Hart van Almelo - Wierden

26 april 2019

Hart van Almelo - Wierden 26 april 2019


Gezellige Koningsdag in Almelo

ALMELO - Het is met recht één van de hoogtepunten op de activiteitenkalender dit jaar: Koningsdag. Ook in Almelo valt er komend weekend weer van alles te beleven voor jong en oud.

Naar goed gebruik draagt Almelo Events weer een gezellig programma, waarbij met name de Oranjemarkt altijd een grote publiekstrekker is. Sinds maart zijn de kramen al in de verhuur, zowel voor de particulier als ondernemer. Wie wil snuffelen tussen van alles en nog wat komt dan ook goed aan zijn trekken. Nieuw dit jaar is dat overgebleven spullen aan het einde van de dag ingeleverd kunnen worden, wat ten goede komt aan Stichting Matamba en de lokale Speelgoedbank.

Muzikaal tintje
Uiteraard is er voor de muziekliefhebber ook van alles te beleven. Diverse artiesten treden op op het Waagplein, met veel verschillende stijlen. En uiteraard: allemaal dansbaar! Zo zijn er demonstraties van streetdance tot ballroom en alles daartussen. Stilzitten is er niet bij; iedereen komt in beweging door de enthousiaste dansers die ook interactief met het publiek omgaan.

Kinderplein
Voor de jeugd is het Kinderplein ingericht met een draaimolen, suikerspin, schminken en figurentheater Ennadien. Speciaal voor de oudere jeugd is er het Chillplein, waar tieners aan hun trekken komen met een chillhoek met zitkussens, een graffitiwall, eigentijdse muziek en meer. Ook de inwendige mens komt meer dan aan bod.

Iedereen doet mee
Koningsdag is de dag waarop we allemáál volop genieten en meedoen met de festiviteiten. Zo haken ook diverse andere organisaties aan bij de Koningsdagactiviteiten, zoals de Scouts van Het Twentse Ros die weer een plein inrichten met jongerenactiviteiten. Verder werkt Almelo Events ook samen met de Kaliber Kunstenschool, Scoop Welzijn, InnerAll en het ROC van Twente.

Winkels en markt
Omdat Koningsdag dit jaar op een zaterdag valt zijn ook alle winkels normaal geopend en ook de zaterdagmarkt gaat gewoon door zoals gebruikelijk. Hou gezien de drukt wel rekening met een gebrek aan parkeerplekken; het is dus verstandig om per fiets naar de stad te komen.

Een lach en een traan voor de Uitsmijters afgelopen weekend

ALMELO - Basketbalvereniging De Uitsmijters in Almelo heeft weer een mooi weekend achter de rug. Het was een weekend met een lach en een traan in de IISPA; sportief succes én het afscheid van een bijzonder jeugdteam dat veel lief en leed met elkaar deelde.

Het mix-12-3 team kwam zaterdag in actie tegen Risne Stars X12-2, waarbij de Almeloërs een nette 20-0 overwinning eruit wisten te slepen. Hiermee maakten zij een eerder verlies tegen B.V. Isala weer ruimschoots goed.

M22
Afgelopen zaterdag kwamen ook de jongemannen van M22-1 uit tegen de Red Giants M22-2. Dit leverde hen een zeer nette score op. De Almelose ploeg bleek ruim te sterk voor de Red Giants, met een 91-54.

Afscheid
Met deze winst markeerde het team ook gelijk een mijlpaal; hier komt de traan. Het M22 team valt namelijk komend seizoen uit elkaar. Qua leeftijd moeten zij naar de senioren, maar helaas gaat niet iedereen mee het komende seizoen. Het team speelt namelijk al samen sinds de dagen van het onder-12 tijdperk. Af en toe gingen wat spelers weg en kwamen er wat bij of terug. Het mooiste succes dat zij behaalden? Het kampioenschap in de U14 volgens de Uitsmijters. Een team dat ook buiten het veld vaak samen was, en wat dus zeker gemist gaat worden.

Nieuwe uitdagingen
De jongens worden nu ouder en krijgen andere prioriteiten en hobby's zoals werk en studie. Een aantal van hen zal komend seizoen wellicht weer met elkaar spelen, anderen komen wellicht op termijn weer terug bij de sport. "Maar één ding moeten ze nooit vergeten. Het jeugdteam blijft altijd bestaan. Sowieso in hun gedachte. Vrienden blijven vrienden en teamgenoten blijven teamgenoten. Altijd.", aldus de Uitsmijters via Facebook na de laatste wedstrijd.

Actieve vereniging
Basketbalvereniging De Uitsmijters heeft een groot aantal actieve teams; van de 8-jarige instroomgroep, de 10-jarige mix tot de 12, 14 en 16-jarige jeugdteams. En uiteraard ook goed presterende seniorenteams bij de dames en heren. Kortom, met de aanwas zit het wel goed voor de komende jaren; basketbal zit de afgelopen jaren landelijk in de lift en actieve verenigingen zoals De Uitsmijters dragen hier perfect aan bij.

Jaargang: 6 • Nr 248• Wk 17

Eerste woningen in Zuidbroek opgeleverd

WIERDEN - Vorig jaar zomer werd er gestart met de bouw van de nieuwbouwwijk Zuidbroek. Onlangs zijn de eerste woningen opgeleverd.

