Hart van Almelo - Wierden

7 juni 2019

Hart van Almelo - Wierden 7 juni 2019


Voorlichting over babbeltrucs voor Almelose senioren

ALMELO - Senioren zijn helaas een geliefd doelwit voor criminelen. Ouderen zijn minder wantrouwend en alert op hogere leeftijd, waardoor gewiekste criminelen met een vlotte babbel zich graag richten op deze doelgroep. Om Almelose senioren weerbaarder te maken tegen babbeltrucs organiseert de politie op donderdagmiddag 20 juni een informatiebijeenkomst.

Exacte cijfers over slachtofferschap van babbeltrucs zijn lastig te geven; lang niet iedereen herkent een poging tot oplichting en slachtoffers doen ook lang niet altijd aangifte. Dat het ook in Almelo gebeurt, is een feit.

Vormen van babbeltrucs
Er zijn veel varianten van babbeltrucs en ook criminelen bedenken steeds weer creatievere vormen van oplichting. Zo komt dit voor als een hulpvraag: iemand belt aan en zegt zonder benzine te staan en of hij tien euro mag lenen. Of dat hij of zij een ongeluk heeft gehad en iemand wil bellen. Zij maken zo misbruik van uw gastvrijheid om binnen te komen. Eenmaal achter de voordeur probeert men vaak geld, sieraden of andere goederen te stelen. Er zijn ook andere varianten; waarbij mensen zich voordoen als medewerkers van de gemeente, thuiszorg, meterstand-opnemer of anderen met enige autoriteit. Een goed advies is om onverwacht bezoek niet binnen te laten en altijd te vragen naar een identiteitsbewijs. Dit schrikt veel van deze oplichters al af.

Misvattingen
Er zijn ook nog steeds misvattingen over babbeltrucs. Zo zijn het zeker niet altijd mannen die als oplichter actief zijn. Sterker nog, de vrouwelijke oplichter heeft in dit geval een voordeel omdat ouderen eerder geneigd zijn hen te helpen. Een andere misvatting is dat het alleen senioren overkomt; zij zijn weliswaar vaker slachtoffer, maar ook voldoende jongere inwoners trappen in dit soort trucs.

Voorlichting
De informatiebijeenkomst van de politie is op donderdag 20 juni van 14.00 tot 16.00 uur in het stadhuis in Almelo. De bijeenkomst is gericht op senioren, maar ook familie of vrienden zijn welkom. Aanmelden vooraf is niet nodig, maar zou wel fijn zijn. Dit kan dan via gemeente@almelo.nl o.v.v. 'babbeltrucs' of via 0546-54 11 11.

Werknemers Soweco gerustgesteld door dagelijks bestuur

ALMELO - Wie in de sociale werkplaats van Soweco werkt, verliest niet z'n baan en ook niet z'n salaris. Dat is het bericht van het bestuur van Soweco aan werknemers uit de regio Almelo. Vorige maand werd besloten om na 50 jaar de stekker uit het bedrijf te trekken.

Soweco vierde onlangs nog haar vijftigste verjaardag, maar nu is door de gemeenten besloten om te stoppen met de sociale werkvoorziening van het bedrijf. Dit deed veel stof opwaaien binnen het bedrijf, met een hoofdvestiging in Almelo. Ook vanuit de omgeving waren de reacties over het verdwijnen van het bedrijf voornamelijk negatief. De overname houdt verband met de steeds aangescherpte bezuinigen vanuit Het Rijk op de sociale werkvoorzieningen. Soweco was al grotendeels in handen van zes Twentse gemeenten die aandelen hebben: Almelo, Rijssen-Holten, Tubbergen, Hellendoorn, Twenterand en Wierden. Het dagelijks bestuur, bestaande uit zes wethouders, stellen werknemers uit de regio Almelo nu gerust met een persbericht waarin ze vertellen over de aankomende veranderingen. De kern van de boodschap is dat er voor werknemers zo min mogelijk zal veranderen.

Dezelfde werkplek
"Voortzetting van de goede zorg voor de mensen die vanuit onze gemeenten bij Soweco werken vinden wij het allerbelangrijkste. Dit staat bij ons voorop in alle stappen die we de komende periode gaan zetten om een besluit te nemen over de toekomst van de sociale werkvoorziening in de regio Almelo. Wij bieden hen baanzekerheid én loonzekerheid." Zo luiden de woorden. Ook wil het bestuur benadrukken dat er voor deze werknemers weinig tot niets zal veranderen. Mensen behouden hun huidige baan en kunnen op dezelfde plek blijven werken. De meeste van hen hebben een beschutte werkplek of werken in de groenvoorziening. "Wat in de toekomst mogelijk wel gaat veranderen is de afzender van het loonstrookje." aldus het bestuur. De volgende stap is om te kijken of de dienst die Soweco biedt, per gemeente kan worden onderverdeeld voor een efficiënter verloop. Dit past in de trend waarbij de gemeente steeds meer (zorg)taken op zich neemt en lokaal uitvoert. Het idee erachter is dat gemeenten efficiënter om kunnen gaan met het beschikbare budget voor deze taken.

De gemeente was al langer nauw betrokken bij de werkzaamheden en diensten van Soweco. Het bedrijf bestond dankzij de subsidies vanuit de zes gemeenten, maar de gemeente Almelo is ook een van de belangrijkste opdrachtgevers voor de diverse projecten van Soweco. Toch wordt vanuit Het Rijk flink bezuinigd op de sociale werkplaatsen in het hele land. Gemeenten krijgen steeds minder budget voor deze subsidies en het wordt voor mensen moeilijker om aan een indicatie te komen voor de sociale werkplaats. Hierdoor daalt het aantal mensen met een SW-indicatie nog jaarlijks en hebben meerdere sociale werkplaatsen de afgelopen jaren hun deuren moeten sluiten. Deze veranderingen zijn voor de gemeenten reden om het bedrijf nu zelf in handen te nemen en betaalbaar te houden.

Vernieuwde aanpak
Bij de overname horen flinke veranderingen. De gemeenten bekijken nu hoe ze met een vernieuwde aanpak de juiste zorg kunnen bieden aan mensen met een SW-indicatie. Hierbij willen ze meer samenwerking met lokale bedrijven en een toekomstbestendige aanpak zodat deze vorm van zorg betaalbaar blijft. Besluiten zijn hierover nog niet genomen, zo wordt onderstreept in het persbericht van het dagelijks bestuur. "We zijn op dit moment bezig om alle puzzelstukken in kaart te brengen. Daarbij gaat het om de vraag wat we zelf willen als gemeente. Maar ook wat dat betekent voor de toekomstige samenwerking in de regio Almelo. Na de zomer worden alle puzzelstukken bij elkaar gelegd. We hopen aan het einde van het jaar een besluit te kunnen nemen."

Jaargang: 6 • Nr 254• Wk 23

The Jesus Christ Superstar Experience

TWENTE - Stichting Musical Producties Twente brengt voor het eerst in haar tienjarige bestaan locatietheater onder de titel 'The Jesus Christ Superstar Experience'.

De stichting roept geïnteresseerden op om zich vóór 14 juni aan te melden voor de audities, die op zaterdag 22 juni 2019 plaatsvinden bij De Klankkast aan de Bosrand in Almelo. Er worden auditanten gezocht voor alle hoofd- en bijrollen en het ensemble, dansers in alle stijlen, lint, lucht- en/of vloeracrobaten. Het auditieformulier en de aanmeldprocedure kan men vinden op de website www.musicalproductiestwente.nl.

