Hart van Almelo

8 juni 2018

Hart van Almelo 8 juni 2018


ROC van Twente kweekt ambitie en burgerschap

Trudy Vos Foto: Zakelijk Almelo

ALMELO – De lat mag in Twente wel wat hoger liggen. Meer ambitie in de regio kan geen kwaad. Dat vindt Trudy Vos van het College van Bestuur van het ROC van Twente, aanbieder van middelbaar beroepsonderwijs in deze regio.

Vos zei dat deze week tijdens een bijeenkomst van Zakelijk Almelo. Het ROC van Twente geeft mede in dat licht ook lessen in ondernemerschap. Verspreid over Twente, met twee vestigingen in Almelo, biedt het ROC van Twente, elf mbo-opleidingen voor 20.000 studenten. Vos vindt dat zij met haar ondernemende geest heel goed in Twente past. Ze woont trouwens in Nijverdal. Over de toekomst van Twente: 'De kansen liggen voor het oprapen en we mogen wel wat ambitieuzer zijn – ook politiek.' Vos effende samen met ex-burgemeester Hermans van Almelo overigens het pad voor een nieuwe politieke coalitie (van vijf partijen) in Enschede.

Op het gebied van onderwijs moet techniek in hoger aanzien komen. Het ROC leidt vakmensen op, deels via de 12.000 leerbedrijven. Stagebedrijven maken een manifest onderdeel uit van de opleiding. 'Het is prachtig onderwijs. Mede door de energietransitie zijn veel vakmensen nodig. Er is veel vraag vanuit het bedrijfsleven. Een technische opleiding heel belangrijk voor deze regio, dat doen we gemiddeld al meer dan ROC's elders.'

Wie denkt aan de bouw weet dat opleiding wel conjunctuurgevoelig is. Het ROC kijkt er strategischer naar. 'Kies alsjeblieft voor een technische opleiding', benadrukt Vos. 'Dat plantje moet op de basisschool al geplant worden. Technologie benutten we iedere dag. We smeken om procesoperators, maar een student heeft vaak nog geen idee wat zo'n opleiding inhoudt. Procestechnologie is een fantastisch vak.'

Goed burger

Binnen de opleidingen probeert men al te onderscheiden welke studenten ondernemersgeest hebben en tracht die aan te wakkeren. En van studenten goede burgers maken is ook een kerntaak: opleiden tot een goed burger van de samenleving. 'Geen consumerend maar een participerend burger. Je moet je maatschappelijk verantwoordelijkheid nemen. Dat hoort ook bij Twente, het noaberschap.'

Servus haalt Quasimodo naar Almelo en trekt letterlijk (vier) volle zalen in Hof 88 met de gebochelde van Parijs

Joran Schuijn Foto: archief

ALMELO – Na lange voorbereiding is het zover en brengt muziektheater Servus de musical Quasimodo. De première is zaterdagavond in Hof 88 te Almelo. De tweede uitvoering is zondag en volgend weekend zijn er nog twee uitvoeringen.

Alle vier de voorstellingen zijn uitverkocht, wie zich nog meldt, komt op een wachtlijst.

De musical vertelt de door Victor Hugo in 1831 opgetekende wederwaardigheden van de gehandicapte klokkenluider van de Notre Dame, van Victor Hugo. Het verhaal speelt in het Parijs van 1482. De gebochelde Quasimodo (een rol van Erasmus-leerling Joran Schuijn) zit al zijn hele jonge leven opgesloten in de klokkentoren van de Notre Dame. Daar wordt hij grootgebracht door zijn pleegvader, de wrede rechter Frollo. Met hulp van zijn denkbeeldige vrienden weet hij te ontsnappen. Hij gaat naar het Zottenfestival, het feest dat één keer per jaar in de stad plaatsvindt. Hij ontmoet allerlei boeiende personages, onder wie de betoverende zigeunerin Esmeralda, kapitein Phoebus, de nar Clopin en vele anderen. Wat volgt is een fascinerend verhaal over vervolging, onderdrukking en haat, maar ook liefde, vriendschap en loyaliteit. Het prachtige decor in de kapel van Theater Hof 88 maakt dat je je daadwerkelijk in de Notre Dame waant.

Servus doet al het werk om de musical op de planken te brengen zelf, dus op het toneel, maar ook in de coulissen en achter de schermen: decorbouw en de hele kostumering. Er zijn zo'n honderd personen in touw om de musical tot een succes te maken. De artistieke leiding is in handen van regisseur Ronald Veurink, de muzikaal leiders Willem Jan van Asselt (combo en projectkoor) en Bernie Meems (koor), en choreografe Bianca Seinen.

Jaargang: 5 • Nr 205 • Wk 23

2 / 12

Twente in actie tegen ondermijning

TWENTE - De landelijke Dag van de Ondermijning is vorige week donderdag weer gehouden. Ondermijning is de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden voor gemeenten, politie en andere overheden. Ondermijning blijkt namelijk erg lastig aan te pakken.

Ondermijning, voor wie de term niet kent, betreft een vermenging van criminaliteit en de normale wereld. Een praktijkvoorbeeld van ondermijnende criminaliteit is bijvoorbeeld het witwassen van crimineel geld door het aankopen van een legitiem bedrijf, belastingontduiking op grotere schaal en wietteelt. Het gaat dan om criminele activiteiten die niet altijd zichtbaar zijn, maar wel vaak zichtbare gevolgen hebben voor de burger zoals drugshandel, afpersing, verwaarlozing van panden en andere overlast.

Lastig
De aanpak van ondermijnende criminaliteit is lang niet alleen meer een taak van de gemeenten en politie. Dit vergt namelijk een meer georganiseerde en integrale aanpak. Vanwege deze aard van vermenging van de boven- en onderwereld zijn er vaak vele fronten om dit soort criminaliteit aan te pakken. Ook de Twentse gemeenten werken daarom al nauw samen met anderen om zo een vuist te maken tegen deze criminaliteit.

Risico-branches
Bij gemeenten en overheden is ook specifiek aandacht voor risicovolle branches wat betreft ondermijning. Hier vallen coffeeshops, horeca en seksinrichtingen onder, maar ook malafide autobedrijven. Dit soort vermenging is dus niet alleen voor de samenleving als geheel lastig, maar ook voor legitieme ondernemers die zo de dupe worden van dit soort associaties.

VNG
Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten signaleert dat onderneming een uitdaging is; zo weten criminelen ook steeds beter in de lokale politiek binnen te dringen. Opmerkelijk genoeg is het hebben van een strafblad namelijk niet een reden om geen plaats te mogen nemen in een gemeenteraad. Uit een peiling van Tubantia onder Twentse politieke partijen blijkt wel dat 96 procent van de partijen van mening is dat een raadslid met strafblad niet kan. Kandidaat-raadsleden hebben echter geen verplichting om dit te melden, waardoor een partij dus bij onvoldoende onderzoek een wolf in schaapskleren binnen zou kunnen laten.

Workshop 'Bovenbenen en Bekkenbodem sterk en actief'

ENSCHEDE - Op zaterdag 16 juni verzorgt ismakogie-docent Corry Westgeest een workshop met het thema: Bovenbenen en Bekkenbodem sterk en actief.

Sterk is vooral nodig om de verschillende gewrichten en organen te ondersteunen, actief is \ nodig om de verschillende lichaamsactiviteiten op peil te houden. Zo beschermen de bovenbenen het heup- en kniegewricht , activeren de stofwisseling en houden de hersenwerking op peil. De bekkenbodem ondersteunt de organen in het bekken, activeert de bil- en buik- en rugspieren voor een goede houding en het voorkomen van incontinentie en het versterken van de potentie. Samen zijn deze spiergroepen de pijlers voor een goede houding en gezond functioneren van je midden.

