nadruk zal dit jaar nog meer dan anders komen te liggen op een echte crossloop. De omgeving leent zich uitstekend voor een cross en we hebben wederom een geweldig parcours samengesteld waar elke atleet zijn krachten kan meten met de elementen in een unieke bosrijke omgeving. Loop jij ook mee dit jaar? Inschrijven kan via www.inschrijven.nl of op dag zelf vanaf 9:00 uur tot 40 minuten voor aanvang van de afstand. Zie ook de site van Sisu: https:www.sisu.nl/oudejaarscross/

Column

Evert Voortman

Vurige wekke doonderdagmiddag was in 't Park 't ofscheaid van Evert Voortman van de Rabobaanke Riessen-Eanter. Hee geet officieel op töafelkesoawend met pensioen en wordt op-evolgd duur Hans van 'n Breenks. Nen hoop mooie wöarde zeent 'r ezegd. En zo heurt det ook biej 'n ofscheaid. Mer in de kraanten leaz-iej vake nit wat zon ofscheaid tot een móói ofscheaid maakt. Loa'w doarumme nog eawen noa-diesel.

Nen fossen vearen in 't gat, zit nit makkelijk. Zo gong 't Evert ook, net as een poar joar terugge toen z'um dee ridderorde deden. Hee löt det ongemak dan ook eawen vernemmen. Dan zeg'e dinge as: "Geleuwt alns nit" of "nemt het vuural met nen korrel zoolt."

Evert zinnen opvolger, Hans Brinks, dee um "Het Allerleukste Opa-book", want vuur zinne twee potnötten is Evert net zonnen geveuligen groffa as aandere geveulige groffa's.

En heel biejzeunder: op 't scheaiden van de moarkt heurden dee eai-volle, grote zale van 't Park Evert hardop pochen op zinne baanke: "Je kunt wel zeggen dat we hier in het oosten wat behoudend zijn, maar wij hadden wél als eerste de jongste vrouwelijke commissaris van Nederland." Det klopt inderdaad, want Janneke Kreijkes was een poar joar terugge met 26 zommers inderdaad een jongsten vrouwelijken Rabo-commissaris. Volgens Evert is de rest van 't laand skieliijk evolgd. Loa'w hoppen det de baanke Janneke kan vaste-hoolden, mer ik weet nit…. Ik heb al heurd det'e hen vriejen geet noar Genemuden. Mer vruit, ofstaanden telt rechtvoort alverdan meender en de snelweg tusken Zwolle en Almelo koomp der vaste nog wal ne keer.

Zo mear geeld oawer 'n balken goojn hef Evert nooit edoan. As ofscheaidskedootje löt hee gin kostboar monumeant noa, mer met de gemeente is of-esprökken det een gemeentelijken bloombak vuur de dure van baanke een "Evert Voortmanbloombak" mag worden eneumd.

Wat wál opvöl was det Evert vuural van de leu in Eanter zea det ze geveul vuur humor hadden. Zukke dinge hardop zeggen is netuurlijk aaltied heel gevoarlijk. Want a'j der ene oet 'n schoof trekt….dan doo'j aandern al gaauw tekort. Het Riessender volk zol al vlot können deanken det ze meender geveul vuur humor hebt dan de noabers oet Eanter… Mer Evert is duur de joaren hen netuurlijk zelf ook alverdan mear Riessens klook ewörden. Want a'j noa oew pensioen in Eanter weelt bliewen wonnen is 't vanzelf nit verkeerd um biej 't ofscheaid nog eawen hardop te zeggen det de leu in Eanter geveul vuur humor hebt. In Riessen veende viej det wal humor.

Gerrit Dannenberg

Dr. Don geeft uitleg over veilige en natuurlijk uitziende rimpelbehandelingen

HENGELO - Rimpels en huidveroudering kunnen goed behandeld worden met injectables. Zoals BOTOX en Tijdelijke Fillers (met lichaamseigen stoffen).

Een vraag aan Dr. Don. Wat zijn eigenlijk injectables? Botox en Fillers zijn allebei voorbeelden van injectables. Beide worden ingespoten in de huid met rimpels. Het grootste verschil tussen BOTOX en Fillers is dat Fillers rimpels of lijntjes opvullen. BOTOX zorgt ervoor dat gezichtspieren weer ontspannen en rimpels kunnen verdwijnen Zoals bij de fronsrimpel.


Goed advies
Inmiddels worden er jaarlijks meer dan 400.000 injectables behandelingen uitgevoerd in Nederland. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Ze zorgen voor een jonger en frisser gezicht. Dr. Don: "Zorg wel dat een ervaren arts de injectable plaatst. Een versteend uiterlijk is natuurlijk nooit de bedoeling. Ik beschrijf aan mijn cliënten dat het resultaat van de behandeling te vergelijken is met een jongere versie van jezelf. Als het kan een beetje mooier". Bij Clinique Dr. Don is er al een rimpelbehandeling voor €90,- euro met BOTOX. Kijk voor meer informatie ook op: www.cliniquedokterdon.nl

Eindejaarsknallers bij Autogroep Twente

TWENTE - Van 27 december tot en met 31 december is het tijd voor de Eindejaarsknallers bij Autogroep Twente. Vijf dagen lang mogen meer dan 50 geselecteerde modellen met ruime korting de showroom verlaten.

"In de aanloop naar het nieuwe jaar willen we graag meer ruimte in onze showrooms zodat we straks weer nieuwere modellen kunnen presenteren. Daarom houden we een grote opruiming tijdens de laatste dagen van het jaar." Aldus Koen van Grootel namens Autogroep Twente. De korting is van toepassing op de geselecteerde actiemodellen. Deze zijn in de showroom te herkennen aan de rode stip. Autogroep Twente behoort met vestigingen in Hengelo, Enschede en Almelo tot een van de grotere autobedrijven in de regio. Behalve Hyundai dealers zijn ze een universeel autobedrijf voor de verkoop en onderhoud van alle merken auto's. Oudejaarsdag zijn de vestigingen van Autogroep Twente geopend tot 13.00 uur. Voor de overige dagen gelden de normale openingstijden.

'n Kalender löp op
de leste blaadjes...

Maandag 24 december 10:00

Laatste wedstrijd van 2018 voor Heracles Almelo

ALMELO - Komend weekend staat de laatste Eredivisiewedstrijd van 2018 op het programma voor Heracles Almelo. De Almelose formatie neemt het zaterdagavond in Rotterdam op tegen Excelsior.

De wedstrijd van zaterdagavond zal er voor beide teams één met grote belangen zijn. Excelsior staat op een veertiende positie op de competitieladder, terwijl de Heraclieden het met een zevende plek beduidend beter doen in de competitie. Echter is het verschil tussen beide ploegen momenteel sléchts zeven punten in het voordeel van Heracles Almelo.


Programma
Heracles Almelo bivakkeert zoals vermeld in de middenmoot van de Eredivisie. In de middenmoot is het ongemeend spannend met meerdere clubs die dicht bij elkaar staan. Zo is het verschil tussen de nummer vijf (AZ) en de nummer zestien (FC Groningen) nog maar negen punten. Om een goede beurt op de ranglijst te maken heeft Heracles Almelo dus een goed resultaat nodig. In feite kan Heracles Almelo bij een goed resultaat de eerste seizoenshelft nog afsluiten als de nummer vijf, terwijl sc Heerenveen en VVV-Venlo nog over de Almeloërs heen kunnen bij een verlies in Rotterdam.


Punten pakken
Voor de club uit Rotterdam is het van belang om de punten in eigen huis te houden. Het team van trainer Adrie Pooldervaart kan met een overwinning een grote stap zetten richting de middenmoot en dus nog een jaar Eredivisievoetbal. Op de ranglijst bedraagt het verschil met een plek om promotie/degradatie nog maar twee punten voor Excelsior.


Komt u ook?
Wil jij Heracles Almelo steunen en deze belangrijke uitwedstrijd bezoeken? Kaarten voor het uitvak zijn te koop via www.heracles.nl/kaartverkoop of in de FanServiceShop. Heracles kijkt al uit naar uw aanwezigheid om samen deze laatste wedstrijd van het jaar te vieren.

1Twente in kerstsfeer

ALMELO – De zender 1Twente, die ook digitaal te beluisteren is in heel Twente, brengt rond de kerstdagen diverse bijzondere programma's op radio en tv. Het uitzendschema biedt veel programma's waar muziek in zit en programma's waar met de hele familie naar kan worden gekeken.

De kerstprogrammering begint op zaterdag 22 december. Om 18.00 uur is dan de tv-special te zien van de Winterse 50, de jaarlijkse kersthitlijst van 1Twente. Op 24 december, de dag voor kerst, zijn vanaf 12.00 uur twee regionale speelfilms te zien. De films 'Moord is geen kunst' en 'Het syndicaat' zijn gemaakt door Thomas Verlaek en Martijn Stuart. Op Kerstavond om 18.00 uur het 1Twente Nieuws, gevolgd door een kerstaflevering van Jij in de Wijk en een registratie van de Volkskerstzang Hengelo. De drie programma's worden de hele avond elk heel uur herhaald.

Eerste Kerstdag
Op Eerste Kerstdag brengt 1Twente vanaf 12.00 uur drie specials: de voorstelling Quasimodo van muziektheatergroep Servus uit Almelo, gevolgd door de presentatie van Tank, over wielrenner Bram Tankink uit Haaksbergen, en de documentaire Topjaar zonder prijzen, over het seizoen 1974/'75 waarin FC Twente zeer succesvol was maar geen prijzen pakte. Op Tweede Kerstdag om 12.00 uur de voorstelling Eeuwig Jong van de Hengelose Revue, gevolgd door optredens in Kerst met GroofZ en opnieuw de documentaire Topjaar zonder prijzen. De programma's worden steeds herhaald. Op de radio bij 1Twente komen de programma's vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag live vanuit de Stadsherberg in het Stadhuis van Enschede. Tijdens beide kerstdagen zijn de vaste dj's van 1Twente op de vertrouwde tijden te horen met hun eigen programma's. Overdag is er elk uur actueel lokaal en regionaal nieuws te horen. De complete programmering voor de feestdagen is te vinden op de site 1twente.nl.

Lezing 'Dit is autisme' enthousiast ontvangen

ALMELO - In het volledig uitverkochte Theaterhotel Almelo woonden 12 december ruim 800 mensen de lezing 'Dit is autisme' bij.

