Hart van Almelo - Wierden

19 juli 2019

Hart van Almelo - Wierden 19 juli 2019


Sportieve start voor de zomer in Almelo

Foto: Janiev Damhuis

ALMELO - Het zal bezoekers van de binnenstad afgelopen weekend niet ontgaan zijn; er was veel gezelligheid en sportiviteit in de binnenstad. Met een mooi weekend markeerde Almelo de start van een sportieve zomer.

Er werden twee grotere sportactiviteiten gehouden. Zo werd zaterdag en zondag de DELA Eredivisie Beach gehouden in Almelo. Op het Marktplein werd een Centre Court gerealiseerd, met overige beachvelden van het Sportpark bij het zwembad. De organisatie was in handen van Sportbedrijf Almelo, in samenwerking met de Nederlandse Volleybal Bond. Almelo is de negende speelstad voor dit beachvolleybaltoernooi, eerder speelden zij in Breda, Heerlen, Utrecht, Heerenveen, Zutphen en andere plaatsen. Eind augustus is de afsluiting met het DELA NK Beach.

Sportief succes
Bij de mannen kreeg het duo Dirk Boehlé en Stefan Boermans het goud omgehangen, bij de dames gingen Esmee Priem en Puk Stubbe met de winst aan de haal. In de week voorafgaand aan dit weekend is het zand beschikbaar gesteld aan de inwoners van Almelo. Zo kregen honderden leerlingen van Almelose basisscholen beachvolleybalclinics, werd er om de Twente Cup Beach gestreden, werd er een middelbare scholentoernooi georganiseerd en ook Almelose sportverenigingen en bedrijven waren afgelopen week veelvuldig op het zand te vinden. "Een mooie manier om een koppeling tussen de topsport en breedtesport in Almelo te maken", aldus directeur Erik Busscher van Sportbedrijf Almelo.

Foto: Janiev Damhuis

A Local Swim
In navolging van het succes van vorig jaar organiseerde Sportbedrijf Almelo dit jaar opnieuw A Local Swim. Dit, in combinatie met de activiteiten van het Havenfestival, trok de aandacht van vele bezoekers. Meer dan veertig zwemmers trotseerden de nieuwe wateren van Almelo om 1,8 kilometer te zwemmen en zo geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Ook voor de jeugd is een route uitgezet met een afstand van 300 meter. Met de opbrengst, ruim 13.000 euro, worden onderzoeken naar de oorzaak en mogelijke behandeling van de zenuw-spierziekte ALS financieel ondersteund. Een prachtig bedrag dat ten goede komt aan belangrijk onderzoek naar deze slopende ziekte.

Reden voor bezoek aan de binnenstad: pop-up store Heracles

Foto: Tabitha Sijnja

ALMELO - Een wens van Heracles Almelo is nu in vervulling gegaan met de opening van de pop-upwinkel in het centrum van Almelo.

De winkelunit aan de Passage 10 wordt niet alleen door Heracles Almelo in gebruik genomen, maar ook door Almelo Promotie. Heracles mag toch wel beschouwd worden als een visitekaartje van Almelo en de samenwerking tussen beiden is dan ook niet vreemd. Dat de opening van de winkel door burgemeester Arjen Gerritsen, Rob Toussaint, algemeen directeur van Heracles, en eSpeler Bryan Hessing werd verricht, onderstreept het belang dat alle partijen hechten aan de pop-upwinkel.

Heracles
De supporters van Heracles Almelo kunnen hun hart ophalen bij de pop-upwinkel. Originele merchandise van de voetbalclub, zoals shirts, sjaals, rugzakken en andere fanartikelen zijn te koop in de winkel. Verder worden er ook wedstrijdkaarten verkocht. Ook voor diegene die meer van de eSport zijn, kunnen bij de winkel terecht voor het spelen van een potje FIFA.

Almelo Promotie
Ook bezoekers van de stad Almelo kunnen in de pop-upwinkel terecht voor meer informatie over de stad en bijvoorbeeld de evenementen die er zijn.

Tijdelijk
Het pand aan de Passage 10 is in zeer korte tijd, door inzet van velen, ingericht tot een winkel. Toch is de pop-upwinkel er alleen in de maanden juli en augustus op donderdag tussen 10.00 en 21.00 uur, op vrijdag tussen 12.00 en 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Ook op koopzondagen, 28 juli en 25 augustus, is de winkel van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

Jong geleerd

Workshop Free Energy Foto: Christina Bakuchava

ALMELO/WIERDEN - Twente is bekend met techniek en technologie. Om ook in de toekomst de regio te zijn die mogelijkheden biedt voor ontwikkeling, innovatie en onderzoek zijn geïnteresseerde burgers belangrijk. En dat kan al op jonge leeftijd beginnen met het High Tech programma "Free Energy" van Tetem deze zomer.

Iedere vakantie worden er bij de Maakplaatsen workshops op het gebied van nieuwe technieken zoals AR (Augmented Reality) en gaming aangeboden. Tijdens de komende zomervakantie staat duurzaamheid en groene energie centraal. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen hiermee zelf op speelse wijze aan de slag. Op donderdag 15 augustus zijn er twee workshops bij Bibliotheek Almelo, van 11.00 uur tot 12.30 uur voor kinderen van 10 tot 12 jaar en van 14.00 uur tot 15.30 uur voor kinderen van 6 tot 9 jaar.

