Hart van Almelo - Wierden

13 september 2019

Hart van Almelo - Wierden 13 september 2019


Almelo verwelkomt nieuwe inwoners op 28 september

ALMELO - De gemeente Almelo verwelkomt op 28 september weer op feestelijke wijze de nieuwe inwoners die het afgelopen jaar naar de stad verhuisden. Voor de gemeente een leuke manier om inwoners kennis te laten maken met alles dat Almelo te bieden heeft.

Almelo telt zo'n 72.000 inwoners, waaronder ook weer een respectabel groepje dat het afgelopen jaar in Almelo is komen wonen. Bijvoorbeeld om samen met een Almeloër of Almelose te gaan wonen, voor het werk in de regio of misschien wel gewoon omdat Almelo een mooie, diverse stad is die veel te bieden heeft.

Onbekend maakt onbemind
De ervaring leert echter dat lang niet alle nieuwe inwoners ook direct goed de weg weten te vinden naar organisaties of alles wat de gemeente in de breedste zin te bieden heeft. En onbekend maakt onbemind; als mensen immers niet weten welke steun en activiteiten mogelijk zijn, komen ze ook minder snel over de drempel om er gebruik van te maken. De gemeente maakt er een leuke middag van op zaterdag 28 september. De nieuwe inwoners worden dan ontvangen om 10.45 uur in de hal van het gemeentehuis door burgemeester Arjen Gerritsen. De burgemeester hoopt hiermee natuurlijk ook vooral een vrolijk gezicht te kunnen geven aan een ambtelijke organisatie waar mensen wellicht minder affiniteit mee hebben.

Rondleiding
Aansluitend krijgen de nieuwe inwoners een rondleiding door zowel het stadhuis zelf als de binnenstad. Deze is de afgelopen jaren ook volop in beweging; zo werkt de gemeente momenteel aan het terugbrengen van water in de binnenstad, het aankleden van de binnenstad, terugdringen van leegstand en het stimuleren van levendigheid in de breedste zin.

Goodiebag
De nieuwe inwoners krijgen een goodiebag met onder meer een horecabon en twee kaarten voor een wedstrijd van Heracles. Ze sluiten de ochtend af in de koffiecorner van het stadhuis. Aansluitend is er van 14.15 uur tot 15.15 uur een rondleiding in het stadhuis voor alle andere inwoners van Almelo. Aanmelden kan via gemeente@almelo.nl.

Smorreveld geopend na metamorfose

ALMELO - Afgelopen donderdag 12 september is het vernieuwde Smorreveld officieel geopend. Het voormalige wijkcentrum heeft plaats gemaakt voor een natuurlijke speelplek.

De burgemeester had samen met de initiatiefnemers van het nieuwe Smorreveld de eer om de officiele opening uit te voeren, onder toeziend oog van het publiek. De meeste van hen zullen al volop hebben genoten van de plek. De vernieuwde speelplek was al sinds de zomer in gebruik, maar werd nu dan toch ook officieel geopend. En dat is de aandacht waard, want er heeft een ware metamorfose plaatsgevonden. De Smorre, het wijkcentrum op het Smorreveld dat onder andere werd gebruikt door de Marokkaanse Sociaal-Culturele Vereniging Almelo en boksvereniging Herkules, werd eind 2008 volledig in de as gelegd na een brand. Sindsdien was het gedurende meer dan 10 jaar veranderd in een braakliggend terrein. Nu heeft de locatie aan het Dudokpad en de G.T. Rietveldstraat een nieuwe functie gekregen en is de levendigheid wedergekeerd. Dit was mogelijk dankzij een initiatief van buurtbewoners, gesteund door verschillende organisaties en de gemeente. Het vernieuwde Smorreveld moet weer een plek worden waar mensen elkaar ontmoeten.

Speelplek
Buurtbewoners hebben zich ingezet om het Smorreveld nieuw leven in te blazen, dit keer als natuurlijke speelplek. Met onder andere boomstammen, duikers en een houten speeltoestel is het nu een natuurlijke speelplek waar de jeugd zich volop kan vermaken en uitleven. Ook voor viervoeters is het er nu goed vertoeven. Naast de speelplek is voor hen een hondenlosloopren aangelegd waar al dankbaar gebruik van gemaakt wordt. Het nabijgelegen grasveld moet een fijne plek worden voor belangrijke insecten zoals bijen, dat is ingezaaid met een mooi bloemenmengsel. De voetbalgoals zijn blijven staan en kunnen ook in de toekomst nog volop gebruikt worden door de liefhebber. Daarmee wordt het Smorreveld een sportief, sociaal geheel waarvan de gemeente en initiatiefnemers hopen dat het helpt mensen dichter bij elkaar te brengen.

Sponsoren
De metamorfose van het Smorreveld werd mede mogelijk gemaakt door verschillende fondsen en gulle sponsoren. Nadat het plan was bedacht door twee buurtbewoners, werden verschillende organisaties en bedrijven aangeschreven voor een mogelijke medewerking. En met succes, uiteindelijk hebben het Roggekamp-Peitschfonds, het Oranjefonds, Kroon Oil, Kern met Pit, woningstichting Beter Wonen en de gemeente Almelo bijgedragen aan de realisatie van de vernieuwde speelplek. De gemeente heeft het terrein voor tenminste vijf jaar beschikbaar gesteld voor dit doel. En het lijkt erop dat het vernieuwde Smorreveld toekomstbestendig is. Het idee van de initiatiefnemers is om er gedurende het voorjaar en de zomer activiteiten te organiseren voor buurtbewoners.

Het vernieuwde Smorreveld laat een belangrijke verandering zien. Met medewerking van verschillende instanties en de buurtbewoners zelf is het straatveld rondom het Smorreveld aanzienlijk verbeterd, net als de leefbaarheid voor de omgeving. Daarin is het Smorreveld niet een op zichzelf staand project. Op steeds meer plaatsen komen buurtbewoners zelf met ideeen om hun omgeving te verbeteren. En dat werkt, want zij staan het dichtst bij de omgeving en weten vaak precies waar behoefte aan is. Dit project toont dan ook aan dat een dergelijke medewerking tussen bewoners en instanties mogelijk is en tot een succes kan leiden.

Jaargang: 6 • Nr 266• Wk 37

Cursus valpreventie in Wierden

WIERDEN - In oktober start De Welle in samenwerking met fysiotherapeut Dirk Bulk weer met een cursus valpreventie.

De cursus is bedoeld voor iedereen die recent gevallen is, merkt dat hij of zij angstig is om te vallen of voor wie gewoon steviger op de benen wil staan. De cursus duurt 10 weken. In de eerste helft van de cursus worden uw spieren getraind door middel van specifieke oefeningen en een parcours vol lastige situaties, die u ook in het dagelijkse leven tegenkomt. Dit zorgt ervoor dat u meer kracht en stabiliteit krijgt in de benen en romp, waardoor u zelfverzekerder loopt. Ook leert u lastige situaties beter inschatten.

Tweede deel
In het tweede deel van de cursus leert u een aantal technieken die u kunt toepassen, mocht u onverhoopt toch een keer vallen. Ook leert u hoe u het beste weer kunt opstaan na een val. Naast de training in de praktijk, wordt er tijdens iedere bijeenkomst ook aandacht besteed aan de theorie. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je vaker valt als je ouder wordt? En wat kunt u doen om een val in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen? Ook is er voldoende tijd voor het onderling uitwisselen van ervaringen en tips.

Informatie
De cursus start op 15 oktober met de laatste bijeenkomst op 17 december. Telkens van 14.30 tot 16.00 uur aan de Dokter G.H. Beensweg 21, Wierden. De cursus is bedoeld voor alle inwoners van de gemeente Wierden. Lukt het niet om zelfstandig naar De Welle te komen, dan kunt u gebruik maken van de vervoersdienst van De Welle. Wilt u meer weten of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met Stichting De Welle, telefoon 0546-571693 of stuur dan even een e-mail naar k.vdsteege@stichtingdewelle.nl.

Onderscheiding brandweervrijwilligers

ENTER - Deze maandag werden enkele brandweervrijwilligers van de kazerne in Enter geëerd. Het was ook een moment van afscheid.

Deze week werd afscheid genomen van Antoon Slagers en Rudy Beldman. Antoon Slagers is ruim 25 jaar in dienst geweest als brandweervrijwilliger en ontving hiervoor een Koninklijke Onderscheiding. Ook werd na 15 jaar afscheid genomen van Rudy Beldman.

Jubilarissen
Naast het brandweerjubileum van Antoon Slagers, vierde ook Ben Slaghekke zijn 25 jarig jubileum. Jeroen ten Peze, Stijn Roetgering en Rob Schrooten vierden hun 12,5 jarig brandweerjubileum. Ook reikte de brandweer certificaten en diploma's voor behaalde opleidingen uit. "Ik ben trots maar ook zeker dankbaar voor de jarenlange inzet van deze brandweermensen", aldus Mark Groenen, teamleider Repressie. "Als je zoveel jaren actief bent voor de brandweer, is dat een prestatie die beloond mag worden." Burgemeester Doret Tighchelaar was aanwezig om de vrijwilligers te huldigen.

