Hart van Almelo - Wierden

20 september 2019

Hart van Almelo - Wierden 20 september 2019


Almelo maakt zich op voor sportief weekend

ALMELO - De voorbereidingen voor de komende Almelo Allee zijn inmiddels weer in volle gang. De zesde editie van dit gezellige hardloop-, wandel en fietsevenement zal volgende week zondag, 29 september, gehouden worden.

Almelo Allee is een uniek evenement met inmiddels zo'n 1.200 deelnemers die aan de start verschijnen. Op 1 mei opende de inschrijving al en inschrijven kan nog tot en met 26 september.

Iedereen in beweging
De opzet van Almelo Allee is zo breed mogelijk, met als doel om iedereen in Almelo mee te laten bewegen. Het evenement kent daarom ook diverse onderdelen voor jong en oud. Zo is dit jaar de tweede editie van de Ben Hulshof Scholencompetitie; tien scholen van basis- en middelbaar onderwijs namen afgelopen jaar deel met meer dan 250 jeugdige deelnemers. De organisatie hoopt dit jaar de 400 aan te tikken.

Veel onderdelen
Voor de wandelaars zijn er dit jaar twee tochten met drie afstanden. Zo is er de Graven Esch wandeltocht van 5 kilometer, maar ook de Preston Palace wandeltochten van 10 en 20 kilometer. Bij het hardlopen kiezen deelnemers uit afstanden van 1,5, 3, 5 en 10 kilometer of 10 engelse mijl. Ondernemers zullen weer in actie komen tijdens de Obifit Bedrijvenloop. Voor de fietsers kan er gekozen worden uit fietstochten van 20 of 40 kilometer, compleet met aparte jeugd- en volwassenentochten.

Randprogramma
Naast de start en finish van de Almelo Allee, vindt in het centrum van Almelo ook de jaarlijkse Sportmarkt plaats van 12.00 tot 17.00 uur op het centrumplein. Er zijn verschillende kraampjes met informatie over de vele diverse sporten en er worden clinics en demonstraties gegeven. De Sportmarkt is inmiddels een begrip geworden in Almelo, en trekt elk jaar weer een legio bezoekers naar de binnenstad. Kom kijken en laat je verwonderen door het brede sportaanbod dat de stad rijk is. Waan je in de wereld van de vechtsport, leer alles over duiken, sla een balletje op bij volleybal; het kan allemaal tijdens de Sportmarkt! Er staan maar liefst 27 verschillende sportverenigingen klaar om u te laten beleven hoe leuk sport en bewegen is!

Almelo viert en vraagt aandacht voor vrede tijdens Vredesweek

ALMELO - De komende dagen staat Almelo in het teken van vrede. Van 21 tot en met 26 september is namelijk de Nationale Vredesweek. Ook in Almelo staan we uitgebreid stil bij dit thema.

Het thema van de Vredesweek is: "Vrede verbindt over grenzen". Tijdens de Nationale Vredesweek, dé actieweek voor vrede, laat de Ambassade van Vrede in Almelo zien dat het anders kan: op zaterdag 21 september organiseert de Ambassade een Walk of Peace. De inloop is vanaf 13.30 uur: start 14.00 uur bij het Huis van Katoen en Nu. Vandaar uit lopen de deelnemers door het centrum naar het Kerkplein en vervolgens naar de Sint Georgiusbasiliek. Er zijn activiteiten gericht op het thema "Vrede verbindt over grenzen.." De burgemeester van Almelo de heer Arjen Gerritsen en de heer Albert Gietelink houden een toespraak. Ze sluiten af in de tuin van de Basiliek met soep voor iedereen.

Vredesdienst
Op zondag 22 september is er om 10.00 uur een Oecumenische Vredesdienst bij Het Leger des Heils, Troelstralaan 1. De Oecumenische Vredesdienst wordt geleid door Ton en Sandra Mostert en is voorbereid door een werkgroep die samengesteld is met vertegenwoordigers van diverse geloofsrichtingen. Er is poëzie, zang en muziek. Op een nog nader te bepalen datum wordt er een Vredesboom geplant in de Verzetsheldenbuurt: Rumerslanden.

Walk of Peace
Een Walk of Peace is geen mars, maar een wandeling. De deelnemers lopen in de binnenstad een route naar het Kerkplein. Daar vinden activiteiten plaats gericht op het thema "Vrede". Met de Walk of Peace beleven we en laten we zien dat vreedzaam samenleven op zoveel plekken gebeurt en heel goed kan. We lopen samen met anderen, met wie we veel meer gemeen hebben dan verschillen. We verbinden ons met vrede en met elkaar!

Het thema
In tijden dat de Amerikaanse president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, kiest PAX als thema van de Vredesweek 2019: 'Vrede verbindt over grenzen'. Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel, en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer. En dat terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is. Elke dag zetten vele duizenden mensen in heel Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. De groeiende groep wandelaars die meedoen met de Walk of Peace brengen hiermee zelf hun verlangen naar vrede in de praktijk. Onze samenleving heeft behoefte aan deze mensen, die bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen. Die laten zien dat er een alternatief is, een antwoord op polarisatie.

