Hart van Almelo - Wierden

1 februari 2019

Hart van Almelo - Wierden 1 februari 2019


Wie komt voor uitkering, moet weg kunnen met werk

Foto: Shutterstock

ALMELO - Wie in 2019 bij de gemeente Almelo aanklopt voor een uitkering, moet zoveel mogelijk weer met een baan geholpen worden. De gemeente wil Almeloërs nog beter begeleiden van werk naar werk, om zo het aantal uitkeringen verder terug te dringen.

Het is geen geheim dat ook in Almelo eerder nog relatief veel uitkeringen verstrekt werden. Maar mede door het overhevelen van veel taken op het gebied van werk, inkomen en zorg is ook Almelo genoodzaakt om in het uitkeringsbestand te snijden. Het doel is om zoveel mogelijk mensen uit de bijstand te helpen en te houden. De gemeente zelf moet hiervoor ook sterk aan de bak; samen met maatschappelijke partners moet veel gedaan worden om mensen uit een uitkeringssituatie te halen.

Tot nu toe
Afgelopen jaar werden al mooie resultaten behaald om het aantal ontvangers van bijstand terug te dringen. In de tweede helft van 2018 nam dit af met 100 mensen. De gemeente keerde over heel 2018 ongeveer 1 miljoen euro minder uit aan bijstand. De ambitie is om in 2019 opnieuw een forse daling te realiseren. Het Werkplein Twente heeft als doelstelling om het aantal bijstandsuitkeringen met 250 te verminderen. Zo werkt de gemeente ook het tekort op deze taakstelling weg; eerder 1,1 miljoen euro. Geld dat elders ook hard nodig is.

Het plan
Wethouder Maathuis van Sociale Zaken: "We vragen als gemeente het nodige van mensen die zich melden voor een uitkering. We hebben een duidelijke benadering op het Werkplein. Mensen die binnenkomen voor een uitkering, gaan zoveel mogelijk weg met een baan." De aanpak is in de afgelopen maanden hiervoor aangepast en aangescherpt. Sinds augustus wordt iedereen die zich meldt voor een uitkering als werkgeschikt beschouwd. Iemand wordt dan onmiddellijk, liefst nog dezelfde dag, doorbemiddeld naar werk. Een matcher van het Werkplein gaat hiervoor direct aan de slag. Alleen als er zeer goede motieven zijn om nog niet direct aan de slag te kunnen, kan er recht op een uitkering zijn. "Het recht op een uitkering moet steeds meer uitzondering zijn en werk steeds vaker de regel."

Alle kinderen in Almelo moeten mee kunnen doen

Foto: Shutterstock

ALMELO - De economie draait op volle toeren. Veel mensen hebben werk en het gaat over het algemeen goed met de samenleving. Maar toch profiteert niet iedereen hier van. Er zijn ook in Almelo kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Ook zij moeten zoveel mogelijk mee kunnen doen aan alle leuke dingen die horen bij het opgroeien in ons land. Op 14 februari gaat daarom Stichting Leergeld Almelo van start.

Op donderdag 14 februari is de officiële start van Stichting Leergeld Almelo. Samen met het Jeugdfonds Sport en Cultuur en Verjaardag in de Maak is dit onderdeel van het overkoepelende Stichting Jeugdfonds Almelo. Zij hebben allemaal hun eigen insteek om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen zoveel mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Ruim 1 op de 9 kinderen groeit op in armoede. Dit heeft vaak een grote impact op jonge kinderen die zo het risico lopen op uitsluiting wanneer zij niet mee kunnen doen met activiteiten waar leeftijdsgenootjes wel aan mee kunnen doen.

Leergeld Almelo
Stichting Leergeld heeft een brede insteek. Naast steun op het gebied van sport, cultuur en welzijn is hun focus ook op de scholen. Zij helpen ouders bijvoorbeeld met bijdragen voor deelname aan een schoolreisje, kerstviering, maar ook aanschaf van schoolspullen. Ook voor onder meer contributie voor een sportvereniging, muziek- of dansles en meer kunnen aanvragers hier terecht. Kijk ook op: www.leergeld.nl

Partners
Het Jeugdfonds Sport en Cultuur heeft een wat smallere insteek, zoals de naam al doet vermoeden. Hier kan men alleen via een intermediair - bijvoorbeeld een leerkracht - een aanvraag doen voor een financiële bijdrage. Zij dekken dan bijvoorbeeld contributie voor een sportclub of dansles. Verjaardag in de Maak is de laatste deelnemende partner. Via Almelo Doet Mee, de Voedselbank of gezinscoaches kunnen hier aanvragen ingediend worden. Zij helpen dan om gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar met het organiseren van een gezellig verjaardagsfeest voor ieder kind.

Jaargang: 6 • Nr 236• Wk 05

Game, Eet & Match wint Veerkracht Bokaal

ALMELO - Game, Eet & Match is het seniorenprogramma van stichting de Klup Twente voor ouderen uit Almelo, Tubbergen, Twenterand en Borne. Dit programma was één van de laatste vijf kanshebbers voor de landelijke FNO Veerkracht Bokaal die tijdens de landelijke conferentie Meer Veerkracht, Langer Thuis op 22 januari werd uitgereikt.

Game, Eet & Match is een combinatie van een aantal vaste onderdelen. Eerst wordt er een klein uurtje gamenastiek, een kruising van gamen en gymnatieken, gedaan. Dit wordt gevolgd door een driegangen verrassingslunch. Voordeel van dit programma is dat het zorgt voor meer beweging en minder eenzaamheid onder ouderen. Deelnemers hoeven zich verder geen zorgen te maken over vervoer tussen huis en het gamecentrum FUN-IE-FIT van de Klup, want dat wordt geregeld.

Bokaal
De FNO Veerkracht Bokaal is niet alleen een erkenning. Er is ook een geldbedrag van € 10.000,- aan gekoppeld. Een bijdrage die van harte welkom is bij de Klup Twente nu de eerste bijdrage van FNO op is. Bij de opening van de conferentie Meer Veerkracht, Langer Thuis pitchte de Klup Twente en de andere vier genomineerden hun initiatief. Dit werd gevolgd met onder meer een uitgebreide informatiemarkt waar meer dan 25 succesvolle projecten zich presenteerden en rondetafelgesprekken en inspiratiesessies waar nog meer ideeën op gedaan konden worden. Aan het eind van het programma stond de uitreiking van de bokaal op het programma. Overtuigende winnaar was Game, Eet & Match. De Klup Twente gaat het bedrag van € 10.000,- gebruiken om het programma voor senioren aan te bieden in plaatsen waar het nog niet beschikbaar is. Het geldbedrag wordt mogelijk ook besteed aan het weer mogelijk maken van eventueel aangepast vervoer voor ouderen vanuit Tubbergen, Twenterand, Wierden en Borne.

Huisartsenzorg voor longpatiënten

ALMELO - Op 5 februari wordt bij Longpunt Almelo gesproken over hoe de huisartsenzorg voor longpatiënten eruitziet. Gastspreker is mevrouw Bouw, zij is praktijkondersteuner.