De ontwikkeling van deze nieuwbouwwijk is bijzonder te noemen. Er is niet zomaar gekozen voor het bouwen van een bepaald type woningen. Er is een uitgebreid online onderzoek geweest naar welke doelgroepen interesse hadden in de wijk en welke wensen zij hadden. "De ultieme vorm van burgerparticipatie", aldus projectontwikkelaar Jeroen Altena van Nijhuis Rijssen.

Het plan
In Zuidbroek worden in totaal 73 woningen gebouwd in maar liefst zeven verschillende types door Nijhuis Rijssen naar ontwerpen van architect Beltman uit Enschede en Weghorst Architectuur uit Wierden. Opmerkelijk daarbij is de keuze voor 14 seniorenwoningen in de wijk. Vaak wordt er te weinig aandacht besteed aan deze doelgroep, maar dat hier een juiste keuze is gemaakt, blijkt wel uit de snelheid van de verkoop van de seniorenwoningen. Binnen een mum van tijd waren ze alle 14 verkocht. De verwachting is dat de laatsten woningen opgeleverd gaan worden na de zomervakantie. Daarna zal verdere inrichting van de wijk door de gemeente Wierden gaan plaatsvinden.

Lokale Woonagenda
Wethouder Coes is blij dat de woningen in Zuidbroek worden opgeleverd. Het Zuidbroek is hierdoor aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen door het aanbieden van woningen voor middenhuur, senioren, twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen in verschillende prijsklassen. Daarnaast hebben we door deze toevoeging in Wierden een nog completer woningaanbod, zoals beoogd in onze Lokale Woonagenda. Gezien de vraag aan woningen gaan we verder met de ontwikkeling van de volgende fase, waarvan de start verkoop medio 2019 wordt verwacht.

Column

Herman hef geliek

Herman Klein Velderman van D66 wil gin vuurzitter mear wean van de Commissie Grondgebied umdet de börgers nit mear mangt insprekken biej principebesloeten. Zo neumt ze det op ´t gemeentehoes: at nen annemmer oarns wil bouwen, dan mut 'n gemeenteroad eerst oetsprekken det 'r in principe gin bezwoar is um op de ene of aandere stea te bouwen. At 'r wál bezwoar zol wean, hoo'j dan gin kösten te maken vuur niks.

De börgers mochen aaltied dreks biej principebesloeten al bezwoaren oetsprekken in de Commissie Grondgebied. Doar hef een gemeenteroad non nen streep duur-ezat. De wieze kearls en vrouwleu zeaden: "Noa het principeverzeuk zeent 'r nog genóg momeanten vuur de börgers um met bezwoaren te kommen." Um nit een poar keer achter mekoar dezelfde bezwoaren an te heuren, hef ne roadsmeerderheaid beslötten um biej principebesloeten gin börgers an het woord te loaten. Doar was Herman Klein Velderman het volstrekt nit met eens en doarumme wil hee gin vuurzitter mear wean van de Commissie. Zo har'e het ook in de kraante loaten zetten en hee hef non edoan wat'e beloawd hef. Consequent! Det mu'k um noageewn.

Ik kan van de roadsleden en commissieleden good begriepen det ze nit onneurig lange vergadern weelt, mer det mu'j dan wal op ne aandere manere oplössen en nit duur het votstrepen van de burgerinspraak. Herman hef gewoon geliek. Want, woerumme zo'j de inspraakmomeanten nit terugge-brengen tot éne geleagenheaid. A'j veendt da'j elke keer hetzelfde heurt, kan det ook wal in één keer. Woerumme zolle viej nit ook nog ofsprekken det börgers in het vervolg allene bezwoarn in köant denen in tweevoold: eerst in nen haandgeschreewnen breef in pearske blokletters en dan zoonder taalfouten oet-etypt in nen 12-puntsletter Bookman Old Style. Dan he'j 't ook dreks good op papier stoan. Skealt minstens dreekwart van alle bezwoaren.

Mer zoonder bak: burgerinspraak veune viej toch aaltied van groot belang. De politiek wol det geane. Kost tied! Joa wisse. Mer de börgers wolle viej toch met alle geweeld betrekken biej de politiek. Non hebbe viej oonze börgers joarenlaank zódöanig dresseerd det ze dreks metkuijert oawer alle plannen woer ze belang biej hebt. Mer ás ze det dan ook echt doot, dan zeg een road: "Huuw-huuw! Eerst viej as road en ieleu komt later."

Biej dee roadsvergadering dachen ik: wat is der non verkeerd an um zo gaauw meugelijk te weten woer de bezwoarn van de leu zit. A'j de bezwoarn weet, kö'j doar toch dreks reknge met hooldn...? Of zir ik non gek?
SGP-roadslid Sander Haase har der in elk geval een beunig ofschaffingsvuurstel vuur emaakt. Sander hef een skoon verstaand en har vergadertechnisch 100 proceant geliek. Hoaste alle roadsleden völlen as 'n blok. Mer het ofschaffen van inspraak begriept oonze inspraakgedresseerde börgers nit volgens miej. Det Herman Klein Velderman gin vuurzitter mear wil wean umdet hee wál vuur inspraak is; dét begriept de börgers heel good.

