Hart van Almelo - Wierden

2 november 2018

Hart van Almelo - Wierden 2 november 2018


Hans Holtman krijgt Almelo Speld voor historisch oeuvre

ALMELO - Op donderdag 25 oktober is Hans Holtmann in het zonnetje gezet, want op deze dag ontving hij de Almelo Speld. Deze kreeg hij voor het vastleggen van waardevolle kennis over de geschiedenis van Almelo voor nu en in de toekomst.

Tijdens de boekpresentatie 'Drie eeuwen Joods leven in Almelo' werd Hans Holtman geroemd voor de belangrijke bijdrage die hij leverde met het boek 'Drie eeuwen Joods leven in Almelo' en zijn eerdere werken. Het college van burgemeester en wethouders besloot om Hans Holtman de Almelo Speld toe te kennen tijdens deze presentatie.

Lovende woorden
Holtman heeft met zijn oeuvre een belangrijke bijdrage aan de historische en culturele kennis over Almelo geleverd. Zijn talent voor grondig historisch onderzoek en zijn liefde voor het vastleggen van met name het verleden van Almelo zijn zeker niet onopgemerkt gebleven. Locoburgemeester Maathuis sprak dan ook lovende woorden: "U heeft de historie van Almelose gebouwen en zijn bewoners vastgelegd in tenminste tien eerdere boeken en naslagwerken. U bent ook bestuurslid en adviseur van de Historische Kring Stad en Ambt Almelo, waar u 25 jaar geleden het heemkunde-magazine Stad en Ambt oprichtte, dat inmiddels is uitgegroeid tot een glossy. Waarschijnlijk de enige glossy onder de heemkundebladen. Voor de Historische Kring en daarmee voor Almelo bent u van onschatbare waarde. U weet met uw publicaties als geen ander de verbinding te leggen tussen het oude en het nieuwe. Wie iets wil weten over de geschiedenis van Almelo, belt Hans Holtmann. Want u hebt de geschiedenis van de hele stad in uw broekzak. Tegelijk neemt u als criticus en als betrokken Almeloër geen blad voor de mond. Niet alleen het verleden maar ook de toekomst van Almelo gaat u aan het hart."

Zelf iemand voordragen
Als u ook iemand kent die iets bijzonders heeft gedaan voor mensen in de buurt of de stad, kunt u hem of haar voordragen voor de Almelo Speld. Hierbij kan het gaan om een bijzondere prestatie op het gebied van wetenschap, kunst, cultuur of sport of een waardevolle bijdrage aan de maatschappij. Wilt u meer weten over de Almelo Speld? Stuur de gemeente dan een mail: gemeente@almelo.nl.

Inschrijven voor Cogas Cultuurfonds 2019

ALMELO – Vanaf 1 november kunnen initiatiefnemers uit de kunst- en cultuursector zich weer inschrijven voor een bijdrage uit het Cogas Cultuurfonds. Vele verenigingen en andere instellingen hebben in de afgelopen jaren vanuit dit Cogas Cultuurfonds al een geldelijke bijdrage ontvangen voor de organisatie van onder andere evenementen, voorstellingen en concerten.

Al vele jaren is Cogas een trouwe ambassadeur van kunst en cultuur, door bijdragen vanuit het Cogas Cultuurfonds aan uiteenlopende mooie initiatieven. Cultuur verbindt ons allemaal. En aangezien verbinden de kern is van ons werk, zetten wij ons er ook het komende seizoen weer voor in! Jaarlijks verbinden we duizenden mensen in Twente en een deel van Salland door culturele evenementen te steunen.

Het Cogas Cultuurfonds
Vanuit het Cogas Cultuurfonds kunnen initiatieven vanuit de aandeelhoudende gemeenten van Cogas in aanmerking komen voor een geldelijke bijdrage. Het gaat om initiatieven in de volgende negen gemeenten: Almelo, Borne, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden.

Aanmelden
Hou jij net als Cogas van cultuur en ben je nauw betrokken bij een cultureel of kunstzinnig initiatief? Meld je dan aan voor een bijdrage uit het Cogas Cultuurfonds 2019! Via de website www.cogas.nl/cogascultuurfonds kan het aanvraagformulier ingevuld worden. Hier staan ook de voorwaarden voor toekenning. Aanvragen kunnen tot 1 februari 2019 worden ingediend. Alle aanvragen worden beoordeeld door een commissie die bestaat uit leden die zijn benoemd door de aandeelhoudende gemeenten van Cogas. Deze commissie brengt advies uit over de verdeling van het beschikbare geld. In maart/april 2019 horen de aanvragers via Cogas welke aanvragen gehonoreerd zijn.

Cogas Cultuurprijs
Van alle organisaties die een bijdrage krijgen uit het Cogas Cultuurfonds, komt er één in aanmerking voor een extra prijs: de Cogas Cultuurprijs. De Cogas Cultuurprijs is een prijs die Cogas jaarlijks uitreikt aan een bijzonder cultureel initiatief in de Cogas regio. Cogas wil hiermee de kennis van kunst en cultuur vergroten en dit toegankelijk maken voor een groter publiek. De winnaar van de Cogas Cultuurprijs 2018 was Glasrijk Tubbergen.

Jaargang: 5 • Nr 224 • Wk 44

Werken bij een internationaal bedrijf om de hoek

TWENTE - Ben jij op zoek naar een baan in een groot e-commerce bedrijf, maar dan wel bij jou in de buurt? Zoek dan niet verder! Kom werken bij Thuisbezorgd.nl en groei met ons mee.

In het jaar 2000 richtte Jitse Groen (destijds nog een student aan de UT) op zijn zolderkamertje in Enschede de website van Thuisbezorgd.nl op. Tegenwoordig is Thuisbezorgd.nl onderdeel van Takeaway.com, een van de grootste eten-bestelsites ter wereld. Sinds de oprichting zijn we altijd bezig geweest met één ding: het verbinden van consumenten met fantastische restaurants via een zo makkelijk mogelijk online platform. Vandaag de dag geldt dat nog steeds. We opereren inmiddels in meer dan 10 landen en groeien nog steeds hard.

Snelle groei
Aangezien onze roots in Enschede zitten, hebben we hier ook nog steeds een kantoor. In een veelzijdig gebouw in de bruisende wijk 'Roombeek' zijn we gevestigd met onze Customer Service en Sales afdelingen voor Nederland, Oostenrijk en Zwitserland alsmede een grote IT afdeling. Omdat Thuisbezorgd.nl zo hard groeit (in 2017 zelfs de snelgroeiende organisatie van Nederland) zijn we inmiddels uit onze voegen gegroeid en hebben nu ook een kantoor op de bekende 'Spinnerij', waar onze Partner Services afdeling is gevestigd. Met 250 internationale mensen werken wij hier in Enschede hard aan de toekomst van Thuisbezorgd.nl. Wij zijn een gedreven groep mensen die met trots kunnen zeggen dat wij Thuisbezorgd.nl groot(s) maken!

Sfeer
Maar wat maakt ons nou de leukste werkgever? Dat komt vast door de ongekend goede werksfeer, het verse fruit, de goede koffie, de spectaculaire bedrijfsuitjes en de wekelijkse borrels. Ben jij klaar om bij ons aan de slag te gaan? Bekijk dan snel de actuele vacatures op www.takeaway.com/jobs!

Column

Heidelberg

Foto: Petra Koenderink

Oonze fietsvakaantie gong dit joar noar de Duutse wienstroate in de mooie strekke Pfalz. Oonze oetvalsbasis was um precies te wean Neustadt an der Weinstrasse. Viej warn der an ´t eande van augustus, de wiendruwe höngen nog in florissante trösse an de wienstökke. De 'Weinstrasse' maken zik op vuur de wienfeesten en 'n oogst. Met zonnen heten zommer zal 2018 vermoedelijk een topjoar worden.

De Pfalz wordt vanweage eure ligging ook wal het Toscane van Duutslaand e neumd. Det is miskien wat oawerdrewen, mear leenks en rechts kòj der toch trekjes van zeen, de flurige kluren van de huuze, de belmeunige hangende veansters, smalle, steale ströatjes, menukaarten en nog völle mear.
Ene van de fietsbestemmingen was Heidelberg. Non jea, as calvinistischen Riessender heure viej elken zöandag in de leardienst preaken oet ´den geliefden´ Heidelberger, dus dachen viej det doar toch wal wat zichtboar van zol wean. Niks van woar dus. Heidelberg is ne hele mooie stad.

Vuur de seculiere wearlnd bekeand met een prachtig historisch centrum, het in het oge vallende Heidelberger Slot boawen op een boarg. Heidelberg is biej de bouwvakkers oonder oons bekeand van 'n Portlaander cemeant en is vanzelf bekeand met de mooie ligging an de Neckar met doar oawerhen de Alte Brücke en de Heiliggeistkirche.