Tijdens de bijeenkomst is er alle gelegenheid om met de zorgverleners in gesprek te gaan en samen ervaringen uit te wisselen. Tevens ontvangt u na afloop de patiëntenversie van de zorgstandaard astma/of COPD mee naar huis. Het belooft een interessante avond te worden. U bent van harte welkom om 19.30 uur in Medisch Centrum De Kolk, Bornerbroeksestraat 36 te Almelo. Iedereen kan gratis deelnemen. Voor meer informatie kunt u bellen met Geesje Zandman (06) - 53793399. Zie ook www.overijssel.longfonds.nl. Bezoekers worden verzocht geen parfum of andere geurtjes te gebruiken.

Longpunt
Wie een longziekte heeft, krijgt natuurlijk de nodige informatie en begeleiding van de huisarts of het ziekenhuis. Maar het omgaan met een (vaak) chronische ziekte omvat meer. Hoe gaat dat met de inname van medicatie? Hoe richt u uw leven zo goed mogelijk in? Welke hulpmiddelen en instanties zijn er allemaal? En wat kan de omgeving voor u betekenen? Voor een antwoord op al deze vragen is er nu het Longpunt. Een initiatief van het Longfonds. Vier keer per jaar zijn er themabijeenkomsten waar patiënten en hun partners en zorgverleners actuele informatie en praktische tips krijgen. Afwisselend spreken (long)artsen, fysiotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers e.d. over een onderwerp. Het Longpunt is misschien nog wel het meest waardevol als dé plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen.

Column

Stoppen

Iej kent vaste den bak wal.
Dokter: "En hoo völle sigaretten rook iej op nen dag?"
Kearl: "Vief päks per dag, dokter, mer allene noa 'n middag."
Dokter: "En wat doo'j dan 's moarns?"
Kearl: "Hoosten dokter, niks as hoosten."

In 't zekenhoes ma'j nit roken. A'j opereerd munn worden, kö'j 't beste stoppen met roken. Hoo kort ook, want noa 20 minuten wordt 'n blooddruk en pools wier normaal; noa 8 uur is de nicotine- en koolmonoxideconcentratie in 't blood halveerd en 't zuurstofniveau wier normaal; noa nen dag is der gin koolmonoxide mear in oew lichaam, noa 2 dage he'j gin nicotine mear in de hoed, kö'j better roeken en preuwen en noa 3 dagen haal iej makkelijker oam. Silvia mos ehulpen worden an galsteender in 't zekenhoes in Almelo. Silvia zea: "Zon fijn zekenhoes! Heel deskeundige dokters, vreandelijke verpleging, mer één dinge veun ik toch wel heel roar: ik mogge al geentnit roken!"' Een ingreep steelden nit zo völle vuur. Ze hadden 'm heel makkelijk in sloap ebracht en hee har d'r niks van met ekregen. Silvia mös nog wal 'n poar dage bliewen vuur controle, har 'n dokter ezegd.

Noa de operatie veulden'e zich fealijk best wal good. Mer wat har Silvia zin an 'n sigaretje. De zuster köm vuur 'n bloodruk en dee 'n bäkn thee en toew kon 't Silvia 't nit länger harden. Hee leut zich heel zachtjes oet berre glieren met de blote benen in de Uggs, 't roo vest an en keek stiekem um de dure. Gin meanske. Silvia sliepstärten duur de gänge tot an 't zustershok. Twee vrouwleu zatten in de glazen etalage achter 'n computer. Op haande en knene kreup'e oonder de roete duur. Boeten zeug Silvia an de sigarette net of'e te lange oonder water was ewes. Gut, 't was koold. Gauw wier noar binnen hen. De dure van 't zustershok gong lös. Silvia deuk dreks ne kamer in. De vrouwe in 't berre keek verwoonderd. Ssssst, dee Silvia. De zuster leup vuurbiej. "Wat door iej dan?" vreug de vrouwe den Jennifer hetten. "Ik doo stiekem roken." "Det wil ik ook wal," zea Jennifer. Eawen later lea Silvia bewerig in berre, mer non met 't tellefonnummer van Jennifer met de penne gaauw op de haande schrewen.

Dree keer daagns deden Silvia en Jennifer whatsappen. "Eawen friske loch happen?" schreef Silvia. "Joa, tied vuur 't rookoffer," reageren Jennifer dan. Achter mekoar kreupen ze duur de gänge, oonder de grote roete van 't zustershok. Dat hadden ze met mekoar toch mer mooi vuur trechte!

Toew Silvia net wier in berre lea, köm de zuster binnen. "Ik zet oe eawen in 'n stool, want 't berre mu'k verscheunn." Met dat'e Silvia oonder 'n oarm nam, sneuf'e: "Heb iej erookt?" "Nee, wattan?" dee Silvia nog. "Iej deankt toch nit dat ik gek zir," zea de zuster. "Vanof toew warren de zusters ineens nit mear zo vreandelijk," zea Silvia later tegen Jennifer, "Mer ik zir toch gin klean wich mear! Ik beslisse zelf wal wat good vuur miej is!"

Marieke Dannenberg

Cursus Mindfulness

ALMELO - Ik ben Frieda Eisen en geef in maart een cursus Mindfulness in Hengelo en in Almelo. Naast docent bij de Volksuniversiteit heb ik een eigen praktijk.

Ik ben van Drentse origine en opgegroeid op de boerderij. Ik houd van buiten zijn en ben een fervent wandelaar. In 2013 heb ik meegedaan aan de beklimming van de Alpe d'Huzes. Ik ben een doener, creatief, en mag graag gebruik maken van visuele methodes bij de coaching en trainingen die ik geef. In 2008 heb ik kennis gemaakt met Mindfulness tijdens een therapeutische training. Vanaf dat moment ben ik bewuster gaan leven en was mijn belangstelling voor de Mindfulness aangewakkerd. Ik heb de studie Toegepaste Psychologie gedaan en diverse scholingen op het gebied van Mindfulness en Coaching. Mindfulness klinkt voor sommigen als iets zweverigs, iets geheimzinnigs. Voor mij als nuchtere Drentse heeft het een heel andere lading. Wat is er geheimzinnig aan stevig met je beide voeten op de grond staan? Aan gewoon ademhalen? Aan mild zijn voor jezelf? Ik ben overtuigd van de werking ervan en mede daarom blijf ik open staan voor wijsheden uit alle tijden en culturen. Mijn passie voor Mindfulness neemt toe door resultaten die ik zie en hoor tijdens de trainingen. Het is erg fijn om te horen dat deelnemers bewuster gaan leven en meer balans vinden in hun dagelijkse bestaan. Ik hoop jou graag binnenkort te mogen ontmoeten.


Frieda Eisen
www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Cursus Samen Online

ALMELO - Avedan start op 27 februari aanstaande weer met nieuwe cursussen van Samen Online in het Trefpunt Elisabeth voor de computercursus en ROC de Sumpel voor de tablet- en Ipadcursus.