Disse keer hool ik het met Herman!


Gerrit Dannenberg

Informatieavond van ZGT over overgewicht

HENGELO - Overgewicht geeft klachten, beperking en gezondheidsrisico's. En als afvallen en op gewicht blijven eenvoudig was, dan zou het hele probleem van obesitas niet bestaan. Vandaar dat het ZGT Obesitascentrum op 8 mei een informatieavond houdt.

Tijdens de bijeenkomst zullen een internist en een bariatrisch chirurg hun visie op de behandeling van overgewicht presenteren. Daarnaast geven overige disciplines en ervaringsdeskundigen over hun aandeel in het begeleidingstraject. Het traject is niet voor iedereen gelijk, want obesitas is niet voor iedereen hetzelfde en de behandeling dus evenmin. Het doel is echter wel gelijk: voor iedereen een gezonder gewicht met minder klachten, minder medicijnen en minder risico's. De informatiebijeenkomst wordt gehouden op 8 mei van 19.15 uur tot 21.45 uur in de Albert Schweitzerzaal in de ziekenhuislocatie van ZGT in Hengelo. Aan de bijeenkomst zijn verder geen kosten verbonden voor de deelnemers. Aanmelden kan via www.zgt.nl.

Nieuwe directeur Stadsmuseum Almelo

ALMELO - Begin dit jaar maakt Riet Strijker bekend dat zij Stadsmuseum Almelo zou gaan verlaten in juli. Inmiddels is bekend geworden wie haar gaat opvolgen per 1 juli.

Strijker is 18 jaar lang directeur geweest van het museum en onder haar bewind is het museum uitgegroeid tot een goedlopend expositiecentrum. Riet Strijker kan omschreven worden als een directeur, die de zakelijke kant wist te verenigen met de passie voor de museumstukken. Na haar afscheid als museumdirecteur zal zij weer kunnen richten op haar liefde voor textiel en kleding.

Nieuwe directeur
Sigrid Ivo (57) is de afgelopen jaren werkzaam geweest bij het Tassenmuseum. Een museum dat een uitgebreide collectie tassen laat zien van heel lang geleden tot de tassen van de twintigste eeuw. Dit museum was eerst gevestigd in Amstelveen en na de verhuizing naar Amsterdam is het museum ontzettend gegroeid. Datzelfde wil Ivo ook met Stadsmuseum Almelo gaan doen. Voorzitter van het Stadsmuseum, Kees Blok, is blij met de komst van Ivo. Ze is niet alleen een persoon met ervaring, maar zeker ook sterk op het gebied van pr- en marketing.

Kleine huurverhoging Almelo

ALMELO - Binnenkort ontvangen de huurders van Sint Joseph de jaarlijkse huurverhoging. De algemene huurverhoging is dit jaar maximaal 1,6 procent. Sint Joseph kiest met deze verhoging voor een inflatievolgende verhoging. De maximaal toegestane huurverhoging voor 2019 is 2,6 procent.

Bijna alle huurders gaan 1,6 procent meer huur betalen. Een uitzondering geldt voor huurders van een woning met een F of G energielabel, voor huurders van woningen die op dit moment groot onderhoud en comfortverbetering ondergaan en voor sociale woningen die al op of boven de streefhuur zitten. De nieuwe huurbedragen gelden vanaf 1 juli 2019.


Waarom verhogen?
Door de huur te verhogen, kan Sint Joseph extra onderhoud aan de woningen uitvoeren. Zo wil de woningstichting de woningen energiezuinig(er) maken. Uiteindelijk komt de huurverhoging weer ten goede aan het wooncomfort van de huurders. De huurverhoging past in het huurbeleid van Sint Joseph. Daarin staat dat ze voldoende sociale huurwoningen beschikbaar wil houden voor huurders met een smalle beurs. De huurprijzen van verschillende wooncomplexen zijn daarom in 2016 al aangepast aan de grenzen van het passend toewijzen.


Huurdersadviesraad
Sint Joseph heeft de jaarlijkse huurverhoging besproken met de huurdersadviesraad (HAR). De HAR heeft positief geadviseerd op het voorstel. Binnenkort ontvangen alle huurders een brief met de geplande huurverhoging.

Tot an de boch kö'j kiekn,
doarnoa vertrouwen!

Maandag 29 april 10:00 uur

Nieuw theaterseizoen bij Theater Hof 88 gelanceerd

Foto: Tabitha Sijnja

ALMELO – Onlangs heeft Theater Hof 88 haar nieuwe seizoen gepresenteerd tijdens de TheaterTipAvond in Theaterhotel Almelo.

De eerste brochures met het programma voor seizoen 2019-2020 zijn uitgedeeld en de reguliere bezoekers van het theater ontvangen de brochures per post. Ook worden de brochures uitgedeeld tijdens evenementen in de stad. Online is het programma ook in te zien, via de website van het theater.

Grote namen in Almelo
Niemand minder dan Karin Bloemen, Berthold Gunster, Martijn Kardol, Guido Weijers en Angela Groothuizen zullen het intieme theater aan de Elisabethhof bezoeken. Naast de gevestigde namen is er ook een breed scala aan opkomend talent van onder andere Glodi Lugungu en Joia, aangevuld met intieme toneelvoorstellingen van onder meer Noord Nederlands Toneel en Pip Utton.