Viej heb ezoch en noavroangn, mear van Zacharias Ursinus en Caspar Olevianis dee at hoogstpersoonlijk via de toenmalige (1583) Keurvorst van de Pfalz opdracht hebt ekregen um een eenvoudig learbeukn op te stellen met zaken angoande het woare geleuwe, vernem iej niks. En ook Google löt het smearig ofweetn. Tóch veunde viej in dee prottestaantse Heiliggeistkoarke een klean vot-emoffeld brödje det dee koarke de ´Geburtsort´ was van de Heidelberger Catechismus en doarbiej de tekst dat det ´bis heute de wichtigste Bekenntnisschrift der weltweiten reformierten Kirche´ was.

Mear det was ook alns wat oons herinneren an 'n catechismus. Wat zol det toch wean? Ach, ik kon het weten: viej warn een poar joar geleden vuur een interview in 'n Roskam biej een Eanterse pastoor Antoon Korterik. Viej spreuken der um op an det fealijk nooit wat van det Concilie van Trente was herrop. Korterik reageerden toen op ne hele biejzeundere manere. "Loat ieleu non zöandag 30 in tact, dan loate viej alns van 't Concilie van Trente stoan.

Dee historische documeanten zeent heel meuilijk te veraanderen. Det hóóf ook nit, want viej zeent der oawerhen-egröaid. Mear miskien zolle viej in ne vootnote können vermeelden hoe a'w der op dit momeant oawer dachen." Kuiert miej dus nit van oecumene. Neamp nit vot det ne fietsvakaantie - mits a'j good wear hebt - an te roaden. En een betjen de geschiedenis noakieken is nooit verkeerd.

Alzheimer trefpunt

ALMELO - Hoe blijven we als partner, familie en vrienden in gesprek met onze dementerende medemens. Wat kan dan de inhoud en of onderwerpen van de gesprekken zijn? Welke adviezen rondom communicatie helpen wel of niet?

Zijn er hulpmiddelen om met elkaar in gesprek te blijven. We kunnen dan denken aan: Fotoalbum cq fotodozen. Geschreven materiaal. Beeld en geluidsmateriaal. Boeken en geschiedenis. Hoogtepunten in iemand leven, zowel privé als maatschappelijk. We gaan vanavond met elkaar in gesprek om elkander tips te kunnen geven om met onze dementerende medemens in gesprek kunnen blijven. U als mantelzorgers zijn de juiste mensen met veel ervaring, waar we van kunnen leren.

Kom ook
U bent allen van harte welkom op maandag 12 november in: Het Medische Centrum De Kolk. Bornerbroeksestraat 36, 7607 KH Almelo. Inloop vanaf 19.00 en we starten met het programma om 19.30. We eindigen om 21.00 met uitloop naar 21.30. Voor aanvullende informatie kunt u mailen naar: alzheimertrefpuntalmelo@outlook.com

Stadsmusical van Katoen en Nu

ALMELO - De stadsmusical van Katoen en Nu was in 2014 de grote hit in Almelo. Gesprekken werden erdoor gedomineerd. Op sociale media zoals Twitter en Facebook waren de loftuitingen eindeloos.

In totaal hebben in tien avonden tienduizend bezoekers het schouwspel op het Indiëterrein gezien. Zij kregen een totaaltheater van muziek, dans en entertainment voorgeschoteld over de roemruchte geschiedenis van de stad.


Verhaallijn
De grote bankoverval, de successen van Heracles, de bevrijding van Almelo aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, alle belangrijke historische feiten kwamen aan bod. Met als rode draad een onmogelijke liefde. En dat alles in de tot de verbeelding sprekende entourage van het oude fabriekscomplex op het Indiëterrein. Er werkten duizend vrijwilligers mee, achter de schermen en op het toneel. Door de enorme kaartverkoop werd de begroting van zes ton sluitend.


Herhaling
De Stadsmusical van Katoen en Nu is een herinnering met een gouden randje. Heb je dit spektakel gemist of wil je het nog eens zien, kom dan vrijdag 16, donderdag 22 of zaterdag 24 november 2018 aanvang 14.00 uur in de herkansing kijken naar de film 'de Stadsmusical van Katoen en Nu' en we bieden alle bezoekers graag een kopje koffie of thee aan. En nog gratis ook.

Afval-loze ambitie

ALMELO - De Twentse gemeenten zijn al goed op weg om duurzamer te maken. Ook in Almelo staat het terugdringen van de hoeveelheid restafval hoog op de politieke agenda. En tegenwoordig gelukkig ook bij steeds meer inwoners zélf.

Regiobreed is de hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner drastisch gedaald. Eerder deze maand kwamen de Twentse gemeenten bijeen om de balans op te maken. Dit leverde mooie resultaten op, maar vooral ook goede inzichten waar de gemeenten samen van kunnen leren. De ruim 100 Twentse raadsleden, bestuurders, ambtenaren en andere betrokkenen op het gebied van afval, zagen dat het aantal kilo huishoudelijk afval is gedaald van nog 203 kilo in 2013 naar 132 in 2017. Dit is een daling van 71 kilo per inwoner per jaar. Dit betekent een daling van 35% in drie jaar. De Twentse gemeenten hebben in 2013 een gezamenlijke ambitie uitgesproken om tot een Afvalloos Twente te komen in 2030, dat wil zeggen 50 kg huishoudelijk restafval of 90% afvalscheiding per inwoner per jaar. De weg daar naar toe is per gemeente verschillend, het einddoel is hetzelfde.

Reagen in november;
kasfeest in december.

Maandag 5 november 10:00 uur

Heracles Almelo speelt gelijk tegen PEC Zwolle

ALMELO - Heracles Almelo heeft aan de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle een punt overgehouden. In Zwolle werden de punten gedeeld na treffers van Adrian Dalmau en Mike van Duinen: 1-1.

Voor aanvang van het duel stond Heracles Almelo negen punten voor op zijn Overijsselse concurrent PEC Zwolle (negentien punten tegenover tien punten voor de Zwollenaren). Echter behaalden de bezoekers uit Almelo voor aanvang slechts vier punten in de vier uitwedstrijden. De wedstrijd was bij voorbaat dus alles behalve gespeeld.


In de basis
Bij Heracles Almelo begonnen Yoëll van Nieff en Jesper Drost wederom in de basis. Volgens trainer Frank Wormuth geldt het principe 'Never change a winning team' in sommige gevallen wel. PEC Zwolle begon met veel agressie en enthousiasme aan de wedstrijd. Dit resulteerde in enkele grote kansen, waaronder een kopbal van Zian Flemming in de derde minuut. Echter was het Heracles Almelo dat, al dan niet tegen de verhoudingen in, op voorsprong kwam in minuut zeventien. Brandley Kuwas schoot een vrije bal venijnig, waarna keeper Van der Hart nog net kon redden met zijn vingertoppen. De bal belandde vervolgens via de doellat op het hoofd van de inlopende Dalmau, die voor open doel kon binnen koppen.

Overwicht
De tweede helft controleerde PEC Zwolle de wedstrijd zo goed als volledig. De bezoekers uit Almelo kregen direct na rust toch een uitgelezen mogelijkheid om de marge te verdubbelen. Na een goede actie van Oud-PEC Zwolle-speler Jesper Drost, wilde hij de bal breed leggen op de inlopende Kuwas, waarna een verdediger van PEC Zwolle er tussen kon komen en de kans in de kiem smoorde. PEC Zwolle drong naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer aan. Uiteindelijk kon de Almelose defensie een kwartier voor tijd niet standhouden na een goede aanval van PEC Zwolle. Rechtsback Ehizibue kon opkomen en gaf een afgemeten voorzet op de inlopende Van Duinen. De gastheren lieten het er niet bij zitten en jaagden na de goal op meer dan een punt. De 1-1 tussenstand bleef echter op het scorebord, waardoor de punten werden verdeeld in de Overijsselse derby.

De Nieuwe Toekomst helpt slachtoffers geweld

TWENTE - Vrouwenplatform Carree Overijssel start per 27 november aanstaande weer met het project 'De Nieuwe Toekomst' in Enschede en omgeving. Dit is gericht op vrouwen die helaas slachtoffer zijn geworden van huiselijk geweld. Dit heeft vaak een grote nasleep; veel vrouwen houden nog jaren last van hun ervaringen.

Naar schatting zijn jaarlijks 220.000 volwassenen in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld. Vrouwen zijn in de meeste gevallen slachtoffer.? Dit project richt zich op vrouwen die te maken hebben gehad met huiselijk geweld en die toe zijn aan het zetten van stappen op weg naar opleiding, werk of andere vormen van meedoen in de maatschappij.

Goede begeleiding
De Nieuwe Toekomst biedt 10 wekelijkse groepsbijeenkomsten in een veilige en stimulerende omgeving begeleid door een trainer. Vanaf de vierde groepsbijeenkomst wordt iedere deelnemer gekoppeld aan een individuele coach die gedurende 9 maanden begeleiding biedt bij het realiseren van de persoonlijke doelen. Deze coach blijft het gehele traject betrokken bij de deelnemer. De groepsbijeenkomsten vinden plaats op een vast dagdeel. De nadruk ligt hier op het ontdekken van talenten, krachten en het stellen van doelen. De deelname aan De Nieuwe Toekomst is kosteloos.

