Hart van Almelo - Wierden

8 maart 2019

Hart van Almelo - Wierden 8 maart 2019


Intensievere samenwerking in aanpak maatschappelijke opvang

ALMELO - Om dak- en thuisloosheid te voorkomen gaan Humanitas onder Dak, Leger des Heils, Tactus, RIBW, Dimence, woningcorporaties en gemeente Almelo de komende jaren intensiever samenwerken.

Op woensdag 27 februari hebben wethouder Eugène van Mierlo, Bert Deliën van Humanitas onder Dak en Peter van der Hout namens woningcorporaties Beter Wonen en St. Joseph de overeenkomst waarin de afspraken over de samenwerking staan vermeld, ondertekend.

Efficiency
"Het grote voordeel van deze ketensamenwerking is dat we effectiever en efficiënter kunnen werken voor de dak- en thuislozen in onze regio", licht wethouder Van Mierlo toe. "Zo kunnen we maatschappelijke resultaten behalen die we als individuele organisaties zelf nooit kunnen bereiken." Efficiënter werken werkt ook kostenbesparend. Gemeente Almelo wil op die manier een besparing realiseren om zo uit te komen met het budget dat de stad ontvangt voor het rijk voor maatschappelijke opvang.

Ketenaanpak
Door vele verschuivingen in de zorg verandert er ook veel binnen de maatschappelijke opvang. Casussen worden bovendien steeds complexer. Het opgestelde projectplan is gericht op onder meer zwervers, verslaafden en bijvoorbeeld mensen die vanwege schulden uit huis gezet zijn. Door de intensieve ketenaanpak, samen met zorgpartijen en beide woningcorporaties, wil de gemeente de nieuwe instroom van dak- en thuislozen verminderen met 20 procent. Binnen de nieuwe aanpak moet er voor nagenoeg alle nieuwe instroom aan dak- en thuislozen binnen drie maanden passende huisvesting gevonden zijn. Binnen de samenwerking is er nadrukkelijk aandacht voor mensen met schulden. Financiële problemen mogen minder automatisch aanleiding geven tot een beroep op maatschappelijke opvang. Ook willen de partners de tijd waarin mensen een beroep doen op maatschappelijke opvang verkorten. Iedere dak- en thuisloze krijgt één aanspreekpunt.

Zorgkosten
Maatschappelijke opvang is bedoeld als een tijdelijke voorziening van waaruit mensen waar mogelijk doorstromen naar een zelfstandige woning. Almelo is centrumgemeente en vertegenwoordigt 6 omliggende gemeenten. Het rijk wil bezuinigen op de wmo-taken sociale verslavingszorg, maatschappelijke opvang en openbare GGZ. Het nu opgestelde plan moet de druk op maatschappelijke opvang verminderen en tot besparingen leiden. De aanpak draagt bij aan het collegebeleid om zorgkosten te beperken, dure zorg te voorkomen en uit te komen met het rijksbudget.

Almelo kijkt vooruit naar mooie Koningsdag

ALMELO - We hebben nog eventjes te gaan tot Koningsdag - zaterdag 27 april - weer op de kalender staat. Toch werken diverse organisaties achter de schermen al volop aan het uitgebreide en gezellige programma voor deze dag.

Zo organiseert stichting Almelo Events een uitgebreid feestprogramma, waarbij de Oranjemarkt een vaste traditie is. Deze begint dan om 09.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De inschrijving voor deze Oranjemarkt opent komende maandag 11 maart. Belangstellenden kunnen zich inschrijven via de website, www.almeloevents.nl

Mooie plek
Natuurlijk willen ondernemers weer een mooie plek bemachtigen, al dan niet voor de eigen deur. Op de website zijn plattegronden te vinden waar de diverse plekken aangegeven zijn. Zo zijn gele plekken grondplekken, roze plekken zijn kramen, oranje plekken kramen met stroomvoorziening. Het is dus belangrijk om te weten wat ze betekenen, zodat u precies weet waarvoor u reserveert. In alle gevallen is een standaardplek 4 meter breed. U kunt alleen een kraam met stroomvoorziening huren als u deze ook echt gebruikt; het is niet de bedoeling dat iederéén deze reserveert. De groene plekken zijn organisatieplaatsen die nu nog niet beschikbaar zijn voor inschrijving. Er zijn in totaal zo'n 500 plaatsen beschikbaar.

Aanpassing
In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn er geen plekken beschikbaar op het Marktplein, een deel van het Centrumplein en op de Wierdensestraat. Dit komt namelijk doordat de zaterdagse markt deze plekken gebruikt. Extra kramen inpassen voor de Oranjemarkt zou niet echt praktisch zijn, afgezien van de bezwaren van de vaste ondernemers die op de weekmarkt staan.

Reserveren
Iedereen kan zijn eigen plek uitzoeken voor zover die al niet door een ander wordt bezet. Na ontvangst van de betaling via iDEAL is de inschrijving geldig en wordt deze plek geblokkeerd. De winkeliers in het centrum hebben inmiddels hun plekken voor de eigen winkel al aangevraagd en toegewezen gekregen. De organisatie laat verder nog weten dat er dit jaar streng gecontroleerd zal worden op naleving van de voorschriften van de Keuringsdienst van Waren met betrekking tot de verkoop van etenswaar. Verder is het nieuw dit jaar dat eventuele overgebleven goederen ingenomen kunnen worden ten behoeve van diverse goede doelenorganisaties.

Jaargang: 6 • Nr 241 • Wk 10

Brommers kiek'n bie Lucky' met Middle of the Road

RIJSSEN – 'Brommers kiek'n bie Lucky', noemen de gebroeders Wim en Bertus van de Merwe het. Na het succes van vorige jaren organiseren zij vrijdag 29 maart 2019 a.s. in de Rijssense discotheek 'Lucky' voor de veertiende keer BROMMERS KIEKEN.

'We hebben voor die avond weer een grote naam weten te strikken', vertellen de gebroeders. Met trots kunnen ze melden dat uit Engeland MIDDLE OF THE ROAD op het podium van Lucky zal staan. Verder zal BEATLINE ook optreden. Liefhebbers van de jaren '60 en '70 komen dus opnieuw volledig aan hun trekken.' En er is een afterparty!


Zelf optreden
Het wordt niet alleen maar 'Brommers Kiek'n', maar ook kan er zelf opgereden worden. Op de grote parkeerplaats achter 'Lucky' staan vanaf 19.00 uur brommers klaar, (PUCH, KREIDLER, enz ) Voor helmen wordt gezorgd! In Lucky zelf staan weer unieke exemplaren van brommers uit de jaren 60 en 70.


