Hart van Almelo - Wierden

18 januari 2019

Hart van Almelo - Wierden 18 januari 2019


Nieuwe koers voor binnenstad Almelo

ALMELO - Er worden grote veranderingen aangebracht aan de binnenstad van Almelo. Ondernemers, investeerders en bewoners zullen een nieuwe koers varen die de binnenstad ten goede moet komen. De plannen hiervoor worden gepresenteerd in het Stadscafé van het Theaterhotel op 21 januari.

De door te voeren veranderingen zijn bedacht door iedereen die binding heeft met de binnenstad: bewoners, ondernemers en investeerders zijn samen om tafel gaan zitten om plannen te bedenken en te toetsen op haalbaarheid. In de basis bestaat het nieuw te presenteren plan uit een winkelgebied en drie unieke sfeergebieden. Dit moet de binnenstad van Almelo op de kaart zetten voor nieuwe en terugkerende bezoekers.

Nieuwbouw
De eerste stap in deze plannen werden eerder al gepresenteerd: de nieuwbouw in het stadshart is onderdeel van de nieuwe koers voor dit deel van de stad. De nieuwbouw is geen opzichzelfstaand project maar wordt opgevolgd door een duidelijke remake voor het winkelgebied en de omliggende sfeergebieden in de binnenstad. Tijdens de presentatie zal specialist in "citymarketing" Gert-Jan Hospers toelichten wat de veranderingen betekenen voor de binnenstad van Almelo, wat de kansen zijn en waarom investeren zinvol is.

Presentatie
De presentatie van de plannen voor de binnenstad is voor alle geïnteresseerden toegankelijk. Aanmelden hiervoor is wel gewenst en kan door te mailen naar stadscafe@almelo.nl. De inloop is vanaf 19.00 uur op maandag 21 januari. Wethouder Jan Marin van Rees zal de avond openen met een welkomstwoord, waarna de plannen gepresenteerd worden en Gert-Jan Hospers toelichting geeft op de verschillende onderdelen. Na afloop van deze presentatie is er gelegenheid tot discussie onder alle aanwezigen. Een mogelijkheid om je mening over de plannen te uiten. De avond wordt rond 21.30 uur afgesloten met een borrel. De gemeente hoopt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen zich actief in willen zetten en mee willen denken over de binnenstads-ambities dit jaar.

Klimaatverandering treft Almelo

ALMELO - Het kan niemand ontgaan zijn, het klimaat is de laatste jaren aan het veranderen. De tijd van strenge winters met veel sneeuwval en lage temperaturen en stabiele zomers met zonnige dagen lijken voorbij.

Het weer is tegenwoordig veel grilliger dan dat. Een echte winter blijft vaak uit, of uit zich zeer plotseling en verdwijnt net zo snel weer. De temperaturen liggen vrijwel het hele jaar al hoger dan gemiddeld, waarin de afgelopen zomer wel een absolute uitschieter was. We breken het ene weerrecord na het andere, maar dit leidt ook tot problemen. Veel steden zijn niet voorbereid op de extreme weersomstandigheden waar we nu vaak mee te maken krijgen. Een van de meest zichtbare problemen is wateroverlast. Het afvoersysteem voor regenwater is op veel plekken niet berekend op de grote hoeveelheden die in zeer korte tijd kunnen vallen. Het resultaat zijn straten die blank staan, maar ook woningen en portieken kunnen te maken krijgen met wateroverlast. Almelo is, net als veel andere gemeenten, bezig om oplossingen te zoeken voor dit probleem. Bedrijven en particulieren kunnen hier bij helpen.

Meer groen
Regenwater wordt opgenomen via de grond en zo op een natuurlijke manier afgevoerd. Een van de problemen is dat steeds meer tuinen worden betegeld. Dit is een onderhoudsarme oplossing, maar een ramp bij het afvoeren van regenwater. Dit lukt vele malen beter in een tuin met meer groen. Tuinen zouden dus weer groener moeten worden. En waar geen ruimte is voor een tuin is er het principe van groene daken. Vooral voor bedrijven kan het interessant om groen aan te leggen op daken waarmee regenwater wordt opgevangen en efficient afgevoerd. De gemeente Almelo steunt dit soort initiatieven door subsidies te geven voor de aanleg van groene daken. Een groen dak aanleggen is soms ook mogelijk op een carport, garage of schuur.

Droogte
Een ander resultaat van de klimaatverandering is dat er ook langere periodes van soms extreme droogte zijn. Hierdoor is het belangrijk om, naast te zorgen voor een goede afwatering, er ook opslag van regenwater mogelijk is. Op die manier kan het water worden ingezet wanneer het hard nodig is, in een periode van aanhoudende droogte. Verschillende gemeenten werken daarom al aan een manier om regenwater ondergronds op te slaan.

Jaargang: 6 • Nr 234• Wk 03

Almelose toervereniging presenteert clubkleding

ALMELO - In Almelo wemelt het binnenkort van de gele truidragers op de fiets. Niet die van de Tour de France, maar van eigen bodem. De Almelose Toervereniging Ruiten Drie rijdt vanaf dit jaar namelijk in geheel vernieuwde clubkleding. De Almelose wielrenners en mountainbikers presenteerden het nieuwe tenue afgelopen week bij de nieuwjaarsreceptie in café-restaurant Nielz, één van de nieuwe sponsoren.

"Natuurlijk ben ik heel erg blij met onze nieuwe kleding" zegt voorzitter Edwin Muller trots. "De shirts en broeken zijn gemaakt van het nieuwste materiaal, het is licht en zit perfect. In deze kleding willen we graag gezien worden. En dat gaat lukken ook in deze gele kleur. Dat maakt ons zichtbaarder en dat is goed voor de club, voor onze kledingsponsoren en is ook nog eens veiliger. Drie vliegen in één klap dus."


Almelose bedrijven
Op de nieuwjaarsreceptie presenteerde de toervereniging hun nieuwe kleding voor het eerst aan de buitenwereld. De leden en de sponsoren toostten op een gezond en sportief 2019. Muller vervolgt, "We vonden het belangrijk om deze avond onze nieuwe en bestaande sponsoren in het zonnetje te zetten. Dankzij hen fietsen we straks weer gesoigneerd door de regio. Het zijn allemaal bedrijven uit de buurt waar we mee samenwerken. Daar zijn we erg blij mee en dat dragen we graag uit."


Dames en heren
Ruiten Drie is voor racefietsers en mountainbikers die sportief en gezellig willen fietsen. De vereniging biedt aan dames en heren verschillende trainingen en activiteiten aan die zijn afgestemd op ieders niveau en ambitie. Niet-leden kunnen vrijblijvend een keer meefietsen met een mountainbike- of racefietstraining. Neem voor meer informatie contact op via de website van Ruiten Drie: www.ruitendrie.nl.

Veelbelovende kunst in Kunsthal Hof 88

ALMELO - Van 20 januari t/m 17 maart 2019 is in de Kunsthal Hof 88 de tentoonstelling van recent afgestudeerde kunstenaars aan AKI/ArtEZ Enschede. Karin Hansmann, Eline van Hove, Hannah Joka, Thee Omri, Jessie von Piekartz en Marlijn van Zadelhoff tonen hun werk. De opening is zondag 20 januari om 15.00 uur door Ineke Pezie, kunstenaar, Kunsthal Hof 88.