Regionale producties
Naast aantrekkelijke grootheden hebben Overijsselse producties, artiesten en samenwerkingen ook een grote rol in het nieuwe programma. Van lokale helden als Thijs Kemperink en de Goeie Tukkers, tot lokale festivals met Paco Plumtrek en Bock en Blues. Ook vaste huisbespelers Theatergroep September en Theatergroep Raam komen wederom met een nieuwe productie op de planken.

Kaarten kopen
De voorstellingen zijn vanaf nu online te koop via de website van het theater, www.hof88.nl, aan de kassa (woensdag tot en met vrijdag van 12:00 tot 17:00 uur) of via het bestelformulier in de brochure. De beste plekken zijn nu nog beschikbaar, bezoekers wordt aangeraden vroeg te boeken voor de mooiste plaatsen.

Film: Wildlife

ALMELO - Nadat Jerry zijn baan verliest op de golfbaan, verliest hij zijn doel in zijn leven en laat hij zijn vrouw en zoon achter. Jerry sluit zich aan bij brandweerlieden die een grote bosbrand bij de Canadese grens bestrijden.

De zestienjarige zoon Joe neemt de rol van man op zich, waarna zijn moeder een affaire krijgt met een oudere man. Joe kan het niet vinden met deze man, omdat hij enkel vriendelijk tegen Joe doet om bij zijn moeder in bed te kunnen kruipen. De film Wildlife is op 1 mei om 20.15 uur te zien bij Filmhuis Hof 88 aan het Elisabethhof 4 in Almelo. Voor een kaartje betaalt u op de website van Hof88 €9,00 en met een filmpas betaalt u €6,00.

Oranjetocht Ambulare

WIERDEN - Ambulare organiseert op zaterdag 4 mei een landelijke wandeltocht voor afstanden van 5, 10, 20, 30 en 40 kilometer.

Het evenement begint voor de twee langste afstanden al 's ochtends om 08.00 uur. Deze deelnemers, voor de 30 en 40 kilometer, zetten hun eerste stappen in het buitengebied van Wierden en omstreken. Zij wandelen langs de meanderende Regge, rondom Wierden, Rijssen, Zuna en de Sallandse heuvelrug. Vanaf daar wandelen ze richting het natuurgebied de Borkeld om vervolgens via de oostkant van Rijssen weer terug te keren richting de finish. Om 09.00 uur starten de deelnemers voor de 20 kilometer. Deelnemers voor de 5 en 10 kilometer beginnen vanaf 10.00 uur te wandelen. Tussentijds worden de wandelaars verwend met een appel, bowl en hét Ambulare snoepje. www.ambulare.org.

Gezelligheid op het eerste Fanplein

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Heracles Almelo organiseerde voorafgaand aan de wedstrijd tegen sc Heerenveen het Fanplein, een plek waar supporters samen naar de wedstrijd konden toeleven. De combinatie van snacks, drankjes en veel zon bleek een groot succes.

Gedurende de twee uur voor de wedstrijd Heracles Almelo – sc Heerenveen stond het zonovergoten Fanplein voor het Polman Stadion helemaal vol. Het had alle ingrediënten voor een mooie voetbalavond, en Heracles Almelo sloot deze avond goed af. De Almeloërs versloegen sc Heerenveen met 2-1.

Bij de laatste thuiswedstrijd van het seizoen is er wederom een Fanplein. Voor Heracles Almelo – Excelsior wordt opnieuw een plek voor het Polman Stadion ingericht waar supporters vanaf twee uur van te voren samen kunnen toeleven naar de wedstrijd. Heracles Almelo – Excelsior wordt gespeeld op 12 mei om 14.30 uur.

Seizoenkaartverlenging in volle gang

ALMELO - Sinds afgelopen vrijdag is het voor seizoenkaarthouders van Heracles Almelo mogelijk hun seizoenkaart te verlengen. De allereerste die zijn seizoenkaart verlengde, was Jord Pingen. Hij kreeg tijdens Heracles Almelo – sc Heerenveen een mooie prijs uitgereikt.

Namens hoofdsponsor Asito kreeg hij een ticket voor Grill'n & Chill'n, een barbecue met de gehele selectie aan het einde van dit seizoen. Een dag later kreeg Jurry Hartman bericht dat hij één van de supporters was die zijn seizoenkaart binnen twee dagen verlengde. Hij krijgt een plekje op de nieuwe teamfoto met de gehele selectie voor het aankomende seizoen.

Supporters die hun seizoenkaart online verlengen maken kans op mooie prijzen. Door online te verlengen maak je bijvoorbeeld kans op een wedstrijdshirt voor het aankomende seizoen, een gesigneerde bal of een fotoshoot met je favoriete speler van Heracles Almelo.

KNVB verplaatst PSV-Heracles Almelo

ALMELO - De wedstrijd tussen PSV en Heracles Almelo is verplaatst van zondag 28 april naar woensdag 15 mei, aftrap 19.30 uur. Dit vanwege het succes van Ajax in de Champions League.