Mooie mix
De workshop is een mix van theorie en praktijk. Voor wie ismakogie kent, is het een opfrisser en extra training. Voor wie ismakogie niet kent, is het kennismaken en ervaren wat ismakogie jou doet. De locatie is de workshoptuin van park PuurOord Strootmanweg 50, 7548 RB in Enschede. Er wordt buiten geoefend, bij slecht weer ook binnen. Draag makkelijke kleding en neem een paar sokken en een badlaken mee. Het park is goed bereikbaar. Met openbaar vervoer en 20 minuten lopen of met de auto tot aan het park. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Deelname
De workshop kost 27,50 euro per persoon, inclusief thee/koffie, iets lekkers en parkeren. Voor informatie en opgave deelname kun je terecht bij docent Corry Westgeest, www.ismakogieCW.nl – ismakogieCW@tiscali.nl – 053 4763881

Waterschap tegen plan witte energie bij molen Singraven

Foto: archief

ALMELO – Het waterschap Vechtstromen, met de hoofdzetel in Almelo, kwam deze week in het nieuws door de weigering mee te werken aan energiewinning uit water in Denekamp en – positiever – door wél mee te werken aan nieuwe natuur in Radewijk.

Volgens wethouder Brand van Dinkelland ligt Vechtstromen dwars bij de plannen om bij de watermolen van Singraven in Denekamp witte energie uit water te winnen. Het bestuur van de Stichting Edwina van Heek, dat Landgoed Singraven beheert, ziet het helemaal zitten en heeft zelfs al een financier voor een waterturbine. Brand heeft de gemeenteraad toegezegd met Vechtstromen in conclaaf te gaan om het er nog eens te hebben. Vermoedelijk krijgt hij dan te maken met ex-wethouder Broeze van Wierden die als waterschapsbestuurder Dinkelland onder haar hoede heeft.

Het bestuurslid Stegeman van het waterschap Vechtstromen, ex-wethouder van Rijssen-Holten, heeft afgelopen week samen met wethouder Te Rietstap van Hardenberg de nieuwe inrichting van de Radewijkerbeek, de rechter uiterwaard van de Vecht, tussen de Twenteweg en het fietspad over de stuw bij De Koppel, ceremonieel geopend. In het veertien hectare grote gebied is de doorstroming van de Vecht verbeterd en meer ruimte voor water gecreëerd. De oever van de rivier is over 650 meter ontsteend, deels verflauwd en langs de oever ontstaat zo een drassig gebied waar rietmoeras gedijt.

Natuur handje helpen In het gebied ligt een oude Vechtarm van circa 240 meter lang. Er is in deze nevengeul over het algemeen geen stroming, wat libellen, amfibieën en waterplanten de ruimte biedt. Tussen de dijk en de Twenteweg, buiten het winterbed, is daartoe een poel aangelegd . Volgens het waterschap een goed om nieuwe natuur te maken en de beleving te vergroten.

Column

Een haperende vinger…? De handtherapeut helpt!

Een knappend gevoel in de vinger bij het buigen of strekken. Een zichtbare hapering. Een voelbare of zelfs hoorbare 'klik'. Herkent u dit? Dan heeft u waarschijnlijk last van een 'trigger finger' (of een 'trigger duim'). De oorzaak van deze veel voorkomende, vaak pijnlijke, klacht is een peesontsteking. Hierbij is een klein stukje van de pees verdikt. Gewoonlijk glijden de pezen van de hand door smalle kokertjes vloeiend heen en weer. Bij een verdikte pees is deze beweging niet vloeiend meer; de pees kan alleen met moeite door het kokertje bewegen. Dit uit zich in het kenmerkende knappen en haperen. Soms is de pees zo verdikt dat hij helemaal niet meer door het kokertje past en de vinger zodoende niet meer volledig kan buigen of strekken.
In onze vestiging in Almelo kunnen wij u helpen bij een trigger finger of trigger duim. Onze tot handtherapeut opgeleide fysio- en ergotherapeuten hebben veel ervaring met deze aandoening. Een klein vingerspalkje om de vinger rust te geven zodat de verdikte pees kan slinken, gecombineerd met specifieke adviezen, oefeningen en therapie, is vaak voldoende om de peesontsteking te laten genezen.
Mocht de handtherapeutische behandeling tot onvoldoende verbetering leiden, dan kan een injectie met een ontstekingsremmend medicijn of een kleine chirurgische ingreep een oplossing zijn. In dat geval verwijzen wij u (terug) naar uw huisarts of overleggen wij of het zinvol is u door te verwijzen. Aangezien Handtherapie Nederland intensief samenwerkt met diverse medisch specialisten uit de regio en bovendien op de vestiging in Almelo vanaf 26 juni gezamenlijke spreekuren organiseert met de hand- en polschirurgen van Xpert Clinic, kan dit snel worden geregeld.
Blijf niet rondlopen met een trigger finger. Wanneer u al bij beginnende klachten aan de bel trekt, is de kans beduidend groter dat de klachten met handtherapie verholpen kunnen worden. Uiteraard kunt u ook met alle andere hand, pols, elleboog en schouderklachten bij ons terecht. Een verwijzing is niet noodzakelijk.

Afspraken maakt u via het centrale telefoonnummer 030 – 254 70 90 of via het afsprakenformulier op www.handtherapie.nl

Handtherapie Nederland Brugstraat 2 7607 XG Almelo

Beeklustpark voor 27-ste keer decor Blaaskapellenfestival

publiek bij vorige editie festival Foto: Marinus Blaak (Gele Raaf)

ALMELO – Het traditionele Blaaskapellenfestival van de Stichting Activiteitengroep Beeklustpark ontrolt zich komende zondagmiddag voor de 27-ste keer in deze idylle waar natuur en cultuur elkander versterken.

Om half twee bijt de Noorkerklanderkapel uit Hengelo het spits af. Om tien over half drie maakt de Twentelandkapel uit Buurse zijn opwachting en om vier uur is het tijd voor de Grenslandkapel uit Overdinkel. Het jaarlijkse kapellenfestival behoort tot de (vele) publiekstrekkers op de jaaragenda.

De actieve Activiteitengroep Beeklustpark Almelo ontstond medio de jaren zeventig en is betrokken zijn bij het reilen en zeilen in en rond het Beeklustpark. Zo kwam er mede door de stichting onder andere een muziekkoepel in het stadspark dat een rijke historie kent. In de achttiende eeuw stond hier de inmiddels verdwenen villa van de Almelose fabrikantenfamilie Coster, precies op de plek waar de Weezebeek en de Almelose Aa zich bij elkaar voegen. Het park is nu op initiatief van landgoedeigenaar en bankier Ten Cate, bewoner van De Bellinckhof, volledig gerestaureerd, in oude luister hersteld, op basis van de uit 1772 daterende ontwerptekening. Zo werd het Grand Canal, een klassieke waterpartij met aan weerszijden bomen hersteld en is enige jaren geleden de muziekkoepel van de Activiteitengroep ook gerenoveerd.

Variatie troef: volgende week zondagparkkerkdienst, een hedendaagse hage(n)preek.

Toch twee vrijstaande huizen aan Windslaan

cartoon Foto: archief

ALMELO – Er mogen van het college van burgemeester en wethouders twee vrijstaande huizen verrijzen op een lap grond aan de Windslaan.