Kaarten
Kaarten zijn nu te koop. Voor meer info zie www.lucky.nl. Tickets te koop via de website of bij de Primera winkels en in Nijverdal bij de VVV. De vorige editie Brommers Kieken was uitverkocht, dus koop op tijd uw kaarten om teleurstelling te voorkomen. Zaal open: 20.00 uur; aanvang: 20.45 uur

Aftrap van Whisky Weekend Twente 2019

ALMELO - Zaterdag 9 maart vindt bij Knol Drankenservice aan de Deldensestraat 125 in Almelo de aftrap plaats voor Whisky Weekend Twente 2019 (wwt).

In samenwerking met de alom bekende 'Whisky-entertainer' Henri Goossen wordt deze middag georganiseerd om nog meer mensen kennis te laten maken met de wereld van whisky. Vooral voor diegene die graag naar het festival willen maar met whisky nog niet veel hebben, maar hier wel voor open staan. Van 13.00 tot en met 17.00 uur is Henri aanwezig om vragen te beantwoorden. Hij wil u graag door de wereld van whisky begeleiden, met vragen: met welke whisky kan ik het beste beginnen? Houdt u liever van makkelijk, beetje zoetig door tonen van vanille, of gaat u voor het robuuste met tonen van turf? Tijdens deze middag staan er diverse flessen open om uw eigen smaak en keuze te bepalen. U wordt begeleid in deze keuze, en kan van daaruit op ontdekkingsreis.


Korting
Tijdens deze aftrap op 9 maart is er een extra korting op de toch al laag geprijsde Malt-Whisky's. Gedurende deze middag ontvangt u een kassakorting van 10 procent bij aanschaf van een fles Malt-Whisky, tevens ontvangt u het originele Glancairn-glas ter waarde van € 5.00. WWT 2019 wordt dit jaar gehouden op 22 en 23 maart, zoals altijd in het Polman Stadion. Het weekend bestaat uit drie sessies, vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond. Op zaterdagmiddag is er tevens nog een VIP-sessie.


Kaarten
Kaarten zijn online te koop: www.whiskyweekendtwente.nl. Of bij de deelnemende slijters: Slijterij de Barrique in Borne. Slijterij Berendsen in Enschede en Knol Dranken-
service in Almelo.

Leven na een beenamputatie

ENSCHEDE - Het Roessingh in Enschede wil het brede publiek nog beter informeren over de gevolgen en behandelingen van uiteenlopende aandoeningen. Experts geven dan een interessante uitleg over diverse thema's. Op donderdag 28 maart is de eerste bijeenkomst van deze publieksacademie, met als thema: leven na een beenamputatie.

Een ernstig ongeval, kanker, suikerziekte of vaatlijden zijn enkele oorzaken van het moeten amputeren van ledematen. Ongeacht de oorzaak is verlies van een been een heftige gebeurtenis voor ieder persoon die geconfronteerd wordt met een beenamputatie. Wat betekent het in de praktijk om een of beide benen te moeten verliezen, hoe zit het leven na een beenamputatie er uit en wat is er nog mogelijk om goed mogelijk te kunnen functioneren en deelnemen aan de maatschappij na een beenamputatie? Dit zijn de vragen waar de drie professionals van het Roessingh deze avond met het brede publiek willen spreken. U kunt zich aanmelden via marketing@roessingh.nl o.v.v. Publieksacademie.


Programma
Het programma begint om 18.00 uur met een presentatie over de medische aspecten van beenamputaties door revalidatiearts Drs. B. Fard. Hierna volgt een blik op de toekomst met innovatieve beenprotheses door Prof. Dr. J.S. Rietman, hoogleraar revalidatiegeneeskunde. Vanaf 19.10 uur is er een interactieve demonstratie over prothesetechniek door Ing. J. J. De Koning, senior orthopedische technoloog RRT. Kijk voor meer informatie ook op: www.roessingh.nl/over/actueel/publieksacademie-roessingh

Column

Columngejachterte

Het skriewn van kaantteaksten zo as in dit kreantje lik meujer as a'j zo deankt. Zelfs a'j een kleane vieftien joar ervaring hebt um vuur verskilnde blaadn columns maken, wor ik der nog aaltied jachterig van a'k wier een mailtje van de Tute kriege um wier viefhonderd weurde in nen kaanttekst te drukken. Oonzen learmeaster Han Pape bewearn toentertied det'e elken dag wal nen column kon maken. Non jea, ikke in ieder geval nit. Nen kaanttekst is netuurlijk leefhebbrieje en det mut het ook vuural bliewn. Plichen he'k zo wie zo nen gloepensen hekel an, want dwang is nooit good. Kaantteksten maakn dut een meanske mangs good. Iej koant fijn van oe ofskriewn. Iej koant dinge dee at alleman wal zut mer votkik um het an de orde te steln. A'j hellig zeent, kö'j nen eande hard goan lopen, mear iej koant ook nen schoarpen kaanttekst maken woerin a''j der ene ongezoolten de woarheaid zengt. En het meuiste van columns is de'j zo'n betjen alns köant zeggen want de hoofdredactie neamp duurgoans gin verantwoordelijkheaid vuur de inhoold. Nen columnist is het meeste te passe at de leu reageert en a'j nit oppast wo-j der nog greuts van ook. Ik veende trouwens det columnisten ook de taak hebt um skoarp oet 'n hook te kommen en um de woarheaid is ne moal good op pepier te zetten. De meeste biejval he'k ooit ehad aower hoondeköttel-oargernissen. Vuural dee schaamteloze leu dee at 's oawends een hoond oetloat en dan heel miszeun van eur ofkiekt at 'n hoond opeens 'mut'. "Nee, dat doet ie nou anders nooit." Vot met det volk. Mangs oawerweag ik um gewoon nen moal te stoppen. Det koomp dan vuural umde'k dan leu biej naam en toonaam heb eneumd en doar dan commentaar op kriege. Ik mur dus oart vuurzichter worden, want aanders krieg ik verskel met het ´thuisfront´ en nen bakkeajerd duur de roetn hen wil ik toch ook lewer nit. Stoppen? Det zol toch jammer wean. Der zeent jums nog genog kaantteaksten te maken oawer de gemeente, de duurgoans onbetrouwboare oawerheaid in zin algemeenheaid, oawer de fiscus dee at op 'n doer oew hoes in Box III weelt plearen, oawer de reante, oawer de Brexit en miskien de Nexit, oawer baanken, oawer annemmers, oawer makelaars, oawer bleende leidslieden.