De stichting
Het is 2007: vijf enthousiaste muziekliefhebbers uit Wierden, met ieder een eigen expertise, zitten rondom de tafel te mijmeren of het niet leuk is om een musical op de planken te zetten. Ze hebben alle vijf iets met muziek en vinden het een uitdaging om jonge talentvolle mensen een podium te bieden om op gebied van zang, toneel en dans zich verder te ontwikkelen. En kijk: de stichting Musical Producties Twente is een feit. Nu heeft de Stichting Musical Producties vier succesvolle producties achter de rug en heeft ze gekozen om de musical "Jesus Christ Superstar" op te gaan voeren.

Locatietheater
Het bestuur heeft voor haar nieuwe productie gekozen voor een andere locatie dan de theaterzaal. Ze wil het jubileum vieren met een bijzondere voorstelling. Uitgangspunt voor de nieuw productie met de titel 'The Jesus Christ Superstar Musical Experience' is locatietheater in een grote bedrijfshal, waarbij de bezoekers heel nauw betrokken worden bij het verhaal dat daar zingend, acterend en dansend wordt gebracht. Hierdoor zijn de creatieve mogelijkheden vele malen groter, waarmee we het publiek zeker zullen verrassen.

Creatief team
De musical wordt geregisseerd door Richard Sprokkereef, die samen met Tasco Silva (repetitor), Rutger Jansen (dirigent) en Linda Spackler (choreografie) het creatieve team vormen.

Op facebook en instagram en op de hiervoor genoemde website vindt men meer informatie over dit ambitieuze project.

Buitenspeeldag op 12 juni

TWENTE - Buiten spelen is een belangrijk aspect van het opgroeien als kind. Lekker buiten ravotten met vriendjes en vriendinnetjes, misschien een beetje kattenkwaad uithalen en uiteraard: genieten van de vele speellocaties die de gemiddelde woonwijk rijk is. Komende woensdag is er extra aandacht voor het buitenspelen tijdens de landelijke Buitenspeeldag.

Buiten spelen is volgens Jantje Beton, drijvende kracht achter de Buitenspeeldag, steeds minder vanzelfsprekend. Dit zien we ook terug in de concrete cijfers. Afgelopen jaar voerde Kantar Public (voorheen TNS Nipo) onderzoek uit naar speelgedrag en de bredere trends. Dit wees uit dat drie op de tien kinderen nooit buiten spelen of slechts één keer per week.Kinderen spelen ook minder regelmatig buiten dan in voorgaande jaren. De hoeveelheid uren die zij buiten spelen is ook fors minder. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de dalingen. Zo speelt ruim 39 procent van de kinderen liever binnen, waarbij uiteraard de moderne elektronica erg aantrekkelijk is. Toch moeten we dit niet als enige factor zien. Net zo'n grote groep geeft namelijk aan dat speelplekken saai zijn. Nog eens 15 en 16 procent van de kinderen geeft aan te druk te zijn met school en hobby's.


Oplossingen
De saaie speelplekken zijn in ieder geval een factor waar ouders en gemeenten in Twente actief aan werken. Zo worden ouders en kinderen steeds vaker betrokken bij het inrichten van de speelplekken. Gemeenten moeten meer doen met minder geld, waardoor de nadruk vaak wel ligt op een stukje zelfredzaamheid en meehelpen in de buurt. Zo zijn er buurten die zich actief inzetten voor het onderhoud van lokale speelvoorzieningen.


Veel te beleven
Tijdens Buitenspeeldag worden door heel Nederland bijna 900 activiteiten gehouden. Ook in Twente zijn diverse leuke activiteiten te vinden. Kijk voor meer informatie op: www.jantjebeton.nl

Grote belangstelling voor gamenastiek

ALMELO - Ruim 30 senioren kwamen op 23 en 24 mei "eens kieken bij gamenastieken", in het Huis van Vitaliteit te Almelo. Deze activiteit werd georganiseerd door Beweeg & Zo en fysiotherapiepraktijk van Iersel. Gamenastiek is Sportief Leuk Interactief en met elkaar gamen voor grote schermen door middel van spelcomputers.

Nadat de deelnemers welkom werden geheten en een korte uitleg hadden gehad, verdeelde de groep zich over de velden waarna een gamecoach de senioren uitdaagde. Tijdens het bowlen werden er strikes gegooid, er werd gestreden om wie de snelste afdaling op de lange latten kon maken en er werden ook 20.000 lekken gedicht. Een manier om met plezier te werken aan uithoudingsvermogen, spierkracht en balans.
We kijken terug op twee succesvolle ochtenden en een mooie samenwerking. Daarom gaan we er mee door! Bent u ook een senior die weleens iets nieuws wil proberen en/of andere mensen wil ontmoeten? Geef u dan op voor gamenastiek in de zomermaanden juli en augustus. U bent van harte welkom: 8 achtereenvolgende weken, van 13.00-16.00 uur, in het Huis van Vitaliteit, (Voormalig Scheepvaarthuis) aan de Haven Noordzijde 37 in Almelo. De koffie staat klaar! De 1e bijeenkomst is op vrijdag 12 juli en de laatste is op vrijdag 30 augustus.

Contact
Voor info, kosten en opgave kunt u contact opnemen met Monique Schuchart via telefoonnummer 06 28817648 of e-mail info@beweegenzo.nl of met Fysiotherapiepraktijk van Iersel aan de Haven Noordzijde 37 via telefoonnummer 0546-714040 of e-mail Zorg@praktijkvaniersel.nl

Column

Rotonde

Martin Ter Denge Foto: Petra Koenderink

Oet zelfbeskoarming jaag ik nen slOpel Crossa. Ik hebbe namelik nog wal nen zwoaren voot. Gin nood, vuur mie ginnen ontheffingspas of markeerde parkeerstea vuur 't hoes — Dat leste was trouwens wal welkom, want et lik mangs net of half Riessen precies bie mie vuur de dure wil parkeren. Mer ik bedole dat met ne rappere wage de postbezörger zol meanen dat ik een abonnement har bie et Centraal Justitieel Incassobureau. Nit dat ik nen adrenalinezuchtigen zin. Mer et is wal fein um mangs wat mear duur te jagen.

Har ik nen Audi, dan was ik denk ik ook heel wat frustreerder. Audi-rieders liekt mie een bepoald slag volk. Leu dee härter wilt as een ander mer net nit wied genog noadenkt. Want wo onbenulliger as iej iemand vuurbie pleart (en mangs nog hellig opzied anloert ook), des te earder zit iej achter 'n volgenden sloaperd. Kö'j et net zo good heanig an doon en gewoon wat earder van thoes goan. Der is ja ne maximum snelheid in Nederland. A'j härter wilt, goat mer noar Duutsland.

Dat brech mie trouwens bie een volgend punt. Een kruuspunt, haha. Nog slimmer as Audi-veurders zint leu dee as gin richting anwiezet bie rotondes. En doar he'w der akelig völle van in Riessen. Ja, rotondes ook... Doar zol et CJI es op mutten kontroleren. A'j dreekwart um ne rotonde wilt, kö'j volgens Duuts of Engels model richtinganwiezen: Duutsers jaagt halfrond en blinket vanof 'n vuurlesten ofslag. Britten knippert al VUUR dat ze de rotonde opjaagt noar links en as ze halfrond zint noar rechts (joajoa, in öar egene land andersumme). Net iets mear woark, mer wal dubbel zo dudelik vuur leu dee stoat te wochten. Ik magge dee Britten wal.