Het zijn cursussen voor beginners. Heeft u interesse geef u dan zo spoedig mogelijk op. U heeft voor de tablet- of iPadcursus een eigen tablet of iPad nodig om de cursus te kunnen volgen. Het project is bedoeld voor senioren. Gedurende zes weken nemen vier ROC studenten van de sector ICT maximaal acht senioren aan de hand mee op ontdekkingsreis langs de mogelijkheden van de laptop-, tablet- of iPad en het internet. De kosten zijn 36 euro voor 12 lessen, dat is 3 euro per les, inclusief koffie/thee en het lesboek. De cursussen zijn twee keer per week, op woensdag- en vrijdagochtend van 10.00-12.00 uur.


Aanmelden
Wilt u deelnemen aan Samen Online, geef u dan zo spoedig mogelijk maar uiterlijk op 8 februari. Dan bent u zeker van deelname. Voor meer informatie en opgave kunt u contact opnemen met Avedan, telefoon (0546) 544 100.

Korte sprekkers zeent populairder as verstaandige sprekkers.

Maandag 4 feb. 10:00 uur

Aanmelding vrijwilligers voor NL Doet geopend

TWENTE - Twentenaren zijn bijzonder gedreven vrijwilligers. Ongeveer een kwart van de Twentenaren is af en toe actief als vrijwilliger; zij zijn echt de spreekwoordelijke lijm in de samenleving. Maar er zijn dus ook nog voldoende mensen die niet actief zijn. Om ook deze groep eens kennis te laten maken met vrijwilligerswerk is NL Doet opgezet. Dit jaar is de vijftiende editie op 15 en 16 maart.

Heel Nederland kan zich vanaf nu aanmelden voor de 15e editie van NL Doet. Het Oranje Fonds organiseert de grootste vrijwilligersactie van Nederland dit jaar op 15 en 16 maart. Tijdens deze dagen kan iedereen op zijn of haar manier meedoen om ons land nog socialer te maken. Een leuke vrijwilligersactiviteit vinden kan op nldoet.nl. Er zijn al bijna 6.800 activiteiten aangemeld.

Activiteiten
Ieder jaar melden duizenden sociale organisaties in heel Nederland activiteiten aan waar ze hulp bij kunnen gebruiken. Tijdens NL Doet komen honderdduizenden vrijwilligers in actie om deze organisaties te helpen bij de activiteiten en zo iets voor een ander te doen. Omdat het aanbod heel divers is, is er voor ieder wat wils. Mensen die van klussen houden kunnen bijvoorbeeld aan de slag met het opknappen van een buurthuis, tuinierliefhebbers kunnen een voedseltuin lenteklaar maken en mensen die graag wat aandacht willen geven aan anderen kunnen bijvoorbeeld een uitstapje maken met ouderen of kinderen.

Kennismaking
15 jaar geleden begon de landelijke vrijwilligersactie als Make a Difference Day, en werd later omgedoopt tot NL Doet. NL Doet wordt door het Oranje Fonds georganiseerd om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met vrijwilligerswerk. Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: "Of een land fijn is om in te wonen, wordt voor een groot deel bepaald door de mensen. Door voor elkaar klaar te staan en naar elkaar om te kijken kunnen we er samen voor zorgen dat niemand er alleen voor staat. Veel Nederlanders doen dat al, maar soms weten mensen niet hoe en waar ze moeten beginnen. NL Doet is voor velen een eerste kennismaking met vrijwilligerswerk. Niet alleen leuk voor de vrijwilligers zelf, maar ook voor de deelnemende organisaties. Die hebben er naderhand nog maandenlang plezier van."

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit inspiratie, advies, kennis en geld. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds. Kijk ook op: www.nldoet.nl

Scoor een Boek! in vijf gemeenten van start

ALMELO - Maandag 4 februari is de landelijke aftrap van het leesproject Scoor een Boek! De Heracles Almelo-editie zal dit jaar in maar liefst vijf gemeenten plaats gaan vinden. Nadat vorig jaar in de gemeente Almelo en Hellendoorn al honderden basisscholieren hebben deelgenomen, sluiten dit jaar ook de gemeenten Twenterand, Wierden en Hardenberg aan.

Met Scoor een Boek! worden leerlingen van de groepen 5 en 6 aangezet om meer te gaan lezen. Klassikaal kunnen zij stickers plakken voor ieder gelezen boek. Tegengaan van de toenemende laaggeletterdheid is een wezenlijk aspect van dit project. Het Scoor een Boek! project neemt ruim drie maanden in beslag. Net als in een echte voetbalwedstrijd is het geheel in een aantal delen opgesplitst. Niet geheel toevallig een aftrap, rust en afsluiting moment. Bedoeling is dat leerlingen zoveel mogelijk boeken gaan lezen. Voor ieder gelezen boek mogen zij een sticker plakken op een poster van een voetbalveld.


Thuiseditie
Naast het klassikaal zoveel mogelijk boeken scoren is er ook een thuiseditie. Hierbij is het van belang dat er in het gehele gezien veel gelezen gaat worden. Ook voorlezen hoort daarbij. Ouders van leerlingen kunnen zich opgeven voor de thuiseditie en vanuit de Bibliotheken zal er extra aandacht zijn voor gezinnen waarvoor dit geheel wenselijk is.


Ambassadeur
Wout Droste is dit seizoen de ambassadeur. Hij figureert dan ook in de verschillende videofragmenten die op de scholen getoond gaat worden. Naast wekenlang lezen op de scholen zijn er enkele momenten in het stadion, waarbij de sportieve afsluiting de grootste in omvang zal zijn. Hierbij zijn alle deelnemers uit Almelo aanwezig. In de andere gemeenten zal de sportieve afsluiting bij een plaatselijke voetbalclub georganiseerd gaan worden.

Concert Kamerkoor Canteklaer

ALMELO - Dit jaar bestaat Kamerkoor Canteklaer 30 jaar en dat uit zich alleen in nog steeds veel enthousiasme en ervaring.

Het koor geeft op zondag 3 februari een concert in de Grote Kerk in Almelo. De leden van het koor zullen klassieke muziek uit verschillende stijlperioden ten gehore brengen onder leiden van Iassen Raykov. De aanvang van het concert is om 15.30 uur en de toegang is gratis.

Dit Ben Ik 2.0

ALMELO - Met de voorstelling 'Dit Ben Ik 2.0' staat Jeroen van der Boom op 9 februari om 20.00 uur in Theaterhotel Almelo.

Met de eerste theatertour van 'Dit Ben ik' trok hij volle zalen en de vraag naar een vervolg op deze tour was groot. Nu trekt Van der Boom dan ook langs de Nederlandse theaters met de versie 2.0. Hij laat met deze show zien wat hij allemaal in huis heeft, maar dan niet op een uitbundige manier zoals bij concerten van de Toppers, maar op een intieme wijze in het theater. Kaarten voor deze voorstelling zijn verkrijgbaar vanaf € 31,25 via www.stadstheateralmelo.nl.

Pubquiz

ALMELO - Op zoek naar gezelligheid? Kom naar de pubquiz bij café De Stam op 12 februari.