Het bestemmingsplan voorziet in een woonbestemming, maar er ontbreekt een bouwvlak. Hierdoor is het verzoek toch in strijd met het bestemmingsplan, want zonder bouwvak geen bouw. Met een beroep op een goede ruimtelijke ordening, waartoe de wet de gemeente ruimte geeft, is er een mogelijkheid. Het particuliere perceel maakte voorheen deel uit van de gronden bij een villa aan de Bornsestraat Destijds zijn op deze gronden al meerdere woningen gerealiseerd aan de Windslaan). Het principeverzoek voorziet in een voortzetting hiervan door de toevoeging van twee vrijstaande woningen. Er is sprake van een vergelijkbare kavelgrootte en bouwomvang. Wel zal de ruimtelijke uitstraling van de woningen op niveau moeten zijn. De straat kenmerkt zich door karakteristieke woningbouw in het duurdere segment. Het principeverzoek sluit hierop aan. Met het plan wordt ingezet op hoge kwaliteit in stedelijk gebied. De toevoeging van twee woningen past ook in het woningbouwprogramma en sluit aan de bij Woonvisie.

Almelo loopt voorop met de 'flitsprenten'

flitspaal Wierdensestraat Foto: Marinus Blaak

ALMELO – Herman Finkers had het behalve over stoplichten in Almelo ook over flitspalen kunnen hebben.

De cabaretier van In Almelo is altijd wat te doen, het stoplicht springt op rood en het stoplicht groen had dan kunnen kiezen voor In Almelo staan ze allemaal, ene stil en de andere voor paal. De meest beruchte flitspaal van Overijssel staat aan de Wierdensestraat, want daar is het kassa voor de overheid. Veel passanten rijden er te hard en worden dus op de foto gezet. Tot en met april werden 5.328 automobilisten geflitst. Meer dan waar dan ook in Overijssel.

De flitspaal aan de Hengelosestraat in Enschede kan ook wel uit, want die zorgde in de genoemde periode voor 4.980 prenten. In de gehele provincie Overijssel zijn de eerste vier maanden van dit jaar 46.622 overtredingen van de maximumsnelheid geregistreerd door de flitskasten langs wegen.

A'j völle leegnt, geleuwt ze
oew woarheaid ook nit mear.

Maandag 11 juni 10:00 uur

Meer ruimte lokale initatieven ondersteuning/zorg heilzaam

Foto: archief

ALMELO – Er zou meer ruimte moeten komen voor burgers om particuliere initiatieven op het gebied van maatschappelijke ondersteuning en zorg te beproeven. De gemeente Hof van Twente maakt er drie ton voor vrij. Ook in Almelo klinkt de roep op meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid voor bewonersinitiatieven, maar is nog geen nieuw college, laat staan een coalitieakkoord voor de komende vier jaar.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten stimuleert de tendens, want lokaal beleid kan de zorg verbeteren. Alhoewel verschillend van aard hebben de initiatieven in het sociaal domein met elkaar gemeen dat ze iets willen doen met of voor inwoners die steun/zorg nodig hebben. De initiatieven van onderop zouden aansluiten bij de transformatiedoelstelling van gemeenten

Het in een eerder stadium inzetten van laagdrempeligere en goedkopere ondersteuning aan inwoners past naar het oordeel van het college bij het streven naar preventief werken benevens het gebruikmaken van de kracht van inwoners en samenleving. Ter onderbouwing worden twee redenen aangevoerd, burgerbelang en gemeentebelang: 'Omdat dit goed is voor inwoners maar ook omdat wij als gemeente een bezuinigingsopgave hebben.'

Professionele partners

De gemeente Hof van Twente wil, aldus het college,wél samenwerken met professionele partners. De veelheid aan initiatieven roept overigens volgens het college dan ook de vraag op met wélke partners de gemeente in zee wenst te gaan en onder welke voorwaarden. Hiervoor is ten gemeentehuize een zogenoemd 'afwegingskader' opgesteld dat voor de draad kan komen bij een beoordeling van huidige en toekomstige initiatieven.

Column

Friemelig ding

De man is een jager – dat is zijn natuur. Nee, niet in de ranzige zin, zoals achter de wijven aan, maar echt: jagen. Op wild en zo. Nu hebben wij niet de habitat hier om in het eggie iets om te leggen. Konijnen schieten, een haasje verschalken, een ree strikken: het is verre van macho om dat soort dingen te doen. Een alternatief vormen de Oostvaardersplassen, waar een deel van het hertenbestand omgelegd wordt omdat ze tegen de klippen of fokken. Maar ja: het is toch een soort groot omheind hertenkamp, dus het blijft prijsschieten zonder het risico op een confrontatie met een concurrerende carnivoor. Daarbij heb ik voor dit bloederige werk een te fijne inborst. Hoewel primitief, ben ik meer een fruitjager en groenteteler.

Maar ik vis wel. De sportvisvariant welteverstaan. Daarmee fiets ik het sportelement in dit stukje. Nu kan je een enorm lange hengel pakken, op een kist of stoel gaan zitten en naar een dobber staren. Dat doe ik soms ook. Maar dat heeft weinig met jagen te maken. Het lijkt er dan meer op dat je naar de tv kijkt, of erger nog: je behoefte zit te doen. Allesbehalve stoer.

Nee zeg, dan moet je met een plastic piemeltje op pad gaan. Dàt is pas stoer.

U denkt natuurlijk dat ik alsnog bij de vrouwen uitkom. Maar nee, want dat kunststof geval is een friemelig ding dat, als je het te water laat en middels lijn en molen binnenhaalt, nerveus met zijn uiteinde trilt. Dat maakt roofvissen gek. Althans de enkele minder begaafde vissen die er een prooi in menen te herkennen. Je hebt natuurlijk geen idee hoe het daar in de diepte en duisternis van het Twenthekanaal toegaat, maar ik vermoed dat de echt grote jongens van een metertje of meer in een stuip liggen. Die hebben direct door dat er een slungelige man aan het andere eind van het draad aan een molentje staat te draaien. Maar de sukkels of bijziende exemplaren niet. Die vang ik. Ik loop dan met werphengel, een rugzakje en een enorm schepnet om de grote jongens, die wel beter weten, aan land te brengen. Aldus loop ik werpend en als het ware jagend achter jagers aan.

Zoals afgelopen weekend. Ik ving een heuse snoekbaars aan dat fladderige plastic, waarin een haakje en een loodkopje zit, zodat de hele handel over de bodem van het kanaal huppelt. Een snoekbaars is een mooi en krachtig dier, met glazige poppenogen die daarmee in de duistere diepten de zwakkelingen ziet zwalken en dan aan zijn spijsvertering blootstelt.


Vanzelfsprekend mocht deze vinnige vriend weer snel naar waar hij thuishoort. Wel nog eerst een fotootje gemaakt. Voor de zekerheid.

De sportviswinkel waar ik mijn spullen haal, was verbaasd: snoekbaars in het kanaal. De foto was het bewijs. Mijn jachttrofee.

Erik Endlich

Horeca-ondernemer wil een wijngaard van vijftig hectare

Jerry Blekkenhorst Foto: PR Zandstuve

ALMELO/DEN HAM - De horeca-ondernemer Blekkenhorst wil op de Mageler Es in Den Ham een wijngaard van zo'n vijftig hectare laten aanleggen.

Blekkenhorst, is eigenaar van De Zandstuve in Den Ham en ook in Almelo geen onbekende. Hij ijvert nu voorde grootste wijngaard van Nederland. De komende tien jaar denkt Blekkenhorst circa zevenhonderdduizend liter wijn te produceren.

De Mageler Es, waar al sinds de middeleuuwen landbouw plaatsvindt, ligt in de uitgestrektheid tussen Achteres, Geerdijk, Esweg en Vroomshoopseweg en maakt onderdeel uit van een zandrug die loopt van Beerze naar Den Ham. Op deze verhoging heeft men een fraai uitzicht op het dorp Den Ham. Voor wandelaars en fietsers heeft de Mageler Es nu al veel te bieden.