De kunstcommissie Kunsthal Hof 88 bezocht de examenexpositie 2018 van 45 eindexamenkandidaten aan AKI/ArtEZ.Enschede. Daaruit heeft ze uiteindelijk zes studenten uitgenodigd hun werk in de Kunsthal te komen exposeren. De kunstcommissie hoopt dat zij erin is geslaagd een interessante tentoonstelling te hebben samengesteld die velen aanspreekt.

Kunstenaars
Intrigerend is het werk van Karin Hansmann. In haar moderne, figuratieve grote doeken zien we vaak dezelfde elementen opduiken. Heerlijk is het gemakkelijk toegankelijke werk van Eline van Hove te aanschouwen. Schoonheid en vertedering vinden we in de met haar kroontjespen vastgelegde taferelen. Verwondering treedt op bij het aanschouwen van de foto's van Hannah Joka. We zijn gewend naar grote gehelen te kijken. Maar in haar beelden zien we kleine geïsoleerde elementen. De Duitse Thee Omri zijn werk is geconfronteerd met vlekken, lijnen en kleuren is het zoeken naar de afbeeldingen die vanuit de achtergrond opduiken. Zo krijgt Jessie von Piekartz met de postbusjes van de flat waarin zij zelf woont, de bewoners in beweging. En Marlijn van Zadelhoff toont schoonheid met een 'wandvullend' glassculptuur.

Informatie
De openingstijden zijn elke middag van 13.30 tot 17.00 uur en op maandag is Hof88 gesloten. De toegang is tot de tentoonstelling is gratis.

Column

Een slim vergis

Wat zeent de overheden wier slap. De ene gemeente dut zús, de aandere gemeente dut zó, de regering neamp gin krachtige moatregels, krieg iej now wal of nit ofgebakende wieken of zones woer de leu nit mangt sketen of…?

Gelukkig dachen ze doar in Riessen aans oawer. Gin genöal: ginnen spetter veurwoark en gin geplear. En gin veurwoarkopslag. Zwoare straffen.

Éne stichting moch nog een veurwoark verzorgen. De Stichting Historisch Oarfgood Riessen (de SHOR) kreeg het verzeuk um een historisch veurwoark op 'n Skeeld te hoolden, zo as vroger ook het geval was as de springmeaster het knalwoark vuur zinne rekkening nöm. Alle Riessenders nömmen zich vuur um niks te missen van dat evenemeant.

De Stichting nöm contact op met leu dee de springmeaster ekeand harren. De keals beloafden dat ze d'r een mooi spil van zollen maken. De SHOR zorgden vuur genog propaganda, hele artikelen in de Riessense kreantjes. De springmeasters gungen gangs in het deepste geheim. Vanof het stadhoes zol een prachtig veurwoark de loch ingoan, vanaf het plein doarvuur kree'j ne indrukwekkende plearderieje en op 30 december wör in de stilte van de nach zoonder kiekvolk het hele spil installeerd, met völle digitale toopassingen, Riessen kreeg wier een prachtig pakket in 'n skoeterd.

Affijn, um kot te goan, doar gung iets mis… Nen huiveringwekkenden plear - woer tot in Amsterdam de seismografische instrumeanten nog gewag van maakten, een atoomachtige löchte woer de nachbrakers oet Hoalten nog duur wörden verbleend - de wakker geschrukken Eantersen leupen tastend langs de muren van de sloapkamers – en dát was dát…Riessen was Riessen nit mear…

De scha was anmoarkelijk: het hele stadhoes was hen waterdösken. Niks van oawer. De Skeeldkoarke was mirakels espoard. De dree pielers met de Riessense geschiedenis waren as heanige V-2's in het nachtelijk umspansel lanseerd en oarns achter Goor nog as kometen woar enömmen. 'n Waterval annex fontein was verwörren tot nen krater, de schieven waren terechte ekömmen biej de Reggebrugge in Nötter.

Mangs hef iets slims ook iets goods. D'r zeent now plannen um het gemeentehoes van1903 wier op te bouwen, en ook hotel De Krone, met de umliggende percelen.

Tja, De keals van de SHOR wörren arresteerd. Vuurlopige hechtenis, hangende het onderszoek. Slofstra, de Tute, de Kroaje, 't hele spil. De commissaris vreug an Slofstra: "Woer zi'j van…?"

Geldwolven en premiere Buitenspel

ALMELO - Omdat het de vorige keer zo snel uitverkocht was doen ze deze geweldige avond nog eens dunnetjes over op zaterdag 26 januari.

"Buitenspel" is een kleurrijke en droomachtige film geworden, en Kramer zette niet alleen zijn thuisstad in, maar schakelde ook de hulp in van zijn muzikale vrienden, De Geldwolven (Luc Hudepohl en Ruben Nosaehi).


De geldwolven
Ook zij presenteren met trots hier hun debuut. De EP is een "coming of age story", dus ook voor De Geldwolven is Almelo de perfecte setting om hun nieuwe muziek te presenteren. Tevens schreven ze de muziek voor Buitenspel en schittert het duo in de film.


Onvergetelijke avond
De avond wordt een ervaring waarin het publiek wordt ondergedompeld in de sfeer en het decor van Buitenspel en de Geldwolven hun groeipijn zullen bezingen.


Reserveren
Reserveer voor €5,- je ticket op www.pacoplumtrek.nl. De avond start om 20.30 uur bij Podium Paco Plumtrek.

Expositie 'Post uit de vergetelheid'

ALMELO - Op vrijdag 25 januari om 16.00 uur opent in Stadsmuseum Almelo de nieuwe expositie 'Post uit de vergetelheid'.

De Lotty Veffer Foundation realiseerde in 2015 de reizende expositie "Waarom schrijf je me niet". Het verhaal over de vervolging van Joden, Sinti, Roma en tegenstanders van de nazi's in de aanloop en tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt verteld aan de hand van brieven, briefkaarten, dagboekfragmenten, foto's en filmpjes.

Bewaard gebleven
Dat er nog steeds brieven en dergelijke uit de Tweede Wereldoorlog bewaard zijn gebleven, zorgt ervoor dat er, ondanks dat er steeds minder overlevenden van de Tweede Wereldoorlog zijn, het verhaal nog steeds verteld kan worden. Welke betekenis hebben deze verhalen nu nog?

Opening
De opening zal op 25 januari om 16.00 uur door burgemeester Gerritsen verricht worden. Tijdens de opening zullen enkele brieven uit de familie van Louk Mendels voorgelezen worden. De expositie is van 26 januari tot en met 17 maart te zien in Stadsmuseum Almelo aan de Prinsenstraat 13.

Maandag 21 jan. 10:00 uur

Word nit zat van 't leawn,
a'j nog tied van leawn zat hebt.