De bijeenkomsten
Van de deelnemers wordt gevraagd om gemotiveerd te zijn en vanaf vanaf 27 november deel te nemen aan de groepstraining in een periode van 10 weken, 1 ochtend per week. Daarna 1 keer per week 1 à 2 uur af te spreken met de coach.

Aanmelden
Binnen het project is nog ruimte voor vrouwen die willen deelnemen. Ben je of ken je iemand voor wie de deelname waardevol kan zijn, neem dan contact met de projectleider van 'De Nieuwe Toekomst' via telefoonnummer 06-19 67 36 19 (Enschede e.o.) of via dnt@vpcarree.nl. Meer informatie is te vinden op http://vrouwenplatformcarree.nl/de nieuwe-toekomst/

Selectiecommissie heeft gekozen

ALMELO - Op maandag 22 oktober kwam de selectiecommissie bijeen voor de ontwerpwedstrijd van de thuis- en uitshirts voor het seizoen 2019-2020.

De selectiecommissie bestond uit afvaardigingen van onder meer de officiële supportersverenigingen, hoofdsponsor Asito, de spelersgroep en de technische staf. Uit de meer dan honderd ingezonden ontwerpen zijn uiteindelijk twee thuis- en uitshirts gekozen, die door Acerbis zijn uitgewerkt tot productietekeningen. Fans van Heracles Almelo kunnen hun stem uitbrengen voor het shirt dat zij het mooiste vinden. Houd de online kanalen van Heracles Almelo in de gaten om te zien vanaf wanneer jij jouw stem kan uitbrengen.

Kaartverkoop Feyenoord-thuis voor FanCardhouders gestart

Op zondag 11 november om 16.45 uur speelt Heracles Almelo de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Voor FanCardhouders van Heracles Almelo is de verkoop nu gestart.

Kaarten zijn beschikbaar vanaf €25,-. Voor jeugd en zestigplussers gelden tarieven vanaf €20,-. De wedstrijd Heracles Almelo - Feyenoord is een treffen tussen de huidige nummers vier en drie van de ranglijst. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar op basis van het doelsaldo staat Feyenoord op de derde plaats. Direct kaarten kopen voor Feyenoord-thuis of een andere wedstrijd? Deze zijn te koop via www.heracles.nl/kaartverkoop en in de FanServiceShop in het Polman Stadion.

Journey

ALMELO - Donderdag 8 november om 20.15 uur is Margriet Eshuijs met Journey in Theater Hof 88.

Margriet Eshuijs trekt door Nederland met Journey. Een voorstelling met bijzondere liedjes zoals Can't stop the feeling van Justin Timberlake en nummers die Maarten Peters voor Eshuijs schreef. Genieten van haar muziek kan op 8 november in Theater Hof 88. Kaarten kosten € 19,50 of € 17,50 voor 65+, CJP-pashouders of met een biebpas.

Rommelmarkt bij De Schelf

ALMELO - Snuffelen tussen andermans spullen of zelf spullen verkopen kan tijdens de rommelmarkt bij Wijkcentrum De Schelf.

Op 4 november tussen 11.00 uur en 16.00 uur wordt de rommelmarkt gehouden bij Wijkcentrum De Schelf. Allemaal tweedehands goederen van uiteenlopende aard. Wanneer u zelf spullen wilt verkopen dan betaalt u voor een stand € 4,-, de markt bezoeken is geheel gratis.

Word Up! Poetry Slam

ALMELO - Op 8 november is de grote finale van Word Up! Poetry Slam.

De finale begint om 20.00 uur bij Proeflokaal België aan de Schuttenstraat 2. De finalisten hebben elk een voorronde gewonnen en gaan nu met elkaar de strijd aan. De finalisten zijn Klaas Brand (alias Midget Ferrara), Timo Hensen, Jolies Heij en Julius Boers (alias Julius Spin). Kom luisteren van hun poëzie, naar muziek en gastspreker Simon Mulder. Toegang is gratis.

The Inevitables reprise

ALMELO - Het Groot Niet Te Vermijden is in het Theaterhotel Almelo met The Inevitables reprise op 3 november.

Muziek om naar te kijken of theater om op te dansen, wat zou u graag willen? Allebei is mogelijk bij muziekvoorstelling vol humor 'The Inevitables reprise' op 3 november vanaf 20.00 uur. Martin Bakker, Jochem Kroon, Evert Josemanders, Chris Grem en Peter Tinke zorgen ervoor dat u even niet bezig bent met uw eigen zorgen, maar geniet van heerlijke muziek en hilarische persiflages. Kaarten kunt u bestellen via www.theaterhotel.nl. Voor 2e rang betaalt u € 22,50 per stuk en voor 1e rang € 27,50.

"Jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, is al een deel van je succes"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen, maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. Dit keer doet Leon (29) zijn verhaal.

Leon is bij reïntegratiebedrijf RVTwente op een mooie manier tot bloei gekomen, hij is veel over zichzelf te weten gekomen en heeft ontdekt wat hij leuk vindt. Hij kan zichzelf helemaal kwijt in het programmeren van games en hij werkt momenteel aan het steeds verder uitbouwen van zijn eigen educatieve spel.

Niet de domste
Leon is absoluut de domste niet, dat bewees hij wel met de afronding van zijn studie Technische Wiskunde aan de Universiteit Twente. Hierna wilde hij zijn eerstegraads lesbevoegdheid halen, maar helaas kwam hij niet door het praktijkgedeelte heen en moest hij deze opleiding staken. Leon zat hierna een tijdje zonder werk en vond het lastig om te starten op de arbeidsmarkt. Hij besloot dan ook om een Werkfit-traject te volgen bij RVTwente waarbij hij steeds meer zicht krijgt op wat hij leuk vindt en hoe dit past in een toekomstige baan.

Ruimte
Doordat er geen strakke deadlines gelden, krijgt de creativiteit van Leon alle ruimte en ontstaan er mooie dingen. Op zijn opleiding had Leon al wat programmeren gehad, maar sinds maart 2017 heeft hij hier zich helemaal op toegelegd. Meerdere programmeertalen heeft hij bij RVTwente vanaf 0 geleerd. Daarnaast heeft Leon al van jongs af aan een liefde voor gaming. Door beiden te combineren, kan hij verschillende spellen creëren. Naast dat je bij RVTwente wordt geholpen bij het vinden van je passies en talenten, vindt Leon de sfeer bij RVTwente fijn. Dit helpt hem bij het werken aan zijn sociale skills. Het sociale is voor Leon soms een uitdaging, zo liep het contact met collega's op stage niet lekker. De samenwerking en het contact met studiegenoten vond hij daarentegen weer heel erg leuk en dit verliep vaak goed. Wel vond hij het sociale soms lastig te combineren met zijn werkzaamheden. "Bij mijn studie had ik veel deadlines waardoor je ook druk had, hierdoor hield ik het sociale er een beetje buiten soms." Hier bij RVTwente heb je niet die strakke deadlines en kijk je ook nog buiten je scherm."

Toekomst
Succes is voor Leon jezelf kwijt kunnen in iets wat je leuk vindt, maar daarbij ook praktisch kijken welke baan daar dan bij past. Recentelijk is Leon samen met iemand van RVTwente op bezoek geweest bij een bedrijf om te kijken welke mogelijkheden er zijn en wat er veel wordt gevraagd op het gebied van programmeren. In de toekomst ziet Leon zichzelf wel als programmeur aan de slag gaan en hier werkt hij dan ook naartoe. Nu is hij echter al heel blij dat hij heeft ontdekt waar zijn passie ligt. "Als je uiteindelijk vindt wat je leuk vindt dan kun je daar heel veel motivatie in kwijt en dan is er vast wel iets op banengebied wat daar weer aan linkt" zegt Leon tot besluit.

De Klup Twente naarstig op zoek naar vrijwilligers

ALMELO - De Klup Twente zoekt met grote spoed vrijwilligers die zich een keer per week of een keer per maand willen ontfermen over mensen die (dreigen te) vereenzamen. De vrijwilligersorganisatie zoekt de 'Klupvrienden' in Almelo en omliggende gemeenten, want de behoefte blijkt onverwacht groot.

In het voorjaar kwam De Klup Twente mede op aandringen van de gemeente Almelo met een nieuw aanbod: Vriendenzoeker. Een soort bemiddelingsbureau voor mensen met een lichte beperking/ matige psychische problemen/mensen die maar moeilijk contact maken en vrijwilligers die zich wel een beetje om hen willen bekommeren. Er kwamen al heel snel reacties van mensen die dolgraag een 'Klupvriend' willen – maar het aantal aanmeldingen van mensen die wel Klupvriend willen zijn, bleef daarbij sterk achter.