In de pauze en na afloop ontvingen sprekers Colette de Bruin (orthopedagogisch gedragsdeskundige en grondlegger van de Geef me de 5-methodiek) en Fabiënne Naber (neurofysisch gedragswetenschapper) lovende reacties en beantwoordde een team van Geef me de 5-deskundigen en vrijwilligers allerhande vragen. 'Het is zo nodig om te begrijpen wat autisme is', vertelt Colette de Bruin. 'Of ze nu jong of oud zijn, veel of weinig streepjes (kenmerken van autisme) hebben, iedereen met autisme heeft last van dezelfde acht storingen. Dat kan zich op veel manieren uiten. Als je de oorzaak van dat gedrag kunt plaatsen, heb je ook de meest effectieve aanpak onder handbereik.'

Beeldende lezing
'De uitleg over de werking van het brein in combinatie met filmpjes en praktijkvoorbeelden waren zeer beeldend', vertelt een zorgverlener van een woon-zorginstelling. 'Colette en haar Geef me de 5 methode zijn niet nieuw voor me, maar deze lezing was verdiepend en inspirerend. Ik zou graag willen dat we er binnen onze instelling mee gaan werken. Misschien toch eens vragen of ik geen post-hbo-opleiding van Geef me de 5 mag doen.' 'Geweldig om te zien hoe anders, positiever en met meer vertrouwen, mensen weer naar huis gaan na zo'n lezing', vertelt Manon Knook. Ze is ambassadeur van het eerste uur en ze heeft een netwerk van ambassadeurs opgezet. 'Geef me de 5 heeft ons leven veranderd. We hebben positiever contact, mijn zoon is veel zelfstandiger geworden en weet zich nu in veel meer situaties goed te redden. Ook in sociale. Dit gun ik zoveel meer gezinnen.'

Vervolg
Op 13 maart 2019 komt Geef me de 5 opnieuw naar Almelo met de lezing 'De aanpak bij autisme'. Kaarten zijn voor € 15 euro te reserveren via www.geefmede5.nl.
Op 9 mei 2019 gaat de Geef me de 5 Basiscursus van start in Almelo.

Ga voor meer informatie naar www.geefmede5.nl.

Familieactie halve seizoenkaarten

ALMELO - De WinterTopWeken zijn in volle gang.

Komende zaterdag staat de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft op het programma, maar met de WinterTopWeken leven we al voorzichtig toe naar de duels die na de winterstop gespeeld worden. Tot en met komende zaterdag profiteer je van stapelkorting op de halve seizoenkaart, het perfecte cadeau voor iedere Heracles Almelo-familie.


Korting
Bij afname van twee halve seizoenkaarten profiteer je van 10% korting, bij drie halve seizoenkaarten van 15% korting en bij vier of meer halve seizoenkaarten krijg je zelfs 20% korting op het totaalbedrag.

Qmusic Kerstbal

ALMELO - Op 22 december is er van 22.00 uur tot 01.00 uur het Qmusic Kerstbal in Preston Palace Almelo. Kom jij ook all-inclusive feesten op de foutste muziek?


Tijdens deze avond kunt u all-inclusive genieten van meezingers en veel foute hits uit de 80's, 90's en zero's! Dansen, feesten en herbeleven van de foute hits aller tijden, die eigenlijk best goed zijn. Houd jij van een fout feestje? Zorg dat jij erbij bent! Bij uw all-inclusive ticket zit het volgende inbegrepen: entertainment met goede live muziek en toegang tot Qmusic Kerstbal, alle drankjes uit het assortiment (zowel binnenlands als buitenlands gedistilleerd), warm en koude buffetten in het uitgaanscentrum met overheerlijke gerechten, toegang tot de indoor-kermis tot 23:00 uur en spelfaciliteiten, zoals bowlen, midgetgolf, snooker en biljart. Tickets zijn all-inclusive en kosten €47,50. Deze zijn te bestellen op: https://www.prestonpalace.nl/.

Het Zwanenmeer

ALMELO - Op zaterdag 22 december speelt Het Zwanenmeer in Theaterhotel Almelo. Het Zwanenmeer is één van de meest uitgevoerde balletten ter wereld en veel van de huidige uitvoeringen sluiten nog nauw aan bij het origineel van Marius Petipa en Lev Ivanov.


Het ballet geldt als één van de hoogtepunten van het klassiek-romantische balletgenre en is geschikt voor jong en oud, een familievoorstelling bij uitstek. Kaarten voor Het Zwanenmeer kosten € 35,50 voor 1e rang, € 30,50 voor 2e rang en zijn te bestellen op: https://www.stadstheateralmelo.nl/bestel/757.

Extra koopzondagen

ALMELO - Op 23 december is er een extra koopzondag in de binnenstad van Almelo. De winkels zijn dan geopend van 12.00 uur tot en met 17.00 uur.

Kom gezellig winkelen op koopzondag in het centrum van Almelo. Wist je dat je op (koop)zondagen gratis kunt parkeren in Almelo? Zowel in de garages als op straat! Bij de garages moet je wel een kaartje trekken, maar tegen een nul-tarief (gratis dus) kun je met ditzelfde kaartje weer uitrijden. Let op: niet alle ondernemers doen mee aan iedere koopzondag, kijk daarom eerst op de website of Facebookpagina van jouw favoriete winkel of ze geopend zijn.

Praat met tiener over alcohol

TWENTE - Rond de feestdagen genieten we allemaal van lekker eten, gezelschap met familie en... natuurlijk een wijntje, een glas champagne of biertje. Maar wanneer u kinderen hebt in de tienerleeftijd is het doel juist om hen zo veel mogelijk weg te houden bij alcohol. Dit blijkt nog steeds een uitdaging voor ouders.

Uit landelijke cijfers blijkt dat afgelopen jaar 43 procent van de jongeren van 12 tot en met 17 jaar ooit alcohol had gedronken. 30,9 procent van deze groep was een actieve drinker ten tijde van het CBS-onderzoek. En 14 procent van de jongeren is zelfs te typeren als zware drinker; dit omvat ten minste eens per week zes glazen alcohol bij jongens en vier glazen voor meisjes.


Strenge handhaving
Wanneer uw tiener op pad gaat naar een schoolfeestje of in de horeca zal er naar verwachting streng gecontroleerd worden. Sinds 1 juli 2014 is de alcoholleeftijd omhoog gegaan van 16 naar 18 jaar. Dit ging gepaard met een grote landelijke campagne - NIX18 - met als doel om tieners weg te houden bij de alcohol. Met helaas dus nog niet het gewenste effect. Gemeenten en politie zien tegenwoordig streng toe op de naleving van de regels in de horeca, waardoor hier in ieder geval moeilijker aan drank te komen is.


Risico's onderschat
Twentse tieners dronken ook voor de verhoging van de alcoholleeftijd al relatief vroeg en relatief veel. Het is een gegeven dat het gebruik van drank op jongeren leeftijd in delen van Twente nog een ingeburgerd fenomeen is. Ouders onderschatten dan ook te weinig de grote risico's waar hun kind zichzelf aan blootstelt. Te veel en te vaak drinken kan namelijk zorgen voor concrete hersenbeschadiging, een ontwikkelingsachterstand en andere, eveneens vervelende gevolgen bovenop de gebruikelijke kater. In Twente kennen we onder meer het fenomeen van de keten; gezellige hangplekken waar jongeren vaak zonder direct toezicht zichzelf vermaken, waarbij drank ook vaak een factor is. De Noordoost-Twentse gemeenten voeren een positief voorlichtingsbeleid om jongeren met keten te wijzen op de regels en de gevolgen van overtredingen. De gemeenten zijn blij dat uiteindelijk veel jongerengroepen zich uit eigen beweging aan de regels houden; dit voorkomt namelijk dat gemeenten strenger gaan handhaven waardoor de 'keetcultuur' in gevaar zou komen.


Praat met uw tiener
Het beste advies vanuit de overheden en gezondheidsexperts is simpel: praat met uw kind over de gevolgen van alcohol zowel op korte als lange termijn. Tieners die drinken brengen niet alleen zichzelf gezondheidsschade toe, maar riskeren ook fikse boetes. Zo levert bezit van alcohol tussen de 12 en 16 jaar een boete op van 45 euro. Een 16 of 17-jarige die betrapt wordt met drank mag zelfs 90 euro afrekenen.

ROC van Twente doneert kerstpakketten

ALMELO - Een groot aantal medewerkers van ROC van Twente heeft zijn kerstpakket gedoneerd aan een goed doel. In ieder geval 40 pakketten zijn overhandigd aan Kamer-Raad. Kamer-raad is een woon-werk-leer-huis voor jongeren die een opleiding volgen aan ROC van Twente en die door omstandigheden niet over een goede thuissituatie beschikken. Ook Voedselbank Midden Twente mocht dit jaar een stapel pakketten in ontvangst nemen.

Op dit moment maken 40 studerende jongeren gebruik van een woonvoorziening van Kamer-raad in Enschede, Hengelo en Almelo. Studenten kunnen bij Kamer-raad terecht als ze gemotiveerd zijn een studie te volgen en er redenen zijn waardoor thuis studeren onmogelijk is. Bij Kamer-raad hebben ze een veilig onderkomen en kunnen ze in alle rust studeren. Alle studenten hebben een persoonlijk begeleider van Humanitas onder Dak, die hen begeleidt in het zelfstandig wonen, leren en werken. Vanzelfsprekend kunnen ze bij ROC van Twente terecht voor hun studie en passende begeleiding.


Kamer-raad
Kamer-raad maakt onderdeel uit van de Stichting Humanitas onder Dak Twente (HOD). Humanitas werkt in dit project samen met tal van partners, waaronder Jarabee en de gemeentes Enschede en Almelo.


Voedselbank
De Voedselbank Midden Twente is er voor mensen die om uiteenlopende redenen zodanig in (financiële) problemen zijn geraakt, dat zij geen of onvoldoende geld hebben om voedsel en andere levensmiddelen te kopen. Voedselbank Midden Twente is er voor personen en gezinnen die woonachtig zijn in de omgeving Hengelo, Borne en Hof van Twente. De pakketten zijn een mooi extratje voor gezinnen die het niet breed hebben. Zo kunnen ook zij mooie kerstdagen vieren met extra lekker eten en gezelligheid met de hele familie.