Oh, en dan is der nog een doarde slag: leu dee te lam zint um et steur lös te loaten. Dee stekt onder et dreeien letterlik mer enen vinger oet, um nog net eaven kort an den richtinganwiezer te veulen. Mosterd noa 'n moaltied, want dan zi'j al zowat van de rotonde of. Doar hef den anderen, oarmen weggebroeker in zinnen Opel Corsa helemoal niks an. Iej zint ja nit allene op de weg. Gratis tip tuskenduur trouwens: et is -tonde, van roteren, nit ron-tonde.

In Nederland is der skienboar ginnen vasten ofspraak oaver. Richting angeven mu'j sowieso, mer zelfs dat is vuur völle leu al ondudelik of te völle möaite. Op zien Duuts of Brits, dat hank van oewe riejskole of. En of iej zelf nen egoïstischen jan-hondekloot zint of nit. In dat geval maakt et nit oet of iej in nen Opel of Audi jaagt.

Martin ter Denge

Presentatie van eindexamenstukken

TWENTE - Studenten ROC van Twente presenteren hun eindexamenwerkstukken tijdens meubeltentoonstelling.

Op vrijdag 7 juni om 16.30 uur vindt de officiële opening plaats van de meubeltentoonstelling. Dit jaar wordt al voor de twintigste keer deze tentoonstelling georganiseerd. Tijdens deze tentoonstelling presenteren studenten van ROC van Twente hun eindexamenwerkstukken aan het bezoekende publiek. De studenten volgen allen een opleiding op het gebied van meubelmaken of interieurbouw.

Kom kijken
De eindexamenwerkstukken van deze groep studenten bekijken kan. De tentoonstelling wordt gehouden op locatie De Gieterij in Hengelo van ROC van Twente. Dagelijks is de tentoonstelling voor bezoekers geopend van maandag 10 tot en met woensdag 19 juni 2019. Openingstijden zijn van 10.00 tot 22.00 uur.

Maandag 10 juni 10:00 uur

't Is zoer kuijern met leu dee 't froai
met zichzelf etröffen hebt.

Feesten tijdens het pinksterweekend

BORNERBROEK - De Pinksterfeesten kennen inmiddels een lange traditie. Dit jaar wordt al voor de 36e keer het feest voor jong en oud gehouden. Van zaterdag 8 juni tot en met tweede pinksterdag heeft Bornerbroek een spectaculair en vol programma met voor ieder wat wils!

Zaterdag is de dag van de Duitse gezelligheid: lange biertafels, Bratwurst, bierpullen en Duitse partyhits. Op het programma staan alleen maar sfeermakers! Immer Hansi knalt met een hilarische show de Duitse hits de tent in. Ook de acht rasmuzikanten van Wahnsinn Powerpolka maken met hun strakke blazerssectie een waanzinnige Tiroler liveshow. Verder vermaak deze middag én avond: hits van de look-a-like Heino (én zangstem), Brookerclubbb 3 en DJ The Black Cat Entertainment.

Eerste pinksterdag
Om 10.00 uur begint de dag rustig met Frühschoppen und Flohmarkt; een ochtend vol muziek en een vlooienmarkt. De Brookerkapel en de grenskapel Freunde der Blasmusik zorgen voor originele Egerländers, Duitse Schlagers en Tsjechische en Böhmische muziek. Zondagmiddag staat in het teken van Country! Met de Helt Oncale Band, Jacky, de Johnny Bernhard Band & Ernest Ray Everett is de countrymiddag compleet!
De Zuper Zotte Zondagavond is dé Hollandse Avond! Deze avond valt niet te ontkomen aan de Nederlandstalige toppers en smartlappen van Frans Duijts, Lars de Graaf, Frank van Etten en DJ The Black Cat Entertainment. Ook zorgt One Two Trio, de huisband van de Edwin Evers ochtendshow, voor een grandioos feest!

Maandag 10 juni
De Mighty Machinery Monday heeft een zwaar programma en staat in het teken van power en stoer vermogen: ronkende motoren, shovels, oldtimers, hijskranen, auto's, antieke landbouwmachines en een zitmaaierrace. Vanaf 14.00 uur is er ook in de tent muzikale power met Rock 'n Roll en Cats in The House: een Twents-Duitse groep mannen begon twee jaar geleden als stunt een coverband en zijn inmiddels uitgegroeid tot een geweldig muzikale act met een goede beat, blaasinstrumenten en zang!

Alle dagen feest
Verder is er het hele weekend op het terrein van alles te doen: acrobatiek, kindervoorstelling, springkussens, rommelmarkt, beachvolleybal, ballonnenman, traptrekkerrace, mega zandbak en vogelschieten. Ook is er het hele weekend kermis! Kortom, genoeg keuze om los te goan in 't hart van Twente. Het feestterrein en de tent zijn overdag gratis toegankelijk. De entree is op zaterdag- en zondagavond 10 euro. Voor meer informatie en het volledige programma: www.pinksterfeesten.nl

Voorlopig einde asbestverbod

TWENTE - Het omstreden verbod op asbesthoudende daken is voorlopig van de baan. Dinsdag stemde de Eerste Kamer tegen het voorstel, dat verstrekkende gevolgen zou hebben voor mensen met een asbesthoudend dak.

Aanvankelijk was de nieuwe wet er op gericht om met ingang van 1 januari 2025 alle asbesthoudende daken simpelweg te verbieden. Als gevolg van dit beleid zouden huiseigenaren op eigen kosten het dak moeten laten saneren door een professioneel bedrijf. Kleinere oppervlakten zou men dan onder specifieke voorwaarden wel zelf mogen doen. Uiteindelijk stemde de Eerste Kamer niet in met het nieuwe beleid, ondanks laatste pogingen om de termijn op te rekken naar drie jaar en verdere coulance toe te passen bij schrijnende gevallen.


Onzekere toekomst
Met het wegstemmen van het nieuwe asbestverbod is de onzekerheid voor huiseigenaren helaas nog niet helemaal weggenomen. Immers, het beleid zou in aangepaste vorm terug kunnen komen. De onzekerheid over het al dan niet invoeren van de nieuwe wet was ook de belangrijkste oorzaak achter de trage saneringen. Huiseigenaren waren immers weinig happig om nu op eigen kosten te saneren wanneer het beleid - zoals nu dus gebeurde - weer van tafel ging.


Risico's beperken
De redenatie om ook bestaande asbesthoudende daken sneller verplicht te laten saneren komt voort uit de mogelijke gezondheidsrisico's die deze daken op kunnen leveren. Zo kan een dak in verval raken door slecht onderhoud, waardoor gevaarlijke vezels los kunnen komen. Ook bij brand kan de verspreiding van asbest zorgen voor gevaarlijke situaties. Overijssel was landelijk gezien al wel een van de koplopers met betrekking tot het proactief saneren van dit soort daken. Zo werd dit onder meer bij boerenbedrijven gestimuleerd, in combinatie met plaatsing van zonnepanelen voor het verduurzamen van deze bedrijven.

Ouderenmishandeling komt nog te vaak voor

TWENTE - Deze vrijdag is de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Deze jaarlijkse dag vraagt wereldwijd aandacht aan het vroegtijdig signaleren, stoppen en voorkomen van deze problematiek. Ook in Nederland worden diverse activiteiten gehouden om dit onder aandacht te brengen.

De Wereld Gezondheidsraad van de Verenigde Naties kwam in 2006 voor het eerst met deze internationale dag voor bewustwording. Ook in Nederland komt ouderenmishandeling helaas nog vaak voor. Naar schatting één op de twintig ouderen, ongeveer 5,5 procent, krijgt vanaf hun 65-ste ooit te maken met mishandeling. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het ministerie van VWS. De dader is meestal een bekende van het slachtoffer; hierdoor doen zij lang niet altijd aangifte én worden lang niet altijd direct geloofd.