Vanaf 20.00 uur kan iedereen gratis komen deelnemen aan de kennisquiz. Een heerlijk ongedwongen en gezellige avond waarbij u vragen in uiteenlopende categorieën moet beantwoorden. Meedoen kan als individu, maar zeker ook als een team. Een team mag uit maximaal 5 personen bestaan. Aan het eind van de avond gaat u misschien wel naar huis met een leuke prijs en er wordt een overall klassement opgemaakt.

Herakids Cup

ALMELO - Heb jij altijd al een keer willen voetballen in het Polman Stadion? Dan is dit jouw kans. Op woensdagmiddag 20 februari organiseert Heracles Almelo namelijk de Herakids Cup, een groot voetbaltoernooi voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar oud.

De teams mogen uit minimaal vier tot maximaal zes spelers bestaan, waarvan minstens één KidsClublid per team. Ook niet-KidsClubleden zijn van harte welkom om mee te spelen. Samen met je teamgenoten moet je voor minimaal één begeleider zorgen die ouder is dan twintig jaar. De aftrap van het toernooi is om 13:00 uur, het duurt tot ongeveer 16:30 uur en je hebt de kans om met spelers van Heracles Almelo op de foto te gaan. Daarnaast ligt er voor de beste teams een mooie prijs klaar. Jullie worden ingedeeld in verschillende poules en je speelt tegen leeftijdsgenoten.


Aanmelden
Ben je nu al helemaal enthousiast? Wacht dan niet langer en geef jouw team uiterlijk 15 februari op via www.herakids.nl. Dan zien we jullie graag op woensdag 20 februari voor de Herakids Cup!

Heracles Almelo verkoopt 600 halve seizoenkaarten

Foto: Stan Wissink

ALMELO - Bij de thuiswedstrijden in de tweede seizoenshelft mag Heracles Almelo meer dan zeshonderd nieuwe seizoenkaarthouders verwelkomen. De club verkocht in de winterstop dit grote aantal halve seizoenkaarten. Afgelopen weekend was de start er helaas een met een nederlaag tegen PEC Zwolle, maar de Almelose Eredivisionist speelt nog acht thuisduels in het vervolg van de competitie.

Het succes van het grote aantal halve seizoenkaarten is mede te danken aan de spaaractie bij tien PLUS supermarkten in de regio. Klanten konden daar van eind december tot afgelopen weekend sparen voor korting op een halve seizoenkaart of fanartikelen van Heracles Almelo. Het verzilveren van de voucher is nog mogelijk tot en met 9 februari, wanneer Heracles Almelo tegen Ajax speelt. Met de zeshonderd halve seizoenkaarten komt Heracles Almelo op een totaal aantal van meer dan 7400 verkochte seizoenkaarten deze jaargang. Een recordaantal: nog nooit waren er zo veel seizoenkaarthouders bij de club. Wie zich wil aansluiten kan nog altijd een halve seizoenkaart aanschaffen in de FanServiceShop in het Polman Stadion. Een halve seizoenkaart van Heracles is al verkrijgbaar vanaf een zeer scherpe €88,-.

Ondernemingsplan Sint Joseph

ALMELO - Het nieuwe ondernemingsplan van woningstichting Sint Joseph zet in op het verhogen van de kwaliteit van woningen en de woonomgeving. Dit doet de woningstichting niet alleen, maar samen met huurders, de gemeente Almelo, collega corporatie Beter Wonen en andere samenwerkingspartners.

Een groot deel van het bestaande woningaanbod van Sint Joseph krijgt de komende vier jaar een onderhoudsimpuls. De woningstichting wil in de komende vier jaar 200 woningen renoveren, 72 woningen slopen en 100 woningen nieuw bouwen. Naast de investeringen in de woningen, wil de woningstichting tijd en geld besteden aan de woonomgeving. Schoon, heel en veilig zijn daarbij de uitgangspunten. Daar waar mogelijk zal er bij onderhoud en bouw ook voor duurzaamheid gekozen worden.

Samen
Het ondernemingsplan is tot stand gekomen met de inbreng van huurders, medewerkers, raad van commissarissen en verschillende samenwerkingspartners (waaronder de gemeente Almelo, Beter Wonen en zorg- en welzijnsorganisaties). Voor de uitvoering van het ondernemingsplan speelt samenwerking een belangrijke rol. Sint Joseph zet daarom in om de kwaliteit van samenwerkingen te vergroten. Meer contact met de huurders (huisbezoeken), nieuwe vormen van participatie en samenwerken met wijkbewoners, zorg- en welzijnsorganisaties om de leefomgeving prettig te houden/maken.

Investeren
Sint Joseph staat midden in de Almelose samenleving en richt haar blik niet alleen op de huidige samenleving, maar ook op die van de toekomst. Dat vraagt de komende vier jaar om investeringen in de bestaande woningvoorraad en in de organisatie. Dit betekent ook dat de woningstichting de grenzen op moet zoeken van de financiële mogelijkheden. Nu investeren om waarde op de langere termijn toe te voegen. Belangrijk is om daarbij ook oog te hebben voor betaalbaarheid, omdat Almelo gemiddeld een laag besteedbaar inkomen heeft.

Plan inzien
'Samen voor de stad!', dat is waar Sint Joseph zich voor in blijft zetten. Het ondernemingsplan is terug te vinden op de website van Sint Joseph: www.stja.nl/over-ons.

'George & Eran worden Racisten'

ALMELO - De voorstelling George & Eran worden Racisten werd in zowel het Parool als de Volkskrant en het NRC verkozen tot één van de beste voorstellingen van 2018. Deze actuele Oerol hit die met diverse 5 sterren recensies werd bekroond, is in januari eindelijk de theaters in gegaan en wegens succes verlengd tot en met de zomer!

"In George & Eran worden Racisten richtten theatermakers George en Eran hun pijlen op de manier waarop het racismedebat hier wordt gevoerd: hard, onverzoenlijk en vol misleidende retoriek. Het debat is een uitzichtloos labyrint, elke nieuwe zin een doodlopende weg. Pijnlijk om te zien, hoewel er ook veel te lachen valt". ***** Volkskrant.


In Almelo
Op 28 februari te zien in theater Hof 88 in Almelo. Kaarten zijn te koop via: www.hof88.nl


De voorstelling
"Een vrolijke komedie ontpopt zich al snel tot een pijnlijke satire op het huidige tijdgewricht, waarin het eigen gelijk ten koste gaat van alles en iedereen. Een hit op Oerol en vanaf januari te zien in de theaterzalen." – Parool. George & Eran worden Racisten is een humoristische en eerlijke vertelling over hoe we in Nederland het racisme debat voeren. Over het racisme dat in ons allen schuilt, los van ons ras, kleur of nationaliteit. George en Eran uit Nijmegen raken met het zangduo Myrthe Huber & Milan Sekeris verwikkeld in een strijd over wat je wel of niet mag zeggen, doen of denken. Want er is altijd iemand die zich beledigd of gediscrimineerd voelt, hoe goed je ook wil doen.