Deze zomer
Tijdens de komende vakantie kan de workshop 'zelfrijdende auto' gevolgd worden. Deze workshop is voor de doelgroep van 6 tot 9 jaar. Hierbij wordt onderzocht hoe een autootje kan rijden zonder brandstof en er wordt een eigen autootje gebouwd.
Ook kan worden deelgenomen aan de workshops windmolen/propeller/zonne-energie voor de jeugd van 10 tot 12 jaar. Er mag tijdens de workshop zelf geëxperimenteerd worden met zonne-energie. ER wordt een zonnecel gebouwd en daarmee kan een propeller worden aangestuurd.

Opgeven
Voor meer informatie over de workshops deze zomervakantie gaat u naar www.tetem.nl. Ook voor de workshops in Wierden op 24 juli. Geef je op voor een van de workshops en ervaar hoe je zelf energie kunt opwekken. Speels, uitdagend en leerzaam!

Column

Boomka(m)p

Nog eaven oaver beume. Vanear parkeerden ik bie de Rabobanke, want wiej mossen nog wat bodskoppen halen. Oaver de half-Aziatische verkeerschaos bie de Jumbo zal ik zwiegen. Op 'n hook van de Boomkamp en de Watermölle stund töt vuur kort nen hogen boom. Vanweage de nieje inrichting mos den wieken. Begriepelik. Mer non steet der een onbedudend, skarminkelig spierken, op precies deezelfde stea. Tusken twee boompöale, want stelt oe vuur dat he ummeweeit. Iej zollen zeggen: had dan den olden loaten stoan.

Mer van nen kunnigen heuren ik dat et hier wet is um beume noa nen bepoalden leavtied dale te hauen. Dan wordt ze te groot en kriegt ze te völle blad. Per boom is dat een poar euro te deur um op te rumen. Aha! Non heb ik nen blauwen moandag bie nen hovenier elop en weet ik ongevear wat der bie kump kieken um zo'n moat an de vlakte te kriegen. As eerste mut der een vuurnaam stel hearskoppen een uur skoapachtig um den boom dralen um te kieken of he wal echt dale kan. Dee skrievt dan lange rapporten vol deure wöörde, woeroaver ook wier vergaderd mut worden.

Et besloet valt, de vergunnige wördt oetetikt. De kearls jaagt der hen, een buske vol kettenzagen vuurop, trekker met versnipperaar der achteran. Onder weuste roazernieje vret zik de knetterbiele duur 'n boom. Woart oe en van onderen! De ziedtäkke der of, 'n kalen stam in korte bölle. Gröttere stukke op 'n anhanger en ofvoren, täkke duur 'n versnipperaar. Met 'n betten geluk nog nen stobbenfrees der bie, want den boom had zit toch wal oardig vastegreppen.

Eandelik is allens der oet. Nen specialen hoog-opeleiden professionelen kwalificeerden (deuren) stadsinrichter bog zik oaver et vroagstukke wat der vuur wier mut kommen. — Ik zol zeggen: nen truurwilg, mer wee zin ik? — Natuurlik ene den as ons greutse stadse karakter benoadrukket (non, da's elukket). De gemeentekearls magt hen en wier jagen um ne van 'n kweker te halen, in te graven, drainage en zäkke met mest der umhen, boompöale der nöast, boomlear der an, nog eaven met 'n joesterbessem der umhen zweeien…

Wat kost dat an benzine, beume, machines, materialen, man-uren? "Mer Matn, den boom was ook nit monumentaal of 'beeldbepalend'." Klopt, monumentaal wordt ze in Riessen pas as ze 80 joar of eulder zint. En de grap is dat ze vanof dee tied ook pas een betten beeldbepoalend begint te worden. Mer op de een of andere wieze haalt ze dat in Riessen nooit. Et zal mie beniejen wo lange as dit spierken mag stoan.

En dan dörft ze et ook nog Boom-kamp te neumen.

Doemee-award 2019

TWENTE - De Doemee-award is een initiatief van MEE. Het is een award voor personen of organisaties die ervoor zorgen dat iedereen maximaal mee kan doen in de samenleving. Ook mensen met een beperking, een chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt.

Volgens Hans Martijn Ostendorp, ambassadeur van de Doemee-award en directeur van De Graafschap, zijn er om ons heen gelukkig veel inspirerende voorbeelden te vinden van mensen en organisaties die ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen. "Zij vinden wat ze doen heel gewoon. Ze zouden daarover nooit hoog van de toren blazen. Ik zou ze willen aanmoedigen om het vooral gewoon te blijven vinden en die bescheidenheid te behouden. Tegelijkertijd hoop ik dat dit soort mensen en organisaties een voorbeeld durven te zijn voor anderen. Want juist hun voorbeelden en succesverhalen hebben we nodig om andere mensen en organisaties te stimuleren en inspireren." Een initiatief inzenden voor de Doemee-award 2019 kan tot 1 oktober via www.doemee-award.nl. De winnaar wordt eind dit jaar tijdens een feestelijke uitreiking bekend gemaakt.

Zorgcomplex voor mensen met dementie

WIERDEN - Op het Zuidbroek in Wierden komt een woon-zorgvoorziening voor mensen met geheugenverlies. In het nieuw te bouwen complex is ruimte voor in totaal 20 bewoners. De nieuwe instelling van zorgaanbieder Dagelijks Leven wordt na verwachting eind van dit jaar geopend.