Signaleren
Het signaleren van ouderenmishandeling is een belangrijk aspect om dit probleem op te lossen. Veel organisaties die actief te maken krijgen met signalen hebben een belangrijke signalerende functie. Bijvoorbeeld thuiszorg, mantelzorgondersteuners, (huis)artsen maar ook bijvoorbeeld een woningcorporatie. Zij komen vaker in contact met de senioren en zijn alerter op mogelijke signalen die voor de oudere zelf wellicht niet zo voor de hand liggen. Wanneer u zelf een vermoeden hebt van mogelijke ouderenmishandeling dan kunt u melding maken bij het Veilig Thuis Twente, via www.veiligthuistwente.nl. Ook voor andere vormen van huiselijk geweld en kindermishandeling kunt u hier terecht.


Vormen
Ouderenmishandeling kent vele vormen, waarbij financiële uitbuiting de meest voorkomende vorm is. Naasten van de ouderen hebben bijvoorbeeld toegang tot de bankrekening of pinpassen en kunnen zo geld wegsluizen of ouderen laten betalen voor dingen voor henzelf. Hierna volgen psychische mishandeling en fysieke mishandeling als meest voorkomende varianten. Slachtoffers van ouderenmishandeling kampen vaak met factoren als een verslechterde gezondheid, slechter psychisch functioneren waardoor ze minder zelfredzaam zijn en een klein sociaal netwerk hebben. Ouderenmishandeling komt zeker niet altijd voor uit kwade bedoelingen; het komt ook vaak voor dat mensen de mantelzorg voor een oudere niet meer aankunnen en hen daarom verwaarlozen of hun woede op andere manieren uiten. Vaak is een gesprek met de vermoedelijke pleger van ouderenmishandeling voldoende om het te stoppen.

Pleinfeestje

ALMELO - Vrijdag 14 juni organiseert Basisschool de Zegge een gezellige Glitter & Glamour middag voor iedereen die geïnteresseerd is.

Basisschool de Zegge heeft als doel om een gezellige middag te organiseren. Zij bieden een gevarieerd programma met onder andere een Meet & Greet met de beer van Preston Palace, er kunnen spelletjes gespeeld worden door jong en oud, kinderen kunnen geschminkt worden, springen op een springkussen of meelopen met een modeshow. Het pleinfeest is gratis te bezoeken. Voor deelname aan de georganiseerde activiteiten en voor een hapje en een drankje wordt een kleine bijdrage gevraagd van €0,50. Het pleinfeest vindt plaats bij Basisschool de Zegge op de locatie Aalderinkshoek. Deze locatie is gevestigd aan de Apollolaan 1c in Almelo. Kom jij ook tussen 16.00 en 19.00 uur op het pleinfeestje? Kinderen die verkleed zijn, maken ook nog kans op een leuke prijs!

Rondje Tuinen Twente

TWENTE - In het weekend van 8, 9 en 10 juni, het pinksterweekend, stellen verschillende tuinliefhebbers en kwekerijen in Twente hun tuin weer open voor u.

Ideeën opdoen, tips uitwisselen of gewoon genieten van andermans tuin; dat is allemaal mogelijk tijdens het Rondje Tuinen Twente. Elke tuin ademt een eigen sfeer. Een boerderijtuin geeft niet hetzelfde gevoel als een Engelse tuin of een pluktuin. In het weekend van 8 juni zijn er tuinen in onder andere Aadorp, Wierden en Daarlerveen open. Weten welke tuinen u wanneer kunt bezoeken en wat de eventuele toegangsprijs is van een tuin? Kijk dan op rondjetuinentwente.jouwweb.nl.

Open Huis bij VDL ETG

ALMELO - Op 15 juni is er bij VDL ETG Almelo een Open Huis tussen 10.00 en 16.00 uur.

Interesse in de techniek van de toekomst? Neem dan een kijkje bij VDL ETG aan de Bornsestraat 345 in Almelo. Stap binnen in de high tech wereld en zie de allernieuwste machines. VDL ETG is werkzaam binnen verschillende markten en daarmee kunt u kennismaken. Het Open Huis heeft veel te bieden voor kinderen en volwassenen met diverse workshops, een flight simulator, solar auto, voetbalrobots en nog veel meer.

ROC studenten strijden om awards

ALMELO - Studenten die op het ROC van Twente het keuzedeel visagie hebben gevolgd, streden eerder deze week voor de Make-up Award. De wedstrijd in make-up en styling werd gehouden in het Atrium van het ROC van Twente in Almelo.

De deelnemers mochten zich voor deze finalewedstrijd wagen aan bruidsmake-up en catwalk make-up. Voor hen vormden de awards behalve een spannende wedstrijd en podium om te laten zien wat ze in petto hebben, ook de afsluiting van dit keuzedeel van de opleiding. De deelnemers waren afkomstig van de MBO vakopleiding van het ROC, het Landstede en Alfa-college. Met de awards weten de scholen gezamenlijk om de theorie met de praktijk samen te brengen. De vakjury, bestaande uit Zeinab van Zeinab Beauty, fotografe Monique Zomer en hair- en make-up artist Lydia Thann beoordelde de deelnemers op kwaliteiten die ze op de arbeidsmarkt nodig zullen hebben in het vak.

Het Rembrandt Fiësta komt er weer aan

ALMELO - Het multiculturele festival Rembrandt Fiësta is niet meer weg te denken. Op vrijdag 14 en zaterdag 15 juni wordt voor de achttiende keer op de evenementenweide aan de Rembrandtlaan gehouden en ook dit keer heeft de organisatie weer een programma om van te genieten voor jong en oud samengesteld.

Het festival biedt een diversiteit aan culturen. Het festival is dé kans om anderen te ontmoeten, kennis te maken met producten, kleding, gebruiksvoorwerpen, hapjes en muziek en dans van andere culturen. Het programma begint op vrijdagmiddag om 16.00 uur met vliegeren voor kinderen en vanaf 19.00 uur wordt het vliegeren overgenomen door Powerkiting Zuid & Oost met een demonstratie moderne vliegers.

Programma zaterdag
De zaterdag is traditioneel de dag waarop culturen zich presenteren. Op het podium zal onder andere Nusodia te zien. Nusodia is een uit Afrika afkomstige groep aangevuld met Europese musici. Nusodia speelt funky afrobeat op originele West-Afrikaanse instrumenten. De oprichter Issa Zina is danser en percussionist en komt uit Burkina Fasso. Nusodia is ontstaan in 2011 in Amsterdam, toen negen artiesten van verschillende achtergronden (Senegal, Guinee, Burkina Faso, Nederland en Polen) hun talenten bundelden en zo een muzikale brug sloegen tussen de verschillende culturen. Deze groep wil hun optreden combineren met een workshop West-Afrikaanse dans.
Uit Duitsland komt de groep Die Neuen Oberkrainer. Deze groep bestaat uit zes personen en brengt de originele Oberkrainer Volksmusik.
De kinderen van de Poolse school uit Enschede, Abecadlo, zullen de Poolse volksdans Mazur presenteren in klederdracht.
De Turkse dansgroep Zeybeck is na een aantal jaren ook weer aanwezig op het podium van het Rembrandt Fiësta en toont kenmerkende dansen uit de Turkse cultuur.
Voor de kinderen is er een grote kinderhoek, waarvan het programma is samengesteld door studenten van het ROC van Twente (ROCConnect). Zo kunnen kinderen haarstokjes maken, stenen schilderen en kleuren. Natuurlijk kunnen de kinderen ook geschminkt worden.