En oawer auto's, oawer duurzaamheaid en cirulariteit, oawer Eantersen, oawer Nijverdallers, oawer markante Riessenders, oawer vroger toen alns nog better was, of juust nit. Oawer het oonderwies, de learkrachten, de oolders met grote meunde richting de schoolleiding, oawer zunnepanelen.

Ach, genog nog um te skriewn. Stoppen kan aaltied nog.

Onderhoud van de begraafplaats

Shutterstock

WIERDEN - Vanaf eind maart wordt er weer onderhoud gepleegd aan de begraafplaats. Schoffelen, opruimen, snoeien en andere noodzakelijke werkzaamheden moeten ervoor zorgen dat de begraafplaats niet in verval raakt.

Op dit moment staan op veel graven nog kerststukjes. Deze kerststukjes hebben hun beste tijd gehad en aan de nabestaanden wordt dan ook gevraagd om deze te verwijderen van het graf. Ditzelfde geldt ook voor ongebruikte bloempotten, vazen en andere niet gebruikte materialen. Tot 20 maart hebben nabestaanden de tijd om zelf op te ruimen. Na die datum zullen achtergebleven zaken worden verwijderd en weggegooid. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met het loket Bouwen en Wonen in het gemeentehuis. Dit kan telefonisch via 0546 – 580 838 of door een e-mail te sturen naar bouwenenwonen@wierden.nl.

Völle lachen gef reempels op de goo plaatsen.

Maandag 11 maart 10:00 uur

Geld voor aanpak met asbest verontreinigde bodem

TWENTE - In 1993 werd het gebruik van asbest al verboden, maar nog steeds vormt asbest een groot probleem. Niet alleen in de vorm van daken op woningen, schuren, stallen en bedrijfspanden, maar ook door vervuiling van de bodem.

Zo werden vroeger zandwegen en erven regelmatig verhard met puin en andere bouwmaterialen. Ook asbesthoudende materialen werden voor verharding gebruikt. U kunt zich misschien voorstellen dat door slijtage van de weg er veel vezels ook in de bodem terecht gekomen zijn. Dit is maar één van de voorbeelden over hoe bodemverontreiniging is ontstaan. De provincie Overijssel stelt geld beschikbaar voor de aanpak van de verontreiniging.

Omvang
De provincie stelt een bedrag van 6,5 miljoen euro beschikbaar voor 62 saneringsprojecten en 172 bodemonderzoek in 7 gemeenten. Het zwaartepunt ligt in Hof van Twente, niet zo verwonderlijk aangezien daar de asbestdakenproducent Eternit gevestigd was. Verder worden met het bedrag projecten gefinancierd in de gemeenten Borne, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Wierden, Haaksbergen en Twenterand. Een deel van het bedrag zal ook gebruikt worden voor de oprichting van een gezamenlijk projectbureau.

Veel fronten
Er wordt momenteel hard gewerkt aan het zoveel mogelijk uitbannen van asbestvezels vanwege de gezondheidsproblemen die erdoor veroorzaakt worden. Er is al een begin gemaakt met vervanging van asbesthoudende daken, die overigens in 2024 allemaal verwijderd moeten zijn. Wegen waarvan bekend was dat er asbest in verwerkt was, zijn ook al deels aangepakt. Toch zijn er in de zeven gemeenten nog tal van verontreinigde erven en percelen. Door het projectbureau worden deze in kaart gebracht en gesaneerd. Door de krachten te bundelen moet de aanpak van de verontreiniging efficiënter en kostenbesparend zijn.

Heracles gesteund door een vol uitvak

ALMELO - Ondanks de pijnlijke 1-5 nederlaag van afgelopen zaterdag tegen FC Utrecht, reizen zondag 375 Heraclieden af naar Emmen. Daarmee is het uitvak van FC Emmen uitverkocht. In Emmen vervolgt Heracles Almelo de strijd om de play-offs voor Europees Voetbal.

De wedstrijd tegen FC Utrecht verliep anders dan de supporters van Heracles Almelo hadden gehoopt. De formatie van trainer Frank Wormuth keek al vroeg in de wedstrijd tegen een achterstand aan, nadat Sander van de Streek een mislukt schot van Gyrano Kerk achter Heracles Almelo-doelman Janis Blaswich werkte. Toen Jesper Drost laat in de eerste helft een rode kaart kreeg, werd de situatie erg lastig voor de Heraclieden. De tien van Heracles Almelo konden, ondanks een doelpunt van Adrián Dalmau, de wedstrijd niet meer rechttrekken en FC Utrecht benutte het overtal optimaal door nog viermaal te scoren.

Trainen als een prof met Heracles in het Polman Stadion

ALMELO - Op zondag 17 maart 2019 start de eerste editie van de Heracles Voetbalschool. Dit concept is bedoeld voor jongens en meisjes van 7 t/m 15 jaar en is gericht op hun persoonlijke voetbalontwikkeling.

Met deze voetbalschool train je tien weken lang, één keer per week, in het Polman Stadion van Heracles Almelo. De trainingen zijn op zondagochtend van 9.15 – 10.30 uur en worden gegeven onder begeleiding van gekwalificeerde voetbaltrainers. Tijdens de trainingen worden de deelnemers onderverdeeld in kleine groepen. Deze groepen worden ingedeeld op leeftijd en niveau. Naast de tien trainingen krijgen de deelnemende kinderen een eigen Heracles Voetbalschool-tenue, mogen ze een thuiswedstrijd van Heracles Almelo bezoeken en is er de gelegenheid om de spelers van het eerste elftal te ontmoeten en handtekeningen te scoren.

Doe mee!
Deelname aan de Heracles Voetbalschool bedraagt €159,-. Inschrijven kan via www.heracles.nl/voetbalschool. Ook voor overige informatie kun je hier terecht. Voor vragen kan je mailen naar soccercamps@heracles.nl.

Geslaagde Kans voor een Kind-week bij Heracles

ALMELO - Afgelopen week stond bij Heracles Almelo de stichting Kans voor een Kind centraal. Dit is een stichting die zich inzet voor kinderen die het niet gemakkelijk hebben door bijvoorbeeld ziekte. Gedurende deze week kwam Heracles Almelo in actie voor Kans voor een Kind.

Zo stond de wedstrijd tegen FC Utrecht in het teken van deze stichting. De kinderen die met de spelers mee het veld op liepen, droegen een speciaal ontworpen sjaal met de logo's van Heracles Almelo en Kans voor een Kind. Deze exclusieve sjaals werden ook verkocht in de FanServiceShop van het Polman Stadion. De volledige opbrengt hiervan gaat naar Kans voor een Kind.