Twentsch Wijnfestival

De Es omspant 120 hectare en leent zich volgens Blekkenhorst in het kader van duurzaam ondernemen, de vraag naar exquise wijnen en de toenemende populariteit van streekproducten uitermate goed voor de druiventeelt en het wijnenproductieambacht. 'Wij merken dat onze gasten veel waarde hechten aan goede wijnen. Natuurlijk zijn wij al erg blij met onze huidige wijnen, maar hoe mooi is het als je dit aspect zelf in de hand hebt?', aldus Blekkenhorst, die ook initiator is van het Twentsch Wijnfestival, samen met het Twentsch Wijnhuis in Vasse.

Mariaparochie krijgt opnieuw een boek

Foto: archief

MARIAPAROCHIE/ALMELO – Er wordt gewerkt aan de voorbereidingen van een jubileumboek over een eeuw Mariaparochie.

De jubileumboekcommissie bestaat uit Bertus Hanstede, Betsy Telgenkamp-Bos, Gerard Kampkuiper, Henri Goossen, Frans Loohuis, Sander Scholten, Ans Kampkuiper-Sand en Philip Kampkuiper. Het accent ligt op de afgelopen kwart eeuw, want bij het 75-jarig bestaan van het dorp, en dus van de parochie van Maria, verscheen destijds ook al een kroniek.

Het gaat trouwens formeel om de Mariaparochie, maar het dorp is verklonken aan Harbrinkhoek, al is een deel van de grond van de parochie eigendom van de gemeente Almelo, een soort Sluitersveld-Oost. Het zal trouwens zo'n kwart eeuw geleden zijn dat Almelo probeerde het hele dorp in te pikken. Daar leek een politieke meerderheid, tot het toenmalige communistische raadslid Joop Schepers zei ervan af te zien Mariaparochie met het pistool op de borst gelukkig te maken.

Wellicht komt dat verhaal ook in het boek. Hoe dan ook wordt parochianen met verhalen gevraagd zich te melden Aan de orde komen sowieso nieuwe clubs, zoals de carnavalsvereniging de Dubbelkiekers en de stichting Autorodeo Harbrinkhoek. En wellicht krijgt de promotie van MVV'29, mocht het dezer weken zover komen, ook een plek.

Landinrichting klaar in Saasveld-Gammelke

Foto: archief

ALMELO – De landinrichting Saasveld-Gammelke is deze week feestelijk afgesloten. Een van de 'partners' in het gebied is het waterschap Vechtstromen te Almelo.

De landinrichting Saasveld-Gammelke startte in 1998 en is een van de laatste grote landinrichtingsprojecten van de provincie Overijssel. De landinrichting was vooral bedoeld om de verkaveling van landbouwgrond te verbeteren in een gebied van bijna drieduizend hectare tussen Weerselo, Oldenzaal, Hengelo en Borne. Er was ook veel aandacht voor natuur en recreatie. In de door de provincie ingestelde uitvoeringscommissie waren landbouw en natuur en milieu vertegenwoordigd, naast vertegenwoordigers van de provincie, het waterschap en de vier betrokken gemeenten in het landinrichtingsgebied.

De feestelijk afsluiting vond plaats in Zalencentrum Ensink te Weerselo.

Twenterand krijgt wethouder media

ALMELO/VRIEZENVEEN - In de gemeente Twenterand krijgt de nieuwe wethouder Harmsen specifiek media en communicatie onder beheer.

Tot nu toe is de burgemeester qualitate qua verantwoordelijk voor de communicatie. GBT heeft met twaalf van de 23 zetels de absolute meerderheid en gaat met de drie zetels tellende ChristenUnie de komende jaren een coalitie vormen in de verhouding 3-1. Harmsen komt uit Den Ham, is nu politieagent, net als zijn vader. GBT levert verder de wethouders Paters en Koster; ook Koster is politieagent. Namens de ChristenUnie blijft wethouder Van Abbema

De bedoeling is volgens GBT-fractieleider Elzinga tot een fundamenteel andere bestuursstijl te komen. Het college zal nog altijd met voorstellen komen, maar zullen ook vanuit de raad moeten initiatieven worden genomen om beleid te maken of bij te sturen. De betrokkenheid van de inwoners moet aanmerkelijk worden vergroot. Elzinga zegt dat burgers meer moeten worden betrokken en dat kan naar zijn inschatting door ze uit te dagen. Zo krijgt elke dorp in de gemeente een spreekwoordelijke zak met geld waarop ze met heldere ideeën en praktische plannen een beroep kunnen doen.

Zes en een half uur in de trein voor FC Twente

ENSCHEDE - Gedurende de seizoenkaartverlenging ontvangen we bij de club dagelijks bijzondere berichten van onze supporters. Fans die hun steun laten blijken.

Een van hun is Hans Wigger uit Roosendaal, die elke thuiswedstrijd ruim drie uur in de trein zit om naar De Grolsch Veste te komen. "Mijn seizoenkaart heb ik gewoon weer verlengd." Ik ben van jongs af aan supporter van FC Twente. Mijn opa had vroeger een kruidenierszaak in Enschede en in zijn etalage hing altijd een poster met een aankondiging van de volgende wedstrijd. Samen met mijn vader en oom ging ik vanaf de beginjaren van de club altijd naar Het Diekman Stadion. Toen ik voor het eerst mee mocht was ik meteen verkocht."

Hij blijft fan
Inmiddels woont Hans Wigger (64) niet meer in Enschede. "Ik ben naar Roosendaal verhuisd, maar ik kan de club niet achter mij aten. Bijna elke thuiswedstrijd ben ik erbij, ruim drie uur in de trein naar De Grolsch Veste. Als we straks op de vrijdagavonden spelen kan ik na de wedstrijd de laatste trein pakken richting Roosendaal en ben ik om half twee s 'nachts thuis. Met het geweldige publiek en het prachtige stadion ga ik altijd met een speciaal gevoel naar huis."

Grenswerk zorgt nog steeds voor grotere uitdagingen

TWENTE - Werken over de grens biedt veel mogelijkheden voor de Twentenaar. De afgelopen jaren bleek al vaker dat er over de grens vraag is naar personeel dat in het eigen land maar moeilijk werk kan vinden. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de grensregio's zo veel kansen op werk en economische groei laten liggen.

Gedeputeerde Eddy van Hijum zal komende week een snuffelstage uitvoeren bij het bedrijf INOTEC in Gronau. Doel is om ook meer inzicht te krijgen in de uitdagingen waar grenswerkers voor komen te staan. Er zijn zowel eigen factoren als externe factoren die hier een grote invloed op hebben. Dit begint al bij de inherente bereidheid om in het buitenland te werken. Veel Twentenaren en Duitsers zijn relatief honkvast; we werken graag in onze eigen directe omgeving en reizen liever niet al te ver. Gelukkig zijn er wel verbeteringen op dit vlak, zoals de verbetering van de grensoverschrijdende treinverbindingen.

Uitdagingen
Grenswerkers ervaren veel praktische problemen en uitdagingen wanneer zij over de grens willen werken. Dit begint al bij de taalbarriére. Er is groeiende aandacht om het Duits meer te promoten op Twentse scholen en kinderen en jongeren meer te interesseren voor deze taal. Daarnaast is ook erkenning van diploma's over en weer een belangrijke hindernis om te overkomen. Wie dit trotseert komt terecht in de uitdagende wereld van grensoverschrijdende belastingregels. Kortom, er zijn nog zeker aandachtspunten.

Meer inzichten
De gedeputeerde's snuffelstage staat niet alleen, ook de EUREGIO is bezig met een verbeterslag op dit vlak. Zo begon dit voorjaar de pilot 'Experiment Grens', gericht op een gezamenlijke, transparante, grensoverschrijdende arbeidsmarkt. In het kader van dit project kunnen leerlingen van MBO-, HBO-, en WO-opleiding onder meer snuffelstages volgen bij werkgevers in het buurland.