Culinair genieten
Naast de presentatie via dans en muziek zullen er ook weer diverse kramen aanwezig zijn met onder meer gerechten uit Marokko, Turkije, Gambia en de Molukken. Uit die culturen worden ook traditionele kleding getoond.

Kunstenaar gaat schilderen tijdens Roparun

ENTER/WIERDEN - Niels Verbruggen is een kunstenaar uit Enter en hij gaat een megagroot schilderij maken op het dorpsplein. Hij doet dit op 9 juni tijdens de doorkomst van meer dan 100 teams die deelnemen aan de Roparun. Zij starten in Hamburg en gaan via onder andere Enter naar de eindbestemming Rotterdam.

Het schilderij, met een afmeting van 4,80 bij 1,20 meter wordt een abstract en heel herkenbaar schilderij in drie kleuren, zoals een bekende Nederlandse kunstenaar werkte. Niels treedt hiermee in de voetsporen van zijn overgrootvader Karel Verbruggen, die rond 1900 een heel bekend straatschilder was, zoals de afbeelding van een krantenknipsel van rond 1900 ook laat zien. Niels Verbruggen verleent graag zijn medewerking aan dit bijzondere evenement, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de "Stichting Roparun". Het 'welkom team Wierden-Enter' is zeer blij met de medewerking van Niels. Het publiek kan dan getuige zijn van het maken van een uniek schilderij. Hierop kan natuurlijk vooraf en tijdens de dag zelf geboden worden. Het schilderij zal worden voorzien van de handtekeningen van de aanwezige burgemeesters en de volledige deelnemende ploeg uit de gemeente Wierden. Als organisatie gaan wij proberen doelen te verwezenlijken voor de hospice in Rijssen.

Niels heeft zijn eigen vader verzorgd in de laatste weken van zijn leven. Zou er toentertijd meer bekendheid zijn geweest betreffende een hospice dan was het voor zijn vader en voor hem zeker een juiste oplossing geweest. Hij vindt het dan ook prachtig dat de hospice Rijssen is uitgekozen als het goede doel voor het team Wierden- Enter. Niels: "De zin 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven' maakt heel duidelijk waarom ik hieraan meewerk."

Voetbalacademie: Toernooiwinst voor O13 en O12

ENSCHEDE - FC Twente Onder 13 en Onder 12 behaalde op Hemelvaartsdag mooie successen.

Beide teams namen deel aan een internationaal toernooi en wonnen de finale. Onder 13 won bij ONS Sneek Onder 12 won bij Focus '07 uit Culemborg. Op weg naar de finale won Onder 13 van onder meer KV Mechelen en FC Groningen. In de eindstrijd werd met 3-1 gewonnen van het Engelse Bournemouth. Onder 12 speelde onder meer tegen FC Utrecht, GA Eagles en Beerschot. In de finale werd met 5-0 gewonnen van RW Essen.

Kleurrijk koken en eten voor iedereen

ALMELO - Regelmatig organiseert Avedan 'Kleurrijk Koken' om zo iedereen, ongeacht de achtergrond, de kans te geven om met elkaar in contact te komen.

Onder het genot van eten komen gesprekken vaak makkelijk op gang. Samen van een maaltijd genieten is dus de ideale manier om elkaar te ontmoeten én van elkaar wat te kunnen leren.

Syrische keuken
Op woensdag 12 juni vanaf 17.30 uur organiseert Avedan weer 'Kleurrijk Koken'. Er zal een Syrisch 3-gangen diner worden geserveerd bij De Driehoek aan de Jan Tooropstraat 27. Wilt u ook mee-eten? De kosten bedragen € 7,50 per persoon. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Handan Ekizkuyu via 06 23 21 33 10 of h.ekizkuyu@avedan.nl

De Foute Musical

ALMELO - In Theater Hof 88 is op 13, 14, 15, 16 en 21 juni na maanden van voorbereiding De Foute Musical van Muziektheater Servus Almelo te zien.

De Foute Musical is een hedendaags verhaal bedacht door dramaturg Joran Schuijn en gelardeerd door nummers uit onder andere The Greatest Showman, The Book of Mormon, Mama Mia en enkele nummers van The Beatles. Op veel nummers hebben leden van de vereniging zelfgeschreven teksten gemaakt die passen bij deze musical. In het verhaal komen meerdere karakters voor die op één of andere manier buiten de maatschappij vallen. Mogen zij zichzelf nog wel zijn? Kom ook kijken! Kaarten kosten € 19,50 en zijn te koop via www.hof88.nl en de kassa van Theater Hof 88 in Almelo.

Jet-ski wedstrijd

BORNERBROEK - Twee dagen lang is er veel spektakel te zien tijdens de Jet-ski wedstrijden bij de recreatieplas 't Grasbroek.

Op 15 en 16 juni tussen 10.00 en 17.00 uur wordt er geracet op het water bij camping 't Grasbroek. De piloten komen vaak jaar na jaar terug en zoeken elk jaar weer de grens op. Het wordt dus een groots spektakel, waarbij de veiligheid van piloten en publiek niet uit het oog worden verloren. De entree bedraagt € 2,-. Komt u ook kijken?

The Michael Jackson Tribute

ALMELO - Met de show Michael wordt de inmiddels tien jaar geleden overleden Michael Jackson herdacht.

De mooiste nummers van Michael Jackson worden uitgevoerd. Samen met de choreografie, waar Michael zelf toch wel om bekend stond, gaat dit een waar theaterspektakel worden. Om 20.00 uur op 15 juni kunt u erbij zijn in het Theaterhotel. Kaarten vanaf € 31,25 zijn via www.theaterhotel.nl te bestellen.

Open dag melkveebedrijf

WIERDEN - Op 13 juni houdt melkveebedrijf Woolderink een open dag.

Tussen 10.00 en 16.00 uur bent u welkom aan de Notterweg 2 in Wierden om onder andere de nieuwste melkrobot te bekijken. Nieuwe technieken, zoals een 3D camera, maken de robot nog beter.

Bikini Alarm bij Big Beautiful Underwear

ENSCHEDE - Big Beautiful Underwear is al 25 jaar uw specialist in lingerie en badmode! Voor de juiste maat en cup maat. Wij verkopen vanaf 65D t/m 105K ook in bikini's en badpakken.

Herkent je dit? Je bh knelt, je borsten hangen te laag, de bandjes snijden in je schouders, je hebt pijn in je rug, nek en schouders. Je steun komt voor 80 procent uit de omvang en niet uit je bandjes. In dit geval is vaak de omvang te groot! Wij kunnen dit samen met jou oplossen door je goed op te meten en je te voorzien van het juiste advies. Want elke vrouw verdient een goed zittende bh.

Bikini en badpak alarm!
Je springt in het water: Oeps! Even hijsen en rechttrekken om weer goed voor de dag te komen. Is dat ook wat jou overkomt? Dit is niet nodig bij de juiste maat van uw bovenstukje en natuurlijk uw slip. Smal van boven, grote cup en toch vrouwelijke billen? Geen probleem; wij hebben we een ruime keuze in bikinislips, naar wens hoog of laag model. Ook voor al uw badpak problemen proberen we een oplossing te zoeken wel billen platte billen, buik ondersteuning cup te klein het kan bijna nooit een groot probleem zijn. Kom passen en laat je verrassen. Onze badpakken verkopen we op maat en cup maat. Wij helpen u graag om deze zomer vol zelfvertrouwen aan het zwembad of strand te kunnen liggen zwemmen en te sporten.