De aangename voordelen van TONZON vloerisolatie

Foto: Ton Willemsen

ENSCHEDE - In Nederland staan miljoenen cv-ketels die vroeg of laat vervangen moeten worden. Het is nog onzeker hoe je straks je huis kunt/moet verwarmen en hoe je warm tapwater krijgt. Duidelijk is wel dat in de toekomst de alternatieven steeds beter en goedkoper zullen worden. Het is daarom maar te hopen dat uw huidige ketel nog een flinke tijd meekan. Gelukkig hebt u dat deels in eigen hand. Wanneer u de ketel nu minder gebruikt, zal hij langer meegaan.

TONZON vloerisolatie is de meest aangewezen manier om de levensduur van je CV-ketel te verlengen. Het verkort het feitelijke stookseizoen en vermindert het aantal dagelijkse branduren. Dat komt omdat de unieke Thermoskussens als enige isolatiemateriaal het warmteverlies naar de kruipruimte vrijwel volledig blokkeren. Omdat daarbij de vloer ook warmer is, ontstaat de behoefte aan extra warmte pas bij een lagere buitentemperatuur. Het aantal dagen per stookseizoen dat de ketel aangaat, wordt dus minder. Daar komt bij dat op de dagen dat de ketel wel aangaat, hij minder lang hoeft te branden om de gewenste binnentemperatuur te bereiken. Uw ketel gaat langer mee en tegen de tijd dat hij wel vervangen moet worden, kunt u profiteren van de laatste ontwikkelingen en technieken.


Perfecte isolatie
Naast alleen vloeren kunnen ook zolders en buitenmuren perfect geïsoleerd worden met TONZON-isolatie. Een koude buitenmuur kan met een voorzetwand, voorzien van Thermosheets, van binnenuit worden geïsoleerd. Daarbij kun je met minder ruimteverlies meer isolatiewaarde maken. Zo kun je een oude steensmuur nog beter laten isoleren dan een spouwmuur in de nieuwbouw.


Extra rendement
Een ander veel voorkomend euvel is dat radiatoren hun warmte onbelemmerd uitstralen naar de buitenmuur. Om dit verlies te elimineren heeft TONZON een slimme en doelmatige oplossing bedacht: HR-radiatorfolie. Deze wordt direct op de achterkant van de radiator zélf aangebracht, de meest efficiënte plek. Voor extra rendement worden de CV-buizen omwikkeld met de door TONZON ontwikkelde Bandagefolie. Al met al betekent isoleren met TONZON minder stoken en dus een langere levensuur van uw cv-ketel. En dat is mooi verdiend! Kijk op: www.tonzon.nl

De Eddy Zoëy Band neemt u mee op reis

ALMELO – Zaterdag 19 januari om 20.15 uur komt de Eddy Zoëy Band naar Theater Hof 88 met de voorstelling 'Van Boudewijn de Groot tot Lil' Kleine. In 'Van Boudewijn de Groot tot Lil' Kleine' neemt Eddy Zoëy je mee op reis door de Nederlandstalige popgeschiedenis.

Eddy Zoëy en zijn formidabele band laten alle iconische liedjes horen, die inhoudelijk stáán, voor exact die tijd. Een avond van jeugdsentiment en -op z'n minst- mee-neuriën, want 'Van Boudewijn de Groot tot Lil' Kleine', is één groot feest van herkenning!

Gepassioneerd
Eddy vertelt gepassioneerd. De Nederlandse taal in de popmuziek, er is veel over te doen; sommigen háten het, anderen wíllen niet anders. De reden? Muziek in je moerstaal komt harder binnen en dat kan enorm confronterend zijn. Wanneer een lied in 't Nederlands wordt gezongen, kún je niet om de inhoud heen.

Een béétje van alles
Van de keurige jaren 50 ('Ik hou van jou, blijf je trouw'), naar 't rock-'n-roll van de jaren 60 ('Kom van dat dak af'), van de politiek verantwoorde jaren 70 ('Meneer de President'), naar het Nederpop in de jaren 80 ('Is dit alles'), van het niks-aan-de-hand in de jaren 90 ('Het is een nacht') naar 'n eigenwijs decennium van deze eeuw ('Watskeburt') door naar het nú van 'Drank & Drugs'. Niet alleen onze muziek verandert, maar net zo duidelijk ook de thema's én ons taalgebruik.

Nederlandse supermix
Laat je meenemen op een prácht-trip door de tijd van het Nederlandstalige lied met onder andere: Doe Maar, Frank Boeijen Groep, Bløf, André Hazes, Guus Meeuwis, Ramses Shaffy, The Scene, De Jeugd Van Tegenwoordig, Van Dik Hout, Boudewijn de Groot, Peter Koelewijn, Ronnie Flex; álles komt voorbij in deze supermix van het beste wat Nederland te bieden heeft gehad én nog te bieden heeft!

Informatie
Kaarten kosten €20,00 (65+/biebpas/CJP € 18,00) en kunnen gereserveerd worden via de website www.hof88.nl, per mail info@hof88.nl en telefonisch via het telefoonnummer (0546) 850264. De kassa is open van woensdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en vanaf één uur voor de voorstellingen.

Fred van Leer

ALMELO - Kom op dinsdag 22 januari van 20.00 tot 23.00 uur langs in Theaterhotel Almelo om Fred van Leer in actie te zien.

Op dit moment de bekendste stylist van de Nederlandse televisie. Fred van Leer is vanaf het voorjaar van 2018 te zien op TLC met zijn eigen programma. En brengt dit voorjaar een eigen boek uit, met de titel 'Leer van Fred'. Leren van Fred deden duizenden enthousiaste vrouwen tijdens zijn workshops op onder andere het LINDA.festival en Share a Perfect Day. En dat inspireerde Fred van Leer om het theater in te gaan. Leer van Fred Live is echt een avond voor vouwen. 'Leer van Fred Live' wordt een hilarische avond uit voor de nieuwsgierige vrouw die the do's and dont's wil weten qua kleding, die tips en tricks wil horen of haar eigen verhaal wil vertellen. Want Fred luistert en adviseert. Tickets voor de eerste rang kosten €25,- en voor de tweede rang €20,-.

Firma MES

ALMELO - Vrijdag 18 januari presenteert Hof88 de show Rishi van Firma MES. Aanvangvoor de show is om 20.15 uur en tickets kosten €17,50.

Een live-reconstructie geïnspireerd op de noodlottige gebeurtenis op station Hollands Spoor. Op 24 november 2012 werd de Surinaams-Hindoestaanse Rishi Chandrikasing op perron vier van station Den Haag Hollands Spoor doodgeschoten door een politieagent. Hij was zeventien jaar en bleek ongewapend. Schrijver Kees Roorda liet zich inspireren door getuigenverslagen en politieverhoren en schreef een tekst waarin zesentwintig betrokkenen terugblikken op deze dramatische gebeurtenis. Theatergroep Firma MES geeft al deze mensen, elk met een eigen waarheid en perspectief, een stem.

Dutch Eagles

ALMELO - The Dutch Eagles spelen op donderdag 24 januari van 20.00 tot 23.00 uur in Theaterhotel Almelo. Tickets voor de eerste rang kosten €26,- en voor de tweede rang €21,-.