Herinrichting van de Nieuwstraat voor de leefbaarheid

Foto: Marinus Blaak

ALMELO – Er is een herinrichting van de Nieuwstraat in gang getrokken. Er komt meer aandacht voor openbaar groen en extra parkeerruimte.

Na de voltooiing zal de maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur worden verlaagd tot dertig kilometer per uur. Dit moet de veiligheid en meer in het algemeen de leefbaarheid in de straat en de buurt (Nieuwstraatkwartier) ten goede komen.

Eerder bleek een aangenomen motie van de gemeenteraad volgens het college te begrotelijk. In deze motie droeg de raad het college van burgemeester en wethouders op tot een meer drastische aanpak de verkeersveiligheid en de uitstraling van de entree van de Nieuwstraat vanaf de spoorzijde.

Motie te duur

Volgens het college bleek de sloop van zeven panden aan de even kant van de Nieuwstraat, tussen de Ambtstraat en Goossenmaatweg, de meest goedkope oplossing om tot een verkeersveiliger entree van de Nieuwstraat te komen, maar niettemin onbetaalbaar voor de gemeente, want het zou 1,2 miljoen euro vergen. 'Ons ontbreken echter de financiële middelen om deze verbetering vorm te kunnen geven.' Er is nu dus gekozen voor een minder kostbare reconstructie, namelijk een herinrichting van de Nieuwstraat, gekoppeld aan de reconstructie van de riolering,door het wegenbedrijf Roelofs uit Den Ham. Burgemeester Gerritsen kwam afgelopen week voor het officiële startsein naar de molen De Hoop.

Trots en eigenheid

De burgemeester gaf hoog op van de betrokkenheid van en in de wijk en press de 'trots' en de 'eigenheid'van de bewoners. Ze willen en kunnen over van alles meepraten, waaronder straatmeubilair en lantaanpalen. 'Het moet veiliger, leefbaarder, plezieriger worden', aldus de burgemeester die alle betrokkenen een hart onder de riem stak.

Wierden worstelt met school De Passie nabij grens Almelo

Foto: archief

WIERDEN/ALMELO – In de gemeenteraad van Wierden heerst vrees dat de nieuwe huisvesting van De Passie, vlak over de grens met Aalmelo in Zuidbroek de gemeente vele miljoenen gaat kosten. Het is een politieke worsteling.

Onduidelijk is namelijk wat de kosten zullen zijn en juist daarom wil PPW-fractie dat de gemeente niet meer geld voor de middelbare school voor evangelisch (bijbelgetrouw) onderwijs uittrekt dan het ministerie van Onderwijs aan rijksvergoeding beschikbaar stelt. De eerste tekenen wijzen erop dat dit niet gaat lukken, want de gemeente heeft volgens PPW al een miljoen uit eigen middelen in De Passie geïnvesteerd. Dat gebeurde trouwens met instemming van de PPW-wethouders De Putter en Slagers in het college. Het is afwachten hoe PPW in de rol van oppositie acteert als de raad volgende week wordt gevraagd bijna een kwart miljoen beschikbaar te stellen voor een adviesbureau dat het bestuur en de directie De Passie gaat begeleiden bij het opstellen van een programma van eisen en het doen van een noodzakelijk genoemde onderzoeken en een bestemmingsplanwijziging. Veel hangt af van de lokale partij NEW die op dit voor Wierden kwestieuze dossier tot nu toe weinig kleur bekende, maar NEW is nu de grootste fractie en levert twee van de drie wethouders. NEW heeft de PPW uit het college verdreven (en is groter dan PPW ooit was) en moet nu klare wijn schenken. Dat is wellicht deze week gebeurd, maar was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Dat geldt ook voor de plek van De Passie, wel dat de school zelf opteert voor nieuwbouw en het liefst op de plek van de huidige noodgebouwen aan de Akkerwal in Zuidbroek, waar ook de tweede fase van een woonwijk verrijst. Daarnaast is een plek in het dorpscentrum nog steeds in beeld, mogelijk in combinatie met een nieuwe sporthal, wat dan weer een wens is van coalitiepartner CDA. In het najaar zou op dit punt een knoop worden doorgehakt.

Jutstra in directie Moderna; ook uitbreiding van bedrijf

Foto: Hardenberg

ALMELO/HARDENBERG – De voormalige directeur Jutstra van de Rabobank Noordwest Twente, met de uitvalsbasis in Almelo, is toegetreden tot de directie van het bedrijf Moderna Textielservice.

Dit bedrijf gaat in Hardenberg fors uitbreiden en heeft daartoe 1,6 hectare grond van de gemeente gekocht, grenzend aan de huidige locatie op bedrijventerrein Broeklanden. De koopovereenkomst werd vorige week ondertekend door directeur Stad van Moderna en wethouder Prinsse voor wie het een der laatste handelingen was, omdat hij na twaalf jaar zijn politiek-bestuurlijke loopbaan heeft beëindigd.

Nieuw pand

Moderna Textielservice opende een kleine vier jaar terug een nieuw pand dat sedertdien de basis van het familiebedrijf vormt. De vestiging in Hardenberg herbergt een bedrijfs-/horecawasserij, een handelsonderneming, een wasserij voor particuliere reiniging, een distributiecentrum en kantoren. Er werken bij Moderna Textielservice momenteel 380 mensen, goed voor 275 formatieplaatsen Er zijn daarnboven logistieke vestigingen van het groeiende bedrijf in Woerden en Zaandam.

De directie van Moderna werd dit jaar zoals gezegd uitgebreid met algemeen directeur Jutstra. Volgens hem past de aankoop van de grond bij de groeiambities van Moderna. 'Sinds de opening van ons nieuwe pand in 2014 is de productie van Moderna bijna verdubbeld. Nog steeds zien we forse groei van ons bedrijf. Met de aankoop van deze grond kiezen we er voor om de productielocatie in Hardenberg te behouden, met een efficiënt distributienetwerk in het land.' Jutstra was voorheen behalve directeur van de Rabobank in Almelo ook indezelfde functie voor de bank werkzaam in Hoogeveen en Hardenberg.

Prinsse nam na deze transactie, zijn laatste grondverkoop, afscheid als wethouder van de gemeente Hardenberg. Ruim zestien jaar geleden werd hij wethouder namens het CDA. Hij was vooral een twee-eenheid met burgemeester Meulman, ze trokken samen op om Hardenberg op te stuwen in de vaart der volkeren.

Het binnenhalen van Moderna Textielservice was een van de grotere klappers. Meulman ging enige jaren geleden al weg. In de zestien jaar van zijn wethouderschap heeft Prinsse zich vol passie en energie ingezet voor de gemeente, zo bleek uit toespraken en loftuitingen.

LAS zoekt een wethouder; VVD denkt aan het talent Maathuis

Claudio Bruggink op een terras in Almelo Foto: Marinus Blaak

ALMELO In de gemeentepolitiek van Almelo schijnt het wachten te zijn op een kandidaat-wethouder van de lokale partij LAS, al had bij het ter perse gaan van deze krant ook VVD-leider Pauwels nog geen witte rook doen opstijgen over zijn beoogde wethouder.

