Hart van Almelo - Wierden

21 februari 2020

Hart van Almelo - Wierden 21 februari 2020


Open dag Penitentiaire Inrichting Karelskamp druk bezocht

Foto: Daisy te Nijenhuis - Day's eye fotografie

ALMELO - De Penitentiaire Inrichting Karelskamp in Almelo organiseerde afgelopen zaterdag een open dag. De gevangenis opende ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan de deuren - voor bezoekers. Dat een kijkje in de bajes voor de buitenwereld een interessant uitje was, bleek wel uit de grote belangstelling. 300 mensen namen deel aan de rondleidingen.

In totaal werden drie rondleidingen gehouden van telkens zo'n anderhalf uur. Bezoekers werden per groepje door de metaaldetector geloodst, waarna men per groepje met een medewerker van de gevangenis langs de diverse afdelingen en faciliteiten ging. De Karelskamp is één van de kleinere gevangenissen van ons land met maximaal 182 gedetineerden. Het is ook één van de modernere complexen, aangezien de faciliteit nu 25 jaar bestaat.

Roerige tijd
De PI Karelskamp maakte de afgelopen jaren ook een roerige tijd door. De gevangenis stond op de nominatielijst om gesloten te worden, wat uiteindelijk niet doorging. Dit had wel een zeker domino-effect. Zo werd en blijft het lastig voor de Almelose gevangenis om personeel te vinden. Naast de zware eisen aan het werk speelde ook de onzekere toekomst de faciliteit parten bij de personeelswerving.

Geen hotel
Bezoekers kregen een duidelijk en open beeld van hoe een moderne gevangenis in Nederland werkt en een redelijke indicatie van wat gevangen meemaken. Zo kon men de cel bekijken van gedetineerden met weekendverlof, maar ook de recreatieruimtes waar men kan koken, de werkruimtes voor gedetineerden die hiervoor in aanmerking komen en de algemene faciliteiten zoals de visiteerkamers, medische faciliteiten, bibliotheek en inpandige 'kerk', waarbij dezelfde ruimte vernuftig omgebouwd kan worden van kerk naar moskee. Zelfs een eigen kapper ontbreekt niet; de Karelskamp is bijzonder zelfvoorzienend. Een kleine, gesloten gemeenschap. Het beeld dat bij de bezoekers hopelijk blijft hangen is: "Het is zeker geen hotel". Een beeldvorming die vaak nog wel leeft bij de Nederlander. Een vrijheidsstraf betekent ook veel zaken opgeven; zeker op het gebied van privacy. Camera's houden je overal in de gaten en je dagindeling is zorgvuldig samengesteld en gecontroleerd. Wie niet werkt, zit op cel. Sporten is strikt een uur in de week. Bezoek kan alleen onder toezicht, zelfs doktersbezoek buiten de muren plant men buiten de gedetineerde om.

Rehabilitatie
Wat men ook vooral wilde laten zien is dat de gevangenis een veel bredere insteek heeft dan het opbergen van mensen. Immers, een gedetineerde komt uiteindelijk ook weer terug in de maatschappij. Zo kunnen gedetineerden werken aan hun persoonlijke ontwikkeling, het inzien van waar ze fout gingen en ook het afkicken van middelen is een belangrijk aspect. De Karelskamp werkt nu ook aan de opzet van het Huis van Herstel, waarbij gedetineerden in de laatste fase van hun detentie buiten de muren kunnen werken aan de terugkeer in de maatschappij. Hier investeert men veel tijd en moeite voor. De bedoeling is uiteraard dat een gedetineerde uiteindelijk als een beter mens weer terugkeert in de samenleving. Al met al mag de Karelskamp terugkijken op een geslaagde open dag, die voor veel bezoekers absoluut de ogen opende over de realiteit van het Nederlandse gevangeniswezen: geen hotel, maar een hersteloord voor wie hier open voor staat.

Oud-Hollandse braderie op Woonboulevard Almelo op 1 maart

ALMELO - Woonboulevard Almelo organiseert op zondag 1 maart weer een gezellige, oud-Hollandse braderie. Met onder andere leuke demonstraties van oude ambachten.

Het is een gezellige braderie voor jong en oud; vol kijken, beleven, meedoen en uiteraard proeven. De jonge bezoekers krijgen zo een boeiend kijkje in het verleden; voor de oudere mensen is het een sentimentele greep naar vervlogen tijden. In een gezellige sfeer kunnen de bezoekers tijdens de Hollandse Braderie kijken, beleven en meedoen. Want hoe werd vroeger alles gemaakt, toen alle machinale apparatuur nog niet voorhanden was?

Oude ambachten
In passende kledendracht laten vaklieden zien hoe je moet mandenvlechten, kantklossen, houtdraaten of stoelmatten. Ook midwinterhoorns worden gemaakt en door bezoekers uitgetest. Slechts een greep uit de leuke kraampjes die sfeervol voor de winkels op Woonboulevard Almelo worden opgesteld. Het thema is Oud Hollands, omdat de vaklieden uit geheel Nederland 1 maart afreizen naar Woonboulevard Almelo. Zo kun je bijvoorbeeld ook zien hoe het Staphorsterstipwerk tot stand komt of hoe touwslagers te werk gaan. Uiteraard zullen deze oude ambachten worden afgewisseld met verkoopkraampjes en lekkernijen. De vrouw-Antjes delen deze lekkernijen uit om te proeven en kinderen kunnen zich gratis vermaken op de springkussens of in de schminkhoek. En om het sfeertje leuk te omlijsten kan een draaiorgel uiteraard niet ontbreken.

Maandelijkse braderie
Na het succes van vorig jaar wil de Winkeliersvereniging van Woonboulevard Almelo ook dit jaar wederom maandelijks een gezellige braderie organiseren. Deze zullen iedere keer een ander thema hebben, waardoor een bezoek aan de Zondag Braderie steeds een andere beleving wordt. De Oud Hollandse Zondag Braderie is komende zondag 1 maart van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Jaargang:7 • Nr288 • Wk08

Levenskunst 55+ "Geweldloos Communiceren"

ALMELO - Het thema van de OVA-morgen levenskunst 55+ op vrijdag 28 februari is "Geweldloos Communiceren". Marita Klein is de workshopleider, zij deelt haar eigen kennis en tips over het onderwerp. Zij vertelt en oefent tijdens de workshop de grondslagen en herkomst van geweldloze communicatie.

De morgen begint om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur. Leden van de Ouderenbonden betalen 4 euro, overigen 6 euro p.p. incl. koffie of thee. Aansluitend is er tegen een (kleine) vrije gift een eenvoudige maaltijd. Graag aanmelden bij Hilly.vanstuivenberg@ouderenverenigingalmelo.nl of bij Cobi Noordhoff 0546-860948.