Ruim 40 jaar na dato staat de authentieke muziek van de Eagles en hun tijdgenoten nog altijd recht overeind. Laat u meeslepen in een avond met superieure songs, meesterlijke samenzang en virtuoze muzikaliteit door de beste live band van Nederland. Grote hits, minder bekende pareltjes en bijzondere verrassingen, exact klinkend zoals u gewend bent en springlevend gebracht.

FC Twente - Jong FC Utrecht

ENSCHEDE - Vrijdag speelt FC Twente de eerste thuiswedstrijd van de tweede seizoenshelft, thuis tegen Jong FC Utrecht. Het duel in De Grolsch Veste begint om 20.00 uur.

FC Twente schreef afgelopen weekend drie punten bij en steeg daarmee naar de tweede plek in de competitie. Een fraaie treffer van Wout Brama bracht FC Twente zondagmiddag in de competitiewedstrijd tegen MVV Maastricht in een fijne uitgangspositie: 0-2 op slag van rust. FC Twente handhaafde de 0-2 stand en trok daarmee de winst over de eindstreep. Afgelopen speelronde heeft Jong FC Utrecht met 3-1 verloren van Jong AZ. De beloftenploeg van de eredivisionist kwam aanvankelijk op voorsprong, maar gaf de voorsprong in de tweede helft uit handen. Het team uit Utrecht bezet momenteel een 18e plek in de competitie. Wil jij erbij zijn tegen Jong FC Utrecht? Kaarten zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50.

Onthulling vijftiende muurgedicht

ALMELO - Afgelopen woensdag 16 januari heeft de officiële onthulling plaatsgevonden van het gedicht 'Drijvende letters van vermicelli' van de dichter Maarten van den Elzen. Het is het vijftiende muurgedicht in de binnenstad van Almelo en is aangebracht op een muur van Woningstichting Sint Joseph op de hoek de Werf en Aletta Jacobsstraat.

Maarten van den Elzen is uitgever en dichter. Hij was vijf jaar stadsdichter van Uden en publiceerde tot nog toe elf bundels. Tien van zijn gedichten zijn op muziek gezet en 25 zijn vertaald in het Engels. Het gedicht 'Drijvende letters van vermicelli' komt uit zijn in 2014 verschenen bundel, getiteld 'Een Wak in de Werkelijkheid'. Het gedicht is aangebracht door kunstschilder / decorateur Freddy Hoevers.

Onthulling
Dichter Maarten van den Elzen is zelf ook bij de onthulling aanwezig geweest en na afloop hebben mensen de gelegenheid gehad om zijn dichtbundels in te zien.

Aftrap Soccer Camps 2019 in het Polman Stadion in Almelo

ALMELO - De aftrap van Heracles Soccer Camps 2019 vindt in de voorjaarsvakantie plaats in het Polman Stadion. Met de Voetbal- en Keepersdag op maandag 18 februari wordt toegeleefd naar een nieuw jaar vol Soccer Camps, Voetbaldagen en Keeperskampen.

In de maanden juli en augustus zijn er Heracles Soccer Camps in Almelo, Wierden en Borne. Bij amateurverenigingen Oranje Nassau, Juventa '12 en RKSV NEO Borne kan de jeugd drie dagen lang trainen als echte Heraclied. Ook in het Polman Stadion zelf wordt een Soccer Camp georganiseerd. Deelnemers die zich voor 1 februari voor een van deze Soccer Camps aanmelden, krijgen daarbij twee kaarten voor een wedstrijd van Heracles Almelo cadeau.


Voetbaldagen
Bij Excelsior'31 in Rijssen, Luctor et Emergo in Almelo en Vroomshoopse Boys in Vroomshoop vinden in april en mei Voetbaldagen plaats. Deze zijn, net als de echte Soccer Camps, geschikt alle jongens en meisjes in de leeftijdscategorie 6 tot en met 15 jaar. Op www.heracles.nl/soccercamps staat alle informatie en is het mogelijk om aan te melden.

Heraclieden bezoeken PLUS supermarkten in de regio

ALMELO - Spelers van Heracles Almelo hebben afgelopen week een reeks bezoeken aan PLUS supermarkten in de regio afgetrapt. Janis Blaswich en Yoëll van Nieff waren te gast bij PLUS Schuldink in Almelo. De Heraclieden deelden handtekeningen uit, gingen met supporters op de foto en namen het tegen jong en oud op met een potje tafelvoetbal.

Deze en ook volgende week zijn spelers van Heracles Almelo te vinden bij PLUS supermarkten in de regio. Op de clubwebsite www.heracles.nl maakt Heracles Almelo bekend welke spelers wanneer in welke supermarkt langskomen. De komst van de spelers maakt onderdeel uit van de gezamenlijke campagne van PLUS en Heracles Almelo. Bij tien PLUS supermarkten uit de regio Oost kunnen klanten sparen voor 40% korting op een halve seizoenkaart of 25% korting op fanartikelen van Heracles Almelo.


Neem het op tegen
eSpeler Bryan Hessing

Niet alleen de spelers van het eerste elftal, ook eSpeler Bryan Hessing komt naar enkele filialen van PLUS. Jeugd kan het daar tegen de professional opnemen met een potje FIFA19. Op woensdag 16 januari is hij bij PLUS Brughuis (14.00– 16.00 uur) en PLUS Van Limbeek (18.00 – 20.00 uur) in Almelo. Op donderdag 17 januari (15.00 – 17.00 uur) bij PLUS Blankhorst in Markelo en op vrijdag 18 januari (15.00 – 17.00 uur) bij PLUS Ivo en Niké Pleijhuis in Tubbergen. Op www.heracles.nl staan actuele data en tijden en volgen er meer.

Plantenasiel in De Hagedoorn

ALMELO - De zieltogende vingerplant, de verschrompelde lidcactus, de uit fatsoen gegroeide sanseveria, de begonia die in de weg staat. Heel veel van deze kamerplanten belanden in de groene afvalbak. Jammer en niet nodig, vinden het centrum voor zelfregie Mensdoormens en het Leger des Heils. Zij beginnen samen in De Hagedoorn aan de Wilgenstraat met een plantenasiel voor al het huiskamergroen waar de een van af wil, en de ander misschien een mooi plekje voor heeft.

De eerste bakken en dozen vol kamerplanten van sympathisanten zijn gearriveerd in De Hagedoorn. Chantal Soepboer van Mensdoormens en Marjolein Heijboer van het Leger des heils bekommeren zich er graag over. Ze krijgen een plekje op de brede vensterbanken in de voormalige basisschool, waar ze verwend worden met nieuwe, voedselrijke grond, water en pocon, om uit te groeien tot blakende, gezonde, glanzende kamerplanten die over een tijd tegen een klein prijsje verkocht kunnen worden.

Aanvulling op activiteiten
Voor Mensdoormens en het Leger des Heils is het nieuwe plantenasiel een prachtige aanvulling op hun eigen activiteiten. Chantal: 'Het mes snijdt aan veel kanten. Het verzorgen en weer oplappen van planten is een mooie activiteit voor deelnemers van Mensdoormens en het Leger des Heils.'