Ambassade van Vrede
Vrede: het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar dat is het helaas niet. Gelukkig zijn er op veel plekken mensen die zich hiervoor inzetten. In Nederland en daarbuiten. Mensen die écht naar elkaar luisteren en mensen samenbrengen. In Almelo is er een Ambassade van Vrede (PAX) waarin de Raad van Kerken Almelo, het Humanistisch Verbond Almelo en andere partners samenwerken.

Jaargang: 6 • Nr 267• Wk 38

Almelo eert sportkampioenen

ALMELO - Maar liefst 385 Almelose Kampioenen zijn gehuldigd voor hun sportieve prestaties van voorgaand sportseizoen. In de IISPA kregen zij uit handen van wethouder Eugène van Mierlo en directeur Sportbedrijf Almelo Erik Busscher een medaille.

Sportbedrijf Almelo en Heracles Almelo zetten met de Kampioenenparade elk jaar de Almelose sportkampioenen in het zonnetje. Tijdens dit sfeervolle evenement worden (jeugdige) sporters uit de gemeente Almelo gehuldigd, omdat zij individueel of als team kampioen zijn geworden in het sportseizoen 2018-2019. Dat er in Almelo veel kampioenen lopen is wel duidelijk; welgeteld 36 teams en 3 individuele sporters zijn er dit jaar aangemeld voor de kampioenenparade.

Mooie wedstrijd
Aansluitend aan de huldiging mochten de kampioenen naar de wedstrijd Heracles Almelo – Willem II. In de rust van de competitiewedstrijd liepen de kampioenen een ereronde door een kolkend Erve Asito. De Kampioenenparade werd dit jaar feestelijk afgesloten met een daverende 4-1 overwinning van Heracles Almelo. Sportbedrijf Almelo en Heracles Almelo feliciteren nogmaals alle kampioenen!

Column

Boargen

Jewilmke zat geneuglijk op 'n peppermeuntje te zoegen. Hee zat tusken zin va en zin moo in de koarkbaanke. 'n Domiej was an de preake begunnen: "het geloof kan bergen verzetten, gemeente, en…"
Jewilmkes gedachen zwörven alle kaanten op. Boargen verzetten, stel oe vuur, dat dat gebuurden. Da'j 'n Frezenboarg konden opburen noar de aandere kaante van de A-1. Of 'n Hoalterboarg, met diaroma's van Piet Bos en al. Mear hee mos allichte kleander beginnen. Misschien met dit machtige koarkörgel, zo vlak boawen 'n preakstool - zol hee dat oart können verschoeven? Jewilmke concentreerden zich. Hee keek strak noar dee piepen, met dee ampatte sleuven d'r in, woermet a'j mooi komkommers an pläks konden snieden, allo, het mos en het zol wisse…
En joawal! 't Örgel köm in beweaging. Heel heanig scheuf het opzied, in de richting van de diakenbaanke, en doar köm het gevaarte millimeter vuur millimeter noar dealten! De diakenen keken al noar böawten en dan keken ze mekoar an, ze konden öar ogen nit geleuwen. Ze drokken zich vuur alle zekerheaid met de rugge plat tegen de baanke an, iej wussen mear nooit.
Gelukkig harren ze de collecte al binnen. Hendrik Jan, de penningmeaster, pakten vuste 'n zwoarsten collectebuul oet het rek en wus nit wat-e d'r non met an mos. Heel biezeunder, het front maakten zich lös van de rest van het örgel, doar zag iej 'n organist, hee heul zich krampachtig vaste an de klavieren, dat-e nit van de örgelbaanke ofglee, en 'n domiej keek verbiesterd noar leenks, vuur de gemeente noar rechts, al zag-e niks, mear d'r was gin andach mear, hee nöm van schrik nen slok van het glas water op 'n raand van 'n preakstool. Sommige leu harren niks in de gaten. Bats zat te dommelen en Mans bladerden in 't psalmbook en Mientjen zat te lusteren asof ze gin woord wol missen.
Tookseldmiej! Doar völ ne grote zwoare piepe loodrech noar dealten, op de köster op an, as de peunte zin kalen kop zol raken…
"Pas op…!" schreeuwden Jewilmke.
Woerumme keek bekaand de hele gemeente now in zinne richting? Zin va zat doar met een rood heuwd hellig te wean en zin moo heul 'n wiesvinger vuur de moond, paniek in de ogen, zweet op de plette.
"Amen!" zea 'n domiej en non mossen ze zingen. "Laat zich 't orgel overal/bij het juichend vreugdgeschal..." 'n Organist was d'r dus ook nog. 'Met 't örgel was bliekboar niks mear an de haand. De operatie boargen verzetten was dus froai mislukt. Oefening baart kunst. "Geleuwen doo'j in de koarke," zea zin groffa aait. Maar zol het thoes ook können? Misschien kon-e better in de vuurkamer beginnen met het oale harmonium…

Gerrit Kraa

Woningbouw binnen de bebouwde kom

WIERDEN - Binnen de bebouwde kom van de gemeente Wierden zijn in de dorpen nog onbebouwde locaties. Regelmatig krijgt de gemeente aanvragen om op die locaties te mogen bouwen. Om willekeur te voorkomen is de beleidslijn 'Toevoegen van woningen in de bebouwde kom' opgesteld. Aan de hand van dit beleid zullen verzoeken om een nieuwe woning te mogen bouwen op de onbebouwde locaties worden beoordeeld.