Groot belang
De Brandweer Twente is op dit moment ook bezig met een grootschalige wervingscampagne om voor 23 Twentse kazernes nieuwe mensen te vinden. Het vinden van lokale vrijwilligers die dichter bij de kazerne wonen en snel inzetbaar zijn heeft de prioriteit. Het is wel een uitdaging voor de brandweer om zoveel mogelijk lokale vrijwilligers te vinden, aangezien de eisen aan deze vrijwilligers ook steeds strikter zijn geworden.

Column

Heftantattat

Good niejs is gin niejs. Slechte verhalen doot in de media aaltied nog better as goo berichten. Klagen doo'w geane en akelige kwoalen oetgebreaid besprekken is nen moojn hobby van völle leu op verjöardage. Willem Wilmink skreef doar ooit al 's een mooi gedicht oawer, Heftantattat

Herman hef zo zeek ewes / Graads mut ook wier oonder 't mes
Trui hebt z'als al vot-enömn / Koops is oet de tied ekömn
Leida hef zon zeart'in 't lief / Oo, det oarme, oarme wief
En hoe is 't dan toch met Bernard? / Heftan tattat! Heftan tattat!
Hee har völs te völ'patat had / En toe hef'e 't dus an 't hart had

Van al det slechte niejs wor'k mangs een betje jachterig. Iej weet ook nit altied mear wa'j munn geleuwen. Ook oawer de natuur hele soombere verhalen. Göllende wichter beedt ministers smeekschriffen an um gaauw wat an 't milieu te doon. Dan dreigt der nen niejn iestied en dan wier krig Amsterdam het Middelandse Zeeklimaat van Bordeaux.
Netuurlijk snap ik det de dieken heuger munn at al dee iesboargen smeelt en det de iesbearen miskien wal broene bearen wordt. Mer der zeent al's earder greuntetuinen ewes op Groenlaand. En weant earlke: a'j hier 't hele joar 15 groad vorst hadden, dan ha'j alle joar nen Elfstedentocht, mer of det non zo fijn is…
Ik weet 't nit good mear. Der zeent jums ook vuurdelen. Twee hete zommers achter mekoar hebt de Hollaandse campings 't heel good edoan. Der is alderbassend völle beer verkocht, mer ook ies en limonade. De wienboeren in Hollaand hebt de dikste droewen seends dee eerste droewen-metting. Der zeent méár fietsen verhuurd en verkocht as ooit en de airco's warren nit an te sleppen. Het was absoluut een heel good kassenjoar en de leu met zonnecollectoren kriengt temet geeld too van Enexis.
Fealijk mut oawer zukke dinge méár eschrewen worden in de kraanten. Viej munn oons nog een betje anpassen an de klimaatveraandering. Viej munn méár oge kriegen vuur de vuurdelen. Det kan gaauw goan, want leu köant zik gaauw anpassen. Ene van miene beste kammeröa wes milden in det hete zommer op de camping in Zeelaand ewes. Ik vreug um wa'j dan doot at zowat 40 groad is. Hee zea: "Dan goa'k hen kleare kopen in Middelburg. Gin meanske in de modeweenkels met dee temperaturen. En dan kö'j miej toch nen hoop korting vroagen… En iej kriengt het ook nog!"

Stijldansen in Almelo

ALMELO - Ook in Almelo staat stijldansen weer volop in de schijnwerpers. Stijldansen is niet alleen een manier om lekker te bewegen, maar ook het samenzijn is een belangrijk onderdeel van een gezellige avond dansen.

RTL is weer begonnen met het programma Dancing with the Sars en daarom staat het stijldansen bij veel mensen weer vers in het geheugen. In Almelo kun je daarom ook (leren) stijldansen. Zo kun je bijvoorbeeld de Engelse wals, Tango en Quick Step leren, maar ook de wat lossere Latijns Amerikaanse dansen zoals de Chachacha, Rumba en Jive. Voor iedereen is er wel een mogelijkheid en iets wat bij de eigen smaak past, voor jong en oud is dansen een gezellige manier om lekker in beweging te komen.

Proefles
InnerAll organiseert op 26 september om 19.30 uur een gratis proefles aan de Bornerbroeksestraat 150. In de week daarna begint de cursus op dezelfde tijd. Cursussen voor gevorderden zijn op de vrijdagavond, net als de wekelijkse dansavond. Iedereen mag langskomen voor een kennismaking of zich inschrijven om te gaan dansen.

Start2Bike clinics

ALMELO - Almelose Toervereniging Ruiten Drie organiseert vanaf 6 oktober vier kennismakingslessen om het mountainbiken te leren. Deze proeflessen zijn voor iedereen die al eens wilde leren mountainbiken of gewoon op een nieuwe manier van de omgeving te genieten.

Mountainbiken is remmen, sturen, klimmen, dalen en vooral goed kijken. Bij de Start2Bike clinics van de Almelose Toervereniging Ruiten Drie leer je van ervaren instructeurs de basis van goed mountainbiken. Er zal zowel een gemengde groep als een Ladies-Only groep beginnen. Plezier, gezelligheid en sportief bezig zijn gaan hierbij hand in hand. Je leert natuurlijk ook je medefietsers kennen, en maakt kennis met de mooiste bospaden in de omgeving. Ook leer je alvast iets over de techniek en het onderhoud van de fiets.

Samen fietsen

Ruiten Drie is voor racefietsers en mountainbikers die sportief en gezellig willen fietsen. De vereniging biedt aan dames en heren verschillende trainingen en activiteiten aan die zijn afgestemd op ieders niveau en ambitie. Niet-leden kunnen vrijblijvend een keer meefietsen met een reguliere mountainbike- of racefietstraining. Neem voor meer informatie contact op via de website van Ruiten Drie: www.ruitendrie.nl.

Foto: Koos Visser

De beste dokters zit
in de dokterswochtkamer.

Maandag 16 sept. 10.00 uur

Happen en rennen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ALMELO - Op een leuke manier kinderen iets leren over voeding kan tijdens het Foodcamp bij melkveebedrijf Baak Janmaat op vrijdag 20 september.

Bewust met eten en met gezond leven omgaan is iets dat al jong geleerd kan worden. Vooral door het op leuke en speelse wijze aan kinderen aan te bieden is het zeker geen straf voor ze. Foodcamp is een leuke manier om iets te leren en om te proeven hoe lekker eten kan zijn. Ook bewegen speelt een rol tijdens het Foodcamp.

Productie

De Foodcamp vindt plaats bij melkveebedrijf Baak Janmaat op landgoed Almelo. Boerin Hetty Baak neemt de deelnemers mee over haar boerderij en laat van de kalfjes tot de melkkoeien zien wat er voor nodig is om melk, vlees en eieren op dit bedrijf te produceren. "Wij vinden het belangrijk om te laten zien waar het eten vandaan komt en wat er voor nodig is om dit op een verantwoorde manier te produceren", aldus Hetty Baak Janmaat.

Koken

Tijdens het Foodcamp worden er door kinderen en hun ouders gezonde streekgerechten gemaakt samen met de lokale topkok Eric van Veluwen. Kinderen en ouders mogen helpen met de bereiding in de foodtrailer met verse ingrediënten die ze zelf oogsten op de boerderij. Bovendien wordt alles bereid met minder suiker en zout. Eric van Veluwen: "Als biologisch kok wil ik mensen graag verrassen door de variatie aan mooie, pure smaken. Dit is ook de rode draad van mijn kookboeken. Goed eten heeft geen kunstgrepen nodig. Niet alleen omdat de smaak de pan uit vliegt, maar ook uit principe. Tijdens de foodcamp gaan we koken met smaakvolle producten van de boerderij.

Bewegen

Femke Keupink van Sportbedrijf Almelo zet kinderen en ouders letterlijk in beweging tijdens een kind-ouder farm bootcamp op en rond de boerderij: "We gaan de bootcamp op een toegankelijke manier geven. Zo willen we het voor iedereen mogelijk maken om mee te doen. De locatie en de combinatie van kinderen met ouders is niet alleen heel leuk, maar ook waardevol. Naast het actief bezig zijn in de buitenlucht, geeft het bewegen in groepsverband veel plezier. De combinatie met voeding maakt het uniek."

Opgave en kosten

De Foodcamp is op 20 september tussen 15.30 en 18.00 uur bij melkveebedrijf Baak Janmaat aan de Gravenallee 16 in Almelo. Kinderen kunnen zich aanmelden met hun ouders via www.lekkerboer.nl/foodcamp. Vol is vol. De prijs is 7,50 euro per persoon.

Heraclieden wereldwijd in actie deze weken

ALMELO - Verschillende spelers van Heracles Almelo hebben in de afgelopen interlandperiode het shirt van hun land verdedigd. Van Burundi tot Brazilië, de Heraclieden kwamen wereldwijd in actie.

Duitsland onder 20 speelde met Lennart Czyborra in de gelederen twee interlands. In Duitsland werden de leeftijdsgenoten van Tsjechië met 4-2 verslagen. Czyborra speelde het volledige duel. Dat was niet het geval toen de Duitsers het enkele dagen later opnamen in en tegen Nederland. Tegen de ploeg van Heracles Almelo-teamgenoot Navajo Bakboord bleef Czyborra op de bank. De Duitsers versloegen Nederland met 1-2. In het Brabantse Uden stond Bakboord wel in de basis, maar hij moest in de blessuretijd van de tweede helft met twee keer geel en dus rood naar de kant.

