XL Businesspark zit in de lift
ALMELO - Nog niet zo lang geleden was het 't zorgenkindje van Twente. Wat moest er toch terecht komen van het XL Businesspark? Was het terrein niet vele maten te groot? Nu, 2019, zijn de kansen finaal gekeerd. Het ene na het andere bedrijf is er uit de grond gestampt.
Grote jongens als Kees Smit, Madison, Timberland en Heylen, gemengde bedrijven tussen maakindustrie en logistiek streken neer. De mogelijkheden van containerterminal, het water en de snelweg geven vaak de doorslag bij de keuze voor het XL. For Farmers en Akzo zijn grootgebruikers van de terminal. André Pluimers van Bolk Transport, Port of Twente én aandeelhouder in CTT (Combi Terminal Twente) schetste voor de bestuursdelegatie van de provincie Overijssel het succesverhaal. Hoe een bedrijventerrein uit het slop geraakte.
Ommekeer
Het succes van het XL Businesspark heeft een even op zich laten wachten. Zo was de economische crisis een belemmering en de sluis bij Eefde kampte met problemen wat de bereikbaarheid per schip bemoeilijkte. Dankzij grote inzet van de branchevereniging Port of Twente kwam er een positieve ommekeer. Nu ziet het er naar uit dat het XL park in 2020 bij de top drie van de logistieke regio's in Nederland zal horen. 'De banenmotor draait op volle toeren!' zegt André Pluimers. Samen met bedrijven, gemeenten en onderwijsinstellingen investeerde de provincie Overijssel in de bereikbaarheid en goed opgeleid personeel. Door de aanleg van een tweede sluis bij Eefde, door de verruiming van de Twentekanalen en betere sluisbediening kan ingespeeld worden op de groeiende vraag naar containeroverslag. Inmiddels is een groot aantal kavels op de Twentse logistieke hotspot verkocht en bebouwd.
Groene Delta
'Met 7,5 hectare uitgegeven, ontwikkelovereenkomsten voor 14 hectare en opties op nog eens 22 hectare zitten we met ons resultaat over 2018 ruim boven de prognoses. We maakten een trage start, maar nu gaat het hard!' vertelt XL-park directeur Jan Geerdink. Eigenlijk is de laadkade inmiddels alweer te klein en wordt de mogelijkheid voor uitbreiding onderzocht. 'Binnenkort beginnen we met de aanleg van 12 hectare Groene Delta; een compensatiegebied voor heel veel bomen, groen en waterretentie.' Ook over duurzaamheid, warmteterugwinning en zonne-energie is het gesprek in volle gang. In dit tempo zit het XL park binnenkort mudvol. Moet er dan weer worden uitgebreid? Daarover is Geerdink gereserveerd. 'Voor uitbreiding zijn hier nagenoeg geen mogelijkheden. Er zijn bovendien nog altijd teveel overtollige hectares bedrijventerrein in Twente. Je moet dus goed kijken naar kwalitatieve invulling. Strategisch programmeren, heet dat.'
Bedreiging
De supersnelle groei van het XL Businesspark heeft een schaduwkant. Twente telt 30.000 banen in logistiek en transport en op dit moment zijn er 1500 vacatures. Het vinden van personeel is dan ook een uitdaging. Er zijn diverse initiatieven ontstaan samen met gemeenten ROC's, om zo mensen te vinden en waar mogelijk, werkzoekenden om te scholen naar een baan in de logistiek. Er is voldoende werk én werkzoekenden, die dus wel nader bij elkaar gebracht moeten worden.
Column: Wel/niet reanimeren
Vorige week was te lezen in de media dat mensen boven de 70 jaar na moesten denken of ze in geval van hartstilstand wel of niet gereanimeerd wensen te worden.
Is het niet zo dat het voor iedereen boven de 18 jaar geldt wel of niet reanimeren? Zelfs jongeren boven de 12 mogen toch meedenken in hun behandeling. Waarom wachten tot je 70 bent? Ik denk dat het goed is dat mensen kenbaar maken wanneer ze wel of niet gereanimeerd willen worden, maar daar kan je dus veel eerder over na denken.
Het is voor mensen met een verhoogd risico belangrijk om er over nagedacht te hebben. Reanimatie betekent niet per definitie er goed uitkomen. Gevaar blijft dat het mislukt of gedeeltelijk lukt. De "patiënt" kan ernstige restverschijnselen overhouden en hoeft helemaal niet blij te zijn dat hij is gereanimeerd. Voor iedereen die buiten het ziekenhuis gereanimeerd wordt overleeft 24 procent. Van die 24 procent heeft ook nog de helft restverschijnselen in meer en mindere mate. Zoals vermoeidheid, geheugenstoornissen en concentratie problemen. Het risico te eindigen als een kasplantje is 2 procent.
Zelf denk ik dat er nog een ander probleem is. Ooit heb ik zelf een scholing gevolgd om te mogen reanimeren. Er werd ons vakkundig uitgelegd hoe we de handeling moesten verrichten. Aan het eind van de scholing waren alle deelnemers het eens, als het nodig was zouden ze aan de slag gaan. Mijn mede deelnemers vonden dat iedereen gereanimeerd diende te worden, ook al vonden ze de mensen op straat liggen en wisten niet hoe lang ze er al lagen. Altijd het zekere voor het onzekere zeiden de deelnemers...