Het aantal ouderen met geheugenverlies neemt gestaag toe in de gemeente Wierden. Om er voor te zorgen dat deze mensen, voor wie geheel zelfstandig wonen niet meer mogelijk is, in Wierden kunnen blijven wonen, is er behoefte aan meer passende huisvesting. Zorgaanbieder Dagelijks Leven is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met geheugenverlies in kleinschalige woonvoorzieningen zoals op Zuidbroek gerealiseerd wordt. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen in onze gemeente een passende woning kan vinden. Het is daarom heel mooi dat er voor mensen met dementie extra woongelegenheid wordt gerealiseerd in Wierden", vindt wethouder Johan Coes. Dagelijks Leven nodigt belangstellenden uit voor een informatieavond op 3 september om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in het Ontmoetingscentrum aan de Spoorstraat 7 te Wierden.

Twentse spreuken op markante locaties

TWENTE - De afgelopen week verschenen ze op veel plekken in Twente; ludieke uitspraken over de Twentse leefstijl. Een actie van Twente Marketing, gericht op de toeristen die deze zomer onze mooie regio bezoeken.

Twente staat bekend om zijn mooie natuur, maar ook de nuchterheid en gemoedelijkheid van de Twentenaar. Met name dit aspect promoten de spreuken, die met groene, niet schadelijke graffiti aangebracht zijn in alle veertien gemeenten. Bijvoorbeeld: "In Twente moet niks, alleen niks moeten", of "Als je opschiet, kun je het vandaag nog rustig aan doen." Ze werden geplaatst op 70 locaties waar veel mensen komen óf juist niet, zoals treinstations, parken en het buitengebied. Quirine ter Haar, merkleider Twente Marketing: "Tukkers gaan niet mee met elke hype en houden zich minder bezig met oppervlakkigheden. Hier hebben we nog oprechte aandacht: voor elkaar, onze omgeving en meer."

In 't depe springn is good;
in 't ondepe springn dut zear.

Maandag 22 juli 10.00 uur

Win tickets voor F1 Grand Prix bij Holland Casino Enschede

ENSCHEDE - Op vrijdag 26 juli vindt er in The Club van Holland Casino Enschede een Formule 1 VR Experience plaats, waar je gratis kunt mee racen en tevens gratis kans maakt op twee tickets voor de wedstrijd van de Formule 1 Grand Prix van België dat in het laatste weekend van augustus plaatsvindt.

Vanaf 20.00 uur kun je gratis plaatsnemen in de race simulator en met je Virtual Reality bril op kun je de snelste rondetijd op een bekend circuit rijden. De winnaar die aan het einde van de avond de snelste rondetijd heeft neergezet, wint een weekend voor twee personen naar de wedstrijd van Formule 1 Grand Prix in België dat van 30 augustus t/m 1 september 2019 plaatsvindt.


De prijs
De prijs ter waarde van 1.500 euro bestaat uit: twee Silver 3 tickets voor de Formule 1 Grand Prix in België. Twee nachten verblijf in 4 sterren hotel NH Maastricht o.b.v. logies en ontbijt in een 2 persoonskamer. Transfer hotel – circuit v.v. op zaterdag en zondag.

Race simulator
De full motion simulator is heel veelzijdig! Het meest innoverende van deze race simulator is dat deze meebeweegt met de rijrichting. Afremmen, bocht naar links en weer vol gas ervandoor. Alles beweegt mee! Op een realistische manier zodat je echt in de race zit. Inclusief buttkicker die de G-krachten simuleert. Met de VR bril op zit je helemaal levensecht in de racewagen. Ook kun je in de grid verschillende Formule 1 banden tillen, sjouwen en vergelijken. Raad het juiste gewicht van een Formule 1 band en win leuke casino prijzen!

Over Holland
Casino Enschede

Holland Casino Enschede is gelegen aan het Koningsplein 8 en biedt haar gasten een verrassend en uitgebreid spelaanbod. Van tafelspelen zoals Roulette, Black Jack, Punto Banco, Poker en het allernieuwste dobbelspel Diceball, maar ook diverse speelautomaten, waaronder Dragon Link en Lighting Link. Het casino heeft twee bars, een brasserie en een à la carte restaurant. Het restaurant in het casino is geopend van 17.00 tot 02.00 uur. Holland Casino Enschede is dagelijks geopend van 12.00 tot 03.00 uur. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl/enschede.

Over Holland Casino
Holland Casino is in 1976 opgericht en kreeg van de Nederlandse overheid een exclusieve vergunning om tafelspelen aan te bieden. In 1986 werd dit uitgebreid met een vergunning voor casino speelautomaten. Dit maakt Holland Casino het enige échte casino van Nederland. Holland Casino biedt haar gasten spannend, verrassend en betrouwbaar spel in een veilige omgeving. Holland Casino heeft 14 vestigingen in heel Nederland. Het kansspelaanbod van Holland Casino staat onder extern toezicht van het NMi en de Kansspelautoriteit. Voor meer informatie kijk op www.hollandcasino.nl.

Overheden investeren fors in Twente komende jaren

TWENTE - Er zitten nog veel economische kansen in Twente die dankzij wat extra investeringen op kunnen bloeien. Het Rijk, diverse regionale partners en de Provincie Overijssel komen met een fikse investering om de Twentse economie te versterken.

Onder de noemer Regio Deal Twente komt er voor de komende drie jaar ruim 150 miljoen euro beschikbaar voor versterking van de Twentse economie. Het grootste gedeelte, 120 miljoen euro, komt uit de regio zelf, van de Provincie, gemeenten, onderwijs en het bedrijfsleven. De Rijksoverheid draagt 'slechts' 30 miljoen bij, geoormerkt voor het verbeteren van de sociaaleconomische structuur en de brede welvaart.