FC Twente sluit eerste seizoenshelft thuis af

ENSCHEDE - FC Twente speelt op vrijdag 21 december de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft tegen thuis tegen N.E.C.

De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 (voor Kidsclub en Young Reds voor € 7,50) en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Voor de wedstrijd tegen N.E.C. heb je een Clubcard nodig, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld. De ploeg van trainer Marino Pusic staat na de twee uitoverwinningen bij FC Volendam en SC Cambuur op de vierde plaats, 3 punten achter koploper Sparta. Na de winterstop speelt FC Twente eerst op zondag 13 januari de uitwedstrijd tegen MVV en vervolgens op vrijdag 18 januari weer thuis tegen Jong FC Utrecht.

Lichtjestocht Beeklustpark

ALMELO - Op de avond van 24 december, de avond voor kerst, verandert het Beeklustpark in Almelo in een wereld die lijkt op die van ongeveer 2000 jaar geleden.

Het is het bekendste verhaal ter wereld, de geboorte van Jezus. Nagespeeld door 70 vrijwilligers in historische kostuums. U kunt een wandeling maken langs bekende figuren en historische taferelen (de Romeinse soldaten, de overvolle herberg, de engelen, de herders, het paleis van Herodes en natuurlijk de stal). Er is gratis warme chocolademelk, koffie, thee en limonade en voor wie dat wil, tijd voor een gesprekje en een gratis city bijbel. De toegang is gratis, u kunt wel een vrije gift geven bij de koffiekraam. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/Lichtjestochtalmelo/.

Jeans in Theaterhotel Almelo

ALMELO - Jeans speelt op woensdag 26 december in Theaterhotel Almelo. Met de afgelopen theatershows Magic en A Brand New Day is Jeans op succesvolle wijze een geheel nieuwe weg in geslagen.


Met nieuwe, jonge talenten in de cast en verhipping in setting, muziek en choreografie. Het zorgde voor enthousiaste reacties van publiek, theaters en pers. Met 'Blame it on the boogie', zet Jeans die stijgende lijn voort met een geheel nieuwe productie die wederom garant zal staan voor een spetterend muzikaal feest en een lust voor het oog, voor jong & oud! Met een nieuwe cast en een live-band wordt u meegenomen op een swingende reis langs diverse muziekstijlen en grote hits. Jeans is op 26 december van 15.oo uur tot 18.00 uur en kost € 32,50 voor 1e rang-kaarten.

De Brooker Kwis

BORNERBROEK - Op 28 december 2018 is De Brooker Kwis in Bornerbroek. De Brooker Kwis staat in het teken van gezelligheid, saamhorigheid, spanning, sensatie en strijd.

Je team kies je zelf, en dan kiezen jullie een captain aan die het team vertegenwoordigt. Jullie krijgen een Kwisboek mee met zo'n 100 vragen en hilarische opdrachten. Het team dat de meeste punten heeft behaald wordt de winnaar van de Brooker Kwis 2018 en krijgt een prijs uitgereikt tijdens de feestavond op zaterdag 12 januari 2019 in het Brookshoes. Meld je aan via https://bit.ly/2JHUpcR.

Kern met Pit Trofee

BORNERBROEK - De nieuwe, vorig jaar aangelegde, Bornerbroekse beleeftuin is kanshebber op de Kern met Pit Trofee en de daar aan gelieerde € 3.000.

Een prijs die wordt uitgereikt aan het meest succesvolle Overijsselse buurtinitiatief. De ruime kippenren is gerealiseerd met de subsidie van Kern met Pit.

Stemmen
Om aanspraak te maken op de trofee dient de beleeftuin de meeste stemmen te vergaren. Dus hierbij doen het Theresiahof, Stichting Dorpsbelangen Bornerbroek en Sportbedrijf Almelo graag een beroep op het Twentse noaberschap van de Bornerbroekse gemeenschap: stem! Stemmen kan op de website www.kernmetpit.nl. Ga daar naar het kopje Stemmen en laat bij de provincie Overijssel je stem achter op 'Tref je buur bij de kippenschuur'.

Geldbedrag welkom
Naast de erkenning van de trofee kan de beleeftuin de € 3.000 goed gebruiken voor onderhoud en wellicht aanschaf van nieuwe beleefelementen. Sinds de bouw van de beleeftuin is de tuin een ware ontmoetingsplaats voor Bornerbroekers geworden en scheppen de bewoners van het Theresiahof met veel plezier een luchtje. Een absoluut voorbeeld van het verbeteren van de directe leefomgeving!

Voorkom een december-inbraak

TWENTE - De maand december is traditiegetrouw populair bij het dievengilde. In de donkere dagen van het jaar is altijd een toename van het aantal inbraken te zien, waarbij met name de kerstdagen en jaarwisseling vaker doelwit zijn van criminelen.

Dat de donkere dagen van het jaar populair zijn komt niet als een verrassing. Hoewel er ook voldoende inbrekers overdag werken, is het inbreken in de avonduren een stukje makkelijker in deze tijd van het jaar. Mensen zitten immers binnen, zijn meer gericht op de TV of familie en daarom wat minder waakzaam. Ook het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid signaleerde afgelopen jaren dat er tijdens feestdagen anderhalf tot twee keer zo vaak wordt ingebroken in vergelijking met andere tijden van het jaar.


Lang van huis
Op de kerstdagen en tijdens de jaarwisseling zijn veel bewoners langere tijd van huis, zeker in de avonduren. Terwijl u bij kennissen een kerstdiner viert, slaan inbrekers wellicht hun slag in uw woning. Gelukkig kunt u zelf veel doen tegen een vervelende inbreek.


Tips
De belangrijkste tip is er eentje die veel mensen toch nog negeren: sluit ramen en deuren goed af. Een open bovenraam is zo goed als een uitnodiging voor een gemotiveerde geveltoerist. Trek niet alleen de deuren dicht, maar draai ze ook echt goed op het slot. Hoe meer fysieke hindernissen uw spullen en een indringer, hoe minder aantrekkelijk de woning is. Ook het gebruik van verlichting is verstandig om inbrekers te ontmoedigen. Enkele tijdschakelaars in de woning zorgen ervoor dat uw huis bewoond lijkt. Gaat u een avond of wat langer weg? informeer dan ook de buren dat u elders bent. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden. Hebt u kostbaarheden in huis? Leg bijvoorbeeld laptops en dure smartphones uit het zicht van de ramen.


Buurtpreventie
Er zijn ook in veel gemeenten WhatsApp-buurtpreventiegroepen actief waar u zich bij aan kunt sluiten. Buurtbewoners kunnen elkaar dan waarschuwen bij verdachte situaties. Zeker in combinatie met een waarschuwend bord in uw straat of wijk schrikt dit inbrekers af. In diverse gemeenten worden zelfs gratis borden ter beschikking gesteld om dit te versterken.

Slotconcert Almelose mannenkoren met kinderkoor

ALMELO - Het slotconcert van de jubilerende Almelose mannenkoren, Almelo's Mannenkoor (AMK) en Almelo's Christelijk Mannenkoor (ACM) is zondag 23 december om 16.00 uur in de Sint-Georgiusbasiliek.

In aanwezigheid van de commissaris van de Koning Andries Heidema sluiten de beide koren het jaar, waarin zij het 100-jarig jubileum vieren, af. Het optreden van kinderkoor De Vrije School Almelo geeft een extra dimensie aan het concert en legt de verbinding naar de toekomst.

Nieuw fonds
De Almelose mannenkoren willen dat zingen onder jongeren wordt gepromoot. Daarom stellen zij een bedrag beschikbaar om een nieuw kinder-/jeugdkoor op te richten. Onder het motto 'Wij geven onze stemmen door' willen de mannenkoren dat ook in de toekomst jongeren kunnen zingen in een koor. Tijdens het concert wordt de hoogte van de cheque bekendgemaakt. De in het leven geroepen commissie gaat zich bezighouden met hoe het nieuwe fonds handen en voeten krijgt.

Concertprogramma
Het programma Concert in Kerstsfeer bestaat onder andere uit werken van Händel's Messiah, de Messe in G-dur van Lüderitz en stemmige kerstliederen. Bijzonder is dat de meeste muziekstukken door de gezamenlijke koren worden gezongen, wat een imponerend gehoor zal geven. De befaamde sopraan Armanda ten Brink soleert met het Ave Maria van Giulio Caccanini en zingt mee met een aantal andere werken. Muzikale ondersteuning wordt verleend door de pianisten Frank den Bakker, Han Kolthof, Nadja Fedosova en het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia. Dirigenten zijn Frank den Bakker, Christian van den Berg, Nick Moritz en Marieke Zoutendijk.

De toegang tot het concert is gratis. Uiteraard wordt een vrije gift zeer op prijs gesteld.

High-tech oplossing voor een rookverslaving?

ALMELO - Tactus verslavingszorg, de Universiteit Twente, Het Medisch Spectrum Twente en de Ziekenhuisgroep Twente krijgen een subsidie voor een nieuw onderzoek dat mensen moet helpen om te stoppen met roken.

Het aantal mensen dat rookt neemt al vele jaren af. Onder meer door het groeiend inzicht in de schadelijke gevolgen, maar ook overheidsbeleid om roken steeds minder aantrekkelijk te maken. Ondanks dit alles rookt toch nog zo'n 23 procent van alle volwassenen; ongeveer 3,16 miljoen mensen. Jaarlijks overlijden ongeveer 20.000 mensen in ons land als gevolg van het roken.


Onderzoek
De zorgpartners willen samen kijken hoe de tabaksafhankelijkheid verder teruggedrongen kan worden door middel van een bijzonder stukje technologie: virtual reality. Dit moet rokers dan in een veilige en gepersonaliseerde omgeving helpen om van het roken af te komen. Met name voor mensen met psychiatrische aandoeningen, een verstandelijke beperking of laaggeletterdheid kan zo'n methode effectiever zijn dan traditionele vormen van voorlichting. Psychiater Joanneke van der Nagel zal het onderzoek leiden. De groep ontvangt 70.000 euro subsidie om hiermee aan de slag te gaan.