De ontwerpbeleidslijn heeft vanaf 26 juni 2019 zes weken ter inzage gelegen. Tijdens de informatieronde op 1 oktober aanstaande wordt de beleidslijn 'Toevoegen van woningen in de bebouwde kom' besproken met de gemeenteraad. Als deze nota wordt vastgesteld, wordt de 'Nota Open gebieden 2005' ingetrokken. In deze nota werden locaties aangewezen waar woningbouw mogelijk is. In de beleidslijn 'Toevoegen van woningen in de bebouwde kom' wordt beschreven welke gebieden, onder voorwaarden, in aanmerking komen voor woningbouw en welke niet. Het betreft een afwegingskader met voorwaarden.

Informatieavond nieuwe Donorwet

WIERDEN - De overheid heeft op veel verschillende manieren de nieuwe Donorwet bij de Nederlanders onder de aandacht gebracht. Zo zijn er bijvoorbeeld huis-aan-huis informatiefolders verspreid.

Ondanks de campagne van de overheid, blijken er nog steeds vragen over de nieuwe wet te zijn. Reden voor Bibliotheek Wierden om een informatieavond te houden op donderdag 26 september van 20.00 tot 21.30 uur.

Ervaringsdeskundige
Bibliotheek Wierden heeft voor deze avond ervaringsdeskundige Inger Visser van de Nederlandse Transplantatie Stichting uitgenodigd. Zij kan u meer vertellen over orgaandonatie en transplantatie.

Reserveren
De informatieavond bij Bibliotheek Wierden aan de Pouliestraat 2 is gratis toegankelijk. Reserveren voor deze avond kan via www.bibliotheekwierden.nl.

Positief sporten

WIERDEN - Sport en beweging dragen positief bij aan het opgroeien van kinderen in Wierden. Een goede ondersteuning van sportende kinderen is belangrijk voor zowel sportief succes als plezier in het sporten in de brede zin.

Op woensdag 9 oktober is er een interactieve avond voor trainers en ouders van sportende kinderen. Het thema dat dan centraal staat is: positief coachen in de sport. Wie kinderen heeft die op een sport zitten kan meepraten, maar ook vrijwilligers bij sportverenigingen en coaches en trainers zijn van harte welkom. De avond is van 20.30 tot 22.30 uur in het gemeentehuis in Wierden.

Goede sfeer
Een goede sfeer tijdens sportwedstrijden en trainingen, wie wil dat nu niet? Maar hoe kun je als trainer, vrijwilliger of ouder bijdragen aan een positief sportklimaat? Sport heeft twee gezichten: aan de ene kant positief en stimulerend, aan de andere kant soms onveilig, zoals discriminatie en pesten. Het effect van een positief of onveilig sportklimaat kan een grote impact hebben op het kind. Dit komt aan bod tijdens de interactieve avond over 'positief coachen in de sport'. De avond is bedoeld voor ouders van sportende kinderen en voor trainers en coaches van sportverenigingen en wordt verzorgd door LOES. De gemeente biedt deze avond aan in het kader van de Week van de opvoeding.

Maandag 23 sept. 10.00 uur

Zelfs de deurste penne schrif
neet vanzelf.

Bedrijvenpark Bornsestraat krijgt derde certificaat KVO

ALMELO - Bedrijvenpark Bornsestraat in Almelo heeft voor de derde keer het certificaat Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) behaald.

Op 12 september werd het certificaat officieel uitgereikt aan burgemeester Arjen Gerritsen en bestuurslid Jan Grob van de Bedrijvenkring. Een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit ondernemers, gemeente, brandweer, politie en de collectieve beveiliger coördineerden de afgelopen drie jaren maatregelen op het gebied van schoon, heel en veilig. Zo was er aandacht voor bepaalde verkeerssituaties maar ook voor brandveilige opslag op private terreinen. Burgemeester Gerritsen: "De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door onveiligheid waaronder door criminaliteit wordt door deze en andere maatregelen sterk verminderd. Ik ben er van overtuigd dat het steeds veiliger wordt als we ons als echt met elkaar organiseren."

Enquête
Begin dit jaar is er een veiligheidsenquête onder ondernemers uitgezet, zijn gegevens van de gemeente, politie en brandweer verzameld en is een schouw over de bedrijventerreinen uitgevoerd. Op basis hiervan is een nieuw actieplan opgesteld met hierin maatregelen voor de komende drie jaar. De werkgroep wil zich de komende periode inspannen om verkeersknelpunten aan te pakken en collectief cameratoezicht op de toegangswegen te realiseren. Dit plan werd op 20 juni door de certificerende instantie KIWA getoetst en goed bevonden. Bestuurslid Jan Grob: "We streven naar een leefbaar en duurzaam bedrijvenpark waar het goed toeven is voor zowel ondernemers als medewerkers. Hieraan draagt het KVO positief bij. Bovendien blijft het voor ondernemers mogelijk om met dit certificaat korting te krijgen bij meerdere verzekeraars op een aantal bedrijfsverzekeringen."