Mooie wedstrijd
Tevens bezorgden Heracles Almelo en hoofdsponsor Asito iemand een mooie wedstrijddag. Supporters konden een kind opgeven die momenteel een moeilijke tijd doorstaat en maakten hiermee kans op een VIP-arrangement bij Heracles Almelo – FC Utrecht. Zodoende beleefde één van de inzenders en haar zoon het duel in de skybox van Asito en namen ze voorafgaand aan de wedstrijd deel aan het buffet in de BusinessClub. Heracles mag al met al terugkijken op een zeer geslaagde dag voor deze doelgroep die af en toe wel wat leuke afleiding kunnen gebruiken.

Repair Café Almelo

ALMELO - De vrijwilligers van Repair Café Almelo staan vrijdagmiddag 8 maart weer voor u klaar. Tussen 12.30 en 15.30 uur kunt u terecht in het Klussenhuis van Aveleijn in Almelo, Kruisweg 2, voor reparaties van uw spullen.

Steeds meer Almeloërs kiezen voor het repareren van kapotte spullen. De vrijwilligers van het Repair Café Almelo zetten zich in voor dit mooie en waardevolle initiatief in onze stad. Zeer uiteenlopende apparaten en gebruiksvoorwerpen worden elke keer weer aangeboden en veelal ook gerepareerd. Voor reparatie betaalt u een vrijwillige bijdrage. Kijk voor meer informatie over het Repair Café op www.repaircafealmelo.nl.

Ruilbeursavond

WIERDEN - Verzamelen blijft leuk. Kijk maar eens naar het succes van de acties van diverse supermarkten.

Dat is ook wat de CVVV, culturele Vereniging Voor Verzamelaars, graag laat zien met de ruilbeursavond in 't Oosterhoes aan de Dahliastraat. Iedereen is daar welkom op 12 maart tussen 18.30 uur en 21.00 uur en de toegang is gratis.

Supperjuffie

ALMELO - Voor kinderen die op vrijdag 15 maart, de dag dat veel docenten gaan staken, niet zonder school kunnen, gaan naar Superjuffie!

De film 'Superjuffie' is op 15 maart vanaf 14.00 uur te zien in de theaterzaal de Evenaar in de Bibliotheek Almelo aan Het Baken 3 en de toegang is gratis. De film gaat over juf Josje, die door een mysterieus beeldje verandert in Superjuffie en dan kan praten met dieren. Door de goede samenwerking met haar leerlingen in groep 6 kan ze in actie komen als er gevaar dreigt.

Wierdens Korenfestival

WIERDEN - Op 16 maart organiseert de Culturele Raad Wierden voor de zevende keer het Korenfestival.

Het Korenfestival vindt plaats in de Gereformeerde Kerk Wierden aan de Spoorstraat 5-7. Vanaf 13.30 uur zullen Themakoor Enter, Regiokoor "Lechajim", De Troubadours, Algemeen Wierdens Vrouwenkoor, His Master Voices en Interkerkelijk Gospelkoor "Reach Out" laten horen wat ze in huis hebben. Het festival is gratis toegankelijk, er wordt wel een collecte gehouden.

Ruim kwart miljoen valt bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Vorige week donderdag is er een jackpot gevallen in de vestiging van Holland Casino in Enschede. De verbijsterde winnaar kreeg direct 260.975 euro belastingvrij uitgekeerd.

De winnaar is een jonge Duitse man uit de grensregio die heeft aangegeven anoniem te willen blijven. Hij speelde op een speelautomaat 'Book of Ra', een erg populair spel onder de Duitse gasten. Dit spel heeft een Egyptisch thema en is vrij eenvoudig van opzet met een lage inzet vanaf € 0,50. Holland Casino Enschede biedt dit spel aan speciaal voor haar Duitse gasten. Henri van Dooren, casinomanager van Holland Casino Enschede: ''gisteravond om 22.15 uur viel in ons casino de jackpot ter waarde van 260.975 euro. De 28-jarige jongeman was verbijsterd en vol ongeloof en dacht eerst dat hij 26.000 euro had gewonnen. De winnaar is geen frequente bezoeker van het casino. Onder het genot van een glas champagne kreeg hij de geldprijs uitgekeerd. De winnaar is van plan om zijn droomauto van het merk Audi aan te schaffen en een gedeelte van het geld aan zijn moeder te schenken".


Holland Casino Enschede
Holland Casino Enschede is gelegen aan het Koningsplein 8 en biedt haar gasten een verrassend en uitgebreid spelaanbod. Van tafelspelen zoals Roulette, Black Jack, Punto Banco, Poker en het allernieuwste dobbelspel Diceball, maar ook diverse speelautomaten, waaronder Dragon Link en Lighting Link. Het casino heeft twee bars, een brasserie en een à la carte restaurant. Het restaurant in het casino is geopend van 17.00 tot 02.00 uur. Holland Casino Enschede is dagelijks geopend van 12.00 tot 03.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl/enschede.


Het bedrijf
Holland Casino is in 1976 opgericht en kreeg van de Nederlandse overheid een exclusieve vergunning om tafelspelen aan te bieden. In 1986 werd dit uitgebreid met een vergunning voor casino speelautomaten. Dit maakt Holland Casino het enige échte casino van Nederland. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Holland Casino heeft 14 vestigingen in heel Nederland. Het kansspel aanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. In 2017 ontving Holland Casino opnieuw de European Responsible Gaming Award voor het beste preventiebeleid in Europa. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl

Stempassen op de mat

TWENTE - Op 20 maart mogen we weer naar de stembus. En deze keer mag u niet één, maar zelfs twee stembiljetten invullen. Er kan namelijk gestemd worden voor zowel de Provinciale Statenverkiezingen als het Waterschap Vechtstromen.

Deze week vallen de stempassen op de mat. Als u deze na 6 maart niet ontvangen hebt, neem dan contact op met de gemeente. Dit kan dan uiterlijk 15 maart schriftelijk of uiterlijk 19 maart 12.00 uur aan de balie bij uw gemeente. U ontvangt dan vervangende stempassen.


Twee passen
Omdat u mag stemmen voor twee aparte verkiezingen ontvangt u ook twee stempassen. Deze zijn bij de gemeente ook in te wisselen voor een kiezerspas. Hiermee kunt u buiten uw eigen gemeente stemmen, maar dit moet dan wel in het werkgebied van zowel de Provincie Overijssel als het Waterschap Vechtstromen liggen in verband met de stembiljetten. Het om laten zetten van een stempas naar een kiezerspas kunt u het beste op tijd doen. Dit kan zelfs op de dag van de verkiezingen nog tot 12.00 uur, hoewel het natuurlijk verstandiger is om dit wat vroeger te regelen.