Voelbaar
In de voorstelling maken zij het grote thema inzichtelijk en invoelbaar door te spelen met de onderliggende mechanismes die wij allen herkennen tot ongemakkelijkheid aan toe. Of het nou witte, zwarte, gele of bruine Nederlanders zijn, racisme kent geen kleur. "Niet racisme is het onderwerp, maar de manier waarop het debat hierover wordt gevoerd: onverzoenlijk, militant, volkomen uitzichtloos" aldus de makers George en Eran. George Elias Tobal en Nijmeegse acteur Eran Ben- Michaël maakten eerder de "imposante" (Dagblad van het Noorden) en "superieur geacteerde" (NRC Handelsblad) trilogie 'George & Eran lossen Wereldvrede op!'.

Boekenmarkt

ALMELO - Erve Noordik organiseert op zaterdag 2 februari een boekenmarkt.

Alle boeken die de afgelopen tijd zijn ingeleverd, worden te koop aangeboden tussen 10.00 uur en 13.00 uur. Voor een leuke prijs bent u eigenaar van een thriller, kinderboek, een roman of een boek uit een ander genre.

AVT Valentijnscross

WIERDEN - De derde AVT Lageveldloop, Valentijnscross, staat voor 9 februari op het programma.

Voor de competitielopers is dit de derde loop van het seizoen 2018-2019 van AVT Lageveldlopen. Deze loop is eveneens onderdeel van de competitie van het SNS Crosscircuit 2018-2019. Verder is ook iedereen die niet aan één van beide competities meedoet van harte welkom om mee te doen. Kies uit de afstanden 1,5 km, 2,5 km, 5 km en 10 km en leg het afwisselende parcours over strand, heuvels en bos af. Voor meer informatie en inschrijven gaat u naar www.lageveldlopen.nl.

Wijkplatform Windmolenbroek is van start gegaan

ALMELO - Vanaf 1 januari is Wijkplatform Windmolenbroek met een nieuw jasje en nieuwe mensen van start gegaan. Het platform bestaat uit een groep bewoners die zich als vrijwilliger inzetten in één van de meest gevraagde buurten in Almelo.

Wijkplatform Windmolenbroek staat voor ongeëvenaarde toewijding om de wijk leefbaar, rustig en aangenamer te maken. Het is deze standaard van uitmuntendheid die de aanzet heeft gegeven om uit te groeien tot het huidige platform en waar sinds april vorig jaar achter de schermen aan werd gewerkt.

Doelen
De tevredenheid van bewoners van Windmolenbroek staat hoog in het vaandel bij het wijkplatform. Door het plannen van evenementen en het aanbieden van voorzieningen probeert het platform dit te bereiken. Niet alleen, maar samen met bewoners van de wijk. Ideeën zijn van harte welkom en iedereen wordt dan ook van harte uitgenodigd om ideeën die van Windmolenbroek een nog fijnere wijk maken in te dienen

Plannen
Een wijkplatform is de ontbrekende schakel tussen de wijk en de gemeente. Het platform kan ervoor zorgen dat de communicatie tussen de wijk en de gemeente efficiënt verloopt. Via de wijkplatformvergaderingen en individuele contacten worden wijkactiviteiten, die de leefbaarheid in de wijk stimuleren, georganiseerd en gefaciliteerd.

Bewoners
De betrokkenheid van bewoners van de wijk is van groot belang voor het slagen van het platform en verbetering van de leefbaarheid van de wijk. Wijkbewoners worden dan ook aangemoedigd om zich aan te melden bij het wijkplatform via Facebook of door een e-mail te sturen naar wpfwindmolenbroek@gmail.com en vragen, ideeën en opmerkingen door te geven. Het geheel is meer dan de som der delen!

Terugblik 2018
De eerste stappen voor een goed werkend wijkplatform werden genomen in 2018. Als eerste was er op 10 april 2018 een kennismakingsbijeenkomst in de Möll'nwiek. De opkomst was goed. Dit is al een signaal op zich richting gemeente Almelo, dat ook in Windmolenbroek een klankbordgroep gewenst is. Met de input van deze bijeenkomst werd aan de slag gegaan en met meerdere bijeenkomsten werd een plan van aanpak opgesteld. Ook werd het Wijkplatform Windmolenbroek geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en zijn een aantal fondsen benaderd. In september 2018 werd de eerste activiteit, burendag in samenwerking met Noaberhoes en Avedan, gehouden. Springkussens, spellen, kraampjes en hapjes zorgden voor het nodige vertier. Helaas werkte het weer niet mee. Verder is in 2018 de website en een uitgebreide Facebookpagina gelanceerd. Alles met het doel om ervoor te zorgen dat bewoners makkelijk mee kunnen praten, hun opvattingen over kwesties kunnen delen en informatie kunnen inzien.

Voortgang
Het succes hangt mede of van voldoende samenwerking van bewoners, vrijwilligers, gemeente, bewonerscommissies/werkgroepen en lokale ondernemers. Door een goede samenwerking wordt Windmolenbroek echt een mooie wijk. Heeft u zin en tijd om u in te zetten voor de wijk stuur dan een email. wpfwindmolenbroek@gmail.com.

Voorlezen bij De Iemenkorf

ALMELO - "Kunnen jullie de giraf al zien?" Gerda Havertong houdt haar boek omhoog en kijkt de kring rond. De kinderen beginnen te bewegen: armen gaan omhoog, hoofden schudden op en neer en billen wiebelen in de rolstoel.

De kinderen van Orthopedagogisch Kind Centrum (OKC) De Iemenkorf hebben moeite met praten maar laten op allerlei manieren weten dat ze vraag hebben begrepen en de giraf inderdaad hebben gezien. In het kader van de nationale voorleesdagen heeft Gerda Havertong in haar rol als ambassadeur van Goodwill® voorgelezen aan 2 groepen van OKC De Iemenkorf. Deze kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 18 jaar hebben een ontwikkelingsachterstand, soms ook in combinatie met een lichamelijke beperking. De Nationale Voorleesdagen zijn gericht op het voorlezen aan kinderen om zo de spraak- en taalontwikkeling te stimuleren. De kinderen hebben genoten van het voorlezen. Ieder op zijn of haar eigen manier: door het luisteren naar de interactieve manier van voorlezen, het oogcontact met Gerda Havertong, de plaatjes in het boek, de met vlaggetjes versierde ruimte, het gevoel van samen zijn en erbij horen. De dagbehandeling bij de Iemenkorf bestaat uit tien verschillende groepen kinderen van 2 tot en met 18 jaar.


Foto: Goodwill.nl

XL Businesspark zit in de lift

ALMELO - Nog niet zo lang geleden was het 't zorgenkindje van Twente. Wat moest er toch terecht komen van het XL Businesspark? Was het terrein niet vele maten te groot? Nu, 2019, zijn de kansen finaal gekeerd. Het ene na het andere bedrijf is er uit de grond gestampt.

Grote jongens als Kees Smit, Madison, Timberland en Heylen, gemengde bedrijven tussen maakindustrie en logistiek streken neer. De mogelijkheden van containerterminal, het water en de snelweg geven vaak de doorslag bij de keuze voor het XL. For Farmers en Akzo zijn grootgebruikers van de terminal. André Pluimers van Bolk Transport, Port of Twente én aandeelhouder in CTT (Combi Terminal Twente) schetste voor de bestuursdelegatie van de provincie Overijssel het succesverhaal. Hoe een bedrijventerrein uit het slop geraakte.