Ajax zou 28 april in de Eredivisie in actie komen tegen de Graafschap, en 30 april alweer in de Champions League tegen Tottenham Hotspur. Doordat clubs minimaal twee volle dagen rust moeten hebben tussen wedstrijden in, heeft de KNVB besloten om speelronde 33 van de Eredivisie te verplaatsen.

Doordat er nu twee weken geen Eredivisieduels op het programma staan, speelt Heracles Almelo op zondag 5 mei een oefenwedstrijd tegen de eigen reserves. Op deze manier wil de ploeg van Frank Wormuth in het wedstrijdritme blijven voorafgaand aan de wedstrijd tegen Excelsior. Voor Heracles Almelo zijn de laatste twee wedstrijden cruciaal, gezien de ploeg nog altijd strijd voor een plaats bij de play-offs voor Europees voetbal.

Veterarenen- en Klassiekerit

ENTER - De Enterse Motorclub organiseert op 28 april een rit voor de oudere motoren. Het zal een ochtend- en middagrit zijn van in totaal ongeveer 90km.

Deze rit is bedoelt voor motoren met een bouwjaar tot 1940. De 41e editie van de Internationale Veteranen- en Klassiekerit zal plaatsvinden volgens het VMC-reglement. De rit wordt georganiseerd door de Enterse Motorclub en er zullen veel veteranen- en klassieke motoren en enkele zeldzame exemplaren te bewonderen zijn. De veterarenen motoren zijn gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog. Klassieke motoren zijn 25 jaar of ouder. De rit start op 28 april om 10.30 uur vanaf de Krompatte 4 in Enter.

DTZC opent DAC De Schalm

ALMELO - De Twentse Zorgcentra opent op woensdag 8 mei het nieuwe Dagactiviteitencentrum De Schalm. Een mooie nieuwe voorziening die de cliënten en medewerkers weer veel nieuwe mogelijkheden zal bieden in een aangename omgeving.

De afgelopen tijd is veel werk verricht om alles en iedereen te verhuizen en op zijn plek te krijgen. Nu is dan eindelijk het moment daar, met de officiële opening door bestuurder Annemiek van Dalen van DTZC op 8 mei. Naast de officiële openingshandeling in de ochtend is er ook van 13.30 tot 15.00 uur een open dag, met hopelijk weer een mooie opkomst.


DTZC
De Twentse Zorgcentra biedt hulp aan voor mensen met een verstandelijke beperking. Naast beschermd wonen en ambulante zorg in de brede zin is ook dagbesteding een belangrijk aspect van hun taken. Cliënten gebruiken gemiddeld negen dagdelen per week dagbesteding, wat een heel breed scala omvat. Dit kan begeleid werken zijn, arbeidsmatige dagbesteding, bewegings- of muziekactiviteiten en creatieve activiteiten. Dat DTZC goed grip heeft op deze aspecten blijkt wel uit de positieve rapportcijfers met betrekking tot cliëntondersteuning.


De Schalm
Bij De Schalm worden uiteenlopende, uitdagende activiteiten aangeboden waarbij de behoefte aan structuur en duidelijkheid als belangrijk uitgangspunt dient. Zo beschikt het nieuwe centrum over onder meer een mooie belevingsgerichte binnentuin en diverse 'snoezelruimtes'; gevarieerde ruimtes waar zintuiglijke waarneming voorop staat. Deze kunnen zowel rustgevend als activerend werken voor de bezoekers.


Vier groepen
De Schalm heeft in totaal vier verschillende dagbestedingsgroepen die ieder op hun eigen wijze werken om deelnemers een gevarieerde, zinvolle dagbesteding aan te bieden. Het doel is het versterken van vaardigheden in de brede zin.

Big Bulls organiseert leuke Rugby Toer voor jeugd

ALMELO - Rugbyclub Big Bulls organiseert de komende weken de Almelose Rugby Toer. Gedurende vier weken laat de Almelose club op diverse locaties in de stad kinderen kennis maken met de rugbysport.

Deze kennismakingstoer is gericht op kinderen van 5 tot en met 12 jaar. De afgelopen maanden is deze leeftijdscategorie behoorlijk gegroeid. De betrokken ouders van deze lichting nieuwe jeugdleden zijn enthousiast over de aanpak van de club. Rugby voor jongens en meiden van deze leeftijd draait om spelplezier en respect voor elkaar, in plaats van een onderlinge competitie.

Leuke kennismaking
Om meer ouders en jonge kinderen kennis te laten maken met jeugdrugby gaat de club de wijken in om trainingen te verzorgen. De sessies worden verzorgd door de ervaren jeugdtrainers van The Big Bulls. De trainingen zijn op dinsdag en donderdag vanaf 18.30 uur. Zaterdags kunnen jongens en meiden vanaf 10.30 kennis maken de groeiende sport. Deelname is gratis en in de meereizende toerbus is de alle informatie over de club en de sport te verkrijgen.

De toer
De kick-off van de Almelose Rugby Toer is dinsdag 30 april op het Rembrandtveld. In de weken daarna is de Rugby Toer, inclusief de toerbus, te vinden op de Aalderinkshoek, de Schelfhorst en in het centrum. De toer wordt ondersteund met de verspreiding van duizenden flyers in de betreffende buurten.
De Rugby Toer wordt op 25 mei afgesloten met een Rugby Experience Day op de thuisbasis Het Wendelgoor, tussen Almelo en Wierden.