Geen verdienmodel
Beide initiatiefnemers zien het plantenasiel niet als een verdienmodel. Een naam voor het Plantenasiel is er nog niet, Chantal en collega Marjolein maken daar een prijsvraag van. De winnaar krijgt een cadeaubon voor de Intratuin. Suggesties voor een leuke naam kunnen worden ingediend bij: info@mensdoormens.nl en marjolein.heijboer@legerdesheils.nl.

Inleveren
Heeft u al dan niet zieltogende kamerplanten over, lever ze dan in bij De Hagendoorn. Dat kan tijdens de openingsuren van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 tot 16.00 uur. Mocht er niemand aanwezig zijn bij het Leger des Heils of Mensdoormens mogen de planten in De Hagedoorn voor de deur van Mensdoormens of het Leger worden gezet.

Arie & Silvester

ALMELO - Arie & Silvester spelen met Wie?! op woensdag 23 januari van 20.00 tot 23.00 uur in Theaterhotel Almelo.

De mannen die jaren werden gevreesd door het gegoede cabaret zijn terug van weggeweest. Wie? Arie en Silvester! In deze 'BEST OF'-show komen Arie en Silvester nog eenmaal terug. Alle onvergetelijke acts worden afgestoft, voorzien van een nieuwe jas en keihard door je strot geduwd! De twee heren gaan als vanouds te keer. 'Inhoud' wordt vakkundig platgestampt, 'theaterwetten' worden met vuile voeten getreden en 'nuance' wordt keihard de grond in getrapt. Alsof het nooit anders is geweest. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Tickets voor de eerste rang kosten €25,- en voor de tweede rang €20,-.

Muziek en Sfeer: Barok met Bach en Händel!

ALMELO - Zondagmiddag 20 januari kunt u weer komen genieten van de muzikale klanken tijdens de uitvoering in de serie Muziek en Sfeer in de St. Georgiusbasiliek aan de Boddenstraat te Almelo.

Het programma bevat werken van twee mastodonten uit de periode van de Barok, te weten Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel. Mezzosopraan Valeria Boermistrova zingt verschillende werken van Händel en organist Henk Linker speelt werken van Bach zowel op het hoofd- en transeptorgel alsook op spinet. Aanvang van de uitvoering is om 15.30 uur en u kunt na de uitvoeing een vrijwillige bijdrage achter laten bij het verlaten van de kerk. Kijk voor meer informatie op www.orgel-mezzo.nl.

CRW lezing: Frederike Upmeijer

WIERDEN - Kom op 23 januari om 20.00 uur langs bij het Ontmoetingscentrum Gereformeerde Kerk Wierden voor de CRW lezing van Kunsthistorica Frederike Upmeijer.

Vanaf het jaar 1000 wordt Santiago de Compostela een belangrijk doel voor gelovigen. Langs de routes, die heel Europa doorkruisen ontstaat kunst die voor de vele nationaliteiten herkenbaar én leesbaar was. Het uiteindelijke doel, aflaat en vergeving, was de pelgrimskerk in Santiago. De entreeprijs voor deze lezing is €7,50.

Heracles tegen Ajax in uitverkocht stadion

ALMELO - De wedstrijd is pas over drie weken, maar voor Heracles Almelo – Ajax is geen wedstrijdkaart meer te krijgen. Het duel in het Polman Stadion is sinds afgelopen maandag uitverkocht.

Wie toch de wedstrijd tegen Ajax wil bezoeken heeft daarvoor nog een kans. Heracles Almelo heeft de allerlaatste plekken gereserveerd voor nieuwe halve seizoenkaarthouders. Een halve seizoenkaart van Heracles Almelo is al verkrijgbaar vanaf €88,-. Met nog negen thuiswedstrijden te gaan in de tweede helft van de competitie is dat nog geen tien euro per wedstrijd. Voor jeugd en zestigplussers zijn halve seizoenkaarten nog scherper geprijsd. Vanaf €64,- zitten zij de rest van het seizoen op hun eigen plek in het Polman Stadion, slechts zo'n zeven euro per wedstrijd. Op www.heracles.nl/actie staat alle informatie over het aanschaffen van een halve seizoenkaart.

Game, Eet & Match van De Klup in de race voor landelijke FNO bokaal

ALMELO - Game, Eet & Match (GEM), het seniorenprogramma van stichting de Klup Twente voor meer bewegen en minder eenzaamheid, is in de race voor de landelijke FNO Veerkracht bokaal. Het project hoort tot de laatste vijf kanshebbers. Aan de prijs van het landelijke Fonds Nuts Ohra is een geldbedrag van €10.000,- verbonden. De Veerkrachtbokaal wordt dinsdag 22 januari uitgereikt tijdens de landelijke conferentie Meer Veerkracht, Langer Thuis in Amersfoort.

De Klup Twente heeft met fikse financiële steun van het FNO Game, Eet & Match kunnen ontwikkelen en aanbieden in 2018. GEM is een combinatie van een klein uurtje gamenastiek (een kruising van gamen en gymnastieken) gevolgd door een driegangen verrassingslunch voor senioren uit Almelo, Tubbergen, Twenterand en Borne in het gamecentrum FUN-IE-FIT van De Klup. De deelnemers waren gemiddeld ouder dan 80 jaar en werden voor iedere aflevering van huis opgehaald en weer thuisgebracht.

Doorslaand succes
Het project Game, Eet & Match was – mede dankzij de hulp bij de werving door thuiszorgorganisaties en welzijnsinstellingen - een doorslaand succes met 65 tot 70 deelnemers in de maand. Er waren redelijk vitale ouderen bij, maar vooral veel senioren met fikse fysieke beperkingen en zelfs een flink aantal mensen die rolstoel gebonden waren. Door de inzet van games, kon iedereen meedoen aan het bowlen, tennissen, skiën, raften, doodlejumpen en dansen.

Teleurstelling
Omdat de FNO bijdrage voor Game, Eet & Match eind december 2018 was opgesoupeerd, moet er eerst nieuwe financiering gevonden worden voor het aanbod van De Klup Twente. Tot grote teleurstelling van de deelnemers, die heel graag willen blijven gamen. De Klup Twente zelf heeft besloten in ieder geval 1 keer per maand Game, Eet & Match aan te blijven bieden aan deelnemers die in de gelegenheid zijn om zelf naar het FUN-IE-FIT te komen. Daarnaast is ze drukdoende om geld te vinden voor de ouderen uit Tubbergen, Twenterand, Wierden en Borne die afhankelijk zijn van (aangepast) vervoer, maar dolgraag naar GEM willen.

Nominatie
Met de nominatie voor de prijs is De Klup Twente in haar nopjes. Mocht ze de prijs in de wacht slepen, dan staat de bestemming van de €10.000,- al vast. Daarmee gaat De Klup Twente een tweede GEM groep een doorstart laten maken.

Open dag bij OT&L

RIJSSEN - Op vrijdag 25 januari van 15.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag 26 januari van 10.00 uur tot 14.00 uur is het weer zover! OT&L opent haar deuren aan de Morsweg 24 te Rijssen. U kunt dan informatie inwinnen over de opleidingen in de Transport en Logistiek. Voor toekomstige chauffeurs of logistiek medewerkers is er van alles te beleven. De Open dag is in samenwerking met het ROC van Twente.