Mauro Junior
De van PSV gehuurde Mauro Junior werd opgenomen in de olympische selectie van Brazilië. Het elftal voor spelers onder de 23 jaar won in São Paulo een oefeninterland met 2-0 van Colombia. De Heraclied kwam in de tweede helft binnen de lijnen. Afgelopen maandag stond opnieuw een oefenwedstrijd in São Paulo op het programma. Mauro Junior zag vanaf de bank hoe Brazilië met 3-1 won van Chili. Mohammed Amissi speelde met Burundi, het geboorteland van zijn moeder, twee wedstrijden in het kader van kwalificatie voor het WK in 2022. Een dubbele confrontatie met Tanzania eindigde in twee keer negentig minuten onbeslist. Zowel in Burundi als in Tanzania werd het 1-1. Strafschoppen brachten de beslissing, in het nadeel van Amissi en Burundi. Amissi kwam in het eerste duel als invaller binnen de lijnen. Bij de tweede wedstrijd begon de aanvaller in de basis. De Heraclied gaf bij beide doelpunten van Burundi de assist.

eSports interland
Ook op digitaal vlak mocht Heracles Almelo een international afleveren. eSporter Bryan Hessing maakte zijn debuut voor eOranje, de digitale tak van het Nederlands elftal. Met zijn teamgenoten moest Hessing net het onderspit delven met het nieuwe FIFA20.

Heracles bij derby gesteund door vol vak

ALMELO - Heracles Almelo wordt bij de derby tegen FC Twente gesteund door een vol uitvak.

Alle beschikbare plaatsen zijn vergeven. Maandagochtend ging de kaartverkoop voor seizoenkaarthouders van start, enkele uren later was het uitvak uitverkocht. FC Twente – Heracles Almelo wordt gespeeld op vrijdag 20 september. De aftrap is om 20.00 uur.


Altijd gezellig
Heracles is natuurlijk weer blij met het volle uitvak; de wedstrijden zijn altijd erg gezellig met het meereizende publiek! Hopelijk mogen ze dit jaar weer rekenen op veel steun.

Fanplein en Kidspark bij Heracles Almelo – Willem II

ALMELO - Heracles Almelo vervolgt de competitie zondag met een thuiswedstrijd tegen Willem II. De aftrap van de wedstrijd die gespeeld wordt op Erve Asito is om 14.30 uur. Bij het duel kunnen supporters voorafgaand aan de wedstrijd weer een hapje en drankje doen op het Fanplein. Voor de kinderen is er het Kidspark volop vermaak.

Tegen Willem II hoopt Heracles Almelo de winst op FC Groningen van voor de interlandperiode een vervolg te geven. In het hoge Noorden won Heracles Almelo met 1-2 dankzij doelpunten van Silvester van der Water en Lennart Czyborra. Een tweede driepunter op rij zou voor Heracles Almelo eveneens de eerste thuisoverwinning van het seizoen betekenen. Kaarten voor Heracles Almelo – Willem II zijn in de vrije verkoop beschikbaar. Dat betekent dat iedereen kaarten kan aanschaffen via heracles.nl/tickets of in de FanServiceShop op Erve Asito.

Aardse meditatie over bomen

ALMELO - Donderdagavond 19 september organiseert Veelstemmiglicht een meditatie over bomen in de Lichtkring. Een avond rust, diepgang, poëzie, muziek en symboliek: geloven met hoofd én hart.

Bij aardse meditaties gaan wordt uitgegaan van de dagelijkse dingen. Deze aardse thema's hebben een diepere symboliek, die op deze avonden worden aangeboord. De ruimte is sfeervol ingericht, passend bij het thema. Vaste onderdelen: teksten, muziek en een kaarsenritueel. Ga voor meer informatie naar de site www.veelstemmiglicht.nl.

Open huis Kaliber Kunstenschool

ALMELO - Op zaterdag 14 september houdt Kaliber Kunstenschool een open dag voor iedereen die eens een kijkje wil komen nemen. Na de zomer beginnen de jaarcursussen weer, dus nu is een goed moment om te oriënteren.

Aan de Elisabethhof 2 staan tussen 12.00 en 14.30 uur de deuren open voor iedereen die benieuwd is naar het aanbod. Jong en oud is welkom om verschillende dingen uit te proberen. Ook kan je je aanmelden voor een van de proeflessen. Een compleet aanbod is te vinden op www.kaliberkunstenschool.nl.

Open toren Stadscarillon

ALMELO - Tijdens de Monumentendag op zondag 15 september bent u van harte welkom in de toren van de Georgius Basiliek.

Aan de Boddenstraat in Almelo houdt de Stichting Stads Carillon Almelo een open toren. Van 14.30 uur tot 15.30 uur is de toren open en kunt u een kijkje nemen bij het carillon waar een uitleg wordt gegeven over de werking van het carillon.

Zitmaaierrace

WIERDEN - Op zaterdag 14 september wordt de REKOS Finalerace Overijssels Kampioenschap Zitmaaierrace verreden.

Altijd al eens de finale willen zien van een zitmaaierrace? Op 14 september vanaf 13.00 uur heeft u de kans bij de wedstrijd van Twents Zitmaaier Team aan de Aadorpsweg.

Nieuwe tentoonstelling Historische Kring Wederden

WIERDEN - Op 14 september om 11.00 uur zal de nieuwe tentoonstelling van de Historische Kring Wederden met de titel "Gemeente Wierden 200 jaar in vogelvlucht" worden geopend door burgemeester Doret Tigchelaar. Zij zal dan tevens het eerste exemplaar van het nieuwe boek "200 jaar Samen gemeente Wierden" in ontvangst nemen.

De onderwerpen die in de tentoonstelling aan de orde komen zijn gelieerd aan die in het boek, wat onder meer betekent dat Wierdense en Enterse aspecten onderdeel van deze expositie zullen zijn. De tentoonstelling begint met de vorming van de gemeente in 1818. Alle burgemeesters sindsdien zijn te zien in een fraaie portretten-/fotogalerijgalerij, naast een indruk van de bouw van de gemeentehuizen. De expositie gunt belangstellenden tevens een kijkje in de oude raadszaal aan het Van den Bergplein. Ook de ontwikkeling van de middenstand, de middelen van bestaan, de ontwikkeling van de industrie in de Wierden (van huisweverij tot spinnerij) komen aan bod, evenals de melkfabriek, de boerenbond, 'n Export, Ten Bosch, Van Heijst, VEHA, Hofkes en Scholco.

Breed thema
Vervoer was altijd een niet onbelangrijk aspect in Wierden en bedrijven als Smit Veto, Nijhof en Wassink en de WATO komen voorbij. Verder nog de huisartsen en de ontwikkeling van de zorg; cultureel erfgoed, de Wierdense revue, de muziekverenigingen, Sunte Mart'n en de Wierdense "meester van de beesten" Fedor van Kregten. Ook is er aandacht voor Wierden in oorlogstijd, Wierdense en Enterse kerken, Wierdense en Enterse scholen met de mogelijkheid alle (oude) schoolfoto's nog weer eens te bekijken. De geschiedenis van de Molukkers in Wierden met hun komst en hun verblijf in kamp Vossenbos krijgt ook aandacht en diverse monumenten in en rond Wierden zijn in een collage te bewonderen.

Bezoek de expo
De tentoonstelling is zoals gewoonlijk in de Van Buuren Stee, Appelhofdwarsstraat 2 in Wierden en is toegankelijk voor belangstellenden met ingang van woensdag 18 september en duurt t/m zaterdag 21 december. De standaard openingstijden van de HKW zijn: wo. & do.: 14.00-17.00 uur; vr.: 14.00-20.00 uur en za.: 11.00-16.00 uur. Groepen zijn ook buiten de openingstijden welkom, na afspraak via secretariaat@historischekringwierden.nl. De toegang is gratis en de koffie/thee voor niets maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Vrijwillige coaches gezocht in Almelo

ALMELO - Avedan is in Almelo op zoek naar nieuwe vrijwilligers die aan de slag willen gaan als 'persoonlijke coach'. Zij geven een steuntje in de rug bij mensen die dit wel kunnen gebruiken.

Persoonlijke coaches zijn vrijwilligers uit Almelo die naast iemand gaan staan die tijdelijk wat extra steun en uitdaging kan gebruiken. Kun je goed luisteren? Wil je graag mensen helpen zonder het over te nemen? Dan is persoonlijke coach worden iets voor jou! Avedan zoekt mannen en vrouwen die zich vrijwillig willen inzetten om mensen van 23 jaar en ouder te helpen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Door mee te denken, samen plannen te maken en te stimuleren om stappen te zetten.