LAS spreekt met mensen die denken geschikt te zijn en op een oproep tot solliciteren reageerden. Politiek leider Stork, die enkele jaren nog wel wilde, zou er nu van afzien, mede omdat de andere partijen het niet echt in hem zouden zien zitten, wat mede een reden was een paar jaar geleden na het vertrek van wethouder Timmer de partijloze kandidaat Van Wijk te benoemen

Bij de VVD liet leidsman Pauwels eerder weten niet te willen, wel valt de naam van zijn secondant Maathuis, die de afgelopen jaren ervaring opdeed als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Overigens vallen bij de VVD ook de namen van ex-gedeputeerde Klaasen en huidig statenlid Koolhaas. De twee andere partijen die onderhandelen over een nieuwe coalitie zijn CDA en ChristenUnie die wel bekend hebben gemaakt wie ze op het pluche zetten. Voor het CDA is dat kandidaat Van Mierlo en voor de ChristenUnie de zittende wethouder Langius.

Ondertussen valt in Enschede en Hengelo het CDA buiten de coalitie, wat zeker in Enschede een trendbreuk is. De besprekingen daar vinden plaats onder leiding van ex-burgemeester Hermans van Almelo, gesecondeerd door eerst ROC-bestuurder Vos en nu Enschede-promotor Luizink. Enschede lijkt van de drie grotere steden in Twente de enige waar de PvdA gaat meeregeren, nadat BBE, D66, VVD en ChristenUnie te weinig 'chemie' voelden bij hun eerste keuze GroenLinks. Er moet 'binnen afzienbare tijd' met de PvdA erbij een politiek akkoord komen 'dat dient als basis om te doen wat nodig is voor Enschede'. Dit meldt politiek leider Van den Berg van Burgerbelangen Enschede (BBE), dat de grootste raadsfractie heeft en dus de lead heeft.

Bruggink blijft, in Hengelo

In de gemeente Hengelo blijven SP en D66 deel uitmaken van het college en komen de winnaars Pro Hengelo en VVD erbij. De continuering van collgedeelname van D66 betekent dat wethouder Bruggink blijft, ooit drie jaar geleden door zijn partij én de VVD in Amelo geslachtofferd. 'Hengelo is een aearm bad, ik heb er zin in', aldus Buggink op een terras in Almelo, de stad waar hij nog altijd woont, en tot genoegen.

Vrijwilligerswerk voor en door vluchtelingen

ALMELO – Recentelijk heeft het eerste Mix & Match project van Stichting Present Almelo plaatsgevonden. Bij Mix & Match vormen Almelose burgers en vluchtelingen een gezamenlijke groep die een vrijwilligersproject uitvoeren op plekken waar hulp nodig is.

Er vindt ontmoeting plaats tussen Almelose burgers, vluchtelingen, maar ook met hulpverleners en degene die hulpbehoevend is. Een succes én win-win situatie aan alle kanten. De drie vluchtelingen die meededen aan dit Mix & Match project waren afkomstig van het AZC. Ze konden die dag even weg van het AZC om te poetsen en zo even hun gedachten vrij te kunnen maken. Mahla, één van de deelnemers: "Sorry dat ik het zeg, maar het AZC is als een gevangenis voor mij. We hebben er niets, alleen een kleine ruimte om te slapen. Ik zit de hele dag te denken en te denken. Waar gaat dit eindigen?"

Nieuwe ervaring
Voor de vrijwilligers is het ook bijzonder om vluchtelingen op te nemen in de groep. Naast dat je bij sommige klussen wel wat extra handen kunt gebruiken, is het ook bijzonder om vluchtelingen beter te leren kennen. Door mee te doen met Mix & Match gebeurt dit op een leuke en gemakkelijke manier. Anneloes, één van de vrijwilligers gaf aan al iets nieuws te hebben geleerd over Iraniërs: "In Iran maken ze anders schoon dan hier. Wij maken de muren schoon om te verven of te behangen, zij omdat gewoon alles schoon moet zijn."

Waarom Mix & Match?
Nieuwkomers (vluchtelingen) moeten én willen integreren. Aspecten zoals de stad Almelo leren kennen, maar ook de cultuur, een bijdrage leveren aan de maatschappij, het opbouwen van een nieuw (sociaal) netwerk, beoefenen van de taal komen bij de Mix & Match - Presentprojecten allemaal aan bod. Stichting Present ontvangt aanmeldingen van vrijwilligers die graag iets willen betekenen voor nieuwkomers, hierdoor is het een wederzijds verhaal. Mix & Match projecten worden uitgevoerd, zoals elk Presentproject. "Iedereen is welkom bij Present, ook vluchtelingen dus. Wij zien ze niet als dé vluchteling, maar als vrijwilliger en deelnemer", aldus Alie Dijkstra die deze projecten coördineert. De projecten vereisen wel voorbereiding en begeleiding vanwege de cultuurverschillen en taalbarrières. De aanpak en begeleiding van Mix & Match maakt het laagdrempelig voor deelnemers om mee te doen. Voor Almelose vrijwilligers wordt het gemakkelijker om vluchtelingen op te nemen in de groep, en vluchtelingen vinden een ingang bij vrijwilligerswerk.

Meer weten
Wie als groep vrienden, collega's of buren samen met nieuwkomers een eenmalig vrijwilligersproject wil doen is bij Stichting Present in Almelo aan het juiste adres! Meer weten of mee doen met Mix & Match? Kijk op www.presentalmelo.nl/vluchtelingen. Mix & Match wordt mede mogelijk gemaakt door lokale partners waaronder Avedan, COA en Werkplein Twente, maar ook door een subsidie van het Oranje Fonds en Gemeente Almelo.

Niet meer kiezen tussen vakantie óf nieuwe auto

ALMELO - De vakantieperiode is weer aangebroken. Maar je staat soms wel voor lastige keuzes. Eigenlijk is de auto ook aan vervanging toe - maar jij eigenlijk ook aan vakantie.... Gelukkig maakt Broekhuis Peugeot deze keuze momenteel erg makkelijk voor je.

De aanschaf van een nieuwe auto is altijd een hele uitgave, waardoor keuzes nodig zijn. Maar tegenwoordig ontdekken ook steeds meer particulieren de mogelijkheden én voordelen van private lease. Hierbij kunt u toch een blinkende nieuwe Peugeot aanschaffen maar óók genieten van een welverdiende vakantie.

Wat is private lease?
Het leasen van een auto is niet alleen voor de ondernemer een aantrekkelijke optie, ook steeds meer particulieren kiezen voor deze vorm. Kort samengevat biedt private lease u mobiliteit zonder zorgen en verrassingen. Bij private lease betaalt u namelijk alleen een vast laag bedrag per maand waar alle kosten inbegrepen zijn: onderhoud, reparaties, BPM, wegenbelasting, verzekering en alle andere gangbare kosten. U betaalt alleen de brandstof. Peugeot levert een zeer mooie en brede selectie modellen, waardoor we natuurlijk niet alle prijzen op kunnen noemen. Maar als rekenvoorbeeld: een Peugeot 208 kunt u als private lease krijgen voor 249 euro per maand. Dit is op basis van een looptijd van 60 maanden en 10.000 vrije kilometers per jaar.

Inruilwaarde
Om de actie extra aantrekkelijk te maken ontvangt u de eventuele inruilwaarde van uw huidige auto op uw bankrekening. Samen met het vakantiegeld kunt u dan dus genieten van een welverdiende, luxe vakantie. En wanneer u terug komt, staat er natuurlijk een gloednieuwe Peugeot voor de deur!

Kom langs
Autobedrijf Broekhuis geeft u graag passend advies over private lease of de andere mogelijkheden. Kom langs in Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal of Rijssen. Kijk voor meer informatie ook op: www.broekhuis.nl/peugeot

Repair Café Almelo vrijdagmiddag 15 juni geopend

ALMELO - De vrijwilligers van Repair Café Almelo staan vrijdagmiddag 15 juni weer voor u klaar.