Ommekeer
Het succes van het XL Businesspark heeft een even op zich laten wachten. Zo was de economische crisis een belemmering en de sluis bij Eefde kampte met problemen wat de bereikbaarheid per schip bemoeilijkte. Dankzij grote inzet van de branchevereniging Port of Twente kwam er een positieve ommekeer. Nu ziet het er naar uit dat het XL park in 2020 bij de top drie van de logistieke regio's in Nederland zal horen. 'De banenmotor draait op volle toeren!' zegt André Pluimers. Samen met bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen investeerde de provincie Overijssel in de bereikbaarheid en goed opgeleid personeel. Door de aanleg van een tweede sluis bij Eefde, door de verruiming van de Twentekanalen en betere sluisbediening kan ingespeeld worden op de groeiende vraag naar containeroverslag. Inmiddels is een groot aantal kavels op de Twentse logistieke hotspot verkocht en bebouwd.


Groene Delta
'Met 7,5 hectare uitgegeven, ontwikkelovereenkomsten voor 14 hectare en opties op nog eens 22 hectare zitten we met ons resultaat over 2018 ruim boven de prognoses. We maakten een trage start, maar nu gaat het hard!' vertelt XL-park directeur Jan Geerdink. Eigenlijk is de laadkade inmiddels alweer te klein en wordt de mogelijkheid voor uitbreiding onderzocht. 'Binnenkort beginnen we met de aanleg van 12 hectare Groene Delta; een compensatiegebied voor heel veel bomen, groen en waterretentie.' Ook over duurzaamheid, warmteterugwinning en zonne-energie is het gesprek in volle gang. In dit tempo zit het XL park binnenkort mudvol. Moet er dan weer worden uitgebreid? Daarover is Geerdink gereserveerd. 'Voor uitbreiding zijn hier nagenoeg geen mogelijkheden. Er zijn bovendien nog altijd teveel overtollige hectares bedrijventerrein in Twente. Je moet dus goed kijken naar kwalitatieve invulling. Strategisch programmeren, heet dat.'


Bedreiging
De supersnelle groei van het XL Businesspark heeft een schaduwkant. Twente telt 30.000 banen in logistiek en transport en op dit moment zijn er 1500 vacatures. Het vinden van personeel is dan ook een uitdaging. Er zijn diverse initiatieven ontstaan samen met gemeenten ROC's, om zo mensen te vinden en waar mogelijk, werkzoekenden om te scholen naar een baan in de logistiek. Er is voldoende werk én werkzoekenden, die dus wel nader bij elkaar gebracht moeten worden.

Column: Wel/niet reanimeren

Vorige week was te lezen in de media dat mensen boven de 70 jaar na moesten denken of ze in geval van hartstilstand wel of niet gereanimeerd wensen te worden.

Is het niet zo dat het voor iedereen boven de 18 jaar geldt wel of niet reanimeren? Zelfs jongeren boven de 12 mogen toch meedenken in hun behandeling. Waarom wachten tot je 70 bent? Ik denk dat het goed is dat mensen kenbaar maken wanneer ze wel of niet gereanimeerd willen worden, maar daar kan je dus veel eerder over na denken.


Het is voor mensen met een verhoogd risico belangrijk om er over nagedacht te hebben. Reanimatie betekent niet per definitie er goed uitkomen. Gevaar blijft dat het mislukt of gedeeltelijk lukt. De "patiënt" kan ernstige restverschijnselen overhouden en hoeft helemaal niet blij te zijn dat hij is gereanimeerd. Voor iedereen die buiten het ziekenhuis gereanimeerd wordt overleeft 24 procent. Van die 24 procent heeft ook nog de helft restverschijnselen in meer en mindere mate. Zoals vermoeidheid, geheugenstoornissen en concentratie problemen. Het risico te eindigen als een kasplantje is 2 procent.


Zelf denk ik dat er nog een ander probleem is. Ooit heb ik zelf een scholing gevolgd om te mogen reanimeren. Er werd ons vakkundig uitgelegd hoe we de handeling moesten verrichten. Aan het eind van de scholing waren alle deelnemers het eens, als het nodig was zouden ze aan de slag gaan. Mijn mede deelnemers vonden dat iedereen gereanimeerd diende te worden, ook al vonden ze de mensen op straat liggen en wisten niet hoe lang ze er al lagen. Altijd het zekere voor het onzekere zeiden de deelnemers...


Wel is het zo dat ouderen boven de 70 jaar over het algemeen meerdere kwalen hebben; dan is het zeker goed om er eens met de huisarts over te spreken. Maar net zoals: iedereen is donor, mits... en dat geldt ook voor de reanimatie wat mij betreft.


Borbala, correspondent

Kappers gaan de strijd aan bij de Hair Award op ROC Twente

ALMELO - Komende maandag is het jaarlijkse kappersevent de Hair Award. In het Atrium van de ROC-locatie aan de Wierdensestraat 65 in Almelo gaan zo'n 300 eerste-, tweede- en derdejaars kappersstudenten van onze opleidingen in Almelo en Enschede de strijd aan met elkaar.

Het thema van dit jaar is 'a touch of rebel'. Binnen dit thema verzorgen zij een totaalplaatje van kapsel, make up en kleding. Net als vorige jaren staat er ook weer een barbier wedstrijd (herenvak) op het programma. De tijden van de wedstrijden en de prijsuitreikingen staan in bijgaande uitnodiging. Bij de voorbereidingen van de Hair Award zijn verschillende werkgevers uit de regionale kappersbranche betrokken. De kappers trainen veel met de medewerker/stagiair om het perfecte kapsel in het thema 'a touch of rebel' te creëren. In de jury zitten verschillende kappers uit de regio. Dit evenement biedt een ongedwongen sfeer waar onderwijs, studenten, ouders/verzorgers en werkveld bij elkaar komen.


Sterke groei
De afgelopen jaren is ook de concurrentie in de kapperswereld sterk gegroeid. Afgelopen jaar bereikten we een recordaantal kapperszaken; bijna 27.000. In 2007 waren dit er nog 'slechts' 17.000. De stijging komt ook vooral doordat meer kappers als zelfstandige werken en vaak met een kleine salon aan huis of bij de mensen thuis. Tegen deze achtergrond van groeiende concurrentie is een gedegen opleiding met een brede achtergrond zeer belangrijk. Voor de jonge kapper is met name het onderscheidend vermogen belangrijk om een goede klantenkring op te bouwen.

Zet de verwarming lager op de landelijke Warme Truiendag

TWENTE - Dit jaar wordt voor de dertiende keer de warmetruiendag gehouden. Het is een actie door Klimaatverbond Nederland in het leven is geroepen.