Profiel
Persoonlijke coaches zijn geduldig, kunnen goed luisteren, staan stevig in hun schoenen, vinden het leuk om vanuit mogelijkheden en wensen van mensen te denken, zijn ondernemend, betrokken, betrouwbaar en kunnen zelfstandig en planmatig werken. Afhankelijk van je eigen mogelijkheden en voorkeuren kun je kiezen voor eenvoudige of juist wat complexere vragen, kortdurende of langere trajecten, jongvolwassen of oudere bewoners en alles wat daartussen zit. Interesse?! Vragen? Neem contact op met Avedan: Mirjam van Baalen, tel. 06 - 5345 7132 (di, wo en do), m.vanbaalen@avedan.nl of Renate Frazer, tel. 06 – 8204 9555 (ma en do), r.frazer@avedan.nl .

Nieuwe omgevingsvisie

ALMELO - In 2021 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Die wet verplicht gemeenten een integrale visie te maken voor de toekomst van de stad. Voor het opstellen van deze omgevingsvisie, die Almelo in de zomer van 2020 wil opleveren, vraagt de gemeente komend jaar inwoners, ondernemers en andere betrokkenen in verschillende gespreksrondes mee te denken. In die gesprekken gaat het over de gewenste ontwikkelrichting van de stad.

De omgevingsvisie omschrijft welke kernwaarden en kwaliteiten in Almelo belangrijk zijn en moeten blijven voor de leefomgeving. De omgevingsvisie bevat naast de meer traditionele, ruimtelijke thema's als wonen, verkeer en economie, ook thema's als gezondheid, veiligheid en bijvoorbeeld duurzaamheid. "Voor zover het gevolgen heeft op de ruimtelijke ontwikkeling. En dan is vooral de samenhang tussen al die onderwerpen belangrijk", benadrukt verantwoordelijk wethouder Van Mierlo. "Actuele beleidsdocumenten, zoals de koers van de binnenstad, gebruiken we als vertrekpunt. Wat ligt er al vast en wat niet? Zo krijgen we de kaders scherp voor het gesprek met de stad en kunnen we in gesprek over de stip op de horizon op de lange termijn."

In gesprek met de stad
Bij het opstellen van de omgevingsvisie hecht de gemeente aan inbreng van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. "Zij kennen immers als geen ander hun directe woon-, werk- en leefomgeving", stelt wethouder Van Mierlo. "Op verschillende momenten en op verschillende manieren gaan we in gesprek met de stad." Onder meer via dialoogtafels met strategische partners en belangenorganisaties, tijdens publieke bijeenkomsten voor inwoners en ondernemers en in compacte rondes per gebied.

Planning
De resultaten van alle gesprekken leveren een concept-omgevingsvisie op. Tijdens een grote stadsbijeenkomst in de loop van 2020 vraagt de gemeente inwoners en ondernemers of dit de gemeente is die Almelo in de toekomst wil zijn. Als alles volgens planning verloopt, bespreekt het college van burgemeester en wethouders de omgevingsvisie in juli 2020. Naar verwachting kan de gemeenteraad de definitieve visie na de zomer van 2020 vaststellen.

Nieuwe burgemeester Wierden gaat op kennismakingstour

WIERDEN - Burgemeester Doret Tigchelaar werd op 17 juni benoemd tot nieuwe burgemeester van Wierden. De nieuwe burgemeester wil nu graag uitgebreid kennismaken met Wierden, Wierdense organisaties, ondernemers en inwoners. Kortom, er komt een heuse kenningsmakingstour aan!

Naast de drukke agenda die het burgemeesterschap met zich meebrengt, maakt ze graag tijd vrij voor nieuwe kennismakingen en ontmoetingen. Haar introductie binnen het Wierdense is in volle gang. De geplande bezoekjes, die de functie met zich mee brengen, aan bijvoorbeeld dorpsevenementen en activiteiten helpen hier zeker bij. Daarnaast zoekt zij ook actief naar andere contactmogelijkheden. Om verder te introduceren, maar vooral ook om te weten wat er leeft onder inwoners, organisaties en instanties.

Op pad
Zo gaat ze vanaf deze maand op pad met raadsleden. Niet met de gehele groep, maar met individuele raadsleden, op een door het raadslid gekozen tijdstip en locatie. "Ik vind het fijn om te weten wat de drijfveren en doelen van raadsleden zijn en ik ben nieuwsgierig naar de mens achter het raadslid, " legt burgemeester Tigchelaar uit.

Verder kennismaken
Naast dit onderdeel staat ook een nadere kennismaking met verenigingen en instanties op de agenda. "Natuurlijk lukt het niet om overal langs te gaan, maar binnen onze gemeentegrenzen zijn veel overkoepelende sportverenigingen en instanties. Hier schuif ik graag een keer aan bij een bijeenkomst of vergadering. Sfeer proeven en weten wat er speelt binnen verenigingen en instanties vind ik belangrijk," aldus de burgemeester. Misschien zijn er ook verenigingen die een nadere kennismaking met burgemeester Tigchelaar op prijs stellen. Zij kunnen zelf ook contact opnemen om dit aan te geven via c.valk@wierden.nl

Wandelconcert

ALMELO - Op zondag 22 september 2019 gaat de concertserie in de Grote Kerk van Almelo verder met een wandelconcert dat begint in de Doopsgezinde Kerk en wordt voortgezet in de Grote Kerk.

De organist Gerrit Hoekstra en bas/bariton Matthijs Mesdag zullen dit concert verzorgen. Naast enkele orgelwerken van Scheidemann en Reger zullen vocale werken klinken van Huygens, Bach en Rheinberger. Gerrit Hoekstra is koordirigent en kerkmusicus en werkt als cantor-organist aan het Medisch Spectrum Twente. Ook geeft hij concerten en treedt op als begeleider.
Matthijs Mesdag studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij treedt veel op als oratorium- en operazanger zowel in Nederland als in Duitsland, België, Frankrijk en Finland.
Het concert begint om 15.30 uur en de toegang is vrij.

Textielkunst in Stadskerk

ALMELO - In Stadskerk De Bleek is tot 1 november de expositie van Fennie Bouwsema te zien.

Ze woont sinds 1997 in Almelo, woonde en werkte daarvoor in Israël en komt oorspronkelijk van het Groningse platteland. Ze won meerdere prijzen, zoals de eerste prijs Nationale Wedstrijd Quilt-en-zo en was de beste Almelose inzending voor het European Quilt Championship. De Bleek is in september op elke zaterdagmiddag geopend van 14 tot 16 uur tijdens de muzikale Open Deur, ook elke zondag na de dienst vanaf 11.15 uur, op Monumentendag (14 september) van 10 tot 17 uur en zaterdag 5 oktober na de lezing van 18 tot 19 uur. Stadskerk De Bleek is te vinden aan de Hofstraat 1 in Almelo. Voor meer informatie kunt u 'vrijzinnigalmelo' volgen op Facebook of kijken op de site www.debleekalmelo.nl

Open dag bij De Wijnmakers

WIERDEN - Ook in Wierden wordt er wijn gemaakt. Dit kunt u zelf zien tijdens de open dag op zaterdag 21 september.

Tussen 12.00 en 17.00 uur bent u van hart welkom bij De Wijnmakers. Er wordt een rondleiding gegeven en natuurlijk wordt ook van de wijn geproefd. U zult ontdekken dat ook de Nederlandse wijn van goede kwaliteit en lekker is. De Wijnmakers vindt u aan de Kloosterhoeksweg 15 in Wierden.

Proktovar helpt met rug- en gewrichtsklachten

HENGELO - Ongeveer twee miljoen mensen in Nederland hebben last van nek- en rugklachten volgens het RIVM. Daarnaast kampen steeds meer mensen met gewrichtsproblemen. Deze klachten hebben een grote impact op het dagelijks leven, maar zijn vaak goed te behandelen door het verbeteren van de houding. Een positieve bijsturing zonder zware pijnstillers of chirurgische ingrepen is goed mogelijk.

Piet van Loon is als orthopedisch specialist werkzaam voor Polikliniek Proktovar. Naast zijn werk als orthopedisch chirurg is hij ook mede-oprichter van Houding Netwerk Nederland. Bij Polikliniek Proktovar draagt hij met uitgebreid lichamelijk onderzoek zorg voor diagnose, triage en geeft richting aan de behandeling van rug- en gewrichtsklachten. Helaas komen nek-, rug- en gewrichtsklachten ook steeds meer voor bij relatief jonge mensen. Een gebrek aan aandacht voor de houding thuis en in het onderwijs noemt Van Loon als één van de oorzaken. Hij probeert hier door middel van voorlichting verandering in te brengen.

Goede houding
Het behandelen van dit soort klachten komt vaak terug op de basis: mensen hebben een verkeerde houding aangeleerd. Zo kan een lage rugpijn veroorzaakt worden door een verkeerde houding achter het bureau, maar ook andere klachten zoals de 'tablet-nek' zijn terug te voeren op een aangeleerde, verkeerde houding. Vaak zijn mensen zich niet eens bewust van hun verkeerde houding; het is iets dat al als kind ontstaat. Behandeling van dit soort klachten bij Polikliniek Proktovar is primair gericht op goede uitleg, leefstijl adviezen (verander je zitpatroon), het verbeteren van de houding, in samenwerking met onder meer fysiotherapeuten in de regio. Ook de effectieve correctiebrace, door van Loon ontwikkeld voor ernstiger verkromming, wordt bij Proktovar ingezet. Zo komt men tot een duurzame oplossing van klachten zonder pijnstillers of zware chirurgische ingrepen.