Wat is het?
Geweldloos communiceren is een methode om tot een beter begrip van elkaars gevoelens en beweegredenen te komen. Het vereist een open houding en de bereidheid om echt en rustig te luisteren en een oordeel voorlopig achterwege te laten. Dat is niet eenvoudig, want we zijn gewend om wat we horen in te passen in wat we eerder hebben gehoord of meegemaakt en op grond daarvan een oordeel te vellen. Geweldloze communicatie vraagt van je goed te luisteren, eventuele vragen die opborrelen te stellen en na te gaan of je de ander goed begrepen hebt. Wanneer de ander zich gehoord en begrepen voelt, komt er (meestal) ook ruimte voor jouw kant van de zaak. Geweldloze communicatie helpt bij meningsverschillen in het groot en in het klein.

Column

Nedersaksisch: de nieje woarksproake van de EU

Brexit he'w ehad. Ok, ajuus dan met oew Engels! A'w eaven vergett dat Ierland der ook nog bie heurt, kö'w stellen dat de sproake van de Britten ginne stea mear hef in de EU. Dan mut der ja ne vervangende woarksproake kommen. En loa'w der non net nog ene in de kaste hebben liggen. Ene den as al eerder de internationale handelssproake was: et Nedersaksisch.

Anders as wat völle leu meant, wördt Nedersaksisch nit enkel in oew egene dörpke sprökken, mer in een gebeed woer a'w Nederland dree moal in kwiet könt. Et grötste deel van Nederland, heel Noord-Duutsland en nen tip van Denemoarken. As rechtstreeksen ofstammeling van et Oldsaksisch hef et nauwe beande met Engels (wat ze nit vuur niks mangs Angelsaksisch neumt) en et Freesk. As wiej enkel al kieket noar wöörde as 'blood' en 'knee', dan kö'w geheels nit zeggen of dat non Engels of Plat is. Ja, dee Engelsen zint et wat krang goan oetsprekken, mer de grammatika en wöördelike egenheden zint nog altied te vergelieken. A'w wat möaite doot kö'w de Freesken best verstoan – en zee ons ook!

Natuurlik steet et Nedersaksisch al lange nit mear op zikzelf. Et hef ne hele riege Nederlandse, Engelse, Franse en Duutse leenwöörde. Allene mer good, want zo könt leu oet Nederland, et VK, Frankriek en Duutsland et heel good learen. De grammatika is noagenog etzelfde en ook heel wat Nederlandse en Duutse oetdrukkingen zint ene op ene oaver enömmen. Simpel!

En loa'w der de geskiedenisse es bie halen. In de Hanzetied was et Middelsaksisch de vuurnaamste sproake van Europa. A'j der bie wollen heuren en mangs nog nen stuver verdenen, dee'j der good an um Saksisch te kuieren. De Denen, Zweden en Noren reuken geld en stappen massaal oaver op dee nieje sproake. Zo slim zelfs dat tusken de 30 en 70% van de dagelikse sproake vandage 'n dag nog altied Saksisch is. Wöörde as 'bedriv', 'räkkning' en 'betale'. Woerumme mean iej anders at Deens, Noors en Zweeds oe zo kunnig vuurkomt?

Deezelfde handelsleu hadden ook kantoren in Tallinn, Riga en Vilnius. De Baltische stoaten ja: Estland, Letland en Litouwen. Et zol toch ni- Oh zeker wal! Ook in dee landen is töt 20% van de wöörde noar et Nedersaksisch wierumme te leiden.

Met andere wöörde: iej könt der nit länger onderoet. Nedersaksisch is de meest geschikte woarksproake in Noordwest-Europa. Hoge tied da'j dat duurgeevt.

Pas op voor gewiekste belasting-babbeltrucs

TWENTE - Het belastingseizoen is ook voor gewiekste criminelen een mooi moment om mensen op te lichten. Ouderenbond ANBO waarschuwt naar aanleiding van diverse meldingen van babbeltrucs, waarbij mensen zogenaamd namens de Belastingdienst bellen.

Ouderen zijn helaas een makkelijker doelwit voor babbeltrucs. Volgens de ANBO hebben inmiddels 200 mensen aangifte gedaan van deze nieuwe babbeltruc. Het schadebedrag zou inmiddels al 4 miljoen euro zijn. Bij deze babbeltruc worden mensen gebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van de Belastingdienst. Tijdens het gesprek probeert de crimineel om mensen geld over te laten maken. Uiteraard gaat het hier om oplichting; de Belastingdienst zal nooit telefonisch verzoeken tot een betaling. Het advies is dan ook niet in te gaan op dit soort telefoontjes, gelijk op te hangen en niets te betalen.

Samen Online tablet- en iPadcursus

ALMELO - Avedan start op 4 maart aanstaande weer met nieuwe cursussen van Samen Online en er zijn nog enkel plaatsen vrij.

Gedurende zes weken nemen vier ROC studenten, van de sector ICT, maximaal acht senioren aan de hand mee op ontdekkingsreis langs de mogelijkheden van de tablet of iPad en het internet. De kosten zijn € 36,00 voor 12 lessen, dat is € 3,00 per les, inclusief koffie/thee en het lesboek. De cursussen zijn twee keer per week, op woensdag- en vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur. De tablet- en iPadcursus wordt gegeven bij ROC de Sumpel. U heeft hiervoor een eigen tablet of iPad nodig om aan de cursus te kunnen deelnemen. Het zijn cursussen voor beginners en bedoeld voor senioren. Na de cursus is er in juli een terugkommiddag op het ROC waarbij een leerkracht voorlichting geeft over internet en veiligheid. Er is dan ook gelegenheid om allerlei vragen te stellen. Heeft u interesse geef u dan uiterlijk 24 februari op. Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met Avedan, telefoon (0546) 544 100.

Cursus 'De mens in de kunst' in bibliotheek

ALMELO - Op donderdag 5, 12 en 19 maart is de cursus 'De Mens in de Kunst', telkens van 19.00 – 21.30 uur in theaterzaal De Evenaar van de bibliotheek.

Deelname kost 85 euro, met museumkaart 75 euro. (incl koffie / thee en documentatie). Kortom, een heel toegankelijke cursus voor veel mensen. De mens is ontelbare keren afgebeeld in de geschiedenis. Voor de hand liggend, het is tenslotte als thema altijd voorradig en kunstenaars kunnen eindeloos experimenteren met de afbeeldingsmogelijkheden. En wat is er boeiender dan de mens zelf?

