Hart van Almelo - Wierden

9 maart 2018

Hart van Almelo - Wierden 9 maart 2018


Indië in Almelo herrijst in volle glorie

appartementengebouw Foto: PR Ter Steege

ALMELO – Met een plechtge ceremonie zal vandaag, vrijdag 9 maart, het startsein worden gegeven voor de bouw van 34 appartementen op Indië in Almelo.

Daar zal directeur Ter Steege van het gelijknamige bouwbedrijf in Rijssen bekendmaken dat weldra ook een begin wordt gemaakt met de sloop van de laatste gebouwen van Ten Cate. De gebouwen die tegen de vlakte gaan zijn geen erfgoed. Het zijn naderhand bijgebouwde kantoren en opslagruimtes, waar onder meer een judoschool zat.

Ter Steege wil zoals bekend de watertoren, twee booghallen en volgens de plannen een deel van de oudste weeffabrieken handhaven. Wel moet in de nieuwbouw de sfeer van Indië terugkeren, cultuurhistorisch en architectonisch, met name in de buitenste schil van de woonwijk. Daar staan stedenbouwkundige hoogstandjes, meer naar binnen vooral rijen.

Er ontstaat een levendig en eigentijds woon-, werk-, en leefgebied. Op het 23 hectare grote terrein zullen zo'n zeshonderd huizen verrijzen. Het voormalige terrein van Koninklijk Ten Cate is al honderden jaren bekend onder de naam Indië. De naam dateert uit de tijd dat het in Almelo geproduceerde textiel geëxporteerd werd naar Indonesië om daar te laten batikken.

Inspiratiebronnen voor de nieuwbouwplannen zijn de historische fabrieksgebouwen, de monumentale eiken en de ligging aan de kanalen. De watertoren wordt denkelijk getransformeerd tot restaurant en in de voormalige Weverij is een evenementenhal gedacht. Een lange voetgangersbrug koppelt Indië in de toekomst met de jachthaven, het station en de binnenstad.

Voor de starthandeling ten behoeve van de 34 zogenoemde 'boulevardappartementen' op Indië spoedt wethouder Ten Seldam zich vandaag naar het gebied. Ter Steege wil de appartementen eind dit jaar en begin volgend jaar opleveren. Volgens projectleider Tijhof is het temeer een heuglijke dag omdat zo'n drie jaar geleden (6 maart 2015) de bouw van de eerste woningen op Indië startte en er nu 150 staan. De tweede fase breekt nu aan, namelijk westwaarts, daar waar dus binnenkort een begin met de afbraak van de achenebbisj wordt gemaakt door de Rijssense Gebouwen Sloperij.

De afbladdering van de beschaving bij de 'God van de Slachting' in toneelvoorstelling van Het Volk in Hof 88

Foto: Hans Vissers

ALMELO - De acteurs Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver maken, met Toneelgroep Het Volk, al ruim veertig jaar vitaal kwaliteitstoneel en staan te boek als een monument binnen het huidige theaterlandschap. Ze spelen zaterdag vanaf kwart over acht met Minke en Karlijn Kruijver het toneelstuk De God van de Slachting in Hof 88. Het gaat over hoe het vernis van de beschaving om het minste of geringste kan afbladderen.

In de nieuwe voorstelling komen twee echtparen bijeen om een verklaring voor de schadeverzekering op te stellen: de zoon van het ene stel heeft 'gewapend' met een stok de zoon van het andere paar twee tanden uitgeslagen. Een uit de hand gelopen kinderruzie, meer is het niet, zo lijken de ouders aanvankelijk overeen te komen. Beide echtparen, gegoede middenklasse, intellectueel onderlegd en welgemanierd, willen het beschaafd oplossen met een open gesprek, maar gaandeweg blijken woorden - en vooral woordkeuzes - de laagjes vernis van de beschaving grondig af te schuren tot er alleen nog een (verbaal) slagveld overblijft. Op typisch Volkiaanse wijze ontaardt De God van de Slachting van de Franse schrijfster Yasmina Reza in een geloofwaardige chaos. Het laat op komische manier zien hoe de spanningen tussen vier echtelieden leiden tot een onontkoombaar eind waarin nog slechts zielige hoopjes mens resteren.

Het stuk is over de gehele wereld op vele theatervloeren met succes gespeeld en door de cineast Roman Polanski als Carnage verfilmd. Jodie Foster en Kate Winslet werden voor hun hoofdrollen genomineerd voor de Golden Globe voor beste actrice in een komedie of musical. Ze kregen die prijzen niet. Andere prijzen werden wél toegekend, zoals de César voor beste aangepaste scenario.

Jaargang: 5 • Nr 192 • Wk 10

Een gezondheid begint bij een goede nachtrust

TWENTE - Op 16 maart is het internationale dag van de slaap, een goed moment om eens stil te staan bij een gezonde nachtrust. Voor volwassen Nederlanders ligt de aanbevolen slaapduur tussen de 7 en 9 uur per nacht. Met zo'n 90% van de volwassenen met een gemiddelde slaapduur binnen dit aanbevolen spectrum, lijken we het volgens het RIVM aardig te doen op slaapgebied. Echter, zijn er meerdere factoren die deze slaap positief of negatief kunnen beïnvloeden. Er valt dus nog wel degelijk wat te winnen!

Beeldschermgebruik
De smartphone en tablet zijn niet meer weg te denken uit ons leven. We swipen, scrollen en klikken wat af met zijn allen. Volgens cijfers van het CBS heeft 98,4% van de personen tussen de 25 en 45 jaar een smartphone of mobiele telefoon om te internetten en van deze leeftijdsgroep zit 95% (bijna) dagelijks op internet. Naast dat internetten op mobiele apparaten natuurlijk handig is om informatie op te zoeken, heeft het ook een keerzijde. Doordat we vaker de smartphone gebruiken, kan dit nadelig zijn voor andere factoren, zoals een goede nachtrust. Uit bronnen van het RIVM blijkt dat 58% van de volwassenen meermaals per week in het uur voor het slapengaan nog gebruik van tablets, smartphones of pc's. Veelvuldig beeldschermgebruik in het uur voor het slapengaan leidt echter tot een slechtere kwaliteit van slaap bij volwassenen. Reden genoeg om die schermen dat laatste uurtje even links te laten liggen!

Beweging en slaap
Ook een gezond bewegingspatroon is bevorderlijk voor een goede nachtrust. Internationale studies laten zien dat voldoende bewegen samenhangt met een normale slaapduur en een goede slaapkwaliteit. Onvoldoende bewegen daarentegen houdt weer verband een korte of lange slaap, moeite met in slaap komen en moeite met doorslapen. Het regelmatig inplannen van een sportactiviteit of gewoon even een stuk wandelen is in deze dus een goed idee.

Alles met mate
Een goede nachtrust is dus belangrijk, maar ook hier geldt: met mate. Een te lange slaapduur verhoogt namelijk de kans op het overlijden aan een beroerte, hart- en vaatziekten of kanker. Houd het dus lekker bij 7 tot 9 uur slaap per nacht.

Anderhalve ton voor uitbouw regionaal Memory Museum

Foto: archief

ALMELO/NIJVERDAL - De gemeente Hellendoorn stelt anderhalve ton beschikbaar voor een tweeledige uitbreiding van het regionale Memory Museum in Nijverdal.

De bedoeling is om te beginnen met uiteenlopende organisaties een Overijssels centrum voor educatie en debat tot stand te brengen. De tweede uitbreiding betreft een fysieke aanpassing van het gebouw, ten eerste een herschikking en een nieuwe ruimte meer educatieve programma's en een debatcentrum.