ID-bewijs
Naast de stempassen is het ook belangrijk om een identiteitsbewijs mee te nemen. Dit mag een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn die maximaal 5 jaar verlopen is. Stembureaus zijn hier tegenwoordig strikt op: geen ID = niet stemmen. Hoe goed u de stembureauleden ook kent; iedereen moet zijn identiteitsbewijs tonen.


Volmacht
U kunt ook bij deze stemming een ander voor u laten stemmen met een volmacht. U vult deze in op de stempas en de stemmer neemt een kopie van uw identiteitsbewijs mee om te mogen stemmen. De gemachtigde mag het stembewijs tegenwoordig ook als foto op een smartphone of tablet tonen. Stemwijzers zijn te vinden op www.vechtstromen.nl voor het Waterschap en www.stemwijzer.nl voor de Provinciale Statenverkiezingen

Steun voor vluchteling-meiden

TWENTE - Op maandag 4 maart heeft minister Ank Bijleveld het startsein gegeven voor het maatschappelijke diensttijd project 'Wereldmeiden'. Vrouwennetwerk Carree nam hiervoor het initiatief.

Het project is erop gericht om meiden die als vluchteling net in Nederland zijn te helpen om een sociaal netwerk op te bouwen. Dat gebeurt door hen in contact te brengen met andere meiden die al langer in Nederland zijn en meiden bij sportclubs. Lijsttrekker Eddy van Hijum is erg enthousiast over dit project: "Je inzetten voor elkaar is heel veel waard en dat is waar we in Overijssel heel goed in zijn. Noaberschap meegeven aan de volgende generatie en aan vluchtelingen die net in Nederland zijn, is gewoon heel waardevol. De les die je leert met dit soort activiteiten neem je de rest van je leven met je mee. Ik zie ook mogelijkheden voor samenwerking met Defensie door jongeren op te leiden tot reservist. Ik heb de minister gevraagd te kijken of zij hiervoor mogelijkheden ziet". Met de maatschappelijke diensttijd wil het kabinet bevorderen dat iedere jongere de mogelijkheid krijgt om via maatschappelijke projecten en activiteiten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. De diensttijd is breed toegankelijk voor alle jongeren. Het doel is om de maatschappelijke diensttijd zo vorm te geven dat het ook jongeren aantrekt die nu nog niet maatschappelijk actief zijn en/of jongeren stimuleert om dat nog meer te doen.


Wereldmeiden
In een groep van vijftien meiden gaan nieuwkomers tien weken lang verschillende sporten uitproberen. De groep bestaat uit vijf meiden die zelf als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en inmiddels hun draai redelijk gevonden hebben, vijf sportieve Nederlandse meiden en vijf Meiden die nog maar net in Nederland wonen en nog moeten wennen in Nederland. De laatste groep kiest na deze tien weken een sport om die vervolgens vijftien weken verder te verkennen. Alle nieuwe meiden krijgen een buddy tijdens het project. De maatschappelijke diensttijd duurt in totaal daarmee 30 weken. En kost de MDT-ers gemiddeld 1,5 uur per week, Het project Wereldmeiden is een Project voor de Provincie Overijssel en is verdeeld in vijf regio's om afstanden niet te groot te maken. Per regio zijn er twee groepen gemaakt. Een groep van 14-18 jaar en 19-29 jaar. In totaal worden er 300 meiden mee bereikt; een mooie groep.

Op de fiets naar FC Twente!

ENSCHEDE - Fietsstad en FC Twente slaan de handen ineen, zodat nog meer bezoekers op de fiets naar de thuiswedstrijden van FC Twente in De Grolsch Veste komen.

Enschede Fietsstad gaat met verschillende lokale partners een samenwerking aan. Steeds meer fietsenmakers, bedrijven, sportverenigingen ondersteunen de mooie doelstellingen van deze campagne. Doel van deze samenwerking is dat steeds meer Enschedeërs in de stad steeds vaker de fiets pakken, óók naar grote (sport-)evenementen en naar culturele instellingen. Om de week bezoeken ongeveer 25.000 voetballiefhebbers het stadion van FC Twente. Het is iedere keer een mooie uitdaging om automobilisten, fietsers en ov-reizigers snel en veilig naar het stadion te leiden. Dit seizoen speelt FC Twente nog zes thuiswedstrijden in de competitie. De eerstvolgende thuiswedstrijd is 15 maart tegen FC Volendam. Stadionbezoekers die op de fiets naar De Grolsch Veste komen, maken bij iedere thuiswedstrijd kans op het winnen van een officieel shirt van FC Twente. Download daarvoor de Smart App op je smartphone en meld je in de App aan voor de uitdaging om de fiets te pakken naar De Grolsch Veste.

Lezing over Hendrik Werkman

ALMELO - Op dinsdag 12 maart is er een lezing over Hendrik Werkman en de Chassidische vertellingen.

Hendrik Werkman was als drukker en illustrator werkzaam bij De Blauwe Schuit en kreeg daardoor het boek van Buber over Chassidische legenden in handen. Op basis daarvan maakte hij illustraties die openlijk solidariteit tonen met joodse landgenoten en dat in de beginjaren van de Tweede Wereldoorlog. De lezing over Hendrik Werkman bijwonen kan vanaf 20.00 uur in De Bleek kerk aan de Hofstraat 1 in Almelo. De entreeprijs is € 4,- per persoon.

Stan & Ollie

ALMELO - Filmhuis Almelo vertoont de film over Stan Laurel en Oliver Hardy op 15 maart.

De film met in de hoofdrol Steve Coogan en John C. Reilly als het bekende duo Laurel & Hardy is zowel om 14.00 uur als om 20.15 uur te zien. Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de twee komieken, die na hun hoogtijdagen nog een laatste afscheidstour langs de theaters willen maken. De film is te zien bij Theater Hof 88 aan de Elisabethhof 4. Entree voor filmpashouders is € 6,- euro, losse toegangskaarten kosten € 9,-.

Expositie Kunsttorentje

ALMELO - Vanaf 9 maart is er een nieuwe expositie te zien in het Kunsttorentje: Can't touch this.

De expositie laat werken van Mirjam Boomert zien. Ze heeft een voorliefde voor textiel en fotografie en die zullen samensmelten met de textielgeschiedenis van Almelo en het Kunsttorentje. En mocht u in de verleiding komen om de kunst aan te raken en echt te voelen, dan geldt: 'Can't touch this'. De expositie is te zien tot en met 6 april.

Healthy Ztart

ALMELO - Bereid u alvast voor: 10 maart is het tijd voor een Healthy Ztart!