Vraag verschilt
Het spijt coördinator Jolanda Overdorp van De Klup Twente heel erg dat ze lang niet iedereen kan helpen. Dat komt omdat ze om te beginnen te weinig vrijwillige Klupvrienden heeft, maar ook omdat de vraag enorm verschilt. Jolanda: 'De een wil een leeftijdgenoot, of een man of een vrouw. De ander wil wat in het weekend ondernemen, weer een ander wil juist graag op een werkdag of -avond. Soms om te shoppen, een ander om uit te gaan, weer een ander om te wandelen, fietsen of sporten. Willen we een goede koppeling maken, hebben we heel veel meer Klupvrienden nodig.'

Verschillen mensen
De Vriendenzoekers zelf, blijken ook verschillende mensen. Een grote groep betreft mensen met een autistische stoornis, voor wie het lastig is om contact te leggen. Er zijn ook mensen met het syndroom van Down die graag een 'maatje' willen om eens wat leuks mee te ondernemen, maar ook mensen met depressieklachten of mensen die om onduidelijke redenen tòch eenzaam zijn. Het is Overdorp opgevallen dat de vraag naar een Klupvriend in de plattelandsgemeenten het grootst is.

Contactgegevens
Wilt u zich wel een keer in de week of maand ontfermen over iemand die een Klupvriend zoekt om iets mee te ondernemen? Meld u zich dan aan voor informatie en opgave bij Jolanda@deklup.nl of bel naar 0614465288

FC Twente - RKC Waalwijk

ENSCHEDE - Op vrijdag 2 november staat de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk op het programma. De wedstrijd in De Grolsch Veste start om 20.00 uur.

De club uit Waalwijk bezet op dit moment een 15e plaats in de competitie. Afgelopen weekend werd er met 3-2 gewonnen van Jong FC Utrecht. RKC snakte al een lange tijd naar een overwinning, de laatste winst in de competitie dateerde uit augustus. FC Twente won afgelopen vrijdag met 1-0 van Almere City FC. Na acht minuten kwam FC Twente op voorsprong in De Grolsch Veste. Uit een schitterende aanval scoorde Tom Boere zijn zevende goal van het seizoen.

Kaarten
Voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk heb je geen Clubcard nodig. Kaarten voor de wedstrijd zijn beschikbaar vanaf € 12,50 en te verkrijgen via kaartverkoop.fctwente.nl en bij de receptie van De Grolsch Veste. Ben je lid van de Kidsclub of Young Reds? Dan betaal je € 7,50.

John Heyes & Doubleblood

ALMELO - John Hayes & Doubleblood zijn te horen in Café De Stam op 4 november om 18.30 uur.

Heerlijke en aanstekelijke muziek klinkt tussen 18.30 uur en 21.30 uur. Voor John Hayes is het een uitstapje naast het werk als gitarist van Mother's Finest. Met Doubleblood klinkt er dance, funk en rock en stevige gitaarmuziek. Bent u erbij? Toegang is gratis.

St. Maartensfeest

ALMELO - Op 11 november is het Sint Maarten en dat wordt al op vrijdag 9 november gevierd met een lampionnenoptocht.

De lampionnenoptocht wordt georganiseerd vanuit de wijkcentra De Schelf en de Trefhoek. Vanuit de wijkcentra wordt er gelopen naar het Schelfhorstpark met een dweilband en politie. In het park kan er dan gekeken worden naar het St. Maartensspel van een toneelclub. Na afloop daarvan wordt er weer gezamenlijk terug gewandeld naar de wijkcentra. De start is om 18.30 uur en deelnemen is gratis.

Tentoonstelling van "De Goudvink"

ALMELO - In 't Boaken kunt u de mooiste exemplaren zien van de leden van vogelvereniging "De Goudvink".

Elk jaar opnieuw wordt er een tentoonstelling gehouden door de leden van de vogelvereniging. Dit jaar kan drie dagen lang genoten worden van de mooiste vogels bij 't Boaken aan de Seringenstraat 56a. Op 2 en 3 november bent u welkom tussen 10.00 uur en 21.00 uur en op 4 november tussen 10.00 en 18.00 uur.

Lezing en expositie

Lezing_Expositie_Simone_Gerard Foto: Simone Gerard

ALMELO - Op donderdag 8 november geeft de fotograaf Simone Gerard een lezing over haar reis naar Aleppo. De lezing heet the silience after the mortars en gaat over de veerkracht van de inwoners van Aleppo. Leven in een stad die verwoest is vergt namelijk veel wilskracht.

Het verhaal gaat over een fotograaf die op weg is naar Aleppo. De voorbereiding was een lange periode. Die periode was nodig om het fotoproject te laten slagen. Wat je nodig hebt om goed te kunnen fotograferen, hoe het met de veiligheid staat en alles wat je tijdens de reis nodig hebt word door fotograaf Simone Gerard verteld. Tevens vertelt zij over hoe het is om te reizen naar een land dat in oorlog is, laat zij foto's zien en vertelt zij het verhaal achter de foto's namens de mensen in Aleppo. Verhalen over hoe de mensen in Aleppo de draad weer oppakken, nadat de stad voor een groot gedeelte verwoest is. Over wat kinderen op dit moment doen en over dat het stil word doordat de publiciteit rond Aleppo afneemt.

Kom ook
De lezing vindt plaats op donderdag 8 november om 19.30 uur in het café Feijn Lunchen & Lezen van bibliotheek Almelo. Er is ook een expositie van Simone Gerard, die is te zien in bibliotheek Almelo. De expositie is te zien tot en met zondag 11 november. De toegang tot de lezing en de toegang tot de expositie zijn beide gratis.

Kies voor kwaliteit bij Dijkhuis Wonen!

ALMELO - In 1986 begon binnenhuis architect Ben Dijkhuis met zijn zaak in interieuraankleding en festonneren, aan de Ootmarsumsestraat en sinds januari 2005 is Dijkhuis Tapijt gevestigd aan Het Slot 12 in Almelo. De zaak is gespecialiseerd in vloerbedekkingen als tapijt, laminaat en PVC en het festonneren van vloerkleden. Maar ook raambekleding zoals gordijnen, plissés, duettes en jaloezieën.

In het eigen atelier worden gordijnen op maat vervaardigd en worden vloerkleden gefestonneerd (omranden van vloerkleden). De specialisten van Dijkhuis komen bij u thuis opmeten en geven tegelijkertijd deskundig advies over de kleur en inrichting van uw interieur om het tot een sfeervol geheel te maken. De deskundige stoffeerders dragen zorg voor het leggen van de vloerbedekking of het ophangen van de raambekleding.

Goed advies
Naast het inrichten van uw woning wordt er ook advies gegeven. Door deze meerwaarde hebben ze vaak net een iets andere kijk op uw woning. Dit kan op het gebied van kleur zijn, maar ook op technisch aspect. In de showroom vindt u een ruim assortiment.

Veelzijdig bedrijf
Sinds begin 2018 is de zoon van Ben Dijkhuis, Berry Dijkhuis, ook actief in de zaak. Hij richt zich naast de dagelijkse gang van zaken in de winkel met name op het ondernemerschap van nu. Zo werken ze tegenwoordig onder de naam Dijkhuis Wonen, want Dijkhuis is veel meer dan tapijt en festonneren alleen én is de website vernieuwd en uitgebreid. Naast de website wordt er veel gebruik gemaakt van social media zoals Facebook, Pinterest en Instagram om hun nieuwste producten te presenteren. Tevens is er een dochteronderneming ontwikkeld in de vorm van een webshop, genaamd "HetDesignhuys.nl". Een fysieke winkel én webshop, een unieke combinatie in deze sector. "Zo bereiken we ook de jongere doelgroep die helemaal thuis zijn in het bestellen van producten op internet, denk hierbij aan luxe kleden, pvc en laminaat. En dat tegen de scherpste prijs, aldus Berry Dijkhuis"

Kom langs
Voor hoogwaardige producten, deskundig advies en vrijblijvende offertes bent u hier aan het juiste adres. Kortom, hier vindt u alles onder 1 dak! Voor meer informatie kunt u terecht op de locatie aan het Slot 12 in Almelo of op de website www.dijkhuistapijt.nl of via de webshop www.hetdesignhuys.nl. Kom langs voor een eerlijk advies en ervaar dat kwaliteit niet duur hoeft te zijn, de koffie staat klaar

Veganistisch eten in Twente

TWENTE - November is Wereld Veganisme Maand en daarom is 1 november uitgeroepen tot Wereld Veganismedag. De levensstijl raakt steeds meer geaccepteerd in Europa en ook in Nederland zie je steeds meer veganistische eetgelegenheden in het straatbeeld verschijnen. Maar hoe zit dat eigenlijk in Twente? Kun je hier een beetje goed terecht in restaurants als veganist?

Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar als het op veganisme in Nederland aankomt. Wel deed het Sociaal Cultureel Planbureau in 2016 een schatting van het aantal veganisten in Nederland en kwam daarbij tot een aantal van 50.000 tot 70.000. Twintig jaar geleden waren dat er nog maar rond de 16.000. Er is dus een groei te zien van het aantal mensen dat als veganist door het leven gaat.