Voorjaarsjurkje
Het voorjaar is weer begonnen. De lange broek kan weer uit en de blote benen komen weer te voorschijn. Heerlijk?.... Niet voor iedereen. Loopt u bijvoorbeeld de binnenkant van uw benen kapot? Wij hebben een mooie collectie broekjes met pijpjes. Ook hebben we in onze collectie correctie broekjes met en zonder pijpjes tot onder uw bh. Deze rollen niet naar beneden in zwart en skin. Ook voor de juiste sport-bh en voedings-bh bent u bij ons op het goede adres. Kijk voor een deel van onze collectie op onze Facebookpagina en naar onze acties omdat wij 25 jaar bestaan. Wij vieren dit feest samen met u.

Laat je verrassen
Wij wensen u een fijn voorjaar en zomer zonder al deze ongemakken. Want het is fijn om vrouw te zijn met al je vrouwelijke vormen. Kom en laat je verrassen. Koopzondag laatste en eerste weekend van de maand vanaf 13.00 uur. Maandag gesloten. Gevestigd aan de Noorderhagen 66c in Enschede. Kijk voor meer informatie op: www.bigbeautifulunderwear.nl

Iets om te ontdekken: Bowls

ALMELO - Bowls is geen Bowling, maar een sport waar gespeeld wordt met een bal die lijkt op een "Edammer kaasje" met een gewicht aan een kant. Hiermee moet met een curve naar een jack, die op circa 25 meter ligt, worden gegooid. Het spel wordt gespeeld door teams meestal bestaande uit 3 personen.

De sport is groot in Engels sprekende gebieden en in Nederland zijn het veel senioren die de sport beoefenen. Maar de sport is niet alleen voor senioren, want dit voorjaar werd een 13-jarige uit Oldenzaal Nederlands kampioen. Oost Nederland is een actieve regio voor de NIOBB (Nederlandse In-Outdoor Bowls Bond). Er wordt hier al jaren een indoor competitie gespeeld en dit jaar voor het eerst een outdoor competitie op de baan van de Enschedese Bowls club.

Actief blijven
Het is bekend dat beweging en contact erg belangrijk zijn voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van senioren. Aangezien deze sport fysiek nauwelijks kracht kost, is Bowls uitermate geschikt voor iedereen die actief wil blijven. Zelfs een lichte handicap hoeft geen probleem te zijn. Bowls vereist inzicht, tactiek en concentratie van de spelers. Er wordt gespeeld op een veld van 30 bij 4 meter. Indoor wordt er in de tennishal op de Schelfhorst gespeeld en outdoor in Enschede en er is geen zomer- of winterstop. Zijn de kinderen met vakantie? Voor activiteit en een praatje is Bowls Club Almelo paraat.

Uitnodiging
Op vrijdag wordt er gespeeld in de tennishal op de Schelfhorst (achter PH) van 10.30 tot 12.30 uur. Kom kijken of meedoen. Er zijn geen verplichtingen!

Mango Mobility heeft veel te vieren

ALMELO/HENGELO - Mango Mobility viert feest. Inmiddels is de vestiging in Almelo precies drie jaar open en er is een nieuwe vestiging gekomen in Hengelo. Tijd voor een feestje en ook u kunt daarvan profiteren. Op tweede pinksterdag bent u tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom voor een hapje en een drankje bij de vestiging in Almelo.
Dat Mango Mobility al meer dan tien jaar bestaat, heeft niet alleen te maken met de vergrijzing van de samenleving. Het is voornamelijk de kwaliteit, de service en de continue ontwikkeling van Mango, die daaraan ten grondslag ligt. Al jaren bent u welkom voor alle producten die ervoor zorgen dat u mobiel kunt blijven; van scootmobiel tot rollator en rolstoel, u vindt het allemaal bij Mango. En ook na aankoop kunt u blijven vertrouwen op Mango Mobility voor onderhoud en reparatie.

Cadeautjes van Mango
U kunt ervan profiteren dat Mango Mobility iets te vieren heeft, want er worden cadeautjes uitgedeeld. Zo krijgt u op alle accessoires en rollators korting die kan oplopen tot 25 procent en ook op de Cheetah 4 deluxe scootmobiel, het model uit het middensegment dat het meest luxe is, krijgt u een leuke korting. Deze kunt u nu voor € 2.599,- in plaats van € 2.799,- kopen. Ook wanneer u eerder een product heeft gekocht, kunt u daar nu nog van profiteren. Wanneer u iemand kent die een voertuig nodig heeft en diegene besteedt minimaal € 995,- bij Mango Mobility, dan kunt u uw cheque van € 50 verzilveren.

Vestigingen
Voor goed advies en service gaat u naar Mango Mobility in Almelo aan de Einsteinstraat 8a of in Hengelo aan de Drienerstraat 59. Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.mangomobilty.nl.

Schaakmat

ALMELO - Vindt u het leuk om te schaken? Kom dan op dinsdagavond naar Proeflokaal België.

Elke dinsdagavond wordt er vanaf 20.00 uur geschaakt bij Proeflokaal België aan de Schuttenstraat 2. De avond is voor zowel gevorderden als beginnende schakers. De Almelose Schaakvereniging zorgt voor de begeleiding tijdens deze avonden en de toegang is gratis.

GC De Koepel Open Amateur

ALMELO - Bij Golfclub De Koepel wordt zondag 16 juni gestreden tijdens De Koepel Open Amateur en Senior open.

U wordt uitgedaagd met een golfbaan van 18 holes, waarvan de helft in een bosrijke omgeving. De uitslag van deze wedstrijd telt mee voor AOGT jaarranking en voor de NGF Amateur Jaarranking. Meedoen kan door aan te melden voor 9 juni 23.59 uur via openamateurgolftour.nl. Inschrijfgeld vanaf € 20,-.

Quiznight

ALMELO - Houdt u van spelletjes en wilt u het opnemen tegen anderen? Kom quizen tijdens de Quiznight op 11 juni bij Café de Stam.

Gezellig en ongedwongen de strijd aan gaan met anderen gedurende acht ronden! Tijdens de Quiznight worden algemene kennis vragen gesteld, vragen in allerlei categorieën kunt u dus verwachten. Doe mee met een team dat uit maximaal vijf personen bestaat. De quiz begint om 20.00 uur en is gratis.

(Ge)zicht op de Almelose Haven

ALMELO - Tot en met 31 augustus is in Huis van Katoen & Nu de expositie '(Ge)zicht op de Almelose Haven' te zien.

De haven was en is van economisch belang voor Almelo, maar hoe zag vroeger de haven eruit? Hoe nu en wat mag er verwacht worden van de nieuwe Almelose Haven? Bij Huis van Katoen & Nu kunt u zien hoe het was aan de hand van oude foto's, schilderijen en prenten. Met tekeningen, ontwerpen en fotomateriaal krijgt u een idee van de nieuwe haven. De expositie zien kan van woensdag tot en met zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur bij Huis van Katoen & Nu aan het Marktplein 35 in Almelo.

Overijssel promoot logistiek op beurs

ALMELO - Het samenwerkingsverband Port of Logistics Overijssel is deze week van de partij op de Transport Logistic beurs in München. De Provincie Overijssel wil nieuwe contacten opdoen om zo de Overijsselse transport- en logistieke sector te versterken.

Twente is nu al een actieve regio op het gebied van transport en logistiek, met onder meer de Port of Twente. In onze regio wordt al ruim 6,5 miljoen toen aan bulkgoederen verwerkt in de overslag. Daarnaast beschikken we over een groot aantal transportbedrijven en zelfs gespecialiseerde bedrijvigheid op het gebied van drone-transport, een mooie toekomstige ontwikkeling. De ambitie is om deze logistieke positie in heel Overijssel verder te versterken en duurzamer te maken. Internationale profilering is hiervoor erg belangrijk. Naast de Twentse en Overijsselse deelname zijn ook nog eens 26 andere partijen uit Nederland vertegenwoordigd op de Duitse beurs.