Boeiende cursus
Tijdens deze fascinerende cursus kunstgeschiedenis worden in vier lessen belangrijke kunstenaars en stromingen onder de loep genomen en zult u zien hoe en waarom de ontwikkeling in de weergave van het portret en het menselijk lichaam in de loop van de twintigste eeuw veranderd is. De 3 lessen worden gegeven door kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis Hoekstra. De vierde les bestaat uit een rondleiding in het Rijksmuseum Twenthe, de datum daarvan wordt in overleg met alle cursisten bepaald.

Schriewers en bign wordt 't meeste waardeerd noa 'n dood.

Maandag 24 feb. 10.00 uur

Open ateliers de Herengracht

ALMELO - Het kunstenaarscollectief van de Herengracht in Almelo zet aanstaande zondagmiddag van 14.00-17.00 uur hun atelierdeuren weer open. We stellen de kunstenaars (op volgorde van ateliernummer) aan u voor:

Rob Koenders: Herengracht 6 en 8. Rob laat zijn laatste schilderijen zien waar hij de afgelopen maanden aan gewerkt heeft en nog aan werkt. Een serie van 13 stuks. Zijn inspiratie komt van de prachtige omgeving van o.a. de Herengracht, de Gravenallee, Kolkje en Herengracht (het uitzicht vanuit zijn atelierraam). Ook deze middag laat Rob de vorderingen zien van een nieuw project. Een groot panorama schilderij, van 2,50 x 1,20 meter, met hetzelfde onderwerp. Ook liggen er deze middag mappen met kleiner werk. Bijvoorbeeld voor een verjaardagscadeau of relatiegeschenk. Verder zijn er nog enkele plekken vrijgekomen voor schilder en of tekenlessen. Vraag naar de mogelijkheden.

Frieda Waanders: Herengracht 18-20. Deze maand in het atelier van Frieda nieuwe beelden in graniet bijna klaar! Daarnaast werk in uitvoering in marmer. Frieda demonstreert graag de door haar gebruikte technieken en gebruikte gereedschappen.

Galerie: Herengracht 20. In de galerie van Frieda is deze maand een nieuwe expositie met werk van gastkunstenares Gera Hultink, gecombineerd met beelden van Frieda. Onder andere Frieda's nieuwste beeld "Female Duality" wordt tentoongesteld. Ook kleiner werk van haar in brons en edelsteen. Leuk als cadeau of relatiegeschenk. Daarnaast zijn er prachtige collages te bewonderen van Gera Hultink.

Hilly Lucassen: Herengracht nr 22. Hilly is ontwerpster en toont haar nieuwste werk en werk in uitvoering, Hilly maakt van oude en natuur producten voorwerpen, kleding en bijzondere materialen, bruikbare en objecten.

Kom ook een kijkje nemen!

Praat met tieners over gevaren alcohol en drugs bij carnaval

TWENTE - We staan weer aan de vooravond van het carnaval. Een gezellig feest, wat voor veel mensen ook standaard gepaard gaat met alcohol of een andere verleiding zoals verdovende middelen. Hoewel wij als volwassenen wellicht een redelijk overwogen keuze kunnen maken voor dit soort middelengebruik, is dit voor veel tieners lastiger. Onder groepsdruk en tijdens feesten zoals carnaval kunnen sommigen de verleiding niet weerstaan - met grote risico's als gevolg.

Het is helaas een gegeven dat tieners nogal rebels zijn én erg creatief om aan drank en andere genotsmiddelen te komen. Het is dan ook niet verrassend dat de Twentse gemeenten op en om het carnaval stevig inzetten op toezicht en handhaving rond de diverse carnavalsactiviteiten. Het nuttigen van alcohol door minderjarigen is niet toegestaan, evenals de verkoop aan tieners. De verkopers van alcohol riskeren hiermee boetes van duizenden euro's. De tieners die betrapt worden ontvangen een boete van 95 euro wanneer ze 16 of 17 zijn, hieronder is de boete de helft of een taakstraf.

Andere middelen
Ironisch genoeg zijn andere middelen met eveneens grote risico's vaak makkelijker verkrijgbaar voor tieners. Zo zien we de afgelopen jaren de opkomst van ballonnen met lachgas. Hoewel er landelijk steeds discussie is over een lachgasverbod is dit nu nog niet ingevoerd. Wel hebben diverse gemeenten lokale lachgasverboden ingesteld als onderdeel van de APV. Zo stemde ook de gemeenteraad van Almelo onlangs in met een lachgasverbod in uitgaansgebieden en bij evenementen zoals carnaval. Het gebruik van lachgas brengt vele risico's met zich mee. Uiteenlopend van hoofdpijn, duizeligheid en tintelingen tot blijvend letsel zoals dwarslaesies bij overmatig gebruik. Het grote risico van lachgas is ook de makkelijke beschikbaarheid en lage kosten, ten opzichte van andere middelen. Excessief gebruik ligt dan op de loer.

Praat met uw kind
Het belangrijkste advies van gemeenten, politie en gezondheidsorganisaties is om eerlijk en open met tieners te praten over de risico's van middelengebruik zowel op korte als lange termijn. Ook om hen te wapenen tegen groepsdruk. Het is hoopvol denken dat een tiener nooit de grenzen opzoekt, maar een tiener met de juiste informatie is beter in staat verstandige keuzes te maken over middelengebruik.

Heracles Almelo thuis tegen Ajax het komend weekend

ALMELO - Voor Heracles Almelo staat komend weekend een boeiend duel op het programma. In eigen huis nemen de Almeloërs het op tegen Ajax, de huidig landskampioen en nummer 1 van de ranglijst.

De wedstrijd wordt zondagmiddag gespeeld op Erve Asito, aftrap om 16.45 uur. De thuiswedstrijd tegen Ajax volgt na een nederlaag tegen VVV-Venlo, afgelopen vrijdag in Limburg. Daar kwam Heracles Almelo niet goed voor de dag en verloor het met 1-0.

Goede herinneringen
Aan het vorige thuisduel met Ajax bewaart Heracles Almelo goede herinneringen. Iets meer dan een jaar geleden won Heracles Almelo met 1-0 van de Amsterdammers. Mohammed Osman tekende na 17 minuten voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Kaarten
De laatste kaarten voor Heracles Almelo – Ajax zijn te koop via heracles.nl/tickets en in de FanServiceShop van de club op Erve Asito. Ook is het EenTweetje verkrijgbaar, waarmee extra voordelig de thuisduels tegen Ajax en RKC Waalwijk te bezoeken zijn.

Oorlogsverhaal van Miep de Vries

TWENTE - In de Hart-kranten publiceren wij deze weken het bijzondere oorlogsverhaal van Miep de Vries. Samen met haar twee zussen fietste zij in de laatste maanden van de oorlog van Overschie naar Twente, op zoek naar voedsel. Inmiddels zijn we bij deel 5 van deze bijzondere reis door een land in oorlog.