Schaars, maar mogelijk
Als je online zoekt naar veganistische hotspots in Nederland, moet je het al gauw westelijker en zuidelijker zoeken. In Overijssel zijn een stuk minder veganistische eettentjes te vinden. Ook al zijn er in Twente nauwelijks tot geen uitsluitend veganistische restaurants te vinden, er zijn wel meerdere eetgelegenheden waar veganistische opties op de kaart staan of waar men rekening kan houden met iemand veganistische wensen. Vegan Twente is een groep veganisten in Twente die regelmatig met elkaar eet in diverse restaurants en mensen wil informeren over de veganistische opties in de regio. Op hun website is tevens een lijst te vinden van restaurants waar men terecht kan voor veganistische opties. Deze lijst is te vinden via: www.twentevegan.nl/veganintwente.

Adresjes
Van Enschede tot Almelo, op meerdere plekken in Twente zijn er wel adresjes te vinden waar je terecht kunt met een plantaardig dieet. In Enschede zijn bijvoorbeeld ETN Saladebar, Het Paradijs, SamSam en De Basis aanraders volgens Twente Vegan. Ook kan men terecht bij Proefpuurplaza in de Ecoplaza, de biologische supermarkt. Ook Bagels & Beans, De Broodbode, restaurant ONS en Ecocentrum Emmastraat zijn populaire adressen. Veruit de meeste eetgelegenheden op de lijst zijn in Enschede, maar ook in omliggende plaatsen zijn adresjes te vinden. Zo kan men in Hengelo terecht bij Bombay spice, in Almelo bij Nielz, in Boekelo bij De Buren en in Losser bij Hotel Restaurant Savenije. Ook staat restaurant De Stiftschuur in Weerselo, restaurant Prosecco in Vroomshoop, 't Wapen van Markelo in Markelo en Droste's herberg in Tubbergen op de lijst.

Wensen doorgeven
Ook al is het aanbod van veganistische eettentjes een stuk geringer dan in het westelijke deel van het land, toch kun je in Twente goed terecht bij diverse eetgelegenheden als veganist. Wel is het raadzaam van tevoren je veganistische wensen door te geven aan het restaurant zodat hier optimaal rekening mee kan worden gehouden.

Wedstrijd voor groenste straat

TWENTE - Overijssel is een steeds groenere provincie. Inwoners, bedrijven en organisaties doen al veel om duurzamer te worden. Energie besparen, natuur behouden, duurzaam energie opwekken, afval terugdringen en meer. Om goede ideeën te verzamelen schrijft de Provincie Overijssel weer een wedstrijd uit.

Onder de noemer Groen, Groener, Groenst! is nu de vierde editie van een prijsvraag gestart. Dit jaar is het thema: de groenste straat van Overijssel. De prijsvraag is bedoeld voor inwoners van Overijsselse straten. Er valt ook wat moois te winnen: een bijdrage van 20.000 euro om de eigen straat groener te maken. Uit iedere gemeente kan een straat meedoen. Wanneer meerdere straten in één gemeente zich aanmelden, zal door loting een straat uitgekozen worden. De finale is in het voorjaar van 2019. Straten kunnen zich nog en met 31 december aanmelden om deel te nemen. Dit kan dan via de website: www.groenstestraatvanoverijssel.nl

Categorieën
Straten kunnen meedoen in drie categorieën. De eerste is kindvriendelijk: kinderen kunnen in deze straat heerlijk buiten ravotten in het groen. De tweede is biodiversiteit: inheemse planten en dieren voelen zich welkom in deze straat. De derde categorie is klimaatbestendig: de straat is een koele, groene oase tijdens een hittegolf en kan voldoende water opvangen tijdens een hoosbui. De insteek is dat de ingediende plannen ook alle thema's terug laten komen in hun ontwerp. Het idee dat de beste balans weet te vinden tussen de drie aspecten maakt kans op een mooie bonus van nog eens 5.000 euro. Gedeputeerde Hester Maij van de Provincie Overijssel heeft hoge verwachtingen van deze vierde editie van de prijsvraag. De eerdere rondes waren ook succesvol.

Haal de griepprik!

TWENTE - De GGD Twente roept mensen op om een griepprik te halen, zeker wanneer zij zelf een oproep gekregen hebben of werkzaam zijn binnen de zorg.

Afgelopen jaar was het griepseizoen al best heftig en het is ieder jaar weer de vraag welke varianten om zich heen grijpen en hoe sterk. De griep is bijzonder hardnekkig, maar het op tijd halen van de griepprik kan veel leed voorkomen. Hoewel de griep voor de meeste mensen alleen een licht ongemak is van enkele dagen, lopen anderen wel een groter risico. Zo zijn ouderen en zieken vatbaarder voor de griep, met een hoger risico op complicaties. 60-plussers en jongere mensen uit een risicogroep krijgen al standaard een oproep om de griepprik te halen. In de risicogroepen zitten bijvoorbeeld hartpatiënten, mensen met longziekten en diabetes.

Zorgmedewerkers
Wie werkzaam is in de zorg of veel in aanraking komt met kwetsbare mensen kan beter ook een griepprik halen. Wanneer je zelf de griep krijgt, kun je immers ook makkelijk andere mensen besmetten. Zo kunnen medewerkers in ziekenhuizen en bij thuiszorgorganisaties vaak een gratis griepprik halen. Op de website www.rivm.nl staat meer informatie over de griep en het halen van de griepprik.

Kerkconcert Deventer Vocaal Ensemble

ALMELO - Op zondag 11 november treedt in de zondagmiddagserie van de Grote Kerk in Almelo op het Deventer Vocaal Ensemble.

Het koor heeft een gevarieerd repertoire uit alle stijlperioden en heeft een indrukwekkende lijst van optredens ook ver buiten Deventer. Het programma staat in het teken van de laatste zondagen van het kerkelijk jaar met werken van Johann Sebastian Bach en Gabriel Fauré. Het koor staat onder leiding van Elske te Lindert, die ook naam maakt als organist en sopraansolist. Het orgel wordt bespeeld door Lîga Vilmane die ook gespecialiseerd is in klavecimbelmuziek. De solisten zijn: Elske te Lindert sopraan en Paul Beunders bariton. Het concert begint om 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Snerttocht

BORNERBROEK - Meelopen met de Snerttocht, een wandeltocht van de Almelose Wandelkring, kan op zaterdag 3 november.

De beginpunt voor alle routes is bij Bistro Le Primeur aan de Lohuisstraat 1 in Bornerbroek. Vanaf 9.00 uur kan hier gestart worden aan een wandeling van 5 km, 10 km, 15 km, 20 km of 30 km. Tot wanneer er gestart kan worden is afhankelijk van de gekozen afstand. Alle routes gaan door de mooie omgeving van Bornerbroek en veelal over onverharde paden. Ook zin in een mooie wandeling? Loop dan mee op 3 november. Inschrijfgeld is voor leden € 3,- en voor niet leden € 4,-. Verdere informatie over bijvoorbeeld de starttijden is te vinden op www.almelosewandelkring.nl

Krapte qua personeel bij transportbedrijven

TWENTE - Mijn buurman was tot kort voor de zomer internationaal vrachtwagenchauffeur. Hij maakte lange dagen, zag amper zijn familie en was dan ook blij dat hij eindelijk met pensioen mocht. Jaren werkte hij voor een groot transportbedrijf in Oldenzaal. Voor zijn werkgever was het een aderlating. Hij en veel andere gepensioneerde truckers krijgen vaker het aanbod om tóch weer in de cabine te klimmen. Want, de krapte op de arbeidsmarkt blijkt funest voor de Twentse transportsector.

De transportsector is altijd een lastige qua personeel. De transportbedrijven werden als eerste getroffen door de crisis en herstel liet even op zich wachten. Nu de economische groei doorzet, blijkt het echter lastig om snel voldoende personeel te vinden om aan de vraag te voldoen. Bedrijven moeten dan ook lucratieve opdrachten laten schieten omdat er simpelweg te weinig mensen zijn. Dit komt ook deels door truckers zoals mijn buurman: de beroepsgroep kampt met fikse vergrijzing en een vrachtwagenchauffeur is nu gemiddeld al 45 jaar oud.

Veel vacatures
Het aantal onvervulde vacatures in de transportsector is de afgelopen tijd rap gestegen. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek en het CBS hebben duidelijke cijfers: aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar kampte 37 procent van de werkgevers met personeelstekorten. Concreet had het UWV in het tweede kwartaal nog ruim 9.500 vacatures in deze branche, een jaar eerder stond de teller nog op 7.700.

Terugkomers
Bedrijven proberen daarom ook om zelfs weer de gepensioneerde terug te lokken, aangezien zij beschikken over de jarenlange ervaring die je graag wil als bedrijf. Jong personeel opleiden doen ze weliswaar ook, maar dit vergt nou eenmaal tijd. Ondernemers bekostigen dan ook maar wat graag de benodigde opleidingen en rijlessen om mensen snel inzetbaar te krijgen. Zij-instromers uit andere branches zijn dan ook een interessante doelgroep. Hoewel de praktijk van de internationaal vrachtwagenchauffeur wel iets is waar je echt tegen moet kunnen. Lange dagen en vele kilometers ver van huis in je cabine is een levensstijl die niet altijd verenigbaar is met andere verplichtingen. En mijn buurman? Het begint toch weer wat te kriebelen...