11 / 16

Ignis en Swift voordelig leasen

TWENTE - Waren het eerst vooral bedrijven die auto's leaseden, tegenwoordig is private lease niet meer weg te denken.

De zakelijke lease kan in twee vormen: financial lease of operational lease. Bij de eerste vorm wordt u eigenaar van de auto zodra het contract ingaat. De leasemaatschappij blijft bij operational lease de eigenaar van het voertuig. Alle risico's zijn voor de eigenaar.

Private lease
Voor de particulier is leasen van een auto ook mogelijk via de private lease en dit is vergelijkbaar met de operational lease. Het gemak is voor u, de bestuurder, en de rest is eigenlijk voor de leasemaatschappij, de eigenaar van het voertuig. Bij de Suzuki dealer kunt u nu wel heel voordelig leasen. U kunt tijdelijk al in een Suzuki Ignis rijden vanaf € 218,- per maand of een Suzuki Swift vanaf € 228,-. De normale leaseprijzen zijn respectievelijk € 259,- en € 269,-. U krijgt dus minimaal € 40,- voordeel per maand! Genoemde bedragen zijn op basis van een looptijd van 48 maanden en 10.000 kilometer op jaarbasis. Alle voordelen voor u te benoemen, is niet te doen. Het is makkelijker om de nadelen op te sommen: u moet zelf boetes voor verkeersovertredingen en de brandstof betalen en natuurlijk het leasebedrag per maand moet betaald worden

Eigenaar worden?
U kunt natuurlijk ook overgaan tot aankoop van bijvoorbeeld de Suzuki Ignis. De Ignis waarvoor u bij lease € 218,- per maand betaald, is ook te koop voor € 15.899,-. En dan rijdt u in een mooi vormgegeven Suzuki in de kleur Fervent Red met een viercilinder benzinemotor met 90 pk. Een zuinige auto met een verbruik van 4,6 liter per 100 km. Verder heeft deze Ignis ook de gemakken als airco, centrale deurvergrendeling, elektrisch bedienbare ramen voor, elektrische stuurbekrachtiging en elektrisch verstelbare buitenspiegels. De Suzuki Swift die u leaset voor € 228,- per maand is te koop voor € 16.799,-

Voor meer informatie over private lease of de diverse modellen Suzuki gaat u naar de Suzuki-dealer. Vindt uw dealer via www.suzuki.nl/auto/

Valhelm hoofdzaak

Een bekende slogan in de jaren zeventig toen een valhelm op een bromfiets opeens verplicht werd. Voor velen een reden om de bromfiets te laten staan toen er gekozen moest worden tussen een fatsoenlijk kapsel of snel op je werk of school te zijn. In 2019 lijkt zich weer een soortgelijke gebeurtenis te gaan voordoen. In Amsterdam is het al zover, de snorscooters moeten van het fietspad en de berijder moet verplicht een helm op. Maar of het in dit geval een bijdrage is aan de veiligheid van de snorscooter mogen we ons toch afvragen. Want officieel mag een snorscooter slechts 25 km per uur rijden. En daar wringt nu eigenlijk wel de schoen.

Want is het niet zo dat het merendeel van die snorscooters helemaal geen 25 km per uur rijdt, maar vaak wel het dubbele? En als je dan met snelheden van tegen de vijftig tussen de fietsers door manoeuvreert op het fietspad in een drukke stad, leidt dat meestal tot ergernissen en gevaarzetting voor fietsers op het fietspad. Een situatie die het stadsbestuur van Amsterdam ertoe heeft aangezet deze maatregel te nemen. Maar zou het niet eerlijker geweest zijn voor de snorscooterrijders, die zich wel netjes aan de wet hebben gehouden, dat er meer gehandhaafd zou zijn op die grote hoeveelheid overtreders met opgevoerde snorscooters? Nu zullen velen - net als in de jaren zeventig - afhaken op het feit dat ze met 25 km per uur en met een helm op, op de weg moeten rijden. Slecht voor het kapsel en slecht voor je eigen veiligheid. Om nog maar niet te denken aan scooterwinkels die dit gaan merken in de verkopen. Soms kun je een (stads)bestuurder niet zo goed begrijpen.

Kom de succesvolle Toyota Camry bewonderen in de showroom

TWENTE - Vanaf 23 mei is de Toyota Camry weer te bewonderen in de Nederlandse showrooms en dus ook bij uw Toyota-dealer. Voor het eerst werd de Camry begin jaren 80 van de vorige eeuw op de markt gebracht. Niet alleen in Nederland maar in zo'n 100 landen. Hier verdween de Camry, maar in andere landen bleef dit model gewoon op de markt. Het model wist zelfs verkooprecords te verbreken.

De Toyota Camry is alleen leverbaar met een 2,5 liter viercilinder benzinemotor in combinatie met een elektromotor en gekoppeld door een automatische versnellingsbak. Ondanks dat er geen keuze is in motoren en transmissie, zult u niet teleurgesteld zijn in de Camry. Met een perfecte wegligging en een krachtige motor van 128 pk is de auto snel en zeker ook comfortabel. Toch is de Toyota Camry ook een zuinige auto door de hybride aandrijflijn. De gemiddelde uitstoot is namelijk 98 gram per kilometer en het verbruik ligt op 4,3 liter per 100 kilometer.

Vier uitvoeringen
De Toyota Camry is leverbaar als Active, Dynamic, Executive en Premium. De Active is leverbaar vanaf een prijs van € 39.995,- en voor dat bedrag krijgt u al een rijk uitgeruste zakelijke sedan met LED-verlichting, buitenspiegels en deurgrepen in carrosseriekleur, elektrisch inklapbare ven verwarmbare buitenspiegels, airconditioning, elektrisch bedienbare ramen vóór en achter, elektrische stuurbekrachtiging, vijf airbags en diverse Toyota Safety Sense veiligheidstechnieken als Automatic High Beam en Lane Departe Alert.

De uitdaging
De Toyota Camry heeft maar één uitdaging: niet kopen. Ga naar de showroom van de Toyota-dealer bij u in de buurt. Deze vindt u via www.toyota.nl. Hier vindt u ook meer informatie over de Toyota Camry en alle extra opties.

Citroën prominent aanwezig op nationale oldtimerdag

LELYSTAD - Citroën bestaat 100 jaar en viert dat uitgebreid tijdens de Nationale Oldtimerdag op zondag 16 juni op de Bataviaboulevard in Lelystad.

Wie kent niet het Klaverblaadje, de Traction Avant, de 2CV, de HY, de Snoek, de SM, de BX of de Cactus? Zomaar een greep van bekende modellen uit de Citroën-historie. In 1919 kwam het eerste model – Citroën A – uit de fabriek met de eerste lopende band in Europa. Het een eeuw 'jonge' automerk heeft ruim 300 modellen voortgebracht en op zondag 16 juni wordt hiervan een fraaie overzichtstentoonstelling gevormd tijdens de 35e editie van de Nationale Oldtimerdag. Van de eerste voiture tot het allernieuwste exemplaar. Citroën laat zien dat het de kunst van comfort en design verstaat.