Healthy Ztart wordt georganiseerd door café Nielz en O2. Allereerst is er vanaf 10.00 uur een work-out onder professionele begeleiding en aansluitend een heerlijke en gezonde lunch van Nielz. Opgeven hiervoor kan via www.nielz.nl/healthyztart. Kosten voor work-out inclusief lunch bedragen € 18,50.

Een week zonder vlees, een uitdaging of niet?

Vorig jaar was de eerste keer dat de "Hippe Vegetariër" Isabel Boerdam 'De Nationale Week Zonder Vlees' organiseerde. Er waren toen al 32.000 deelnemers en bijna 300 restaurants serveerde vegetarische maaltijden. Zelf leeft Boerdam al 19 jaar als vegetariër en zij laat zien dat een vegetarisch eetpatroon zeer zeker niet saai hoeft te zijn.

Vaak wordt vlees toch als het belangrijkste deel van een maaltijd gezien. Kijk maar eens naar een menukaart in een restaurant. Het vlees wordt als eerste genoemd en vervolgens in kleine letters staat dan vermeld dat het geserveerd wordt met aardappel- en groentegarnituur. Toch wordt er steeds bewuster gekozen tussen wel of niet vlees eten. Mensen kiezen steeds vaker voor het minimaal één dag per week geen vlees eten, de flexitariërs. Volgens onderzoek van Natuur & Milieu in 2016 zou 67 procent van de Nederlanders flexitariër zijn.

Bewustwording
Boerdam wil absoluut niet iedere Nederlander verplichten om vegetariër te worden. Ze wil iedereen er alleen bewust van maken welke invloed vleesconsumptie heeft op het milieu en dat vegetarisch eten lekker is. Een week geen vlees eten bespaart zo'n 770 gram vlees, 130 liter drinkwater en 13,3 kg CO2. Als één persoon een heel jaar lang één dag per week geen vlees eet, zou dat een besparing betekenen van een 1000 liter drinkwater, 6 kg vlees en de uitstoot van CO2 wordt verlaagd met een hoeveelheid die gelijk staat aan meer dan 500 km autorijden met een gemiddelde auto. Noemenswaardige getallen en dan gaat het nog maar over één persoon.

Vervanging
In de supermarkt vindt u vele producten om een dag geen vlees te eten. Volop keuze in heerlijke groenteburgers, falafelballetjes en producten die op vlees lijken. Een snelle en makkelijke manier om een dag geen vlees te eten zonder dat er afgeweken hoeft te worden van het gebruikelijke eetpatroon. Zelfs voor vleeswaren voor op brood zijn er tegenwoordig plantaardige alternatieven. Maar u kunt er ook iets bijzonders van maken, zoals met een heerlijke stoofschotel van groenten en peulvruchten.

Inspiratie nodig?
Wanneer u inspiratie nodig heeft voor heerlijke maaltijden, schrijf u dan in voor de Nationale Week Zonder Vlees en u krijgt voor een hele week recepten voor ontbijt, lunch, snacks en diner toegezonden. Dit jaar wordt de Nationale Week Zonder Vlees gehouden van 11 tot en met 17 maart. Kijk op www.weekzondervlees.nl voor meer informatie. Gaat u de uitdaging aan?

Cursus familieopstellingen

HENGELO - Mijn naam is Alma Bosma en ik geef vanaf 25 maart de cursus (familie)opstellingen bij de Volksuniversiteit.

Werken met mensen is mijn passie. Het luisteren, ontdekken, herinneren, erkennen, bevestigen van de ander en de ander van zichzelf geeft veel voldoening. In nabijheid je eigen eigenheid ontwikkelen en opnieuw leren kennen is een bijzonder proces. Soms gaat dit met tranen gepaard, maar ook met warmte, blijdschap en opluchting. Ik noem het ook wel eens "Dansen met je hoofd en je hart".


Wat is het?
Na jaren gewerkt te hebben als hulpverlener en therapeut kwam ik in aanraking met familieopstellingen. Ik was meteen enorm geboeid en, hoewel sceptisch in het begin, werd ik geraakt door het effect van een opstelling en de mogelijkheden die mensen hiermee kregen om een stap verder te komen. Mensen vragen: hoe werkt het nou met die opstellingen en dat Wetend Veld? Ons gedrag wordt voor een groot deel bepaald door de ander. Grote rol hierbij spelen de spiegelneuronen. Simpel gezegd: ik doe wat ik zie dat jij doet. Opstellingen geeft je de mogelijkheid om na te gaan of wat je doet nou van jou is of van de ander. In je onderbewuste/je binnenste gebeuren er dan wonderlijke dingen. Vaak verrassend en daarom ook zo boeiend. Ik vind het een voorrecht om mensen hierin te mogen begeleiden en hoop dat jij er net zo geraakt door wordt als dat ik dat ben.


Volksuniversiteit
De Volksuniversiteit Hengelo biedt gedurende het jaar diverse leuke en leerzame cursussen aan voor een brede doelgroep. Kijk op de website voor het totale cursusaanbod dit jaar: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Werkzaamheden A35 tussen Almelo en Enschede

ALMELO - Het verkeer tussen Almelo en Enschede moet van 8 tot en met 26 maart rekening houden met wegwerkzaamheden aan de A35. De werkzaamheden worden 's nachts en tijdens de weekenden uitgevoerd.

Het grootschalig onderhoud aan dit gedeelte van de A35 zal naar verwachting ruim 3 weken in beslag nemen. Hiervoor wordt een gedeelte van de A35 afgesloten en omgeleid via andere routes. Reizigers moeten rekening houden met ernstige verkeershinder, zo meldt Rijkswaterstaat.


Fluisterasfalt
Er zullen verschillende werkzaamheden plaatsvinden aan de snelweg. Zo wordt de vangrail op sommige stukken hersteld en wordt het asfalt vervangen. Het huidige asfalt maakt plaats voor voor nieuw, geluiddempend asfalt. Het zogenaamde fluisterasfalt bestaat uit twee lagen en zal de geluidshinder voor omwonenden in grote mate terugdringen.