Rijbewijskeuringen: doe dit wel op tijd!

Shutterstock

ALMELO - utomobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen op 22 november en 20 december in MFA Eniver, Apollolaan 1 medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs.

Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen. Telefonisch: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen: www.regelzorg.nl. Voordat u een afspraak maakt koopt u eerst een Gezondheidsverklaring. Aangeraden wordt dit digitaal te kopen met behulp met uw DigiD op mijn.cbr.nl. Een papieren gezondheidsverklaring is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten, het CBR of Regelzorg. U beantwoordt de vragen en stuurt de verklaring naar het CBR. Binnen een week krijgt u dan het Keuringsverslag dat de arts moet invullen per post of via de mail.

Kosten
Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 37,00. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is het tarief € 50,00. Bent u gezond, koopt u een digitaal formulier en kunt u snel een afspraak maken bij de keuringsarts dan is uw nieuwe rijbewijs snel geregeld. Is dit niet het geval dan kan het maximaal 3 of 4 maanden duren. Maak op tijd de afspraak om zo lang wachten te voorkomen.

Nationale diabetes dag

TWENTE - Woensdag 14 november is het nationale diabetes dag. Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en is vaak de oorzaak van vele hart- en vaatziekten of blindheid.

In Nederland hebben ruim 1,2 miljoen mensen diabetes. Op deze dag wordt er aandacht besteed aan de toenemende groei en de sociaal-maatschappelijke en economische gevolgen van diabetes.

Soorten diabetes
Er zijn verschillende types diabetes namelijk type 1 en type 2. De meest voorkomende van deze is diabetes type 2. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuiker regelt, deze is onzichtbaar en kan daardoor zijn werk niet doen. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed zitten.

Verklein de kans
Een gezonde leefstijl kan de kans op diabetes al enorm verkleinen. Denk hierbij vooral aan gezond eten, niet roken, zorgen dat je op gezond gewicht blijft en bij overgewicht zorgen dat u iets afvalt. Dit geldt alleen voor diabetes type 2, type 1 is namelijk niet te voorkomen.

Complicaties
Bij diabetes komen ook lichamelijke complicaties kijken, dit kunnen problemen zijn met uw zenuwen, maag en darmen, hart en bloedvaten en andere vervelende lichamelijke klachten. Om deze complicaties te voorkomen helpt het als u een stabiele bloedsuikerspiegel heeft. Verder helpt het ook dat u gezond leeft en regelmatig bij de huisarts langs gaat voor een controle. Belangrijk is om dan uw bloedsuiker, voeten, bloeddruk en bloedvetten, nieren en ogen te laten controleren. Ook is het wanneer je diabetes hebt erg belangrijk om elk najaar een griepprik op te halen, zo voorkom je dat je griepcomplicaties krijgt zoals een longontsteking.

Eten met diabetes
De feestdagen komen er weer aan, maar wat betekend dat eigenlijk voor mensen met diabetes? Je hoeft geen speciale producten te kopen, het is wel handig om te zorgen dat de gerechten apart gereserveerd worden. Hierdoor kan iedereen het zelf opscheppen en kan iedereen kiezen hoeveel hij wilt opscheppen. Een kleine tip: spaar geen trek op en neem kleine porties. Wees kieskeurig met wat je neemt en geniet extra van de dingen die je écht lekker vindt.

"Heel Almelo bakt" Maar dan met bloemen!

ALMELO - Tijdens de donkere dagen voor de Kerst verzorgt het Huis van Katoen en Nu heerlijke workshops... om je vingers bij af te likken!

We bereiden tijdens deze workshop heuse kersttaarten met als hoofdbestanddelen diverse kerstgroen. De ingredie¨nten bestaan uit o.a. geverfde rozen, kerstballen, aluminiumdraad, kegels, draad en een snufje glitter als kers op de taart. De workshops vinden plaats in het feestelijk ingerichte "Pop-Up" Atelier van het huis van Katoen en Nu. De all-in prijs bedraagt €15,00 p/p. (kostprijs). Wij zorgen voor alle materiaal, gereedschap, koffie/thee met wat lekkers en: vrolijke kerstklanken. Data/Tijden: Feestelijke opening workshop: zat. 15 dec. 13.00-15.00 uur Zondag 16 dec. 14.00-16.00 uur. Woensdag 19 dec. van 11.00-12.30 uur en van 14.30-16.00 uur. Donderdag 20 dec. van 11.00-12.30 uur en van 14.30-16.00 uur. Vrijdag 21 dec. van 11.00-12.30 uur en van 14.30-16.00 uur. Zaterdag 22 dec. van 11.00-12.30 uur en van 14.30-16.00 uur.

Aanmelden
Opgave tijdens openingsuren bij het Huis van Katoen en Nu (woensdag t/m zaterdag van 11.00 – 17.00 uur) of via coentenheggeler@caiway.nl (VOL=VOL)

The Worst Day 2018

ALMELO - Op 10 november is er The Worst Day 2018 bij Stadslab at Indie aan de Sluiskade Noordzijde 14.

Wat u kunt verwachten tijdens The Worst Day 2018? Culinaire verwennerij! Er is een culinaire markt waar heerlijke producten van veelal ambachtelijke bedrijven gekocht (en vaak ook geproefd) kunnen worden. Verder zijn er verschillende lokaal gebrouwen bieren om uit te proberen. En misschien wel het belangrijkste van deze The Worst Day 2018: er is worst! Er staat een heerlijk worstdiner op u te wachten voor € 10,-, maar ook de demonstratie 'Worst maken' is een echte aanrader. Van 15.00 uur tot 23.00 uur bent u van harte welkom om te genieten van heerlijke worst en meer.

Maak je eigen lamp

ALMELO - Bij C'est Marcèl kunt u deelnemen aan de workshop 'Maak je eigen lamp'.

Tijdens de workshop leert u onder andere hoe stekkers, fittingen en schakelaars aangesloten moeten worden. Hoe de lamp er verder uit gaat zien, bepaalt u zelf. U bent de ontwerper van de lamp en kunt zo bepalen hoe duur of goedkoop de workshop is. U betaalt voor de workshop namelijk een vast bedrag van € 7,50 en de materialen die u verbruikt. De workshop is op 8 november om 19.00 uur bij C'est Marcèl aan de Ootmarsumsestraat 30. Opgeven kan onder andere via info@cestmarcel.nl

Western

ALMELO - Filmhuis Almelo vertoont op vrijdag 9 november de film 'Western'.

De film 'Western' gaat over Duitse bouwvakkers die in het 'wilde westen' van Bulgarije aan het werk worden gezet. Niet alles gaat zoals het zou moeten gaan en dat leidt tot verdeeldheid. Deze film wordt getoond in het kader van het Overijssels Film Festival. De toegangsprijs is € 9,- of € 6,- met een Filmpas van Filmhuis Almelo.

Frank van Etten

ALMELO - Op vrijdag 9 november om 19.30 uur geeft Frank van Etten een concert.

Het concert vindt plaats bij de feestlocatie Dolle Pret aan de Noordbroek 2. Hij doet het niet alleen, maar samen met onder meer Glennis Grace en Merel Garritz. Tickets verkrijgbaar vanaf € 24,99 via www.frankvanetteninconcert.nl.

Huis van herstel

ALMELO - Volgend jaar krijgt Almelo een huis van herstel. Er is plek voor 29 Twentse gedetineerden. De maximaal 23 mannen en 6 vrouwen gaan er wonen in de laatste fase van hun detentie. Ze hebben extra zorg en aandacht nodig om weer volwaardig deel te kunnen uitmaken van de samenleving. Dit concept is in samenwerking tussen de penitentiare inrichting Almelo en de reclasseringsorganisaties 3RO.

Het Huis van Herstel krijgt een plek in het voormalig pand van de Niendure. Bijzonder aan het project is dat verschillende doelgroepen van gedetineerden samen worden gehuisvest en dat specifiek wordt gekeken naar de woon- en zorgproblematiek van betrokkenen. Ook wordt er herstelgericht gewerkt. Er word gedetineerden aan de slag gegaan met de vier lagen van herstel: zelfherstel van de gedetineerde, herstel van het netwerk van een gedetineerde, herstel van het slachtoffer en herstel richting de gemeenschap.

Netwerkorganisatie
Het Huis van Herstel is een netwerkorganisatie. Dat betekent dat er niet alleen medewerkers van PI Almelo en de reclassering werkzaam zijn, maar ook regiehouders van gemeenten. Ook specialisten van zorginstanties en andere organisaties die gedetineerden kunnen helpen met hun terugkeer naar de maatschappij gaan aan de slag gaan in de kleinschalige woonvoorziening in Almelo.