Hoe het werkt
Met de virtual reality methode willen de onderzoekers mensen blootstellen aan gesimuleerde situaties die de trek in een sigaret stimuleren. Hun lichamelijke reacties kunnen dan gemeten worden. Door het aanleren van technieken om de zelfcontrole te versterken leren rokers hoe zij deze trek in een sigaret kunnen verminderen. Dit moet een goed inzicht geven in welke situaties voor hun risico opleveren zodat zij zich beter kunnen wapenen.

Open Huis in stadskerk De Bleek

ALMELO - Zoals stadskerk De Bleek al vele jaren doet, houden zij dit jaar weer een open huis op tweede kerstdag. Ontmoet nieuwe mensen, en wees het alleen zijn de baas. Bezoek de kerk op tweede kerstdag.

U kunt vanaf half twee binnenlopen bij de stadskerk. In een zaal wordt een Franse film vertoont, en in de andere zaal kunt u spelletjes spelen en nieuwe mensen ontmoeten. Vaak kan ook iets creatiefs gedaan worden. Tussendoor presenteren gastvrouwen en -heren allerlei koude en warme hapjes en drankjes. Het open huis duurt van 13.30 tot 17.00 uur en de stadskerk dit gevestigd aan Hofstraat 1 in Almelo. Entree is € 3,50 als bijdrage voor de hapjes en drankjes en u kunt parkeren op het terrein voor de kerk. Voor meer informatie bel naar 0546-826041, mail naar info@debleekalmelo.nl of kijk op de website www.debleekalmelo.nl/.

After Kerstspecial

ALMELO - Tijdens deze dagen rond Kerst en Oud en Nieuw worden de vreugdevolle momenten van het afgelopen jaar gevierd en kijken we uit naar een nieuw begin.

Kom op zondag 30 december vanaf 15.30 uur langs bij de uitvoering in de serie Muziek en Sfeer.De uitvoering heeft prachtige muziek van natuurlijk J.S. Bach, waaronder aria's uit zijn Weihnachts-Oratorium en een aantal variatiewerken op orgel over bekende Christmas Carols. Uitvoerenden zijn: Valeria Boermistrova, mezzosopraan en organist Henk Linker. De uitvoering vindt plaats in de sfeervolle St. Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat te Almelo. De toegang is geheel gratis, u kunt wel een vrijwillige bijdrage geven bij de uitgang. Kijk voor meer informatie op www.orgel-mezzo.nl.

Popquiz XL 2018

ALMELO - Op 27 december wordt de derde editie van de popquiz XL gehouden.

De quiz wordt gehouden in de binnenstad van Almelo. De rondes worden gespeeld in verschillende horecagelegenheden. De quiz begint stipt om 20.00 uur. De opbrengsten van de PopQuizXL gaan naar het goede doel. Je hoeft echt geen 'popprofessor' te zijn om mee te doen aan de PopquizXL. De vragen gaan over muziek waar iedereen mee is opgegroeid.

'De Russen komen'

ALMELO - Jan Bijkerk vertelt op zaterdag 5 januari over Russische componisten die naar het westen zijn getrokken en/of duidelijke westerse invloeden hebben ondergaan.

Hij onderstreept dit met hun muziek. Vanaf de 19e eeuw tot heden zijn er Russische componisten aan te wijzen met een duidelijk westerse oriëntatie. Te denken valt aan Tjaikovsky, Rachmaninov en Stravinsky maar ook Gubaidulina en Denissov. Dit tegenover nationaal Russisch georiënteerde componisten zoals Glinca, Moessorgsky, Borodin en Ustwolskaja. Allen zijn echter sterk door de westerse muziektraditie getekend, het gaat meer om accentverschillen. Zelfs tijdens het communistische regime ontkwam de Russische muziek niet aan de invloed van het Westen.


Kom ook
U bent op zaterdag 5 januari van harte welkom in de Stadskerk De Bleek, Hofstraat 1, Almelo. Aanvang 16.30 uur. Toegang: € 7,50 inclusief koffie/thee en een hapje en drankje na afloop. Parkeren kan op het terrein voor de kerk (gratis) of in één van de parkeergarages in de directe omgeving (betaald)

Voorkom vastvriezend afval in uw container

TWENTE - Met het winterweer in opkomst is het vastvriezen van afval in de container een vaak voorkomend probleem. De Twentse afvalinzamelaars hebben geregeld moeite om afvalbakken te legen wanneer deze bij fikse vorst vastvriezen.

Met name groente, fruit en tuinafval vriest in de winter vaak vast in de container. En wanneer het niet het afval zelf is, dan kan de klep van de container vastgevroren zijn. Er zijn diverse tips om dit ongemak - en een ongeleegde container - te voorkomen. Wanneer het stevig gaat vriezen kan het handig zijn om de container de nacht voor leging in een berging of garage te plaatsen. Bij aanhoudend strenge vorst kunt u de container buiten zowel overdag als 's nachts het beste op een beschut plekje plaatsen. Bijvoorbeeld uit de wind tegen een muur of onder een afdak. Een preventieve maatregel is om onder in de container wat krantenproppen te leggen. Deze nemen vocht op, wat voorkomt dat de rest vastvriest. Wanneer u iwat karton tussen de rand van het deksel en de bak plaatst, zal de deksel minder snel vastvriezen. Nat afval kunt u het beste uit laten lekken voor u het in de bak gooit. Duw afval ook nooit vast in de container, dit kan bij vorst sneller vastvriezen. Doe geen zout of antivriesmiddel in de container om het afval te ontdooien - het is dan niet meer goed bruikbaar voor composteren.

Grootste Judotoernooi Twente een feit

TWENTE - Judo Promotion Twente en Stichting Judosport Oost hebben de handen ineen geslagen en deze unieke samenwerking heeft geleid tot het grootste judospektakel van Twente: 1.100 judoka's met coaches uit Nederland, Duitsland, Canada, Polen, IJsland en Congo.

Strijdtoneel is de Diekmanhal in Enschede. De aftrap wordt gegeven op zaterdagmorgen, 9.00 uur met de judoka's tot 17 jaar. Voor hen is het een heel belangrijk toernooi, een nationaal meetmoment. De Judobond Nederland heeft twee toernooien in Nederland aangewezen als meetmoment: het internationaal Residentietoernooi in Den Haag en het Open Twents Judo Kampioenschap in Enschede. Op deze toernooien kun je je classificeren voor een vervolgtraject richting Europese – en Wereldkampioenschappen. Nohade Riadi (Judo Promotion Twente), Carmen Dijkstra (THAG), Rico Poppinghaus en Rut Bouwhuis (Beiden Stichting Judosport Oost) zijn nu duidelijk in beeld. Dit meetmoment werd zondag gevolgd door een 'gewoon' internationaal toernooi voor de andere leeftijdsgroepen.


Samenwerking
De samenwerking tussen clubs is belangrijk om dit soort topevenementen van de grond te krijgen. In dit geval helemaal: het toernooi werd pas 3 maanden geleden aan Judo Promotion Twente en Stichting Judosport Oost toegekend, terwijl zo'n evenement normaal een voorbereidingsfase kent van ongeveer 1 jaar. Daarnaast zijn ruim 100 vrijwilligers nodig om de zaal inrichting op- en af te bouwen, de jurytafels te bemannen, voor de weging, hoofdjury, kassa, catering, zaalwacht en ga zo maar door. De judoka's van de organiserende clubs deden natuurlijk ook mee en niet onverdienstelijk: De mooiste prestatie komt op naam van Nohade Riadi, die naast het brons op het meetmoment ook het goud pakt in de klasse tot 15 jaar. Op het meetmoment is er ook brons voor Rico Poppinghaus. Zondag is er goud voor Nohade Riadi, Ruben Vaandering en Thijmen Pereboom. Hugo Hesselink en Noa Roesthuis winnen het zilver en brons is voor Noud Karperien, Max Wegdam, Noura Hamad, Chloë Munster, Ruth Bouwhuis, Linde Hanstede en Marijn Hanstede, Abubakr Abdulatipov en Vincent Schreurs.

Kerstbrunch en nieuwjaar high Tea bij nieuwe Mensdoormens

ALMELO - De splinternieuw vrijplaats voor zelfregie en herstel Mensdoormens opent in de komende feestperiode voor het eerst haar deuren voor twee nieuwe bijeenkomsten. Op 'derde kerstdag' 27 december is er een gezellige kerstbrunch en op 3 januari serveren Chantal Soepboer en vrijwilligers een nieuwjaar high tea. Beide activiteiten zijn voor alle mensen die het gezellig vinden en behoefte hebben aan leuk gezelschap van gelijkgestemden.

Mensdoormens is een nieuwe, vrij toegankelijke voorziening voor mensen die psychisch kwetsbaar zijn, worstelen met levensvragen of (al dan niet oude) verslavingsproblemen. Mensdoormens staat hen bij tijdens het herstel, tijdens of na een behandeling. Ze zet daarvoor onder meer ervaringsdeskundigen in. Het is een ideale omgeving om de draad van het leven weer op te pakken of te werken herstel tijdens of na een moeilijke periode.


Nieuw geopend
De vrijplaats is gevestigd in De Hagedoorn aan de Wilgenstraat 11 in Almelo en heeft de deuren in oktober geopend, zonder daar al te veel ruchtbaarheid aan te geven. Initiatiefnemer Chantal Soepboer koos daarvoor bewust en gebruikte de tijd om ervaringsdeskundigen te werven, de vertrekken gezellig te maken en haar organisatie goed op poten te zetten. Intussen zijn de eerste mensen begonnen en hebben zich ook ervaringsdeskundigen als Chantal zelf, gemeld om te helpen.


Niet makkelijk
De periode van kerst is voor veel mensen uit de doelgroep van Mensdoormens geen makkelijke tijd en daarom reikt Mensdoormens hen de hand door in ieder geval twee leuke activiteiten aan te bieden die de dagen doorbreken. Een eenvoudige brunch in plaats van een kerstdiner en een verrassende high tea in plaats van een nieuwjaarsreceptie. Iedereen is welkom, deelnemers en vrijwilligers, maar zeker ook mensen die geïnteresseerd zijn in Mensdoormens.