Wel is het zo dat ouderen boven de 70 jaar over het algemeen meerdere kwalen hebben; dan is het zeker goed om er eens met de huisarts over te spreken. Maar net zoals: iedereen is donor, mits... en dat geldt ook voor de reanimatie wat mij betreft.
Borbala, correspondent
Kappers gaan de strijd aan bij de Hair Award op ROC Twente
ALMELO - Komende maandag is het jaarlijkse kappersevent de Hair Award. In het Atrium van de ROC-locatie aan de Wierdensestraat 65 in Almelo gaan zo'n 300 eerste-, tweede- en derdejaars kappersstudenten van onze opleidingen in Almelo en Enschede de strijd aan met elkaar.
Het thema van dit jaar is 'a touch of rebel'. Binnen dit thema verzorgen zij een totaalplaatje van kapsel, make up en kleding. Net als vorige jaren staat er ook weer een barbier wedstrijd (herenvak) op het programma. De tijden van de wedstrijden en de prijsuitreikingen staan in bijgaande uitnodiging. Bij de voorbereidingen van de Hair Award zijn verschillende werkgevers uit de regionale kappersbranche betrokken. De kappers trainen veel met de medewerker/stagiair om het perfecte kapsel in het thema 'a touch of rebel' te creëren. In de jury zitten verschillende kappers uit de regio. Dit evenement biedt een ongedwongen sfeer waar onderwijs, studenten, ouders/verzorgers en werkveld bij elkaar komen.
Sterke groei
De afgelopen jaren is ook de concurrentie in de kapperswereld sterk gegroeid. Afgelopen jaar bereikten we een recordaantal kapperszaken; bijna 27.000. In 2007 waren dit er nog 'slechts' 17.000. De stijging komt ook vooral doordat meer kappers als zelfstandige werken en vaak met een kleine salon aan huis of bij de mensen thuis. Tegen deze achtergrond van groeiende concurrentie is een gedegen opleiding met een brede achtergrond zeer belangrijk. Voor de jonge kapper is met name het onderscheidend vermogen belangrijk om een goede klantenkring op te bouwen.
Zet de verwarming lager op de landelijke Warme Truiendag
TWENTE - Dit jaar wordt voor de dertiende keer de warmetruiendag gehouden. Het is een actie door Klimaatverbond Nederland in het leven is geroepen.
Door met z'n allen een steentje bij te dragen, kan er veel bereikt worden op het gebied van duurzaamheid en besparing. Door de verwarming een graad lager te zetten, kan al zes procent bespaard worden op de energiekosten en eveneens zo'n zes procent op de CO2-uitstoot. In 2015 bleek uit onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland en de overheid nog dat winkels, kantoorpanden en woningen een grote invloed hebben op de omvang van milieuvervuiling. Door verwarming, koeling, verlichting en apparatuur waren zij voor 36 procent van de landelijke CO2-uitstoot verantwoordelijk.
Verduurzaming
De laatste jaren is er natuurlijk wel het nodige geïnvesteerd in het duurzamer maken van gebouwen. Er is geïsoleerd om te kunnen besparen op verwarming en op koeling. Ook is men bewuster van verlichting. Zo worden er bijvoorbeeld geen gloeilampen meer gebruikt, maar is men overgestapt naar LED-verlichting. Ook branden lampen minder door deze op een bewegingssensor of tijdklok aan te sluiten of heel bewust uit te schakelen. Inmiddels zijn al ruim 160.000 acties aangemeld via de website www.warmetruiendag.nl. Diverse gemeenten doen mee met de actie en zullen op 15 februari de thermostaat een graad lager zetten in hun gebouwen. Verder doen veel scholen, kinderopvangorganisaties, bedrijven en allerlei andere instanties mee. Niet alleen heeft de Warmetruiendag tot gevolg dat op deze dag er bewuster met energie wordt omgegaan. Uit een onderzoek van de Universiteit Tilburg uit 2016 blijkt dat één op de vijf mensen na de Warmetruiendag bewuster omgaat met energie. Hoe mooi is het om bijvoorbeeld de jeugd via scholen er al op jonge leeftijd bewust van te maken? Wat houdt u tegen om mee te doen met de Warmetruiendag? Kaart het aan bij uw bedrijf, organisatie, school of vereniging en doe mee. Via www.warmetruiendag.nl kan berekend worden, hoe groot de besparing kan zijn. Aanmelden kan ook via deze website, maar is niet noodzakelijk.
Tweede divisie turnsters plaatsen zich voor landelijke kwartfinale!
ALMELO - Na twee goede plaatsingswedstrijden hebben alle 2e divisie turnsters van turnvereniging Achilles WIL zich weten te plaatsen voor de landelijke kwartfinale!
Instappers Anne en Sterre hebben twee nette plaatsingswedstrijden laten zien in hun allereerste wedstrijdseizoen! Bij de pupillen 1 wisten Gwen en Sharina beide wedstrijden op het podium te komen! Pupil 2 turnster Maaike turnde knappe reuzen in beide wedstrijden. Jeugd 2 turnsters Indy en Finette turnen beide deels bij Achilles. Indy turnt daarnaast bij Raduga en Finette bij GV Wierden. Beide dames lieten twee goede wedstrijden zien en Finette werd bij de tweede plaatsingswedstrijd 3e! Senior turnster Carmen turnde twee erg stabiele wedstrijden, met twee keer een podiumplaats! Een mooie prestatie om terecht trots op te zijn.