Tijdens deze Open dag kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen bij het opleidingscentrum van OT&L. Bij OT&L hoeven de leerlingen niet op zoek te gaan naar een leerwerkplek, die wordt voor hen geregeld bij een van de aangesloten transportbedrijven! Na behalen van het diploma zijn de leerlingen verzekerd van een baan bij een van de aangesloten OT&L lid bedrijven.

Groeiende vraag
Door de groeiende economie is de vraag naar chauffeurs en logistiek medewerkers groot. Daarom is het initiatief genomen door een groot aantal (transport)bedrijven in Rijssen-Holten dit opleidingscentrum op te zetten. Inmiddels zijn we al in het 4e jaar en blijkt de opleiding een groot succes. Kijk voor meer informatie op otenl.nl.

Techniek leer je bij REMO!

RIJSSEN - Marjolein Lensink heeft bewust voor de techniek gekozen. 'Ik vond het altijd al leuk om dingen uit elkaar te halen', Ze volgt de opleiding Elektrotechniek bij REMO West-Twente. Een praktijkgerichte opleiding waar je ook nog eens drie dagen aan het werk gaat. Marjolein doet dit bij Installatiebedrijf G. van Dam in Rijssen.

Het is voor een bedrijf van groot belang dat er goed opgeleide vakmensen aan het werk zijn. Vanuit die behoefte is REMO ontstaan. REMO leidt op in de beroepen installatietechniek, elektrotechniek, mechatronica, of metaal. (BBL-niveau 2,3 of 4). REMO werkt samen met het ROC van Twente en het bedrijfsleven. De vraag naar techniek vanuit het bedrijfsleven is groot, kortom volop werkgelegenheid! Ook Marjolein heeft de keuze gemaakt om de techniek in te gaan. Het leuke aan de techniek vindt ze dat ze het ook weer kan toepassen in de praktijk thuis. 'Ik vond het altijd al leuk om dingen uit elkaar te halen, nu heb ik er ook nog wat aan!' Afgelopen zomer heeft Marjolein samen met haar vader een tuinhuisje gebouwd. Samen hebben ze ook zelf alle elektra aangelegd, dat is toch super leuk!

Aan de slag
Marjolein is nu aan het werk bij G. van Dam, een installatiebedrijf dat voor de elektra-, en loodgieterswerk zorgt bij grote bouwprojecten door heel Nederland. Voor Marjolein startte bij REMO had ze er al een half jaar stage gelopen. Zo kon ze goed ontdekken of ze dat echt leuk vond; ja dus! Ze vindt het erg gezellig om in een team te werken. Het leuke aan de opleiding bij REMO is volgens Marjolein dat alles wat ze leert gelijk de volgende dag weer kan worden toegepast in het bedrijfsleven. In de toekomst wil ze graag de bouw op. Bij de bouwprojecten is er een goede mentaliteit en heerst er een leuke sfeer!

Maak kennis
Benieuwd hoe het praktijkcentrum van REMO er uit ziet? Kom dan naar de open dagen op vrijdag 25 van 15:00 t/m 20:00 uur en zaterdag 26 januari van 10:00 t/m 14:00 uur aan de Reggesingel 50 te Rijssen!

Foto: Marjolein is bezig met het bedienen van verlichting op een 'domotica woning' van REMO

11 / 16

Comfortabel genieten met een Citroën van Bennie Wilmink

ALMELO - Autobedrijf Bennie Wilmink biedt momenteel nog steeds mooie kortingen op een uitgebreide selectie Citroëns. Uw voordeel loopt op tot maximaal 2.000 euro, afhankelijk van het gekozen model.

Op de Citroën C1 pakt u al een voordeel van 1.350 euro; hiermee is de compacte C1 Live editie al leverbaar vanaf 10.260 euro. De C1 Feel editie kost dan 11.740 euro en de C1 Shine staat klaar voor 13.140 euro. Wanneer u kiest voor een praktische private lease profiteert u van een mooi laag maandbedrag: 194 euro per maand.


C3
Natuurlijk is ook de Citroën C3 ruim op voorraad in meerdere uitvoeringen. Hier loopt het voordeel op tot 1.750 euro. De scherpst geprijsde C3 is de C3 Life: 14.040 euro. De C3 Feel kost dan 16.700 euro en de C3 Shine 18.500 euro. Deze is standaard voorzien van mooie opties zoals het uitgebreide Citroën Connect Box systeem met radio en een 7 inch touchscreen.


C4
De Citroën C4 Cactus was het afgelopen jaar al een succesvol model; nu extra aantrekkelijk met 2.000 euro besparing. Zo staat de C4 Cactus Live klaar voor 19.990 euro, oplopend tot de C4 Cactus Shine die voor 23.990 euro te koop staat. De ruime C4 Spacetourer is als Live editie verkrijgbaar voor 28.190 en de Spacetourer Shine voor 33.540 euro.


Maak een proefrit
Kom langs bij autobedrijf Bennie Wilmink voor een vrijblijvende proefrit of meer informatie over bijvoorbeeld lease-mogelijkheden. Kom langs aan de Twentelaan 21 in Almelo of kijk op: www.benniewilmink.nl/citroen.

Kia in 2018 voor het eerst in top 5 best verkochte auto's

HENGELO - Kia heeft een geweldig jaar achter de rug; het merk staat nu voor het eerst in de top vijf van best verkochte auto's van Nederland.

Kia stond in 2017 nog op de zevende plaats in deze ranglijst. In totaal werden 26.412 nieuwe Kia's verkocht, tegenover 23.281 in 2017. Goed voor een marktaandeel van 5,9 procent. Het succes is mede te danken aan de Kia Niro Hybrid, al twee jaar het best verkopende hybride-model van Nederland. Kia verkocht in ons land al meer dan 10.000 stuks van deze crossover, met inmiddels ruim 3.000 reserveringen voor de nieuwe, volledig elektrische e-Niro. Dankzij de lage 4 procent bijtelling blijft deze ook in 2019 erg aantrekkelijk voor zowel particulier als zakelijk rijders. Ook andere modellen hadden veel succes; zo is de Kia Picanto de populairste auto in het A-segment; overtuigend met een ruim interieur en innovatieve uitrusting. De nieuwe Kia Ceed scoorde hoge ogen als finalist van 'Car of the Year'.


Servicegericht
Kia heeft een relatief jonge geschiedenis op de Nederlandse markt; het merk is hier nu 25 jaar verkrijgbaar. Dat Kia dan ook dit soort records mag vestigen is voor een groot deel te danken aan de uitstekende service bij dealers zoals Van Mossel Kia. Dit bedrijf won afgelopen december al Kia's eigen Platinum Platinum Prestige Delaer Award gewonnen.