Door met z'n allen een steentje bij te dragen, kan er veel bereikt worden op het gebied van duurzaamheid en besparing. Door de verwarming een graad lager te zetten, kan al zes procent bespaard worden op de energiekosten en eveneens zo'n zes procent op de CO2-uitstoot. In 2015 bleek uit onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland en de overheid nog dat winkels, kantoorpanden en woningen een grote invloed hebben op de omvang van milieuvervuiling. Door verwarming, koeling, verlichting en apparatuur waren zij voor 36 procent van de landelijke CO2-uitstoot verantwoordelijk.


Verduurzaming
De laatste jaren is er natuurlijk wel het nodige geïnvesteerd in het duurzamer maken van gebouwen. Er is geïsoleerd om te kunnen besparen op verwarming en op koeling. Ook is men bewuster van verlichting. Zo worden er bijvoorbeeld geen gloeilampen meer gebruikt, maar is men overgestapt naar LED-verlichting. Ook branden lampen minder door deze op een bewegingssensor of tijdklok aan te sluiten of heel bewust uit te schakelen. Inmiddels zijn al ruim 160.000 acties aangemeld via de website www.warmetruiendag.nl. Diverse gemeenten doen mee met de actie en zullen op 15 februari de thermostaat een graad lager zetten in hun gebouwen. Verder doen veel scholen, kinderopvangorganisaties, bedrijven en allerlei andere instanties mee. Niet alleen heeft de Warmetruiendag tot gevolg dat op deze dag er bewuster met energie wordt omgegaan. Uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg uit 2016 blijkt dat één op de vijf mensen na de Warmetruiendag bewuster omgaat met energie. Hoe mooi is het om bijvoorbeeld de jeugd via scholen er al op jonge leeftijd bewust van te maken? Wat houdt u tegen om mee te doen met de Warmetruiendag? Kaart het aan bij uw bedrijf, organisatie, school of vereniging en doe mee. Via www.warmetruiendag.nl kan berekend worden, hoe groot de besparing kan zijn. Aanmelden kan ook via deze website, maar is niet noodzakelijk.

Tweede divisie turnsters plaatsen zich voor landelijke kwartfinale!

ALMELO - Na twee goede plaatsingswedstrijden hebben alle 2e divisie turnsters van turnvereniging Achilles WIL zich weten te plaatsen voor de landelijke kwartfinale!

Instappers Anne en Sterre hebben twee nette plaatsingswedstrijden laten zien in hun allereerste wedstrijdseizoen! Bij de pupillen 1 wisten Gwen en Sharina beide wedstrijden op het podium te komen! Pupil 2 turnster Maaike turnde knappe reuzen in beide wedstrijden. Jeugd 2 turnsters Indy en Finette turnen beide deels bij Achilles. Indy turnt daarnaast bij Raduga en Finette bij GV Wierden. Beide dames lieten twee goede wedstrijden zien en Finette werd bij de tweede plaatsingswedstrijd 3e! Senior turnster Carmen turnde twee erg stabiele wedstrijden, met twee keer een podiumplaats! Een mooie prestatie om terecht trots op te zijn.

Waarom een persoonlijke Pitstop jouw leven zinvol maakt

BUURSE - Pas wanneer je echt even stil bent, hoor je je innerlijke stem. Maar de meeste mensen zijn hier vaak te druk voor. Ze zitten vast in een patroon dat moeilijk te doorbreken is. En zo haal je niet helemaal uit je leven wat je er uit zou willen halen. Een persoonlijke 'Pitstop' kan je hierbij helpen.

Sander Nieland en Marloes Mulder stonden zelf ook voor een dilemma: het leven was een 7 of 8 op een schaal van 0 tot 10. Ze mistten de 1 en de 10. Zijn we gelukkig in ons patroon? Marloes werkt als orthomoleculair diëtist bij Fuego en Sander was sportdocent op het ROC van Twente en waterpolocoach. Ze waren druk bezig - maar ze hadden het gevoel dat ze wat misten.


Ontdekkingsreis
Uiteindelijk nam het stel in de zomer van 2017 op Sardinië een radicale beslissing. Ze besloten om een tijdje weg te gaan. Begin 2018 trokken ze met een oude camper naar Ibiza, om écht te kunnen leven. Met pieken, dalen en uitdagingen. Met als doel om toch eens te luisteren naar die innerlijke stem. Met deze insteek organiseerden zij ook verschillende Pitstops op Ibiza, waarbij meditatie, yoga, schrijven, samen koken, wandelen, trainingsopdrachten en vooral veel naar jezelf luisteren op het programma stonden. Dit toonde aan dat meer mensen zitten met dit soort diepere vragen, hoewel lang niet iedereen hier open over praat. Het is een paradox dat veel mensen te druk zijn om hier even bij stil te staan. In december keerden Sander en Marloes terug naar Twente.


Pitstop Twente
Sander en Marloes organiseren nu ook Pitstops in Twente. Hier willen zij ook anderen uitnodigen om open te praten en na te denken over deze levensvragen. Op een heel nuchtere manier; de Nederlander en zeker de Twentenaar is vaak niet zo van het zweverige. Doordat Sander en Marloes echte tukkers zijn, beseffen zij zich dit als geen ander. Van 22 tot en met 24 februari organiseren zij een eerste Pitstop in Twente. Deze wordt gehouden in Buurse; een driedaagse activiteit waarbij deelnemers samen praten, samen koken, mediteren, schrijven, trainingsopdrachten maken en wandelen in de mooie natuur. Zo kom je tot rust en kun je antwoorden vinden op persoonlijke vragen. Het is een intensief, confronterend en tegelijk ontspannend proces. Weg uit de hectiek om je te richten op jezelf. Zo is het samen koken een mooie manier om te ontspannen en te genieten, maar tegelijk is het ook ontwapenend: je praat over diepere thema's die niet vaak aan bod komen. De Pitstop is kleinschalig opgezet met maximaal 12 deelnemers die dan verblijven in De Pol. Deelname kost 350 euro, inclusief activiteiten, begeleiding, maaltijden en verblijf.


Actieplan
De inzichten die mensen opdoen tijdens een Pitstop kunnen hen helpen om patronen te doorbreken en zich te richten op hun levensdoelen. Een persoonlijk actieplan maakt dit heel concreet. Je gaat van de automatische piloot naar actief de controle nemen over je eigen leven. Naast de Pitstop in Buurse worden gedurende het jaar ook wandelsessies gehouden op de Lonnekerberg en er zal ook nog steeds de Pitstop op Ibiza gehouden worden. In de toekomst zijn de Pitstops waarschijnlijk ook in andere landen te vinden, zoals Italië.


Meer informatie
Is deze persoonlijke Pitstop Twente wellicht ook iets voor u? Kijk ook op: www.thevolcano.nl of bel 06-53 22 56 31 voor meer informatie. Lezers van de Hart-kranten krijgen bij het boeken van de Pitstop Twente 10 procent korting bij vermelding van de code: APK2019

Lezing Marian van Caspel

ALMELO - Op 2 februari geeft Marian van Caspel een lezing over engelen in Stadskerk De Bleek.