Drie fases
De geplande werkzaamheden zullen in drie fases worden uitgevoerd. Er zijn omleidingsroutes aangegeven, maar Rijkswaterstaat geeft aan dat er een flinke vertraging kan ontstaan vanwege de doorstroming bij de omleidingsroutes. Het advies is dan ook om rekening te houden met een langere reistijd, tot wel 50 minuten extra. Van 8 tot 11 maart is het gedeelte van Almelo-Zuid tot knooppunt Azelo richting Enschede afgesloten. Datzelfde geldt voor 11 maart vanaf 20.00 uur tot 05.30 op 12 maart. Vervolgens is van 15 maart 20.00 uur tot 18 maart 05.30 uur en 18 maart van 20.00 uur tot 05.30 uur op 19 maart het stuk tussen knooppunt Buren en Hengelo-Zuid volledig afgesloten. Daarnaast zijn de verbindingen naar Enschede, Oldenzaal en de A35 richting Enschede op bovengenoemde tijdstippen afgesloten. Tot slot is het stuk tussen Almelo-Zuid en knooppunt Azelo richting Enschede nogmaals afgesloten vanaf 22 maart 20.00 uur tot 05.30 uur op 25 maart en van 25 maart 20.00 uur tot 05.30 uur op 26 maart.


Precies weten waar er gewerkt wordt? Controleer voor je reis voor de zekerheid de route via www.rijkswaterstaat.nl/grootonderhoudoostnl

Infoavond over staar bij Augenklinik Ahaus in Enschede 13 maart

ENSCHEDE - Op woensdag 13 maart 2019 houden de artsen van Augenklinik Ahaus in het Fletcher Hotel in Enschede een informatieavond over de meest voorkomende oogaandoening staar (cataract).

Tijdens deze avond wordt informatie gegeven over de symptomen, de behandeling en de soorten kunstlenzen die kunnen worden toegepast. De kosteloze informatieavond begint om 20.00 uur. Augenkliniek Ahaus hoopt u van harte welkom te mogen heten. Omdat het aantal zitplaatsen beperkt is gelieve van tevoren aanmelden via www.augenklinik.nl of telefonisch via 085-888 22 88.

Het stroomgebied van de Regge

ALMELO - De film 'Het stroomgebied van de Regge' van Jan van der Geest is op woensdag 13 maart om 20.15 uur te zien in Theater Hof 88.

Jan van der Geest laat u het stroomgebied van de Regge zien. Beginnend bij Alstätte, via de Buurserbeek en dan bij Diepenheim overgaand in de Regge wordt de waterweg gevolgd. De film laat al het moois van het water, de natuur en bezienswaardige plekken zien en vertelt de geschiedenis ervan. De film wordt vertoond in samenwerking met de Historische Kring Almelo en voor iedereen bedraagt de toegang € 5,-. Bestel uw kaarten via www.hof88.nl.

Circus Renz International

ALMELO - Circus Renz International komt naar Almelo met de show 'The show must go on!'.

Van 13 tot en met 17 maart staat de grote circustent op het evenemententerrein aan de Rembrandtlaan. Elke dag kunnen maar liefst 700 mensen genieten van een show met dieren, clowns, acrobaten en spectaculaire acts. Voor meer informatie en kaartverkoop kunt u terecht op www.circusrenzinternational.com.

Jan Smit

ALMELO - Jan Smit geeft een optreden bij Preston Palace op 9 maart.

Jan Smit staat garant voor een avond met een geweldige show en vele meezingers. Wie kent 'Als de morgen is gekomen' en 'Laura' niet? Met een All-in ticket à € 42,50 kunt u onder ander naar het optreden van Jan Smit en genieten van andere activiteiten. Voor alle voorwaarden, een overzicht van wat bij de prijs is inbegrepen en het bestellen van kaarten gaat u naar www.prestonpalace.nl

Le Temps Perdu

ALMELO - Isabelle Beernaert komt met de balletvoorstelling 'Le Temps Perdu' naar het Theaterhotel in Almelo op 14 maart.

In de balletvoorstelling laten vier koppels de vier seizoenen in de liefde zien. Hoe ouder ze worden, hoe fragieler ze zijn, maar des te sterker is hun samenzijn. Ze laten zien dat elk seizoen omarmt moet worden, dus geen verloren tijd. Aanvang is om 20.00 uur en kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 30,50.

Bornerbroek geniet van daverende optocht

Foto: TW59

BORNERBROEK - Het carnaval was afgelopen weekend weer een doorslaand succes. Ondanks de wat onstuimige weersvoorspellingen genoten deelnemers én publiek weer volop van de vele mooie optochten in de regio. Zo ook in Bornerbroek.

In Bornerbroek werd de optocht op zaterdag gehouden; het was toen echt genieten dankzij het toen nog zonnige weer. Veel deelnemers vonden inspiratie in het Prinsenpaar, wat al met al weer voor het nodige vermaak zorgde.

Foto: TW59


Uitslagen
Naar goed gebruik had de jury weer veel moeite om winnaars te kiezen. Bij de praalwagens ging de eerste prijs naar 'Brandweer' van Tusveld, gevolgd door 'Er zit weer muziek in' – 't Linschot en 'Boer zoekt vrouw' - Kanaaltrekkers op de derde plaats. Bij de loopgroepen volwassenen ging de eerste prijs naar 'Bokito' van de Bornsestraat. Zij werden gevolgd door 'De Boerenbond' - Korenkamp en het thema 'Muizen' - Workerlanden.


Duo's
Bij de duo's volwassenen wonnen Gerrit Slamp en Harry Perik de eerste prijs met 'opwarming aarde'. Wendy en Chiel van der Aa liepen mee met 'opdracht bruiloft' en de derde prijs ging naar Agnes Kemna en Eddy Holtkamp met 'wie slaag nergens op'.


Overige prijzen
Bij de jeugd tot en met 12 jaar ging de eerste prijs naar Joost Wilmink en vrienden met hun 'Boerenboys' en een tweede prijs voor Marit van Doorn en vrienden met 'feestende vrienden'. De buurtprijs ging dit jaar naar het 'Sterrenteam' van Theresiahof (TMZ). Al met al mag iedereen terugkijken op een mooie optocht waar de hele gemeenschap van genoten heeft.

Tennissen bij ATV De Molenhoek ook via Almelo Doet Mee!

AADORP – Tennissen bij ATV De Molenhoek is vanaf nu ook mogelijk via 'Almelo Doet Mee'! Dit initiatief biedt volwassenen met een kleine beurs de mogelijkheid om mee te doen aan sportactiviteiten. ATV De Molenhoek maakt tennis graag voor iedereen toegankelijk en heeft zich daarom als deelnemende vereniging aangemeld bij 'Almelo Doet Mee'.

Voorzitter Rob Grooters is blij met deze stap. Grooters: "Wij willen als vereniging graag een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid van Aadorp. Het verenigen van mensen is de missie van ATV, bij ons is iedereen welkom. Met het lidmaatschap via Almelo Doet Mee maken we tennis voor alle mensen toegankelijk. Zo staan onze deuren letterlijk en figuurlijk voor iedereen open!"