Plannen
In november werd al bekend dat het Rijk de portemonnee zou trekken voor Twentse projecten. Het geld komt uit een potje dat beschikbaar is voor aanpak van regionale knelpunten in de brede zin. Sinds de bekendmaking hebben het Rijk en de Provincie samengewerkt om tot een concreet plan voor de besteding te komen. De Regio Deal Twente is een uniek, langjarig partnerschap waarbij de investeringen zich op lange termijn meer dan terugverdienen. "In Twente kunnen we veel, maar het Rijk is een essentiële partner. Niet alleen vanwege de financiële ondersteuning maar ook om onderwerpen landelijk en internationaal te agenderen en om belemmerende wet- en regelgeving in kaart te brengen en op te lossen", aldus Geert Braaksma, voorzitter Twente Board. Hij ziet de winst van deze deal dan ook niet zozeer in het geld alleen, maar juist ook in het feit dat alle neuzen nu dezelfde kant op staan.


Aanpak
De Regio Deal Twente bestaat uit vier specifieke taakstellingen, gericht op het versterken van de technologische kracht van Twente, de arbeidsmarkt, het vestigingsklimaat en de ontwikkeling naar een circulaire economie. In deze zin werkt de Regio Deal Twente ook als versneller van de al bestaande Agenda van Twente. Twente is al sterk op veel gebieden, met name technologische innovatie dankzij high-tech bedrijvigheid.

Kaarten voor thuisduels Heracles Almelo nu te koop

Foto: Delano G

ALMELO - De kaartverkoop voor alle thuiswedstrijden van Heracles Almelo in de eerste seizoenshelft is gestart. Vanaf nu kan iedereen kaarten kopen voor de wedstrijden die de club dit kalenderjaar speelt op Erve Asito. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €16,50. Voor jeugd en zestigplussers gelden nog lagere tarieven.

Heracles Almelo trapt het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen op zondag 4 augustus. In diezelfde maand volgen thuisduels tegen PSV (zaterdag 17 augustus) en Vitesse (zaterdag 24 augustus). Later in de eerste seizoenshelft komen onder meer FC Emmen en PEC Zwolle nog naar Almelo.

Voor bijna alle wedstrijden geldt vrije verkoop. Dat betekent dat je niet in het bezit hoeft te zijn van een Fankaart of ander lidmaatschap om kaarten te kopen. Kaarten zijn te koop op heracles.nl, in de FanServiceShop op Erve Asito en in de pop-upwinkel in de binnenstad van Almelo.

Heracles Soccer Camps in Wierden

WIERDEN - Voetbalclub Juventa '12 in Wierden is komende week de thuisbasis van de Heracles Soccer Camps. Kinderen van zes tot en met vijftien jaar oud kunnen zich nog inschrijven voor deze onvergetelijke ervaring. De Heracles Soccer Camps bestaan uit een driedaags programma van 9.00 tot 15.00 uur, waarbij deelnemers een gevarieerd programma voorgeschoteld zullen krijgen.

Voetbal- en spelplezier gaan hand in hand. Deelnemers worden begeleid door een gecertificeerde trainer en uiteraard komen er selectiespelers langs. Zij trappen onder meer een balletje en delen handtekeningen uit. Daarnaast worden er vernieuwde oefenvormen uitgevoerd, waaronder de Heracles Skill Games, techniekoefeningen en partijen in toernooivorm.

Op heracles.nl/soccercamps staat alle informatie en is inschrijven mogelijk.

Digitaal fotoboek maken

ALMELO - In het Huis van Katoen en Nu is op vrijdag 2 augustus van 10.00 tot 12.00 uur weer een OVA-morgen. De ouderen leren, onder deskundige begeleiding, hoe met digitale foto's een prachtig fotoboek gemaakt kan worden.

De workshop bevat drie hoofdzaken: hoe krijg je de foto's van de smartphone naar de laptop, hoe maak je een eenvoudig fotoboek en hoe maak je een fotoboek met eigen fantasie. De deelnemers nemen naast een opgeladen laptop ook een telefoon en de met de smartphone meegeleverde usb-kabel mee. Deelname is gratis. Graag aanmelden vóór 23 juli bij Hilly van Stuivenberg via hilly.vanstuivenberg@ouderenverenigingalmelo.nl of 06-47132442. Na aanmelding ontvangen de deelnemers meer informatie.

Open dag AZC op 28 september

ALMELO - Het asielzoekerscentrum in Almelo opent op zaterdag 28 september de deuren voor alle geïnteresseerden. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers organiseert dan een open dag in het kader van de Nationale Burendag.

Van 13.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte welkom. Met de open AZC dag willen de organisaties vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. Er zijn rondleidingen, workshops en kinderactiviteiten. Organisaties vertellen meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie; de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar het land van herkomst.

Ontdek nieuwe pizza's

ALMELO - Proeflokaal België organiseert iedere vrijdagmiddag vanaf 17.00 uur een heuse pizzamiddag. Proeflokaal België is een oergezellig café in Almelo. Op het terras kun je heerlijk genieten van het zomerse weer met een lekker drankje.

Kies jij iedere keer voor dezelfde pizza, maar heb jij altijd al willen weten hoe de andere pizza's op de kaart smaken? Dat kun je ontdekken door naar de pizzamiddag te gaan bij Proeflokaal België aan de Schuttenstraat 2 in Almelo. Het café organiseert deze pizzamiddagen iedere vrijdagmiddag om 17.00 uur. Jij komt toch ook genieten?