Dinsdagmorgen 30 januari 1945.

We hebben heerlijk geslapen in goede bedden van de kinderen van slager Koster*. De kinderen waren ondergebracht bij een bevriende familie in Deurningen. Het waren lieve en zorgzame mensen en we werden echt verwend. 's Morgens werden er pannenkoeken gebakken 'o wat een zaligheid, dat zal ik nooit vergeten.

We namen hartelijk afscheid en ook werd de afspraak gemaakt dat wanneer de oudste, Lia, terug zou gaan naar Overschie ze aan moest komen. Dat heeft zus Lia ook gedaan op 10 februari 1945. Op de terugweg hebben ze haar veel etenswaren meegegeven.

We hadden Hengelo achter ons gelaten en weer kregen wij een lekke band. We moesten zeker 10 kilometer lopen naar Oldenzaal. Die middag, 30 januari 1945, kwamen we aan bij onze grootouders, de familie Holtel. Ze hadden een textielzaak in de Bisschopstraat. Wat een vreugde en blijdschap. De winkel was open en we werden hartelijk welkom geheten we werden geknuffeld en gekust, iedereen was blij dat we er waren. Mensen keken vreemd op dat wij jonge meisjes, zo ver hadden gefietst.

Via de zijingang in de Waagstraat gingen we naar boven waar we moe maar zeer voldaan konden uitrusten. Die eerste nacht ging een aantal keren het luchtalarm. De andere dag had mijn opa contact gelegd met een Duitse officier en met de telefoon van de Duitsers mochten wij naar Overschie naar onze huisarts bellen om te vertellen dat we goed waren aangekomen.

Oma en opa met de familie hadden in onze ogen overvloed aan eten en drinken. Toen ik uit Overschie was vertrokken woog ik gemeten op de weegschaal in de drogisterijwinkel 116 pond. Na mijn verblijf in Oldenzaal ben ik opnieuw gewogen en woog toen 127 pond. Dat kwam door het vet en het vlees dat we kregen bij oma en opa. In die periode zijn we geregeld naar Hengelo geweest naar de familie Koster.

Gek, maar nu we hier in Oldenzaal zijn voelt het warmer, het vriest niet meer de dooi zet voort. Veel mensen gaan naar het ziekenhuis om daar eten te halen, wij merken daar weinig van maar het is wel het gesprek van de dag. We kunnen gewoon naar buiten gaan en verkennen de omgeving. Neef Johnny die in Ootmarsum woont heeft een leuke vriendin Rikie, ze brengt renet appels mee. We lachen om Rikie en Johnny omdat ze verliefd en verloofd zijn en zo leuk doen naar ons. Verschillende keren zie je tegen de blauwe lucht vliegtuigen die elkaar beschieten. Een Duits vliegtuig is geraakt en komt neer achter het spoor. Eerst weten we niet wat daarmee wordt bedoeld, maar het blijkt het treinstation te zijn. Dan komt het bericht dat ze de fietsen komen opeisen. Maar onze fietsen worden verstopt in het kledingmagazijn. De mensen hebben elkaar gewaarschuwd en opa had al het een en ander gehoord. Er is heel vaak luchtalarm en slierten zilver papier wordt uit de vliegtuigen geworpen. Oma zegt dat de bakker geen brood meer bakt, maar bij de coöperatie daar is nog brood te verkrijgen. Voor ons valt het allemaal best mee. Ook horen we dat de spoormannen zijn gevlucht en dat de woningen van de spoorfamilies worden betrokken door Duitsers.

Overschie 31 januari 1945.

Niets bijzonders,wat hebben wij het rustig,zitten met tochtdekens om de voeten om warm te blijven. Dokter Roest is geweest hij brengt de blijde boodschap dat de meiden goed zijn aangekomen in Oldenzaal. Vreugde alom.


Wordt vervolgd

*Jan Koster (1879) was slager in Hengelo. Geboren in t Bildt Friesland. Hij woonde aan de Tollenstraat 19 in Hengelo. Jan Koster overleed in 1951.

Woonboulevard Almelo presents: GRANDO BADKAMERS ALMELO

Nu volop voorjaarsvoordeel!

Ben je net verhuisd of toe aan een nieuwe badkamer? Wacht dan niet langer, er is bij Grando Badkamers Almelo volop voorjaarsvoordeel! Het moment om een gedeelte of de gehele badkamer aan te pakken. Vrijblijvend advies opvragen kan altijd, want Jan Wolterink en zijn team staan met vakkundig advies voor je klaar. In de ruim opgezette winkel vind je een uitgebreid assortiment aan sanitair, tegels en complete inrichtingsmogelijkheden. En in het voorjaar krijg je bij vele modellen een bad- en douchekraan cadeau. Van klassiek tot modern en desgewenst van alle gemakken voorzien. Het is belangrijk dat je inspiratie opdoet, waarna er onder het genot van een kopje koffie en middels een 3-D ontwerp, vrijblijvend gekeken kan worden hoe het mooi toepasbaar wordt. Grando Badkamers Almelo staat voor kwaliteit tegen een scherpe prijs, maar ook zeker voor vakkundige service. "Onze ervaren vakmannen zorgen dat alles perfect wordt afgeleverd en wij zijn pas tevreden als onze klant dat ook is". "En er is tegenwoordig zóveel keuze. Ik vind niets leuker dan klanten inspireren en verrassen met nieuwe ideeën", aldus Jan Wolterink.

Kom vrijblijvend langs voor badkamer-inspiratie!

Grando Badkamers Almelo
Woonboulevard 24
7606 JA ALMELO
Tel. 0546 538077
E. almelo@grando.nl
W. www.grando.nl/almelo

Kindertelefoon Almelo zoekt meer nieuwe vrijwilligers

ALMELO - Kinderen en jongeren hebben het niet altijd gemakkelijk. In elke fase van het opgroeien kom je voor uitdagingen te staan. Of het nu slecht gaat op school, wanneer ouders vechten of uit elkaar gaan. Of wanneer je tijdens de puberteit zit met vragen over seksualiteit. Of gewoon, om een andere reden behoefte hebt aan een gesprek. De Kindertelefoon is er om deze en álle andere vragen te beantwoorden.

De Kindertelefoon biedt gratis en anonieme hulpverlening, zowel via het telefoonnummer 0800-0432, maar tegenwoordig ook via de chat. Landelijk beschikt de organisatie over 500 vrijwilligers. Zij voeren zo'n 1.000 gesprekken per dag. Gesprekken kunnen over alles gaan waar men over wil praten. Hiermee geeft de Kindertelefoon ook uiting aan de Rechten van het Kind: kinderen ervaren dat er echt naar hen geluisterd wordt en dat zij serieus genomen worden.