Een aantal fondsen heeft volgens het college reeds financiering in het vooruitzicht gesteld. Genoemd worden de provincie Overijssel, het Europese subsidiefonds Leader en het V-fonds. Daarnaast is volgens de Stichting Memory Museum, dat vorig jaar ook betrokken was bij Het Verzet Kraakt in Almelo, dus anderhalve ton van de lokale overheid nodig.

Advies
Het college van burgemeester en wethouders adviseerde de gemeenteraad positief: 'Omdat we in deze plannen meerwaarde zien voor onze gemeente, stellen we uw raad voor de gemeentelijke bijdrage te leveren uit de Vrij Aanwendbare Reserve, op voorwaarde dat de andere partijen ook de aan hun gevraagde bijdrage leveren.

Toekomst
Het Memory Museum is in mei 2010 geopend in de voormalige bibliotheek in Nijverdal. De eigenaar van het pand, voorheen Woningstichting Hellendoorn (nu Reggewoon), stelde het pand om niet ter beschikking. De reacties over het museum waren direct positief en in korte tijd had het Memory Museum naam gemaakt en zijn positie gevestigd. Binnen vijf jaar tijd werd een jaarlijks aantal van ruim zestienduizend bezoekers genoteerd, afkomstig uit de regio. Onder wie toeristen, dagjesmensen en jaarlijks 2.500 basisschoolscholieren en duizend leerlingen van het voortgezet onderwijs.

Zenkeldamshoek op stoom; veel bedrijven

ALMELO/GOOR – Naar verwachting zal de eerste fase van het bedrijventerrein Zenkeldamshoek nabij de A1 in Goor, grenzend aan Almelo, binnen drie tot vier jaar volledig zijn verkocht. Er moet dan nog acht hectare worden verkocht. Het optimisme over de verkoop van nog acht hectare is mede gebaseerd op het feit dat dit jaar al zes bedrijven aan de deur hebben gekopt voor de afname van bij elkaar 2,7 hectare.Z

Zenkeldamshoek ligt zuiwestelijk min of meer in het verlengde van de bedrijventerreinen XL Park in Almelo en Elsmoat in Enter, zeg maar in de 'oksel van de A35, de A1 en het Twentekanaal.

Gemêleerd

De kavelkopers vormen een gemêleerd gezelschap. Zo wil een autoschadeherstelbedrijf zijn perceel graag uitbreiden en komt daarnaast een bedrijf met antieke vrachtauto's. Verder wordt er een kantoor met een bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd aan de Zomerweg naast Karwei. Aan de achterkant van het terrein is een perceel verkocht aan een investeringsmaatschappij.

Florissant

De met het bedrijventerrein belaste Ontwikkelmaatschappij Zenkeldamshoek, bestaande uit BNG Gebiedsontwikkeling en de gemeente Hof van Twente, ziet een florissante toekomst en denkt vanaf 2020 een tweede fase van het bedrijventerrein in voorbereiding te nemen.

Conncurrerend

Verkoopmanager Van 't Hag: 'In de hele regio zien we dat de vraag naar bedrijfsruimte aantrekt. Doordat de bestaande markt opdroogt en niet altijd aansluit bij de wensen is nieuwbouw vaak een goede oplossing. Daarbij komt dat steeds meer bedrijven de ligging van Zenkeldamshoek, nabij de A1, en de concurrerende prijzen als goede reden zien zich in Goor te vestigen.'

Verspreiding stempassen afgerond

TWENTE - De verspreiding van de stempassen is deze week afgerond. Alle stemgerechtigde Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben nu als het goed is een stempas ontvangen op hun geregistreerde woonadres.

Met de stempas is het mogelijk om op 21 maart te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen én het raadgevend referendum op de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Met de stempas mag u stemmen bij ieder stembureau binnen uw eigen gemeente. Omdat iedere gemeente een eigen gemeenteraad heeft, kunt u helaas niet buiten uw eigen gemeente stemmen voor de gemeenteraad. Wel is het mogelijk om bij uw gemeente een kiezerspas aan te vragen zodat u voor het raadgevend referendum wél buiten uw eigen gemeente kunt stemmen. Eén van de belangrijkste punten om te controleren is de geldigheid. Uw identiteitsdocument - paspoort, identiteitskaart of rijbewijs - mag namelijk maximaal vijf jaar verlopen zijn om hiermee te kunnen stemmen. Vraag dus op tijd een vervangend document aan wanneer dit langer dan vijf jaar verlopen is; zonder mag u NIET stemmen.

Tanja Kroon Uitvaartontzorging voor een waardig einde

TWENTE - Na een overlijden moeten er veel keuzes gemaakt worden. Beslissingen over bijvoorbeeld een thuisopbaring, uitvaartcentrum, rouwkaart, uitvaartkist, begrafenis of crematie kunnen heel moeilijk zijn.

Het is voor mij belangrijk om te luisteren en uw ideeën over het afscheid te horen, maar ik kan mij goed voorstellen dat uw hoofd er op zo'n moeilijk moment niet naar staat. Ik vertel u wat de mogelijkheden zijn en ik ontzorg zodat u zich kunt richten op wat belangrijk is; afscheid nemen. Ik help u met allerhande praktische zaken die bij de organisatie van een uitvaart komen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de verzorging van de overledene, aangifte van overlijden, rouwdrukwerk, condoleance, locatie, vervoer en nazorg. Daarbij let ik op de allerkleinste details zodat u verzekerd bent van een mooie, stijlvolle uitvaart. Gelukkig wordt het steeds minder een taboe om over de eigen uitvaart te praten. En dat is goed. Het is belangrijk voor uw nabestaanden om te weten wat uw uitvaartwensen zijn. Het is ook zeer de moeite waard om u te verdiepen in de kosten van een uitvaart, want de prijzen tussen de verschillende uitvaartondernemers lopen nogal uiteen.

Niet verplicht
Belangrijk is dat u weet dat u niet verplicht bent om de uitvaart te laten verzorgen door de uitvaartonderneming waar u ook verzekerd bent. Aan wie de verzekering uitkeert maakt niet uit. U mag zelf beslissen door wie u de uitvaart laat verzorgen. Dus bent u verzekerd bij bijvoorbeeld Dela, Yarden, Monuta of een andere maatschappij? Ook dan kunt u voor de praktische uitvoering van de uitvaart vertrouwen op Tanja Kroon uitvaartontzorging. Mijn werkgebied is Twente.

Neem contact op
U kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen als u informatie wilt over een uitvaart. Ik ben 24/7 bereikbaar op 06 54 36 26 86 of tanja@uitvaartontzorging.nl. Veel informatie is ook te vinden op www.tanjakroon.nl.

Column

Vergoeding

Raadsleden van kleine gemeenten zouden te weinig verdienen. Dat vindt hun (nationale) belangenvereniging, dat vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en dat vindt ook minister Ollengren van Binnenlandse Zaken, althans toen ze wethouder van Amsterdam was en meewerkte aan het rapport met aanbevelingen over de vergoeding van raadsleden. De vergoeding bedraagt in Almelo 1.460,84 euro per maand.

Vermoedelijk zijn raadsleden, ook in Almelo, het daar roerend mee eens. Want al die stapels papieren, al die vergaderingen, al die vragen van burgers.

Er worden twee argumenten voor een verhoging genoemd. Het zou ten eerste nu domweg te weinig zijn vanwege het vele werk dat ze moeten doen, het tijdbeslag, kortom, de druk en de drukte. En ten tweede wordt aangenomen dat een verhoging van de vergoeding de belangstelling voor het raadslidmaatschap aanwakkert, wat weer goed zou zijn voor de democratie op het niveau van de gemeente.

Het eerste argument lijkt relevant als je hoort dat raadsleden dertig tot veertig uur per week aan het raadswerk besteden. Het is evenwel irrelevant als ze op de vraag wat ze dan allemaal doen zeggen dat ze elke avond thuis de 'stukken' trouwhartig lezen waaronder ze worden bedolven, tal van bijeenkomsten afkleppen en ook nog eens drie tot vier avonden ten gemeentehuize vergaderen. De gotspe!