De unieke Twentse Rolstoelvierdaagse

DELDEN - Komende week is weer de 31-ste editie van de Twentse Rolstoelvierdaagse, met als uitvalsbasis Delden. Rolstoelers uit de hele regio - en eigenlijk heel Nederland - nemen dan weer deel aan dit unieke evenement.

Afgelopen jaar ging de Twentse Rolstoelvierdaagse helaas niet door, als gevolg van de extreme hitte. Het was onverantwoord voor de deelnemers en de vele vrijwilligers die als begeleider en verkeersregelaar ingezet zouden worden.


Uniek evenement
De Twentse Rolstoelvierdaagse is een uniek evenement in Nederland. het is namelijk de enige georganiseerde vierdaagse voor handaangedreven rolstoelen en handbikes. De sporters kunnen wederom een fantastische week verwachten met een veilig parcours over 15, 30, 50 of 70km. Iedere dag zijn er ruim 80 verkeersregelaars op de route en zien bezemwagens erop toe dat alle deelnemers de finishlijn halen. Daarnaast zijn er materiaalwagens beschikbaar die helpen bij pech onderweg en zorgen de overige vrijwilligers voor onder andere huisvesting, massage, catering en amusement.


Programma
Op maandagavond 22 juli wordt de vierdaagse geopend met het criterium in het centrum van Delden. Om 19.15 staat de wedstrijd voor de aankoppelbikes op het programma en om 20.30 uur start de halve marathon voor de sporters met een vastframe. Op dinsdag 23 juli is de eerste dag van de vierdaagse zelf, waarbij iedere dag vanaf 10.00 uur wordt gestart bij Sporthal de Reiger, de Reigerstraat 1 te Delden. Dinsdag bezoekt de tocht Hengelo, Boekelo, Buurse, Haaksbergen en Beckum. Woensdag gaat de route langs Hengevelde, Lochem, Neede, Hengevelde, Ambt Delden. Donderdag geniet men van de mooie omgeving in Ambt Delden, Goor, Markelo, Rijssen, Enter en Holten (Holterberg). Vrijdag is de afsluiting met een rondje Hengelo, Deurningen, Rossum, Saasveld, Borne en Ambt Delden.


Defilé
Alle sporters nemen op de slotdag deel aan het defilé door het centrum van Delden. Hiervoor vertrekken de deelnemers 's middags om 15.15 uur bij café restaurant 't Hoogspel, Bornsestraat 1 te Ambt Delden. Deze locatie en de intocht leveren geweldige sfeerbeelden op met vele honderden toeschouwers die de sporters binnenhalen. Hierna worden de felbegeerde medailles uitgedeeld aan de Helden van Delden.

Samen een potje Bowls doen?

ALMELO - Eenzaamheid kan iedereen overkomen en komt dan ook voor bij zowel jongeren als ouderen. Wel is de groep ouderen, die zich eenzaam voelen, groter. Dit heeft vaak te maken met het wegvallen van werkzaamheden en geliefde. De overheid wil het taboe op eenzaamheid doorbreken en ervoor zorgen dat minder mensen zich eenzaam voelen. Dit wordt gedaan met het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid.

Het actieprogramma is al gestart begin 2018 met het opstellen van een plan van aanpak. Zo is er gekeken naar het actief benaderen van ouderen. Menigeen zal namelijk niet zelf op zoek gaan naar hulp wanneer er sprake is van eenzaamheid. Ook worden er lokale activiteiten opgestart in het kader van Eén tegen eenzaamheid.

Het hele jaar
Eenzaamheid komt niet alleen voor tijdens de periode rond kerst. Vakantieperiodes staan er ook om bekend. Veel activiteiten kom stil te liggen en veel mensen zijn op vakantie. Bij Bowls Club Almelo liggen de activiteiten niet stil. Het hele jaar door kan er gespeeld worden op vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur in de tennishal achter op de Schelfhorst. En iedereen is dan ook van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen en mee te doen. Bowls is bij uitstek een geschikte sport voor jong en oud. De Bowls club Almelo bestaat voor het grootste deel uit senioren die deze sport tot op hoge leeftijd kunnen beoefenen. Aangezien deze sport fysiek nauwelijks kracht kost, is Bowls uitermate geschikt voor iedereen die actief wil blijven. Zelfs een lichte handicap hoeft geen probleem te zijn.
Bowls
Bowls vereist inzicht, tactiek en concentratie van de spelers. Er wordt gespeeld op een veld van 30 bij 4 meter. Het is de bedoeling om de ballen zo dicht mogelijk bij de jack te plaatsen. Deze ballen zijn niet rond en hebben een gewicht aan één zijde, zodat met een curve gegooid moet worden. Dit vereist uiteraard oefening, maar is goed te leren. Dat doen wij op de training van onze Bowls Club Almelo. Er wordt dan fanatiek gespeeld om de winst. Maar voor nieuwe leden is er ruimte om de sport te leren. Je kijkt er naar uit, dat je op vrijdag morgen weer kunt Bowlen met een leuke club mensen die belangstelling voor elkaar heeft. Na ongeveer een uur spelen gaat de hele club naar de kantine om koffie te drinken en de wetenswaardigheden van de afgelopen week uit te wisselen.

Senioren worden beter weerbaar

TWENTE - Steeds meer ouderen wonen zelfstandig, maar dit maakt hen wel kwetsbaar. Zo zijn senioren nog een geliefd doelwit voor babbeltrucs en phishing. Om senioren weerbaarder te maken worden dit najaar vrijwilligers ingezet.