Mensen gezocht
De Kindertelefoon is altijd op zoek naar nieuwe medewerkers die deze belangrijke gesprekken willen voeren. Om mogelijke geïnteresseerden te informeren over de mogelijkheden organiseert de Kindertelefoon Almelo een informatiebijeenkomst. Zij vertellen over de werkzaamheden, de verwachtingen die zij hebben van vrijwilligers, en wat het de vrijwilligers oplevert. De informatieavond vindt plaats op maandagavond 16 maart van 17.00 tot 19.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via almelo@kindertelefoon.nl of 030 – 3410 480 voor meer informatie.

FC Twente gastheer van Nederlands elftal

ENSCHEDE - Donderdag 28 mei is FC Twente gastheer van een interland van het Nederlands elftal. Op deze dag speelt Oranje in Enschede een oefenwedstrijd tegen Griekenland, een duel in voorbereiding op EURO2020 van komende zomer. Deze interland begint om 19.30 uur. Op 30 maart start de kaartverkoop, deze loopt via de officiële online ticketshop van de KNVB.

In september 2009 was het FC Twente Stadion ook gastheer van Oranje, toen speelde het Nederlands elftal in Enschede een oefeninterland tegen Japan. In de zomer van 2017 was Enschede gastheer van de halve finale en finale van de WEURO, hierbij veroverde Oranje Vrouwen de Europese titel.

De laatste ontmoeting tussen Nederland en Griekenland, dat zich niet wist te plaatsen voor het aanstaande EK, vond 1 september 2016 plaats. In Eindhoven werd het 1-2 voor de gasten; de enige van de negen ontmoetingen waarin Oranje het onderspit delfde. Voor Van ’t Schip is het treffen niet alleen een weerzien met Oranje - waar hij van 2004 tot en met 2008 samen met Marco van Basten de technische leiding had - ook keert hij terug bij zijn oude club FC Twente waar hij in het seizoen 2001/2002 trainer was.

Duurzaam comfort en klimaatefficiënt

ENSCHEDE - De basis van energiezuinig wonen is goede woningisolatie. Isolatie zorgt ervoor dat de warmte binnen huis blijft zodat er minder gestookt hoeft te worden. Bovendien zorgt goede woningisolatie ook voor een gezonder en comfortabeler huis. Ook met kleinere maatregelen zoals het toepassen van radiatorfolie of het isoleren van verwarmingsbuizen, zet je al een grote stap richting lagere energiekosten en duurzaam comfort. Naast het nemen van energiebesparende maatregelen, is het ook belangrijk om te letten op de milieubelasting van deze maatregelen.

Alle broeikasgassen die men uitstoot draagt bij aan de versnelling van het broeikaseffect. Hoeveel energie nodig is voor de productie, transport en installatie van een materiaal weegt mee in hoe 'klimaatefficiënt' een materiaal daadwerkelijk is. Bijvoorbeeld, wanneer een isolatiemateriaal per vrachtwagen getransporteerd moet worden zorgt dat nog steeds voor vervuiling. De uitspraak dat alle isolatiematerialen goed zijn, omdat ze allemaal energie besparen, is daarom niet juist.

Foto: Ton Willemsen

Kleine impact
Bijvoorbeeld, Tonzon producten zijn allemaal gebaseerd op een dunne maar ijzersterke folie met speciale oppervlakken die maar weinig warmte uitstralen. Hierdoor kunnen woningen van uitstekende isolatie worden voorzien met ontzettend weinig materiaal. Weinig materiaal betekent lage energiekosten bij de productie en installatie, maar voornamelijk ook bij het transport. Resultaat: nauwelijks vrachtwagens nodig en een milieu impact die binnen enkele weken weer is terugverdiend. Uit onderzoek van het NIBE blijkt dat Tonzon producten om deze redenen ook de laagste milieubelasting hebben van alle isolatiematerialen. Daarom zijn zij voor de unieke uitvinding, het Thermoskussen, als enige vloerisolatie bekroond met het keurmerk voor duurzaam bouwen.

Duurzame koploper
Tonzon denkt bij alles wat zij doen na over de milieubelasting zodat zij voorop lopen op het gebied van klimaatefficiëntie. Het bedrijfspand in Enschede is voorzien van isolatie en andere energiebesparende maatregelen, zowel het kantoor als de fabriekshal. Dit stelt hen in staat om met weinig energie het in de zomer koel te houden en in de winter warm te houden. Verder wordt alle energie die zij gebruiken opgewekt met hun eigen zonnepanelen.

Op de beurs
Tonzon is al 40 jaar de meest duurzame keuze met het oog op maximaal comfort. Duurzaam warmer leven, daar draait het om. Zij zijn aanwezig op de Beurs Eigen Huis – Jaarbeurs Utrecht 6 t/m 8 maart, stand B3.12. Beurs Eigen Huis is het vertrekpunt voor iedereen met (ver)bouw- of woonplannen. Welke woondromen je ook hebt: op Beurs Eigen Huis is er altijd wel een expert aanwezig die het voor je kan realiseren.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Tonzon ook op: www.tonzon.nl

Cursus Omgaan met dementie voor partners start in maart

WIERDEN - Evenmens gaat in maart weer van start met een cursus Omgaan met Dementie voor partners van iemand met dementie. Opgeven voor deze cursus is nu al mogelijk. Je betaalt 3,50 euro per persoon per keer.

Dat dementie een steeds groter wordend verlies van het geheugen en het denk- en oordeelvermogen met zich meebrengt, maakt het in de loop van de tijd zwaarder. Niet alleen voor de persoon met dementie verandert het leven; ook voor u als mantelzorger. U moet altijd beschikbaar zijn, toezicht houden, hulp bieden bij alle dagelijkse dingen en eindverantwoordelijk zijn voor grote en kleine beslissingen. Wanneer uw naaste dementie heeft, is het belangrijk om op een goede manier met deze ziekte om te gaan. Hoe kunt u de persoon met dementie het beste benaderen? Hoe kunt u omgaan met dementie?

Aandacht voor naaste
De ervaring is dat mensen die de Cursus 'Omgaan met dementie' van Evenmens volgen, daar veel baat bij hebben. Tijdens deze cursus leert u in vijf bijeenkomsten veel over dementie en de omgang met naasten met dementie. Ook wordt vooral aandacht besteed aan u! Aan hoe u denkt, hoe u tijd maakt voor uzelf en zorgt dat u niet overbelast raakt door uw taak.