Tussen half 1 en half 4 kunt u terecht in het Klussenhuis van Aveleijn in Almelo, Kruisweg 2, voor reparaties van uw spullen. Met veel succes hebben verschillende spullen een tweede leven gekregen door de reparaties tijdens het laatste café. Een lamp met kortsluiting, een hogedrukspuit, laptop met hardeschijfproblemen werden bijvoorbeeld gerepareerd. Een melkschuimer en een antiek scheerapparaat konden helaas niet meer aan een tweede leven geholpen worden. Ook is Repair Café Almelo begonnen met het repareren en opknappen van de Sinterklaaszetel ter voorbereiding van de intocht van de goedheiligman op 5 december 2018. Kom met uw reparaties naar het Repair Café op 15 juni. Repareren en hergebruiken betekent minder afval, minder gebruik van grondstoffen en duurzamer leven. Het motto van Repair Café Almelo is: "Weggooien: nee! Naar het Repair Café ermee!" De koffie staan voor u klaar. Voor reparaties betaalt U een vrijwillige bijdrage. De Cafés worden zeer druk bezocht. Let op: u kunt slechts 1 apparaat ter reparatie aanbieden. Kijk op: www.repaircafealmelo.nl

Mammacafé Almelo

Shutterstock

ALMELO - Het is bijna zomervakantie! Eindelijk met je tenen in het zand, een ijsje eten en genieten van de zon! Lam en Haas gaan een dagje weg en alle kinderen uit Almelo mogen mee! Waar we naartoe gaan is geheim, maar nemen jullie wel schepjes en emmertjes mee?

Milou Pasveer (gitaar en zang) en Anna Lesterhuis (cello en zang) traden al vaker op met veel succes in het Mammacafé. Dit keer sluiten zij het seizoen van het Mammacafé af met muziektheater voor kinderen van 0 tot 6 jaar. En dat gaat weer een leuk feestje worden! De voorstelling bevat afwisselende zelfgeschreven muziek waar kinderen naar kunnen luisteren, maar ook zelf aan mee kunnen doen. De belevingswereld van het kind staat voorop en zij realiseren dit door muziek te koppelen aan een al dan niet bestaand verhaal. Milou en Anna spelen ook vaak met passende handpoppen. Het Mammacafé is een gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplek waar eens in de 2 weken op vrijdagochtend jonge ouders in contact komen met andere (aanstaande) ouders. De toegang is gratis, je betaalt alleen voor koffie, thee of andere drankjes of hapjes. Regelmatig wordt er een thema-ochtend georganiseerd over een interessant onderwerp. Bibliotheek Almelo organiseert het Mammacafé met Loes en verloskundigenpraktijk Almelo op Vrijdag 29 juni, 10.00 -12.00 uur, Bibliotheekcafé de Meridiaan. Toegang gratis.

De Vliegende Hollander legt aan in Almelo

ALMELO - Auteur Frank van Pamelen vertelt over zijn recent verschenen boek: een thriller, gebaseerd op het legendarische spookschip. 'De Vliegende Hollander' is een spannende speurtocht in de historie, een literair labyrint vol oosterse gevaren.

In een uiterst onderhoudende lezing onthult Van Pamelen de achtergronden van zijn boek, inclusief inspiratiebronnen, lichtbeelden, anekdotes, luchtige gedichten en een flinke dosis humor. En daarna is er natuurlijk volop gelegenheid om vragen te stellen en boeken te laten signeren. Van Pamelen begint met zijn tour in de Efteling, bij de attractie De Vliegende Hollander. Daarna legt het spookschip naast Almelo ook aan in Terneuzen, Middelburg, Roosendaal en Eindhoven. Frank van Pamelen (Terneuzen, 1965) is naast thrillerschrijver ook dichter en kleinkunstenaar, en wekelijks te horen als columnist op NPO Radio 1. Hij is vaste gast bij de jaarlijkse Willem Wilmink Gedichtenwedstrijd in Almelo. Donderdag 21 juni. 19.30 uur. Bibliotheekcafé de Meridiaan. Toegang gratis

Vrouwen Coachen Meiden

ALMELO - Het project Vrouwen Coachen Meiden gaat van start in Oldenzaal, Hengelo en Almelo. Dit is er op gericht om met name kwetsbare meiden te helpen om weer een positieve lijn in hun leven te vinden.

Het project Vrouwen Coachen Meiden is niet nieuw; het is sinds 2009 actief, opgezet door het Vrouwenplatform Carree Overijssel. De insteek is om meiden van 12 tot en met 27 jaar te helpen met een persoonlijk ontwikkelingstraject. Het gaat dan om een groep die kampt met bijvoorbeeld schooluitval of problemen thuis. Zij krijgen dan een vrouwelijke coach - een vrijwilliger - die samen met hen gaat kijken hoe dit opgelost kan worden. De coaches motiveren meisjes gedurende een jaar om vanuit een actieve, positieve instelling te werken aan een toekomst met zelfvertrouwen, betere kansen op werk en economische zelfstandigheid. Hiermee wordt schooluitval voorkomen, instroom in Jeugdzorg beperkt of nazorg geboden bij uitstroom uit Jeugdzorg, door activering richting arbeidsmarkt en/of een vervolgopleiding. Al ruim 250 meiden zijn in de afgelopen jaren gekoppeld aan coaches. Zij hebben daardoor belangrijke stappen vooruit kunnen zetten in hun (maatschappelijk) leven!

Meiden gezocht
Het project is nu op zoek naar meiden in Oldenzaal, Hengelo en Almelo die wellicht baat zouden hebben bij deze hulp. Ben je of ken je een meisje of jonge vrouw? Neem dan contact op met de projectleider. Natuurlijk is privacy voor de deelnemers hierin erg belangrijk.

Coaches gezocht
Ook is het project op zoek naar coaches om deze groep te helpen. Zij zoeken daarom vrouwen die graag willen helpen. Affiniteit met de doelgroep, geduld, humor en een luisterend oor zijn hierbij erg belangrijk. Aanmelden als coach kan eveneens via de projectleider. De tijdsbelasting is ongeveer 2 uur per week in overleg met de deelnemer. Coaches krijgen ook de gelegenheid om trainingen te volgen om hen te helpen bij deze uitdagende taak.

Hoe aanmelden?
Wil je meer weten of een vrijblijvende afspraak voor aanmelding maken, mail naar vcm@vpcarree.nl of bel onze projectleider voor regio Twente: Hanife Turan tel. 06-19673619. Kijk ook op: vrouwenplatformcarree.nl

Bijeenkomst voor senioren over OV

ALMELO - Binnen het reizen met het openbaar vervoer is er de laatste jaren het één en ander veranderd. Voor het reizen met het openbaar vervoer heeft men een OV-chipkaart nodig of moet men een kaartje kopen bij de kaartautomaat. We merken dat het voor senioren soms lastig is om hier mee om te gaan omdat ze niet weten hoe de OV-chipkaart of de kaartautomaat werkt.

Om antwoorden op hun vragen te geven, organiseert de gemeente Almelo i.s.m. de Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland een informatiebijeenkomst in Almelo. OV-ambassadeurs informeren tijdens deze bijeenkomst senioren over reizen met de bus of trein met de OV-chipkaart. Er is informatiemateriaal aanwezig en na afloop van de bijeenkomst krijgen de senioren een uitnodiging voor het maken van een proefreisje om zo de kaartautomaat en de OV chipkaart in het echt uit te proberen onder leiding van een OV-ambassadeur. Tevens is het mogelijk om een persoonlijke afspraak te maken met de OV-ambassadeur voor een vervolgbijeenkomst of advies op maat.