Het programma:
30 april en 2 mei; locatie het Rembrandtveld aan de Rembrandtlaan. 7 & 9 mei: locatie speelveld Het Everlo bij de Telgenborch op de Schelfhorst. 14 & 16 mei: locatie speelveld Schubertstraat op de Aalderinkshoek. 21 & 23 mei: locatie speelveld Ootmarsumsestraat, nabij restaurant Deksels in het centrum. Op de zaterdagen vinden de kennismakingstrainingen plaats op Het Wendelgoor vanaf 10.30 uur. Kijk voor meer informatie ook op www.rcbigbulls.nl

Verkoop boeken

ALMELO - Bibliotheek Almelo verkoopt van 29 april tot en met 13 mei afgeschreven boeken.

De bibliotheek is op de maandag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en de overige zes dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Alle aangeboden boeken zijn te koop voor €1,00 per stuk. Daarnaast is er ook een aantrekkelijke aanbieding voor mensen die veel lezen: een tas vol boeken voor maar €5,00. De boekenverkoop vindt plaats op de begane grond van de bibliotheek.

Wijkspreekuur

ALMELO - Elke eerste woensdag van de maand kunnen bewoners van de Ossenkoppelerhoek terecht bij het wijkspreekuur.

Dit spreekuur is een samenwerking tussen de gemeente Almelo, politie, Beter Wonen, STJA en Avedan. Coördinator Sylvia Schulte, wijkagent Henk Buis, wijkondersteuner Handan Ekizkuyu en medewerkers van Beter Wonen en Sint Joseph staan op deze woensdag klaar om met u in gesprek te gaan over de wijk, leefomgeving en woning gerelateerde onderwerpen. Zij kunnen u veel informatie verschaffen over uw leefsituatie of woonomgeving. U bent gratis welkom om binnen te lopen op dit spreekuur aan het Vincent van Goghplein in Almelo. Het spreekuur begint om 10.45 uur en duurt tot 12.00 uur.

Open dag Studio15

ALMELO - Op woensdagmiddag 1 mei organiseert Studio15 een open dag. Bij Studio15 krijgen jongeren de kans om zich professioneel te ontwikkelen op het gebied van muziek, performance, film, fotografie en nog veel meer!

Op deze open dag kunt u zelf deelnemen aan de volgende activiteiten; het maken van echte foto's in een fotostudio, als DJ plaatjes draaien, een eigen beat maken op de computer, iets opnemen in de opnamestudio en u kunt ontdekken hoe het is om op een ukelele te spelen. Daarnaast kunt u ook deelnemen aan verschillende dans-, zang- en rapworkshops en zullen er een aantal optredens worden gegeven in de grote zaal. De open dag start op 1 mei om 15.30 uur en duurt tot 18.00 uur. Iedereen mag gratis langskomen bij Studio15 Talenthouse aan de Kolthofsingel 15 in Almelo. Voor meer informatie kijkt u op www.kaliberkunstenschool.nl/locatie/studio15 of mailt u naar info@studio15almelo.nl.

Gezond leven voor vrouwen

ALMELO - Donderdag 9 mei start de cursus 'Gezond in je Wijk' speciaal voor vrouwen.

Gedurende het programma van 15 weken werken de deelnemers samen aan een gezond en betekenisvol leven. De deelnemers ontmoeten elkaar één keer per weer op donderdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur bij voetbalclub Oranje Nassau. Bij het programma wordt niet alleen gekeken naar een gezonde leefstijl. Er komen ook thema's als persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen, positief leven, opleiding en (vrijwilligers)werk aan bod.

Bewegen
Een vast onderdeel van het programma is bewegen. Na twee uur samen gewerkt te hebben binnen één van de thema's volgt nog een uur bewegen. De inhoud van het programma en het bewegen wordt afgestemd op de wensen van de deelnemers.

Interesse
Wanneer u interesse heeft in het programma kunt u contact opnemen via 06-14 52 81 92 of via s.schoolkate@avedan.nl.

Onze trots, onze passie, onze club. Altijd en overal!

Het was voor iedereen een zwaar seizoen, met pieken en dalen. Maar de supporters hebben Nederland massaal laten zien dat clubliefde geen divisie kent, dat FC Twente meer is dan alleen voetbal. Het is onze trots, onze passie, onze club. Altijd en overal!

Nu zijn wij samen terug waar we horen, in de Eredivisie. Zonder jullie was dit nooit gelukt, bedankt daarvoor. Samen laten we zien dat FC Twente er weer is. Ook volgend seizoen elke thuiswedstrijd weer een kolkende Grolsch Veste, Twente komt eraan!

Jij bent er volgend seizoen toch ook weer bij? We starten vandaag om 11.00 uur met de verlenging.

Brandweer Twente alert op natuurbrandgevaar

TWENTE - Het zal u niet ontgaan zijn: het was de afgelopen week weer opmerkelijk warm. De droogte van afgelopen jaar lijkt weer terug te komen, wat ook zorgt voor grotere risico's qua natuurbrandgevaar. De Brandweer Twente is al begonnen met extra maatregelen om ons collectief veilig te houden.