Data
De bijeenkomsten vinden plaats op maandag 2, 16, 30 maart en 6 en 20 april van 13.30 tot 15.30 uur. Locatie: Gebouw De Welle, dr GH Beensweg 21 te Wierden.

Aanmelden
Heeft de cursus uw interesse gewekt? Neem voor meer informatie en aanmelding contact op met: Margret Overkamp, e-mail moverkamp@evenmens.nl of met de mantelzorgconsulenten van Evenmens in uw gemeente. Tel. 0546-898372.

Unieke samenwerking biedt huisartsentekort het hoofd

TWENTE - In Twente werken verschillende organisaties en instanties sinds kort op een unieke manier samen om het - dreigende - tekort aan huisartsen het hoofd te bieden. Een bijzondere samenwerking die nergens nog in het land plaatsvindt.

Directeur Janke Snel van de Centrale Huisartsenpost Almelo (CHPA) en Federatie Eerstelijnzorg Almelo en omstreken legt uit. "Ruim een jaar geleden hebben wij de handen ineen geslagen en een stuurgroep opgericht toen wij merkten dat ook in onze regio een tekort aan huisartsen dreigt. Een tendens die elders in het land, zoals in Zeeland en Groningen, al een feit is. Omdat het huisartsentekort in Twente een steeds nijpender probleem wordt, is besloten om ook de gemeenten en de provincie bij de stuurgroep te betrekken. Dat wij als stuurgroep 'Continuïteit huisartsenzorg in Twente' op deze manier en in deze samenstelling samen optrekken, is echt bijzonder. Juist in de zorg is de aandacht voor problemen op sommige gebieden versnipperd. Het feit dat wij als partners in een krachtige en prachtige regio samen optrekken en de schouders eronder zetten, geeft veel positieve energie en zorgt voor een integrale aanpak van het tekort. Het is een uitdaging met elkaar creatieve oplossingen te bedenken. Wij hebben elkaar daarbij hard nodig!"

We doen het samen
In 2019 is de regionale campagne opgezet 'Huisarts in Twente' (https://huisartsintwente.nl/) met de slogan 'In Twente doen we het samen'. Een campagne met een overzichtelijke website, filmpjes en inzet van sociale media. Via één kanaal wordt duidelijke informatie gegeven wat Twente allemaal te bieden heeft voor huisartsen. Niet alleen qua werkzaamheden, maar ook voor huisvestingsmogelijkheden en de bemiddeling bij het vinden van een baan voor de partner. Janke Snel: "Dat 'samengevoel' dat willen wij echt uitstralen. Dat maakt Twente ook zo bijzonder. De zorg voor en om elkaar. Een regio waar je graag wilt wonen en wilt zijn. Deze samenwerking is daar ook echt een voorbeeld van. Met elkaar oplossingen bedenken, soms out-of-the-box en er samen voor gaan." Inmiddels zijn al verschillende activiteiten in gang gezet. Zoals de campagne 'In Twente doen we het samen'. Maar ook op andere vlakken zijn stappen gezet. In de regio Almelo worden een aantal verpleegkundig specialisten (VS) en physician assistants (PA) opgeleid om laagcomplexe zorg aan patiënten van de huisarts over te nemen. Ook Hengelo en Enschede gaan binnenkort VS'en en PA's opleiden. Meerdere plannen staan op stapel die binnenkort binnen de huisartsenorganisaties worden besproken.

        

15 / 20

Try and Buy van Hyundai

Foto: Hyundai

Misschien hebt u al wel eens gekeken naar een nieuwe Hyundai. Maar tot nu toe was u nog niet klaar om de laatste stap te zetten. Uw Hyundai-dealer helpt u hier graag bij; zij maken het nu wel érg makkelijk met de Try and Buy bonus die oploopt tot wel 6.000 euro.

De Try and Buy bonus betreft een tijdelijke actie tot 31 maart. Wacht dus niet te lang en hak de knoop door voor een wel heel scherpe aanbieding op uw nieuwe Hyundai.

Oplopend voordeel
Uw voordeel tijdens deze actie begint al bij een mooie 1.000 euro. Hiermee staat de Hyundai Kona voor u klaar vanaf 21.495 euro. Gaat u liever voor de Kona Hybrid? Uw voordeel is 1.250 euro, waarmee deze klaar staat vanaf 26.745 euro.

Breed gamma
Hyundai biedt een mooi divers gamma aan, met voor elke koper een passende optie. Eén model dat altijd goed in de smaak valt is de compacte Hyundai i20. Dankzij 2.000 euro voordeel staat deze al klaar vanaf 14.995 euro. Gaat u voor de wat ruimere i30 varianten? De i30 begint nu bij 19.595 euro en de i30 Wagon bij 21.095 euro. Voordeel van ruim 3.000 euro. Ook op de Ioniq en Tucson pakt u een mooi voordeel. Zo biedt de Ioniq een Try and Buy voordeel van 2.500 euro, waarmee deze klaar staat vanaf 25.495 euro. Op de Tucson pakt u het grootste voordeel van maar liefst 6.000 euro. Deze staat dan klaar vanaf 31.595 euro.

Kom langs
Uw dealer ontvangt u graag voor een vrijblijvende kennismaking. Kom langs in de showroom of neem een kijkje op www.hyundai.nl.

Suzuki Vitara tijdelijk wel zeer scherp geprijsd

De Suzuki Vitara wordt momenteel aangeboden met een wel heel interessante korting. De populaire Japanse SUV is nu leverbaar in Select en Stijl uitvoeringen vanaf 23.999 euro.

De Suzuki Vitara won de afgelopen jaren sterk aan populariteit. Niet verwonderlijk, aangezien de Vitara een mooie reeks features biedt tegen een zeer competitieve prijs. De Vitara 1.0 Select en Stijl komen bovendien zeer compleet. Uw Suzuki-dealer heeft een mooie voorraad van deze scherp geprijsde modellen.

Mooie opties
De Vitara komt in de Select versie al zeer compleet met veel opties die de meeste kopers erg aan zullen spreken. Onder meer elektrisch bedienbare ramen voor en achter, elektrisch verstelbare spiegels, cruise control, stop-start systeem, privacy glass en nog veel meer. De uitgebreidere Stijl editie voegt daarnaast nog andere mooie opties toe, waaronder de 17 inch lichtmetalen velgen, panoramisch schuif-/kanteldak en verdere uitbreidingen van het actieve veiligheidssysteem. De Select editie begint bij 23.999 euro en de Stijl begint bij een nette 27.249 euro. Let wel: het gaat om voorradige modellen!