Bedrijvenkring
De Bedrijvenkring is belangenbehartiger van bedrijven op bedrijvenpark Bornsestraat in Almelo. Door de krachten te bundelen zorgen de gezamenlijke bedrijven voor leefbare bedrijventerreinen. Dat kan gaan over uitstraling en veiligheid maar ook over kostenefficiency en samenwerking.

Uitshirt Heracles Almelo is weer verkrijgbaar

ALMELO - Het uitshirt van Heracles Almelo van dit seizoen is zo in trek dat het al snel na de lancering uitverkocht was. Maar goed nieuws voor supporters van de club: de shirts zijn vanaf nu weer in alle maten verkrijgbaar. Voor deze nieuwe en laatste levering van de uitshirts geldt op=op. Het uitshirt is verkrijgbaar op shop.heracles.nl en in de FanServiceShop.

Het uitshirt is na een ontwerpwedstrijd door supporters gekozen. Het blauwe uitshirt heeft een verloop van een lichte naar een donkere kleur blauw. Een bewuste keuze van de 19-jarige Maarten van der Zwaan, die het winnende ontwerp maakte: "De basiskleur is het blauw van de stad Almelo en de club Heracles Almelo. Het is een fris en modern ontwerp dat goed past naast het klassieke zwart-witte thuisshirt." Het shirt is afgewerkt met een ronde witte hals. Ook de blauwgekleurde broek en sokken hebben witte details.

Merchandise
Heracles is blij dat het nieuwe uitshirt nu weer verkrijgbaar is. Daarnaast kunnen supporters ook weer uiteenlopende andere merchandise vinden in de FanServiceShop en online. Naast de diverse tenues zijn er ook volop leuke fanartikelen te vinden zoals de (auto)sjaals, stickers, ballen, vaantjes, keycords, kaartspellen en klokken.

'Neerlands Hoop' Jan Beuving

ALMELO - Met de Neerlands Hoop op zak, een prijs van de VSCD voor de cabaretier met het meest veelbelovende toekomstperspectief, tourt Jan Beuving ook in dit seizoen met zijn nieuwe programma 'Rotatie'.

In november 2018 ging Rotatie in première en werd jubelend ontvangen door de pers en op zaterdag 21 september om 20.15 uur kunt u in Theater Hof 88 zelf zien waarom. Beuving is naast cabaretier en tekstschrijver ook wiskundige en wetenschapper. Een bijzondere maar unieke combinatie. "Veel mensen weten niet dat wiskunde eigenlijk een heel creatief vak is. Je baant een weg binnen de regels die de wiskunde je geeft. En als cabaretier wil je je verhaal vertellen, terwijl je binnen de regels van dat verhaal blijft." Ondanks de wiskunde term 'rotatie' als naam voor zijn programma wil Beuving juist wegdraaien uit de wiskunde. "Het is echt een programma voor iedereen geworden. Dat is de draai of rotatie die ik gemaakt heb. Niemand zal na afloop het gevoel hebben dat het alleen maar over wiskunde ging. Kaarten à € 17,50 kunnen onder andere worden gereserveerd via www.hof88.nl en per mail via info@hof88.nl.

Operatie zorgt voor uitstel Jesper Drost

ALMELO - Heracles Almelo-speler Jesper Drost moet nog lange tijd wachten op zijn eerste minuten van het seizoen. Drost kwam door een blessure nog niet in actie voor het eerste elftal van Heracles Almelo en moet om dezelfde reden ook de komende maanden toekijken. De middenvelder wordt geopereerd aan zijn knie en is enkele maanden uit de roulatie.

Trainer Frank Wormuth vindt het wegvallen van de 26-jarige middenvelder spijtig. "Zijn knie is al vanaf het begin van het seizoen een probleem", vertelt Wormuth. "We hebben samen besloten dat een operatie het beste is. Hij zal ongeveer een half jaar uit de roulatie zijn. Dat is jammer, maar we moeten ook aan zijn gezondheid denken." De club hoopt op een spoedig herstel en wenst hem veel succes.

Vrijdagavond Twentse derby

ALMELO - De Twentse derby is terug, Deze vrijdag staan FC Twente en Heracles Almelo weer tegenover elkaar. In de Grolsch Veste wordt om 20.00 uur afgetrapt.

Beide ploegen hebben een goede generale repetitie gehad. FC Twente won zondag met 2-3 op bezoek bij Fortuna Sittard. Heracles Almelo was in eigen huis te sterk voor Willem II: op Erve Asito werd het 4-1. De laatste keer dat FC Twente en Heracles Almelo het tegen elkaar opnamen was op 9 maart 2018. In Almelo was Heracles Almelo FC Twente met 2-1 de baas. De laatste Enschedese editie eindigde in 1-0 in het voordeel van FC Twente. In een nagenoeg uitverkochte Grolsch Veste wordt Heracles Almelo in elk geval gesteund door een vol uitvak. Duizend Heraclieden reizen af naar Enschede om de ploeg te steunen.