Over Almelo Doet Mee
'Almelo Doet mee' is er om volwassenen (18+) met een kleine beurs de mogelijkheid te bieden om mee te doen aan onder andere sportactiviteiten. In de praktijk betekent dit dat iedereen die 115% of minder dan het minimumloon verdient, in aanmerking komt voor een gratis lidmaatschap via 'Almelo Doet Mee'. Zij worden lid van ATV De Molenhoek, ontvangen vijf tennislessen en mogen deelnemen aan de voor- en najaarscompetitie. Interesse? Breng dan een bezoek aan het kantoor van 'Almelo Doet Mee', gevestigd op de Rietstraat 143 in Almelo. Of verzend een mailtje naar info@almelodoetmee.nl. Voor kinderen van minima t/m 17 jaar, kan een beroep worden gedaan op het Jeugdfonds Sport Almelo.

Maatregelen tegen de eikenprocessierupsen

WIERDEN - Veel gemeente gaan de strijd met de eikenprocessierupsen dit jaar al vroeg aan. Het doel is om te voorkomen dat er dit jaar weer veel overlast is van de brandharen van de rupsen.

Afgelopen jaar leek het op dweilen met de kraan open. Nesten van de eikenprocessierupsen werden daar waar ze voor veel overlast zorgden verwijderd, maar dit was een arbeidsintensief proces en voor elk weggehaald nest leken er wel twee terug te komen. Veel gemeenten, waaronder ook Wierden, gaan nu door inzet van mezen, de natuurlijke vijanden, de rupsen bestrijden.

Nestkastjes
Door nestkastjes in eikenbomen op te hangen, wordt gehoopt dat er meer mezen komen en deze zijn dol op de jonge rupsen. De gemeente Wierden heeft door Zorgboerderij De Piet 150 vogelhuisjes laten maken en deze waren binnen enkele uren tijd al vergeven. De effecten worden later dit jaar geëvalueerd en dan wordt ook duidelijk of de actie een vervolg gaat krijgen.

Steeds betere overlevingskans bij hartstilstand

TWENTE - De afgelopen jaren is de overlevingskans bij een hartstilstand toegenomen. Dit is te danken aan het groeiend aantal Automatische Externe Defibrillatoren dat in de openbare ruimte te vinden is, maar ook de grotere hoeveelheid lekenhulpverleners die de levensreddende apparaten kunnen bedienen.

Meer AED's
De Hartstichting becijfert dat er nu zo'n 18.000 geregistreerde AED's in Nederland zijn. Hiervan is zeventig procent dag en nacht beschikbaar. Er waren eigenlijk best al veel AED's in Nederland te vinden, maar lang niet alle apparaten zijn ook daadwerkelijk aangemeld bij een netwerk. Hierdoor weten lekenhulpverleners lang niet altijd dat er een AED in hun buurt te vinden is. Het promoten van het aanmelden van AED's heeft dus een positief effect gehad.

Lekenhulpverleners
Er zijn ook steeds meer burgerhulpverleners die de levensreddende AED kunnen bedienen; inmiddels landelijk zo'n 225.000 mensen. Deze zijn dan snel op te roepen, waardoor ze gemiddeld 2,5 minuut eerder bij het slachtoffer zijn dan hulpdiensten. Zeker in een gebied als Twente, waar in de buitengebieden een ambulance langer op zich laat wachten, kan dit het verschil maken tussen wel en niet overleven. De overlevingskans neemt namelijk na zes minuten aanzienlijk af. Het leren reanimeren met en zonder de AED is dan ook een vaardigheid die eigenlijk iedereen zou moeten beheersen. Dat het versterken van het AED-netwerk en inzetbaarheid ook echt levens kan redden blijkt ook uit de sobere cijfers over de hoeveelheid hartstilstanden en overlevingskansen. Jaarlijks krijgen ruim 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Nu overleeft ongeveer 10 tot 20 procent van hen dit. In zeventig procent van de gevallen zijn er omstanders aanwezig wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Hoe meer mensen kunnen reanimeren en hoe dichter bij een AED is, hoe hoger de overlevingskans. Het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator vergroot niet alleen de inherente overlevingskans, maar kan ook blijvende schade voorkomen. Na een geslaagde reanimatie herstelt 90 procent van de slachtoffers volledig.

Arte Vocale Hengelo

WIERDEN - Arte Vocale Hengelo verzorgt een concert op zondag 17 maart in de R.K. St. Janskerk.

Het kamerkoor Arte Vocale Hengelo, dat bestaat uit geschoolde zangers, zingt graag muziek uit de renaissance, maar ook later werk brengen ze graag ten gehore. Tijdens het programma van 17 maart zullen zij begeleid door Julian Simmes op piano romantische motetten van Brahms, Liszt en Bruckner laten horen. Concert begint om 15.30 uur in de kerk aan de Stationsstraat 20 en de entree bedraagt € 10,-.

Ontsporingen

ALMELO - Ontsporingen: Een voorstelling over ontsporingen en waar deze toe kunnen leiden.

Theatergroep RAAM staat drie keer op de planken bij Theater Hof 88. Op 7 en 9 maart om 20.15 uur en zondag 17 maart om 15.00 uur. Leer tijdens de voorstelling dat flirten "gewoon" flirten is en dat 80 procent van de gehuwden vreemdgaat. Zie zelf waar een pijnlijke ontmoeting toe kan leiden en koop uw kaarten voor € 10,- per stuk via www.hof88.nl.

Medisch Centrum Best

ALMELO - Zaterdag 9 maart moet u in Theaterhotel Almelo zitten als u toe bent aan een avondje lachen.

Vanaf 20.00 uur is dan de klucht 'Medisch Centrum Best' van Theater van de Klucht te zien. Een verhaal over een streekziekenhuis met onder andere een strenge hoofdzuster, die zich over alles behalve over de patiënten zorgen maakt, en een slungelige stagiair. Daar zou wel eens iets mis kunnen gaan. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf € 25,50.

Westerdok festival 2019

ALMELO - Maak kennis met de zorg van Dimence tijdens het Westerdok festival 2019.

Dimence biedt hulp aan volwassenen met psychische problemen en organiseert het Westerdok festival 2019 op 9 maart tussen 13.00 uur en 16.00 uur aan de Haven Noordzijde 45. Het thema van het festival is "Wat je aandacht geeft, groeit". Er zijn leuke en informatieve kraampjes en tal van activiteiten voor jong en oud. Ontmoet bijvoorbeeld zorgrobot ZORA. Het festival is laagdrempelige en geeft u de mogelijkheid om te zien wat werken in de psychiatrie inhoudt.