Engelen spelen al eeuwenlang tot de verbeelding. Ze bewegen zich tussen hemel en aarde. Voor menig kunstenaar een bron van inspiratie en zij hebben hun engelen op uiteenlopende wijze vormgegeven. Engelen zijn zelfs in categorieën ingedeeld en er geldt een hiërarchie. Meer weten over engelen? Kom naar de lezing vanaf 16.30 uur in Stadskerk De Bleek aan de Hofstraat 1. Entree bedraagt € 10,-

Jazz At The Bieb

ALMELO - Jazz At The Bieb bestaat in 2019 20 jaar. En ter gelegenheid daarvan zullen er vier concerten worden gegeven. De eerste gaat plaatsvinden op 3 februari.

Dit eerste concert is gewijd aan Scott Joplin en Eubie Blake, de eerste ragtime-pianisten. Het programma wordt gebracht door Bijkerks Band en diverse gasten zullen medewerking verlenen; Bert Smits op viool, Arjen Keijser op gitaar, Chris Strik op drums, Johan Bijkerk op piano, Martin Senders op bas. De zang wordt verzorgd door Sem Tanate, Erik Wind, Inez Wigbers en Johan Bijkerk. Het concert begint om 15.00 uur bij Bibliotheek Almelo en de entree bedraagt € 7,-.

Je eigen plek in de Veste?

ENSCHEDE - Word jij ook 1 van de bijna 20.000 seizoenkaarthouders die bij thuiswedstrijden van FC Twente in De Grolsch Veste zitten? Bestel nu jouw halve seizoenkaart via fctwente.nl/halve-seizoenkaart.

Een halve seizoenkaart is verkrijgbaar vanaf € 93,- voor volwassenen en vanaf € 40,- voor jeugd. Tijdens de ontknoping van dit seizoen, ben je gegarandeerd van jouw eigen plek. Met een (halve) seizoenkaart heb je de volgende voordelen: Vaste eigen plek in De Grolsch Veste bij alle competitiewedstrijden. Wekelijks een nieuwsbrief. Kortingen bij de Fanstore en diverse partners van FC Twente. Je bent altijd goedkoper uit dan wanneer je losse wedstrijdkaarten koopt. We hebben besloten om de 20% Eerste Divisie-korting ook aan te bieden bij de halve seizoenkaarten. Supporters die de club ook financieel extra willen ondersteunen hebben de mogelijkheid om af te zien van deze korting. Wanneer je gebruik wilt maken van deze korting, vul je bij het afrekenen tijdens het bestelproces bij 'Besteloverzicht' de couponcode IKBLIJF1965 in.

Info-avond Prikkelbare Darm Syndroom

HENGELO - Naar schatting heeft één op de tien Nederlanders last van maag- en darmklachten zonder dat de dokter daarvoor een oorzaak kan vinden. Heel wat mensen blijven met dit Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gefrustreerd rondlopen, terwijl er wel manieren zijn om er minder last van te hebben. Op woensdag 20 februari 2019 is daarover een gratis informatieavond in het MCV Twente, locatie Hengelo.

Het programma en alle informatie vindt u op www.pdsb.nl/activiteiten/80/voorlichtingsbijeenkomst-in-hengelo. De zaal gaat om 18.45 uur open. De bijeenkomst is van 19.30 uur tot 21.30 uur. Dit start met een korte uitleg over de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging door een vrijwilliger van PDSB. Vervolgens volgen presentaties van Dr. Marten Otten over PDS, over hypnotherapie bij PDS door Peter van Essen en een presentatie over zorg binnen MCV Twente door MDL-verzorgende Elsbeth Wooning. Er is ruim gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers.


Locatie
De voorlichtingsbijeenkomst vindt plaats in MCV Twente, locatie Hengelo aan de Geerdinksweg 135, 7555 DL te Hengelo. De informatieavond voor PDS-patiënten en andere geïnteresseerden. Aanmelden is noodzakelijk en kan via https://www.pdsb.nl/activiteiten/80/voorlichtingsbijeenkomst-in-hengelo of telefonisch bij Ron Hersbach op nummer 088-7374655. Hij is het best bereikbaar dagelijks tussen 15.00 en 17.00 uur.


Prikkelbare Darm
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een vervelende aandoening. De maag- en/of darmklachten kunnen het moeilijk maken om lekker te eten, te sporten, te reizen of sociale contacten te onderhouden. De behandeling van PDS is niet eenvoudig, want de oorzaken zijn niet volledig bekend. Kijk ook op: www.pdsb.nl. en de website van de kliniek https://www.mcdeveluwe.nl/mcv-twente

Fonds voor Twents Vakmanschap

ALMELO - Deze woensdag is het nieuwe Fonds voor Twents Vakmanschap gelanceerd. Dit fonds moet investeren in het bij- of herscholen van Twentse werkzoekenden, werkenden en ZZP'ers.

De arbeidsmarkt is ook in Twente in rap tempo aan het veranderen. Zo is er in bepaalde sectoren steeds minder vraag naar personeel, terwijl dit in andere sectoren juist stijgt. Maar wanneer je als bakker gewerkt hebt, is de overstap naar bijvoorbeeld ICT niet vanzelfsprekend. En ook wanneer je al wel binnen een sector werkt, is het steeds belangrijker om kennis op peil te houden. Met deze gedachte is het Fonds voor Twents Vakmanschap opgezet. Ondernemers, onderwijs en overheden willen vakmanschap zo blijvend ontwikkelen. Woensdag was de lancering bij de Container Terminal Twente in Almelo. Hier werden presentaties gegeven over de achtergronden en opzet van het fonds. Ook werden de eerste cheques uitgereikt.

Run Bike Run

WIERDEN - Op 3 maart 2018 is weer de fantastische ATB run bike run op en rond recreatieplas het Lageveld!

Deze wedstrijd is inmiddels de oudste atb run bike run van Nederland en wil je echt niet missen. De wedstrijd biedt voor de wedstrijdatleet een mooi uitdagend parcours en ook voor de wat meer recreatieve atleet een afstand die prima voor iedereen te doen is. De organisatie is in handen van Triathlonvereniging Argo. Erg blij zijn we dit jaar met onze nieuwe naamsponsor Sans-online! Met de onder andere de steun van deze sponsor trachten we de wedstrijd de komende jaren groter te maken. De wedstrijd kun je individueel doen maar ook in duo's waarbij de een hardloopt en de ander het fietsgedeelte voor zijn rekening neemt. De afstanden zijn 5 km lopen – 20 km mountainbiken- 2,5 km lopen. Nieuw dit jaar is twee aparte series voor de jeugd! We hebben een mini cross run bike run (8 – 12 jaar) waarbij de afstanden 1,25 km lopen – 5 fietsen en 1,25 km lopen is. Daarnaast een aparte serie voor de jeugd van 12 tot 16 jaar, 2,5 km lopen- 6,5 km fietsen en 1,25 km lopen. Voor de jeugd hebben we overigens een iets aangepast parcours die geschikt is voor elke fiets. Een helm is wel voor iedereen verplicht!


Meer informatie
Meer informatie en inschrijven voor de Sans Online Run Bike Run kan via www.runbikerun-wierden.nl