Twintig uur per week moet voldoende zijn. Dat is ongeveer even veel als de bestuurder van een voetbalclub, een speeltuinvereniging, een ouderraad of wat dan ook, hoewel die – als er problemen zijn – meer uren maken. Daar komt nog eens bij, het is een wat populistisch argument, toegegeven, maar daarom niet minder waar, dat honderdduizenden mensen in dit land van de helft per maand moeten rondkomen.

Het gaat hier om raadsleden van gemeenten met 60.000 tot 100.000 inwoners, zoals Almelo, met dik 72.000 ingezetenen.

Er is nóg een argument dat men vaak hoort, vooral in de doelgroep. Dat is het argument dat een verhoging van de vergoeding de animo zou vergroten in de raad te willen. Dit gaat uit van de premisse dat het kandidaten meer om eigen belang gaat dan om algemeen belang.

Het raadslidmaatschap moet vooral geen baan zijn, maar goedbetaald vrijwilligerswerk. De dagelijkse bestuurdersarbeid ligt bij burgemeesters en wethouders die in Almelo respectievelijk dik 9.300 euro en dik 7.500 euro per persoon per maand toucheren - lang niet gek. Willen raadsleden meer verdienen, dan moeten ze streven naar overigens om meer redenen zeker in Twente aantrekkelijke samensmeltingen.

Scipio

Europees geld voor leefbaar platteland

Landgoed Eversberg Foto: archief

ALMELO - De provincie Overijssel werkt aan een leefbaar platteland. Er is voor Overijssel 57,7 miljoen beschikbaar aan Europees geld

Het idee is dat met het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma het buitengebied, ook van steden als Almelo, een duurzame en concurrerende agrarische sector krijgt met ruimte voor boeren, burgers en buienlui, met plek voor veeteelt, landbouw, recreatie en wonen.

Jaarlijks worden daarvoor subsidieregelingen opengesteld. De provincie Overijssel presenteert ook dit jaar alle regelingen in één zogenoemde openstellingskalender. Deze geeft in een oogopslag weer welke subsidieregelingen er zijn en wanneer deze open gaan. Overzichtelijk voor agrariërs, natuur- en landschapsorganisaties, overheden en organisaties die gebruik willen maken van de subsidiemogelijkheden. De inzet is het versterken van innovatie in de landbouw, meer jonge boeren, het stimuleren van investeringen plus ruimte voor natuur, landschap, culuurhistorie en water.

Regelingen

'Met de financiering geven we een stevige impuls aan een sociaal en economisch sterk landelijk gebied', aldus gedeputeerde Maij, die veel regelingen openstelt.. 'Het betekent dat ondernemers en inwoners uit allerlei sectoren in het landelijk gebied er gebruik van kunnen maken. Er zijn regelingen speciefiek voor agrariërs en LEADER staat open voor allerlei groepen die de leefbaarheid in hun eigen gemeenschap willen versterken. Betere en intensievere contacten leiden tot meer wederzijds begrip en waardering."

ZGT moet bezuinigen voor een goede zorg op langere termijn

ZGT Almelo Foto: archief

ALMELO – De noodzakelijk geachte bezuinigingen bij de Ziekenhuis Groep Twente (Almelo en Hengelo) zullen goeddeels bij het management terecht komen en zo min mogelijk bij de zorg.

Er is vorig jaar een verlies van zo'n elf miljoen euro geleden en ook dit jaar worden rode cijfers geschreven. Het ziekenhuis ligt met het veranderprogramma Toekomstgericht en financieel gezond ZGT op koers, maar de weg naar herstel vraagt volgens de Raad van Bestuur stevige aanpassingen. Een pakket met kostenbesparende maatregelen is concreet uitgewerkt om na advisering door de Ondernemingsraad en de Cliëntenraad ten uitvoer te komen. Met banken en onder meer de zorgverzekeraar Menzis worden langjarige afspraken gemaakt

Volgens de Raad van Bestuur van ZGT hebben de kwaliteit en veiligheid van zorg prioriteit, er worden vooral in de organisatie bezuinigingen doorgevoerd, waarbij arbeidsplaatsen komen te vervallen, dit jaar naar verwachting zo'n zeventig, zoveel mogelijk via natuurlijk verloop. In het kader van onder meer de efficiency is ook gekeken naar een verdeling van functies en specialismen over de ziekenhuizen in Almelo (Twenteborg) en Hengelo (Midden-Twente), wat vooral in Hengelo tot commotie leidde. Bij alle maatregelen heeft volgens bestuursvoorzitter Odding de financiële gezondmaking prioriteit om een 'duurzame zorg' te kunnen blijven aanbieden.

Almelo wil ideeën uit stad over schoolpand

Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

ALMELO - De gemeente Almelo heeft een schoolgebouw in de aanbieding en en wil ideeën uit de sameneving over een geschikte bestemming.

Het gaat om de voormalige school De Heemde aan de Henriëtte Roland Holstlaan, naast het Rembrandtveld, waar geregeld activiteiten plaatsvinden (stadsdeelkermis en wijkfiësta) en wat daardoor een trefpunt in de Ossenkoppelerhoek is geworden. Er was deze week al een inloopbijeenkomst. Volgens het gemeentebestuur past de voorgestane werkwijze bij de huidige tijd van interactieve communicatie over de toekomst van de stad en de wijken, in de geest van de nieuwe Omgevingswet, waarin burgers en bestuurders sámen op zoek (op reis) gaan naar bestemmingen. In de buurgemeente Borne werd vorig jaar zo'n proces in gang getrokken, wat leidde tot een breed gedragen plan om een school tot wooneenheden om te bouwen.

A'j nit dreenkt wee'j hoe
gezellig 't feest écht is.

Maandag 12 maart, 10.00 uur

Auto Aaltink: Fiat 500 Lounge Premium met hoge korting

NIJVERDAL - De meest stijlvolle auto in zijn klasse. Dat is de Fiat 500 Lounge Premium. Speciaal voor u heeft jouw actieve FIAT-dealer Auto Aaltink twaalf stuks van dit luxe actiemodel ingekocht. Ze zijn direct leverbaar en staan compleet rijklaar vanaf € 18.500,-. Dat betekent € 3.210,- korting! Profiteer dus nu, op=op.

Een kleine auto van formaat. Handig en behendig in de stad. Waar je je onderscheidt van de grijze massa. Qua uiterlijk. Qua innerlijk. Altijd leuk en hip. Uniek en gedurfd. Modern en innovatief. Dus steeds weer met nieuwe details, nieuwe techniek, nieuwe accessoires, nieuwe looks. De Fiat 500 is het helemaal. De Fiat 500 heeft het allemaal! Dit superluxe model met lounge pakket is stoer en zuinig en heeft een hoge zit. Het design en interieur van de 500 is vernieuwd en ook zijn technologie is weer helemaal up to date. Mooi en slim tegelijk. Via Bluetooth of de Aux-ingang en USB-aansluiting op de middenconsole kun je je smartphone bijvoorbeeld aan het Uconnect-systeem koppelen en bedienen via het scherm in het dashboard of de toetsen op het stuurwiel. Het interieur is afgewerkt met de modernste materialen en bekledingsstoffen. Profiteer nu optimaal van dit actiemodel.

Kom langs
De Fiat 500 Lounge premium modellen zijn maar beperkt op voorraad, wees er daarom snel bij! Je bent welkom in de showroom aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. Een kopje koffie staat natuurlijk klaar.

Meer informatie
Voor alle beschikbare auto's, meer informatie of een online-offerte kun je ook een kijkje nemen op de website: www.ikwileenfiat.nl.