Kom langs
Kom langs bij één van de vestigingen van Van Mossel Kia, onder meer in Hengelo aan de Holtersweg 30. Kijk voor meer informatie ook op: www.kia-vanmossel.nl

Scherpe prijzen op voorradige Nissan-modellen

HENGELO - Wie 2019 wil beginnen met een mooie nieuwe Nissan kan bij Autobedrijf Lesscher in Hengelo profiteren van enkele zeer aantrekkelijke kortingen op diverse modellen.

Autobedrijf Lesscher kijkt terug op een geslaagd 2018; zij mochten weer veel klanten adviseren over de aanschaf van een nieuwe auto, een occasion of voor advies over private- en zakelijke lease. Als klant profiteert u van een grote ervaring en servicegerichtheid, tegen scherpe prijzen.


Kortingen
De kortingen zijn begin dit jaar al erg aantrekkelijk. Zo is de korting op de Nissan Micra al 1.350 euro. De Nissan Micra N-Way is hierdoor nu leverbaar vanaf 19.250 euro. U kunt ook kiezen voor Nissan All Inclusive, waarbij vier jaar onderhoud en 1 jaar extra garantie inbegrepen is, in combinatie met minimaal 5.000 euro financiering. Zo rijdt u al een Micra N-Way vanaf 114 euro per maand. Het totale voordeel loopt zo op tot 2.600 euro.


Qashqai
Bij de Nissan Qashqai is het standaardvoordeel al 3.000 euro. Zo rijdt u al een 2019 Nissan Qashqai 1.2 N-Connecta vanaf 28.550 euro. Op sommige diesel-modellen loopt het voordeel op tot een megakorting van maar liefst 5.000 euro. Zo is de 2019 Nissan Qashqai 1.5 N-Connecta met design pack leverbaar vanaf 31.950 euro. Wanneer u kiest voor Nissan All Inclusive met minimaal 5.000 euro financiering, rijdt u al een Qashqai vanaf 116 euro per maand.


Juke
Natuurlijk is de kortingsactie niet compleet zonder de vrolijke, veelzijdige Juke.De korting begint hier bij 3.000 euro, met tot 4.600 euro voordeel wanneer u kiest voor Nissan All Inclusive. De 2019 Nissan Juke 1.2 N-Connecta staat voor u klaar vanaf 22.950 euro of 114 euro per maand.


Kom langs
Maak vrijblijvend een proefrit met deze of andere scherp geprijsde modellen. Autobedrijf Lesscher is gevestigd aan de Zilverstraat 5 in Hengelo. Zij geven u ook een passend lease- of financieringsadvies. Kijk ook voor het actuele aanbod en meer informatie op: www.autolesscher.nl

Service ook in 2019 voorop bij Autobedrijf Zuithof

BORNERBROEK - Autobedrijf Zuithof staat ook in 2019 weer voor u klaar! Het bedrijf heeft bijna 60 jaar ervaring met de levering en service aan vele merken auto's. Bij een bezoek mag u dan ook altijd rekenen op een servicegericht team met veel vakmanschap.

Autobedrijf Zuithof is dé Subaru-dealer van Twente. Alles wat met Subaru te maken heeft treft u hier onder één dak: van de aankoop van uw nieuwe auto, het regulier onderhoud maar ook voor verzekering en lease-opties kunnen de medewerkers u van passend advies voorzien.


Schadeherstel en meer
Ook wanneer er onverhoopt toch iets mis gaat staat Autobedrijf Zuithof voor u klaar. Ook schadeherstel kunnen zij dankzij jaren lange ervaring snel en vakkundig afhandelen. Zij helpen u ook met het invullen van een schadeformulier, onderhouden contact met de schade-expert en verzekering en zorgen voor een leenauto. Dankzij regelmatige trainingen en gebruik van de nieuwste apparatuur kunnen zij uitstekende service leveren.


Autoverhuur
Nieuw in 2019 is de toevoeging van autoverhuur. Zo kunt u een 9-persoons Ford Transit Custom huren vanaf 89 euro per dag, 200 euro per weekend of 590 euro per week. Zo kunt u tegen gunstige tarieven een ruime auto huren voor bijvoorbeeld een mooie ski-vakantie of andere situatie waarbij uw eigen auto niet voldoende ruimte biedt.


Maak kennis
Autobedrijf Zuithof is gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek. Kijk voor meer informatie ook op: www.zuithof.nl

Fiat investeert in duurzame motoren

NIJVERDAL - Ook Fiat heeft tegenwoordig een elektrische auto in het assortiment, die helaas op dit moment nog niet in Nederland verkrijgbaar zijn. Het merk is al wel heel actief om ook de verbrandingsmotoren steeds efficiënter en groener te maken.

Dat betekent echter niet dat Fiat geen ervaring heeft met elektrisch rijden. Zo wordt er wel de Fiat 500e geproduceerd voor de Amerikaans markt en wel heel specifiek voor de staat Californië. Daar is in wetgeving vastgelegd dat autofabrikanten de uitstoot van voertuigen met een verbrandingsmotor moeten compenseren met elektrische voertuigen. Er zijn overigens wel aanwijzingen dat er een elektrische Fiat gaat komen.


Huidig aanbod
Tot Fiat ook hier een volledig elektrisch model op de markt brengt kunt u al wel kiezen voor diverse traditionele motoropties die bijzonder zuinig zijn én oog hebben voor het milieu. Zo is er bijvoorbeeld de Fiat 500 met TwinAir benzinemotor. Deze motoren hebben een kleinere cilinderinhoud, waardoor de CO2-emissie is verlaagd, maar de prestaties van de motor zijn behouden gebleven. Nog steeds is de Fiat 500 een lekker pittige auto. Niet verrassend bleek deze de afgelopen jaren een waar verkoopsucces, mede dankzij zijn lage verbruik en prestaties.


Maak kennis
Autobedrijf Aaltink laat u graag kennismaken met Fiat's uitgebreide gamma. Ook voor goed advies over bijvoorbeeld lease of financiering bent u aan het juiste adres. U bent van harte welkom voor een vrijblijvende proefrit aan de Marie Curiestraat 6 in Nijverdal. Kijk ook op: www.autoaaltink.nl

Riante korting op Mitsubishi

ALMELO - Mitsubishi begint 2019 goed met extra voordeel op diverse modellen. Bij autobedrijf Bennie Wilmink kunt u nu tijdelijk profiteren van extra kortingen op voorradige auto's.

Het voorraadvoordeel is op veel auto's van toepassing, dus het loont zeker om een kijkje te nemen op de website www.benniewilmink.nl/mitsubishi voor de actuele voorraad. Uw voorraadvoordeel begint bij veel auto's al bij de 1.000 euro. Zo rijdt u de Mitsubishi Space Star 1.0 Cool+ al vanaf 12.790 euro. Op de Eclipse Cross Pure is het voorraad-voordeel eveneens 1.000 euro, waardoor deze leverbaar is voor 28.990 euro. De Eclipse Cross First Edition is nog leverbaar met 2.000 euro voordeel voor 32.690 euro. De Mitsubishi ASX is eveneens scherp geprijsd, met een voordeel oplopend tot 2.000 euro. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Mitsubishi 1.6 Life voor 22.990 euro of de ASX 1.6 Connect Pro + voor 24.790 euro. Deze editie komt zeer compleet, met aantrekkelijke stylingopties, achteruitricamera en een uitgebreid audiosysteem met DAB+ tuner en smartphone link. Ook de Grand Luxe synthetisch leer met rode stiksels in de bekleding valt onder deze mooie editie. Natuurlijk mag ook de duurzame Outlander PHEV niet ontbreken; deze hybride staat klaar vanaf 34.490 euro voor de 2.4 PHEV Pure, een korting van 1.500 euro. De Outlander 2.4 PHEV Intense staat klaar voor 37.990 euro. De meest complete 2.4 PHEV Instyle verlaat de showroom met 2.000 euro korting, voor 45.990 euro.