Wetenschappelijk onderzoek
Om te bepalen welke effecten het Huis van Herstel heeft op de resocialisatie van gedetineerden wordt er gedurende vijf jaar een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dit wordt geleid door dr. Bart Claes, die als lector 'Balanceren tussen dwang, drang en veiligheid' is verbonden aan de Brabantse Avans Hogeschool. Claes is in België gepromoveerd op herstelgericht werken met langgestraften in een hoog beveiligde gevangenis.

Planning
De voorbereidingen voor de start van het Huis van Herstel zijn inmiddels in volle gang. Binnenkort zal begonnen worden met het verbouwen van het pand. Het streven is dat medio augustus 2019 de eerste bewoners hun intrek nemen in het Huis van Herstel.

Gratis Winter-check bij Zuithof

BORNERBROEK - De winter staat al weer snel voor de deur. En bij de lagere temperaturen krijgt de auto het zwaar te verduren. Het is daarom belangrijk om deze nog even goed na te laten kijken op de belangrijkste punten. U bent van harte welkom bij de gratis wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof op zaterdag 10 november.

Het koude weer heeft een invloed op veel aspecten van uw auto, zoals de staat van de accu, vloeistoffen, het risico van vastvriezende rubbers en ander ongemak. Ook zijn de omstandigheden op de weg uitdagend door gladheid. Goed werkende remmen en veilige banden zijn dan ook van groot belang. Natuurlijk moet u ook goed werkende verlichting voeren, zeker tijdens de donkere dagen. Al deze aspecten worden nagekeken tijdens de gratis wintercontrole. Auto's van alle merken zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

40 jaar Daihatsu-dealer!
Autobedrijf Zuithof is naast Subaru-dealer ook al sinds 1978 officieel dealer van Daihatsu. Dit jaar vieren zij dus het 40-jarig dealerschap van het Japanse merk; een bijzondere prestatie. Ook voor alle andere merken mag u rekenen op service en vakmanschap.

Leuke aanbiedingen
Bij de gratis Wintercontrole-dag zijn er ook nog enkele leuke aanbiedingen. Zo betaalt u bij aanschaf van 4 winterbanden slechts 3 banden. Op brandstof ontvangt u 20 cent per liter korting. En laat u nieuwe ruitenwissers plaatsen? Dan ontvangt u ook gratis ruitensproeier-antivries. Tevens ontvangt iedere bezoeker een leuk presentje.

Kom langs
U bent van harte welkom bij de gratis Wintercontrole-dag van Autobedrijf Zuithof. Gevestigd aan het Tusveld 15 in Bornerbroek, zaterdag geopend van 08.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op: www.zuithof.nl De warme chocolademelk en een verse kop snert staat voor u klaar!

Expeditie Oost heeft stoere, eigen auto!

TWENTE - Munsterhuis Autobedrijven en RTV Oost zijn vanaf 1 november automotive-partners voor het programma 'Expeditie Oost, dwars door Overijssel'. Munsterhuis stelt hiervoor een Dacia Duster ter beschikking.

De programmamakers Esther Rikken en Bert Eeftink rijden vanaf 1 november met hun cameramensen opeens wel heel trots door onze provincie want in Expeditie Oost gaan de RTV Oost-verslaggevers elke werkdag op zoek naar mooie en bijzondere verhalen, mensen en gebeurtenissen in Overijssel. De auto werd vol in de extra opties gezet zodat hij een stoer uiterlijk kreeg en helemaal past bij het programma. Zo werden er extra brede dorpels gemonteerd er kwam een heuse bullbar voorop en een lichtbalk bovenop de auto. Als u dus voortaan de afgebeelde zwart-gele bolide ziet rijden… kijk dan vooral naar 'Expeditie Oost'! Autobedrijf Munsterhuis heeft diverse Dacia-vestigingen in Twente: Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal en Rijssen. Hier bent u natuurlijk ook van harte welkom om zelf een proefrit te maken in een Duster. Kijk ook op: www.munsterhuisdacia.nl

Nederlanders te vaak slachtoffer cybercriminaliteit

TWENTE - Nederlanders zijn zich nog te weinig bewust van de risico's die zij lopen op internet. De afgelopen tijd staat het risico van digitale criminaliteit weer volop in de belangstelling. De gemiddelde Nederlander denkt hier echter niet vaak bij na. Neta als veel andere criminaliteit is de gedachte vaak dat het een ander overkomt. En dan ben je juist kwetsbaar...

Cybercriminaliteit kent vele vormen. Zo zijn de meeste Nederlanders inmiddels bekend met het fenomeen phishing, wat staat voor 'vissen'. Criminelen proberen u dan diverse bank- en persoonsgegevens afhandig te maken. Zij doen dit vaak door u een mail te sturen en zich voor te doen als een andere organisatie, zoals uw bank, belastingdienst, het CJIB of andere vormen van autoriteit. Het belangrijkste advies is: wanneer iemand u in de mail vraagt om dingen in te vullen of vertrouwelijke gegevens door te geven - doe dit niet.

Identiteitsfraude
Ook identiteitsfraude ligt op de loer. Met de gegevens die criminelen krijgen kunnen ze vaak namelijk nog meer dingen doen. Een vlotte babbel en de juiste paar gegevens doorgeven kan ervoor zorgen dat een gewiekste crimineel toegang krijgt tot verdere belangrijke zaken zoals uw bankrekening of webwinkel-accounts. Zo kwam het de afgelopen jaren vaker voor dat criminelen accounts bij webwinkels over konden nemen en zich zo producten toe kunnen laten sturen. Ze onderscheppen dan de verzendbevestigingen in uw email, zodat u hier niet van op de hoogte bent.

Sterk wachtwoord
Het belangrijkste advies om problemen te voorkomen: gebruik voor iedere website en toepassing een ander en sterk wachtwoord. Je wil ze de kost niet geven, de Nederlanders die als wachtwoord nog steeds 'wachtwoord' of '1234' gebruiken. Gelukkig forceren steeds meer websites om in ieder geval een moeilijker, lastig te raden wachtwoord te nemen. Een combinatie van hoofd- en kleine letters, cijfers, leestekens en een creatieve misspelling hier en daar zorgt ervoor dat uw wachtwoord moeilijk te raden is voor mens en machine.

Seven Drunken Nights

ALMELO - Op 10 november om 20.00 uur is in Theaterhotel Almelo een unieke show te zien van Seven Drunken Nights.

Seven Drunken Nights verwijst naar een Iers volkslied dat ook door de legendarische band The Dubliners is uitgebracht. Een toepasselijke naam dus voor de groep die met "The story of the Dubliners" verschillende theaters in Nederland aandoet en daar de muziek van The Dubliners zal laten klinken. Op 10 november heeft u de kans om ze te zien in Theaterhotel Almelo. Kaarten bestelt u eenvoudig en snel via www.stadstheateralmelo.nl.

Symfonische Blaasorkest Overijssel

ALMELO - De muziek van het Symfonisch Blaasorkest Overijssel en de stem van Simon Feenstra zijn op 4 november te horen in Theater Hof 88.

Twee prachtige dingen hoeven gezamenlijk nog geen prachtig geheel te zijn, maar dat is zeker wel het geval bij de combinatie van Simon Feenstra en het Symfonisch Blaasorkest Overijssel. Ze vullen elkaar op een wonderbaarlijke en mooie manier aan en het wordt een concert waar pure emotie getoond wordt. Bijwonen van dit concert kan door kaarten à € 10,- aan te schaffen. Het concert begint om 15.00 uur.

Vreemde Vogels

ALMELO - De groep Enge Buren bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met de voorstelling 'Vreemde Vogels'.

Hoe een voorstelling van 'Enge Buren' omschreven moet worden, is niet duidelijk. Het is cabaret, theater, entertainment, muziek en nog veel meer. Eigenlijk iets dat zelf een keer ervaren moet worden. In de afgelopen 25 jaar hebben ze al op vele podia gestaan en op 10 november om 20.15 uur staan ze op het podium van Theater Hof 88. Kaarten zijn beschikbaar vanaf € 17,50.

Dikkie Dik

ALMELO - Voor jong en oud: Dikkie Dik in Theater Hof 88.

Er is een ochtendprogramma en een middagprogramma tijdens het peuter- en kleuterfestival. Bij beide programma's is Dikkie Dik en Ik te zien, een show met twee acteurs die de wereld van Dikkie Dik tot leven brengen. Ga voor meer informatie en reserveren naar www.hof88.nl.

AED loopt risico bij lage temperaturen

TWENTE - De winter is al weer rap in aantocht. Dit heeft een grote invloed op veel dingen: je gemoedstoestand, je auto, de natuur maar ook: de AED. Op veel plekken in Twente hangen deze Automatische Externe Defibrillatoren. De levensreddende apparaten kunnen echter maar moeilijk omgaan met de zeer lage temperaturen die we soms in de winter hebben.