Kerstbrunch
De kerstbrunch van Mensdoormens is op donderdag 27 december in De Hagendoorn aan de Wilgenstraat 11. Van 11.00 – 13.00 uur. Kinderen zijn ook welkom. Graag aanmelden voor 22 december ivm de boodschappen bij info@mensdoormens.nl


High Tea
De nieuwjaar high tea van Mensdoormens is op donderdag 3 januari van 15.00 – 17.00 uur in de Hagendoorn. Ook graag aanmelden voor 29 december bij info@mensdoormens.nl ivm de boodschappen. Dit is natuurlijk een zeer mooie manier om het jaar op een passende wijze te beginnen met een gezellige ontmoeting tijdens een heerlijke high tea.

Spaanse kerst bingo

ALMELO - Bij Enjoy sportcafé wordt op zaterdag 22 december een Spaanse kerst bingo georganiseerd.

Het beloofd een gezellige avond bij de bingo te worden. Een Spaanse kerst bingo, met Spaanse prijzen, gebruiken en gewoonten. De kosten voor deze bingo zijn voor niet leden €10,- en voor leden €7,50. De prijzen die er te winnen zijn, zijn 4 manden en 2 vleesschotels. De verloting is €0,50 per lot voor een Spaanse jamon. De bingo vindt plaats op zaterdag 22 december 2018 om begint om 19.30. En het sportcafé bevindt zich aan de sluiskade zuidzijde 181 in Almelo.

Ballonnen- fantasie bij Dolle Pret

ALMELO - Op 24 december komt Clown Peter van Ballonnenfantasie verschillende leuke ballonnen maken voor elk kind bij Dolle Pret.

Ga op 24 december langs bij het Kinderspeelparadijs Dolle Pret en krijg gratis een mooi ballondiertje of een andere leuke ballon die Clown Peter voor je in elkaar knutselt. Kinderspeelparadijs Dolle Pret zit gevestigd aan de Noordbroek 2 in Almelo. Clown Peter zal aanwezig zijn tussen 13.00 uur en 15.00 uur bij Dolle Pret dus zorg dat u niet te laat bent voor een leuk ballondiertje of een andere leuke ballon.

WinterShows InnerAll 2018

ALMELO - De WinterShows zijn begonnen! Dit is het moment voor alle cursisten om aan familie en vrienden te laten zien waar zij van houden.


Ook kan je, als je dat leuk lijkt, bij de andere WinterShows komen kijken! De entree voor de WinterShows is gratis en de inloop is vanaf een half uur voor de start van de show. Om er een waanzinnig succes van te maken worden er op de dag zelf nog generale repetities gehouden. Dw WinterShows zijn op 15 december al begonnen en duren tot en met 23 december. De volgende datums van de WinterShows zijn: zaterdag 22 december van 16.00 uur tot 17.00 uur en zondag 23 december van 15.00 uur tot 16.00 uur. De locatie waar de WinterShows gehouden worden is bij het InnerAll Almelo aan de Bornerbroeksestraat 146/150 in Almelo. Komt u ook langs om te genieten van te gekke shows?

Etiquette bij kerstdiner: hoe hoort het?

TWENTE - We zitten al weer midden in december en de kerstdagen staan al weer bijna voor de deur. Van borrels tot familieaangelegenheden en van het kerstdiner tot een kerstgala, december is de maand van de feesten. Als je dan uitgenodigd bent voor een kerstdiner is het wel fijn dat je een beetje weet wat er van je wordt verwacht als gast, oftewel, hoe zat het ook weer met die etiquette?

Als je te gast bent, is het voor je tafelgenoten wel zo fijn als ze niet tegenover iemand zitten die continue op zijn of haar smartphone zit te kijken of er wel erg aparte tafelmanieren op na houdt. Een korte opfrisser voor net tafelgedrag kan voor de feestdagen dus geen kwaad. Een goede binnenkomer bij het diner waarvoor je bent uitgenodigd, is een cadeautje voor diegene die het diner organiseert. Wijn of bloemen vallen vaak in de smaak. Als het moment dan daar is dat men aan tafel gaat, ga dan niet aan tafel zitten voordat de gastvrouw zit of aankondigt dat je mag gaan zitten. Zitten doen we niet onderuitgezakt maar rechtop, benen naast elkaar en geen ellebogen op tafel.


Aan tafel
Eenmaal geïnstalleerd, gelden er aan tafel ook regels om het kerstdiner voor iedereen een aangename gelegenheid te laten zijn. Zo wacht je tot de gastheer of gastvrouw begint met eten of aankondigt dat er begonnen mag worden voordat je begint met eten. Je legt het servet op je schoot voor eventueel gemors. Ga tijdens het diner liever niet van tafel, wanneer dit toch nodig is excuseer je dan en leg je servet op je stoel.


Telefoonstilte
Een andere belangrijke regel: geen smartphones aan tafel! Oprechte interesse tonen in je gezelschap zal worden gewaardeerd. Door vastgeplakt te zitten aan je smartphone laat je eigenlijk zien dat je je gesprekspartner niet interessant vindt. Maar waar praat je dan over? Het credo: houd het positief en gezellig. Vermijd onderwerpen die als beledigend kunnen worden ervaren als taboes, politiek en religie. Haal ook geen oude koeien uit de sloot, daar wordt de sfeer niet gezelliger op. Door te luisteren en vragen te stellen, laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent. Uitgegeten? Laat dit dan zien door je bestek op half vijf te leggen. Bedank tot slot de kok voor het eten en de gastvrouw/heer voor de hartelijkheid.

Finalisten Groene Twinkeling zijn bekend

TWENTE - De finalisten van de Verkiezing 'Groene Twinkeling voor 2019 zijn bekend. Zestien ondernemers uit Overijssel stuurden een voordracht in.

Na uitvoerig overleg heeft de jury gekozen voor: Zuivelboerderij Erf 1 uit Kampen, biologisch dynamische bedrijf De Zonnehorst uit Punthorst en kinderdagverblijf 't Werkel uit Zwolle. Deze bedrijven gaan met elkaar de strijd aan in de finale, die op 23 januari aanstaande wordt gehouden in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer op de Sallandse Heuvelrug tijdens de jaarlijkse groene nieuwjaarsreceptie.

Niet vanzelfsprekend
Het is niet vanzelfsprekend dat biodiversiteit in de bedrijfsvoering is verankerd. Toch raken ondernemers steeds bewuster van de noodzaak. Daar is finalist Harry Bruins van Erf-1 het helemaal mee eens: "Pure volle voeding voortgebracht op onze eigen boerderij in de breedste zin van het woord waar het gaat over functie van de bodem, boer en burger. Voed je deze drie-eenheid niet goed, gaat dit ten koste van bedrijf en biodiversiteit." Wie ook doordrongen is van het belang van biodiversiteit is Henk Bunskoek van de Zonnehorst: "Natuur-inclusieve landbouw is geen nieuwe uitvinding, het wordt al heel lang in Punthorst in de praktijk gebracht. Zonder biodiversiteit geen gezonde landbouw(producten)." Jong geleerd is oud gedaan en dat weet ook finaliste Mariëlle Hettinga van kinderdagverblijf 't Werkel: "Wat als een kind nooit heeft gezien, heeft ervaren wat de natuur in al haar facetten betekent voor ons leven op deze wereld? Hoe gaat dan dit zelfde kind later als volwassene zorg dragen voor onze wereld? Daarom investeren wij in biodiversiteit." Deze maand ontvingen de finalisten een delegatie van de jury. Tijdens het werkbezoek kregen ze de kans om de jury te overtuigen van het feit dat hun onderneming als beste biodiversiteit en bedrijfsvoering weet te verbinden. Met de Groene Twinkeling laten de vier Overijsselse natuurorganisaties zien dat ondernemerschap en biodiversiteit goed samengaan. Bovendien hopen zij bedrijven te stimuleren zich in te zetten voor biodiversiteit in hun omgeving.

Muzikaal het jaar uit bij Podium Paco Plumtrek

ALMELO - Podium Paco Plumtrek heeft zoals ieder jaar de eerste twee avonden van de Kerstvakantie een vol muzikaal programma, met veel verschillende optredens van lokale artiesten.

De programma's van beide avonden zijn mooi divers. Kijk op de website www.pacoplumtrek.nl om te zien welke lokale helden meedoen aan twee sessies met een totaal verschillende opzet. Op vrijdag 21 december staat Undiscovered Covers op het programma. Een nieuwe opzet, met een programma van muzikanten uit de regio, die worden uitgedaagd om onbekende covers te spelen. Speel je ook een paar obscure mooie liedjes die (bijna) niemand kent, wees dan welkom om je voor deze avond op te geven. Solo, met z'n tweeën, of in bandvorm.

si/so/ses/sies
Zaterdag 22 december: de si/so/ses/sies. Ieder jaar aan het begin van de kerstvakantie, zijn er bij Paco Plumtrek de jaarlijkse en inmiddels welbefaamde si/si/ses/sies. Op deze avond spelen muzikanten uit Almelo en omstreken eigen werk. Het gaat beide avonden om blokjes van rond de 15 minuten per act. Er staat een gestemde piano, muzikanten mogen zelf hun gitaar of een ander instrument meenemen. Dit alles in een huiskamersetting op het mooiste podium van Almelo.


Kom ook
Beide avonden beginnen om 20.00. De entree is 5 euro. Podium Paco Plumtrek is gevestigd in de Kolkschool aan de Bornerbroeksestraat 19 in Almelo. Reserveren kan via www.pacoplumtrek.nl

Scrooge in show

ALMELO - Scrooge speelt in december meerdere shows in het Theaterhotel in Almelo.


Regionale professionals en amateurs spelen samen een vermakelijk spektakel over de verbitterde vrek die gierig alles afwijst wat plezierig is. Maar op de avond voor Kerst krijgt hij nare dromen over zijn eigen harteloosheid. Net op tijd komt hij tot inkeer. En tijdens het kerstfeest deelt de 'onmeunige knieperd' z'n eigengemaakte Twentse knieperkes rond! Scriptbewerking: Laurens ten Den (Het Verzet Kraakt, Van Katoen en Nu, Van Jonge Leu en Oale Groond). De shows zijn op: 23 december van 20.00 uur tot 23.00 uur, 24 december van 20.00 uur tot 23.00 uur, 25 december van 15.00 uur tot 18.00 uur, 28 december van 14.00 uur van 17.00 uur en 29 december van 20.00 uur tot 23.00 uur. De kaarten kosten € 32,50 voor 1e rang en € 27,50 voor 2e rang.