Maak kennis
Wilt u graag vrijblijvend kennismaken met beide Vitara`s, bijvoorbeeld voor een proefrit? Ga snel naar uw dealer. Ook voor een passend advies over de mogelijkheden voor financiering en private lease. Ga voor meer informatie over de actie naar www.suzuki.nl.

Gratis garantie en onderhoud

De modellen van Toyota zijn natuurlijk al prachtige auto's, auto's waar u graag in gezien wilt worden. Maar het is wel een vereiste dat de auto doet waar die voor gemaakt is: u van A naar B brengen en het liefst zo comfortabel mogelijk.

Volgens de Consumentenbond is de Toyota al de betrouwbaarste auto. maar dat wil niet zeggen dat onderhoud niet noodzakelijk is. En zoals bij elk ander voertuig kan er ook een keer iets defect raken. Niemand zit toch te wachten op deze extra kosten, of wel? Met de nieuwste actie van Toyota hoeft dat ook niet.

Actie
Als u het heel veilig wilt spelen, dan gaat u voor private lease. Voor een vast bedrag per maand vanaf 199 euro rijdt u al in een Toyota. Alleen de brandstof moet nog betaald worden. Maar Toyota heeft tot en met 31 maart ook een fantastische actie waarmee u 5 jaar lang garantie en gratis onderhoud krijgt. Deze actie geldt voor personenauto's als de Aygo en Yaris, maar ook op de Proace. En bij verkoop van uw auto binnen deze vijf jaar, gaat de garantie en het gratis onderhoud naar de nieuwe eigenaar over.

Garantie
Gedurende 5 jaar, 3 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar Toyota Extra Care, worden materiaal- of constructiefouten gratis hersteld. De Extra Care is in feite gelijk aan de fabrieksgarantie alleen zijn bijvoorbeeld slijtagegevoelige onderdelen en interieur uitgesloten. De garantie is overigens ook van toepassing op de batterij en hybride componenten van hybride Toyota-modellen.

Onderhoud
De eerste vijf levensjaren van uw Toyota worden helemaal zorgeloos met gratis onderhoud. Zo wordt uw auto onderhouden volgens de richtlijnen van Toyota en kunt u in vrijwel heel Europa rekenen op de Toyota Pechhulp.

Voorwaarden
Gebruik maken van de actie? Ga naar uw dealer of kijk op www.toyota.nl. Hier vindt u ook de volledige voorwaarden.

Ook de Peugeot 2008 SUV is nu in een nieuw jasje gestoken

Peugeot is druk in de weer met de diverse modellen te vernieuwen. Eerder werd onder andere de 208 al aangepakt en kwamen de klauwen in het ontwerp. Ook bij de nieuwe 2008 zijn de klauwen nu zichtbaar.

Natuurlijk is de nieuwe 2008 niet geheel anders dan de vorige uitvoering. Zo is de mooie belijning op de zijkant van de 2008 behouden gebleven, maar aan de voorzijde is de verandering wel heel duidelijk zichtbaar. De klauwen in de koplamp, die doorloopt tot aan de bumper is wel een heel opvallende en speelse aanpassing. Ook is de grille en de voorbumper onder handen genomen. Nog steeds de stoere uitstraling die past bij de Peugeot 2008, maar dan net wat verfijnder. De achterzijde van de auto oogt gelijk, maar toch is zijn subtiele verschillen zichtbaar, zoals de meer horizontaal geörienteerde verlichting.

Semi-autonoom rijden
Voor de vernieuwde Peugeot 2008 SUV is gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën. Zo is, afhankelijk van de uitvoering, de Peugeot Drive Assist Plus geïntegreerd. Het systeem zorgt ervoor dat u in de juiste baan blijft en op voldoende afstand van de voorligger.

Aandrijving
De Peugeot 2008 SUV komt op de markt met een benzine- of dieselmotor en een volledig elektrische uitvoering. Afhankelijk van de uitvoering kunt u kiezen tussen een 1.2 PureTech benzinemotor met vermogens van 100, 130 of 155 pk, een 1.5 BlueHDi dieselmotor van 100 pk of, zoals eerder vermeld, een elektromotor. De zeer wendbare Peugeot e-2008 SUV heeft een actieradius van 310 km en is daarmee het ideale vervoermiddel in de stad en er buiten op de snelweg.

Vanafprijzen
De nieuwe Peugeot 2008 SUV is te koop voor een vanafprijs van 25.360 euro. In de nieuwe Peugeot e-2008 SUV kunt u rijden vanaf een bedrag van 40.930 euro. Ga snel naar uw dealer!

Prijzen nieuwe Honda Jazz bekend

ALL-NEW HONDA JAZZ DELIVERS POWERFUL HYBRID PERFORMANCE AND ADVANCED CONNECTIVITY

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De nieuwe Jazz is leverbaar vanaf 24.400 euro inclusief BTW, BPM en rijklaarkosten en de Crosstar variant vanaf 29.950 euro. Voor dat bedrag krijgt u een hybride met een vermogen van 109 pk en 253 Nm koppel, maar de Jazz heeft u nog veel meer te bieden.

Allereerst is de Honda Jazz uniek doordat dit model alleen met een hybride aandrijflijn op de Europese markt komt. De aandrijving van de auto, het e:HEV-systeem, bestaat uit twee krachtige elektromotoren en een 1,5-liter DOHC i-VTEC-benzinemotor. Er zijn drie rijmodi voor de e:HEV hybride: de EV Drive waarbij de batterij rechtstreeks stroomlevert aan de elektrische aandrijfmotor, de Hybrid Drive waarbij de benzinemotor vermogen levert aan de elektrische generatormotor waarmee vervolgens de elektrische aandrijfmotor vermogen krijgt en als laatste is er de Engine Drive. Zoals de naam al duidelijk aangeeft is het de benzinemotor die voor de aandrijving zorgt. Van de overgang tussen de verschillende rijmodi merken inzittenden niets.

Uitstoot en vermogen
Zoals al vermeld heeft de Honda Jazz een vermogen van 109 pk. Door de inzet van zowel elektromotoren als de verbrandingsmotor word dit vermogen bereikt en dat zorgt ervoor dat u in 9,4 seconden de snelheid van 100 km/u bereikt. Ook heeft de Honda Jazz een maximumsnelheid van 175 km/uur, waarmee u op de snelweg goed uit de voeten kunt. De Honda Jazz heeft een CO2-uitstoot vanaf 102 g/km voor de Crosstar is dit hoger, namelijk 110 g/km. Het brandstofverbruik is respectievelijk 4,5 en 4,8 liter per 100 km.