Clank

ALMELO - Op zaterdag 21 september speelt in Proeflokaal België de coverband Clank!

Clank gaat een feestje bouwen met verrassende covers uit diverse genres. Voor liefhebbers van pop, rock en Nederlandstalige smartlappen een perfect avondje uit. Het optreden begint rond 21.30 uur in Proeflokaal België aan de Schuttenstraat 2 in Almelo. Toegang is gratis, dus geen enkele belemmering om niet naar deze vijf gelouterde muzikanten te gaan luisteren.

Open Ateliers

ALMELO - Op zaterdag 21 en zondag 22 september openen kunstenaars weer de deuren van hun atelier voor bezoekers.

Niet alleen kunt u tijdens Open Ateliers de werken van kunstenaars bewonderen, maar u kunt ook in gesprek gaan met de kunstenaar. Zo krijgt u meer inzicht in hoe een kunstwerk gemaakt wordt en waarom de kunstenaar het maakte. Er is weer een fietsroute langs de ateliers uitgezet. Deze route is verkrijgbaar in de bibliotheek, de ateliers en bij diverse horeca in het centrum. Of kijk op https://openateliersalmelo.nl/ voor de deelnemende ateliers en de fietsroute.

Sporten is niet altijd vanzelfsprekend

ALMELO - Sporten is niet altijd vanzelfsprekend. Zeker wanneer iemand kampt met een beperking is sport niet altijd even toegankelijk. Om hier in ieder geval voor mensen met hersenletsel verandering in te brengen biedt InteraktContour ook sportactiviteiten aan voor deze groep.

Deze vrijdag start de landelijke Nationale Sportweek, die nog tot en met 29 september duurt. Ook InteraktContour haakt hierbij aan. De dagbestedingslocatie in Almelo laat mensen met hersenletsel op een laagdrempelige manier kennismaken met sportmogelijkheden.

Sporten met hersenletsel
Het doel van de Nationale Sportweek is om Nederlanders aan te zetten om (meer) te bewegen. Maar als iemand hersenletsel heeft, is sporten niet vanzelfsprekend. Door overprikkeling, vermoeidheid of lichamelijke beperkingen kan sporten erg lastig zijn. Toch zijn juist sportieve activiteiten belangrijk voor verbetering na hersenletsel. Het vergroot het zelfvertrouwen, verbetert hersenfuncties en geeft positieve energie.

Sporten op maat
Bij de dagbestedingslocaties van InteraktContour kunnen deelnemers dagelijks meedoen met een gevarieerd sportaanbod. Dit aanbod is speciaal samengesteld en op maat gemaakt voor mensen met (niet-aangeboren) hersenletsel. Zo bestaat het aanbod onder andere uit zwemmen, fitness, boccia, stoelyoga en de multisensorische oefenmethode RGM. Tijdens de activiteiten staan de persoonlijke doelen van de deelnemers centraal. Zo kunnen zij werken aan dat wat voor hen belangrijk is, zoals zelfstandig kunnen fietsen of het verbeteren van de motoriek om weer aardappelen te kunnen schillen.

Meedoen
In de Nationale Sportweek kunnen geïnteresseerden maandag 23 t/m vrijdag 27 september bij de dagbestedingslocatie aan de Catharina van Renneslaan 126 in Almelo een sport komen ervaren. Het complete sportaanbod is te vinden op sportweek.interaktcontour.nl/. Via deze website kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven voor de activiteit van hun keuze.

Grote behoefte
In Nederland zijn naar schatting 650.000 mensen die beperkingen ervaren als gevolg van hersenletsel. Jaarlijks komen daar zo'n 40.000 mensen bij. Er is dus een grote behoefte aan sportaanbod voor deze specifieke doelgroep.

Rentree Brama bij FC Twente

ENSCHEDE - Wout Brama heeft maandagavond zijn rentree gemaakt in FC Twente. De middenvelder kampte afgelopen maanden met een blessure en maakte in de wedstrijd van de beloften tegen Jong FC Emmen zijn eerste speelminuten van het seizoen.

Jong FC Twente, waarin ook de nieuwkomers Latibeaudiere en Menig hun eerste minuten maakten na hun komst naar de club, verloor de wedstrijd met 0-2. "Ik denk dat het een 50/50 wedstrijd was," vertelde trainer Theo ten Caat na afloop. "Wij combineerden voor rust iets beter en het ontbrak alleen aan de laatste fase van de opbouw, het creëren en benutten van kansen. Onze vleugelspelers kwamen te vaak en te snel naar binnen, daarnaast waren we niet doortastend genoeg. Emmen speelde wat opportunistischer, maar dat hadden wij redelijk onder controle. Na rust ging Wout er af en moesten we de zaak wat omzetten. Vervolgens maken we zelf wat foutjes, waarvan Emmen wist te profiteren. Wij komen zelf heel moeilijk tot scoren, hoewel we zeker een doelpunt verdiend hadden. Ik denk dat een gelijkspel de verhoudingen beter weergegeven had. De jongens toonden genoeg inzet, maar vergeten uiteindelijk zichzelf te belonen."