Column

Visserslatijn

Wie niet vist voor het levensonderhoud, is sportvisser. Zo iemand ben ik. Dat is, zo realiseer ik mij, een klap in het gezicht van de vele generaties lieden, voor wie een vis voedsel betekende. Denk bijvoorbeeld aan de Neanderthaler of Cro-magnonmens, die de dagen vulde met jacht en visserij. Wie tegen deze nijvere types had gezegd, dat het pardoes verslinden van de vis niet weidelijk is, had vermoedelijk een knuppel in de nek moeten incasseren. Sportvissen is dus een luxe vrijetijdsbesteding.

Nu is het in deze barre wintertijd geen onverdeeld genoegen om kleumend aan de waterkant naar dobber of hengeltop te kijken – dus dat doe ik dan ook niet. Wel spel ik mijn sportvissersperiodiek uit en het plankje met sportvisboeken dat ik bezit, blader ik voor de zoveelste keer door en bestudeer de passages die straks, in het voorjaar en aan de oever gezeten, van pas kunnen komen. Overigens vind ik dat lezen over sportvissen zeker zo onderhoudend als het vissen zelf. Bladen en boeken voor en door sportvissers staan zonder uitzondering bol van belevenissen over bijzonder geslaagde visexpedities, dikwijls geïllustreerd met afbeeldingen van vissen van monstrueuse afmetingen. Wanneer je vervolgens bepakt en bezakt en vooral geïnspireerd het aas te water laat en de dure voeders van viscracks er achteraan smijt om vervolgens uren naar een roerloze dobber te staren is dat, behalve frustrerend, ook slecht voor je zitvlees. De vissen willen dan eenvoudig niet: ze zijn elders actief, hebben geen trek, eten alles op behalve het aas, ervaren een offday, hebben afgesproken de visser te kakken te zetten: zegt u het maar.

Daarom is vislectuur zo leuk: vanuit de fauteuil is het aangenaam fantaseren dat bakken vissen worden binnengehaald. Verder koop ik vismateriaal. Ook bij bakken trouwens. Ik heb iets van negen hengels, zeven molens, 97 kunstvisjes, 42 dobbers, kilometers vislijn en enkele koffers vol prullaria die borg moeten staan voor leefnetten – drie – vol vis. Daarbij is de sportvisindustrie vanwege de vele beoefenaars van die sport uiterst uitgekookt in verleidingstechnieken, waar ik dan ook telkens intrap.

Dat is dan wel weer lastig wanneer ik richting de visgronden afreis, wat met een fiets bijna niet meer te doen is vanwege emmers met voer, bakjes maden, pieren en mais, hengels, landingsnet, leefnet, leeftocht, stoeltje en zo meer: het heeft iets van een zwerver die met zijn hebben en houden op zoek is naar een warme slaapplaats. Dan flikker je totaal iets van twee tientjes per keer in – letterlijk – het water, wat de eega aanleiding geef tot een cynische reactie wanneer ik verheugd kom melden dat ik twee minivoorntjes uit het water wist te halen. "Dat is dan een tientje per vis!" zegt zij dan, en verwijst naar de plaatselijke vistaria, die voor aanmerkelijk minder geld en volkomen graatloos meer vis te bieden heeft.

Niet iedereen begrijpt de lol van sportvissen.

Erik Endlich

Herontwikkeling garagepand nabij Magna Porta aan de A35

Foto: archief

ALMELO - Schröder Vastgoed, eigenaar van Magna Porta, wil de leegstaande autogarage met showroom bij de toren Magna Porta op het bedrijventerrein Twentepoort West aan de A35 laten verbouwen tot kantoren, showruimtes en presentatiezalen en een restaurant. Dit maakt overigens de bouw van een tweede toren naast Magna Porta onmogelijk.

Het huidige leegstaande pand bood enige jaren huisvesting aan de Ford-garage van Bloemendal die voorheen (aanvankelijk Schiphorst) aan de Haven Zuidzijde was gevestigd, maar het aan de snelweg op den duur niet volhield.

Om het nieuwe pand spoedig in gebruik te kunnen nemen is een omgevingsvergunning verleend via een afwijkingsregeling. Elke leegstand is volgens het gemeentebestuur ongewenst, maar helemaal bij de entree van Almelo. Een herbestemming wordt daarom 'meer dan gewenst' genoemd. De planologische ruimte voor kantoren en detailhandel wordt verminderd. Er wordt circa duizend vierkante meter ingeleverd en een nog grotere oppervlakte aan bruto vloeroppervlakte aan kantoorruimte indien de maximum bouwhoogte van 45 meter in ogenschouw wordt genomen. Daarnaast is in het voorliggende bestemmingsplan de detailhandel (zoals gold voor het garagebedrijf) verwijderd, wat een afname van circa 2.200 vierkante meter detailhandel is.

Welkom in kuuroord kluchtig Bornerbroek

Foto: archief

BORNERBROEK – Zowel dit weekend als volgend weekend krijgt Bornerbroek weer de zenuwen van de slappe lach. Vorig weekend was de première. Sommigen lachen nu nóg.

Vandaag en morgen en volgende week vrijdag en zaterdag treedt het Brookertoneel uit Bornerbroek weer op in het Brookshoes met Een kuuroord vol met stress, een klucht in drie bedrijven, geschreven door Nico Torrenga

Joris Hazenberg runt een kuuroord. Het is voor hem een drukke stressvolle baan die hij amper kan overzien. Als er een TV-programma langs komt om opnames te komen maken en er ook nog eens extra gasten arriveren die wel hele speciale wensen en eigenschappen hebben. Wordt het hem te veel. Hij vraagt zijn tweelingbroer Floris om hem te komen helpen. Onder de gasten blijkt ook nog een bedrieger en oplichter te zijn en dat maakt de chaos compleet.

Al kwart eeuw

Het Brookertoneel staat al meer dan 25 jaar garant voor een avond vol plezier en dat zal deze keer zeker niet anders zijn. De voorstellingen beginnen om acht uur. Kaarten zijn te bestellen bij Marion Sulmann, 074-3841802 (na des avonds zes uur).

Shows in vernieuwde winkel Eringa Mode

Foto: PR Eringa

ALMELO - Eringa Mode aan de Oranjestraat in Almelo laat zaterdag de nieuwste trends en kleuren voor aankomend voorjaar aan het publiek laten zien tijdens een hippe modeshow.

De modeshow is in de winkel en vindt drie keer plaats, verdeeld over de dag. De eerste modeshow is om twaalf uur, de tweede begint om één uur en tot slot is er een modeshow vanaf drie uur. Alle shows duren circa dertig minuten en zijn gratis te bezoeken. Bij Eringa Mode zijn voldoende zit- en staplaatsen en staat er koffie met lekkernij klaar voor alle bezoekers. De kleding die in de modeshow voorbij komt kunnen de bezoekers ook in de winkel kopen.

Tijdens de modeshow worden de bezoekers verrast door de vernieuwende en ruime modieuze collectie. Voor alle leeftijden, jong en oud, wordt kleding geshowd. Eringa Mode heeft een breed assortiment aan merken.

Eringa Mode heeft naar eigen zeggen alles waar de modebewuste vrouw van droomt. Sinds november 2017 is de winkel aan de Oranjestraat verbouwd en vernieuwd. De modezaak is laagdrempelig en biedt alles, voor jong én oud. Iedereen is welkom bij de winkel voor persoonlijk kledingadvies en een vers gezet kopje koffie. Twijfel dus niet en kom langs voor de modeshow, modeflitsen of tijdens de openingstijden voor trendy kleding en goede adviezen.