Beter inzicht
"Door onder meer de unieke Formetric Scan geven we mensen een beter inzicht in hun houding en de oorzaken van hun klachten. Zo kan men precies zien hoe hun rug eruit zien en waar ze last door kregen. Bijvoorbeeld wanneer wervels in de lage rug juist een bolling boven in de rug moeten compenseren. Dit geeft een beter inzicht dan bijvoorbeeld alleen röntgenfoto's", legt Van Loon uit. Door de patiënt een beter inzicht te geven kan een behandeling doeltreffender uitgevoerd worden. Het hele lichaam staat immers met elkaar in verbinding en bepaalde klachten zoals rugpijn kunnen juist veroorzaakt worden door andere delen in het lichaam, zoals de spieren in de bovenbenen. Met heel gerichte oefeningen voor thuis om de slechte houding en de stijfheid aan te pakken, kunnen de gevolgklachten sterk verminderd of zelfs opgelost worden.

Gewrichtsklachten
Polikliniek Proktovar behandelt ook gewrichtsklachten met als doel om de pijn af te laten nemen en kwaliteit van leven te verbeteren. Zo kan zogeheten neuraaltherapie helpen bij het langdurig bestrijden van pijn in gewrichten wanneer het gaat om zwaardere, chronische pijnklachten, waar ruimtegebrek in de rug voor de zenuwen de hoofdrol speelt.. Zo krijgt men vaak weer een stuk functionaliteit terug. Dat is ons doel: Zonder pijn meer kunnen!

Maak een afspraak
Polikliniek Proktovar ontvangt u graag voor een consult over uw specifieke klachten. Naast de diagnose en behandeling van rug- en gewrichtsklachten specialiseren zij ook in de snelle diagnose en behandeling van onder meer darmklachten, aambeien en spataderen. Neem voor meer informatie contact op via: 074 376 44 08. Kijk ook op: www.proktovar.nl

Open dag Eshuis Hoveniers

ALMELO - Eshuis Hoveniers in Almelo viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Om dit passend te vieren organiseert het bedrijf een gezellige open dag, met activiteiten voor jong en oud.

Samen met het team van Eshuis Hoveniers staan er ook verschillende leveranciers en standhouders klaar om al uw vragen op tuingebied te beantwoorden. Ook is het mogelijk om een gratis schetsadvies te laten maken of deel te nemen aan één van de workshops.

Schetsadvies
Een drietal tuinontwerpers zijn aanwezig om een tuinschets voor u te maken. "Zij gaan met u in gesprek en zullen dat vertalen in een ruwe handmatige schets. Wilt u een idee voor uw tuin of heeft u wel een idee, maar weet niet hoe dit in de tuin toe te passen? Onze ervaren tuinontwerpers helpen u graag." vertelt Jacco Wisman, eigenaar van Eshuis Hoveniers. "Omdat de tijd en het aantal ontwerpers beperkt is, vragen we aan de bezoekers om zich hiervoor aan te melden via onze website", vervolgt Jacco.

Programma
"We hebben een aantal leveranciers en bedrijven waar wij mee samenwerken bereid gevonden deel te nemen aan deze dag. Hierdoor is er een compleet aanbod op het gebied van tuin ontstaan." vertelt Jacco. Naast alle informatie is het ook mogelijk om zelf iets te doen. Er zullen workshops gedurende de dag gegeven worden waaraan deelgenomen kan worden. Jacco vervolgt "Het wordt een bijzondere dag, een eeuw Eshuis Hoveniers! We zijn enorm trost dat we dit heugelijke feit mogen vieren. En we kunnen dit vieren door het vertrouwen door de jaren heen van onze klanten en niet te vergeten door ons professionele team van hoveniers. Zij staan iedere dag, met passie voor groen, voor onze klanten klaar, zonder hen stonden wij hier nu niet. Daar ben ik hen dan ook
dankbaar voor.

Kom en geniet!
Eshuis Hoveniers vindt het fijn om u te ontmoeten deze dag! U bent van harte welkom zaterdag 28 september van 10.00 tot 17.00 uur, Aadijk 29 te Almelo. Kijk op de website, eshuishoveniers.nl, voor het volledige programma van de open dag. Geniet samen met hen van de open dag. U heeft volop de mogelijkheid om inspiratie op te doen en informatie te krijgen over diverse producten. Een hapje en drankje staan klaar!

FCT Vrouwen - Sankt Pölten

ENSCHEDE - Woensdag 25 september speelt FC Twente Vrouwen in De Grolsch Veste de UEFA Women's Champions League wedstrijd tegen Sankt Pölten, aftrap 19.00 uur.

Nadat komende week de heenwedstrijd in Oostenrijk wordt gespeeld, wordt er in De Grolsch Veste gestreden voor een plek bij de laatste 16 van dit Europese toernooi. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 5,-.

Kaarten
De verkoop verloopt (via kaartverkoop.fctwente.nl) of op werkdagen bij de receptie van De Grolsch Veste (09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd heb je geen Clubcard nodig, iedereen kan eenvoudig kaarten kopen. Seizoenkaarthouders van FC Twente Vrouwen en seizoenkaart- en Premium Seat-houders van FC Twente hebben korting ten opzichte van niet seizoenkaarthouders. Allereerst worden alleen de vakken op de Diekmantribune opengesteld, wanneer deze vakken uitverkocht zijn wordt de rest van het stadion vak voor vak opengesteld.

Start Bowls competitie

ALMELO - Deze maand gaat al weer de 25-ste editie van de indoor bowls competitie van de Regio Oost van start.

De teams hebben nog even de tijd om zich voor te bereiden, want de competitiestart is op maandag 23 september. Er zijn wel nieuwe impulsen nodig om deze sport onder de aandacht van een breed publiek te brengen, want het aantal teams loopt al een paar jaar terug. Oorzaak is niet het enthousiasme voor de sport, maar de vergrijzing. Voor BCA doen de volgende teams mee: bij de Pairs 2e klasse: Almelo 1 Henk op de Haar, Joop Bolink. Almelo 2 Hetty Witmans, Marietje Lubbers. Triples 1e klasse Almelo 1 Aukje, Gerrit Velthuis, Riny Stam. Almelo 2 Gertie Meloni, Elly Euren, Betsie Bergboer. Almelo 3 Jan Kuik, Hennie, Eltjo Maring. De eerste wedstrijd in Almelo is op dinsdag 24 september 14.15 uur. En dat is direct al een onderlinge strijd tussen de 2 teams van BCA uit de eerste klasse triples Almelo 2 – Almelo 1. De toegang is gratis. Kom eens kijken of speel mee op dinsdag van 14.00-16.00uur en op vrijdag van 10.30-12.30 uur in de tennishal Veenelandenweg 38 Almelo (achter PH).

Workshops Kamera Express

ALMELO - De échte fotografie-liefhebbers weten de weg naar Kamera Express op Woonboulevard Almelo inmiddels te vinden. En naast de leuke exposities zijn er dit najaar ook een aantal erg interessante workshops bij Kamera Express Almelo.

Denk aan een cursus light-room, powersessie-fotografie of een workshop actiefotografie van professioneel fotograaf Robert Roozenbeek. De eerste workshop is al op 14 september en de volgende workshops volgen elkaar snel op. Kijk voor alle informatie op https://www.kamera-express.nl/agenda (vestiging Almelo).

Humanistisch Café over vrede

ALMELO - In het eerste Humanistisch café van dit seizoen en in de aanloop naar de Vredesweek met PAX op 21 september spreekt Anke Polak over onder meer vrede.

Polak is lid van het hoofdbestuur van het Humanistisch Vredesberaad gelieerd aan het Humanistisch Verbond. Rede is vrede is haar motto. Zij gelooft in mensen en denkt dat oorlogen voorkomen kunnen worden door redelijkheid en dialoog. Er wordt een filmpje getoond van het bezoek van een Almelose delegatie aan de Russische Ambassade. Verder zal de bezoekers worden verzocht een petitie tegen kernwapens te ondertekenen, die wordt aangeboden aan premier Mark Rutte.

Het Humanistisch Café is op zaterdag 14 september tussen 15.00 en 17.00 uur in Theaterzaal de Evenaar van Bibliotheek Almelo aan Het Baken 3. De toegang is gratis.

Rijssens Mannenkoor met Petra Berger

Amazing Europe Concert by Rijssebs MANNENKOOR Foto: Didier BAUWERAERTS

RIJSSEN Het Rijssens Mannenkoor, onder leiding van dirigent Jaap Kramer geeft op vrijdag 21 september een concert in de RK Dionysiuskerk te Rijssen. Verder werken mee Jan Lenselink op vleugel, trompettist Maurice van Dijk en zangeres Petra Berger.

Dit concert wordt het tweede optreden voor het mannenkoor na de vakantie. Op 29 augustus verzorgde het koor een optreden op Urk, in het kader van "Zingen in de zomer op Urk". Het was dirigent Jaap Kramer, die op Urk woont, alles aan gelegen om hier samen met zijn mannen een goed optreden te verzorgen. Ondanks de zeer hoge temperatuur in de kerk werd het een schitterende avond. Na afloop van het werd het koor dan ook beloond met een staande ovatie van het talrijke publiek, de kerk was tot de laatste plaats toe bezet.