Succesvol Bushi Open voor JPT

ALMELO - Afgelopen weekend was het Bushi Open in Arnhem; het eerste toernooi van het seizoen voor de judoka van Judo Promotion Twente en het is meteen goed raak: goud, zilver en brons gaan mee naar huis.

Een goede prestatie op een sterk bezet toernooi, dat al ruim voor de sluitingsdatum vol zat. Zo snel, dat onze judoka's buiten de boot leken te vallen. Alleen via de reservelijst werden we toch nog geplaatst. De dag start met Hanneke Plaggemars met als coach Martin Evenberg. De eerste partij tegen Inaya Verharen gaat onnodig verloren, omdat Hanneke te lief van start gaat. Na een goed gesprek met haar coach gaat Hanneke met de juiste mindset de mat weer op. Hanneke bindt vervolgens de strijd aan met Feline Roozendaal en Fee Jansen met ruime winst als resultaat. Dit levert haar brons op.

Van Dijk
Jochem van Dijk verliest zijn eerste partij van Timon Riemens, om in de herkansing goed terug te komen door Recay Yilmaz te verslaan. Hierna moet Jochem het opnieuw tegen Riemens opnemen om de partij overtuigend in zijn voordeel te beslissen. Het brons moet Jochem helaas aan Bas Wolters laten, zodat een 5e plek het eindresultaat is.

Vaandering
Simon Vaandering weet in zijn klasse met vol punt van Thijmen Boes en Dean Kuhnen te winnen. In de finale moet hij het afleggen tegen Jens van de Water, zodat Simon met een zilveren medaille naar huis gaat.

Hanstede
Linde Hanstede laat zien al goed in vorm te zijn door moeiteloos de finale te halen door winst op Floor Janssen, Pien Hulijn en Nikki Goedbuure. De finale tegen Danique Douma wordt even spannend, wanneer Linde een waza-ari tegen krijgt. Linde haalt de partij weer naar zich toe door Danique in een houdgreep te nemen en zo ook deze partij voortijdig met vol punt te beëindigen.

Karperien
Noud Karperien heeft de grootste poule. Hij verliest zijn eerste partij van Rens vd Pas. In de herkansing komt hij goed op dreef en wint na een bye (geen tegenstander) van Steyn de Vries en Sven Neele. Hierna moet ook hij het weer opnemen tegen zijn eerste tegenstander, Rens vd Pas met helaas wederom de winst voor Rens. Een 9e plaats in deze grote poule is het eindresultaat.

Ervaar het OV

WIERDEN - Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een inloopspreekuur in Wierden. Dit spreekuur is op vrijdag 27 september tussen 10.00 en 11.30 uur bij Stichting de Welle aan de Dr. G.H. Beensweg 21 in Wierden.

OV-ambassadeurs beantwoorden tijdens het maandelijkse inloopspreekuur veel gestelde vragen over reizen met bus en trein. Dit zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijk informatiemateriaal krijgen senioren uitleg over de OV-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Ook geven zij informatie over het deelnemen aan een proefreis. Belangstellenden mogen kosteloos en vrijblijvend binnenlopen.

Kijk op www.ervaarhetov.nl. voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten. Voor vragen kunt u bellen met 038-4540130, of een e-mail sturen naar: ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl.

Almelose kunst

ALMELO - Alleen nog dit weekend kan de expositie van Almelose Beeldende Kunstenaars bezocht worden in het Huis van Katoen En Nu.


De 37 Almelose kunstenaars lieten vanaf 6 september hun beste werken zien, maar na dit weekend wordt de expositie afgesloten. Onder deze kunstenaars zijn onder andere schilders, beeldhouwers en edelsmeden te vinden, maar ook keramisten, glaskunstenaars, fotografen en mixed media artists. Samen laten ze een uiteenlopend palet aan Almelose kunst zien in het Huis van Katoen En Nu aan de Rosa Luxemburgstraat 4. Het afscheid van de expositie valt samen met het Open Ateliersweekend, waarbij de expositie op beide dagen nog te bewonderen is van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Powersessie fotografie

ALMELO - Je spiegelreflexcamera echt goed leren kennen? Tijdens de Powersessie fotografie bij Kamera Express Almelo op zaterdag 21 september komen de belangrijkste punten aan bod.


Tijdens de workshop wordt deelnemers geleerd over de belangrijkste termen zoals ISO, diafragma, witbalans en brandpuntafstand. Met deze basiskennis leert men om te fotograferen zonder te vertrouwen op de automatische stand van de camera. De workshop start om 10.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. De entreekosten bedragen 15,- euro. Deelnemers dienen hun eigen camera mee te nemen.

Hondenfotoshoot Kees Smit

ALMELO - Viervoeters opgelet! Op zaterdag 21 september zal er een fotograaf aanwezig zijn bij Kees Smit Tuinmeubelen om honden op een leuke manier vast te leggen.