De vrijwilligers gaan bij de mensen thuis langs. Zij geven dan goede adviezen voor het voorkomen van een inbraak, maar ook voor preventie van oplichting, het tegengaan van online criminaliteit en een stukje domotica. Ouderen zijn een makkelijker doelwit, maar criminaliteit heeft ook juist een grotere impact op hen. Ze voelen zich onveilig en onzeker, wat het welzijn aantast. Door mensen bewuster en assertiever te maken is de kans kleiner dat zij slachtoffer worden. Mensen denken vaak dat ze goed voorbereid zijn op zaken zoals phishing, maar ook hier zijn steeds nieuwere methoden. De ANBO zal dit najaar bijeenkomsten houden voor het trainen van deze nieuwe vrijwilligers. Kijk ook op: www.anbo.nl/veilig

Kinderatelier

ALMELO - Op zaterdag 27 juli zijn kinderen van zes tot en met twaalf jaar welkom bij het huis van Katoen en Nu voor het Kinderatelier.

Tussen 14.00 en 16.00 uur wordt er een schilderij gemaakt met allerlei verschillende knopen. Na het harde werken wordt er gezellig frietjes met kipnuggets gegeten en wordt er wat gedronken. Deelname kost € 2,50 per kind en dat is inclusief materialen,drinken, frietjes en kipnuggets. Geef je op bij huis van Katoen en nu aan het Marktplein 35. Bij opgave dient ook betaald te worden.

Timmeren bij Huttenland

ALMELO - Het timmerevenement Huttenland wordt dit jaar georganiseerd van 5 augustus tot en met 21 augustus. Tijdens dit evenement kunnen kinderen tussen de 8 en 14 jaar in de buitenlucht hun droomhutten bouwen. Dit jaar worden de hutten gebouwd op het grasveld tussen de Kareliaflat en de Schubertstraat in Almelo.

Huttenland staat dit jaar in het tegen van 'Het Wilde Westen'. De kinderen zullen als echte avonturiers, cowboys of indianen aan de slag gaan met hun eigen hut. Iedere werkdag zal het terrein geopend zijn vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur. Op woensdag 21 augustus wordt Huttenland volgens traditie afgesloten met het bekende Sloophuttenfeest. Op deze avond gaan de poorten om 19.00 uur open en mogen belangstellenden de gemaakte hutten komen bewonderen. Rond 19.30 uur vindt de prijsuitreiking plaats en zal het vreugdevuur worden aangestoken. Huttenland wordt om 21.00 uur officieel afgesloten. Kinderen kunnen gratis deelnemen aan dit creatieve evenement in de buitenlucht.

Fietsvierdaagse

ALMELO - Dit jaar vindt de 70e editie van de Twentse fietsvierdaagse vanuit Almelo plaats. De vierdaagse vindt plaats van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 augustus.

Deze fietsvierdaagse door de prachtige natuur van Twente betreft een evenement voor jong en oud. In "de Boekerie" zal terug worden geblikt op alle edities van de fietsvierdaagse door de jaren heen. Kinderen tot zes jaar mogen gratis deelnemen aan de fietsvierdaagse, deelnemers tussen de 6 en 16 jaar en 65-plussers betalen €12,50. Volwassenen betalen €15,00 per persoon. Deelnemer kunnen zich inschrijven op de website: www.almeloevents.nl.

Schalke 04-thuis: Kaarten tweede ring nog beschikbaar

ENSCHEDE - In aanloop naar het nieuwe seizoen speelt FC Twente in De Grolsch Veste een oefenwedstrijd tegen FC Schalke 04. De wedstrijd tegen de Duitse grootmacht wordt gespeeld op dinsdag 23 juli, aanvang 19.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via kaartverkoop.fctwente.nl en de receptie van De Grolsch Veste. Seizoenkaarthouders en Premium Seat-houders hebben korting op de kaarten.

De eerste ring is nagenoeg uitverkocht, er zijn nu ook kaarten op de tweede ring verkrijgbaar. De vakken 120 t/m 125 zijn bestemd voor Schalke-supporters en de verkoop voor deze vakken zal ook via Schalke 04 verlopen.

Opinie: De eikenprocessierups, milieu-onvriendelijk én duur

TWENTE - Volgens mij is alles inmiddels wel gezegd en beschreven over de eikenprocessierups. Toch wil ook ik iets over dat "beestje" zeggen.

De overheid en de gemeenten weten zich er geen raad mee. Zelf actie ondernemen wordt afgeraden, denk maar aan "Attie" uit Enschede. Helaas hebben hele families last van het beestje. De gemeenten en de overheid hebben overal een mening over, maken wetten en voorschriften. Nu staan ze met de handen in het haar. Hier moeten de inwoners maar mee leren leven, zo werd ons verteld in de media. Als je allergisch bent voor het beestje valt het niet mee om er mee te leven.


Zelfhulp
Bij de apotheek, drogisterij en zelfs supermarkten zijn ze blij met deze rups. Er valt geld aan te verdienen. Zalfjes, poeder en pillen, allemaal ter bestrijding van de jeuk bij grote en kleine mensen. Zelfs dierenartsen moet worden geraadpleegd om de huisdieren van de pijn te verlossen aan tong, neus en de rest. Veroorzaakt door de processierups. Alles moet de burger zelf betalen of het wordt vergoed door de ziektekostenverzekering. Dus uiteindelijk ook door de burger.