Goed advies
Autobedrijf Bennie WIlmink geeft u graag goed advies over deze scherpe modellen. Kom langs aan de Twentelaan 21 in Almelo, Westerval 16 in Enschede of Höltersweg 49 in Hengelo. Kijk ook op: www.benniewilmink.nl/mitsubishi

Weinig - minder - minst - geen

TWENTE - Er is inmiddels een heel scala aan auto's op de markt die niet meer volledig op benzine rijden. Alles wordt als hybride of elektrisch rijden bestempeld, maar er zijn verschillen in het gebruik van elektriciteit.

Voertuigen die gebruik maken van elektriciteit zijn te verdelen in hybrides, plug-in hybrides, elektrische auto's met range extender en elektrische auto's. Allen gebruiken elektriciteit, maar niet allemaal in dezelfde mate.


Hybride
Een hybride heeft een benzinemotor en een elektromotor. De elektromotor werkt op een accu die opgeladen wordt met de opgewekte energie door de benzinemotor en met de energie die vrijkomt bij bijvoorbeeld remmen. De benzinemotor is bij de hybride het belangrijkst en de elektromotor heeft in feite een ondersteunende functie. Het belangrijkste voordeel is dat u nooit met een lege accu komt te staan: u kunt altijd tanken.


Plug-in hybride
Bij de plug-in hybride is de elektromotor de drijvende kracht en de accu wordt niet opgeladen door een benzinemotor, maar via een laadpaal. Wanneer de accu leeg is, kan verder gereden worden door gebruik te maken van de benzinemotor.


Met range extender
Een elektrische auto met range extender is een auto die volledig op een elektrische motor rijdt, maar kan een kleine brandstofmotor de accu opladen om zo langere afstanden af te kunnen leggen.


Elektrische auto
De elektrische auto heeft alleen een elektromotor. De accu van deze auto wordt opgeladen via een laadpaal en wanneer de accu leeg is, is opladen de enige oplossing om weer verder te kunnen rijden. De afstanden die afgelegd kunnen worden met dit type zijn minder groot dan bij de andere uitvoeringen.

Suzuki's Smart Hybrids

ALMELO - Steeds meer fabrikanten voeren naast hun auto's met traditionele verbrandingsmotoren ook hybrides of volledig elektrische modellen. Suzuki kiest met diverse modellen voor de eerste optie, die bij kopers goed in de smaak valt.

Onder de noemer 'Smart Hybrid Vehicle by Suzuki' heeft Suzuki een slimme hybride aandrijflijn ontwikkeld voor diverse voertuigen. Een hybride combineert het beste van twee werelden: een duurzame elektrische motor die bij lage snelheden vermogen levert en bij hogere prestaties de brandstofmotor kan ondersteunen. Bij het afremmen wordt energie teruggewonnen die dan weer gebruikt kan worden voor herstart van de motor, assistentie bij het optrekken of de verlichting.


Modellen
Momenteel zijn drie modellen van Suzuk leverbaar als Smart Hybrid Vehicle. Dit zijn de Baleno High Executive, Ignis Sijl en Swift Stijl edities. De Ignis is een compacte SUV die met de 1.2 Stijl Smart Hybrid editie leverbaar is vanaf 18.999 euro. Een heel compleet model met navigatie, cruise control, lichtmetalen velgen en dual camera brake support. Met een verbruik van 1 liter voor 23,3 kilometer is deze ook zuiniger dan de reguliere Ignis, die met 1 liter 21,7 kilometer weet te behalen.


Swift
De Suzuki Swift heeft al de grootste funfactor in zijn klasse dankzij een sportief, licht platform. De 1.2 Stijl Smart Hybrid staat klaar vanaf 19.699 euro. De nieuwe 1.0 Stijl Boosterjet is leverbaar vanaf 21.199 euro; Deze combineert sportieve prestaties met een laag brandstofverbruik.


Baleno
De Suzuki Baleno is als gezinsauto mooi ruim en de lichtste in zijn klasse. De 1.2 High Executive Smart Hybrid is leverbaar vanaf een scherpe 19.699 euro. Naast een mooi complete uitrusting ook een hoog niveau van actieve en passieve veiligheid, met een felbegeerde 5-sterren EuroNCAP rating.


Maak kennis
Suzuki Almelo laat u graag kennismaken met deze mooie Smart Hybrid Vehicles. Kom langs voor een vrijblijvende proefrit of advies. Gevestigd aan de Twentepoort West 11 A in Almelo. Kijk ook op: www.suzukialmelo.nl

De echte oldtimer, de auto van je vader

Het is een bekend fenomeen dat de favoriete auto uit je jeugd voor jou de meest ultieme oldtimer is. Kwam je een jaar of tien geleden op een oldtimertreffen aanzetten met een Volkswagen Golf van het type I, werd je vaak meewarig aangekeken. Dat was toch zeker geen oldtimer?

En die reactie is er eigenlijk één van alle tijden, want de oudere generatie oldtimerliefhebbers moet wennen aan wat de jongere generatie juist kan waarderen. De heersende generatie oldtimers die er toe doen, zijn altijd die auto's die het meest populair waren toen je zelf nog vol bewondering naar de nieuwe auto van je vader keek.

Moderne klassieker
Waren het vroeger de T-Fordjes, Citroën Traction Avant, MG of een Kever, tegenwoordig komen de dertigers en veertigers graag aanzetten met een Opel Kadett, een Peugeot 205 of dus een Volkswagen Golf I. En tot overmaat van ramp voor de oudere generatie oldtimerliefhebbers, vaak niet meer in originele staat. Vandaag de dag is een zogenaamde 'ratlook' erg populair. De ratlook doet in die zin recht aan de leeftijd van de oldtimer dat ie alle sporen van de gezegende leeftijd van het oudje gerust mag laten zien. Dus met veel roest, niet alles origineel en zelfs verweerde lak. Als oldtimer- en autoliefhebbers zullen we er maar aan moeten wennen, de tijden veranderen en de deelnemers aan oldtimertreffens ook. Zoals Bob Dylan ooit al eens zong: "The Times they are changing"


Auteur
Pieter Hof uit Boekelo is sinds zijn jeugd fervent autoliefhebber en schrijft er graag over. Al jaren Saabliefhebber en sinds een jaar of twaalf ook trotse bezitter van een oude en wat nieuwere Saab. Lid van het bestuur van de Historische Automobiel Vereniging HAV, organisator van de voormalige Singelrit in Enschede en lid van de Twentse Saabvrienden.