Ook in Rijssen

Na dit succes is het mannenkoor er dan ook alles aan gelegen om ook in Rijssen het publiek weer te trakteren op een prachtig concert. Ook een aantal musici zullen deze avond hun medewerking verlenen. Eén daarvan is de zeer bekende zangeres Petra Berger. Petra Berger zit al meer dan 25 jaar in vak en geniet een grote naamsbekendheid. Met haar prachtige stem is zij in staat meerdere partijen te zingen, waardoor ze net zo makkelijk klassieke nummers als popnummers kan zingen. Met eigen theateroptredens, deelname aan musicals en optredens met koren kan met recht gesproken worden van een veelzijdige zangeres.
Een andere musicus die medewerking zal verlenen is Maurice van Dijk. Van Dijk is een trompettist die voornamelijk optredens verzorgd in de koor- en kerkwereld, zowel in binnen- als buitenland. Ook mocht hij diverse keren voor ons koningshuis spelen.
Natuurlijk ontbreekt ook de vaste begeleider van het Mannenkoor, pianist Jan Lenselink deze avond niet. Niet alleen zijn schitterende spel, maar ook zijn onnavolgbare wijze van spelen zijn een genot voor het oor en het oog.
Koor en musici staan natuurlijk deze avond weer onder leiding van Jaap Kramer. Voor dit concert heeft hij weer een mooi programma samengesteld waar de muziekliefhebber met volle teugen van zal genieten.

Kaartverkoop

Het concert begint om 20.00 uur, de deuren van de kerk gaan open om 19.30 uur. Kaarten voor dit concert kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen aan de kassa van de kerk. Voorverkoopadressen zijn: Cigo Rijssen, Hogepad 1-80, telefoon: 088-1260946, Cigo Nijverdal, Henri Dunantplein 12, telefoon: 0548-767273 en Cigo Vroomshoop, Julianaplein 64, telefoon 088-1261080. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Ook kunt u kaarten online bestellen via www.rijssensmannenkoor.nl. Hier kunt u ook alle informatie vinden over het koor en de concerten die binnenkort worden gegeven.

Stop met roken in Stoptober

TWENTE - De GGD Twente, Tactus en andere gezondheidsorganisaties willen het roken in Twente nog verder terugdringen. Oktober staat daarom weer in het teken van Stoptober.

Op dit moment roken nog zo'n 97.000 volwassen Twentenaren. Roken brengt concrete gezondheidsschade en risico's met zich mee, zowel voor de roker als zijn of haar omgeving. De overheid is daarom ook bezig met een actief ontmoedigingsbeleid. Hierbij ligt de nadruk zowel op het voorkomen dat jongeren gaan roken, maar ook het ontmoedigen van oudere rokers. Zo is er nieuwe wetgeving in de maak waarbij supermarkten en tabakswinkels hun rookwaren uit het zicht moeten leggen. Verder wil ook ProRail de Nederlandse stations geheel rookvrij maken. Verdere verhogingen van accijnzen en andere ontmoedigingsmaatregelen moeten roken uiteindelijk geheel uitbannen. Dit beleid heeft ook in Twente al een positief effect gehad op de hoeveelheid rokers en de meningen over roken in het algemeen. De ambitie is om in 2040 een geheel rookvrije generatie te krijgen. Kinderen en jongeren die anderen zien roken lopen een groter risico om zelf te gaan roken. Daarnaast is meeroken of passief roken net zo slecht voor de gezondheid als zelf roken, aldus de GGD.

Verschillen
De GGD Twente concludeerde eerder al dat er binnen Twente grote verschillen zijn over het roken. Dit varieert van gemeente tot gemeente, maar ook bevolkingsfactoren dragen hier aan bij. Zo zijn rokers statisch vaker laagopgeleid; jongeren op het VMBO roken bijvoorbeeld al vaker dan jongeren op het VWO. Ook volwassenen met een lagere sociaal-economische status steken vaker een sigaret op dan volwassenen met een hogere sociaal-economische status. Uit Twents gezondheidsonderzoek blijkt dat roken een belangrijke indicator is van andere leefstijlkeuzes. Zo is 17 procent van de rokers ook overmatig drinker tegenover 6 procent van de niet-rokers. Rokers voelen zich daarnaast vaker eenzaam (45 procent van rokers tegenover 39 procent van niet-rokers).

Steun om te stoppen
In oktober is er veel aandacht om ook bestaande rokers te helpen om te stoppen. Zo geven ook de GGD Twente en de landelijke website www.stoptober.nl adviezen die hierbij helpen. Zo zijn er nicotinevervangers zoals kauwgom wat kan helpen om de ontwenningsverschijnselen langzaam af te bouwen. Verder is stoppen met roken vooral een kwestie van wilskracht en het doorbreken van je eigen gewoontes. Stoppers kunnen onder meer een digitaal steuntje in de rug krijgen met de speciale Stoptober-app.

ELLEN Stoffen: Modetrends herfst-winter 2019-2020

HENGELO - De vakanties zijn weer voorbij en na een heerlijke warme zomer liggen bij ons alle herfst-winter stoffen alweer in de winkel. Wat wordt het deze winter, wat zijn de kleuren en welke trends zijn er?

Deze winter zijn opvallende heldere modekleuren het meest in het oog springend, maar er is ook een tegengestelde trend met diepe en harmonieuze kleuren. Eén van de nieuwe trends is om verschilde kleuren en motieven te combineren en deze dan verticaal te verwerken in bijvoorbeeld een jurk met een okerkleurig stof aan de ene kant en wijnrood met strepen aan de andere. Een harmonieuze combinatie van energieke en klassieke neutrale kleuren.

Verschillende stoffen

De stoffen lopen uiteen van een grove rib, fluweel, borg, satijn, punty, viscose, crêpe, tricots in diverse soorten, mantel stoffen met een wollig laagje tot aan een bouclé. Deze zijn er in diverse samenstellingen en prints, zoals strepen, dieren, bloemen, Hermès-dessin, Prince de Galles en vele andere ruitdessins. Ideeën genoeg om eindeloos te combineren tot een mooie herfst-winter outfit.


Voor iedereen

Met onze stoffen collectie slaat u de spreekwoordelijke (stoffen)plank nooit mis. Voor iedereen hebben we wel iets te combineren, van lieve, ingetogen, uitgesproken tot aan modieuze designs voor jong en oud. Kom langs in onze winkel aan de Bandoengstaat 50 te Hengelo.

Ervaar zelf het OV!

Foto: Ben Vulkers

ALMELO - Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in Almelo. Dit spreekuur is op dinsdag 17 september tussen 10.00 en 11.30 uur in de bibliotheek aan het Baken 3.

OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het maandelijkse inloopspreekuur veel gestelde vragen over reizen met bus en trein. Dit zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook geven zij informatie over het deelnemen aan een proefreis. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.

Meer informatie

Kijk op www.ervaarhetov.nl. voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen kunt u bellen met 038-4540130, of een e-mail sturen naar: ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.

Green Book

WIERDEN - Op 19 september wordt in Bibliotheek Wierden de waargebeurde, luchtige roadmovie Green Book, de grote Oscarwinnaar van 2019, getoond.

Wanneer pianist Don Shirley in 1962 op zoek is naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika, komt hij in contact met Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter die graag wat wil bijverdienen. Samen reizen ze door verschillende 'blanke' staten aan de hand van een speciale reisgids, The Green Book, die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Een reis vol gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor. Green Book is te zien op 19 september om 20.00 uur bij de bibliotheek aan de Pouliestraat 2. De entreeprijs bedraagt € 5,- voor leden en voor niet-leden € 7,50. Meer informatie en kaartverkoop op www.bibliotheekwierden.nl

Braderie in de Nieuwstraat

ALMELO - De Nieuwstraat met de karakteristieke nog werkende korenmolen de Hoop ziet er na een metamorfose prachtig uit. Reden genoeg voor de ondernemersvereniging om weer een braderie te organiseren.

De braderie in de Nieuwstraat wordt gehouden op vrijdag 13 september tussen 17.00 en 21.00 uur en op zaterdag van 15.00 tot 21.00 uur. De braderie begint bij Korenmolen de Hoop en loopt door tot Albert Heijn, een lang lint met aan beide zijden van de straat kramen. Verder zijn er de horecapleinen voor de inwendige mens en wordt alles omlijst met zang en dans.

Windvanger van macramé

WIERDEN - Pas enkele maanden geleden is Rok&Billie geopend en nu laten ze zien dat iedereen ook voor een leuke workshop hier terecht kan.

De workshop is op 14 september om 10.30 uur en duurt ongeveer twee uur. In die tijd wordt een leuke windvanger van macramé gemaakt. Er kunnen maximaal zes personen deelnemen aan de workshop, dus geef snel op. De kosten bedragen € 20 inclusief materiaal, thee of koffie en een lekkere plak cake!