Overheid
Wat zegt de overheid: "We kunnen onmogelijk alles bestrijden. Het is te moeilijk, het kost te veel mankracht en het geld dat hebben we ook niet". Het probleem kan niet worden opgelost met pillen zalfjes en poeders. De beestjes moeten bij de bron bestreden worden, daar moet actie opgezet worden, preventief, zo gauw de eerste beestjes zich melden. Als je bedenkt dat je acht jaar na dato nog last kunt hebben van de duizenden brandhaartjes van de rups, dan moet er toch een bestrijdingsprogramma komen. Kinderen die altijd zomers buiten spelen blijven nu binnen, t.v. kijken of achter de computer spelletjes spelen. Ouders met kinderen gaan in het weekend niet wandelen in het bos of naar de camping, want voor je het weet zit je onder de jeukpukken. Veel mensen die normaal gesproken op de fiets naar hun werk gaan pakken nu de auto omdat ze niet onder de jeukpukken willen zitten. Nee voor het milieu is dat geen goede zaak


Weg ermee!
Het is voor mij wel duidelijk, als we niets doen wordt het probleem steeds groter en daar schiet niemand iets mee op. De landelijke en plaatselijke overheden moeten nu meteen tot actie komen.


Borbala
Correspondent

Vraag op tijd paspoort en ID aan voor de vakantiedrukte

WIERDEN - De gemeente Wierden adviseert inwoners om op tijd hun nieuwe reis- / identiteitsdocumenten aan te vragen. Met de zomer in het vooruitzicht zien de gemeenten altijd bijzonder veel drukte in een relatief korte periode.

Om te lang wachten aan de balies te voorkomen is het verstandig om bij uw gemeente een afspraak te maken voor het aanvragen van de reisdocumenten. Voor het afhalen hebt u veelal geen afspraak nodig. De standaard levertijd voor een nieuw paspoort of identiteitskaart is vijf werkdagen, hoewel dit in de vakantieperiode fiks op kan lopen. Laat het dus niet tot op het laatst aankomen. Reisdocumenten die u nu aanvraagt zijn voor volwassenen 10 jaar geldig. Voor jongeren tot 18 jaar blijft het document wel 5 jaar geldig. Ook wanneer u een paspoort hebt dat nog wel geldig is, is het belangrijk om te controleren of u ook daadwerkelijk van en naar uw vakantieland mag reizen met dit document. Voor bepaalde bestemmingen moet uw document namelijk aanzienlijk langer geldig zijn dan de reisduur zelf; vaak zo'n zes maanden. Reist u buiten de EU? U moet dan altijd een paspoort hebben.


Aanvragen
Bij de gemeente Wierden is het loket Burgerzaken tot en met 23 augustus alleen 's ochtends geopend. U bent dan welkom van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 12.30 uur. Voor vragen bel: 0546-580 834. Of kijk op: www.wierden.nl/paspoort.

DOC Enschede wordt praktijklocatie Zone.college

ALMELO/ENSCHEDE - Het Dierenopvangcentrum Enschede van de Dierenbescherming wordt het komende schooljaar een praktijklocatie van het Zone.college in Almelo. Het gaat dan om de MBO-opleidingen Dierverzorging en Dierenartsassistent/Paraveterinair.

Om de student nog beter voor te bereiden op de toekomst wil het Zone.college de komende jaren naast theorielessen op school nog meer gaan lesgeven op praktijklocaties. Want in de praktijk kan de student goed zijn eigen talenten en kwaliteiten ontdekken en ervaring opdoen voor zijn carrière in de dierensector. Dit betekent dat er elke week een groep leerlingen met leerkracht naar het dierenasiel in Enschede komt. Hier krijgen ze tekst en uitleg over het werken in een dierenasiel. Er komen onderwerpen aan de orde als het gedrag van dieren, het benaderen en hanteren van dieren en hygiëne.

Ervaring opdoen
Ook zullen de jongeren in de praktijk aan het werk worden gezet om ervaring op te doen. Op deze manier hoopt het asiel dat er in de toekomst beter opgeleide mensen op de arbeidsmarkt komen. "Want het is best lastig om aan goed gekwalificeerd personeel te komen", aldus beheerder Aloysia Verkerk van het dierenasiel. Ook hoopt Aloysia dat er leerlingen blijven hangen die het zo leuk vinden in het asiel dat ze graag als vrijwilliger actief willen blijven in het DOC Enschede. Zo is deze samenwerking voor beide partijen een win-win situatie. Het DOC Enschede en het Zone.college hebben een intentieverklaring voor een jaar getekend. Daarna wordt geëvalueerd en gekeken of er een vervolg wordt gegeven aan de samenwerking.

ELLEN Stoffen: Uw adres voor schuimrubber en fiberfill

HENGELO - Heeft u zelf een loungeset gemaakt van steigerhout of een mooie pallet bank, dan horen daar natuurlijk ook zelfgemaakte kussens in.

Als uw oude tuinset of stoelkussens een beetje doorgezakt zijn, dan kunt u deze zelf vernieuwen met schuimrubber, fiberfill en buiten- of meubelstof. Ons witte polyether schuimrubber, SG40 kpa 5.5 (= stevige zit kwaliteit) in diktes variërend van 1 tot en met 10 cm, wordt gebruikt voor allerlei soorten kussens voor stoelen en banken en eventueel ook voor de caravan, boot of camper.


Prijzen
U kunt onze prijzen vinden op de website: www.ellenstoffen.nl. De prijzen van het schuimrubber zijn inclusief het op maat zagen voor uw project. Hierbij hebben wij ook Fiberfill met een breedte van 160 cm of Dacron watten. Fiberfill of Dacron watten worden gebruikt voor boxkleden, als doorstikmateriaal voor dekens en plaids, patchwork en quilts en als afdekmateriaal voor kussens en vast stoffeerwerk.