Dag uit tweede Kerstdag

ALMELO - Beleef op 2e kerstdag een 'Merry Christmas' voor de hele familie bij Preston Palace. De Kerstman verwelkomt u in het sprankelende uitgaanscentrum, hier is van álles te beleven voor jong en oud.


Kom genieten van kerst bij Preston Palace. U betaalt één tarief voor een compleet Kerst dagarrangement. Het eten, de drankjes, de spelmogelijkheden, het zwemparadijs en de indoor-kermis zijn bij de prijs inbegrepen! Kaarten kosten € 59,50 all-in en er is een voordelig all-in kerst kindertarief. Kinderen t/m 2 jaar kunnen gratis mee en kinderen 3 t/m 15 jaar kost slechts € 25,00 per kind. Aankomst is om 13.00 uur en vertrek is om 18.00 uur. Kijk voor kaarten en meer informatie op de website www.prestonpalace.nl.

Oliebollentoernooi (darts)

ALMELO - Donderdag 27 december is het oliebollentoernooi bij Café de Stam in Almelo.

Café de Stam is vanaf 10.00 uur geopend en de aanvang van het toernooi is om 14.00 uur. Inschrijven voor het toernooi is al begonnen en kan tot 13.30 uur op de zag zelf. Het maximum voor het toernooi is 48 deelnemers en het inschrijven kan persoonlijk of telefonisch door te bellen naar 0546 539112. Het inschrijfgeld bedraagt €5,- per persoon en dat is tevens het prijzengeld. Het adres van Cafe de Stam is de Grotestraat 129 in Almelo.

Kerstconcert vrouwenkoren

Foto: onbekend

ALMELO - Op zaterdag 22 december geven het Vissersvrouwenkoor De Schellevissen en het shantykoor De Oostvaarders een onvergetelijk kerstconcert. De vrouwenkoren sluiten dit keer niemand buiten.

Vorig jaar werd het kerstconcert van de Schellevissen en de Oostvaarders gehouden in de Grote Kerk te Almelo. Voor dat het concert kon beginnen moest er al, om veiligheidsredenen, een bord "vol" op de deur worden geplaatst. Om iedereen te kunnen laten genieten van het kerstconcert is er dit jaar gekozen voor de Sint-Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat 78, die plaats biedt aan 800 personen. Dit kerstconcert begint om 16.00 uur en de toegang is geheel gratis. U wordt vanaf 15.30 uur op het kerkplein verwelkomd met de mooie traditionele tonen van de midwinterhoorns. Kijk voor meer informatie op de website www.deschellevissen.nl en op www.shantykoordeoostvaarders.nl.

Voorkom een vervelend einde aan de feestdagen

TWENTE - Volkssport nummer één in Nederland is het voetbal. Volkssport nummer twee? Gourmetten. De komende week schuift Nederland weer massaal voor het kerstdiner, waarbij de heerlijke vleesselectie, salades, stokbroodjes en sausjes weer voor een gezellige sfeer zorgen. Maar: denk wel goed na over de voedselveiligheid!

De openingszin van dit artikel klinkt wellicht als een groap, maar eerder onderzoek van Allerhande wees uit dat maar liefst één op de vier gezinnen gaat gourmetten met de feestdagen. Helaas is voedselveiligheid een thema waar niet iedereen bij nadenkt. Zo constateerde het RIVM vorig jaar een stijging van het aantal meldingen van voedselvergiftiging. Er waren 666 uitbraken met 2.995 zieke personen, waarbij een 'uitbraak' telt als twee of meer getroffen personen. Jaarlijks komen mensen op de eerste hulp na een gourmetmaaltijd.


Voorkomen is beter
Voorkomen is beter dan genezen. En zeker voor mensen met een wat mindere gezondheid of weerstand zoals ouderen is het hanteren van strikte regels voor voedselveiligheid erg belangrijk. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een besmetting te voorkomen. Dit begint al met een goede persoonlijke hygiëne: was goed en vaak de handen wanneer u met voedsel in contact komt, extra goed wanneer dit rauw vlees betreft.


Veilig eten
Andere tips zijn doorgaans vrij logisch. Zo is het verstandig om niet gelijk ál het vlees tegelijk op tafel te zetten. Bewaar het meeste vlees in de koelkast en pak pas iets wanneer de overige porties op zijn. Dit gaat ook op voor vis. Vlees en vis mogen niet langer dan twee uur buiten de koeling staan. Gebruik ook apart bestek en borden voor rauw en gebakken vlees. Wanneer u met uw vork een rauw stuk vlees aanprikt om dit op de gourmetplaat te leggen en het vervolgens met dezelfde vork weghapt, kunnen hier gevaarlijke bacteriën aan zitten. Let ook op met het bewaren van kliekjes. Zit rauw vis en vlees snel terug in de koelkast. Gebakken vlees of vis is doorgaans nog een dag of 2 gekoeld te bewaren. Gooi het daarna weg.

Brandveiligheid
Ook de brandveiligheid is een belangrijk aspect van het gourmetten. Zo is het belangrijk om brandbaar materiaal weg te houden bij de gourmetplaat. Gebruik ook een voldoende dik verlengsnoer en rol eventuele kabelhaspels helemaal uit. Een te dun snoer kan namelijk warm worden en voor brand zorgen. Leg ook de snoeren veilig neer, zodat u of anderen er niet over struikelen wanneer u de volgende portie vlees uit de koelkast haalt...

Nieuwe landbouw-subsidies

TWENTE - Van 7 januari tot en met 22 februari 2019 stelt de provincie Overijssel twee subsidieregelingen voor de landbouw en agro & food sector open.

Het gaat om de regelingen 'Fysieke investeringen voor innovaties in de landbouw' en 'Samenwerking voor Innovaties Landbouw'. Beide regelingen worden voor de laatste keer open gesteld. Rode draad in beide regelingen is de verduurzaming en modernisering van de agro&food sector. Bij 'Fysieke investeringen voor innovaties in de landbouw' gaat het bijvoorbeeld om technische vernieuwingen, zoals in een stalsysteem of vernieuwingen in de bedrijfsvoering. Bij 'Samenwerking voor Innovaties Landbouw' staan samenwerkingsverbanden die innovaties of nieuwe kennis willen door ontwikkelen, testen of toepassen centraal. Minstens een van de partners moet een agrarisch bedrijf zijn. Voor de regeling 'Fysieke investeringen voor innovaties in de landbouw' is in totaal 900.000 euro beschikbaar en voor 'Samenwerking voor Innovaties Landbouw' is dat ruim 1,7 miljoen euro.


POP3
Beide subsidies zijn POP3 subsidies. Dit is het derde Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma bedoeld om het platteland op allerlei terreinen waaronder de landbouw te versterken. De POP3 regeling helpt bij het versterken en handhaven van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse landbouw. Samenwerkingsinitiatieven en investeringen die bijdragen aan een kringloop landbouw en het verduurzamen van de sector op gebied van mens, dier, bodem en gezondheid, milieu en klimaat zijn welkom. Voor informatie over de voorwaarden of het concreet aanvragen van een subsidie kijkt u op de website: www.overijssel.nl/loket/subsidies/@LuL/regeling-fysieke-0/

Samen investeren in de toekomst van fotonica

TWENTE - Twente is een groeiende speler op het gebied van high-tech innovaties en producten. Zo ook op het gebied van geïntegreerde fotonica: computerchips die van groot belang zijn voor de technische innovaties van nu én in de toekomst. Nederland moet op termijn koploper worden op dit gebied.

Het Rijk, diverse provincies, regio's, bedrijven en kennisinstellingen gaan gezamenlijk ruim 236 miljoen euro investeren in het versnellen van de ontwikkeling van geïntegreerde fotonica. Op 13 december ondertekenden alle partners het bijbehorende convenant, waaronder de Provincie Overijssel, Oost NL en de Universiteit Twente. Het doel is om Nederland een wereldwijde koppositie te geven.


Toepassingen
Geïntegreerde fotonicachips werken op een andere manier dan reguliere chips. Niet met elektriciteit, maar met lichtdeeltjes zoals de naam al impliceert. Dit heeft diverse praktische voordelen. De chips zijn niet alleen sneller en zuiniger, maar ook nauwkeuriger en met een grotere betrouwbaarheid. Wanneer de tips op grotere schaal toegepast worden kan dit zorgen voor goedkopere en zuinigere datacentra, 5G communicatie maar ook voor toepassingen in medische scanners en zelfrijdende voertuigen. Kortom, veel innovaties die we de komende decennia mee gaan maken. Ook op het gebied van zorginnovaties kunnen deze chips veel bijdragen.


Marktgroei
De verwachting is dat de markt voor deze geïntegreerde fotonicachips de komende tijd iedere 2,5 jaar zal verdubbelen. De Europese Unie benoemde fotonica dan ook niet voor niets tot één van de vijf 'sleuteltechnologieën'.


Ambitie
De ondertekenaars van het convenant zijn bijzonder positief over deze verwachtingen. De ambitie is om in 2026 ten minste 25 actieve bedrijven te hebben met 4.000 arbeidsplaatsen en een omzet van 1 miljard euro. Ook zou deze bedrijvigheid dan weer andere werkgelegenheid binnen Nederland kunnen stimuleren. Gedeputeerde Eddy van Hijum ziet Twente samen met Eindhoven als een goede hotspot om dit te realiseren. Op de Universiteit Twente zijn momenteel al ruim 100 onderzoekers bezig met dit taakveld, één van de grootste concentraties op dit vakgebied in Nederland met internationaal een zeer goede reputatie.

Gamen bij Fun-Ie-Fit

ALMELO - Vakantie en regen en kou in 't vooruitzicht voor kinderen van de basisscholen in Almelo en omgeving? Geen nood: zelfs als het kwik tot ver onder het vriespunt daalt of de regen met bakken uit de lucht komt, is het heel erg leuk in het gamecentrum FUN-IE-FIT van stichting de Klup Twente.