Meer informatie

Wanneer u meer wilt weten over de workshop ga dan naar Rok&Billie aan de Kerkstraat 5a in Wierden of kijk op www.rok-en-billie.nl.

11 / 16

Suzuki Ignis nu standaard als Smart Hybrid

TWENTE - Suzuki heeft de Ignis nu nóg aantrekkelijker gemaakt. Vanaf nu is elke nieuw geleverde Suzuki Ignis met handgeschakelde versnellingsbak standaard uitgerust met het Smart Hybrid systeem.

Het Suzuki Smart Hybrid-systeem maakt gebruikt van een startgenerator. De energie die vrijkomt bij het remmen wordt opgeslagen in een lithium-ion-accu. Die energie voedt bijvoorbeeld de airconditioning en helpt bij het starten, rijden en accelereren van de motor. De opgeslagen energie wordt ook ingezet bij de verlichting en het afspelen van je favoriete muziek. Voorheen was het Suzuki Smart Hybrid-systeem alleen standaard op de Ignis Stijl, de topuitvoering van de auto. Nu wordt het standaard voor alle handgeschakelde uitvoeringen van de Suzuki Ignis

Meer voordelen
De standaarduitrustig op de Ignis Comfort en handgeschakelde Ignis Select krijgt ook nog wat andere uitbreidingen. Zo is de Comfort nu standaard voorzien van een DAB-radio; dit was al standaard op de andere uitrustingsniveaus. Ook zijn alle auto's nu standaard voorzien van LED-koplampen, LED-achterlichten en mistlampen.

Gunstig geprijsd
Voor kopers komt dit extra voordeel zelfs zónder een extra prijskaartje. De vanafprijzen blijven namelijk gelijk: 15.899 euro voor de Ignis Comfort, vanaf 17.399 voor de Select en vanaf 18.999 euro voor de Stijl. Kopers kunnen naar wens ook nog kiezen voor varianten met een automaat.

Goed advies
Uw dealer laat u graag kennismaken met deze aantrekkelijke Suzuki Ignis. Kom langs voor een proefrit. Kijk ook op: www.suzuki.nl

TWENTE - Bijna één op de vijf huishoudens heeft een hond. Nederlanders zijn ware huisdierliefhebbers, dus we nemen ze ook graag mee overal naar toe. Maar het vervoeren van de hond in de auto heeft wel een belangrijke keerzijde: hondengeur in de auto. Wat kun je er tegen doen?

Ook al is de hond zelf nog zo lief en goed verzorgd, hondengeur is nooit helemaal te voorkomen. Toch zijn er zeker dingen die je kunt doen om de overlast te beperken. Zo is het verstandig om altijd wat dekens in de auto te hebben liggen. Dit voorkomt dat de hond direct op bekleding ligt, waardoor geur in de absorberende stoffen kan trekken. Was deze deken regelmatig op zeker 60 graden om geuren tegen te gaan. Verder is het regelmatig stofzuigen van de auto goed om de ophoping van haar tegen te gaan. Reinig waar mogelijk ook de kunststof delen van de auto, aangezien deze ook gevoelig zijn om geuren op te nemen en vast te houden.

Sprays en middeltjes
Er zijn tegenwoordig ook veel sprays en andere middeltjes op de markt die de geuroverlast tegen moeten gaan. Deze werken echter net als bijvoorbeeld een toiletspray of kamerspray: ze maskeren de geuren, maar verwijderen ze niet.

Diepe reiniging
Wanneer u écht van de hondengeur af wil, bijvoorbeeld wanneer u de auto verkoopt of inruilt, kan het verstandig zijn om deze professioneel te laten reinigen. Zo kan een professionele autoreiniger de bekleding zeer diep reinigen met een extractor om vuil echt weg te halen. Tegenwoordig gebruiken zij ook steeds vaker de zogeheten ozon-reinigers. Hierbij veranderd zuurstof in de auto in ozon, wat bacteriën doodt en de auto frisser laat ruiken. Het is echter geen wondermiddel; diepe reiniging is ook dan nog vaak nodig.

De eClassics van Volkswagen

TWENTE - Volkswagen heeft dankzij zijn rijke geschiedenis veel iconische modellen op de weg gebracht. Modellen die ook nu nog veel trouwe fans hebben, zoals de klassieke Kever die ooit in de miljoenen van de band rolde. Maar een echte klassieker rijdende houden is niet bijster duurzaam. Om de klassiekers ook nu duurzaam mobiel te houden, biedt Volkswagen nu ook conversies aan.

Onlangs presenteerde de Volkswagen Group Components-divisie een bijzondere, elektrische e-Kever. Deze divisie werkt nu samen met een externe partner, eClassics in Renningen bij Stuttgart, om conversies aan te bieden voor oudere Volkswagen modellen. Hierbij vormt de Volkswagen e-Up! de technische basis. Het elektrificeren van een klassieke Kever is wel een aardige klus. Zo moet eClassics het chassis versterken om de accupack aan te kunnen. Verder gebruikt men ook ook de motor en versnellingsbak van de e-Up! De accu levert dan tot 36.8 kWh aan energie. Ondanks het hogere totaalgewicht van 1.280 kilo accelereert de Beetle in vier seconden naar de 50 kilometer per uur. Topsnelheid is rond de 150 kilometer per uur met een 200 kilometer actieradius.

Toekomstplannen
Op dit moment heeft men dus een aardig doortimmerd concept voor de elektrische Kever, maar op termijn volgen ook nog meer modellen voor conversie. Zo werkt men al aan een platform voor een elektrische bus en een klassieke Porsche 356. Op dit moment zijn nog geen concrete prijzen bekend voor de componenten en conversies.

Strengere eisen
Met de conversies komt Volkswagen ook tegemoet aan een probleem dat veel bezitters van klassieke auto's hebben: ze zijn te vervuilend ten aanzien van de huidige wet- en regelgeving. Er worden steeds meer milieuzones ingevoerd in steden, waar vervuilende auto's niet meer welkom zijn. Dit is natuurlijk erg vervelend voor de liefhebber die ook graag zijn pruttel-Kevertje of diesel-Golfje daar zou willen rijden.

Porsche maakt de stap naar de markt van de elektrische auto's

Photography: Christoph BauerPostproduction: Wagnerchic www.wagnerchic.com Foto: Delia Baum

TWENTE - Vele automerken hebben de markt van de volledig elektrische auto's al betreden. De nieuwkomer op deze markt is Porsche. Deze introduceerde onlangs de Taycan Turbo en de Taycan Turbo S.

Porsche wordt altijd gezien als de snelle auto en ook de elektrische variant maakt dit waar. De Taycan Turbo heeft 3,2 seconde nodig om van 0 tot 100 km/u te gaan en de Taycan Turbo S heeft daar nog minder tijd voor nodig, namelijk 2,8 s. Beiden hebben een topsnelheid van 260 km/u. Dit kan ook niet anders met overboostvermogen met Launch Control tot respectievelijk 680 pk en 761 pk. En dat allemaal zonder uitstoot van koolstofdioxide.

Capaciteit
De netto batterijcapaciteit van de accu van de Taycan Turbo en Taycan Turbo is 83,7 kWh en een verbruik van 26,9 kWh/100 km. Volgens WLTP-testcyclus is de actieradius voor beide uitvoeringen meer dan 400 km. Daarmee wordt deze Porsche toch meer dan een elektrisch stadsauto.

Uitstraling
Het ontwerp van de Taycan Turbo straalt al één en al snelheid uit. De afwerking kan in diverse kleuren en bij metallic zijn er zelf nog meer kleuren om uit te kiezen.

Prijskaartje
De Porsche Taycan Turbo en Taycan Turbo S is niet voor iedereen weggelegd. De consumentenadviesprijzen zijn 157.100 euro voor de Taycan Turbo en 191.000 euro voor de Porsche Taycan Turbo S.

TWENTE - Je komt hem ongetwijfeld steeds vaker tegen op de weg: de speed-pedelec, oftewel de krachtpatser onder de elektrische fietsen. De reguliere e-bike biedt ondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur, de speed-pedelec tot maximaal 45 kilometer per uur. Het aantal gebruikers is de afgelopen jaren explosief gestegen.

Voor een groeiende groep is de speed-pedelec een aantrekkelijk alternatief voor de (elektrische) bromfiets of bromscooter. Sinds januari 2017 gelden voor de gebruiker van de supersnelle fiets dan ook dezelfde regels als voor bromfietsers. Dat betekent onder andere dat je verplicht een helm moet dragen en verzekerd moet zijn tegen wettelijke aansprakelijkheid. Andere belangrijke vereisten zijn het bezit van een bromfietsrijbewijs en een (gele) bromfietskentekenplaat.

Populair bij 55-plus
Ondertussen rijden er rond de 17,2 duizend speed-pedelecs rond in Nederland (stand op 1 juli 2019). Ten opzichte van twee jaar geleden is het aantal met ongeveer 62 procent gestegen. In het bijzonder de categorie van 55 jaar en ouder heeft de speed-pedelec ontdekt. Bezitters in de leeftijd van 55 tot 75 jaar hebben bij elkaar inmiddels bijna 6,5 duizend fietsen. In de provincie Utrecht staan relatief de meeste speed-pedelecs geregistreerd, op de voet gevolgd door Groningen en Gelderland. In deze provincies heeft ook de sterkste groei plaatsgevonden. Al met al is duidelijk dat de populariteit van dit elektrische 'racemonster' een stijgende lijn vertoont.