De bijeenkomst
De OV-ambassadeurs informeren de deelnemers over het reizen met de bus of trein?; de OV chipkaart, hoe vraag je die aan en hoe werkt hij??; tarieven en abonnementen voor reizen met het openbaar vervoer? En daarnaast is er veel gelegenheid voor het stellen van vragen. Datum: maandag 18 juni 2018. De bijeenkomst begint om 10.00 uur en eindigt uiterlijk om 12.00 uur. Locatie: Wijkcentrum de Driehoek, Jan Tooropstraat 27 in Almelo. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Vanaf 9.45 uur staan koffie en thee klaar. Kortom, zeker de moeite waard voor wie met vragen zit.

Dag van de digitale overheid

ALMELO - Donderdag 31 mei was de dag van de digitale overheid. Op deze dag kijken we naar de digitaliseren van bijvoorbeeld de belastingaangifte, een rijbewijs ophalen of afspraken maken. Ook wordt social media steeds meer gebruikt voor de politiek. Dit is zeker revolutionair maar zijn we hier al klaar voor?

De meningen over of de digitale overheid goed is zijn verdeeld. Dit komt vooral door de digitale kloof. Voor ouderen is het bijvoorbeeld veel moeilijker om te begrijpen wat ze precies moeten doen. Dit komt niet alleen doordat het allemaal via het internet gaat, maar vooral omdat het niet overzichtelijk genoeg is. Veel ouderen kunnen wel simpel een website intypen en wat invulvakjes invoeren. Ook toen ik het aan een technisch gezien persoon vroeg zei hij dat het niet overzichtelijk genoeg is.

Zorgen
Ook een van de zorgen is de privacy. Doordat alles online staat zijn mensen bang dat dit voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Toen ik hierover met mijn grootouders praatte zeiden ze dan ook "ze weten tegenwoordig alles over je. Ze weten waar je woont, waar je bent geweest en zelfs hoeveel geld je op de bank hebt staan. Dit kunnen ze allemaal zien als ze alleen je naam intypen." Hierbij zijn ze bang dat het gehackt kan worden en het gebruikt kan worden voor verkeerde doeleinden. Maar ook voelen ze alsof dit een inbreuk op hun privacy is. Wel bespaart dit veel papierwerk en is het hierdoor goedkoper, maar ook beter voor het milieu. Ook kost dit minder werkuren voor 'saai' werk. Er moet nog veel aangepast worden met de digitale overheid. Maar er is in ieder geval al een begin.

Cursussen
Er zijn tegenwoordig ook steeds meer cursussen die specifiek gericht zijn op het bijleren van digitale vaardigheden. Zo kunt u ook bij de bibliotheek in Almelo terecht met vragen en voor advies. Zo zijn er gedurende het jaar diverse cursussen en workshops over computergebruik en specifieke vaardigheden.

De toekomst
De Nederlandse digitale overheid heeft grote plannen in de toekomst. Omdat we zo ver voorlopen helpen we andere landen zoals de VS om daar ook een digitale overheid te starten. Ook zijn we met de rest van Europa bezig met een samenwerking om de digitale overheid internationaler te maken. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat we de komende jaren nog veel meer digitaal kunnen.

Jongeren op vakantie

Foto: Tabitha Sijnja

TWENTE - Er komt een leeftijd waarop jongeren in plaats van met hun ouders met hun vrienden op vakantie willen gaan. Dit kan eng zijn maar het is zeker een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Ook de komende zomer zullen veel tieners weer voor het eerst zelfstandig hun vleugels uitslaan.

De jongerencamping blijft ook in Twente een geliefd fenomeen. Er zijn verschillende plekken waar jongeren vakantie kunnen vieren. Veelal is dit ook nog wel aardig betaalbaar. Zelfs een vakantie wat verder weg is soms nog wel goed te doen binnen een budget. Een jongerenvakantie is al te boeken voor zo'n 100 euro inclusief reiskosten. Ook kunnen ze in sommige landen gratis in het bos kamperen. Jongeren kunnen ook gebruik maken van diverse aanbiedingen bij nationale en internationale spoorwegen om zo tegen gunstige tarieven door Europa te kunnen reizen.

Ouders
Wel is het belangrijk om als ouder met uw zoon of dochter regels af te spreken voor zo'n zelfstandige vakantie. Ook al klagen ze hierover, toch is het vastleggen van enkele grondregels belangrijk en zullen de meeste jongeren zich hier goed aan houden. Zo is het belangrijk om in ieder geval de thema's alcohol en seks even aan te stippen voor een vakantie. Drinken is natuurlijk nog wel een beetje gebruikelijk op zo'n jongerenvakantie, maar het moet geen risico's opleveren voor uw tiener. Doel is om de jongere weerbaar te maken op dit soort thema's, zodat zij geen dingen doen onder groepsdruk die zij normaliter nooit zouden doen. Ook is het handig om te bespreken over hoe vaak en hoe ze contact met huis opnemen. Laat ook zien dat u vertrouwen heeft dat alles goed gaat, hierdoor breken ze de afspraken minder snel. Verreweg de meeste jongerenvakanties in binnen- en buitenland zijn op relatief veilige locaties, hoewel natuurlijk nooit alles uit te sluiten is. Het is daarom verstandig om in ieder geval duidelijk af te spreken dat jongeren bij calamiteiten contact opnemen met het thuisfront om te laten weten hoe het gaat. Vaste contactmomenten kunnen zeker voor u als ouder zeer geruststellend zijn.

Extreem weer is uitdaging

ALMELO - Het zal u niet ontgaan zijn: de afgelopen twee maanden was het weer relatief extreem in Twente. April was al uitzonderlijk warm ten opzichte van het gebruikelijke weerbeeld en mei brak diverse records qua de aanhoudende warmte. Klimaatverandering stelt ons voor enkele grote uitdagingen de komende decennia. Ook het Waterschap Vechtstromen is hier zeer alert op.

De afgelopen jaren zijn met name de extremen in het weerbeld toegenomen. We zien relatief zeer warme en droge periodes, afgewisseld met zeer sterke regenval die voor wateroverlast kan zorgen. Beide zijn een uitdaging voor het Waterschap Vechtstromen. Ondanks de regenval die we eind mei zagen, bleef Twente zitten met een neerslagtekort. Dit tekort ontstaat wanneer er te weinig regen valt in verhouding tot de verdamping van water. Dit heeft dan een tekort als gevolg waardoor uitdroging op de loer ligt.

Maatregelen
Door het aanhoudend warme weer deze week zal het tekort nog verder oplopen, zo was ook de verwachting van het Waterschap. Met name op de Twentse zandgronden is het gebrek aan water in de bodem als eerste zichtbaar. In andere delen van Twente zijn er meer mogelijkheden voor het Waterschap om hier iets tegen te doen. Bijvoorbeeld door extra water an te voeren via het Twentekanaal of vanuit Duitsland.

Aanhoudende droogte
Bij langere, aanhoudende droogte kan het Waterschap ook aanvullende maatregelen opleggen om ook het gebruik van water actief terug te dringen. Zo is er de mogelijkheid om tijdens aanhoudende droogte een beregeningsverbod in te voeren. Boeren mogen dan minder of geen water meer uit aangrenzende sloten halen voor het beregenen van hun gewassen. Zonder deze maatregelen zouden beken en sloten bijvoorbeeld helemaal droog kunnen liggen.

Bijkomende problemen
In de droge periode kan ook de lokaal heftige regenval juist voor problemen zorgen. Zo kunnen beide situaties zorgen voor bijvoorbeeld een zuurstoftekort in het water. Dit is herkenbaar wanneer vissen naar lucht happen of er zelfs dode vissen in het water zitten. Het Waterschap adviseert buurtbewoners dan ook om bij het signaleren van dit soort problemen contact op te nemen met de gemeente of waterschap. Zij kunnen dan actie ondernemen, zoals het beluchten van vijvers.