Want in de kerstvakantie mogen kinderen er gamen voor een gereduceerd tarief. Dankzij een gulle gift van het bedrijf Enrichment Technology Company (ETC) uit Almelo kost de entree op vrijdag 28 december en vrijdag 4 januari maar €1,00. Daarvoor krijgen alle gamers ook nog iets te drinken. ETC schonk het gamecentrum FUN-IE-FIT in het Meester Siebelinkhuis begin dit jaar een bedrag van €2000,00 om er iets moois mee te doen voor kinderen in Almelo en omgeving. Voor dat geld zijn er vrije inloopmiddagen voor kinderen van de basisschool gekomen in àlle vakanties, dus ook in deze kerstvakantie. De belangstelling voor de vrije inloopdagen groeit flink en de belangstelling is zeker groot als het slecht weer is. Maar door àlle spelcomputers, de gamewand en het projectiespel in te zetten (voor meerdere kinderen tegelijk), komen alle kinderen aan hun trekken. De ETC gamedagen zijn in de komende kerstvakantie op de vrijdagmiddagen 28 december en 4 januari van 14.00 – 16.00 uur. Het gamecentrum FUN-IE-FIT is gevestigd in het Meester Siebelinkhuis aan de Berlagelaan 2 in Almelo.

All inclusive familiebuffet

ALMELO - Op 25 en 26 december kunt u bij het theaterhotel Almelo kunt u aanschuiven bij het all-inclusive familiebuffet.

Het all inclusive familiebuffet is een royaal buffet met diverse warme en koude gerechten als rundercarpaccio, heekfilet en varkenshaas. Ook live-cooking ontbreekt niet. De koks bereiden à la minute uw favoriet. Als afsluiter staat er een buffet met diverse zoete desserts als ijs, pudding en poffertjes voor u klaar. Het familiebuffet is inclusief het huisassortiment aan fris, bier, wijn en binnenlands gedistilleerde dranken. De prijzen voor het buffet zijn voor volwassenen € 49,50 per persoon en voor kinderen 4 t/m 11 jaar € 17,50 per persoon. Aanvang van het buffet op deze dagen is om 16.30 uur. Om een kerst- of Sylvesterarrangement te reserveren belt u met 0546-803000 of kijk op de website www.theaterhotel.nl/.

Avond uit eerste kerstdag

ALMELO - Vier samen met uw familie een mooie Kerst in Preston Palace. Voor €59,50 kunt u all-inclusive genieten van een leuke avond.


In Preston Palace is van alles te doen voor iedereen. Beleef samen een feestelijke avond in het sprankelende uitgaanscentrum! Voor de kinderen is er een speciaal tarief, kinderen t/m 2 jaar kunnen gratis mee en voor kinderen van 3 t/m 15 jaar betaalt u slechts € 25,00 per kind. Er zijn verschillende activiteiten te beleven bij Preston Palace. Er is namelijk een indoor-kermis, iedere avond live muziek en/of een drive-in show en een subtropisch zwemparadijs. En natuurlijk blijf je tussendoor genieten van de heerlijke buffetten. De avond duurt van 20.00 uur tot 01.00 uur.

Sfeervolle kerstmarkt

ALMELO - Op de Bethlehem Boulevard Kerstmarkt vind je tot en met 24 december het fijnste van klassieke Duitse kerstmarkten gecombineerd met het mooiste, lekkerste en leukste dat lokale Almelose ondernemers te bieden hebben.

Lekker met vrienden en je gezin slenteren over de prachtig versierde pleinen. De kerstmarkt is op zaterdag tot en met maandag vanaf 12.00 geopend en geheel gratis. De voorstellingen beginnen altijd een uur na de openingstijden van de Kerstmarkt.

17 / 28

De nieuwe Citroën Berlingo nu te bestellen bij Bennie Wilmink

ALMELO - De nieuwste generatie van de Citroën Berlingo staat in januari in de showroom bij autobedrijf Bennie Wilmink. De nieuwste telg van deze veelzijdige trendsetter is nu al te bestellen.

Sinds de introductie in 1996 heeft de Citroën Berlingo aan trouwe schare fans op weten te bouwen. Zowel de ondernemer als de grotere familie waarderen de ruimte, betrouwbaarheid, veelzijdigheid en het comfort. Sterke punten die ook in deze nieuwste generatie verder tot zijn recht komen.


Flexibel
De Citroën Berlingo is leverbaar in twee lengtematen: de M met 4,40 meter lengte en de nieuwe XL, die met zijn 4,75 meter uit te breiden is tot wel zeven volwaardige zitplaatsen. Aan de buitenkant is de nieuwe Berlingo herkenbaar Citroën met zijn vriendelijke uiterlijk en de kenmerkende Airbumps die de carrosserie beschermen. Met veel glas rondom en een licht, flexibel interieur met geeft de Berlingo een optimaal comfort voor alle passagiers. De dubbele schuifdeuren en achterklep met te openen achterruit bieden veel mogelijkheden voor het flexibel laden van de Berlingo, of dit nu mensen of goederen zijn. De bagageruimte is tot wel 1.050 liter in de XL uitvoering met een volledig vlakke laadvloer wanneer u de stoelen weg klapt.


Veilig
Natuurlijk is de nieuwe Berlingo voorzien van riante veiligheidsopties. Met 19 rijhulpsystemen waaronder Lane Departure Warning, cruise control, parkeersensoren en achteruitrijcamera, park assist, moeheidsdetectie, statische kruispuntverlichting en meer. Een veilig gevoel wanneer u met de familie op pad bent.


Nieuw platform
Citroën schonk ook veel aandacht aan het weggedrag met een nieuw platform. Kopers kunnen kiezen voor de 1.2 PureTech benzinemotor met 110 pk en handgeschakeld of de later leverbare 130 pk versie met een nieuwe automatische transmissie. Dieselrijders hebben de keuze uit 1.5 BlueHDI dieselmotoren van 74 of 100 pk, waarbij de laatste later leverbaar is met de nieuwe automatische transmissie. Autobedrijf Bennie Wilmink geeft u graag advies over de nieuwe Berlingo. Kom langs aan de Twentelaan 21 in Almelo. Kijk ook op: www.benniewilmink.nl/citroen

Aantrekkelijke korting op Peugeot 2008 met Broekhuis deals

ALMELO - Deze winter laat Broekhuis Peugeot u er warmpjes bij zitten, dankzij de leuke Brrrroekhuis Deals! In de laatste weken van het jaar zijn nog leuke kortingen te pakken op diverse modellen.

De Peugeot 2008 is nu extra scherp geprijsd met een voordeel dat oploopt tot 5.791 euro. U koopt momenteel de Peugeot 2008 Blue Lion voor een zeer scherpe 19.900 euro. Gaat u voor een stukje extra luxe? Maak dan eens kennis met de Peugeot 2008 Allure; deze staat rijklaar voor 21.900 euro.


Onderscheidend
De Peugeot 2008 biedt meer dan alleen deze aantrekkelijke instapprijzen: dankzij zijn krachtige uitstraling, fijne rijeigenschappen en krachtige prestaties zijn ze niet alleen praktisch inzetbaar maar ook een genot om in te rijden. En natuurlijk is de grotere ruimte en hogere zit een aantrekkelijk verkoopargument.


Keuze
Autobedrijf Broekhuis heeft voor deze actie dus de 2008 edities Blue Lion en Allure samengesteld. De Blue Lion omvat de 110 pk motor voor de prijs van een 82 pk motor. Verder voorzien van onder meer parkeerhulp achter en Peugeot Connect met DAB+ radio. De Allure editie betreft eveneens de 110 pk motor. Deze is voorzien van extra opties met de achteruitrijcamera, navigatie, parkeersensoren, lichtmetalen velgen en extra getint glas.


Maak kennis
Kom langs voor een vrijblijvende proefrit. Broekhuis Peugeot is gevestigd in Enschede, Hengelo, Oldenzaal, Almelo en Rijssen. Kijk ook op: www.broekhuis.nl/peugeot

Van Mossel Kia wint award

HENGELO - Van Mossel Kia heeft deze maand de felbegeerde 'Platinum Prestige Dealer Award' gewonnen van dit merk.

Van Mossel Kia heeft vestigingen in Apeldoorn, Hengelo, Zwolle, Amersfoort en Harderwijk. Met de prijs behoort het bedrijf bij de twee beste Kia-dealers van Nederland. Commercieel / operationeel directeur Bas Huijzer van Van Mossel Kia mocht de prijs in ontvangst nemen uit handen van Emilio Herrera, COO van Kia Motors Europe.


Dealer of the Year
Deze prijs was niet het enige mooie nieuwsfeit voor Van Mossel Kia: tevens werd bekend gemaakt dat het bedrijf genomineerd is voor de wereldwijde 'Dealer of the Year' award van Kia. Deze zal eind mei volgend jaar uitgereikt worden in Azerbaijan. Het is de eerste keer dat Van Mossel Kia genomineerd is voor deze prijs; een erkenning van de grote klanttevredenheid en vakkundigheid waar klanten op mogen rekenen, zowel voor als na aanschaf.


Sterke groei
Van Mossel is sinds 2014 Kia-dealer. Sindsdien maakte het bedrijf een grote groei door, maar de klanttevredenheid bleef uitstekend. Dit is een belangrijke kernwaarde van Kia, samen met de optimale service. Het merk kijkt actief naar de prestaties van al haar dealers; niet alleen qua verkoop, maar vooral ook de geboden service naar de klant en het traject van technische dienstverlening daarna. De Kia-vestigingen in Zwolle, Apeldoorn, Hengelo, Amersfoort en Harderwijk hebben zich daarbij positief onderscheiden. "Ik zie dit als de absolute bekroning op ons werk. Dit kan alleen maar gerealiseerd worden als alle ingrediënten kloppen, zoals mooie en kwalitatief hoogstaande producten, een goede samenwerking met een net zo ambitieuze importeur en wellicht nog wel het allerbelangrijkste; enthousiaste medewerkers die zich continu met veel betrokkenheid en vol passie inzetten voor onze klanten, de organisatie en het merk Kia", aldus Bas Huijzer van Van Mossel.


Maak kennis
Van Mossel Kia ontvangt u graag bij één van deze prijswinnende vestigingen. Kijk voor meer informatie ook op: www.kia-vanmossel.nl

Zorgeloos mobiel met de Suzuki Service Card Extra

ALMELO - Ook in 2019 gaat u natuurlijk weer met veel plezier op pad met uw auto. Of het nu gaat om woon-werkverkeer, de kinderen naar school brengen, uw zomervakantie of wintersport, u blijft graag mobiel zonder zorgen. Suzuki's Service Card Extra is dan een goede investering voor vele mooie kilometers.