Siebelink + Steenbeek in Boekenweek Almelo

Jan Siebelink Foto: Sacha de Boer

ALMELO - Het thema van de Boekenweek is dit jaar Natuur. Ter gelegenheid van zijn 150-jarig jubileum houdt boekhandel Broekhuis in de Almelose vestiging Hilarius Broekhuis dit weekend (zondag én gratis!) een literaire middag met de schrijvende tuinderszoon Jan Siebelink, vanaf drie uur

Zaterdag 17 maart, houdt de Stichting Literaire Activiteiten Almelo een literaire natuurhappening in het Huis van Katoen en Nu. Om vijf uur draait een film over vogelaar Arjan Dwarshuis Hij trok in 2016 de wereld rond om zoveel mogelijk vogelsoorten in één jaar te zien om het voorgaande record te breken. Hij moest daarvoor zesduizend(!) vogelsoorten spotten. En 's avonds vindt in het Huis van Katoen en Nu een bijeenkomst plaats met de schrijfster Rosita Steenbeek. In haar oeuvre speelt de natuur ook een rol, zoals in het verslag van haar fietstocht van Amsterdam naar het orakel van Delphi.

Groei met zeker zo'n duizend banen in logistiek op XL Park

XL Park komt tot wasdom Foto: archief

ALMELO – Er kunnen honderden mensen werk krijgen in het nieuwe Europese distributiecentrum van de Chinese speelgoedgigant VTech op het XL Park nabij Bornerbroek aan de A35 in Almelo.

De vraag naar personeel voor een baan in de logistieke sector op XL Park zal trouwens alleen maar toenemen. Zo heeft ook het Europese distributiecentrum van Timberland, al op het XL Park gevestigd, heeft eveneens personeel nodig, plus Twentse transportbedrijven, die vooral chauffeurs nodig hebben. Ook de bouw van de combiterminal en de bouw van het distributiecentrum van de Heylen Groep speelt een prominente rol in de ontwikkeling.

De verwachting is dat er binnen enige jaren zo'n duizend mensen een baan zullen krijgen, nog los van het multipliereffect in de regio, want de ene baan trekt de andere aan.

Week van de Logistiek

Om die reden houdt de Twentse transportsector een Week van de Logistiek die woensdag begint met een Kick-Off in de Weverij op het Indiëcomplex in Almelo. Een dag later, donderdag 15 maart, is het Werkpleindag voor diegenen die zijn ingeschreven bij de Werkpleinen in Almelo, Enschede en Hengelo. Met de bus wordt dan een rondrit gemaakt langs diverse bedrijven in de regio. Als beloning is er een gratis toegangskaartje naar keuze voor een thuiswedstrijd van Heracles Almelo of FC Twente. Vrijdag 16 maart zijn Twentse scholieren uit het VMBO te gast voor een Doe-ochtend waarbij diverse logistieke bedrijven worden bezocht.

Op zaterdag 17 maart houdt het ROC van Twente (logistiek, transport en monteursopleiding) van 10.00 tot 15.00 uur een Open Dag bij de schoollocaties in Almelo, Enschede, Hengelo, Oldenzaal en Rijssen voor iedereen die nog een opleidingskeuze moet maken, waarvoor wel aanmelding vereist is.

Kritiek op verslechtering van busroute Nijrees/AOC Almelo

doet'ie het of doet'ie het niet Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

ALMELO - Het inperken van de frequentie van de busverbinding van Almelo Centraal naar de woonwijk Het Nijrees en daarmee onder meer het Agrarisch Onderwijs Centrum (AOC) aan de Bornerbroeksestraat in Almelo dient te worden voorkomen. De gemeente moet volgens de raadsfractie van LAS actie ondernemen richting de vervoerder Syntus /Keolis.

De gemeenteraad maakte zich eerder al druk over de aanmerkelijke versobering van de lijn van Almelo CS naar de Aalderinkshoek. Ook in deze wijk staan scholen voor voortgezet onderwijs en bovendien wonen er veel ouderen.

Afkalving

Met de afkalving van het openbaar vervoer naar Het Nijrees (en verder richting Delden, Haaksbergen en Neede) wordt er opnieuw een belangrijke busverbinding verslechterd, wordt gezegd. En de vraag is weer waarom is de gemeenteraad niet is gekend.

Aalderinkshoek

Ondertussen wil de raadsfractie van de ChristenUnie van Ten Seldam weten wanner ze de raad denkt te informeren over de gesprekken aangaande het plan om de bus tussen Almelo en Wierden via de Aalderinkshoek te laten rijden. Andere fracties, het wijkplatform Wierdensehoek en het regionaal reizigersoverleg ROCOV Twente zouden volgens het raadslid Van Heek van de ChristenUnie om actie vragen.

Raad aan zet

Van Heek zegt te weten dat er inmiddels gesprekken lopen tussen de provincie Overijssel (concessieverlener) en Keolis (vervoerder) over het routeren van buslijn 95 door de Aalderinkshoek. De gemeente Almelo is ook betrokken bij dit overleg, omdat de inpassing (en bekostiging) van infrastructuuraanpassingen. Van Heek wil van Ten Seldam weten wanneer de gemeenteraad wordt betrokken bij wat hij de 'beleidsdiscussie' noemt. 'De gemeenteraad is immers bij uitstek het bestuursorgaan dat lokale belangenafwegingen maakt.'

Toegankelijkheid is in Almelo beroerd voor minder-validen

Foto: archief

ALMELO - De gemeenten Almelo en Enschede behoren tot de minst toegankelijke voor minder-validen. Dat komt naar voren uit een nationale rondgang door gemeenten, waaraan het consumenteprogramms Kassa afgelopen week ruimhartig aandacht besteedde.

Hengelo heeft het beter voor elkaar dan Almelo en Hengelo, blijkt uit een landelijk onderzoek. Hardenberg scoort nóg beter dan Hengelo en voert de lijst aan. 'Het is een aanmoediging om vooral door te gaan met het werk dat we doen. Iedereen in de gemeente Hardenberg telt mee', aldus burgemeester Snijders van Hardenberg.

Driewerf beste

Hardenberg heeft volgens de jury de meest toegankelijke gebouwen, de best toegankelijke website en veertig procent van de woningen in de gemeente is toegankelijk voor mensen met een beperking.

Schaamrood

In een globale lijst prijkt Hengelo op een achtste plaats op een lijst van 84 bezochte en beoordeelde gemeenten. Enschede staat op plek 81 en Almelo sluit de rij op de 82-ste plaats.

In een persbericht ter reactie meldt de Minimapartij in Almelo 'met het schaamrood op de kaken kennis van deze uitslag' te hebben genomen. 'We kunnen blijven praten tot we een ons wegen, maar daar helpen we de mensen niet mee", zegt raadslid en lijsttrekker Bolhuis. Ze bepleit nu concrete acties. Als eerste zou er een fatsoenlijk invalidentoilet op de begane grond van het stadhuis moeten komen. Verder wil de Minimapartij een premie geven aan cafés en winkels die een openbaar invalidentoilet realiseren. Ook wil de Minimapartij met woningstichtingen in gesprek over duurzaam bouwen, ook voor minder-validen. Er valt voor Almelo op dit punt nog een wereld te winnen, zo blijkt uit de onderzoeksresultaten. En als de binnenstad van Almelo dan toch op de schop gaat...

VN-verdrag

In de gemeente Enschede heeft de PvdA vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld. Zo wil fractieleider Van der Velde weten wat de resultaten zijn van het in 2016 genomen initiatief om de binnenstad van Enschede beter toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel. Hij dringt daarenboven aan op een lokaal actieplan waarin de gemeente vastlegt hoe te zorgen dat Enschede zich conformeert aan het VN-verdrag voor Mensen met een beperking.