De afgelopen tien jaar zijn er in steeds meer Twentse straten AED's te vinden. Maar naast de aanschaf van zo'n apparaat is ook het goed plaatsen en onderhouden hiervan belangrijk om hem inzetbaar te houden, ook onder extremere omstandigheden.

Regelmatig onderhoud
Een AED kan gebruikt worden om bij een hartritmestoornis of hartstilstand elektrische schokken toe te dienen. Een AED heeft daarom twee belangrijke onderdelen die regelmatig gecontroleerd moeten worden: de accu en de elektrodes. De accu van een AED gaat doorgaans enkele jaren mee, maar dit is wel afhankelijk van het model en of u bijvoorbeeld regelmatig zelftesten of trainingen uitvoert. Wanneer een AED buiten hangt of in een ruimte die blootgesteld is aan fikse vorst kan de levensduur en effectiviteit van de accu omlaag gaan. De elektroden zijn eveneens aan enige slijtage onderhevig, zelfs wanneer u ze niet gebruikt. De elektroden worden op het lichaam geplakt en bevatten een geleidende del voor goede afgifte van de schokken. Daarom hebben ook de elektroden een uiterste inzetdatum.

Verwarmde kast
Om de inzetbaarheid van een AED ook bij extremere buitentemperaturen te garanderen is het belangrijk om deze goed op te bergen. Wanneer u beschikt over een buitenkast is het belangrijk dat deze voorzien is van een verwarmingselement. Natuurlijk doet u er dan ook verstandig aan om de deurrubbers in te vetten, net zoals bij uw auto. Dit voorkomt dan dat de deur vastgevroren zit wanneer u de AED nodig hebt.

AED ook te vinden?
In de praktijk blijkt dat ook een goed werkende, goed geplaatste AED lang niet altijd te vinden is in een noodsituatie. Dit komt vaak doordat een AED niet in een specifieke database staat. Er zijn in de begindagen van de AED vele databases opgezet, ozonder een echt overkoepelende database. Hierdoor zijn lang niet alle AED's te vinden. In Twente is wwww.twentehartsafe.nl een goed startpunt.

Dierenbescherming over verantwoord vlees

TWENTE - Er komt steeds meer aandacht voor het eten van vlees, en het leven dat deze dieren hebben voor ze op ons bord belanden. Niet meer dagelijks vlees eten zou beter zijn voor ons milieu, maar ook de bioindustrie bestrijden. Supermarkten en fabrikanten voldoen steeds meer aan deze vraag.

Een flexitariër kon wel eens de toekomst hebben: het is iemand die vlees niet volledig heeft afgezworen, maar wel flink verminderd. Het vlees is bij voorkeur biologisch of met een beter leven-keurmerk. Dit keurmerk van de Dierenbescherming geeft consumenten in een oogopslag een idee van het leven dat een dier had voordat het vlees in de supermarkt terecht kwam.

Beter leven
Het keurmerk wordt opgedeeld in drie groepen: 1, 2 en 3 sterren. Hoe meer sterren, des te beter het leven van het dier was. Wat de sterren precies inhouden is bij veel mensen echter niet bekend. De dierenbescherming informeerde onlangs over de herkomst van kippenvlees met 1 ster. Ook dit vlees geniet al voordelen ten opzichte van de kiloknallers. Het vlees is afkomstig van een kippenras dat niet extreem snel groeit, de zogenaamde plofkip. De kippen leven 2 weken langer en beschikken over een buitenruimte en natuurlijk daglicht in plaats van kunstlicht. Ook bevat de leefomgeving afleidingsmateriaal zoals strobalen en granen. Meer sterren staan voor meer verbetering: meer ruimte, meer welzijn en een beter leven. Toch benadrukt de dierenbescherming dat ook de keuze voor vlees met 1 ster goed is. Hiermee kiest men al voor een beter leven dan de norm.

Zoutmus in Hof88: komisch en muzikaal

ALMELO - Zoutmus brengt een komisch en muzikale voorstelling waar het publiek volledig in betrokken wordt. Op dinsdag 6 november staan ze op de planken in Hof 88.

Zoutmus is bekend van theaterfestival De Parade. Na hier drie jaar lang ervaring en succes te hebben opgedaan komen ze nu naar de theaterzalen in Nederland. Ze brengen een theatervoorstelling vol komische momenten, snelle wisselingen, muzikale uitspattingen en verrassingen!


Verrassend
Geen verhaal. Geen rode draad. Geen boodschap. Kuikens van beton is een komisch muziekspektakel waarin de absurdistische scènes elkaar in moordend tempo opvolgen. Van een retestrakke funk/rockband transformeren vijf jongemannen moeiteloos naar een droogkomische deurscène, gevolgd door een maffiaslak, een ridder zonder bereik, iemand die een AA-batterij nodig heeft op een begrafenis en een mannetje van metaal.


Kaarten

Zoutmus staat op dinsdagavond 6 november in Hof 88 met de nieuwste voorstelling, aanvang om 20.15 uur. Kaarten zijn te bestellen via www.hof88.nl, door te mailen naar info@hof88.nl of door tijdens kantooruren te bellen naar: (0546) 850264. Ook kaarten afhalen bij de kassa van het theater kan van woensdag tot en met vrijdag van 12.00 tot en met 17.00 uur. Dit kan tot een uur voor aanvang van de voorstelling. Een kaartje voor Zoutmus kost 17,50 euro. 65+, CJP leden of op vertoning van de biebpas geldt 2,- euro korting.

Glennis Grace en Frank van Etten

ALMELO - Feestlocatie Dolle Pret mag op vrijdag 9 november twee grote artiesten verwelkomen op het podium: Buma Award winnaar en winnaar van de Koos Albert Award Frank van Etten en finalist van America's Got Talent: Glennis Grace.

Het belooft een bijzonder muzikale avond te worden, met een verdere line-up die bestaat uit Merel Garritz en William Janz. Zij worden begeleid door de band van Marcel Fisser. Frank van Etten zal onder andere z'n laatste hit 'Huisje op Wielen' zingen, maar ook nieuwe muziek.


Glennis Grace
Glennis Grace kwam na haar Amerikaanse succes terug op Nederlandse bodem. Met deze enorme ervaring is ze weer teruggekeerd op de Nederlandse podia en klaar om een spectaculair optreden te geven! Met haar succes in America's Got Talent, waar ze tot de beste 10 acts behoorde, mag ze met recht een van de beste zangeressen van Nederland genoemd worden.


Kaarten
Kaarten voor deze avond zijn online te bestellen via www.frankvanetteninconcert.nl. De van oorsprong Groningse zanger van het Nederlandse lied zal met een indrukwekkende line-up op het Almelose podium staan voor een muzikale avond.

Bijbellezingen

ALMELO - In Wijkcentrum De Möll'nwiek wordt een bijbelse boodschap gebracht waarbij het leven en het voorbeeld van de Here Jezus Centraal staat.

De sprekers Richard van Dijken en Mark Miltenburg hebben de roeping gevoeld om kosteloos de blijde boodschap van vrede uit te dragen, volgens de opdracht waartoe de Here Jezus eens ook Zijn discipelen riep. Ze gaan uit zonder een naam, maar in het vertrouwen dat God zelf zoekt en leiding geeft. Voorlopig op de dinsdagavonden tot en met 20 november, van 20.00 tot 21.00 uur. U kunt deze avonden geheel vrijblijvend bezoeken. Info: 06-57179927

Symposium EnergiekAlmelo

ALMELO - Op woensdag 21 november is er een symposium van EnergiekAlmelo.

De gastspreker tijdens het symposium is Richard van Hooijdonk. Hij is trendwatcher en futurist en bekend van radio en televisie. Hij neemt u mee nee naar de toekomst. Logistiek en werk zijn de toekomst in Almelo. Bent u erbij? Het symposium begint om 16.00 uur, duurt tot ongeveer 18.00 uur, is gratis en wordt gehouden in het Theaterhotel Almelo. Aanmelden kan via www.energiekalmelo.nl

Tentoonstelling Almelose Kunstenaars

ALMELO - In Kunsthal Hof 88 is er vanaf 4 november een tentoonstelling te zien van Almelose Kunstenaars.

Eens in de twee jaar wordt er een tentoonstelling gehouden van het werk van Almelose Kunstenaars. Zo ook dit jaar. Er is onder andere werk te zien van Joost van Baars, John Reinders en Gertie Bijkerk. Deze laatste won de Herman Krikhaarprijs 2018 met haar werk Wuivend Riet. De opening wordt op 4 november om 15.00 uur verricht door wethouder Kunst en Cultuur Jan Martin van Rees. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 13 januari 2019 en in het kader van deze tentoonstelling zal er op 10 januari nog een speciale theatervoorstelling zijn: Uit verdriet geboren. Dit is een voorstelling over het leven van Helena Kröller-Müller en is een samenwerking tussen Kunsthal 88 en Theater Hof 88. Eveneens is het werk van de Almelose kunstenaar Aschwin Huiskes te zien. Hij heeft namelijk de lichtprojectie op het Cultuurplein ontworpen. Meer informatie vindt u op www.kunsthalhof88.nl.