Nederlandse roots
"Een leuk detail is dat grondlegger André Citroën (geboren in 1878) Nederlandse roots had: zijn overgrootvader Roelof was groenten- en fruithandelaar in Amsterdam en koos in 1811 bij de Burgerlijke Stand als achternaam Limoenman. Zijn zoon Barend veranderde die naam in Citroen. Kleizoon Levie verhuisde vervolgens met zijn gezin naar Frankrijk. Diens zoon André zette op aandringen van een Parijse leraar een trema op de e in zijn achternaam, opdat de Fransen het beter konden uitspreken. Nederland was daarnaast een van de eerste landen waar Citroëns werden geïmporteerd. Kortom: een mooie gelegenheid om de banden tussen Citroën en Nederland weer aan te halen, een uitgelezen kans op de komende Nationale Oltimerdag" aldus Anne Lobbes, woordvoerder van Citroën Nederland BV. "Viert u met ons deze bijzondere verjaardag mee op 16 juni? Citroën Nederland en de 30 allermooiste Citroëns van Nederland verwelkomen u graag".

De Nationale Oldtimerdag (7e lustrum) met ruim 400 deelnemende historische automobielen is een gratis toegankelijk evenement met als motto 'Erfgoed dat beweegt'.

Lease of koop de Jeep Compass

TWENTE - Heeft u de nieuwste Jeep Compass al gespot? De Compass is herkenbaar aan de zevensleufs grille uitgevoerd in glanzend zwart met verchroomde omlijsting. En natuurlijk ook aan de breedte van het voertuig. Heel kenmerkend voor het aanzien van de auto, maar ook zeer functioneel. Het zorgt ervoor dat de Compass een solide wegligging heeft en offroad-eigenschappen waar menigeen jaloers van zou worden.

Zoals van Jeep inmiddels verwacht mag worden, is dit model geschikt voor het stadsverkeer en voor de wildernis. De Compass is uitgerust met actieve rijassistentiesystemen die goed van pas komen in het drukke verkeer. Ze waarschuwen als er een aanrijding dreigt plaats te vinden met de voorganger, als de rijbaan verlaten wordt en wanneer er iets in uw dode hoek bevindt. Offroad wordt u bijgestaan door de Selec-Terrain-tractieregeling. Door de instelling Auto, Snow, Sand, Mud en Rock te kiezen, worden maar liefst twaalf systemen aangepast aan de gekozen omstandigheden en dat zorgt voor optimale controle en grip in alle situaties.

Keuzevrijheid
Benzine of diesel? 1.4 liter of 2.0 liter? Automaat of handgeschakeld? Welke kleur? Veel keuzevrijheid dus bij de Jeep Compass. Ook kunt u kiezen of u liever de Compass wilt leasen voor een prijs vanaf € 499,- per maand of wilt kopen voor een prijs vanaf € 32.950,-. Ga voor meer informatie naar Jeep-dealer of naar www.jeep.nl

Wereldsucces voor Van Mossel Kia

TWENTE - Van Mossel Kia timmert al even flink aan de weg, en met succes. De autodealer is in Azerbeidzjan benoemd tot Global Kia Dealer of the Year 2019.

Bas Huijzer van Van Mossel Kia had de eer om af te reizen naar het prachtige Baku in Azerbeidzjan namens het bedrijf. Daar kreeg hij van Michael Choo te horen dat Van Mossel Kia is verkozen tot de prestigieuze titel van Global Kia Dealer of the Year 2019. Deze titel wordt alleen uitgereikt aan de beste Kia dealers wereldwijd.

De prijs kan door Van Mossel Kia, met vestigingen in onder andere Hengelo en Apeldoorn, worden toegevoegd aan de rij met reeds behaalde successen. De relatief jonge Kia dealer mocht zich in 2017, 2018 en 2019 winnaar van de Top Dealer Award noemen. Deze titel hoort bij de beste Kia dealers van het land. Daarnaast won Van Mossel Kia in 2018 ook de Platinum Prestige Award, welke aangeeft dat ze tot de top 10 beste Kia dealers van Europa behoren. De nieuwste titel is nog eens een kroon op het werk, maar zeker niet de laatste doelstelling van het bedrijf.

Persoonlijk contact
Op hun website bedankt Van Mossel Kia iedereen voor de medewerking die heeft geleid tot het behalen van deze successen. Ondertussen blijven hun werkzaamheden doorgaan. Ze staan voor je klaar met direct persoonlijk contact over de vraag die jij hebt, en informatie over de laatste ontwikkelingen en beste modellen. Kijk op vanmossel.nl/kia om een vestiging in de buurt te vinden.

De Renault Captur nu met gratis automaat

TWENTE - Een auto die perfect is voor het verkeer in de stad of op de snelweg: de Renault Captur. Met de Captur krijgt u als bestuurder er een paar extra ogen bij. U krijgt hulp van de auto bij het vinden van een parkeerplaats en het inparkeren. U wordt gewaarschuwd als de systemen van de Captur gevaar zien en de auto helpt ook nog eens bij het remmen in noodgevallen.

De Renault Captur is leverbaar in meerdere uitvoeringen. Zo rijdt u al vanaf € 20.490,- in de Life. Een comfortabele auto die precies dat doet wat moet: u op een veilige manier naar de plaats van bestemming brengen. De meest luxe uitvoering is de Initial Paris met onder andere een audiosysteem met zes speakers en een subwoofer, smartphone replication, met leer bekleed stuurwiel, verwarmbare voorstoelen, een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, veiligheidssystemen als actieve bochtverlichting, noodstopbekrachtiging en blind spot warning. Deze is al leverbaar vanaf € 31.490,-. Naast de standaarduitrusting heeft u natuurlijk nog de mogelijkheid om te kiezen voor een aantal opties om de Captur te personaliseren.

Gratis automaat
Waar het brandstofverbruik bij de meeste automaten hoger ligt dan bij een handgeschakelde uitvoering, is daar geen sprake van bij de automaat met dubbele koppeling op de Captur. De transmissie schakelt vloeiend en gebruikt niet meer dan de handgeschakelde versie. Nu heeft Renault de actie lopen dat u gratis voor een automaat kunt kiezen bij de Renault Captur TCe 150 EDC Intens met vanafprijs € 25.490,-. Ga voor de volledige voorwaarden naar www.renault.nl of vraag er bij uw Renault-dealer naar. Ook deze vindt u via www.renault.nl

Het negeren van een rood kruis vastgelegd met camera's

AMERSFOORT - Op de A28 bij Amersfoort loopt tot 1 juli een proef met camera's, die het negeren van een rood kruis boven de weg gaan registreren.

Een rood kruis boven een rijbaan lijkt soms zo zinloos. Waarom niet rijden op die baan als het verkeer op de overige banen vaststaat? Wat u niet direct kunt zien, is dat er verderop wegwerkzaamheden worden uitgevoerd of dat een automobilist gestrand is met autopech. Wanneer u dan met volle snelheid op de werkzaamheden of de gestrande auto inrijdt, zijn voor zowel u als voor de ander de gevolgen ernstig. Mensen zijn zelfs overleden als gevolg van het negeren van een rood kruis.

Boetes
Nu kunnen alleen boetes opgelegd worden als een politiebeambte de overtreding constateert en hierover een verklaring aflegt. De camera's gaan dit overnemen. Met slimme software worden alleen de overtreders gepakt en beboet. Er wordt zelfs een korte video-opname gemaakt om te kunnen zien of er eventueel sprake is van een uitzonderingssituatie. Soms komt een bestuurder er niet onderuit om op een rijbaan met een rood kruis te rijden door bijvoorbeeld het moeten uitwijken om een aanrijding te voorkomen. De boete voor het negeren van het rode kruis is vastgesteld op € 240,-.

Vervolg
Na de evaluatie van de proef wordt gekeken of het systeem ook op andere wegen toegepast gaat worden.

15 / 16