Biografie en Dichtwedstrijd Willem Wilmink voor de deur

Foto: archief

ALMELO/ENSCHEDE - De publicist Elsbeth Etty, de biograaf van Willem Wilmink, zal volgende maand zaterdagmiddag in Enschede een aantal passages lezen uit de biografie-in-wording. Dat gebeurt in Concordia, met muzikale omlijsting van klarinettist André Kerver en enkele muzikale vrienden. Volgende week zondag vindt in de Bibliotheek Almelo de 22ste Willem Wilmink Dichtwedstrijd plaats.

Etty is al jaren met de biografie bezig. Ze zegt nog niet te weten wanneer het boek over leven en werken van Wilmink (1936-2003) precies zal verschijnen. 'Het is bijna af, ik ben aan het afronden, maar soms duurt het langer dan je gedacht had...', aldus de schrijfster van de biografie.

Het is 2 augustus overigens exact vijftien jaar geleden dat Wilmink stierf.

Accordeon

Kerver verheugt zich op het optreden tijdens de voorpremière van de biografie. Hij was naar eigen zeggen goed bevriend met de dichter. 'Hij praatte altijd met mij over muziek. Een geweldig verhaal was het toen hij vertelde hoe hij zijn eerste accordeon heeft gekocht. Hij had een paar goeie schnabbels gehad in Amsterdam. Als een kind zo blij stapte hij met een volle portemonnee naar een accordeonwinkel. "Hoeveel bassen wilt u?", vroeg de verkoper. Willem wist het niet. "Speelt u maar 's een streepje", zei de man. Willem speelde. Na twintig seconden hief de man zijn hand: "Ho maar, 32 bassen lijkt mij meer dan voldoende." Dat verhaal heeft Willem mij wel vijf keer verteld', aldus Kerver.

Bolwerk Revisited

Etty laat weten geen gedichten van Wilmink te zullen declameren, omdat anderen zulks beter zouden kunnen dan zij, waarbij ze de naam van Bert de Haan overigens niet noemt. Etty wenst op het podium overigens net zo'n tafeltje met een kleedje (Bolwerk Revisited) erover wil als Wilmink altijd had. 'Wat die jongens van de muziek precies gaan doen, ik heb er geen idee van, maar het komt vast goed. Ze gaan improviseren, dat is wat ik weet.'

Meer volgt

Over de Willem Wilmink Dichtwedstrijd van zondag 18 maart in de Bibliotheek aan het Baken te Almelo, waarvoor bij de organisatie dit keer overigens veel meer danhonderd inzendingen binnenkwamen, meer in de editie van Hart van Almelo van volgende week.

Heracles wil FC Twente pijn doen; niks vriendendienst

spitsenvreugde Foto: Heracles

ALMELO – Heracles maakt zich op voor de wedstrijd van het jaar, die vanavond (vrijdag om acht uur) plaatsvindt.

De derby is altijd bijzonder, maar nu helemaal, want Heracles maakt nog kans op de nacompetitie voor Europees voetbal, waarvoor drie punten absoluut nodig zijn. En zoals bekend knokt FC Twente, de grote broer van weleer, amechtig tegen degradatie. De club uit Enschede staat op een plek die nacompetitie betekent om niet te degraderen. Ook ligt een rechtstreekse aftocht nog op de loer.

Niks voor Verbeek

Heracles en FC Twente moeten dus winnen, ook los van het regionale prestige valt er voor beide keurkorpsen niks weg te geven. Komt bij dat het publiek in Almelo altijd wil winnen, maar zeker van de rooien uit Enschede, ook al is ex-trainer Gertjan Verbeek van Heracles nu oefenmeester van FC Twente. Alle ingrediënten dus voor een spektakel dat zijn weerga niet kent.

Eerste uitzege

Afgelopen weekend won Heracles in Kerkrade overigens zijn eerste uitwedstrijd van het seizoen. Over de hele wedstrijd gezien geen kind aan Roda JC. De ploeg uit Almelo boekte een betrekkelijk eenvoudige zege met 0-3. De overwinning was dan wel weer gunstig voor FC Twente, dat een geduchte concurrent in de onderste regionen zag verliezen. Daar zal het wat de Almeloërs betreft bij blijven qua vriendendienst.

Belangrijke momenten

De doelpunten van Heracles vielen op belangrijke momenten. Na een aftastende beginfase scoorde Brandley Kuwas met een ziedend afstandsschot en kort voor rust maakte Kristoffer Peterson er met de bekroning van een balvaardigheidsproef 0-2 van. Roda JC ging in het tweede bedrijf voluit op jacht naar de aansluitingstreffer, kreeg ook mogelijkheden. De thuisploeg wist die echter niet te benutten, maar Heracles prikte nog wel een keer raak, via de mee naar voren opgestoomde Peter van Ooijen in de laatste minuut van de wedstrijd.

Mondzorgcentrum Wiranto & Go: mondzorg voor ouderen

ALMELO - Een groot deel van de (kwetsbare) ouderen gaat niet regelmatig naar de tandarts, mondhygiënist of de tandprotheticus. Dit is een groeiend probleem met nadelige gevolgen voor de mondgezondheid en de algemene gezondheid.

Veel ouderen komen niet bij de tandarts omdat de tandartspraktijk te ver weg is en zij hun naaste omgeving vaak niet lastig willen vallen. Bovendien denken veel mensen dat een bezoek aan de tandarts erg duur is. Vele behandelingen worden echter (deels) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Wist u dat bij de meeste zorgverzekeraars een volledige prothese één keer per zes jaar vanuit de basisverzekering (minus eigen risico) wordt vergoed?

Goede gezondheid
De tandzorg voor ouderen is van groot belang. Een slechte mondgezondheid vergroot namelijk de kans op longontstekingen, aderverkalkingen en hart- en vaatziekten. Mensen met diabetes hebben zelfs een hoger risico op tandvlees aandoeningen en kunnen hierdoor ontregeld raken. Kortom: een goede mondgezondheid is niet alleen belangrijk voor het gebit, maar ook voor de algehele gezondheid.

Eigen praktijk
Mondzorgcentrum Wiranto & Go streeft naar een goede mondgezondheid, en daarmee ook naar een goede algehele gezondheid bij deze doelgroep. Om dichter bij de doelgroep te zijn heeft Mondzorgcentrum Wiranto & Go een praktijkruimte ingericht in Medisch Centrum de Kolk zodat de ouderen in de binnenstad van Almelo aanspraak kunnen maken op de tandarts. Zaterdag 17 maart 2018 van 10.00 uur tot 14.00 uur zijn wij tijdens de dag van de zorg aanwezig in Medisch Centrum de Kolk (1e etage) om al uw vragen te beantwoorden.

ON Almelo amateursportclub van jaar in provincie Overijssel

Foto: Sportfoto.nl

ALMELO/ NIJVERDAL – De voetbalclub Oranje Nassau (ON) uit Almelo is deze week tot 'Amateursportclub 2017' uitgeroepen vanwege de grote mate van maatschappelijke betrokkenheid. Het gaat dan om taallessen voor nieuwe Nederlanders, kookgroepen voor eenzame ouderen en scholings- en stageplekken voor scholieren. ON ontvangt een bedrag van duizend euro van de provincie Overijssel. Dat werd bekendgemaakt tijdens de Overijsselse Sportverkiezing.

In zijn eigen dorp, de verkiezing vond plaats in het theater ZinIn te Nijverdal, werd baanwielrenner Jeffrey Hoogland, mede vanwege zijn prestaties (goud, zilver en brons op het EK) sportman van Overijssel. Bij de sportvrouwen won ook een wielrenner, te weten Anna van Breggen uit Zwolle, omdat ze vorig jaar tal van klassiekers van naam en faam op haar naam schreef en tot sportploeg van het jaar werd Landstede Basketbal uit Zwolle gekroond.