Connectiviteit
Zelfs tijdens het rijden wil iedereen graag verbonden blijven met de rest van de wereld. Honda heeft een grote stap gezet om dit veiliger te maken. Het lcd-touchscreen is gebruiksvriendelijk en de bedieningstijd voor de elementen die het vaakst worden gebruikt is met 58 procent verminderd. Minder afleiding en dus veiliger! U wordt dus minder lang afgeleid. De infotainmentdiensten zijn zowel via het touchscreen als via spraak toegankelijk en ook heeft het systeem ingebouwde Android Auto- en Apple CarPlay-ondersteuning. Om het de bestuurder en de inzittenden extra makkelijk te maken, beschikt de Jazz ook over een wifi-hotspot.

Honda Sensing
Op alle fronten houdt Honda rekening met de veiligheid van inzittenden en de andere weggebruikers. Bij het in contact blijven met de rest van de wereld hebben ze daar al stappen in gezet, maar zeker ook de veiligheidssystemen van de Honda zijn daarop gericht. Voorkomen van een aanrijding met een voorwerp of persoon spelen een belangrijke rol daarbij. Voor de bestuurder is lang niet alles zichtbaar, de welbekende 'dode hoek'. Met de nieuw ontwikkelde breedbeeldcamera aan de voorzijde is het zicht aanzienlijk verbeterd. Ook het reactievermogen van de bestuurder is een factor die bepaend kan zijn in het voorkomen van een aanrijding. De tijd die een bestuurder nodig heeft voor het nemen van een beslissing is vaak langer dan de tijd die een computer ervoor nodig heeft. De Honda Jazz is dan ook voorzien van het Collision Mitigation Brake System. Dit systeem detecteert zelfs 's nachts voetgangers en fietsers en ziet wanneer een tegenligger ineens afslaat of op uw weghelft komt en wanneer dat gebeurt, worden de remmen ingeschakeld. De Jazz wordt nu ook standaard geleverd met Adaptive Cruise Control, Lane Keep Assist Systeem en Road Departure Mitigation System. Deze systemen zorgen ervoor dat u in de juiste baan blijft en op voldoende afstand van de auto die voor u rijdt.

Blijf op de hoogte
Vanaf de zomer 2020 is de nieuwe Honda Jazz in Nederland beschikbaar. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen kan via uw dealer of neem een kijkje op www.honda.nl.

Mild Hybrid-technologie van Fiat

Foto: Olaf Pignataro

Fiat heeft met de 500 en de Panda een begin gemaakt met de electrificatie van het aanbod. Beide modellen hebben een benzinemotor en elektrische aandrijving en zijn respectievelijk vanaf februari en maart dit jaar leverbaar.

Beide modellen zijn gericht op het stadsverkeer. Ze zijn uitgevoerd met een driecilindermotor met 12-volt Belt-integrated Starter Generator en hebben hiermee een vermogen van 70 pk. Door de toevoeging van de elektrische aandrijving worden brandstofverbruik en de CO2-emissie tot wel 30 procent verlaagd. Aangezien Fiat 500 en Fiat Panda een aanzienlijk deel van de gereden kilometers in een stadsomgeving voor hun rekening nemen, is dit een belangrijke stap in verduurzaming.

Launch Edition
Fiat komt vanwege het debuut van de hybride-modellen ook met de exclusieve Launch Editon (19.235 euro). Subtiele details als het woord 'Hybrid' op de achterkant en op de middenstijl een H-logo geven aan dat u met deze uitvoering van doen heeft. In het H-logo zijn twee dauwdruppels verwerkt en die staan volgens Fiat symbool voor de dauw, de dageraad en daarmee ook een nieuw tijdperk. Ook de kleur dauwgroen 'Verde Rugiada', exclusief voor deze modellen, vindt zijn oorsprong in de dauwdruppels. Ook voor de stoelbekleding is gekozen voor duurzame materialen. In het materiaal is gerecycled plastic verwerkt.

Het motorblok
Voor de hybrides heeft Fiat niet alleen maar een elektrische component toegevoegd aan bestaande modellen. Zo is het motorblok gemaakt van een aluminiumlegering, waardoor het gewicht van de motor beperkt blijft. Voor de stijfheid en vanwege de goede warmtegeleiding is het blok voorzien van gietijzeren cilindervoeringen. De compacte verbrandingskamers dragen bij aan een snelle verbranding en dat samen met een compressieverhouding van 12:1 geeft een hoog rendement. Door ook de wrijving in de motor te beperken wordt een zo groot mogelijk efficiëntie behaald.

BSG-systeem
Bij het remmen en vaart verminderen wordt de energie die vrijkomt opgeslagen in een lithiumaccu. Dit elektrisch vermogen wordt vervolgens weer ingezet bij het accelereren en voor het herstarten in de Stop&Start-modus door middel van het BSG-systeem dat op de motor is gemonteerd. Zelfs tijdens het rijden, bij snelheiden onder de 30 km/u, kan de benzinemotor worden uitgeschakeld en is rijden op alleen elektrische aandrijving mogelijk.

Ga naar uw dealer voor meer informatie, proefrit of voor het kopen van één van de hybrides.

Van Mossel Kia steunt Stichting Service Dogs

Van Mossel Kia heeft zich in 2019 ingezet voor de Stichting Service Dogs en een prachtig bedrag gedoneerd. Niet voor niets luidt de slogan: "Van Mossel biedt meer dan u verwacht".

Afgelopen jaar heeft Van Mossel Kia zich verbonden aan Stichting Service Dogs. Bij iedere nieuw verkochte auto werd een bedrag gereserveerd voor de stichting. Uiteindelijk heeft Van Mossel Kia een prachtig bedrag van €4.880,- gedoneerd aan Service Dogs. "Wij hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan en dragen deze stichting een warm hart toe. Wij zijn dan ook bijzonder trots om dit bedrag te mogen schenken en de stichting te helpen haar mooie doelstellingen te behalen. Daarnaast hopen we met dit initiatief ook anderen te inspireren", aldus Bas Huijzer, Commercieel/Operationeel Directeur.

De stichting
Mynouk Louwerse, Trainer/Kynologisch Instructeur bij Service Dogs: "Onze stichting zet zich in voor mensen met een motorische beperking door middel van het opleiden en trainen van hulphonden. Dit is een kostbare aangelegenheid en wij zijn dan ook enorm blij met deze donatie." Met liefde en respect voor mens en dier, streven ze ernaar om elk jaar 10 honden over te dragen. Om donateur te worden kunt u een kijkje nemen op de website van Service Dogs: www.servicedogs.nl.

Van Mossel
Autobedrijf Van Mossel is met Kia gevestigd aan de Oude Apeldoornseweg 40b in Apeldoorn. Kijk ook op: www.vanmossel.nl/kia

19 / 20