Warm weer zorgt voor droge natuur, welke dan weer meer vatbaar is voor brand. Een brandje in de natuur kan zeer snel ontstaan, ook door onachtzaamheid van de inwoners. Zo is het niet verstandig om te stoken in de natuur.


Extra alert
Omdat natuurbranden bijzonder snel om zich heen grijpen is snelle detectie van deze branden zeer belangrijk. De brandweer begon dan ook afgelopen week met luchtsurveillance. In het geval van een natuurbrand zal de brandweer gelijk groot opschalen met extra materieel en mankracht. De brandweer benadrukt dat men zeker gewoon de natuur in kan voor recreatie, maar dat het wel belangrijk is om extra alert te zijn. Signaleert u een natuurbrand? Bel dan gelijk met 112.


Bosbrandcontainer
Naast de preventieve voorlichting en extra surveillance is de brandweer ook qua inzet goed voorbereid op natuurbranden. Zo beschikt de brandweer Twente sinds 2013 over een gespecialiseerde bosbrandcontainer. Ook een kleine 70 brandweermensen volgden toen een gespecialiseerde opleiding in het bestrijden van natuurbranden. Dit gaat op een andere manier dan gebruikelijk; een 'handcrew' blust niet zozeer, maar probeert door middel van stoplijnen te graven het vuur binnen een bepaald gebied te houden. De handcrew bleek de afgelopen jaren zeer effectief in het beperken van de schade door natuurbranden.


Anderen ook alert
Naast de brandweer is ook het Waterschap Vechtstromen al extra alert op de toenemende droogte. Afgelopen jaar ontstonden al enige problemen door de aanhoudende droogte, waardoor ook de watervoorraad en aanvoer steeds minder werd. Begin dit jaar is deze achterstand qua regenwater gelukkig enigszins ingelopen, maar er zijn nog steeds plekken waar de grondwaterstand slecht is zoals de hoger gelegen zandgronden in Twente. Door meer water aan te voeren en water langer vast te houden moeten grote problemen voorkomen worden.

Bijdrage voor 12 organisaties

ALMELO - Een zomerkamp voor de Wereldboom, Rembrandtfiësta, de Sporty Summer evenementen, uitstapjes voor de Eethoek en kinderclub van de Ontmoeting en natuurlijk het popfestival van Almelo, HobNob. Ze kunnen allemaal een flinke bijdrage in de kosten tegemoetzien van het Almelose Roggekamp Peitsch Fonds.

Het RP fonds heeft jaarlijks vier termijnen, 'calls', waarbinnen organisaties een bijdrage aan kunnen vragen voor activiteiten voor kinderen en jongeren in Almelo. Het aantal aanvragen stijgt lichtjes. De grootste bijdrage in deze eerste call ging naar IVN Almelo. Dat krijgt 5.000 euro voor haar tentoonstelling Groener groenst, natuur in Almelo in het Stadsmuseum. De expositie start op 24 mei en is speciaal voor alle kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Almelo. De tentoonstelling laat zien welke dieren er leven in de stadsparken en parkjes en welke mooie bomen Almelo rijk is. Als alle kinderen de tentoonstelling hebben gezien, blijft ze ook voor andere geïnteresseerden nog even te bezichtigen.


Meer bijdragen
De overige verleende bijdragen zijn zeer divers. Zo ging er ook 700 euro naar het Huis van Katoen en Nu voor het Kinderatelier; een doemddag voor de basisschooljeugd op de zaterdagmiddag. Verder ontving Kleurrijk Twente 1.500 euro voor een kunstproject, ging er 750 euro naar volleybalvereniging Aastad voor een sporttoernooi, 2.000 euro voor het zomerkamp van basisschool De Wereldboom en nog diverse andere bijdragen.


Aanvragen
De tweede call 2019 van het Roggekamp Peitsch Fonds is intussen geopend. Organisaties en instellingen kunnen tot 21 juni aanvragen indienen op de website van het fonds. Activiteiten en initiatieven voor kinderen uit Almelo op het gebied van onderwijs, vorming, opvang, sport, spel, voeding, kleiding zorg en vrijetijdsbesteding komen in aanmerking. Aanvragen moeten worden ingediend op de website www.rpfonds.nl

Fietsontspanning voor mantelzorgers uit Almelo

ALMELO - Mantelzorgers verzorgen met liefde hun zieke of hulpbehoevende naaste. Ze doen dit omdat ze het vanzelfsprekend vinden. Het houdt ze misschien wel dag en nacht bezig. Omschakelen, tandje erbij en weer verder. Hierdoor kan men al snel hogere druk en stress ervaren en dit kan impact hebben op de gemoedstoestand.

Om mantelzorgers speciaal in de Gemeente Almelo een moment van ontspanning te gunnen organiseert Astrid Olde Olthuis in samenwerking met Mantelzorg Almelo een ontspannen fietstocht. De combinatie van het letterlijk en figuurlijk in beweging zijn buiten in de prachtige natuur heeft een positieve werking op het fysieke gestel en ook op de psyche. Veel onnodige ballast valt weg en maakt ruimte voor rust en ontspanning.