Smit

De gewezen voorzitter Jan Smit van Heracles kreeg de oeuvreprijs. Hij stopte vorig jaar na negentien jaar preses te zijn geweest en werd geprezen omdat onder zijn leiding de club promoveerde en 'een stabiele eredivisionist' werd, en (ver)nieuwbouw van het stadion tot stand bracht. Wat de club in in een stroomversnellung bracht.

Wild Thing

Het ontbreken van de geboren Almelose wielrenner Kirsten Wild is logisch, omdat haar collega Van Breggen in 2017 meer won, maar als de resultaten van dit jaar mee hadden geteld, zou Wild denkelijk toch zomaar hebben kunnen winnen, alleen al omdat ze afgelopen weekend op weergaloos indrukwekkende wijze drie keer goud won op het WK dat afgelopen weekend in Apeldoorn werd gehouden. Daar bleek dat Wild ongenaakbaar is en goud verzamelt, in de leeftijd van 35 jaar, waarbij een sporter nou niet bepaald de jongste is. Niettemin verkeert The Wild Thing in de vorm van haar leven en koerst ze, lijkt het, op de Olympische Spelen af, die van 24 juli tot 9 augustus Tokio plaatsvinde. Dan is Wild nog maar 37, maar vernoedelijk still going strong...

Jeffrey Hinnen heeft er nu nog een klusje bij

ALMELO – Het bestuur van Heracles is weer op sterkte door de toetreding van Jeffrey Hinnen. De 44-jarige Almeloër krijgt binnen het bestuur de portefeuille Financiële Zaken. Hij is maatschappelijk al bijzonder actief, maar kan er kenneljk nog wel een klusje bij gebruiken.

Hinnen, directielid bij ingenieursbureau Witteveen+Bos te Deventer, was al eerder bij Heracles betrokken, want vervulde een rol binnen Heracles Almelo Stadion NV. Sportief actief is hij vooral een korfballer, maar de geschiedenis leert dat zulks bij Heracles van pas komt, want ook Jan Smit is van huis uit korfballer, net als Hinnen in de gelederen van AKC.
Na het vertrek van voorzitter Jan Smit heeeft het bestuur volgens de huidige voorzitter Hans Bredewoud 'in alle rust gezocht naar een nieuw bestuurslid'. En: 'Met Jeffrey Hinnen hebben we iemand gevonden die, mede door de ervaring en kwaliteiten die hij met zich meebrengt, goed binnen het bestuur past.'
Op cultureel-maatschappelijk terrein is Hinnen een der drijvende krachten van het jaarlijkse cultureel Twents Lente Festival ter stede. Ook is hij bestuurlijk betrokken bij de Bibliotheek Almelo en cultureel centrum Hof 88.

Team Eurosped hard onderuit


ALMELO/VROOMSHOOP – De volleybalvrouwen van Team Eurosped hebben afgelopen weekend hun meerdere moeten erkennen in Alterno Apeldoorn. EuALrosped ging in Apeldoorn en ging met 3-0 van de vloer. Alleen in de eerste set bood de formatie van trainer Jan Berendsen weerwerk, maar moest uiteindelijk met 26-24 buigen. Daarna ging het vuurtje uit met 25-16 en 25-21.

Kleiman toont vorm in de Ster

ALMELO/HELLENDOORN – De beide Twentse renners Wim Kleiman uit Almelo en Joey van Rhee uit Hellendoorn werden afgelopen week zevende respectievelijk negende in de ijzige 58ste editie van de Ster van Zwolle. Kleiman toonde macht. De koers, traditioneel de opening van het wegseizoen bij het wielrennen, werd gewonnen door Maarten van Trijp, die in de finale ploeggenoot Joey van Hoek bij zich had en in de sprint de snelste was in een kopgroep van zes op de Ceintuurbaan in Zwolle. Jaap Kooijman en René Hooghiemster werden tweede en derde; Peter Schulting uit Lemele was met de vijfde plek de beste Overijsselaar in deze Ster.


FC Twente Fandag
in de Klanderij

Zondag 25 maart kleurt winkelcentrum De Klanderij en Twentec in de Enschedese binnenstad rood. De Klanderij viert dit jaar haar 15-jarig jubileum en organiseert in samenwerking met FC Twente een speciale Fandag in het hartje van Enschede.

Om 12.00 uur wordt op zondag 25 maart het startschot gegeven en vinden er die middag diverse activiteiten plaats voor jong en oud. Ook enkele spelers van FC Twente brengen een bezoek aan de Fandag, voor de jonge supporters de kans foto's en handtekeningen te scoren of misschien wel een balletje met hen te trappen. Tijdens de Fandag zijn er diverse acties en kunnen er unieke prijzen worden gewonnen, waaronder een VIP-arrangement bij een thuiswedstrijd van FC Twente, gesigneerde wedstrijdshirts en wedstrijdkaarten.

Op het Van heekplein staat tijdens deze koopzondag een heuse stormbaan en kun je deelnemen aan verschillende voetbalactiviteiten van de FC Twente Kidsclub. Ook kun je een kijkje nemen in de enige echte spelersbus en kun je een potje FIFA spelen tegen de e-sporter van FC Twente.

Klassiekers sieren binnenstad Hengelo

HENGELO - De Hengelose binnenstad krijgt een bijzonder nieuw bedrijf; Maxima Classic Cars opent deze zaterdag een nieuwe vestiging in het voormalige Duthler-pand aan de Willemstraat 39. Waar eerder de nieuwste mode de etalage sierde, treffen we er nu klassieke auto's aan. Een bijzonder bedrijf op een bijzonder mooie locatie.

Maxima Classic Cars is in de regio al goed bekend bij de liefhebbers van auto's met een geschiedenis. Zo heeft het bedrijf nu al een vestiging in Saasveld. Het uitbreiden naar Hengelo schept interessante nieuwe kansen én het past in de huidige opleving van de Hengelose binnenstad. Een unieke onderneming die iets anders biedt dan gebruikelijk; een publiekstrekker in zijn eigen recht.

Liefhebber
De liefhebber kan zich vergapen aan zo'n twintig klassieke auto's. Eigenaar Pieter Jan van Oosten heeft al meerdere bijzondere auto's in de etalage staan; klassieke Volvo's, een Volkswagen T1 en een Alfa Romeo Spider. Alles zal er te vinden zijn; van de dure Rolls Royce tot een betaalbaar icoon zoals de Citroën 2CV. Hoewel de nadruk ligt op auto's uit de jaren '50 en '60 zullen ook best andere bijzondere voertuigen hier te vinden zijn. Doordat Van Oosten's collectie klassiekers de afgelopen jaren groeide, was het pand in Saasveld al snel te klein. Door auto's onder te brengen op een mooie zichtbare locatie in Hengelo trekt dit nog meer liefhebbers van klassieke auto's.

Retro
Naast de klassieke auto's zijn er ook andere leuke retro spullen te koop. Het gaat dan om bijpassende jaren '50 en '60 items voor de echte liefhebber; zoals neon-verlichting en reclameborden. Met in de toekomst nog veel meer items die passen bij de klassieker-fanaat. Maxima Classic Cars zal vanwege deze bijzondere insteek niet dagelijks geopend zijn; eerst beginnen zij met opening op de vrijdag en zaterdag. Maar, als er veel belangstelling is, zou dit in de toekomst uitgebreid kunnen worden. Daarnaast zijn de klassiekers ook op afspraak te bezichtigen. Kom eens langs of kijk op de website, www.maxima-classiccars.nl

Weidevogel staat onder druk

TWENTE - Wie eens goed zijn ogen en oren de kost geeft in de Overijsselse buitengebieden kan het best opgevallen zijn: er zijn tegenwoordig minder vogels te vinden. Bepaalde soorten beginnen een zeldzaamheid te worden; onder meer door veranderingen in landbouw, decennia oprukkende bebouwing en andere factoren.