Hondeneigenaren zijn op die dag van 10.00 tot 16.00 uur welkom voor de fotoshoot bij Kees Smit. Een professionele fotograaf maakt foto's van alle aangemelde honden, en stuurt ze op via e-mail. Wie de foto daarna op sociale media plaatst met #beestenboel maakt daarnaast kans op een van de nieuwste items van Kees Smit Tuinmeubelen te winnen: de Sunyard Barking hondenmand. Deelname aan de fotoshoot is gratis, maar aanmelden is wel gewenst. Dit kan via www.keessmit.nl/beestenboel.

Popronde weer in Almelo

ALMELO - Popronde is het grootste rondreizende festival van Nederland. Het festival doet dit jaar maar liefst 41 steden, waaronder Almelo, aan.

Op 22 september is het tijd voor Popronde Almelo. In het centrum van Almelo worden meer dan 20 optredens gegeven op 11 verschillende locaties. Naast cafés en restaurants, fungeren een cafetaria, theater en andere bijzondere plekken als podia. Een verrassende, nieuwe locatie, is de Doopsgezinde Kerk. Alle concerten zijn gratis toegankelijk.

Popronde

De Popronde is hét reizende muziekfestival van Nederland. Vanaf donderdag 12 september tot en met zaterdag 30 november reizen de 145 geselecteerde Poprondebands en acts – de nieuwe generatie popmuzikanten - langs 41 steden door het hele land. Singer/songwriters, rappers, rockers en producers, de Popronde is niet aan een muziekstijl gebonden. Popronde tourt 10 weken door Nederland. Elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag vindt in vier verschillende steden een Popronde plaats, met elk een unieke programmering. In iedere stad is het centrum het festivalterrein en vormen de vele deelnemende locaties de etalage voor de nieuwe generatie popmuzikanten, die in de voetstappen treden van oud-deelnemers als Kensington, Racoon, De Staat, Chef'Special, Rondé en My Baby.

Programmering

Om 13.30 uur start het programma van Popronde Almelo. Bij NielZ trappen Scott & Young af. De hele middag kun je bij Hof 88 genieten van de OOR selectie, met onder meer Tim Koehoorn en Electric Company. 's Avonds zullen onder meer BLACK MONSOON en Paracetamøl rauw en energiek los gaan. Vanaf 22.00 uur is Ibiza de plek waar de afterparty losbarst, met The Resurrection wordt er gedanst tot in de late uurtjes.
Ga voor een volledig overzicht van de optredens naar www.popronde.nl/steden/almelo.

Concert van het Rijssens Mannenkoor

Amazing Europe Concert by Rijssebs MANNENKOOR Foto: Didier BAUWERAERTS

RIJSSEN - Op vrijdag 21 september geeft het Rijssens Mannenkoor een concert in RK Dionysiuskerk. Het koor, onder leiding van Jaap Kramer, krijgt daarbij medewerking van Jan Lenselink op vleugel, Maurice van Dijk op trompet en van zangeres Petra Berger.

Het koor gaat samen met de vaste pianist Jan Lenselink het publiek weer trakteren op een prachtig concert, zeker ook door de medewerkingvan zangeres Petra Berger. Zij zit al meer dan 25 jaar in vak en geniet een grote naamsbekendheid. Met haar prachtige stem is zij in staat meerdere partijen te zingen, waardoor ze net zo makkelijk klassieke nummers als popnummers kan zingen. Met eigen theateroptredens, deelname aan musicals en optredens met koren kan met recht gesproken worden van een veelzijdige zangeres.
Een andere musicus die medewerking zal verlenen is Maurice van Dijk. Van Dijk is een trompettist die voornamelijk optredens verzorgd in de koor- en kerkwereld, zowel in binnen- als buitenland. Ook mocht hij diverse keren voor ons koningshuis spelen.

Kaartverkoop

Jaap Kramer heeft weer een prachtig programma samengesteld en wanneer u daarvan wilt genieten bent u van harte welkom in de RK Dionysiuskerk. De deuren van de de kerk gaan om 19.30 uur open en het concert begint om 20.00 uur. Kaarten voor dit concert kosten 12,50 euro en zijn te verkrijgen aan de kassa van de kerk, bij Cigo Rijssen, Hogepad 1-80, Cigo Nijverdal, Henri Dunantplein 12 en Cigo Vroomshoop, Julianaplein 64. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Ook kunt u kaarten online bestellen via www.rijssensmannenkoor.nl.

Twente sterk in zorginnovaties

TWENTE - Deze week was de regio Twente voor het eerst gastheer voor de internationale Medical Devices Meetings. Twente is een groeiende high-tech regio met veel innovatieve bedrijven. Ook op medisch vlak is veel innovatie mogelijk. Deze woensdag en donderdag kwamen veel internationale bedrijven bijeen voor een bijzondere uitwisseling.

De eerdere drie edities van de Medical Devices Meetings werden in Stuttgart gehouden. Nu koos de beursorganisatie ABE er voor om het matchmakingevent voor de medisch technologische sector te laten plaatsvinden in Enschede en Hengelo.