Conflict op de rijbaan en/of het fietspad
Bij het succes mag wel een kritische kanttekening worden geplaatst. De toename van speed-pedelecs in het verkeer heeft als nadelig gevolg dat automobilisten vaker de rijbaan met deze bijzondere fietsers moeten delen. Binnen de bebouwde kom kan dit gemakkelijk tot conflict leiden. Het snelheidsverschil is beperkt, maar kan in het geval van beperkte ruimte toch gevaarlijke manoeuvres uitlokken om in te kunnen halen. Veel mensen moeten daarnaast nog altijd wennen aan de aanwezigheid van de relatief nieuwe weggebruiker en denken bijvoorbeeld ten onrechte dat ze helemaal niet - net als brommers en scooters - op de rijbaan horen.
Aan de andere kant is rijden op het fietspad ook niet echt verantwoord te noemen vanwege het veel langzamere fietsverkeer (denk vooral aan kwetsbare kinderen en ouderen). Ten behoeve van een veilige weginrichting kan in bepaalde situaties wellicht gedacht worden aan een rijstrook specifiek voor de speed-pedelec. Tot het zover is: uiteraard gewoon de verkeersregels blijven volgen!

Betere voorlichting en voorbereiding
De gebruiker van de speed-pedelec zal nu en in de toekomst in ieder geval beter moeten worden voorgelicht over hoe je je het best kunt gedragen ten opzichte van medeweggebruikers. Vooralsnog is er helaas een groot nadeel wat betreft de voorbereiding: het praktijkexamen moet op een bromfiets worden gedaan. Onhandig, maar niet geheel verrassend dat wet- en regelgeving wat moeite heeft om de snel veranderende praktijk bij te benen. Het zou in de toekomst vanzelfsprekend mogelijk moeten worden om daadwerkelijk op de speed-pedelec het examen af te kunnen leggen. Men zit niet stil: rijscholen zijn al in overleg om speciale fietslessen aan te gaan bieden. Zo bezien is er absoluut nog een wereld te winnen om de veiligheid te bevorderen.

Column

Historische automobielen als erfgoed

Foto: ROUSSON VOITURETTE | 1908 HAV Jaarevenement 2019

Soms sta je er verbaasd van te kijken uit hoeveel schuurtjes en garages er de meest bijzondere automobielen tevoorschijn komen als het mooi weer is. Nederland kent dan ook een dikke 140.000 oldtimers van 40 jaar en ouder. Van die vele oldtimers zijn er enkele duizenden, die naast het feit dat ze een echte klassieker zijn, nog maar sporadisch voorkomen in de wereld. Voor die echt bijzondere klassiekers kennen we in Nederland dan ook de Historische Automobiel Vereniging, de HAV. De HAV is geen doorsnee oldtimerclub, maar een vereniging die zich inzet voor het behoud van luxe voertuigen en vrachtwagens, ouder dan 35 jaar met een historische waarde. De HAV verbindt zich om die reden niet aan een vast merk, alle merken zijn welkom binnen de vereniging, als de oldtimer maar bijzonder is en die historische waarde heeft.
De HAV behoort sinds 1964 tot de oudste automobielverenigingen in Nederland en is nauw verbonden met KNAC. De HAV kent 1100 leden in ons land, die een kleine 4000 historische voertuigen vertegenwoordigen. De HAV is dan ook typisch zo’n vereniging die vaak als eerste gevraagd wordt om evenementen of filmdecors op te vrolijken met een bepaald straatbeeld aan voertuigen uit vervlogen tijden. Dat is in de praktijk ook lastig te organiseren als je een club hebt van bijvoorbeeld alleen Opel Manta liefhebbers of Saabrijders.
De HAV organiseert daarnaast elk jaar een jaarevenement waarin een groot aantal leden ergens in Nederland een weekend verblijft en de omgeving verblijdt met het prachtige aangezicht van al die bijzondere auto’s. In het weekend van 24 augustus van dit jaar viel de beurt aan Twente en Enschede. En misschien heeft u ze wel zien rijden en wist u niet waar al die mooie auto’s bij hoorden. Dat verklappen we dan in deze Autopaper aan u als echte autoliefhebber. Leuk om eens een kijkje te nemen op de HAV site als je gek bent op die echt oude auto’s: www.de-hav.nl

Auteur: Pieter Hof uit Boekelo is Saabliefhebber en lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV. Facebook.com/twentsesaabvrienden en Facebook.com/HAVmedia

Foto: ROUSSON VOITURETTE | 1908 HAV Jaarevenement 2019

Zit u thuis op de bank net zo comfortabel als in de C5 Aircross SUV?

TWENTE - Op 24 en 25 augustus heeft bij Paleis Soestdijk het Concours d'Elégance plaatsgevonden. En wie er is geweest, kon niet om het automerk Citroën heen.

Om het 100-jarig bestaan te vieren, werden de oudste Citroën, de B2, de nieuwste, de C5 Aircross SUV, en alle modellen ertussenin geshowd. De B2 zult u niet zo snel weer zien, maar de C5 Aircross SUV staat gewoon bij uw dealer.

Comfort
Als er iets is waar Citroën bekend om staat, dan is het wel het comfort. Dat is ook precies wat de C5 Aircross SUV u biedt. Zo heeft dit model geen traditionele vering, maar een veersysteem met Progressive Hydraulic Cushions. Dit zorgt ervoor dat koffie in uw beker blijft wanneer u over een hobbelige weg rijdt. Citroën omschrijft het zelf misschien wel het beste met de woorden 'vliegend tapijt-effect'. Ook de stoelen in de C5 Aircross SUV zijn uiterst comfortabel, zeker tijdens lange autoritten. Zo zijn de Advanced Comfort Seats voorzien van een brede zitting en een brede rugleuning en zijn ze opgebouwd uit meerdere soorten schuimmateriaal. Dit zorgt voor zachtheid, maar voldoende steun, zodat u niet te diep wegzakt in de stoel. En om nog prettiger van A naar B te rijden, heeft u ook de mogelijkheid om te kiezen voor stoelverwarming en/of stoelmassage voor de bestuurder en bijrijder.

En meer
Hoe fijn u ook zit in de C5 Aircross SUV, ook zaken als opbergruimte, navigatiesysteem, audiosysteem, veiligheidsvoorzieningen en dergelijke spelen mee in hoe comfortabel een autorit is. En ook op deze punten scoort deze Citroën! De C5 Aircross SUV is standaard rijk uitgerust, maar door toevoeging van extra opties en de juiste kleuren wordt deze nog meer úw auto. Vanaf 31.990 rijdt u al in de C5 Aircross SUV.

Kennismaken
Even zitten in de Citroën C5 Aircross SUV voelt al goed en dat kunt u zelf ervaren in de showroom bij dealer bij u in de buurt, te vinden via www.citroen.nl. Nog meer ervaren van het comfort? Maak een proefrit!

Snel, sneller, snelst...

TWENTE - Wat is het snelste dat u ooit hebt gereden? 150 op de Autobahn? Hoogst illegaal eens de 170 op de snelweg aangetikt? Of bent u wellicht een circuit-snelheidsduivel die in zijn Ferrari met 250 over Zandvoort scheurde? Allemaal leuk - maar nog niets vergeleken met Bugatti's snelheidsrecord van afgelopen maand.

Al sinds het begin van de auto is de mens op zoek naar manieren om de machine naar een topsnelheid te gieren. Hoewel absolute snelheid natuurlijk niets zegt over rijgenot, is het wel een gegeven dat fabrikanten elkaar graag de loef afsteken. Bugatti vestigde afgelopen maand een nieuw snelheidsrecord voor straatauto's. Met een aangepaste Bugatti Chiron behaalde de Britse coureur Andy Wallace maar liefst 490,47 per uur. Hiermee doorbrak het merk ruimschoots het eerdere record van 450 kilometer per uur. Ter vergelijking: de absolute topsnelheid van een Formule 1 auto ooit gemeten was 378 kilometer per uur. Oftewel, in een Bugatti Chiron haalt u op de rechte weg Max Verstappen in alsof hij in een Lada rijdt. Bugatti vestigde door de jaren heen al vaker het absolute snelheidsrecord, waaronder in 2005, 2007 en van 2010 tot 2017. In dat jaar verloor Bugatti's Veyron het record aan de Koenigsegg Agera RS.


Ambitie
Bugatti wist het vorige record dus met een ruime marge te slopen, maar het is nog niet waar het merk wil zijn. Enkelen zijn momenteel bezig met de strijd om de magische 500 kilometer per uur te bereiken. Dankzij nieuwe technologie en steeds beter aerodynamisch inzicht zijn deze supersportwagens de afgelopen decennia steeds sneller geworden, waardoor de onhaalbare grens nu steeds dichterbij is. Het zal interessant zijn om te kijken of de opkomst van de elektrische motor uiteindelijk bij zal dragen aan deze records of ze juist af zal remmen.