Diverse soorten doen het best goed in onze provincie. Zoals de Tureluur, graspieper en gele kwikstaart weten zich in Overijssel goed te handhaven in het boerenland. Met name aan de randen van graslandpercelen en op akkers treffen we ze vaak aan. Daarentegen hebben de Wulp, kievit, grutto en scholekster het beduidend moeilijker. De stand van grutto en kievit daalt nog steeds; ondanks menselijke interventies. Wulp en scholekster vertonen een licht herstel na jarenlange afname. Van de aantallen Overijsselse weidevogels uit 1994 (het eerste jaar van het meetnet) is nog maar 61 procent over.

Rol van de boer
Agrariërs spelen een belangrijke rol in het in stand houden van de vogelpopulaties. Zo krijgen boeren een vergoeding van de Provincie Overijssel om hun percelen later te maaien wanneer er broedende weidevogels zitten. Door pas na 1 juni te maaien krijgen vogels voldoende rust om hun jongen groot te brengen. Zeker voor de grutto en tureluur kwamen hierdoor weer terug. Deze overeenkomsten werken zeer goed wanneer dit over een groter gebied loopt. Sinds 2010 zijn ook de agrarische natuurverenigingen verantwoordelijk.

Vergoeding
Agrariërs krijgen een vergoeding van de provincie voor het later maaien van percelen met broedende weidevogels, bijvoorbeeld voor maaien na 1 juni. In deze percelen komen meer grutto's en tureluurs voor dan in gebieden zonder deze overeenkomsten. Deze overeenkomsten leveren het meeste op als ze worden gesloten voor grote aaneengesloten gebieden. Vanaf 2010 zijn de agrarische natuurverenigingen verantwoordelijk voor de uitvoering van het weidevogelbeleid voor gebieden met relatief veel weidevogels.

Twente Airport viert succesvol eerste jaar met leuke Fly-In

TWENTE - Twente Airport is deze maand al weer een jaar open. Sinds 30 maart vorig jaar is het vliegveld weer operationeel, nadat het sinds 2008 effectief gesloten was voor de burgerluchtvaart.

De heropening van de luchthaven had veel voeten in de aarde; zowel in de lokale als regionale politiek was er veel discussie over heropening en de kansen die dit Twente zou bieden. Zo zou het vliegveld banen opleveren volgens voorstanders, terwijl tegenstanders juist grote verliezen en milieuschade vrezen. Na het eerste jaar valt in ieder geval op sommige punten een balans op te maken.

Bedrijvigheid
Het afgelopen jaar was er veel te melden qua bedrijvigheid op het luchthaventerrein. Zo vloog vliegtuigontmanelaar AELS meerdere grote toestellen in voor ontmanteling. Zo was de eerste landing van een Boeing 747 op Twente Airport een bijzondere publiekstrekker. Verder waren er ook op het gebied van drones leuke ontwikkelingen; zo is de luchthaven ook een mooie test- en ontwikkellocatie voor nieuwe toepassingen van deze onbemande vliegtuigen. Space53 is bezig met het opleiden van nieuwe dronepiloten én ontwikkeling van innovatieve toepassingen. Ontwikkelingen die dus inspelen op een toekomstige verwachting en hopelijk op termijn ook bijdragen aan regionale werkgelegenheid.

Fly-In
Om de eerste verjaardag van Twente Airport te vieren organiseert het vliegveld op vrijdag 30 maart ook een kleinschalige Fly-In. Er is ruimte voor maximaal dertig vliegtuigen die dan rond 12.00 uur arriveren. Met een hapje en koffie wordt informeel stilgestaan bij het eerste jaar. Ook vliegtuigspotters en -fotografen zijn welkom na aanmelding. Op www.twente-airport.nl staat meer informatie over de Fly-In.

Twentse Aquarium en Terrariumbeurs

ALMELO - Na de succesvol verlopen aqua-terra beurs van afgelopen jaar, met 20 standhouders en 400 bezoekers, organiseert AV Betta Splendens weer een vervolg. Dit jaar op zondag 18 maart.

Op deze beurs kunt u dus succesvol alles kopen op gebied van aquarium en terrarium. Er staan standhouders met gifkikkers, reptielen, vogelspinnen en slangen. Voor deze dieren zijn diverse standhouders met voer aanwezig. Er staan standhouders met vissen, van malawichicliden tot guppen en natuurlijk zijn er diverse standhouders met Betta's in allerlei vormen en kleuren. Ook is er een groot aanbod aan materiaal voor zowel het aquarium als terrarium. Diverse verenigingen uit de regio zullen er met een infostand stand. Op deze beurs zullen twee lezingen worden gehouden over gifkikkers en houden van een zeeaquarium. Er zijn nog enkele tafels over, dus als er nog standhouders zijn die interesse hebben voor een tafel, dan kan dit. Iedere professional als hobbyist, zowel op aquarium, terrarium of vijvergebied, die denkt dat hij een succesvol kan bijdragen aan de beurs kan zich hiervoor aanmelden. Ben je een kweker van tropische vis of planten, heb je veel tweede handsmateriaal, verkoop je aquaria of terraria, kweek je reptielen, slangen. Heb je voedseldieren, visvoer of inrichtingsmaterialen geef je op. Wil je je hobby of vereniging promoten op de beurs, ook hiervoor is ruimte.

Bezoek de beurs
Bent u geen standhouder maar wilt u de beurs bezoeken dan kan dit op zondag 18 maart van 11.00 tot 16.00 uur in het wijkcentrum De Schelf, Binnenhof 51 in Almelo. U kunt zich opgeven via: avbs@beowolf.nl Voor inlichtingen kunt u terecht bij de secretaris van de vereniging C. Vreulink te bereiken via: cornelis@vreulink.nl

OV-spreekuur Almelo

ALMELO - Wilt u graag reizen met het openbaar vervoer, maar weet u niet waar u moet beginnen? Het OV-spreekuur kan u hierbij helpen.

Ook in Almelo is er een maandelijks inloopspreekuur voor senioren met vragen over reizen met het openbaar vervoer in opdracht van de Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Hoe vraag ik de OV-chipkaart aan, hoe werkt de 40% samenreiskorting, welk abonnement past het beste bij mij? ?De OV-ambassadeurs geven graag advies op maat. Ook kunnen ze stap voor stap op de computer laten zien waar en hoe u uw reis kunt plannen. Het eerst volgende inloopspreekuur is op dinsdag 20 maart 2018 van 10.00-11.30 uur. Locatie: Centrale Bibliotheek, Het Baken 3, Almelo. De vrijwilligers kunnen u dan helpen met de meest voorkomende vragen op het gebied van reizen, zoals het opladen van de OV-chipkaart en het plannen van een reis.

Mooie kleding voor een betaalbare prijs

Foto: nb

ALMELO - De winter is weer voorbij en de lente en zomer staan voor de deur. Het perfecte moment om ook de kledingkast eens overhoop te gooien. Bent u op zoek naar een zomerse outfit, maar hebt u een kleine beurs? De kledingbeurs kan u hierbij helpen.

De Kledingbeurs bij wijkcentrum De Driehoek in Almelo heeft een ruime keuze in tweedehands (merk)kleding voor dames, heren en kinderen. Kleding krijgt bij hen een tweede leven. De deuren staan elke woensdag open van 09.00 uur tot 15.30 uur aan Jan Tooropstraat 27. Inbrengen van is ook kleding mogelijk. Is het een broek die je wel mooi vindt, maar niet meer past? Is het een shirt dat toch niet jouw smaak is? De Kledingbeurs wil hier graag anderen blij mee maken tegen een mooi prijsje. Vragen? U kunt contact opnemen met Bianca de Jong: 06-24320192, b.dejong@abhulptwente.nl