Wat is het?
De Medical Devices Meetings Twente is een speciaal forum met een exclusieve focus op de toeleveringsketen voor medische hulpmiddelen. MDM Twente brengt engineering, fabricage, supply chain teams, contract fabrikanten en dienstverleners samen via vooraf afgesproken bijeenkomsten. Er zijn deelnemers uit meer dan 10 landen.

Veel kennis
In Twente worden medische kennis, technologische ontwikkeling en innovatieve bedrijvigheid samengebracht om de klinische en commerciële realisatie te versnellen en te verbeteren. De Medical Devices Meetings is een mooie manier om buitenlandse bedrijven te laten zien wat er in Twente op dit gebied plaatsvindt. Er is ook een speciale Engelstalige Medical Technology Guide Twente samengesteld die op de MDM Twente wordt gepresenteerd. In samenwerking met het TechMed Centre van de Universiteit Twente werd een mooi conferentieprogramma opgezet met internationale topsprekers vanuit Medtronic, Deloitte en Siemens Healthineers. Daarnaast vinden er interactieve sessies plaats over onder andere innovaties op medisch technologisch gebied, regulering en samenwerking in projecten.

Ontmoetingen
Donderdag stond volledig in het teken van B2B gesprekken tussen de deelnemende bedrijven. In totaal vonden er naar verwachting 2.500 gesprekken plaats in het World Trade Center Twente in Hengelo. Normaal gesproken gaan Nederlandse bedrijven naar buitenlandse beurzen. Dit keer kunnen ze dicht bij huis in contact komen met potentiële klanten, toeleveranciers en samenwerkingspartners uit 10 verschillende landen, waaronder Duitsland, Spanje en Zwitserland. De MDM Twente werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Overijssel via het GO4Export programma. Een zeer geslaagde insteek.

N344 tijdje gesloten

ALMELO - De provinciale weg N344 tussen Deventer en Holten is van 4 tot 14 oktober gesloten. De afsluiting zal ook gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van omliggende plaatsen zoals Almelo.

De Provincie Overijssel laat diverse maatregelen uitvoeren op de N344 om de verkeersveiligheid op deze weg te verbeteren. De hoofdrijbaan krijgt nieuw asfalt en nieuwe markeringen. Ook zal de weg bij buurtschap Oude Molen ingericht worden als 'bebouwde kom' met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Ook zullen de fietspaden richting Deventer vervangen en verbreed worden.

Omleidingen
De werkzaamheden nemen wat langer in beslag, van 4 tot en met 14 oktober. Weggebruikers moeten gebruik maken van omleidingen; de wegwerkzaamheden gaan dag en nacht door. De omleidingsroutes gaan via de Spitdijk in Bathmen en N332 bij Holten. Fietsers kunnen gebruik maken van het tegenoverliggende fietspad. Aanwonenden en ondernemers blijven zoveel mogelijk bereikbaar.

Wierdense Noaberdag

WIERDEN - Op zaterdag 28 september is het weer Nationale Burendag. Ook in het centrum van Wierden is er genoeg te doen met de Wierdense Noaberdag. De winkeliers hebben de handen ineengeslagen en ervoor gezorgd dat er tal van leuke activiteiten op het programma staan.

De Wierdense Noaberdag is een evenement voor de gehele familie. Zo zijn tussen 16.00 en 20.00 uur de winkels geopend en worden er diverse demonstraties en shows gegeven in de Stationsstraat, Nijverdalsestraat, Marktstraat, Kerspel en op het Burgemeester van den Bergplein. Ook voor de inwendige mens wordt goed gezorgd met bijvoorbeeld een haringkar of proef van de lekkernijen die bereid worden tijdens de cookingshow. Natuurlijk hoeven kinderen zich niet te vervelen tijdens dit familie-evenement. Er is onder andere een springkussen en een ballonnenclown. De dorpsomroeper zorgt er in ieder geval voor dat u op de hoogte bent van wat er staat te gebeuren.

Sam's Kledingactie voor Jemen

ALMELO - Sam's Kledingactie organiseert regelmatig actiedagen om extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Helpt u mee op 27 en 28 september?

Op vrijdag de gehele dag en op zaterdag tot 10.00 uur kunt u in Almelo textiel, kleding en schoenen inleveren bij Mariaparochie Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk aan de Ootmarsumsestraat 496. Deze keer is er gekozen voor humanitaire hulp aan Jemen. Jemen wordt geconfronteerd met meerdere crises en dit heeft geleid tot de grootste humanitaire ramp in de wereld. Voor meer informatie over Sam's Kledingactie kunt u terecht op www.samskledingactie.nl

Quiz Night

ALMELO - Op zoek naar gezelligheid? Kom naar de pubquiz bij café De Stam op 24 september.

Vanaf 20.00 uur kan iedereen gratis komen deelnemen aan de kennisquiz. Een heerlijk ongedwongen en gezellige avond waarbij u vragen in uiteenlopende categorieën moet beantwoorden. Meedoen kan als individu, maar zeker ook als een team. Een team mag uit maximaal 5 personen bestaan. Aan het eind van de avond gaat u misschien wel naar huis met een leuke prijs en er wordt een overall klassement opgemaakt.