U ontvangt de Suzuki Service Card wanneer u een Variabel Onderhoud Systeem-onderhoudsbeurt uit laat voeren. Zo blijft uw Suzuki altijd in goede conditie, mét garantie en een vooraf afgesproken prijs. De standaardpas biedt al veel voordelen. Zo kunt u tussendoor altijd langskomen voor een gratis controle van de bandenspanning en oliepeil, software-updates of om zonder afspraak een kleine reparatie uit te laten voeren. Directe, efficiënte service dus. Een bijkomend voordeel is dat u 1 jaar gratis pechhulp ontvangt ter waarde van 100 euro. Suzuki's mobiliteitsservice biedt 24 uur per dag hulp bij pech onderweg.


Service Card Extra
U kunt ook kiezen voor de Suzuki Service Card Extra. Voor 29 euro per jaar ontvangt u naast de genoemde voordelen ook onder meer een gratis APK, gratis airco-check en gratis winter- en zomerchecks. Plus nog eens gratis bandreparatie bij een lekke band én 10 procent korting op accessoires. Kortom, u haalt al zeer snel voordeel uit deze Service Card Extra.


Uitstekende service
Suzuki Almelo is uw vertrouwde Suzuki-dealer voor vakkundig onderhoud en reparaties. Kom langs aan de Twentepoort West 11A in Almelo. Kijk ook op: www.suzuki-almelo.nl

Twimva ook in 2019 uw betrouwbare partner

ALMELO - Twimva Automaterialen is al meer dan zestig jaar een betrouwbare partner op het gebied van automaterialen. Of u nu als bedrijf of liefhebber bezig bent met auto's, Twimva helpt u graag op weg. Ook in 2018 mag u rekenen op hun vertrouwde service.

Twimva heeft als doel om totaal leverancier te worden voor al uw benodigdheden. Ruim 90 procent van de onderdelen leveren zij uit eigen magazijn, met snelle levering van onderdelen die niet direct voor handen zijn. Zo kunt u snel over uw benodigde onderdelen beschikken. Niet alleen vervangende onderdelen, maar ook smeermiddelen, adaptieven en garage-uitrusting zijn ruim op voorraad. Tevens treft u een ruim assortiment aan poets- en onderhoudsmiddelen om uw auto zowel van binnen als buiten in topconditie te houden.

Kom langs
Twimva verwelkomt u graag in Enschede aan Het Poolman 11 of aan de Twentepoort West 25 in Almelo. Kijk voor meer informatie ook op de website: www.twimva.nl.

Het hele team van Twimva Automaterialen in Enschede en Almelo wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2019!

Voorraad Opruimweken bij autobedrijf Lesscher

HENGELO - Autobedrijf Lesscher zwaait 2018 uit met een spectaculaire kortingsactie. Tijdens de Voorraad Opruimweken die lopen tot en met 28 december kunt u mooie kortingen pakken op diverse Nissan-modellen.

Lesscher beschikt over veel Nissans met mooie opties. Zo staat de Nissan Micra 0.9 N-Way nu rijklaar voor een zeer aantrekkelijke 18.950 euro, inclusief metallic lak en afleverpakket zoals alle modellen in deze actie. Een korting van 2.292 euro ten opzichte van de gebruikelijke prijs. Wanneer u net een maatje groter kiest, is de Nissan Pulsar een mooie optie. In de voorraad treffen we de Pulsar 1.2 N-Connecta voor 22.450 euro, en de N-Connecta Tech Pak voor 22.950 euro. Een korting van ruim 5.455 euro. Deze editie voegt onder meer verdere rijhulpen en Nissan's Around View Monitor toe, met 360 graden zicht bij het inparkeren.

Maatje meer
Natuurlijk ontbreken ook de stoere Juke en Qashqai niet in deze actie. De Juke 1.2 N-Connecta is rijklaar voor 23.950 euro. Een Nissan Qashqai 1.2 N-Connecte rijdt u nu vanaf 28.950 euro. Kiest u voor een Qashqai 1.2 Tekna van 30.950 euro of een Qashqai 1.2 Tekna Plus voor 32.950 euro, dan loopt uw voordeel op tot zo'n 4.000 euro.

Kom langs
Maak een vrijblijvende proefrit met deze nieuwe auto's of bekijk het occasion-aanbod. Tijdens de actieperiode ontvangt u bij aankoop van een occasion een gratis afleveringsbeurt ter waarde van 495 euro. Kom langs bij autobedrijf Lesscher aan de Zilverstraat 5 in Hengelo of kijk op: www.autolesscher.nl. Op 24 december geopend tot 15.00 uur. Eerste en tweede kerstdag is autobedrijf Lesscher gesloten, evenals op 31 december en 1 januari.

Opel: Lekker Duidelijk!

ALMELO - Naast de aanschaf van uw nieuwe auto is ook de onderhoud een belangrijke factor voor uw mobiliteit. Tegelijk is het ook een aspect waar je liever niet te veel mee bezig bent om dingen uit te zoeken. Opel maakt het kopers nu nóg makkelijker met het Lekker Duidelijk onderhoudsabonnement.

Bij aanschaf van een nieuwe Opel kunt u als koper kiezen voor dit abonnement. Het belangrijkste voordeel: u staat de eerste paar jaar nooit voor verrassingen. U weet precies waar u aan toe bent qua het financiële plaatje voor onderhoud; u betaalt namelijk een vast laag bedrag per maand.

Abonnementen
Opel biedt een viertal abonnementsniveau's aan. Zo kunt u precies bepalen waar u wel of geen behoefte aan hebt. Dit begint bij het basispakket met verlengde garantie, van 1, 2 of zelfs 3 jaar afhankelijk van het model. Het tweede abonnement voegt onderhoud toe: alle onderhoudsbeurten die din het boekje staan, zoals controle van vloeistoffen, remmen, rubbers, lak en software updates. Dit is ook inclusief pechhulp. Bent u veel op pad? Abonnement drie voegt naast de verlengde garantie en onderhoud ook slijtage toe. Versleten onderdelen worden dan gelijk vervangen. Het meest uitgebreide abonnement voegt hierbij ook nog het vervangen van versleten banden toe. Zo bent u geheel zeker van een goed onderhouden auto. Welk abonnement het beste bij u past hangt ook af van de gewenste looptijd en te rijden kilometers per jaar. De abonnementen beginnen al bij 5 euro per maand. Kom langs bij Opel Kamp Twente voor advies; gevestigd aan de Steenzoutweg 16 in Hengelo en Weezebeeksingel 4 in Almelo. Kijk ook op: www.kamptwente.nl

Doe de AutoFirst Wintercheck bij Schasfoort!

WIERDEN - De eerste echt winterse dagen zijn al weer achter de rug. En in de winter krijgt de auto het altijd zwaarder te verduren. Het is dan ook verstandig om de auto voor de winter goed na te laten kijken op de belangrijkste punten.

In de winter hebben de lage temperaturen een grote invloed op veel aspecten van uw auto. Zo verliest een oudere accu aan kracht wat kan zorgen voor startproblemen. Ook de vloeistoffen, banden en andere onderdelen krijgen het zwaar te verduren.

Doe de wintercheck!
Voor veilige en zorgeloze kilometers in de winter is het goed om de AutoFirst Wintercheck uit te laten voeren. De auto wordt dan gecontroleerd op minimaal 23 belangrijke punten. Natuurlijk de accu en vloeistoffen, maar ook vooral veiligheidsaspecten zoals de staat van de remmen, verlichting en profieldikte van de banden.

Wintersport
Gaat u deze winter wellicht op wintersportvakantie? Dan is een controle extra belangrijk. De auto zal dan aan nog uitdagender omstandigheden blootgesteld worden. En niets is vervelender dan autopech tijdens uw vakantie. Laat dan ook ruim voor vertrek de WinterCheck uitvoeren.

Uitstekende service
AutoFirst Schasfoort is specialist voor Fiat, Alfa Romeo en Lancia. Zij bieden een mooie selectie auto's aan van deze en andere merken. In de goed uitgeruste werkplaats kunnen de medewerkers u vakkundig helpen met onderhoud, reparaties, een APK of zelfs camper-onderhoud. Ook in 2019 mag u weer rekenen op de vertrouwde service die u de afgelopen jaren kreeg.

Maak een afspraak
Wilt u meer advies over auto-onderhoud en de WinterCheck? Kom eens langs bij AutoFirst Schasfoort aan de Bedrijvenstraat 20 in Wierden en laat u adviseren. Bel met 0546 - 65 77 55 of kijk op: www.autofirst-schasfoort.nl

Eindejaarsshow bij autobedrijf Zuithof

BORNERBROEK - De laatste weken van 2018 zijn al weer bijna voorbij. Maar voordat er 2019 op de kalender staat, kunt u bij autobedrijf Zuithof nog profiteren van aantrekkelijke eindejaarskortingen.

Op tweede kerstdag opent autobedrijf Zuithof de Eindejaarsshow die tot en met 31 december zal duren. Op tweede kerstdag bent u van harte welkom van 10.00 tot 17.00 uur.


Aanbiedingen
Er zijn natuurlijk weer diverse scherp geprijsde auto's op voorraad. Autobedrijf Zuithof is zes sterren Subaru dealer voor heel Twente, met een uitgebreide voorraad van dit merk. Schaft u tijdens de eindejaarsshow een Subaru Outback XV of Forester aan? U ontvangt dan een gratis winterset ter waarde van 1.895 euro. Ook diverse andere modellen zijn natuurlijk met aantrekkelijke extra kortingen te koop.


Service en onderhoud
Met meer dan 50 jaar ervaring mag u rekenen op een uitstekende service zowel voor als na de aankoop van uw nieuwe of jonggebruikte auto. Zo voert autobedrijf Zuithof uw Subaru onderhoud en reparaties natuurlijk uit naar de strengste eisen van het merk. En als BOVAG-gecertificeerd bedrijf mag u ook bij alle ándere merken rekenen op vakkundig onderhoud. Dit alles met duidelijke afspraken en een betaalbaar tarief.


Kom langs
U bent ook tijdens de feestdagen en in 2019 van harte welkom voor een goed advies of een vrijblijvende proefrit. Ook vertellen zij u graag over de diverse mogelijkheden voor lease. Kom langs aan het Tusveld 15 in Bornerbroek. Kijk ook op: www.zuithof.nl