Nieuwe projecten
U kunt bij ons terecht om een nieuw project te realiseren of een oude stoel in een nieuw zomerfris jasje te steken. Ons team helpt u graag bij uw keuze van de juiste stof en fournituren en wenst iedereen een hele fijne vakantie tijd toe.

Graag tot ziens in onze winkel aan de Bandoengstaat 50 te Hengelo.

The Summer Fair in huis van Katoen en Nu

ALMELO - Het huis van Katoen en Nu viert op zondag 28 juli van 14.30 tot 16.30 uur de zomer met het Almeloos shantykoor "De Oostvaarders".

U wordt meegesleept door muzikaliteit, de meerstemmige zang en aanstekelijk enthousiasme van dit mannenkoor. Zij zullen deze middag heerlijke zeemansliederen voor u ten gehore brengen. "De Oostvaarders" zullen worden afgewisseld met een prachtige badmodeshow van toen en nu. Badmode door de jaren heen, zo die vroeger was tot aan de moderne mode van nu. Badpakken, bikini's, tankini's, jurkjes, hoedjes enz. enz. Dit alles is hier te bewonderen. De modellen willen ze graag aan u showen. Tevens kunt u deelnemen aan een grote Tombola met veel mooie prijzen, vele winkeliers en bedrijven hebben hiervoor iets beschikbaar gesteld. De toegang voor deze middag is natuurlijk gratis en voor iedere bezoeker staat er deze middag een zomerse alcoholvrije cocktail klaar. Kom langs aan het Marktplein 35.

LekkerBoer Foodcamp

ALMELO - Melkveebedrijf Baak Janmaat, aan de Gravenallee 16 in Almelo, organiseert op vrijdag 20 september een bootcamp en foodcamp!

Kinderen en hun ouders kunnen op deze middag niet alleen lekker bewegen tussen de koeien en het omringende bos, maar ze kunnen ook zelf oogsten en een gezonde hap maken. Boerin Hetty Baak neemt de deelnemers mee over haar boerderij en laat zien wat er voor nodig is om melk en vlees op haar boerderij te produceren. Samen met chef-kok en kookboekenschrijver Eric van Veluwen mogen de kinderen hun eigen gerecht bereiden van de zelf geoogste producten. Sportbedrijf Almelo zet de kinderen en hun ouders letterlijk in beweging tijdens een kind-ouder farm bootcamp. Jumbo Almelo levert aanvullende producten voor het kookonderdeel en organiseert een kleurplaatactie in de winkel. Kinderen en ouders kunnen zich aanmelden via www.lekkerboer.nl/foodcamp. Let op: vol is vol! Deelname kost €7,50 per persoon.

Vrijwilligers helpen bij formulieren in Wierden

WIERDEN - Ontvangt u weleens een brief of e-mail waarvan u de inhoud niet helemaal begrijpt? Of heeft u moeite met het invullen van een formulier, op papier of digitaal? Vrijwilligers van WierdenDoet! kunnen u hierbij helpen.

Het is een gegeven dat brieven van overheden en instanties lang niet altijd goed leesbaar zijn. Hoewel een goede organisatie actief werkt aan duidelijk communiceren, zijn de brieven niet altijd goed leesbaar. Zeker wanneer de ontvanger al moeite heeft met taal, bijvoorbeeld wanneer zij een migratieachtergrond hebben. In ons land hebben naar schatting 1,3 miljoen mensen moeite met het lezen en schrijven van de Nederlandse taal. In dit soort situaties kan post zich vaak opstapelen, met alle gevolgen van dien.


Goed advies
De vrijwilligers van WierdenDoet! kunnen u helpen om dit op te lossen. Zij nemen samen met u de brieven en formulieren door. Ze kunnen helpen bij het ordenen, opzetten en bijhouden van een thuisadministratie.


Spreekuur
Deze donderdag wordt het eerste spreekuur van WierdenDoet! weer gehouden. Vanaf nu is het spreekuur weer op elke eerste en derde donderdag van de maand. U kunt dan tussen 13.30 en 15.30 uur terecht bij Stichting De Welle aan de Dokter G.H. Beensweg 21 in Wierden. U kunt ook bellen met 0546-571693 of een e-mail sturen naar wierdendoet@stichtingdewelle.nl. Iedereen kan gratis gebruik maken van deze dienst.

Insectenhotel maken

ALMELO - In het Huis van Katoen en Nu, aan het marktplein 35 in Almelo, wordt op vrijdag 26 juli een OVA-morgen georganiseerd. Deze creatieve ochtend begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur.

De deelnemende ouderen zullen van een bouwpakket een insectenhotel maken. Leden betalen €4,00 en niet-leden betalen €6,00 per persoon voor deelname inclusief limonade, koffie of thee. Kleinkinderen mogen deze ochtend gratis meekomen. Wilt u deelnemen aan deze creatieve ochtend? Meldt u zich dan aan: hilly.vanstuivenberg@ouderenverenigingalmelo.nl of door te bellen naar 06-47132442.

Avondroodtocht

RIJSSEN - De Enterse Zomp vertrekt op vrijdag 2 augustus vanaf het haventje bij de Pelmolen aan het Pelmolenpad 9 in Rijssen.

De avondroodtocht betreft een prachtige vaartocht over de Regge, waar je kunt genieten van de prachtige natuur. Met een kaarsje, kop koffie of thee en een drankje is het wachten op het avondrood. De vaart kost €13,- en gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Opgeven kan bij Tourist Info Wierden-Enter op 0546-574911 of door te mailen naar info@entersezomp.nl