Ontspanning
Na een korte introductie over het effect van fietsen onder het genot van koffie/thee met wat lekkers volgt een ontspannen fietstochtje met de nodige onderbrekingen in een inspirerende omgeving. Onderweg worden een paar kleine gerichte en praktische oefeningen gedaan om extra te ontspannen. Deze oefeningen, die meteen effect hebben, kan men later thuis ook makkelijk doen. Ook is er voldoende ruimte onderweg om te praten en ervaringen uit te wisselen als men dat wil. Met een nieuwe frisse kijk op de wereld stapt men fit en energiek na de tocht van de fiets en er wordt afgesloten met een kleine versnapering voor wat positieve vibes voor de rest van de dag.

Meedoen
Om iedere mantelzorger de mogelijkheid te bieden om mee te kunnen, worden er twee fietstochten georganiseerd: op donderdagmiddag 16 mei van 13.00 tot 16.00 uur en zaterdagochtend 18 mei van 10.00 tot 13.00 uur. Wie graag mee wil op één van beide dagen kan dit voor 14 mei aangeven bij Astrid via email: info@fietsenmetastrid.nl of via telefoonnummer: 06-57938157. Geef hierbij aan of 16 mei of 18 de voorkeur heeft. Kosten van deelname bedragen € 5 per persoon. Er wordt vanuit gegaan dat men over een gewone stadsfiets of e-bike beschikt. Het vertrekpunt is P.M. Rogmanspark in Almelo (ingang Hofstraat naast de vijver).

Vrijmarkt op de Colckhof

ALMELO - Op 27 april wordt de jaarlijkse "vrijmarkt" gehouden op de Colckhof.

Tussen 11.00 uur en 14.00 uur is iedereen van harte welkom om te komen snuffelen tussen alles dat bij de kramen wordt aangeboden, van oude spullen tot zelfgemaakte producten. Er zijn kramen bemand door bewoners van de Colckhof en door buitenstaanders. Alles natuurlijk in een gemoedelijke sfeer met live muziek en diverse versnaperingen. Kom ook naar de Colckhof aan de Den Alerdinck 2.

Bloeddrukmeetdag

ALMELO - Op woensdag 1 mei kunt u bij Vegro Expertisecentrum Hulpmiddelen uw bloeddruk laten meten.

De bloeddruk is een duidelijke graadmeter voor de gezondheid van het lichaam. Wanneer u nieuwsgierig bent naar uw waarden kom dan langs op woensdag 1 mei tussen 10.00 uur en 15.00 uur bij Vegro in Almelo aan de Ootmarsumsestraat 134. Er zijn geen kosten verbonden aan de meting.

Open Ateliers

ALMELO - Zondag 28 april is er weer een Open Ateliers in de Herengracht.

De ateliers in de Herengracht zijn geopend tussen 14.00 uur en 17.00 uur. U kunt genieten van de uiteenlopende kunstvormen van de kunstenaars. Bijzonder is de bierproeverij bij Rob Koenders op nummer 6. In samenwerking met Proeflokaal België worden hier om 14.30, 15.30 en 16.30 uur drie soorten bier geserveerd met de bijzondere uitleg erover. De kosten hiervan bedragen € 5,-.

Gastkunstenaar
Tijdens deze Open Ateliers is ook gastkunstenaar Aschwin Huiskes aanwezig in de galerie op nummer 20. Hij exposeert hier met zijn 'urban art' werken en hij vertelt u graag meer over zijn kunstwerken.

En verder
In het atelier van Elsa Snijder zijn schilderijen, teksten en kunstfoto's te zien. Bij Hilly Lucassen kunt u haar nieuwste ontwerpen zien en bij Frieda Waanders zijn de laatste vorderingen van haar beeldhouwwerken te aanschouwen. Verder zijn tijdens Open Ateliers ook Kunsthal Hof88, Atelier Orange en Galerie Tolg'Art Wierden geopend.

Mantelzorgcafé

ALMELO - Op 2 mei zijn de deuren van Huis van Katoen en Nu geopend voor het Mantelzorgcafé tussen 11.00 uur en 13.00 uur.

Deze donderdag kunnen mantelzorgers terecht voor koffie, thee, een goed gesprek en een lekkere lunch. Mantelzorgers kunnen ook de zorgvrager toevertrouwen aan de vrijwilligers van het Mantelzorgcafé en zelf even de stad in gaan. De toegang is gratis en vooraf aanmelden hoeft niet.

Studiekring 50+

WIERDEN - Dinsdag 7 mei tussen 10.00 en 11.30 uur is er bij Bibliotheek Wierden een kennismakingsbijeenkomst over Studiekring 50+.

De studiekring is bedoeld voor 50-plussers die niet achter de geraniums willen zitten, maar met anderen willen ontmoeten en met hen van gedachten willen wisselen over bijvoorbeeld economie, filosofie, wereldgodsdiensten, hobby's, reizen en actualiteiten. Nieuwsgierig naar de Studiekring 50+. Kom naar de bijeenkomst of neem contact op met Linda Kaspers via l.kaspers@bibliotheekwierden.nl of via 0546-572784.